Ministru prosvete Mladenu Šarčeviću

Gospodine Šarčeviću,
Vaša današnja izjava povodom najavljenog štrajka UNIJE i povodom poštovanja potpisanog Sporazuma je najbolji pokazatelj u kakvoj državi mi živimo! Vaša rečenica “To su shvatili svi ostali sindikati sem USPRS” je sramna! Tom rečenicom Vi, gospodine Šarčeviću, obmanjujete celokupnu javnost i sve prosvetne radnike. Stav da su svi koji nisu danas na protestu zadovoljni je u najmanju ruku krajnje nekorektan! Takvu formulaciju prethodne rečenice koristimo samo zato što imamo poštovanje prema instituciji ministra prosvete, i to treba da znate!
Nejasno je gospodine Šarčeviću zašto protežirate jedan sindikat? Zašto taj sindikat predstavljate kao jedinog borca za prava prosvetnih radnika? Kao ministar bi MORALI znati da i današnji štrajk nije prijavljen u skladu sa zakonom i da su se ostali prosvetni radnici mogli samo nezakonitim odlukama priključiti. Šaljete li Vi to nama poruku da ne poštujemo zakone? O tome koliko smo zadovoljni Vi najbolje znate. Koliko sudskih sporova se ovih dana vodi zbog pljačke prosvetnik radnika? Te sporove ne vodi USPRS već NSPRV, gospodine Šarčeviću! Šaljete uputstva da se krše zakoni zaključcima Vlade Srbije od 2009. godine a sami ga niste poštovali kada je to državi odgovaralo! To neće proći, makar o tome većali i međunarodni sudovi!
Nadalje, gospodine Šarčeviću, treba da znate (a Vi to sigurni smo i znate) NIKADA nećemo odustati od potpisanog Sporazuma. Nećemo odustati ni od jednog zareza iz njega! Ti koji se sada “bore” za poštovanje istog tražili su od Vas po 5000 dinara za nagrade o kojima pričate! Zar ne? Naš stav je stav  iz Sporazuma! Zahtevamo da pregovaramo o visini koja je ograničena samo visinom plate a to je mnogo više od pomenutih 5000 dinara! Nemamo nameru da državi koja nas sistemski potkrada već decenijama činimo bilo kakve ustupke.
Posebno zabrinjava Vaša izjava da taj Sporazum Vi ne bi ni potpisali. Koga je to briga? Vi ste ministar prosvete u Vladi R. Srbije i u obavezi ste da provodite sve ono što je pre Vas dogovoreno i potpisano! Niko Vas nije terao da budete ministar a kada ste to prihvatili morali ste znati koje su Vaše obaveze!
Na kraju, o tome kako ćemo se mi boriti za prava naših kolega nije na Vama da sudite. Radite Vaš posao, a vrlo brzo ćete morati davati nove izjave. To Vam obećavamo!
U Zrenjaninu
mart 2017. godine
Predsednik NSPRV Ranko Hrnjaz

2017-03-17 rh Ministru Šarčeviću

 

By admin

Leave a Reply