Vučić: Srbiji potrebna reforma obrazovanja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu na “Kopaonik biznis forumu” da je najvažniji zadatak Vlade da omogući razvoj privatnog sektora, kako bi postao konkurentan i zapošljavao sve više ljudi. On je najavio u sredu  da će ove godine biti smanjeno poresko opterećenje na zarade i da će plate u javnom sektoru i penzije biti značajnije povećane. Istakao je da je Srbiji potrebna reforma obrazovanja i da su retke srpske kompanije koje prihvataju program dualnog obrazovanja, jer privredi treba upotrebljivije znanje.

Šarčević: Spona nauke i privrede biće jača i bolja

Problemi u oblasti obrazovanja su brojni, ali konačno se neko setio da Srbija treba da se industrijalizuje i namera nadležnih je da unapredi situaciju u toj oblasti, rekao je u sredu uveče ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević na Kopaonik biznis forumu. On je, na panelu “Obrazovanje i naučna politika – uhvati korak”, poručio i da će spona nauke i privrede biti jača i bolja, kao i da je jedan od prioriteta upravo finansiranje nauke. “Završavamo popis istraživača i krećemo u novi ciklus”, rekao je Šarčević. Ministar je konstatovao da je Srbija imala čudne godine završetka 20. veka, uz rat i sankcije, razorenu privredu, prodaju preduzeća, čudnu tranziciju, koja dugo traje…

Brnabić: Novi sistem plata u državnoj upravi

Do kraja marta ili početka aprila biće doneta nova odluka o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, na republičkom nivou i u lokalnim samoupravama, koja neće podrazumevati linearno smanjenje broja zaposlenih, kao sada, najavila je 8. marta ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić. Brnabić je, drugog dana Kopanok biznis foruma, istakla da sada postoji dovoljno analiza i podataka kako ko radi i koliko zaposlenih ima. “Možemo da idemo ministarstvo po ministarstvo, javnu službu po javnu službu. Ne idemo više na tri odsto linearnog smanjivanja, ići ćemo sa brojem”, rekla je Brnabić.

MDULS: Kasnimo sa reformom sistema plata

“Uvek se treba vraćati na ta tri stuba i zato smo sa EU i komesarim Johanesom Hanom potpisali inovativni mehanizam direktne budžetske podrške koje podrazumeva 80 miliona evra koje nam EU daje kao podršku budžetu i kao motiv za implementaciju strategije javne uprave”, rekla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić Brnabić. Nakon faze racionalizacije, koja je pri kraju ili je već i završena, sledi reorganizacija državne uprave, odnosno reorganizacija mrežnih, najglomaznijih, a najvažnijih sistema, prosvetu, zdravstvo i socijalnu zaštitu. “Radimo na akcionim planovima kako da reorganizujemo ljude kako bi ti sistemi bili efikasniji”, naznačila je Brnabić. Ministarka je ukazala i da kasnimo sa reformom sistema plata, navodeću da je završen Nacrt zakona o platama zaposlenih u lokalnim samouprava i pokrajini, a koji predvidja novi mehanizam uspostavljanja jednakih koeficijenata, kako bi se uspostavio princip “ista plata za isti rad”.

Nacrt zakona koji će uređivati plate za mesec dana

Takođe, radi se i na Zakonu o zaposlenima u javnim službama koji će uređivati plate u svim javnim službamau republici, kako bi on za mesec dana bio gotov i dat na široku javnu raspravu. “Reforma sistema plata neće doneti velike rezultate kakvi nam trebaju ako nemamo reformu sistema vrednovanja rada i učinka u javnim službama. Sistem vrednovanja kao u školama ne funkcioniše, državni službenici neće da se zameraju jedni drugima, pa imamo mnogo službenika za izuzetnim učinkom, što nije istina. Moramo da imamo sistem da nagradimo najbolje, a da znamo ko su slabe karike”, objasnila je ministarka DULS-a Ana  Brnabić.

Vazda “gazda”: 95 odsto budžeta odlazi na plate!

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević  kaže da,  od novca u budžetu resornog ministarstva, 95 odsto odlazi na plate, a da minimalno ostaje za ulaganje u razvoj, što je dugogodišnja praksa. “Sada smo u periodu kada se neko setio da Srbija treba da se industrijalizije, mi smo sada na nekakvom novom početku. A moj posao je da nađem dobre timove i eksperte da pokrenemo sva polja obrazovanja, predškolsko, osnovno, srednje…”, rekao je Šarčević.

Šarčević: Srbi – narod koji je spreman da svaku stvar izokrene

Ministar Mladen Šarčević tvrdi da smo “narod smo koji je spreman da svaku stvar izokrene i da je to ono što mora da se menja”. “Svaki dan ja moram 10 žalbi da progutam, i to onih najgorih, jer je neko našao način da nešto smuva i zaobiđe. Jedan direktor škole je dva puta po šest meseci išao na Maltu da konobariše, ostavio faksimil, to niko ne zna, pokrije ga školski odbor i milina božija”, rekao je Šarčević. Kako je rekao, dešava se da se i direktorima škola sa lošim rezultatima obnavlja mandat, a namera nadležnih je da se to promeni. “Moja uloga je da potpišem svima pare, što i moj pomoćnik može. Ja nemam potrebne ingerencije, one su na mnogim drugim telima, umesto tamo gde treba”, rekao je Šarčević.
On je poručio da će izmene zakona to da reše, navodeći da je šest zakona pripremljeno, koje će promeniti stvari i postaviti vrednovanje kvaliteta u fokus.

Probno PISA  testiranje u aprilu

Kada je reč o Pisa testiranjima, gde naši đaci ne beleže zavidne rezultate, ministar Šarčević je kazao da je probno testiranje u aprilu, za koje se spremamo da bismo videli gde smo, a da ćemo se sledeće godine “spremati kao za Olimpijadu”.

Fama, u javnosti, oko dualnog obrazovanja

On je podvukao značaj dualnog obrazovanja, oko kojeg se kaže stvorila fama u javnosti, jer je shvaćeno samo “u užem smislu”, navodeći da to podrazumeva povezanost privrede i obrazovanja.
“Obišli smo 44 grada, sa 140 kompanija obavili ozbiljne razgovore, mi smo lepak, zalepili smo i lokalne samouprave, PKS, Ministarstvo rada…”, rekao je Šarčević.

Visoko obrazovanje hvata korak

Kada je reč o visokom obrazovanju, ministar je ukazao da mora da se ostvari bolja saradnja fakulteta i privrede, kako bi u definisanju studijskih programa učestvovali i poslodavci. Kao dobar primer u sistemu, naveo je naučne institute, ističući da Institut “Pupin” ostvari 30 miliona evra od izvoza, ali je dodao da to pokazuje i da naša mala i srednja preduzeća nisu spremna da ulažu u nauku, jer se bore za opstanak i nemaju sredstva za ulaganje u inovacije. “Ako sve zacrtano budemo ostvarili, brzo ćemo uhvatiti korak. Timovi su formirani, trudimo se da sarađujemo sa svima, pokušavamo da nadoknadimo vreme”, rekao je Šarčević.

Milošević: Okupljeni oko projekta širenja znanja

Mladen Šarčević je, otvarajući na Novosadskom sajmu 12. Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi”  rekao da je “dualno obrazovanje  od izuzetne važnosti za državu, razvoj naše ekonomije i budućnost mladih ljudi i da je Ministarstvo je poslednjih meseci intenzivno radilo na kreiranj  projekta širenja znanja novih profila, tako da smo, krenuvši od samo tri pre tri meseca, danas već na devet profila, a do kraja godine biće ih između 20 i 30”.
“Svi smo ovde okupljeni oko projekta širenja znanja kao najvećeg čovekovog potencijala – rekao je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost profesor dr Zoran Milošević. – I, mada su obrazovanje, nauka i njihovo povezivanje sa privrednom deo naših stremljenja ne smemo zaboraviti i vaspitnu komponentu, jer važno je da kreiramo i dobre ljude.
Pokrajinski sekretar za obrazovanje propise, upravu i nacionalne manjine-zajednice Mihalj Njilaš napomenuo je da će ove godine, prvi put, zahvaljujući finansijskoj pomoći ovog sekretarijata, na sajam doći i 8.000 srednjoškolaca iz 67 škola u Vojvodini, kako bi kroz sajamsku ponudu lakše izabrali svoj dalji obrazovni put.(→Press Clipping)

Predstavile se i „dualne škole”

Štand Ministarstva prosvete na „Putokazima“ bio je mesto na kojem su svoje načine povezivanja sveta znanja sa svetom rada kroz dualni model predstavili i Trgovačka škola iz Beograda sa svojim partnerskim odranizacijama VIP-om, Univereksportom i Deleze grupom, te Fakultetom organizacionih nauka iz Beograda, zatim Tehnička škola iz Užica kojoj su u ovom poslu partneri firme Atlas i Matis, te Elektronski fakultet iz Niša, Tehnička škola iz Zrenjanina sa svojim partnerom NIS-om, uz podršku Tehničkog fakulteta, Tehnička škola „Milenko Verkić Neša“ iz Pećinaca, čiji je partner Boš. Predstavile su se i Ugostiteljsko turistička škola sa domom učenika iz Vrnjačke Banje i Mašinska škola iz Pančeva, te poljoprivredne škole iz Šapca, Valjeva, Svilajnca i Požarevca.

Promocija obrazovanja za sve i doživotno obrazovanje

Na Sajmu obrazovanja do 8. marta u Hali “Master” Novosadskog sajma, pored dualnog obrazovanja, se promoviše obrazovanje za sve i doživotno obrazovanje. Nacionalna služba za zapošljavanje na svom štandu testiraće i usmeravati učenike kako bi utvrdili njihove afinitete za nastavak školovanja. Na „Putokazima”su  nastupili i svi fakulteti Novosadskog univerziteta, kao i tri naučna instituta, privatni fakulteti, visoke i srednje škole sa teritorije Vojvodine, a obrazovnu ponudu svojih zemalja će promovisati i Ambasada Kanade i Francuski institut u Srbiji.

Nijedna vlast nije ozbiljno uzela u obzir rezultate
PISA istraživanja

Na pitanje: “Ko je kriv što nijedna prosvetna vlast nije ozbiljno primenila pouke iz dosadašnjih rezultata PISA istraživanja? Delimično su one uvažene kroz neka ranija zakonska rešenja, standarde postignuća i završni ispit, ali su neke države na osnovu tih rezultata pravile posebne akcione planove”, nacionalna koordinatorka testiranja u Srbiji Dragica Pavlović Babić odgovara: “Obrazovni sistem ima svoju inerciju i nije lako stvari pokrenuti tako da se osete na nivou celog sistema. Jedan dobar način je da to uradite kroz zakon, ali morate da obezbedite mehanizme kako biste bili sigurni da će se sve što piše u zakonu sprovoditi na adekvatan način. Ako napravite korak koji nije obezbeđen, može da se desi da sistem ne reaguje na promenu, a ako je ona previše udaljena od trenutnog stanja stvari, sistem može da je odbaci. Za sveobuhvatnu reformu obrazovanja je potreban društveni konsenzus, dobra volja i uključenost svih aktera, to nikada nije kratkoročni program koji se realizuje u jednom dahu”, a na konstatataciju da” naši političari očito ne vide smisao da pokreću neke ozbiljne promene, čije efekte će njihovi naslednici prigrabiti kao svoj uspeh” kaže: “Verovatno da ima i toga. Ali morate da imate odgovornost prema mladim ljudima i da stalno nešto menjate, prateći promene na globalnom planu. Tradicija je važna, ali obrazovni sistem mora da se sinhronizuje sa savremenim trenutkom i zahtevima koje ono postavlja pred pojedinca”.

„Kreativna radionica” o dualnom obrazovanju

Posetioce „Putokaza” s dualnim obrazovanjem kroz „Kreativnu radionicu” upoznaće i Udruženje “Mejker”, a srednjoškolci će učestvovati i u izradama maketa robota, biće obučeni za 3D štampu, a biće im prezentovani kako u nastavi mogu da se primenjuju Arduino i Raspberry Pi mikrokontroleri, kroz izradu zanimljivih i jednostavnih projekata. Bogat program na ovom sajmu pripremilo je i Udruženje „Matica”, u čijoj će organizaciji biti održana tribina o mestu roditelja u obrazovanju deteta i radionice za decu „Relaks kids program”. Obrazovno metodički centar „Katedra” predstaviće bliže područje rada prava i ekonomije.
I ovogodišnji Sajam obrazovanja podržavaju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, a generalni sponzor je Đenerali osiguranje Srbija. Radno vreme Sajma je od 10 do 19 časova, a ulaz je slobodan.

Ministarstvo: Konkurs za izvođenje obuka u IT sektoru

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvalo je 8. marta sve zainteresovane za izvođenje obuka u okviru projekta za prekvalifikacije u IT sektoru da se prijave na javni poziv koji organizuje i sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP). Kako je saopštilo ministarstvo, na konkurs se mogu prijaviti sve nevladine organizacije, instituti, klasteri, obrazovne institucije i preduzeća. Prijave se mogu poslati najkasnije do 21. marta, a detalji konkursa dostupni su na sajtu UNDP-a u Srbiji.
Svi prijavljeni izvođači obuka biće rangirani na osnovu sledećih kriterijuma: iskustvo u neformalnim i formalnim obukama, metodologija koja osigurava zapošljivost u predviđenim rokovima, stručnost lica koja će voditi obuku i posedovanje adekvatne infrastrukture za održavanje obuka. Kako bi se osiguralo da program ne bude monopolizovan, svaki pružalac obuka će moći da licitira za maksimalno 25 mesta ili za ukupne budžetske troškove podrške do 40.000 evra, bez obzira na broj obučenih polaznika. Pri odabiru izvođača obuka posebno će se obratiti pažnja na to da pružaoci obuka budu iz svih regiona Srbije kako bi se osiguralo da učenici imaju iste šanse da dobiju obuku, bez obzira na to odakle dolaze.

Srbi doniraju najviše novca za opšte dobro u regionu

Srbija je vodeća zemlja u regionu kada su u pitanju donacije za opšte dobro, pa je samo prošle godine u te svrhe darovano više od 21 miliona evra, pokazalo je istraživanje Trag fondacije i fondacije Katalist. To istraživanje je u sredu  predstavljeno medijima, a ono je pokazalo i da je najveći donator inicijativama za opšte dobro poslovni sektor koji je prošle godine donirao čak 45,5 odsto od ukupne donirane sume. Slede građani, kažu iz Katalista, koji su svojim manje srećnim sugrađanima donirali 25,2 odsto od ukupnih 21 milion evra.
Najviše donacija u Srbiji i dalje je usmereno je na jednokratne pomoći, ali, kako je pokazalo istraživanje, postoji i porast donacija usmerenih ka inicijativama sa dugoročnim efektima ali i neproftinim organizacijama. Ono što je posebno važno istaći jeste i da se u 2016. godini više novca davalo za obrazovne aktivnosti i dodelu stipendija. Primaoci pomoći su uglavnom osobe sa zdravstvenim problemima, ekonomski ugroženi građani, a sve više raste interesovanje i za samohrane roditelje, decu bez roditeljskog staranja, majke i novorođenčadi te starijih građana.
Rezultati istraživanja pokazali su da je ukupan iznos donacija u 2016. godini manji za 4,9 odsto nego za 2015. godinu, dok se prosečan iznos donacija po stanovniku smanjio na tri evra, u odnosu na 3,14 evra u 2015. S obzirom na to da su, u odnosu na prethodnu godinu, fluktuacije ispod pet odsto i da je broj zabeleženih akcija nešto viši, sve ukazuje na to da je u pitanju trend stagnacije pre nego opadanja, zaključak je istraživanja.

Mališani vredni u reciklaži

Potpisivanjem ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji u vrtiću „Maslačak”, humanitarna organizacija „Čepom do osmeha” i PU „Radosno detinjstvo” nastavili su višegodišnju saradnju. Zahvaljujući, između ostalog, i čepovima koje prikupljaju mališani i vaspitači iz novosadskih vrtića, u akciji „Čepom do osmeha” do sada su kupljena različita pomagala za četrnaestoro dece s invaliditetom, čime im je značajno olakšana svakodnevica. – Već četiri godine imamo podršku Predškolske ustanove i uspešnu saradnju sa svim vrtićima pojedinačno – kaže predsednica Udruženja „Čepom do osmeha” Vanja Petković. – Uvek se lako dogovorimo, vredno prikupljamo čepove i svugde nas očekuju s osmehom. Svesni su šta ta akcija donosi jer je cilj da decu edukujemo na vreme i da oni prenose tu energiju na odrasle, a uz to činimo dobra dela i pomažemo mališanima kojima je to potrebno. Otkako sarađuju s organizacijom „Čepom do osmeha”, deca i vaspitači iz različitih vrtića Predškolske ustanove prikupili su oko 70 tona čepova. Po rečima direktorke PU „Radosno detinjstvo” Mirjane Đurđev, na taj način spaja se lepo i korisno, za obe strane.
Inače, skladište organizacije „Čepom do osmeha” u Novom Sadu obijeno je krajem prošle godine, kada su lopovi, između ostalog, odneli dvoje invalidskih kolica namenjenih za donaciju, kao i oko dve tone plastičnih čepova za reciklažu, prikupljenih širom Srbije. Nekoliko meseci kasnije, Vanja Petković sada s olakšanjem kaže da je nakon tog nemilog događaja usledila još veća podrška javnosti, Predškolske ustanove, ali i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića. Sve to je akciju, po njenim rečima, poguralo još jače napred i pomoglo im da udruženim snagama obraduju još veći broj dece s invaliditetom.(→Press Clipping)

Edukativne tribine “Volim Zrenjanin – I ja se borim”

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka održaće dve edukativne tribine u petak, 10. marta u Zrenjaninu. Prva tribina biće održana u Zrenjaninskoj gimnaziji sa ciljem bližeg upoznavanja mladih sa postojanjem kancerogenih oboljenja kod dece i ukazivanja na značaj brige o zdravlju. Na tribini će se predstaviti udruženje NURDOR, biće emitovan edukativni crtani film “Petar i zmaj” i upriličena diskusija sa ciljem informisanja i buđenja filantropskih vrednosti i empatije kod mladih. Druga tribina, za sve sugrađane, biće održana od 17 časova u Gradskoj narodnoj biblioteci “Žarko Zrenjanin”. Briga o zdravlju naših mladih misija je svih nas, kao i podrška obolelim mališanima, a Biblioteka, organizovanjem tribine, pridružuje se kampanji “I ja se borim”, koja je simbolično započeta 15. februara, na Svetski dan dece obolele od raka, i traje cele godine.

Novi Sad: Prijem povodom 8. marta

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je organizovao prijem u Gradskoj kući povodom 8. marta, Dana žena, za svoje saradnice, predstavnice više organizacija i novosadskih institucija. Reč je o uspešnim ženama koje u više društvenih segmenata, svaka iz svoje oblasti, doprinose boljitku i napretku društva u celini. Prisutne su bile predstavnica Udruženja građana “Sreća” Sandra Ivanković, rukovoditeljka Sigurne ženske kuće Nada Padejski-Šekerović, direktorica Centra za socijalni rad Dobrila Čačija, predsednica Kola srpskih sestara Slavojka Todorov, rediteljka Radio-televizije Vojvodine Nevena Radaković, koja je i majka desetoro dece….
Predsednica Udruženja roditelja dece obolele od raka NURDOR Joland Korora zahvalila se na podršci i rekla da je divno kada Grad prepozna na koji način da učini promene na bolje i naglasila da je osetila veliku empatiju i spremnost gradonačelnika da suštinski i konkretno pomogne ženama koje su prisustvovale sastanku, a koje, kako je kazala, pored toga što su jake i samosvesne, nose i veliki teret na svojim leđima.

“Školica za vilenjake” u Subotici

Prvog dana aprila u Omladinskom klubu “Skladište” u organizaciji Fondacije “Danilo Kiš” održaće se neobična Radionica ilustrovanja “Školica za vilenjake” koju će voditi Aleksandra Jevtović, pasionirana ilustratorka koja je svoju veliku ljubav pretvorila u posao. Školica za vilenjake će se održati u subotu, 1. aprila 2017. godine sa početkom u 10 časova u Omladinskom klubu “Skladište”. Učešće je besplatno, ali je neophodna prijava na imejl adresu: office@danilokis.rs  ili putem telefona 523 566.
Radionica je inspirisana crtanim filmom “U mojoj glavi” (“Inside Out”, Pete Docter, 2015) te će učesnici biti u prilici da se pozabave svojim osećanjima i da ih ilustruju. Izuzev praktičnog dela gde će svaki polaznik izraditi svoj mozak u pop-ap tehnici, Aleksandra će polaznike upoznati i sa teorijskim osnovama. Planirano je da druženje kroz radionicu traje 3 sata. Dobrodošli su učenici viših razreda osnovnih škola kao i srednjoškolci. Aleksandra Jevtović (1985) je doktorantkinja istorije umetnosti, diplomirana inženjerka arhitekture i ilustratorka. Ima petogodišnje iskustvo u prosvetnom radu, sa “malo većom decom” (radi kao asistentkinja). Kao ilustratorka sarađivala je sa Politikinim zabavnikom, Novosti Enigmom, izdavačkom kućom Klet, srpskom redakcijom Deutsche Welle, portalom Tarzanija, Javni servis.me, Šta žene žele, Abnormal Advertising agencijom…
Ilustrovala je udžbenike ruskog jezika, informatike, rubriku “Enigmatski vrtić” Novosti Enigme, knjigu poezije Stevice Rajčetića, roman za tinejdžere Danijela Jovanovića, dizajnirala plakate za dečije predstave i drugo. Učestvovala je na više grupnih i bila autorka četiri samostalne izložbe slika.

Uskoro datum za konkurs za upis u vrtiće, a lista
čekanja već puna

Iako je do konkursa za upis u vrtiće ostalo još mesec-dva, već sada na mesto u državnim obdaništima čeka 8.280 dece, među kojima je čak 4.902 sa prioritetom. Iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu najavljuju da će se, u dogovoru sa predškolskim ustanovama, uskoro odrediti datum održavanja konkursa za 2017/18. Prethodnih godina on je uglavnom sprovođen u aprilu, tako je 2015. bio od 15. do 30. tog meseca, dok je lane kasnio i održan je od 9. do 20. maja.
– Podsećamo da se deca ne upisuju samo u okviru godišnjeg konkursa, već roditelji mogu da podnesu zahtev tokom čitave godine. Tačne podatke o broju slobodnih mesta u predškolskim ustanovama kojima je osnivač Grad Beograd imaćemo u aprilu – kažu iz Sekretarijata. Međutim, već sada prema njihovim podacima, na upis u državne vrtiće čeka 8.280 dece – 4.902 sa prioritetom i 3.378 regularnih. Od tog broja, 60 odsto mališana čeka na upis u jasle, a 40 odsto u vrtić. – Deca za koju nema mesta u državnim vrtićima mogu da se upisuju u 138 verifikovanih privatnih predškolskih ustanova, a deo ekonomske cene boravka dece u njima finansira se iz gradskog budžeta.(→Press Clipping)

Beograd: Vatrepolista vodi prosvetu

Gradski sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu dobio je novog sekretara, kako je “Blic” još u novembru najavio Slavko Gak. Bivši vaterpolista je dosad bio sekretar za sport, a nasledio je Snežanu Đurić. O sportistima će ubuduće brinuti bivši košarkaš Zoran Jovanović.

Šešelj održao predavanje banjalučkim studentima

Predsednički kandidat Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj održao je u sredu  u Narodnoj skupštini RS predavanje grupi studenata Pravnog fakulteta iz Banjaluke. Šešelj je, kako je saopšteno iz SRS, sa studentima razgovarao o Republici Srpskoj Krajini i tom prilikom istakao da bi on obnovio problem Republike Srpske Krajine u svim međunarodnim kontaktima i pred svim međunarodnim institucijama. Predsednik Srpske radikalne stranke je naglasio da sa Evropskom unijom nikad ne možemo povratiti Republiku Srpsku Krajinu, nikad se ne možemo ujediniti sa Republikom Srpskom, nikad Crnu Goru ne možemo vratiti Srpstvu, nikad ne možemo uspostaviti suverenitet na Kosovu i Metohiji. – Sve to možemo da postignemo samo uz pomoć Rusije – rekao je Šešelj, saopštila je Informativna služba SRS.

U zatvoru u Nišu prikupljen novac za lečenje
malog Stefana (3)

Osuđenici i zaposleni u KP zavodu u Nišu sakupili su 270.450 dinara za lečenje Stefana Miladinovića (3), koji je oboleo od rabdomiosarkoma, izuzetno agresivnog oblika raka mekih tkiva. Stefanu je tumor, od koga oboli četvoro od milion rođene dece, otkriven početkom novembra. “Stefan je upravo završio sa petim ciklusom hemoterapije i očekuje ga šesti ciklus u KC u Nišu, nakon čega će lekari odlučiti da li će biti operisan u Nemačkoj u Štutgartu, a nakon toga biti upućen na zračenje i protonsku terapiju u Esen. Ministarstvo zdravlja je obećalo da će platiti tretmane u Nemačkoj, a novac iz humanitarnih akcija biće iskorišćen za imunoterapije u inostranstvu. Sav novac koji preostane uplatićemo za lečenje druge dece”, kaže majka dečaka Ljudmila. Pomoć za lečenje malog Stefana moguće je uplatiti na namenski dinarski račun: 160-5410200060646-25 i devizni za uplate iz inostranstva: IBAN: RS35 1605 4302 0087 4601 35, SWIFT/BIC: DBDBRSBG, Banca Intesa AD Beograd.

U dogovorenoj masovnoj tuči đaka povređena
najmanje četvorica

Tuča ispred Druge ekonomske škole koja se dogodila u sredu  oko 13 sati, i u kojoj su povređena najmanje četvorica mladića, od kojih jedan teže, po svemu sudeći je bila ranije zakazana i u njoj su učestvovali đaci više srednjih škola! – Primili smo poziv iz policije da je mladić (20) pretrpeo povrede glave. On je navodno udaren ciglom u glavu i prevezen je na VMA – rekla je portparol Hitne pomoći, dr Nada Macura.
Posla za lekare je, međutim, bilo još više. – Lekari su na licu mesta zbrinuli dve osobe, a jedna osoba je privatnim automobilom prevezena u bolnicu pre dolaska ekipe Hitne pomoći – rekla je Nada Macura. Tog povređenog je, kako saznajemo, u bolnicu odvezao direktor Druge ekonomske škole Dejan Nedić.
Direktor Druge ekonomske škole Dejan Nedić izjavio je da su dva nepoznata huligana napala dva maturanta te škole, a da su ceo incident na ulici kod škole snimile kamere Fakulteta za bezbednost. On je rekao za Tanjug da se incident dogodio nakon šestog časa prve smene, nešto posle 13 sati, na trotoaru ispred škole, a da su dva maturanta zaštitili “drugari iz kraja”, jedan iz Osme gimnazije, jedan iz Treće gimnazije i jedan iz Frizerske škole. – Došlo je do tuče u kojoj je najviše stradao učenik Osme gimnazije, koga sam odvezao u Urgentni centar – rekao je direktor. Huligani su, kaže, navodno došli zbog neke devojke da “ovde naprave haos”. (→Press Clipping)

Jednu osnovnu školu za četiri meseca prekrečili čak tri puta!

Osnovna škola “Kralj Aleksandar Prvi” u Požarevcu za četiri meseca tri puta je krečena u potrazi za pravom bojom, prenose lokalni mediji. Direktor škole Goran Seger rekao je da u čitavoj priči “nema politike”, a Radio Bum prenosi da kombinacije boja “neodoljivo podsećaju na obeležja pojedinih stranaka”. Zapadni zid je najpre ofarban u plavo-žutu kombinaciju, a ovih dana je veći deo žutih delova prefarban u crveno.(→Press Clipping)

Dečaci stari 12 i 16 godina dva puta pretukli čoveka

Dvojica maloletnika starih 12 i 16 godina tukli su i pokušali da oplajčkaju meštanina Bačke Palanke. Oni su, kako se sumnja u dva navrata tukli čoveka i pokušali da ga opljačkaju nakon čega je on slučaj prijavio policiji. Policija je saopštila da su maloletnici ubrzo pronađeni i da će protiv njih će biti podnete krivične prijate u redovnom postupku.

Nestala devojčica iz Hrtkovaca

Policija traga za 16-godišnjom devojčicom iz Hrtkovaca.  Njen nestanak su u nedelju prijavili članovi njene porodice. Sumnja se, nezvanično, da njen nestanak ima veze sa kontaktima koje je imala na društvenim mrežama.

Fondacija “Tijana Jurić” i “Blic”:
Ubice dece na doživotni zatvor

Fondacija “Tijana Jurić” i “Blic” pokrenuli su akciju koja za cilj ima izmene Krivičnog zakona, kojima bi bilo propisano da ubice dece dobijaju doživotni zatvor.

Tuča na Univerzitetu: Vlast hoće da rektor podnese ostavku

Rektor Univerziteta u Tuzli Samir Nurić rekao je u sredu  da je izložen “pritiscima vladajućih struktura u Tuzlanskom kantonu”, ali da ne želi detaljno govoriti o tome ko na njega vrši pritisak. – Još jednom pozivam sve strukture moći koje vrše pritisak na mene i Univerzitet u Tuzli da prestanu s tim. Pozivam osnivača da osigura regularne uslove za rad Univerziteta u Tuzli. Stojim na raspolaganju za dijalog i traženje najboljih rešenja – rekao je rektor Nurić, piše Faktor.ba. Nurić je istakao da samo želi da pritisci prestanu te da Tužilaštvo TK i MUP rade na ovom slučaju.
Podsećamo, u nedjelju naveče na sastanku na Rudarskom fakultetu u Tuzli došlo je do sukoba dvojice profesora. Deblji kraj izvukao je prorektor za nastavu Univerziteta u Tuzli Bahrija Šarić, kome je lakše povrede naneo dekan Mašinskog fakulteta Denijal Sprečić. Na pomenutom sastanku raspravljalo se o kadrovskim pitanjima, imenovanjima u Senat Univerziteta u Tuzli. Prisutni su, između ostalih bili i premijer TK Bego Gutić, predsednik Kantonalnog odbora SDA TK Mirsad Kukić i rektor Univerziteta Samir Nurić.  (→Press Clipping)

Koalicija koju predvodi SAD ubila šestoro dece u Siriji

Najmanje 14 civila, među kojima je šestoro dece, ubijeno je u sredu  u vazdušnim napadima, za koje se veruje da je izvršila koalicija predvođena SAD na jedno selo na severu Sirije, koje pod kontrolom takozvane Islamske države, rekao je direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman. Kako je precizirao za AFP, napadi na selo Al-Matab dogodili su se nakon ponoći. Koalcija predvođena SAD podržava ofanzivu na Raku, de fakto prestonicu Islamske države, koja je udaljena oko 55 kilometara severozapadno od Al-Mataba, podseća francuska agencija.

U Gvatemali poginule 22 devojčice

Broj nastradalih u požaru u državnom utočištu za decu u Gvatemali, popeo se na 22 zbog čega je u zemlji proglašena trodnevna žalost. Sve nastradale tinejdžerke, stare su između 14 i 17 godina, saopštili su zvaničnici, preneo je AFP. Na desetine devojčica prebačeno je u bolnicu, a mnoge od njih sa ozbiljnim opekotinama. Prema navodima bolničkih zvaničnika, u požaru je povređeno 38 osoba, od kojih je 16 u kritičnom stanju. Požar je izbio u sredu uveče u delu zgrade gde su smeštene tinejdžerke. Veruje se da je požar izazvan tokom pobune tinejdžerka protiv osoblja skloništa. Skloništem za decu upravljaju državne socijalne službe i u njemu su smešteni mlađi od 18 godina koji su žrtve zlostavljanja u porodici ili su živeli na ulici, a u sklonište dolaze po nalogu suda, navodi AFP. Kancelarija UNICEF-a u Gvatemali saopštila je putem Tvitera da “osuđuje ovu tragediju”, naglasivši da “ova deca i adolescenti moraju biti zaštićeni”.

Srednjoškolka tverkovala u hidžabu, pozivaju na njen linč

Tinejdžerka muslimanske veroispovesti dobila je gomilu pretnji smrću na Fejsbuku, nakon što je snimljena kako tverkuje u hidžabu u Birmingenu u Engleskoj. Srednjoškolka je snimljena na ulici tokom gužve u centru grada, a njen mali performans je okupio brojne prolaznike. Klip je postavljen na Fejsbuku, gde su neki od korisnika ove društvene mreže, pretili smrću devojci, govoreći joj uvredljive psovke i kako treba da bude ubijena, piše Mirror. Anonimna devojka, koja tvrdi da je ona na spornom snimku, je kasnije snimila video, koji je postavila na Jutjub, gde se izvinjava svima onima koji su se osetili uvređeno. Ona je objasnila kako je bila u kupovini sa drugaricama kad je čula muziku koju je puštao jedan od uličnih zabavljača i onda je krenula da se zabavlja i igra.  Tverkovanje inače podrazumeva pomeranje zadnjice u ritmu muzike, obično hip-hop ili R’n’B, u provokativnijim pozama Očigledno uživajući u muzici, devojka se smešila i pomno pratila ritam muzike, pevušeći tekst R’N’B pesme. Njena prijateljica joj se zatim pridružila, pa su krenule zajedno da igraju. Neki od komentara na Fejsbuku su bili: – Ovo je nepoštovanje. Ti predstavljaš islamsku veru – napisao je jedan od pobesnelih korisnika. – Ovo je zaista odvratno. Neki ljudi očigledno ne razumeju značenje onoga što nose – dodao je drugi ostrašćeni korisnik. Bilo je i onih koji su je branili, govoreći da ne treba osuđivati druge.

Nemačka: Može li se klanjati u školskoj učionici?

U Vupertalu je jedna gimnazija svojim muslimanskim đacima zabranila ”provocirajuću molitvu” u školi, što nije prvi slučaj da se ovaj grad, jedan od najsiromašnijih u Nemačkoj, našao pred izazovom odnosa prema građanima islamske vere. Više đaka vupertalske gimnazije ”Johanes Rau” je, naime, u đačkim toaletima obavilo ritualno pranje, u školskim prostorijama raširilo svoje tepihe i, klanjajući se, molilo Alahu, što je primoralo direktorat da zabrani ”provocirajuću molitvu”, a u ceo događaj uključila se i nadležna okružna Vlada, u Diseldorfu, dajući podršku školskim organima i pokušavajući da spreči ”pogrešan utisak”, zbog izbora reči u internom, školskom dokumentu o zabrani. ”Zabrana molitve, koja se obavlja na provocirajući način, u školskim prostorijama, treba da pruži podršku suživotu i da osigura školski mir”, rekla je jedna portparolka disledorfske vlade i time podržala internu odluku škole u Vupertalu, gradu na zapadu države, prenose danas nemački mediji. U školskoj odluci o zabrani, mole se, naime, učitelji škole da školskoj upravi prijave imena učenika koji se na takav vidljiv i provocirajući način mole, što, kako navode mediji, podseća na policijski žargon. To je izazvalo diskusije da li su islamski učenici na taj način i zato diskriminisani.
Škola, koja se povodom tog slučaja nije javno oglasila, želela je, kako navode nemački mediji, navodno samo da sakupi imena đaka, kako bi sa njima dalje razmatrali mogućnost traženja alternativnih rešenja. Da li je škola ispravno postupila zabranjujući klanjanje u svojim svojim prostorijama ili nije, tema je o kojoj se diskutuje, dok nadležne institucije kažu da je zabrana molitve, ipak, dozvoljena. Vlada u Diseldorfu pokušava sada da spreči ”pogrešan utisak”, ukazujući da je ta gimnazija škola sa velikim angažmanom po pitanju integracije stranaca, odnosno dece različitih religija i porekla, ali i da je u konkretnom slučaju u pitanju ”nesrećan izbor reči”.
Vupertal, grad Fridriha Engelsa koji je osim radničke klase voleo i dobro vino i jastoge i čija bista i sada stoji ispred kuće njegovog dede insustrijalca, našao se u medijima i pre par godina zbog pojave takozvane ”šerijatske policije” na gradskim ulicama. ”Prste dalje” od droge, od alkohola, igara na sreću ili prostitutki.., reči su, koje su tada mladići u narandzaštim prslucima ”šerijatske policije”, uz dodir po ramenu, upućivali prolaznicima Vupertala.

By admin

Leave a Reply