Vesti – 30.03.2017.

Militarizacija obrazovanja:
Dualno obrazovanje za potrebe Vojske

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministar odbrane Zoran Đorđević potpisali su u utorak 28. marta Sporazum o  saradnji dva ministarstva u procesu uvođenja dualnog obrazovanja u obrazovni sistem za potrebe Vojske Srbije. Proces modernizacije Vojske Srbije je u toku i taj proces mora da prati i reforma obrazovanja, rekao je ministar Šarčević. ”Sporazum omogućava da se učenici pet obrazovnih profila  u Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu od naredne školske godine obrazuju po modelu dualnog obrazovanja. Potpisivanje sporazuma rezultat je uspešne saradnje dva ministarstva i Vazduhoplovne akademije u kreiranju obrazovnih profila za potrebe ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije. Obrazovni programi u skladu su sa najvišim evropskim standardima”, naglasio je ministar Šarčević. Učenici koji završe nove obrazovne profile u budućnosti će  raditi na održavanju aviona MIG29 i  helikoptera H145M, pojasnio je direktor Vazduhoplovne akademije   Goran Cvijović. Reč je o profilima: Avio-tehničar za vazduhoplov i motor, Avio-tehničar za elektronsku opremu vazduhoplovstva, Avio-tehničar elektroopremu vazduhoplovstva, Mehanotroničar za raketne sisteme i  Mehanotroničar za radarske sisteme.(→Press Clipping )

Vrlo dobri u velikom problemu da upišu željenu srednju školu

Vrlo dobri đaci i ove godine biće u velikom problemu da upišu željenu srednju školu, jer su one najbolje rezervisane samo za odlikaše. Đaci koji ne ostvare odličan uspeh ne mogu ni da priđu najvećem broju gimnazija, a isto važi i za najatraktivnije stručne škole. Zato je jurnjava za peticama, umesto za znanjem, postalo pravilo školovanja.
Završavanje osnovne škole stresno je samo po sebi. Ipak, veću glavobolju zadaje upis u srednju, a to naročito važi za učenike koji su poslednje četiri godine završavali sa vrlo dobrim uspehom. I to ne samo zato što je za njih nemoguća misija upisati najveći broj gimnazija, a naročito beogradskih, već i zato što iole tržišno atraktivne stručne škole popunjavaju samo đaci sa peticama, kao jedinim ocenama u đačkoj knjižici. Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola slaže se da su vrlo dobri učenici u velikom problemu kada dođe na red upis u srednje škole. On navodi da su najbolje stručne škole još atraktivnije za vukovce od gimnazija i da u njih ne može kročiti maltene niko osim đaka sa odličnim uspehom.
– Smerove poput informacionih tehnologija, farmaceutskih, administrativnih i medicinskih tehničara ne popunjavaju vrlo dobri. Na primer, za upis na smer farmaceutski tehničar u nekim školama bilo je potrebno i više od 100 poena (vukovci, maksimalan broj bodova na maturskom ispitu i osvojene nagrade na republičkim takmičenjima, prim.aut). Sa druge strane, gimnazije u manjim sredinama je teško popuniti – navodi za “Blic” Antić. On kaže da se vrlo dobrim đacima ne pruža veliki opseg zanimanja i da su im na raspolaganju škole neki smerovi u mašinskim školama, pogonski tehničar u elektrotehničkoj školi, železnička škola i slično. “Prvu, Drugu i Treću ekonomsku upisuju samo najbolji. Isti je slučaj i sa smerovima u medicinskim školama, čiji su đaci izuzetno traženi u Nemačkoj i Austriji, bez obzira da li je reč o medicinskim tehničarima, babicama ili farmaceutima” – kaže on.(→Press Clipping )

Ministarstvo: 90 odsto učenika upiše jednu od prve tri željene škole

U Ministarstvu prosvete navode da vrlo dobri đaci prilikom upisa u srednje škole mogu imati između 78 i 92.86 bodova od maksimalnih 100. – Po dosadašnjim statistikama oko 90 odsto ukupnog broja učenika koji su završili osnovnu školu upiše srednju školu koja predstavlja jednu od prve tri željene škole sa liste želja – navode u kabinetu ministra prosvete Mladena Šarčevića.

Hrvatski i srpski su jedan jezik

Deklaracija o zajedničkom jeziku, čiji je cilj da podigne svest i aktivno utiče na postojeće nacionalističke jezičke prakse u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji, biće objavljena 30. marta. Tim povodom u Sarajevu će biti održana regionalna konferencija za medije, na kojoj će tekst Deklaracije i njene ciljeve predstaviti profesor Enver Kazaz, spisateljica Ivana Bodrožić, Vladimir Arsenijević iz Udruženja Krokodil, pisac i novinar Balša Brković i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević.(→Press Clipping )

Udovičić dodelio stipendije talentima: Budite pobednici

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić dodelio je u utorak na Kalemegdanu ugovore o stipendiranju vrhunskim sportistima Ministarstva omladine i sporta i stipendistima Fonda za mlade talente sa Univerziteta u Beogradu. “Ove godine povećali smo broj stipendija za studije u Republici Srbiji, ovakvim odlukama želimo da pokažemo da država brine o obrazovanju i ulaže u mlade koji su intelektualna elita ove zemlje”, rekao je Udovičić. On je istakao da je znanje mladih stipendista najprestižniji brend Srbije, a svako od njih je pojedinačno, najbolji ambasador svoje zemlje. “Država ceni i prepoznaje vaš trud i rad i želi da promoviše najkvalitetnije mlade ljude u Srbiji. Budite pobednici, pobedite svoje granice”, kazao je Udovičić, koji je i predsednik Fonda za mlade talente. Fond je od 2008. godine, otkad je u nadležnosti Ministarstva omladine i sporta, stipendirao više od 21.150 mladih talenata sa uloženih preko 5,5 milijardi dinara, dok se stipendije za sportsko usavršavanje vrhunskim sportistima amaterima dodeljuju u tri kategorije. U 2017. godini za nosioce sportskih stipendija Ministarstva predložen je ukupno 391 sportista iz 49 nacionalnih granskih sportskih saveza na osnovu ostvarenih rezultata u prošloj godini.

Dodeljena sredstava za službenu upotrebu jezika i pisama nacionalnih manjina

Potpredsednik Pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice ‒ Mihalj Njilaš, u utorak 28. marta 2017. godine, u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine, potpisao je ugovore za 2017. godinu o dodeli sredstava za realizaciju predmetnih aktivnosti organa i organizacija, ustanova i institucija s teritorije AP Vojvodine, u čijem radu su u službenoj upotrebi jezici i pisma nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica.  Za 2017. godinu iz Budžeta AP Vojvodine izdvojena su sredstva u iznosu od devet i po miliona dinara za projekte iz ove oblasti, za osposobljavanje zaposlenih da se koriste jezikom nacionalnih manjina, za razvoj sistema elektronske uprave u uslovima višejezičnosti, za troškove izrade i postavljanja višejezičkih tabli s nazivom naseljenih mesta, ulica, trgova, organa, organizacija, javnih obaveštenja, kao i za štampanje višejezičkih obrazaca i javnih publikacija.
U svom obraćanju, sekretar Njilaš je rekao: „Nemoguće je govoriti o očuvanju posebnosti jedne nacionalne zajednice – bila ona manjinska ili većinska – ukoliko nije u prilici da koristi svoj jezik i pismo. Budući da su multikulturalizam i multietničnost, čije je obeležje i višejezičnost, među najvećim bogatstvima naše Vojvodine, nešto po čemu smo kao regija prepoznatljivi svuda u Evropi, pa i u svetu, važno je da to bogatstvo sačuvamo, negujemo i unapredimo, a to možemo samo ako smo udruženi i jedinstveni u ostvarenju tog cilja.”(→Press Clipping )

Državni stručni ispit – rokovi u maju i junu 2017. godine

Kandidati koji podnesu zahtev za polaganje državnog stručnog ispita zaključno sa 28. aprilom 2017. godine polagaće u rokovima u toku meseca maja.  Kandidati koji podnesu zahtev za polaganje državnog stručnog ispita nakon 28. aprila 2017. godine polagaće u rokovima u toku meseca juna.

Najboljih 100 za prekvalifikacije u IT sektoru

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave završilo je sa finalnim krugom selekcije kandidata za učešće na pilot programu prekvalifikacija u IT sektoru i izabralo je 100 polaznika koji će pohađati obuke, saopšteno je danas iz tog ministarstva. Kako je navedeno, učestvovalo je ukupno 200 kandidata, koji su postigli najbolje rezultate u prvom krugu selekcije, a oni su dodatno testirani uživo na Elektronskom fakultetu u Nišu, Prirodno-matematičkom fakultetu Novom Sadu i u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu i polagali su testove sposobnosti i sklonosti za rad u IT sektoru. Izbor izvođača koji će vršiti obuke, znaće se naredne nedelje, a spisak će biti dostupan na sajtu za prekvalifikacije u IT sektoru.
Selekcija kandidata rađena je uz pomoć ekspertskog sistema za psihološku procenu “Total Assessment” koji sadrži serije zadataka koje su kandidati rešavali, a koji je imao za cilj da se redosled obuke kandidata napravi prema potencijalima koji su neophodni za uspeh u IT oblasti. Polna struktura izabranih je takva da u stotinu polaznika ima 32 žene i 68 muškaraca, takođe, od stotinu njih 22 je starosti od 22 do 25 godina, 62 kandidata je od 26 do 35 godina starosti, dok je 16 kandidata starijih od 36 godina. Među najboljih 100, 68 je nezaposleno a 32 zaposleno, a budući polaznici obuka su u svojim motivacionim pismima, koja su slali prilikom prijavljivanja, napisali da žele da se usavrše, kao i da prepoznaju potrebe IT sektora u Srbiji.

Đaci iz Italije u poseti Subotici

Osnovna škola “Sonja Marinković” jedinstvena je i po tome što od 2007. godine njeni đaci uče italijanski, kao drugi strani jezik. Pre dve godine, ta subotička osnovna škola uspostavila je i saradnju sa školom iz Italije i ove godine u posetu im je došlo 14-toro učenika i tri nastavnika iz italijanskog grada Sant Anđelo Invade Rima. Gosti su oduševljeni Beogradom i Suboticom. Učenici iz Subotice i Sant Anđela imali su priliku da nauče kako se prave detalji od slame. Mladi Italijani kažu da su oduševljeni gostoprimstvom i kulturom sa ovih prostora.
Ivan Klementi, nastavnik iz Italije dodaje: “Grad je zaista prelep. Deca su bila oduševljena što će učestvovati u ovakvoj razmeni. Jako im je lepo u porodicama u kojima su ugošćeni.” Planirana je i uzvratna poseta. Oko 15-toro učenika koji uče italijanski jezik i njihovi nastavnici boraviće isto tako nedelju dana u Italiji.(→Press Clipping )

Biblioteka SANU:  Hram naučne misli

Primerak Vukovog Srpskog riječnika iz 1818. sa sve njegovim zabeleškama, proglas Marije Terezije sa privilegijama Vojnoj krajini, knjiga Žan-Pola Sartra sa njegovom posvetom pa lične biblioteke naših najznačajnijih pisaca i akademika čini, između ostalog, fond Biblioteke SANU.
Istorija je opipljiva u Biblioteci SANU. Kako drugačije opisati to što je moguće listati i čitati takozvanu inkunabulu, knjigu iz 15. veka, Apijanovu Istoriju Rima, koja je ručno bojena i štampana u Veneciji 1477. Ili, tražiti poznate reči u ondašnjem srpskom jeziku i crkvenoj ćirilici i u ruci držati Regulament iz 1771. godine kojim Marija Terezija daje privilegije Srbima u Vojnoj krajini. Ovi spomenici kulture čine zbirku starih i retkih knjiga, koja u biblioteci SANU broji 3.500 naslova.(→Press Clipping )

Podrška romskoj deci ranog uzrasta

Istraživanja pokazuju stalni pad broja romske dece koja su uključena u programe predškolskog obrazovanja, što je veliki problem. Zato je u toku velika informativna kampanja koju organizuje mreža podrške romskoj deci ranog uzrasta, u Srbiji. Organizuju se sastanci na regionalnom nivou sa svim značajnim akterima koji realizuju programe ranog razvoja u Srbiji.
O položaju Roma u Vojvodini, i o njihovom uspešnijem uključivanju u obrazovni sistem za RTV su govorili  radnici koji se tom problematikom bave godinama. U Subotici je Stevan Nikolić iz radne grupe za inkluziju Roma, a u Pančevu, predsednica Saveta za integraciju Roma u Vojvodini i romska koordinatorka Pava Novakov Čabrilovski.  https://www.youtube.com/watch?v=EwWZp6umU8c

Bežični vaj-faj za 40 škola

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i kompanija Majkrosoft, pokrenuli su projekat uvođenja bežične vaj-faj mreže u školama u ruralnim područjima Srbije. Pored brze vaj-faj mreže čije će korišćenje biti besplatno, 40 osnovnih i srednjih škola sa više od 17.000 učenika i 2000 nastavnika, dobiće visok nivo sigurnosti i kontrolu korišćenja sadržaja na internetu kroz namenski portal.
„Ovaj projekat je još jedan u nizu naših zajedničkih nastojanja da unapredimo infrastrukturu u školama kako bi smo podigli nivo digitalnih kompetencija nastavnika i digitalne zrelosti škola”, rekao je minstar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. Unapređivanje nastave upotrebom IKT i uvođenje digitalnih servisa u funkcionisanje škola čini preduslove da škola obrazuje digitalno kompetentne učenike, spremne za život u 21. veku, dodao je on.
Projekat je započet 20. marta instalacijom opreme na četiri lokacije – u osnovnoj školi u Baču i gimnazijama u Novom Pazaru, Raškoj i Požegi, navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete.  Planirano je da do kraja maja oprema bude instalirana u preostalim školama, a do kraja juna 2017. biće omogućena i upotreba Majkrosoft Ofis 365 servisa za obrazovanje i unapređenje nastave nastavnicima i učenicima u odabranim školama.

Matić: Tehnološka modernizacija u školamaunapređenje nastave

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, izrazila je očekivanje da će tehnološka modernizacija u ovim školama omogućiti unapređenje nastavnog procesa, odnosno adekvatno izučavanje predmeta informatike i računarstva koji će od sledeće školske godine biti obavezan. „Jačanje informaciono komunikacione infrastrukture obrazovnog sistema, posebno u ruralnim područjima, uslov je za sprovođenje savremenog nastavnog programa i otklanjanje socijalnog i ekonomskog jaza među generacijama koje dolaze“, istakla je ona.
„Projekat pružanja vaj-faj usluge u školama u Srbiji izuzetno je važan za kancelariju Majkrosoft zbog naše posvećenosti podršci modernizaciji obrazovanja u Srbiji. To je istovremeno naš iskaz posvećenosti aktivnoj i dobroj saradnji sa resornim ministarstvima u Srbiji, što nas obavezuje da nastavimo rad na uvođenju tehnoloških rešenja koja doprinose konkurentnosti naših dolazećih generacija i cele zemlje“, rekoa je Željko Vujinović, generalni direktor Majkrosoft za Srbiju i Crnu Goru.

Počela isplata učeničkih kredita i stipendija

Isplata stipendija i kredita za 12.223 učenika koji su izabrani na konkursu za mesec mart počela je 28. marta 2017. , saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Mesečni iznos učeničke stipendije i kredita je 5.400 dinara. Za isplatu je iz budžeta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izdvojeno ukupno 66.004.200 dinara.

Otvorena fiskulturna sala u Ečki

Četvrta fiskulturna sala u zrenjaninskim selima, otvorena je u Ečki. Ovo je prvi put od postojanja osnovne škole da učenici imaju salu za fizičko vaspitanje.       https://www.youtube.com/watch?v=3__j9lWdH1s

 “Ekof biblioteka” vojvođanskim srednjoškolcima

Ekonomski fakultet u Beogradu je, povodom 80 godina te institucije, donirao srednjim školama knjige u vrednosti od 1,2 miliona dinara, a među školama koje su dobile pakete knjiga, koji sadrže aktuelna izdanja univerzitetskih udžbenika i monografija iz oblasti ekonomije, nalaze se i srednje škole i Gimnazije iz Vojvodine. Gimnazija “Borislav Petrov Braca”” iz Vršca, Gimnazija “Branko Radičević” i Ekonomsko trgovačke škola “Vuk Karadžić” iz Stare Pazove, Gimnazija i srednja škola “Dr Đorđe Natošević”iz Inđije, Gimnazija i Ekonomsko-trgovinska škola iz Bečeja su škole kojima su  uručene knjige.
Donaciju, koja će formirati „EKOF biblioteku”, direktorima škola uručio je dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić koji je istakao da je fakultet veoma zadovoljan saradnjom sa srednjim stručnim školama i gimnazijama i da poklon predstavlja znak pažnje školama iz kojih fakultet tradicionalno dobija najbolje studente i koji sutra postaju odlični ekonomski stručnjaci.

Udovičić posetio Omladinski klub “OPENS”

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u ponedeljak su posetili Omladinski klub “OPENS” gde su se upoznali sa sa radom tog Omladinskog kluba i prisustvovali akciji ozelenjavanja prostora ispred kluba. Udovičić je rekao da je Novi Sad grad koji je pokazao i koji pokazuje koliko je važna briga i podrška lokalne samuprave mladina i omladinskim organizacijama i da je jedini grad u Evropi kome je pošlo za rukom da u istoj godini dobije i titulu Evropske prestonice kulture i Omladinske prestonice Evrope. “Dobiti tako prestižnu nagradu, uspeh je za sve mlade u zemlji i želim da zahvalim gradonačelniku koji je prepoznao ulogu mladih u sistemu i unapredio njihov položaj na lokalu”, rekao je Udovičić. On je naglasio da se u Novom Sadu na delu pokazuje koliko se bitnih stvari može uraditi i unaprediti entuzijazmom mladih ljudi kroz kreativne radionice, i to uz ulaganje minimalnih finansijskih sredstava.
Gradonačelnik Vučević je istakao da mu je drago što Grad Novi Sad nastavlja uspešnu saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta kroz davanje zajedničke podrške OPENS-u, odnosno Novom Sadu kao Omladinskoj prestonici Evrope. “Omladinski klub je veoma aktivan i u njegovom radu učestvuju mnogobrojne omladinske organizacije. Još od prve kandidature Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope, mi smo imali snažnu i iskrenu podršku Ministarstva omladine i sporta. To je ojačalo i ohrabrilo naše omladinske organizacije da budu još aktivnije i uspešnije”, rekao je Vučević. On je naglasio da mirno čeka 2019. godinu kada će Novi sad biti Omladinska prestonica Evrope jer je tim koji radi na projektima vezanim za godinu titule, kakko je istakao, odlično sinhronizovan i kvalitetan. “Ovim sjajnim omladincima treba omogućiti da rade, stvoriti im adekvatne uslove za to, a jedan od vidova te podrške je bilo i otvaranje ovog kluba gde se organizuje veliki broj događaja i edukativnih radionica u toku godine, u jednoj kreativnoj atmosferi”, kazao je Vučević.

U toku je “Nedelja zdravih zuba”

Član Gradskog veća za zdravstvo Zoltan Horvat prisustvovao je konferenciji za novinare na kojoj je najavljen program zdravstveno – promotivne kampanje “Nedelja zdravih zuba” koju tradicionalno, već 25 godina organizuje Crveni krst Novog Sada. Kampanja se odvija od 27. marta do 2. aprila pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo, a učesnici u kampanji su predstavnici Crvenog krsta Novog Sada, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Klinike za stomatologiju Novi Sad, Doma zdravlja “Novi Sad”, Kluba studenata stomatologije, PU “Radosno detinjstvo”, Medicinske škole “7.april”, Muzeja Grada Novog Sada i Muzeja Vojvodine.
“Ova kampanja ima poseban značaj za naše najmlađe sugrađane i upravo je to glavni razlog da Grad Novi Sad finansijski podržava ovu manifestaciju. Posebno mi je drago što su u ovu kampanju uključeni svi relevantni partneri koji će dati svoj veliki doprinos “Nedelji zdravih zuba”. Nadamo se da će ova manifestacija živeti i dalje, da ćemo je sledeće godine još bolje organizovati jer ima direktan uticaj na to da se naši najmlađi nauče oralnoj higijeni, prevenciji, kao i na to da imaju svog stomatologa”, rekao je Horvat.
Sa Klinike za stomatologiju Novi Sad Duška Blagojević istakla je da je ponosna jer dolaze mlađe generacije koje imaju sve bolja saznanja o značaju oralne higijene. “Moto ovogodišnje kampanje je “Stomatolog je moj lekar” sa ciljem da upoznamo decu ne samo predškolskog, nego i školskog uzrasta, sa samim zanimanjem stomatologa kako bi ih oslobodili određene doze straha od odlaska zubaru. Klub studenata stomatologije napraviće pozorišnu predstavu za decu predškolskog uzrasta “Zdravi zubi – lep osmeh” o značaju oralne higijene, zdrave ishrane i važnosti posete stomatologu, a u osnovnim školama održavaćemo i kreativne radionice o profesiji stomatologa”,  rekla je ona.

Godišnjica rođenja Rudlofa Bručija – osnivača Akademije umetnosti

Nizom manifestacija Akademija umetnosti u Novom Sadu obeležiće 100 godina od rođenja čuvenog kompozitora Rudlofa Bručija, inicijatora za osnivanje Departmana muzičke umetnosti, a kasnije Akademije umetnosti u Novom Sad.  Dvodnevni simpozijum pod nazivom Život i delo Rudolfa Bručija: kompozitor u procepu između estetika i ideologija, biće održan 30. i 31. marta u Velikoj sali Matice srpske i Multimedijalnom centru Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.
Svečano otvaranje simpozijuma biće održano u Foajeu svečane sale Matice srpske u četvrtak 30. marta 2017. u 10 časova, gde će sve prisutne pozdraviti prof. Siniša Bokan, dekan Akademije umetnosti kao i mr Nenad Ostojić, potpredsednik Matice Srpske. Na simpozijumu o Rudolfu Bručiju reč će imati dvadeset izlagača iz Srbije, Hrvatske i Velike Britanije, a u Novom Sadu će pored simpozijuma, Bručijev jubilej biti obeležen izvođenjima kompozitorovih najznačajnijih muzičkih dela. Akademija umetnosti takođe obeležava ovaj značajan jubilej i izvođenjem Bručijevog Ronda Đokoza. U utorak 25. aprila će pod dirigentskom palicom maestra Andreja Bursaća, Simfonijski orkestar Akademije umetnosti izvešti Bručijevo prvo orkestarsko delo na koncertu pod nazivom “Stefan Milenković i Simfonijski orkestar Akademije umetnosti”.

Deca kroz umetnost učila francuski

U okviru obeležavanja Meseca frankofonije 2017. Galerija Matice srpske u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji – Novi Sad priredila je kreativnu radionicu za decu “La chasse au tresoru” u subotu, 18.marta od 17.00 do 18.00 sati u Francuskom institutu. Radionica je bila namenjena svoj zainteresovanoj deci uzrasta od 6 do 10 godina, a voditelji su  bili kustosi Galerije Matice srpske u saradnji sa profesorima Francuskog instituta. Kreativna radionica La chasse au tresor (Potraga za blagom) imala je  za cilj da na zanimljiv način poveže umetnost i francuski jezik i zainteresuje mališane za učenje jezika kroz umetnost. Prateći specijalnu mapu i obeležene tačke gde se krije blago, deca su igrala igru potrage za blagom, objašnjavajući jedni drugima put do blaga. Nakon što stignu na odredište, kustosi Galerije su im prikazali umetničko blago– slike o kojima su zatim razgovarali. Mališani su imali zadatak da zapamte po jedan detalj sa svake slike i nauče ga na francuskom jeziku. U kreativnom delu radionice deca su od izabranih detalja morala osmisliti priču i nacrtati je.Svako dete koje je učestvovalo na radionici na poklon je dobilo dečji vodič kroz Galeriju Matice srpske na francuskom jeziku La chasse au tresor. Guide pour enfants de la Galerie de la Matica srpska koji je Galerija objavila zahvaljujući saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji – Novi Sad. decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs.

Vršac: Izložba “Jovan Dučić u diplomatiji”

U organizaciji Udruženja Trebinjaca “Jovan Dučić” iz Beograda, Arhiva Jugoslavije i Udruženja Hercegovaca iz Vršca, kao i uz prisustvo velikog broja Vrščana, u velikoj sali Gradskog muzeja Vršca, otvorena je izložba “Jovan Dučić u diplomatiji”.  …Među brojnim podacima iz života velikog Dučića čuo se i onaj da je Jovan Dučić 3. novembra 1937. godine pr ošao kroz Vršac, kada je išao na dužnost u Bukurešt. Izložba obuhvata 159 fotografija i dokumenata iz perioda rada velikog pesnika kao diplomate, u osam evropskih i jednom afričkom gradu. U samom programu otvaranja izložbe, učestvovali su orkestar i hor Muzičke škole “Josif Marinković” iz Vršca. https://www.youtube.com/watch?v=WnJC4q3y3Yk

Prvi srpski Sajam čokolade

,,Sajam čokolade, kafe i toplih napitaka” po prvi put u Srbiji organizovan je u Kragujevcu. Oko tridesetak izlagača iz zemlje i inostranstva učestvuje na sajmu na kojem su posetiocima predstavljeni najnoviji deserti od čokolade napravljeni po receptu najboljih poslastičara. Posetioci sajma su imali priliku da uživo vide i spremanje najnovijih poslastica od čokolade. “Danas spremamo čokoladne špagete u ganaš sosu, sa ganašom od mente. Imala sam neku ideju pošto je Uskrs pred nama, pa će shodno tome i dekoracija da izgleda kada je budemo servirali. Zvali su me organizatori, pitali za nešto inovativno i evo odlučila sam se za ovu poslasticu koja ne postoji, ovo je prvenac a možda i postane simboličan desert za Vrnjačku Banju”, kaže Marija Janjić, nastavnik poslastičarstva Ugostiteljsko-turističke škole Vrnjačka Banja.

Beograd: Poseta ministra OŠ „Svetozar Marković”

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i menadžer Grada Beograda Goran Vesić posetili su  Osnovnu školu ”Svetozar Marković”. Nakon obilaska novih kabineta i zbornice ministar se obratio učenicima poručivši im da čuvaju školu i neguju drugarstvo. ”Radovi na rekonstrukciji i dogradnji su pri kraju. Ostalo je samo da se dovrši fasada i montira kabinet za hemiju. Posle 64 godine škola je dobila novo ruho, sad je na vama da je čuvate i da budete dobri drugari”, rekao je ministar učenicima.
Goran Vesić, menadžer grada Beograda zahvalio je Ministarstvu na uloženim sredstvima, više od 800.000 evra. ”Škola je dobila novi sprat, šest kabineta i 1.000 novih kvadrata. Samo kroz saradnju Grada i Ministarstva možemo učiniti pomake  i stvoriti uslove za bolje obrazovanje”, rekao je Vesić. Obilasku škole prisustvovali su i pomoćnik ministra za investicije Spomenka Simonić,  Tanja Popović, član Gradskog veća za obrazovanje i predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković.

Devojčica (13) u poodmakloj trudnoći primljena u “Front”

Devojčica stara 13,5 godina primljena je u Ginekološku kliniku “Narodni front” u već poodmakloj trudnoći, gde će i ostati do porođaja. Ona je u 38 nedelji trudnoće, i ukoliko sve bude u redu, porođaj se očekuje za dve nedelje. Ova trudnoća nije sakrivena od roditelja, budući da je majka svakodnevno posećuje, a kako saznajemo, devojčica je i udata za 15 -godišnjeg mladića, sa kojim i očekuje dete. Direktorka GAK “Narodni front”, prof dr Snežana Rakić “Blicu” je potvrdila da su primili mladu trudnicu, ali da detalje ne mogu da iznose u javnost. – Retko kada se susrećemo sa tako mladom trudnicom. Godišnje bude jedna do dve ovakve rane maloletničke trudnoće – kratko je rekla prof. dr Rakić. Inače, prema statistici u “Narodnom frontu” u 2015. godini bilo je 2.293 malolteničkih trudnoća koje su se završila rađanjem dece. Njih 25 je bilo mlađe od 15 godina. Isto tako, 631 devojčica je odlučilo da ne rodi bebu i prekinulo je trudnoću. Od tog broja, dve su bile mlađe od 15 godina.

Devojčici (14) školski drugovi sipali otrov u vodu

Devojčica D. P., učenica osmog razreda OŠ „Žikica Jovanović Španac“ u Zavlaci kod Krupnja, spletom okolnosti izbegla je smrt nakon što su je četiri školska druga navela da popije vodu u koju su sipali preparat za lečenje teške stoke. Prema rečima njenih roditelja Milana i Sandre Pantelić, ona je za dlaku izbegla smrt, a posebno su razočarani kaznom koja je usledila za dečake čija je nimalo naivna šala mogla da bude kobna. – Četiri učenika su 3. marta otišla do veterinarske stanice u Zavlaci i kupila „velenizol“, preparat koji se koristi za krupnu stoku za izbacivanje parazita. Sadržaj kesice su sipali u flašicu sa vodom koju je naša ćerka ponela u školu – priča uzrujan otac Milan.
On objašnjava da taj preparat u pola litre vode postaje otrov jer se inače koristi u rastvoru sa 50 litara vode, i to za marvu od 1.000 kilograma. – Jedan učenik je rekao našoj ćerki da popije malo vode, što je ona nešto kasnije i učinila, ali je primetila da je čudnog ukusa i sama sreća da je ispljunula ostatak. Flašicu je odmah odnela razrednoj, koja je pozvala učenike i oni su rekli da su našoj ćerki sipali kredu u flašicu. Na tome se i završilo, a tek posle nekoliko dana žena koja radi kao čistačica u školi našla je u slivniku bačenu kesicu „velenizola“. Bilo joj je sumnjivo i odnela je to direktoru – kaže Milan.
(→Press Clipping )

Iz čistog hira pretukli na mrtvo ime beskućnika!

Pretučen na mrtvo ime iz obesti! Beskućnik Miroslav Gligorić (55) u utorak 28. marta je brutalno isprebijan po celom telu u podzemnom prolazu kod Vukovog spomenika u Beogradu, jer je huliganima zasmetao na putu!
Policija je uhapsila M. S. (17) i V. S. (16) iz Beograda zbog sumnje da su bez ikakvog povoda šutirali i udarali čoveka koji se obreo na ulici, zbog čega je zadobio brojne prelome i podlive i u kritičnom stanju završio u bolnici! Kako „Alo!” saznaje, Gligorić je hitno prebačen u Urgentni centar i lekari se bore za njegov život.(→Press Clipping )

Najmlađima telefon ili tablet samo nekoliko minuta dnevno

Kako kaže logoped Neda Milošević, moderan način života osudio je porodicu da detetu od osam meseca starosti, kao stimulativno i zabavno sredstvo nudi telefon ili tablet, svakodnevno i po više sati. Ipak moderna tehnologija je realnost, sveprisutana je i neizbežna, zaot iz toga treba izvući korist. – Postoje sadržaji koji su korisni i koji mogu blagodetno da utiču na razvoj govora i jezika, ali naravno u odgovarajućoj meri i isključivo na jeziku okruženja. Takve sadžaje ne treba nuditi više od nekoliko minuta dnevno i naravno birati one koji su kvalitetni i prilagođeni uzrastu. Za stariju decu korišćenje tableta i mobilnih telefona treba ograničiti na pola sata dnevno – savetuje logoped Neda Milošević.

Licem u lice, ne klikom ili preko tač skrina

Prema rečima logopeda Nede Milošević posledično imamo i izostanak učenja dvosmerne komunikacije, te najčešće takva deca ne umeju, odnosno nisu naučena da iniciraju komunikaciju na adekvatan, verbalan, način. Čitav je spektar načina komunikacije koji se razvija pre pojave govora, a koji se može razvijati isključivo u živoj, dvosmernoj komunikaciji – licem u lice, ne klikom ili preko tač skrina.
Psihoterapeut Zoran Milivojević smatra da su igrice i svi sadržaji, koji su namenjini maloj deci, dobro psihološki osmišljeni. Dete dobija zadovoljstvo, sve je puno šarenih boja. Dobijaju čak i nagradu, ukoliko igraju neke igice, jer prelaze nivoe. – S jedne strane imaju te igrice, taj neki svet koji im pričinjava zadovoljstvo, a sa druge strane imaju realan svet, koji im je nezanimljiv. Pošto im je on dosadan, oni, i tako mali, jedva čekaju da se vrate tabletu, da gledaju te sadržaje koji im pričinjavaju zadovoljstvo. Zbog te nezainteresovanosti za spoljni svet, deca počinju da se ponašaju kao da su autistična – upozorava Milivojević.

Porodica tinejdžerke koju je ubio penzioner: Ne možemo da podnesemo nepravdu

Porodica Dragane Ćirić (18), koju je u nastupu ljubomore 2014. godine ubio penzioner Čedomir Đurić, priključila se akciji „Blica” i Fondacije „Tijana Jurić”. Punu podršku akciji koja ima za cilj izmene Krivičnog zakona kojima bi bilo propisano da se svakom ubici deteta odredi doživotni zatvor dao je Dragiša Ćirić, očuh pokojne devojčice. Kako kaže, drago mu je što je neko došao na tu ideju i, kako naglašava, voleo bi da se ona ostvari.  – Ja sam celim srcem za. Ako uspemo u ovoj nameni, kada bih znao da ta pravda može da dođe, ako treba, i peške bih iz Zaječara došao u Beograd – priča Dragiša.(→Press Clipping )

Opasnost od širenja boginja

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je prijavljeno više od 500 slučajeva boginja u Evropi u januaru ove godine i upozorila da postoji opasnost od izbijanja epidemija na područjima gde je manje od 95 odsto ljudi vakcinisano protiv te bolesti. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da broj slučajeva boginja raste u Evropi, uprkos naporima da se ona iskoreni u protekle dve godine, izjavila je regionalni direktor SZO za Evropu doktor Zuzana Jakab. Ona je dodala da nijedna zemlja ili pojedinac ne može da izbegne virus boginja zbog lakoće putovanja i da će se epidemije javljati, sve dok se nivo imunizacije ne podigne na neophodni nivo da se zaštiti stanovništvo.
Dve trećine zemalja na području Evrope su zaustavile endemsko prenošenje boginja, ali u 14 zemalja to nije slučaj, kaže se u saopštenju. Jakab je pozvala sve te zemlje da preduzmu hitne mere i zaustave prenos virusa boginja van njihovih granica. Najveći broj slučajeva je u Rumuniji i Italiji, kaže se u saopštenju i precizira da je u Rumuniji bilo 3.400 takvih slučajeva od kojih je 17 bilo sa smrtnim ishodom od januara 2016. dok je u Italiji bilo 850 slučajeva u tom periodu.

U Srpskoj kao i kod nas: Usavršavanje prosvetara, ali o vlastitom trošku

Nastavnici srpskog jezika i književnosti sa područja Zvornika i Doboja izrazili su nezadovoljstvo zbog poziva na seminar, koji organizuje Republički pedagoški zavod RS (RPZ) na temu Holokausta. Posebno ogorčenje nastavnika izazvala je činjenica da na seminaru moraju obavezno da učestvuju i da plate kotizacije od 30 KM po učesniku. Iz Republičkog pedagoškog zavoda odogovaraju da se svi seminari plaćaju i da ne prihvataju činjenicu da nastavnici „ne razumeju značaj seminara koji se održava od 29. marta do 7. aprila”.
Međutim, nastavnici srpskog jezika i književnosti, koji su želeli ostati anonimni, kažu da žele da prisustvuju programima stručnog usavrašavanja koje organizuje RPZ, ali da je nedopustivo da je učešće obavezno uz plaćanje kotizacije od 30 KM.(→Press Clipping )
Afričko jezero krije priču o rođenju čovečanstva
Fosili naših drevnih predaka su uglavnom nedostižni. Ili su neočuvani, istruleli ili su zakopani pod zemljom, pa čak i kad se iskopaju, istraživače tek očekuje veliki posao. Često se dešava da moraju da se sklapaju iz desetine fragmenata. Zato je zapanjujući nalaz iz 1984. godine uzbudio čitavo polje, a nastavlja i danas, 30 godina kasnije, piše BBC. Tada je u jezeru Turkana u pustinji severne Kenije pronađen skelet mladog momka, koji je umro sa osam godina, a njegove kosti su potonule u sedimente jezera, gde su bile 1,5 miliona godina. Dečak iz Turkane je bio i jeste najkompletniji fosili ranog čoveka koji je ikad pronađen. Ovaj skelet je samo jedan od mnogih ljudskih fosila koji su pronađeni u blizini jezera.
Danas Turkana leži usred suvog, neprijateljskog pustinjskog okruženja, ali nije uvek bilo tako. Pre dva miliona godina, jezero je bilo mnogo veće, a okolno područje zelenije. Ipak, klimatske promene su uticale na smanjenje jezera. Tokom vlažnijih perioda, ovo je bilo idealno mesto za život ranih ljudi, a kad bi njihovi najdraži umrli, ovo je postajalo savršeno mesto da sahrane svoje pretke. (→Press Clipping )

About the Author

admin

Leave a Reply