– Председницима Синдиката – свима

Поштовани,Управо смо јуче поподне добили прву (?!) верзију Закона о основама система образовања и васпитања који ће за неколико дана или недеља у јавну расправу, а сасвим извесно и са другим школским законима у скупштинску процедуру на једном од пролећних заседања Народне Скупштине Републике Србије. Према плану Владе Републике Србије и ресорног Министарства просвете, извесно је да ће у марту или априлу светло дана угледати, уз поменути „Кровни“ закон и закони о образовању и васпитању за основно и средње образовање, закон о васпитању и образовању предшколаца, као и Закон о дуалном образовању.
Синдикати су и овај пут заобиђени и Закон о основама који је пред вама је урађен у кружоцима Министарства просвете, науке и технолошког разовоја, а синдикати су позвани у радну групу која треба да се састане у петак, 03.02. о.г. и да се на том састанку усагласи верзија која ће ићи на јавну расправу. На тај начин још
једном је погажен социјални дијалог, па чак и Споразум који је Влада Републике Србије потписала са синдикатима и у коме је уговорила да ће и синдикати активно суделовати у доношењу Закона. На овај начин синдикатима је остало два дана да прикупе евентуалне примедбе на Закон и да покушају да нешто промене. Како се ради о веома обимном закону, од преко 200 чланова, свима је јасно да је то готово немогућа мисија.Ипак, не треба се предавати, већ покушати да се бар нешто промени на корист запослених у образовном систему, јер како ствари стоје, овај и други школски закони спремају „гвоздену метлу“ која коначно треба да изврши рационализацију запослених у образовању, другачији начин управљања школама са јачом улогом локалних самоуправа (читај: партијских кадрова), уместо досадашње и самопрокламоване децентрализације – већу централизацију и уплитање министра и у оно што је његов, и у оно што није његов посао, као и многе друге новине. Стога вас молимо да у најкраћем могућем року (и сами видите да смо у временском цајтноту) доставите ваше примедбе на ову варијанту „Кровног“ закона како би наш представник у Радној групи – Ранко Хрњаз могао исте заступати на том скупу.Уколико и ово не донесе неки резултат, преостаје нам да се укључимо у јавну расправу чим буде организована и да покушамо анимирати посланичке клубове одређеним бројем амандмана на предложени Закон. Своје примедбе достављајте секретаријату Синдиката.Надамо се да ћемо ипак успети у нашим намерама, иако нам је време више него ограничено. Зато се још једном извињавамо, али једноставно, стављени смо пред готов чин.
Срдачан синдикални поздрав!
С поштовањем,
Нови Сад, 01.02.2017.год.
Ранко Хрњаз

председник ИО НСПРВ

Прилог: Верзија „Кровног“ закона од 31.01.о.г.
2017-02-06_Nacrt_zakon_o_osnovnom_06_02_2017_finalno_prečišćen_tekst

2017-02-01_dostaviti_primedbe_na_ZOSOV

 

By admin

Leave a Reply