Putujući prosvetni zemljotres

“Otkako pišem o prosveti u „Politici”, a to je više od 22 godine, promenjeno je 17 ministara obrazovanja. Ta brojka ilustruje katastrofu koja prati ovu skrajnutu a ipak temeljnu oblast društva. Ovo ministarstvo, nažalost, obično služi za potkusurivanje prilikom formiranje vlade i podmirivanje apetita koalicionih partnera, ima najmanje para na raspolaganju i retko poseže za dramatičnim rezovima za kojim srpska prosveta vapi odavno. Iako se svi slažu da su nam promene u prosveti neophodne (to zna svako ko ima dete u školi), zanimljivo je da se digne i „kuka i motika” kako se najavi bilo koja promena, pod parolom „dosta nam je eksperimenata nad decom”” piše za Politiku Sandra Gucijan. “Rezultat, primera radi – gimnazijalci još uče iz programa iz 1991. godine, koji su doduše nedavno „osveženi”, ali tek da bi se izbacili neki pojmovi koje je pregazilo vreme. Odavno ne živimo u SFRJ, recimo” kaže ona.
“Jedan ministar je uspeo da uvede nove predmete, poslednjih godina se postepeno menja i matura, ali ostaje činjenica da je Strategija razvoja obrazovanja do 2020. godine ostala mrtvo slovo na papiru čiji rok ističe za tri godine. Zato ono što je Šarčević uradio za nekoliko meseci, priznajem, nisam videla više od dve decenije: žestoko je prodrmao školstvo. Može se s njegovim idejama polemisati, kao i sa činjenicom da sam sebe demantuje tri puta u toku dana, ali da ima energiju i ideje – ima. Od 1. septembra bukvalno nije prošla nijedna nedelja a da nije ustalasao javnost svojim izjavama, najavama, reakcijama… Gotovo da ne silazi s naslovnih strana „Politike”” kaže novinarka Politike Sandra Gucijan. (→Press Clipping)

PISA: Da li je moguće izbegavanje loših đaka?

“Izbegavanje loših učenika je možda moguće pod nekim specifičnim okolnostima, a pod tim mislim na izbegavanje ili zaobilaženje pravila na nivou pojedinačne škole. No, uvek je ispravnije i za tumačenje nalaza pouzdanije, ukoliko se držimo procedura. Najzad, i za škole koje organizuju testiranje i za nas kao organizatore istraživanja mnogo je jednostavnije ukoliko su svi kriterijumi poštovani, nego ukoliko pokušavamo da se dovijamo i izbegavamo”  kaže Dragica Pavlović Babić, nacionalna koordinatorka PISA studije u Srbiji, a na pitanje:  “Mogu li takve manipulacije da pokvare rezultat na nacionalnom nivou?” koordinatorka PISA studije u Srbiji odgovara: To je intervencija na mikro nivou koji ne može da destabilizuje krajnji rezultat. Dakle, čak iako škola uradi tako nešto, rezultat će biti onakav kakav bi bio da nije bilo malverzacija. To je u suštini besmislena intervencija i nije fer ako bismo isključili lošije učenike. Sem toga, ovo su testovi koji mere funkcionalnu pismenost, a ona ne korelira uvek pozitivno sa školskim uspehom. Nije tako retko da učenici koji imaju slabija postignuća u školi ostvare vrlo dobre rezultate na PISA testu i obrnuto”, dok na pitanje: Da li države učesnice dobijaju rezultati probnog testiranja? , ona kaže: “Ne dobijaju se informacije o postignuću, jer probno testiranje isključivo služi da se testiraju zadaci”.

Spensova izložba rukotvorina, cveća i zdrave hrane

Javno preduzeće “Sportski i poslovni centar Vojvodina” na prvom spratu SPENS-a organizovalo je Spensovu osmomartovsku prodanu izložbu rukotvorina, cveća i zdrave hrane, koja je počela u subotu 4.  i traje do 8.marta. Svečano otvaranje bilo je u 15,00 sati. Izložba je u navedenom periodu otvorena svaki dan od 8,00 do 20,00 časova. Svi posetioci, na jednom mestu imaju prilike da na 50 izložbenih tezgi kupe cveće, slike, suvenire, med i pčelinje proizvode, kozmetiku, bižuteriju, tkane proizvode ručne radinosti i sl. I ove godine pored prodajne izložbe Klub manekena Novog Sada će organizovati i muzičko – scenski program, koji će se svakodnevno održavati na bini kod nekadašnje Gradske kafane. U istom prostoru, biće postavljena Izložba radova dece iz Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo”: vrtići Svitac i Plavi zec i privatnog vrtića Dreamland na temu “Moja mama”. U utorak, 7. marta 2017. godine od 10,00 sati tokom posebno organizovanog programa biće uručene nagrade i pokloni deci, čiji su radovi prilikom žiriranja proglašeni najboljim.

Šta je funkcionalna nepismenost?

Najupečatljiviji nalaz poslednjeg PISA istraživanja u kojem je Srbije učestvovala je da imamo oko trećinu funkcionalno nepismenih učenika? Šta oni mogu, odnosno ne mogu?
“Biti nedovoljno funkcionalno pismen znači da niste dovoljno ovladali strategijama rada sa informacijama i da je neka količina informacija, sa kojima se susrećete kao učenik ili građanin u svojim različitim građanskim i profesionalnim ulogama, za vas nesavladiva. Kao nastavnici i stručnjaci koji rade u školama i sa mladim ljudima, kao roditelji, kao građani zaista moramo da se zabrinemo nad činjenicom da je tako visok procenat učenika procenjen kao nedovoljno funkcionalno pismen, a reč je, da se podsetimo, o učenicima koji se nalaze tek na početku srednjeg obrazovanja i pred kojima je još dug period školovanja, u kojem teško mogu da se snađu, i još duži period profesionalnog rada, kojem takođe ne mogu adekvatno da se prilagode” kaže Dragica Pavlović Babić, nacionalna koordinatorka PISA studije u Srbiji.

Finansijska (ne)pismenost

“Finansijska pismenost podrazumeva da znate kako da koristite finansijske alate, npr. novac, kreditne kartice, čekove, da procenite šta je za vas kratkoročno, a šta dugoročno povoljno… Učenici imaju džeparac, kupuju mobilne telefone i mesečne pakete za njih, vide roditelje koji uzimaju kredite… sve su to situacije koje ih se tiču ili treba da ih pripreme za budućnosti. Ma kakav rezultat da dobijemo iz finansijske pismenosti, to će za nas biti korisno. To je takođe poruka da ne mora svaka oblast da bude poseban predmet već da ima prostora da se izučava u okviru postojećih sadržaja i predmeta” kaže Dragica Pavlović Babić, koordinatorka PISA studije u Srbiji.

Novosađani rado uče kineski jezik

Građani Novog Sada  rado uče kineski jezik, a zainteresovani su i za aktivnosti koje se vezuju za kinesku kulturu, kaže profesorka kineskog jezika Nataša Pešić na Konfucijevom institutu Univerziteta u Novom Sadu. Sedište instituta je na Filozofskom fakultetu, gde se i za mlađe i za starije sugrađane organizuju kursevi ovog jezika, kao i osam besplatnih kurseva upoznavanja kineske kulture, na kojima mogu da saznaju mnogo toga o tradicionalnoj ceremoniji pripremanja i posluživanja čaja, umetnosti rezanja papira, kaligrafiji, slikarstvu, vezu kineskih čvorova, o plesu i pop muzici, kao i o borilačkoj veštini laganih i gracioznih pokreta tai či. Razlozi i motivi zbog kojih Novosađani žele da upoznaju jezik i kulturu ove zemlje Dalekog istoka su različiti, a profesorka Pešić izdvaja dva osnovna: „Među polaznicima su i studenti našeg fakulteta, kao i drugih, koji gledaju i na ekonomsku stranu. Kina je snažna ekonomija i poželjno je znati taj jezik. U tome vide mogućnost da lakše dođu do posla. Ali, činjenica je da su zainteresovani i da upoznaju kinesku kulturu, što govori o njenoj dugovečnosti, veličini i snazi”.
Novi polaznici mogu da se prijave do kraja ove nedelje, a ograničenja u broju kurseva kineske kulture koji neko želi da pohađa nema, kao ni starosne granice. Najmlađi polaznici imaju pet godina, a najstariji više od 75, podaci su Konfucijevog instituta u Novom Sadu, koji je osnovan pre tri godine i jedan je od oko 300 predstavništava ove institucije širom sveta koji nose ime velikog kineskog mislioca. Upoznavanje sa kineskom kulturom traje po tečaju deset nedelja, po jedan ili dva časa u sedmici, a među polaznicima je bilo i penzionera. Uglavnom su zainteresovani za kurs slikarstva, gde se upoznaju sa njegovim osnovnim elementima i karakteristikama, mogu da nauče pravilno korišćenje četkice i tehnike najčešćih motiva (ptice i cveće) i pejzaža. (→Press Clipping)

Konkursi za visokoobrazovne ustanove

Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje tradicionalno raspisuje konkurse za finansiranje visokoobrazovnih ustanova, čiji je osnivač Autonomna Pokrajina Vojvodina. Ove godine, sekretarijat je raspisao devet novih konkursa za dugoročne projekte od četiri godine, i kratkoročne za koje je određeno 48 miliona dinara.   https://www.youtube.com/watch?v=junRcMB9Zxw

Nastava u Srbiji na osam jezika manjina

Kompletna nastava u Srbiji se odvija na osam jezika manjina – albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, slovačkom i rusinskom, dok se maternji jezik sa elementima nacionalne kulture, kao izborni predmet u osnovnim školama uči na 14 jezika među kojima su i bunjevački, romski, vlaški, makedonski, česki i ukrajinski, rekla je predstavnica ministarstva prosvete Snežana Vuković. Vuković je navela da su i deca ometena u razvoju uključena u nastavu na mađarskom, slovačkom, rusinskom i albanskom, kao i da nastavu na mađarskom u muzičkim školama pohađa 594 dece a u školama za obrazovanje odraslih 66 odraslih.
Najviše dece obrazuje se na mađarskom 13.346, potom na bosanskom 12.402, na albanskom 4.862, a najmanje na hrvatskom 238 i bugarskom 19. Na jednom jeziku nastava se odvija u 1.114 škola, od toga samo na srpskom u 1.077 škola, na albanskom u 12, bosanskom i mađarskom na osam, na rumunskom i slovačkom u četiri a na rusinskom u jednoj. Na dva jezika nastava se odvija u 122 škole, od toga na srpskom i mađarskom u 68 škola, na tri jezika u tri škole, a na četiri jezika samo u jednoj. Ministarstvo prosvete do sada je u potpunosti sprovelo 55 odsto aktivnosti iz akcionog plana za ostvarivanje prva nacionalnih manjina, 36 odsto gotovo u potpunosti, a devet odsto delimično, rekla je ona.

Zolnjanova: Za slovačku zajednicu problem
priznavanja diploma

Predstavnica slovačke manjine Svetlana Zolnjanova kao jedan od najvećih problema slovačke zajednice navela je proces priznavanja diploma “onog manjeg broja studenta koji želi da se vrati u Srbiju nakon završenih studija”, ali i na uslove organizovanja nastave za učenje slovačkog sa elementima nacionalne kulture. Ona je upozorila da se broj đaka koji uče na slovačkom poslednjih devet godina smanjio sa 3.200 na 2.600, ali i na nedostatak prosvetnih inspektora i savetnika koji znaju slovački.

Ministarstvo: Još ne postoje svi udžbenici na jezicima manjina

Predstavnica Ministarstva prosvete Snežana Vuković navela je da ta institucija dugo radi u saradnji sa Nacionalnim savetima nacionalnih manjina na udžbenicima ali da još ne postoje svi udžbenici. Ministarstvo prosvete, kako je dodala, radi i na programu učenja srpskog kao stranog jezika, namenjenog deci azilantima koja če ostati u Srbiji da žive, kako bi i ona mogla da prate nastavu da ne bi bili segregisani.

“Majke troje dece”: Država nas ignoriše

Udruženje “Majke sa troje dece” održalo je u subotu  protestni skup na Trgu Slobode u Novom Sadu, kao podršku glavnom skupu koji je u istom terminu održan u Beogradu, a sve kako bi se izrazilo nezadovoljstvo zbog nedonošenja zakonskih propisa koji bi omogućili formiranje demografskog fonda i obezbeđivanje mesečne novčane naknade majkama sa troje i više dece. Majke sa troje dece traže da država ispuni ono što je obećala 2016. godine – formiranje demografskog fonda i pitaju zašto to nije urađeno.   https://www.youtube.com/watch?v=Dxo30GXHMuw

Počeo 23. međunarodni salon knjiga

Na Novosadskom sajmu juče su  počeli 23. međunarodni salon knjiga, 22. izložba umetnosti “Art ekspo” i 12. sajam obrazovanja “Putokazi”. Svečano otvaranje je od 11 časova. Sajam obrazovanja traje do srede, 8. marta, dok su Salon knjiga i izložba umetnosti do nedelje, 12. marta. Kako se očekuje, priredbe će otvoriti ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević. Ceremoniji otvaranja će prisustvovati i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, potpredsednik Pokrajinske Vlade i sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš, sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof.dr Zoran Milošević, sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Štatkić, sekretar za zdravstvo Zorana Gojkovića, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
Odmah po završetku Svečanog otvaranja biće uručena Nagrada “Laza Kostić” Miomiru Petroviću za roman “Kuća od soli” na bini u Hali “Master”, dok je od 12 časova u Sali 5 Kongresnog centra “Master” uručenje priznanja najboljim obrazovnim ustanovama.   https://www.youtube.com/watch?v=x4WdiqKm4qw

Spoj nauke i ljubavi čini čuda

U spoju ljubavi i nauke dešavaju se mala čuda. A njih su tokom poslepodneva, na glavnom novosadskom trgu, a u okviru Festivala ljubavi, nekako najbolje razumela deca. Ko se kome udvara u svetu biologije i prirode, kakve tragove i zvuke ostavljaju različite životinje, kako se pravi srce od elipse, neke su od tema radionica kojima su studenti Prirodno matematičkog fakulteta pokušali da deci približe ljubav i nauku.  “Mi sa hemije pokazujemo ono što je za ljubav veoma važno, a to je kako se vole elementi u Periodnom sistemu elemenata i pokazujemo vam kakva je struktura dijamanta, kako to dijamant izgleda iznutra, pošto dijamant predstavlja krunu svake ljubavi, onda smo mi to želeli da vam približimo”, kaže Mirjana Radanović, Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine PMF. Iako su u početku stidljivi, mališani vrlo brzo počinju da se spretno snalaze među vršnjacima i ostaju puni utisaka. Naučne radionice deo su programa Festivala ljubavi, koji se u centru Novog Sada održava do devetog marta. https://www.youtube.com/watch?v=Kq87VyyPtYs

Matica srpska traži nacionalizovanu imovinu

Među brojnim ustanovama, koje po Zakonu o restituciji potražuju imovinu koja im je oduzeta nakon Drugog svetskog rata, nalazi se i naša najznačajnija ustanova kulture – Matica srpska. Uprkos značaju, koji ta institucija ima skoro dva veka, zakon njenu potražnju osporava. https://www.youtube.com/watch?v=Qis0B0KtUA0

Besplatni udžbenici za treće dete

Treće dete u porodici imaće ubuduće pravo na besplatne udžbenike, bez obzira na materijalni status porodice. Ista pogodnost važiće i za svako naredno dete, a kao i prethodnih godina – besplatne udžbenike dobiće i svi učenici iz porodica koje primaju socijalnu pomoć, đaci sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom. Proširena lista dece kojima će država obezbediti knjige primeniće se na narednu školsku godinu. Ministarstvo prosvete opredelilo je 500 miliona dinara za nabavku besplatnih udžbenika, a njihov plan trebalo bi uskoro da usvoji Vlada Srbije. – Učenici mlađih razreda osnovne škole dobiće udžbeničke komplete za matematiku, srpski ili maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik. U starijim razredima predviđeni su udžbenički kompleti za matematiku, srpski ili maternji, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju – kaže Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete. – Roditelji već sada mogu razrednim starešinama da dostave dokaz da su primaoci socijalne pomoći. Škole imaju evidenciju o deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, jer su to uglavnom učenici koji se školuju prema individualnim obrazovnim planovima. Prošle godine besplatne udžbenike dobilo je oko 126.000 učenika, a sada se očekuje znatno veći broj, jer će svako dete koje je rođeno kao treće, četvrto ili svako naredno u porodici, bez obzira na materijalni status, dobiti knjige, prenose Novosti.(→Press Clipping)

Igraonica “Upoznajmo hrabre vojnike i vojskovođe”

Pedagoška služba Muzeja Vojvodine u nedelju, u 11 časova, organizovala je Muzejsku igraonicu “Upoznajmo hrabre vojnike i vojskovođe”. Deca su mogla saznati nešto više o hrabrim vojnicima i ratnicima iz prošlosti, i šta su oni dobijali kao zasluge za svoju izuzetnu hrabrost u ratu. Bila je istaknuta važnost ljubavi prema otadžbini i hrabrost pojedinaca. U kreativnom delu igraonice su se ukrašavali ordenje i medalje. Igraonicu je vodila Ivana Stepanov, muzejski pedagog.

Zrenjanin: Radionica “Od kartona cela vasiona”

U subotu 4. marta u 11 časova u Gradskoj narodnoj biblioteci “Žarko Zrenjanin” je održana druga radionica iz ciklusa “Od kartona cela vasiona” koju je vodio glumac-lutkar, Jovan Caran. Radionice pravljenja trodimenzionalnih knjiga i raznih čudesnih svetova od kartona i papira namenjene su deci i roditeljima, bakama, dekama, vaspitačima, učiteljima, nastavnicima, sa onovnom idejom timskog rada dece i starijih. Na prvoj, odlično posećenoj radionici, Jovan Caran predstavio je osnove u izradi papirnih 3D modela i neiscrpne mogućnosti kreiranja od materijala koji su nam kod kuće nadohvat ruke. Kao rezultat uspešno savladanih osnova, učesnici napravili prve knjige-iskakalice, dvorac i kućicu.
Druga radionica bila je  prilika da se najpre obnove stečena znanja, što je ostavilo mogućnost da se uključe i kreativci koji nisu bili na prvom susretu, a Jovan Caran pripremio je još zanimljivije nove modele za predstojeće druženje. Zbog velikog interesovanja, druga radionica je održana u velikoj sali biblioteke. Prijavljivanje učesnika nije bilo  neophodno, a Biblioteka i knjižara Birooprema, prijatelj radionica, obezbedile su sav potreban materijal. Ulaz je bio  slobodan.

Za prekvalifikacije u IT sektor 8.902 kandidata

Na konkurs za prijave na kurs prekvalifikacija u IT sektoru, prijavilo se ukupno 8.902 kandidata, saopštilo je danas Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Konkurs je bio otvoren dve nedelje i završen je juče, a organizovalo ga je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa IT zajednicom. Samo u prvih 48 sati, prijavilo se 965 kandidata.Najveći broj prijavljenih kandidata je starosti od 26 do 35 godina (50 odsto), a najmanji broj je starosti od 56 do 70 godine (svega 1,2 odsto).(→Press Clipping)

“Odeljenju južna Bačka” zagarantovano radno mesto

Predsednik Kompanije “Energotehnika – Južna Bačka” Dragoljub Zbiljić rekao je u subotu  da će dualni sistem obrazovanja značajno doprineti privrednom razvoju Srbije i da je ideja koju je pokrenula Vlada Republike Srbije o uvođenju takvog sistema obrazovanja odlično rešenje koje će sigurno značajno uticati na smanjenje nezaposlenosti. Zbiljić je rekao Tanjugu da takvu ocenu daje na osnovu iskustva koje u sprovođenju dualnog obrazovanja ima kompanija na čijem je čelu, koja je 2015. godine u saradnji sa Srednjom elektrotehničkom školom “Mihajlo Pupin” ušla u projekat dualnog obrazovanja i koja će krajem ove školske godine “proizvesti” prvu generaciju radnika koji su srednju školu završili po tom sistemu.
“Po visini ostvarenog godišnjeg prometa, po broju inženjera, montera i zaposlenih i po kapitalu zauzimamo drugo mesto u Srbiji iza Kompanije “Energoprojekt” iz Beograda. Poznati smo po tome što nastupamo i na međunarodnom tržištu i što smo pobedili na velikom broju međunarodnih tendera, a sve je to rezultat dugogodišnjeg ulaganja u ljude i kadrove”, rekao je Zbiljić.(→Press Clipping)

Predstava “Matematika ili stvarnost”

Na prvom programu Radio-televizije Vojvodine u subotu 4. marta je emitovana nova emisija iz serijala “Obično a vrhunski” u kojoj će se razgovarati o matematici, nauci, sukobu mišljenja, istini, znanju, ravnopravnosti, mudrosti. Emisija počinje u 09.20 časova. Da je matematika = stvarnost, dokazali su đaci novosadske Mašinske škole sa svojom profesoricom Kajom Maričić, u predstavi “Matematika ili stvarnost” koju izvode već desetu godinu. Tumačeći uloge poznatih matematičara iz različitih epoha, đacima matematika postaje bliža, a njene zakonitosti jasnije. Prema rečima profesorice Maričić, rad na projektnoj nastavi je težak, ali su njeni plodovi veliki.

“Poreski čas” u osnovnim školama

Za godinu i po dana koliko postoji na portal “Poreski alarm” stiglo je ukupno 5.480 prijava, od kojih je obrađeno 45,51 odsto, a najveći broj njih se odnosio na neevidentiranje prometa preko fiskalnih kasa, podaci su Poreske uprave. Ivan Paligorić iz Poreske uprave Srbije, kazao je Tanjugu da je u januaru ove godine pristiglo 284 prijava građana, dok ih je lane na portal “poreski alarm” pristiglo 1.985 od kojih je 60 odsto, odnosno 1.985 obrađeno. Osim neizdavanja fiskalnog isečka, kako je kazao, građani su prijavljivali i izdavanje lažnih i neodgovarajućih računa, kao i nepravilnosti vezane za neprijavljene radnike, odnosno rad na crno. Paligorić dodaje da zato Poreska uprava u okviru kampanje “Porez plati da ti se dobrim vrati”, u saradnji sa Ministarstvom prosvete organizuje “Poreski čas” u osnovnim školama kako bi se deca što ranije upoznala sa poreskim moralom i načinom finansiranja državnih institucija. “Ti časovi su namenjeni učenicima četvrtih razreda osnovnih škola, i njima se na jednostavan i prilagođeni način kroz kviz, prikaz kratkog filma i predstave njihovih vršnjaka objašnjava šta su porezi i fiskalni računi i zašto je važno uzeti račun”, rekao je Paligorić. (→Press Clipping)

Završen festival horske crkvene muzike

U Gimnaziji u Sremskim Karlovcima svečano je završen Festival horske crkvene muzike “Kornelije 2017” u organizaciji tamošnje Saborne crkve i pod pokroviteljstvom Eparhije sremske. https://www.youtube.com/watch?v=kCsFw5rztwE

Glavne teme ocene i izostanci

Školski uspeh je najzastupljeniji povod za saradnju odeljenskog starešine i učenika – to je reklo 66 odsto anketiranih đaka. Trećina kao povod ističe ponašanje, 28 odsto odnose među učenicima. Svaki peti đak kaže da je povod bio odnos drugih nastavnika prema njemu ili drugim učenicima, 18,3 odsto učenika navodi da je tema susreta bilo da ga razredni podstiče motivaciju za dalji rad, a 16 odsto da je povod njihovo interesovanje u vanškolskim aktivnostima. Tek svaki deseti anketirani učenik je naveo kao razlog potrebu da se bolje upozna sa razrednim radi unapređenja saradnje.
Učenici osnovnih škola u značajno većem procentu od srednjoškolaca tvrde da njihove odeljenske starešine realizuju neformalne zajedničke aktivnosti. S druge strane, učenici srednjih škola u značajno većem procentu tvrde da njihove odeljenske starešine realizuju razgovor telefonom, putem SMS-a i komunikaciju mejlom.
Statistički značajna razlika s obzirom na školu koju đaci pohađaju postoji u slučaju tema “Druženje u školi”, “Edukativne teme”, “Podsticanje grupnog i timskog rada”, “Odnosi učenik-učenik” i “Nenasilna komunikacija”. Učenici osnovnih škola u značajno većem procentu od srednjoškolaca tvrde da njihov odeljenski starešina realizuje sve navedene teme.
Osnovci u mnogo većem broju od srednjoškolaca kažu da njihov razredni starešina prati aktivnosti koje se odnose na učenje (tehnike učenja, radne navike učenja, motivacija učenika za učenje), druženja u odeljenju, posebnih interesovanja i uključenosti u dodatnu nastavu… Osnovci u mnogo većem procentu od srednjoškolaca smatraju da odeljenski starešina izuzetno poštuje učenike, dok ovi drugi kažu da on uvažava ili formalno poštuje učenike.

Izložba “Negujmo srpski jezik”

Izložbu promotivnih postera „Negujmo srpski jezik”  u Ogranku „Đura Daničić” Gradske biblioteke otvorio  je u petak  književnik Matija Bećković. U okviru istoimene kampanje, koju su 2015. godine pokrenuli Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Filološki fakultet u Beogradu i Biblioteka grada Beograda, izrađeni su edukativni posteri s fotografijama poznatih ličnosti i odgovarajućom jezičkom poukom. – Koru suva hleba i kost jezika, više od toga nema, a ko nema to dvoje, taj je „ništa” čovek i ništa nema i kad sve ima – poručio je Bećković. – Kažu da čovek samo dve stvari ne može da zaboravi – svoje ime i svoj maternji jezik. Ako to zaboravi, on postaje neko drugi i to ne bi bilo ništa sporno kada bi on o tom drugom nešto znao. Ovako napušta onog o kome sve zna i postaje neko o kome ne zna ništa. Za knjigu je rečeno, kazao je Bećković, da je najsavršeniji izum, dat jednom zauvek. U naše vreme sve se više govori o nestanku knjige i pobedi novih medija i tehnologija.
Činjenica da je izložba „Negujmo srpski jezik” otvorena upravo u bibliotečkom ogranku koji nosi ime Đure Daničića, Novosađanina čija je znamenita knjiga i rasprava „Rat za srpski jezik i pravopis” podbočila Vukovu reformu, ima posebnu simboliku, što je ovom prilikom naglasio i direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić.
Edukativni plakati u izlozima Gradske biblioteke predstavljaju segment, a ujedno i najavu izložbe koja će u celini biti predstavljena od 6. do 12. marta na Salonu knjiga na Novosadskom sajmu. Cilj kampanje „Negujmo srpski jezik” je da se sistematski i svestrano podstakne briga za očuvanje i razvoj srpskog jezika i njegove kulture, kao i da se, uz učešće poznatih ličnosti i isticanje različitih jezičkih pouka, građani podstaknu da vode računa o tome kako pišu i govore, kao i da se podigne nivo svesti o značaju negovanja ispravnog pisanja i govora.

Ozelenela Aleja Mike Antića

Aleju Mike Antića u blizini Tehnološkog fakulteta, kao i prostor oko vrtića „Radosnog detinjstva” u Radničkoj ulici, ali i površine između parking-mesta na tom području,  od petka krasi 90 novih sadnica lišćara i pet četinara. Najviše je posađeno kestenova, a zastupljeni su i piramidalni brest, žalosna sofora, ukrasni glog, ukrasna šljiva i metasekvoja. U „Gradskom zelenilu” kažu da je u toku je sadnja 1.768 komada visokog i srednje visokog šiblja, kao i 252 perena, a na kraju projekta, koji finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine, biće rekonstruisan i travnjak površine 1.110 kvadratnih metara.

Novi Sad: Umesto kasarne – kampus Univerziteta

U  rektoratu Univerziteta u Novom Sadu krajem januara je održan sastanak predstavnika tog Univerziteta, republičke, pokrajinske i gradske vlasti na kome je bilo reči o potrebi proširenja kapaciteta Novosadskog univerziteta i stvaranja novog univerzitetskog kampusa.
Rektor Novosadskog univerziteta Dušan Nikolić  sastanak je nazvao istorijskim, a rekao je da se na njemu razgovaralo o razvojnim perspektivama Univerziteta u Novom Sadu. Po njegovim rečima glavne teme tih razgovora bile su izgradnja druge faze Tehnološkog parka i razvojne perspektive Univerziteta u narednih nekoliko decenija. “Izvesno je da ćemo imati potrebu za proširenjem kapaciteta Univerziteta zbog konstantnog porasta broja studenata i broja istraživačkih projekata i timova, a prostor kojim raspolažemo je ograničen i upravo iz tog razloga smo danas pokrenuli inicijativu da Univerzitet u Novom Sadu preuzme kompleks nekadašnje kasarne “Arčibald Rajs” na kome bi bio formiran novi Kampus”, rekao je Nikolić. On je istakao da bi na prostoru kasarne, ukoliko dođe do realizacije projekta, bile smeštene visokoškolske ustanove kao što je Akademija umetnosti, Fakultet tehničkih nauka, odnosno Departman za IT sektor, Centar za strategijske i napredne studije i deo Medicinskog fakulteta kome je neophodno proširenje zbog sve većeg broja stranih studenata. “Osim pomenutog, preuzimanje kasarne “Arčibald Rajs” bi doprinelo tome da Univerzitet u Novom Sadu dobije sasvim novi dimenziju. Nastojaćemo da istorijat Univerziteta povežemo sa istorijatom nekih drugih institucija nastalih na ovim prostorima”, rekao je Nikolić.
Na pitanje novinara da li će se raditi o rekonstrukciji ili rušenju objekta kasarne, rektor Novosadskog univerziteta je rekao da se nikada nije ni razmišljalo o bilo kakvom rušenju tog, kako je rekao, reprezentativnog objekta. Po njegovim rečima radi se o zgradi koja ima veliku istorijsku vrednost, koja je pod zaštitom države i nastojaće se da ona bude obnovljena u “punom sjaju”, a istakao je da veruje da neće biti potrebne “preterano velike investicije”, jer je objekat u relativno solidnom stanju.

Dan Medicinskog fakulteta VMA

Na Vojnomedicinskoj akademiji 3. marta je obeležen Dan Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu. Govoreći o značaju tog fakulteta za budućnost vojnog zdravstva, zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević je podsetio da je prošle godine promovisana druga generacija sanitetskih potporučnika, koji stasavaju ili su stasali u mlade lekare. “Za lekarsku profesiju je neophodan jednak kontinuitet u teorijskom i praktičnom razvoju znanja i veština. A naša škola je baš po tome prepoznatljiva na ovim prostorima i šire”, rekao je. Dekan Medicinskog fakulteta VMA pukovnik prof. dr Nebojša Jović podsetio je da se trenutno na integrisanim studijama medicine nalazi 157 kadeta, na akademskim specijalističkim studijama 25 studenata, na doktorskim 37 lekara, a na zdravstvenim specijalizacijama njih 216. Od toga je 115 profesionalnih vojnih lica iz sistema odbrane, 78 iz civilnih ustanova, a 24 iz inostranstva. Prema njegovim rečima, na Medicinskom fakultetu VMA trenutno se realizuje 38 naučnih projekata. On je istakao da je počeo da radi Budžetski fond Univerziteta odbrane i da će se iz njega finansirati materijalne nadoknade za nastavnike i saradnike Medicinskog fakulteta VMA, kao i materijalna sredstva za naučnoistraživačke projekte. Diplomcima specijalističkih akademskih studija i specijalizantima VMA na skupu su uručene diplome, saopšteno je iz Vojno medicinske akademije.

Sportom za pomoć Bojani

U Gimnaziji „Isidora Sekulić”  u petak uspešno je organizovana još jedna humanitarna akcija nazvana „Sportski dan za Bojanu”, kao podrška i pomoć u daljem oporavku Bojane Ćorilić, koja je zadobila teške telesne povrede u masakru u Žitištu. Ona je bivša učenica Gimnazije i studentkinja Fakulteta tehničkih nauka. U saradnji Đačkog parlamenta Gimnazije i Studentske organizacije FTN-a mladi su, u fer-plej atmosferi, snage odmerili u odbojci. Ovom prilikom za Bojanu je prikupljena donacija od 63.000 dinara.

Zabrana upotrebe mobilnih telefona dok su učenici na času

Mnoge niške škole ranije su, a većina je to učinila od početka ove školske godine, zabranile upotrebu mobilnih telefona dok su učenici na času. Jer, rečeno nam je, u velikom broju slučajeva utvrđeno je da se zbog moderne opremljenosti savremeni uređaji mobilne telefonije zloupotrebljavaju i koriste za prepisivanje pri izradi pismenih vežbi i rešavanju zadataka. A to, nesumnjivo, ugrožava planiranu nastavu i značajno utiče na učenje i đačko znanje, jer se uz pomoć ovakvih pomagala ne stiče neophodno obrazovanje.
U mnogim školama na snazi je i zabrana snimanja vršnjaka mobilnim telefonima i postavljanje snimljenog materijala na društvene mreže, jer su registrovani teško kršenje privatnosti i nanošenje velike štete. Za sada su rezultati dobri, kazao je direktor Gimnazije „Deveti maj” u Nišu Nebojša Lekić, koji je istakao da se striktno primenjuje usvojeni Pravilnik o ponašanju učenika dok su u školi, kako bi se sprečila svaka zloupotreba. Tokom nastave, rekao je Lekić, korišćenje mobilnih telefona za prepisivanje tretira se kao težak prekršaj, protiv učenika otkrivenog u nepoštovanju pravilnika odmah se pokreće disciplinski postupak i smanjuje mu se ocena iz vladanja. U slučaju ponavljanja prekršaja i sankcije su teže, rečeno nam je u ovoj, ali i brojnim drugim školama u Nišu, gde se vodi velika borba protiv đačkih marifetluka i zloupotreba aparata mobilne telefonije.
Da su niški nastavnici i profesori koji su pokrenuli akciju zabrane korišćenja mobilnih telefona u vreme trajanja nastave u pravu, govori i izjava aktuelnog ministra prosvete Mladena Šarčevića, koji je rekao da se razmatra mogućnost da se u srpskim obrazovnim ustanovama primeni praksa iz nemačkog ili norveškog školstva – u ovim zemljama mobilni telefoni učenicima se oduzimaju pre, a vraćaju posle časova. Ako bi se ovakva praksa uvela i u Srbiji, a sigurno je da se lako i svuda može realizovati, zaključeno je, sigurno je da bi u obrazovnom procesu i odvijanju nastave bilo mnogo više reda. I boljih rezultata u učenju i većeg znanja đaka, svakako.

Deca ne smeju biti pasivni primaoci informacija sa ekrana

Digitalne tehnologije mogu usporiti razvoj psihičkih funkcija kod nekih mališana, ali kod drugih mogu podstaći napredak. Kako i koliko će internet uticati na razvoj dece zavisi od više faktora: šta oni rade na računarskoj mreži, koliko često je koriste, provode li previše vremena krstareći virtuelnim svetom… Veliku ulogu ima i nivo kognitivnog i razvoja dečjih digitalnih veština, a sve zavisi i od toga koliko roditelji ili staratelji učestvuju u aktivnostima mališana na internetu, pogoto vo kada je reč o mlađoj deci. Problem je, smatra Dobrinka Kuzmanović, asistentkinja na departmanu za psihologiju, Fakulteta za medije i komunikacije, i istraživačica na Institutu za psihologiju, što su roditelji danas skloni da deci daju tablet ili mobilni telefon i na taj način oslobode sebi vreme za neke druge aktivnosti. “Važno je da mame i tate, pogotovo mlađe dece, imaju uvid u sve što oni rade na internetu. Oni su ti koji treba da obave selekciju sadržaja, aktivno učestvuju i razgovaraju sa najmlađima o onome što gledaju na internetu. Jer, deca ne treba da budu pasivni primaoci informacija sa ekrana” – naglašava Kuzmanovićeva.

Veza između igrica i agresivnog ponašanja

Neke studije ipak pokazuju da uporedno obavljanje više stvari tokom dužeg vremena može da odloži adekvatan razvoj dela mozga koji je zadužen za odlaganje trenutnog zadovoljenja naših želja, planiranje i apstraktno mišljenje. Ima i istraživanja koja pokazuju da mladi koji mnogo vremena provode u igranju brzih igrica, imaju razvijenije vizuelne sposobnosti u odnosu na njihove vršnjake koji to ne rade. Veliki broj popularnih video igrica sadrži nasilje i agresiju. U nekim naučnim studijama potvrđena je i direktna veza između igranja takvih igrica i agresivnog ponašanja u svakodnevnom životu – skreće pažnju Dobrinka Kuzmanović.

Ivanišević: Svako dete bez pratnje ima staratelja,
nema dokaza seksualnog uznemiravanja

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević izjavio je u petak  da se u Srbiji nalazi oko 7.000 migranata, da je svakom detetu bez pratnje dodeljen staratelj i da nema dokaza da je neko od migranata bio seksualno uznemiravan. Ivanišević ja za Radio-televiziju Srbije kazao da je broj migranata u zemlji „stabilan“, da oko 6.000 migranata boravi u centrima, dok manji broj njih to odbija. Upitan o bezbednosti dece migranata bez pratnje roditelja za koje se poslednjih dana priča da su meta seksualnog zlostavljanja, Ivanišević je kazao da su to „paušalne ocene“. „Čak i nevladine organizacije koje su to ispitivale, utvrdile su da za to nema dokaza. Nisu utvrdile nikoga ko je bio stvarno žrvtva seksualnog uzneimiravanja“, rekao je Ivanišević i dodao da je Srbija jedina zemlja u kojoj je svim pružaocima socijalnih usluga naloženo da svakom maloletnom detetu mora da se odredi staraoc.
On je kazao da se o svakom detetu vodi posebno računa, navodeći da se u poslednje vreme „u jednog grupi stranih medija pojavljuju vrlo negativne informacije o Srbiji“, što se, kako je rekao, povezuje sa „aktuelnim političkim dešavanjima“. Ivanišević je ukazao na nedostatak jedinstvenog evropskog rešenja migrantske krize i dodao da nijedna ograda Madjarske od migranata nije uperena prema gradjanima Srbije. „Mi smo napravili ugovor od sedam miliona evra sa EU, imamo pomoć Nemačke, troškovi migrantske krize se ne pokrivaju iz budžetu Republike Srbije“, kazao je državni sekretar.

By admin

Leave a Reply