Vesti – 11/12.03.2017.

Blaži kriterijumi za zvanja istraživača

U bazi istraživača nema 18.000 ljudi, kako se spekulisalo, već kao i do sada – oko 12.000, tvrdi Nikola Tanić, pomoćnik ministra prosvete za nauku Ministarstvo prosvete je upravo poslalo „Službenom glasniku” izmenjeni Pravilnik o vrednovanju naučnoistraživačkog rada, na osnovu kojeg će naši istraživači biti birani u zvanja, najavio je za „Politiku” Nikola Tanić, pomoćnik ministra prosvete za nauku.  On kaže da su uvažene sve primedbe naučne zajednice, čak i one koje nisu bile dostavljene pismeno, a jesu kružile u javnosti.

Novi Sad: Negujmo srpski jezik

Tokom Salona knjiga, u Auli “Master centra” otvorena je izložba “Negujmo srpski jezik”, a istoimenu akciju Ministarstva kulture i informisanja u četvrtak su promovisali resorni ministar Vladan Vukosavljević i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Vukosavljević je podsetio da su promoteri akcije naši velikani Emir Kusturica, Nemanja Radulović, Ivana Španović…
“Mi po celoj Srbiji imamo organizovane stručne seminare za nastavnike i profesore srpskog jezika i književne večeri za decu i odrasle na kojima gostuju naši eminentni pisci, kao i pozorišne predstave. Tom akcijom želimo da pitanje kulture govora, očuvanja i negovanja jezika i pisma bude jedna od bitnih tema našeg društva”, kazao je Vukosavljević, napominjući da će se akcija proširiti i na druge zemlje, gde god živi srpska zajednica. https://www.youtube.com/watch?v=7p0bTq60N_I    (→Press Clipping)

Kod nas za reprodukciju – petica

Na konstataciju da se “kod nas  veruje da su učenici dostigli maksimum ako usvojena znanja umeju bez greške da reprodukuju i da za to dobiju peticu. Ali izostaje primena...” Dragica Pavlović Babić, nacionalna koordinatorka PISA studije u Srbiji, kaže: “Sva postignuća u PISA su data kroz opise u kojima se prepoznaju nivoi znanja, dakle, znanja su uređena u razvojni red. Za svaku oblast koja se ispituje u PISA je definisano šest nivoa postignuća. Na drugom nivou se nalaze takozvana reproduktivna znanja, a prosečna, tipična postignuća koja ostvaruju naši učenici nalaze se na tom nivou. Škola bi morala da ohrabruje učenike da napreduju ka višim nivoima znanja. Imali smo apsurdnu situaciju 2012. godine, kada su naši đaci testirani u oblasti rešavanje problema. To nije tipična školska oblast, ali su učenička postignuća bila daleko viša nego u onim oblastima koje se rade od prvog razreda osnovne škole, sa velikim brojem časova, kao što je, recimo, matematika”.

Sistem usmeriti ka nivoima znanja koji su iznad reproduktivnog

Na pitanje: “Da li nastavnici mogu nešto da promene u svojoj praksi da bismo postigli bolje rezultate u PISA?” nacionalna koordinatorka PISA studije u Srbiji Dragica Pavlović Babić kaže: – Promene su moguće i u postojećim uslovima, imajući u vidu status struke u društvu, finansijski status nastavnika, uslove u kojima škole rade, nastavne programe… Dobro bi bilo da se promene dešavaju u svim ovim aspektima, kao i na nivou legislative i obrazovanja nastavnika. Ali čak i ako nastavnik nije podržan iz sistema, on može da uradi nešto za svoju i dobrobit svojih učenika. Tu, pre svega, mislim na promene u načinu rada, načinu da koji tražite da oni pokažu znanje, kako ih pitate i kako ih ocenjujete, jer na taj način određujete i kako će đaci učiti. Odnos prema gradivu se formira prema načinu na koji vas nastavnik pita, kako vas ocenjuje i za šta vam dodeljuje visoku ocenu”.
“Nastavnik treba da podstakne učenike da više povezuju gradivo, da ih češće stavlja u situaciju da argumentuju, da sami postavljaju pitanja, a ne samo da daju odgovore na poznata pitanja, zatim da se prave mali projekti, da učenici samostalno istražuju, da sami sebe procenjuju, da oni određuju kriterijume kvaliteta znanja… Sistem mora da se uputi ka nivoima znanja koja su iznad reproduktivnog, a to može i sam nastavnik u odeljenju, bez obzira na to kako je obrazovan, kakvi su programi i slično. PISA zadaci treba da budu glasnogovornici ideje da je moguće napraviti promenu u odeljenju i ako se ništa drugo ne promeni” kaže Pavlović Babić.

UNS među najboljima

“Univerzitet u Novom Sadu našao se među najboljima na svetu i na LjS rang-listi, na kojoj je u oblasti poljoprivrede i šumarstva rangiran od 200. do 300 mesta”, rekao je rektor UNS-a profesor dr Dušan Nikolić na konferenciji za novinare u Rektoratu. – Ova lista je svim univerzitetima posebno važna jer je najčešće koriste mladi ljudi kada odlučuju gde će studirati. Po rečima dekana Poljoprivrednog fakulteta UNS-a profesora dr Nedeljka Ticem rangiranje UNS-a na LjS listu baš za oblast poljoprivrede i šumarstva veliko je priznanje za sve nastavnike i istraživače ovog fakulteta, ali i za njegove osnivače, od kojih nikad nije izostala podrška.
Lista LjS rangira najbolje univerzitete u svetu u pojedinim oblastima s ciljem da pomogne budućim studentima da pronađu i izaberu vodeće institucije u odabranoj oblasti. Na njoj se univerziteti rangiraju na osnovu anketiranja 80.000 istraživača iz različitih oblasti istraživanja. Svako od anketiranih opredeljuje se za 10 domaćih i 30 međunarodnih institucija u svojoj oblasti koje smatraju vrhunskim za istraživanja u toj oblasti, zatim za regrutovanje diplomiranih stručnjaka, i za discipline iz kojih preferiraju regrutovanje takvih stručnjaka. Na osnovu analize odgovora na ova dva pitanja utvrđuje se stepen izvrsnosti u određenoj oblasti. Treći kriterijum je broj citata po objavljenom radu, ali, za razliku od drugih rang lista, ova koristi broj citata po publikaciji, a ne po broju zaposlenih. Citati se preuzimaju iz baze Skopus i obuhvataju petogodišnji period. Četvrti kriterijum je indeks h, koji meri, kako produktivnost i uticaj objavljenog rada naučnika, tako i samog naučnika, a zasniva se na skupu najviše citiranih radova i broju citata u drugim publikacijama.(→Press Clipping)

Zlatna medelja bečejskoj Gimnaziji

Na dvanaestom Međunarodnom sajmu za obrazovanje “Putokaz” dodeljena je velika zlatna medalja Gimnaziji u Bečeju. Škola je medalju zaslužila kvalitetnim radom. Pored najveće ocene eksterne evaluacije, Gimnazija u Bečeju je ponovo dobila priznanje, i to veliku zlatnu medalju. Na Međunarodnom sajmu za obrazovanje su, pored naših škola, učestvovale i škole iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
U Bečejskoj Gimnaziji i pored kvalitetnog i visokog obrazovanja, posvećuju pažnju i vanškolskom obrazovanju, kao i programima razmene studenata. Ove godine grupa učenika će posetiti Belgiju, a u septembru izabrani đaci će učestvovati u programu razmena učenika u Americi.

Blogopen na novosadskom sajmu

Deseta konferencija „Blogopen” koja okuplja blogere i one koji to žele da postanu, iz naše i zemalja regiona, otvorena je na Novosadskom sajmu. Konferencija će  trajati tri dana. Biće reči o svim vidovima blogovanja, od pisanja na temu lepote, putovanja, do poslovnih blogova. https://www.youtube.com/watch?v=UsS9hd4nNVk

Akademac: “Neurobik”

Na prvom programu Radio-televizije Vojvodine u subotu 11. marta biće emitovana nova emisija iz serijala “Akademac” u kojoj će se razgovarati o neurobiku. Emisija počinje u 12.10 časova. Šta znači neurobik? Šta usklađuje rad leve i desne hemisfere mozga? Zašto ne treba spavati pokriven preko glave? Koja namirnica je dobra za momentalnu aktivnost mozga?
Naučno-popularnu priču o najvažnijem alatu za studente-mozgu , posebno zanimljivom, učinio je prof.dr Tomislav Cigić, profesor Medicinskog fakulteta i neurohirurg. U delu rezervisanom za reportažu, predstavljamo Centar za kreativne ideje UNS-a. Urednica i scenaristkinja: Tamara Burević Voditeljka i novinarka: Ana Bojović Reditelj: Manuel Srbin Emisija će moći da se pogleda i na odloženo, na sajtu Radio-televizije Vojvodine.

Od diplomiranih napraviti uspešne biznismene

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Mandić smatra da fakulteti treba da “prave” buduće preduzetnike, dok predsednica UO CEDEM-a Natalija Ristić uspešne preduzetnike vidi i među diplomiranim pravnicima, filozofima, ekonomistima… Ristić je na trećem studentskom privrednom forumu mladih u Privrednoj komori rekla da i kroz taj forum studentima poručuje da preduzetništvom mogu da se bave i kao diplomirani pravnici, ekonomisti, filozofi ili politikolozi, ali dodaje da su za nastanak jednog uspešnog preduzetnika ključni visoka doza kreativnosti, kao i spremnost na manjak slobodnog vremena. “Podsticajna sredstva za mlade preduzetnike su odlična, pa slobodno možemo reći da je put dolaska do sredstava dosta olakšan.Verujem da će se neki od učesnika Foruma otisnuti u preduzetničke vode, kao i da će omladinsko preduzetništvo u budućnosti još više doprinositi napretku privrede”, rekla je Ristić.
Obrazlažući tezu da fakulteti treba da menjaju programe kako bi podsticali preduzetničke sposobnosti, pomoćnica ministra prosvete Vesna Mandić rekla je da bi oni koji iškoluju studente tako da brzo dođu do posla trebalo da dobiju određene podsticaje od države. Kako je primetila, studenska praksa, koja se sada realizuje, nije dala rezultate kakvi su zamišljeni, već se najčešće svodila na davanje potvrde o završenoj obuci. Mandić je naglasila da resorno ministarstvo podržava sve aktivnosti poput današnjeg Foruma, te je pozvala studente da se prijave na takmičenje koje je u toku i otvoreno je do 25. marta za najbolju studentsku ideju.(→Press Clipping)

Kostić: Svi moraju da idu po svoju budućnost

Predsednik SANU Vladimir Kostić uveren je da studenti treba sami da nađu rešenje za dilemu otići u inostranstvo ili ostati. Kostić je rekao  da ne može da posavetuje mlade ljude da li da odu u inostranstvo. “Svi moraju da idu po svoju budućnost. Šta god da odlučite, odluku donosite tek nakon što se prethodno dobro informišete o svemu”, rekao je Kostić primetivši da Srbija za nekoliko desetina godina neće imati više problem s nezaposlenošću, jer, kako kaže, neće imati koga da zapošljava zato što mladi odlaze van zemlje.

Besplatni kursevi nemačkog u Subotici i Bečeju

Gimnazija Bečej u saradnji sa Nemačkim narodnim savezom iz Subotice poklanja besplatan početni kurs nemačkog jezika, kaže oredsednik Nemačkog narodnog saveza Rudolf Vajs. Časovi će se održavati dva puta nedeljno u Gimnaziji Bečej. Prijave zainteresovanih se primaju u sekretarijatu Gimnazije. “U Subotici se već godinama održavaju besplatni kursevi nemačkog jezika u organizaciji Nemačkog narodnog saveza. Trenutno u sedištu Saveza ima mesta na besplatnom kursu konverzacije i zaintersovani se odmah mogu uključiti u rad grupe. Prijave za ovaj kurs se primaju preko interneta ili lično u sedištu Nemačkog narodnog saveza na Karađorđevom putu 72 u Subotici. Kurs je četvrtkom od 19,00 sati”, kaže Vajs.

Čija su deca? Zapleti populacione politike

Populaciona politika ne mora i ne treba da se zasniva na strahu od „izumiranja nacije“, već na stvaranju uslova za srećno i kvalitetno roditeljstvo i srećno i kvalitetno detinjstvo “Pre dvadesetak godina napisala sam knjigu u kojoj sam dokazivala da je nemoguće iz demografske perspektive objasniti nizak natalitet, jer se objašnjenje nalazi na drugoj strani. Na onoj strani koja roditelje, majke i očeve, posmatra iz perspektive njihovih stvarnih života, kao pojedinke i pojedince koji imaju svoje vlastite razloge da budu ili ne budu roditelji. Jer, decu ne rađaju nacije, niti donose rode, već ih rađaju majke, i to je činjenica koju treba uvažavati i 8. marta, ali i tokom cele godine!” kaže Marina Blagojević Hjuson,  naučna savetnica sa Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja Beograd.
“Zanimljivo je, međutim, da ovakav racionalan pristup nije uvek bio manjinski i „nepatriotski“, pre se radi o anomaliji u koju je upalo srpsko društvo od Miloševića do danas. Možda zato treba podsetiti da je istraživanje s početka teksta rađeno unutar projekta SANU kojim je rukovodio akademik Miloš Macura, za koga se svakako ne bi moglo reći da nije bio patriota, ali je istovremeno bio i tvrdio da je „feminista“. I ne samo da je tvrdio, on je de facto za vreme obavljanja funkcije predsednika Populacionog fonda Ujedinjenih nacija veoma mnogo učinio, na međunarodnom planu, na afirmaciji slobode odlučivanja o rađanju, na šta je tada mogao direktno da utiče”, kaže Blagojević Hjuson.(→Press Clipping)

Vujović: Prodavati softvere, a ne IT stručnjake

Srbija ima IT talenata, ali bi trebalo više da se posveti razvoju softvera nego “prodaji” IT stručnjaka, ocenio je Branislav Vujović predsednik grupacije “Frontier group”. “U Srbiji ima IT talenata i možete zaraditi na prodaji ljudi, ali kada pravite nove poslovne modele koji donose jako puno, kao Nordeus, možete zaraditi mnogo više. Ta kompanija je vredna jer ima svoj softverski proizvod”, objasnio je on na marginama Kopaonik biznis foruma na Kopaoniku. Vujović ističe da se i njegova kompanija trudi da razvija softver i izvozi ga. “Ako imate softverski proizvod možete ga prodavati 1.000 ili 10.000 puta, troškovi su isti, a ljudski resurs se iscrpljuje”, ukazao je on. Prema njegovim rečima treba podržati one firme koje prave softverske proizvode. Vujović kaže da u Srbiji postoji nedostatak IT kadrova. “Sve ih je manje i zbog toga su sve skuplji”, objasnio je on. Vujović, koji je bio moderator panela o digitalizaciji, kazao je da je u Srbiji digitalizacija u nekim oblastima napredna, a u drugim daleko od vrha, kao što je u e-upravi.
Vujović je ocenio da su telekomunikacioni operateri dosta ispred drugih.”Imate velike firme koje se prirodno brane od promena i nije nimalo lako da se nagovore na sopstveno umanjenje. Kodak, na primer, je ranije zarađivao 70 centi na svaki dolar potrošen na njegove proizvode, a na digitalnj fotografiji zarađivao je samo pet centi”, naveo je on. Vujović je dodao da nove kompanije, koje još nemaju krug klijenata i poverenje ljudi, rade potpuno digitalizovano, dok stare kompanije, koje imaju klijente i poverenje, nisu spremne da svoje procese prilagode i digitalizuju.  Prema njegovim rečima, to nije samo specifičnost Srbije. Vujović je investirao u Srbiju pred krizu, a sada ima četiri firme sa 400 zaposlenih, te iz Srbije izvozi softver.

Za srednjoškolce biće 13. dečji dodatak

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je najavio u četvrtak uvođenje 13. dečjeg dodatka za decu koja završe svaki razred srednje škole. Vulin je na Kopaonik biznis forumu rekao da vlada želi da još jednim dečjim dodatkom podstakne srednjoškoce da uče, budu vredni, ali i da im pokaže da država to ceni. Ministar je rekao da će se povezati isplata dečijeg dodatka sa redovnim pohađanjem nastave i da nema opravdanja da deca ne idu u školu. Vulin je rekao i da razmišlja o uvođenju progresivnog oporezivanja zarade da bi se bolje rasporedio taj “teret”. “Nismo do sada imali progresivno oporezivanje. Meni je blizak nemački model, ali ovo što govorim nije stav Vlade, niti Ministastva finansija, već moje razmišljanje u kom pravcu treba ići”, dodao je Vulin.

Martinović: Nepovoljan položaj mladih na tržištu rada

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović je na  skupu održanom u četvrtak  podsetio na nepovoljan položaj mladih na tržištu rada, iako su, kako je rekao, mnoge stvari krenule na bolje. Prema podacima iz poslednjeg kvartala prošle godine, naveo je, stopa nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godine u Srbiji je bila 31 odsto, što je gotovo dvostruko više od proseka EU. Inače, dodao je, na evidenciji NSZ u poslednjem kvartalu prošle godine bilo je 700.000 nezaposlenih, od kojih 165.000 između 15 i 30 godina, ali, naglasio je, to je ipak za 11,9 odsto manje nego u poslednjem kvartalu 2015.
Treći studentski privredni forum mladih inače organizuje Centar za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih (CEDEM ) čiji je cilj da mlade ohrabre da pokrenu svoj posao i uđu u preduzetničke vode, odnosno da ne odlaze iz Srbije. Forum se organizuje u saradnji sa PKS i pod pokroviteljstvom Fakulteta političkih nauka, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Na tom dvodnevnom skupu, kroz radionice i predavanja stručnjaka iz oblasti preduzetništva, trenera raznih veština, ali i mladih uspešnih preduzetnika, učesnici foruma imaće priliku da čuju koje su poteškoće s kojima se mladi uspešni preduzetnici na početku svoga poslovanja suočavaju, a biće im predstavljeno i kako je to voditi jednu uspešnu kompaniju u Srbiji. Studenti, učesnici Foruma, imaće priliku da nauče neke osnovne veštine pregovaranja, lobiranja, javnog nastupa.

Radionica posvećena slikaru Vanjeku

Nakon prošlogodišnje uspešno održane zajedničke radionice za decu Narodnog muzeja Zrenjanin i Muzeja “Atila Jožef” iz Makoa (Mađarska), u petak, 3. marta 2017. godine, zrenjaninski Narodni muzej realizovao je radionicu za učenike školskog uzrasta u prostoru Muzeja “Atila Jožef” u Makou. Radionici je prethodila prezentacija o zrenjaninskom slikaru Tivadaru Vanjeku, njegovom stvaralaštvu i legatu ovog umetnika, koji poseduje Narodni muzej Zrenjanin. Tivadar Vanjek je veći deo svog života proveo u Zrenjaninu, gde se bavio fotografskim i slikarskim pozivom. U njegovom slikarstvu prisutno je nekoliko faza, koje se razlikuju po tretmanu slike, ali uvek kroz motive zavičaja, Banata, kadrova Zrenjanina i okoline. Posebno se ističe njegov ciklus “Pendžeri prijateljstva” (Prozori prijateljstva) u kojima on na svojstven način portretiše svoje prijatelje. Takođe, u tri navrata je poklonio gradu svoja dela, koja se danas čuvaju u Narodnom muzeju Zrenjanin, dok su u legatu Tivadara Vanjeka izložena ona dela koja najbolje oslikavaju bogat razvojni put Vanjeka kao slikara.
Prezentaciju je održala Ivana Arađan, kustos Narodnog muzeja Zrenjanin, a potom su učenici kreirali svoje “Pendžere prijateljstva”, po uzoru na istoimeni ciklus u Vanjekovom stvaralaštvu. U radionici su učestvovali učenici osnovne škole iz obližnjeg mesta Čanad, uzrasta od prvog do osmog razreda, koji pohađaju nastavu srpskog jezika. Prilikom ove posete, razgovaralo se i o budućim projektima, izložbama i radionicama između dve ustanove čiji je cilj negovanje kultura manjinskog stanovništva – srpskog, odnosno mađarskog.

Bač: Kreativni učenici predstavili ideje

”Takmičarski dani mladih preduzetnika i inovatora”, namenjeni đacima do sedamnaest godina, održani su po prvi put u Baču. Kreativni učenici osnovnih i srednjih škola iz opština Bač, Bački Petrovac i Bačka Palanka, predstavili su svoje biznis ideje. Više od sto učenika osnovnih i srednjih škola, predstavilo je svoje biznis planove iz oblasti poljoprivrede, turizma i energetike. “Ekonomski efekti koncepta dualnog obrazovanja u Srbiji, biće vidljivi za nekoliko godina. Škola ne treba da bude institucija za pasivno sticanje znanja, nego da se učenici, a i mi stariji koji se stalno usavršavamo, pripremimo za jedan drugačiji, aktivniji život, koji treba da podigne ekonomiju ove zemlje”, smatra Dragoljub Kojčić, direktor Zavoda za udžbenike. “Intelektualni kapital-znanje, vredi mnogo više od bilo kakve materijalizacije naših života. Ovo je dobar podsticaj i školama i roditeljima dece, da budućnost ne treba graditi sutra nego već danas, tako što ćemo ukazati na fokuse, koji nas zaista mogu izvući iz krize”, poručio je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević. “Takmičarske dane mladih preduzetnika i inovatora”, organizovao je Savez pronalazača Srbije.     https://www.youtube.com/watch?v=RzQeGBh0bao

Smits: “Nauku finansiraju poreski obveznici”

Prošle nedelje Srbiju je prvi put posetio Robert-Jan Smits, generalni direktor Glavne uprave za istraživanje i inovacije Evropske komisije. Mada njegova poseta nije privukla veliku medijsku pažnju, ona je bila gotovo istorijska za naučnu zajednicu u Srbiji. Kao praktično drugi čovek evropske nauke, Smits je odgovoran za najveći program finansiranja nauke u istoriji, program „Horizont 2020“ koji je težak čak 80 milijardi evra. Njegov dolazak predstavlja dodatno priznanje brojnim uspešnim naporima domaćih istraživača da budu konkurentni u takozvanom evropskom istraživačkom prostoru i da osvoje sredstva iz „Horizonta 2020“.  „Ovo je moja prva poseta Srbiji i moram reći da sam izrazito impresioniran onim što sam video tokom ova dva dana“, rekao je Robert-Jan Smits u ekskluzivnom razgovoru za naučnopopularni portal Centra za promociju nauke, Elementarijum.  „Imao sam priliku da vidim prvoklasne univerzitete i institute, briljantne mlade ljude, izrazito elokventne i samouverene, koji se bave prvoklasnim naučnim istraživanjima, spremni su da grade partnerstva i budu deo evropskih projekata“, zaključio je Smits, dodajući i da se u Srbiji „veoma vešto promoviše nauka”.
Tokom posete Srbiji, Robert-Jan Smits je u petak, 3. marta gostovao na izložbi „Srbija u Horizontu 2020“ koju je organizovao Centar za promociju nauke u Galeriji nauke i tehnike SANU. Izložba predstavlja kratki presek dosadašnje saradnje domaćih istraživača, naučnoistraživačkih i drugih ustanova sa Evropskom unijom.  „Ovo je dodatni razlog zašto treba što pre ponovo da posetim vašu zemlju, ali i da prenesem svojim kolegama u Evropskoj Uniji: obratite više pažnje na Srbiju i predivne stvari koje se događaju tamo u oblasti naučnih istraživanja i inovacija“, poručio je Smits.  Posebno je istakao da će evropskim naučnicima preneti poruku: „Ostvarite saradnju sa srpskim naučnicima i zovite ih da postanu deo važe mreže, što je svakako u interesu Evrope kao celine“.
Pored Smitsa, na otvaranju izložbe Centra za promociju nauke govorili su i akademik Zoran Petrović, upravnik Galerije nauke i tehnike SANU, kao i Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke.  Tom prilikom, Centar za promociju nauke je pozvao i doktorande iz Srbije koji na skupu u Galeriji nauke i tehnike SANU, mogli da postave pitanja visokom evropskom predstavniku o stanju nauke u Evropi i Srbiji, projektima i podršci istraživanjima.  „Veoma je važno, više nego ikada ranije, da se promoviše nauka, da se govori o naučnim idejama i rezultatima“, rekao je Robert-Jan Smits, posebno ukazujući na značaj povezivanja građana i nauke.  „Ko finansira nauku? To su naravno poreski obveznici. Oni žele da znaju gde je otišao novac koji su dali. Iz tog razloga smatram da je obaveza naučnika i inovatora da pokažu na koji način je potrošen novac koji je uložen u nauku“, poručio je Smits.  Celokupan video intervju sa Robert-Janom Smitsom biće objavljen na Elementarijumu i u narednom broju časopisa Elementi.

Naši đaci na međunarodnom času fizike

Dobro jutro, Beograde! Ovim rečima je u utorak 7. marta, na srpskom, u ime kolega iz Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) dr Zoltan Silaši je iz Ženeve pozdravio srednjoškolce okupljene na masterklasu CERN-a, koji je održan na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Oni su istovremeno sa oko 10.000 svojih vršnjaka širom sveta učestvovali na nacionalnoj video-konferenciji, tokom koje su im srpski istraživači u CERN-u otkrili deo najvećeg svetskog naučnog kompleksa. Uz mnogo smeha i pitanja, u tajne fizike uveli su ih naučnici u Beogradu – dr Predrag Milenović i prof. dr Petar Adžić (rukovodilac srpskog istraživačkog tima na eksperimentu CMSkoji istražuje tajne postanka univerzuma). Sa ženevske strane ekrana bili su dr Dragoslav Lazić Laza i Nebojša Smiljković Boki, koje su njihove kolege iz Beograda oslovljavale upravo tim nadimcima.
Na kraju dana je održana još jedna video-konferencija sa CERN-om, na engleskom jeziku, tokom koje su predstavnici učenika iz država koje su toga dana imale masterklas prezentovali rezultate eksperimenata na kojima su radili pod rukovodstvom naučnika iz CERN-a. Nekoliko dana pre beogradskih srednjoškolaca, „led su probili” učenici iz Novog Sada. Po jedan dan sa naučnicima iz CERN-a do 11. aprila imaće priliku da provedu maturanti iz 50 zemalja, a u programu učestvuje oko 200 naučnih institucija. Sledeći masterklas u Srbiji je na Institutu za fiziku Univerziteta u Kragujevcu 16. marta, a dan kasnije na departmanu za fiziku Niškog univerziteta. (→Press Clipping)

Dve nove pedijatrijske ambulante u Kikindi

U Kikindi su pre nekoliko meseci otvorene dve nove pedijatrijske ambulante, koje se nalaze na obodima grada, tako da meštani Mikronaselja i nekadašnje Druge mesne zajednice mogu za samo nekoliko minuta pešice da dovedu dete na pregled. U opremanje ambulanti uloženo je više od sedam miliona dinara.Otvaranjem dve nove pedijatrijske ambulante na obodima grada u Kikindi, dostupnost zdravstvenoj zaštiti dece značajno je promenjena na bolje. U proteklih nekoliko meseci otvoreno je više od 300 zdravstvenih kartona i obavljeno 2.500 pregleda.        https://www.youtube.com/watch?v=9oUengJcTP8

Vremeplov: Jovan Sterija Popović

Na jučerašnji dan 10. marta 1856. godine umro je srpski pisac Jovan Sterija Popović, prvi srpski komediograf. Posle završenih studija prava u Kežmarku u Slovačkoj (tada Gornja Ugarska), radio je kao advokat u rodnom Vršcu, potom je prešao u tadašnju Kneževinu Srbiju i postao profesor prava na Liceju, prvo u Kragujevcu pa u Beogradu. Kao načelnik Ministarstva prosvete Srbije obavio je pionirski rad u organizovanju školstva, pokrenuo inicijativu za osnivanje Akademije nauka, Narodne biblioteke i Narodnog muzeja. Izradio je i čitav rečnik nove srpske pravno-filozofske terminologije, ali ga na žalost intelektualna javnost nije prihvatila. Učestvovao je u organizovanju prvog beogradskog teatra koji je otvoren izvođenjem njegove tragedije “Smrt Stefana Dečanskog”. U početku je pisao pod uticajem Lukijana Mušickog i Milovana Vidakovića, ali je “Romanom bez romana” napustio romantičarsku i avanturističku književnost. Ostala dela: komedije “Laža i paralaža”, “Pokondirena tikva”, “Zla žena”, “Tvrdica”(Kir-Janja), “Rodoljupci”, zbirka pesama “Davorje”. Napisao je i jedan udžbenik retorike.

Moler u Akademiji nauka

Život mu je obeležilo nepristajanje na ideologiju koja je potiskivala umetnost, a pet decenija provedenih u Parizu sa suprugom Kosarom Bokšan pomoglo mu da nađe svoje mesto u umetnosti i pre toga – more u Beograd. Petar Omčikus je napunio devedesetu i ne staje. Slika i – uživa u životu. I iznova dokazuje da je ostao ono što je bio i pedesetih godina prošlog veka, umetnik koji radi gde god se zatekne i da je slikarstvo za njega pitanje ispunjenja egzistencijalnog trenutka,  “Ne nalazim u svom telu i srcu ništa manje treptaja i predivne želje, ali sam postao mnogo umereniji. I dalje radim istu sliku, koju tražim i koju, verovatno, nikad neću naslikati”  ̶  primećuje.
S obzirom na to da je jedan od najvećih srpskih slikara, uvažen i priznat u svetskim umetničkim okvirima, relativno kasno je postao član SANU, dopisni 2012. a redovni tek 2015. godine. Ali, dobro, nije mu titula akademika bila životni san budući da je svoju naklonost za slikarstvo ispoljio veoma rano i kao devetogodišnjak na konkursu za dečji crtež lista „Politika” osvojio prvo mesto i dobio svoju prvu nagradu za slikanje.

Sastanak mreže za borbu protiv trgovine ljudima

U Gradskoj kući u sremskoj Mitrovici održan je sastanak koji je inicirala Lokalna mreža za borbu protiv trgovine ljudima, povodom posete Grupe eksperata za suzbijanje trgovine ljudima. Ova grupa boravi u Srbiji od 6. do 10. marta radi kontrole rada koji se tiče ispunjavanja standarda propisanih Konvencijom o borbi protiv trgovine ljudima čiji je potpisnik i Srbija. Sastanak ima za cilj sabiranje dosadašnjih rezultata koje je lokalna mreža u prethodnom periodu ostvarila. Poseta Sremskoj Mitrovici je usledila jer se taj grad smatra primerom dobre prakse. “Na teritoriji grada od 2013. godine funcioniše Mreža za borbu protiv trgovine ljudima. Tada je potpisan i Sporazum o saradnji članica lokalne mreže koji definiše zadatke. Mrežu čine Centar za socijalni rad, tužilaštvo i policija, gradske uprave, Nacionalna služba za zapošljavanje i civilni sektor”, rekla je Sanja Kljajić direktor Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Crkveni list okrivio devojčicu koju je silovao sveštenik

U katoličkoj zajednici u Indiji izbio je skandal nakon slučaja prijavljenog silovanja 15-godišnjakinje zbog kog je uhapšen sveštenik Metju Vadakačeril iz Kerale. Kako prenosi Independent, mediji su objavili da je devojčica silovana više puta, da je zatrudnela, a da je zatim i donela na svet dete koje je bez njenog pristanka iz privatne bolnice prebačeno u jedno sirotište.  Tragičan slučaj dobio je još bizarniju notu nakon reakcije jednog izdanja koje podržavaju katolički crkveni krugovi, u kome se devojčica praktično osuđuje zbog silovanja i navodi da je “sveštenik na trenutak možda zaboravio na svoju poziciju”.  “Kćeri, zašto si zaboravila šta je to sveštenik? On ima telo čoveka i iskušenja. Možda je na nekoliko sekundi zaboravio svoju poziciju. Dete kršteno, zašto ga nisi zaustavila ili ispravila?”, navodi se u tom listu. Sveštenstvo nije tu stalo, pa kao jedan od uzroka silovanja biskup Pol Telekat naveo “konzumerizam”.  “To je situacija koja utiče na sve u svetu, pa i na sveštenike. Kriza se prepoznaje u celibatu i nevinosti, a zatim ćemo doći do krize vernosti u braku, kroz vanbračni seks i seks pre braka. Žene se u medijima predstavljaju kao komoditet, dok je ljudsko telo dehumanizovano”, kaže ovaj sveštenik.

Nemačka: Da li učiteljice u javnim školama
smeju da nose maramu?

Pitanje religijskog i školskog suživota izaziva velike diskusije u Nemačkoj, gde nezadovoljne strane traže pomoć i pred sudom. Najčešći problem je da li učiteljice u nemačkim javnim školama smeju da nose maramu, a koliko je to pitanje složeno, pokazuje praktičan život, pošto, kažu kritičari, nema jasnih definicija slučajevi kada ”marama” može ugroziti školski mir. Zakonska regulativa predviđa da nastavno osoblje muslimanske vere u nemačkim javnim školama, u pravilu sme, da nosi maramu, ali i da zabrana nošenja marame može i dalje biti izrečena, ukoliko zbog ”marame” proistekne konkretna opasnost za mir u školi i državnu neutralnost.  Zakonski dokumenti ukazuju da učiteljice i drugi saradnici ne smeju buditi utisak da deluju protiv ljudskog dostojanstva, ravnopravnosti ili nemačkog demokratskog poretka.
Protivnici tvrdnje da povezane učiteljice pokrivanjem glave krše propise da se u školama moraju izostaviti spoljne religiozne oznake, postavljaju pitanje – a kako mogu kaluđerice, takođe, pokrivene glave da drže nastavu.
Jedan od prvih sudskih sporova u Nemačkoj na temu ”marame”, pokrenula je učiteljica Fersesta Ludin, rođena 1972. godine u Avganistanu, koja od 1995. godine ima nemačko državljanstvo. Ona je, iste godine kada je i dobila državljanstvo, odbijena na konkursu u jednoj državnoj školi, s obrazloženjem da se radi o „obavezi državne neutralnosti u religioznim stvarima”. Posle učiteljice Ludin usledili su i drugi sporovi oko i zbog marame, koji su uvek izazivali medijsku pažnju.

About the Author

admin

Leave a Reply