Vesti – 31.03.2017.

Zaposlenima u obrazovanju veća plata 15 odsto?

Ministar prosvete Mladen Šarčević saglasio se sa predlogom tri reprezentativna sindikata obrazovanja da plate u prosveti bude povećane 15 odsto i rekao da će prvi deo povećanja biti u junu 2017, a drugi deo u četvrtom kvartalu 2017, saopštila su juče tri sindikata. U zajedničkom  saopštenju Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i GSPRS Nezavisnost navodi se da je prekjuče na sastanku sa ministrom dogovoreno da se hitno popravi materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju sa drugim, trećim i četvrtim stepenom stručne spreme, sve do trajnog rešenja njihovog materijalnog položaja kroz povećanje koeficijenata ili cene rada. Dodaje se da su sindikati tražili povećanje plata u iznosu od 15 odsto, kako bi prosečna plata po povećanju bila nešto iznad prosečne plate u Republici Srbiji, do uvođenja jedinstvene cene rada za sve zaposlene u budućem sistemu platnih razreda. “Ministar se saglasio sa predlogom i istakao da će se prvi deo povećanja realizovati u junu 2017, a drugi deo u četvrtom kvartalu 2017 godine”, piše u saopštenju. Sindikati su naveli da je neposredan povod i dalje nepovoljan ukupan materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju: prosečna plata svih zaposlenih u Srbiji isplaćena u februaru 2017. iznosi 46.990 dinara, a u obrazovanju 42.146 dinara, što je izuzetno malo, imajući u vidu da u obrazovanju radi više od 80 odsto zaposlenih sa visokom stručnom spremom. (→Saopštenja)

Štrajk prosvetara u pojedinim školama

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković izjavila je da će danas – u  petak 31. marta “zbog nepoštovanja Sporazuma o rešavanju problema u prosveti članovi tog sindikata organizovati štrajk prekidom nastave”. “Zahteve upućujemo, ne sadašnjem predsedniku države, niti sadašnjoj Vladi, već onima koji će doći na ta mesta. Poštujte potpisano jer čovek se veže za reč, a Vlada za Sporazum – kazala je Janković za portal “gradskibiro.rs”. Ona je rekla da predstavnici USPRS nisu prisustvovali sastanku sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem na kome su bili predstavnici ostalih reprezentativnih sindikata u prosvete SOS, SRPS i GSPRS “Nezavisnost”, jer nisu bili pozvani.

Studenti profesorima posle podrške Vučiću: Stidimo vas se

“Tri dana nakon što je Aleksandra Vučića podržalo 650 javnih ličnosti, među kojima je mnogo profesora svih univerziteta, oglasili su se i studenti. Zameraju profesorima što su sada podigli svoj glas, a ne kada je trebalo braniti akademsku čestitost. Oglasili su se i profesori Filozofskog fakulteta, njih više od 80: dekanova podrška lični čin” prenosi N1.
“Posle oglasa – proglas u kojem studenti poručuju da se “stide svojih profesora” koji su zvanično podržali predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića… “Profesori nemaju ni časti ni obraza ako su pre dve ili tri godine, kada su utvrđeni plagijati i Nebojše Stefanovića i Siniše Malog prećutali te plagijate, a danas gotovo ponosno stoje uz Aleksandra Vučića koji je i tada branio, a i danas brani iste te lažne doktore nauka,” kaže Vuk Vlebit, jedan od inicijatora peticije. Ovi studenti poručuju da “neće ćutati” – traže od kolega potpisivanje online peticije, koju, doduše, može da potpiše bilo ko.(→Press Clipping )

Dr Nebojša: Penzionisani policajci držaće predavanja
u školama

Penzionisani policajci sastavni su deo sistema bezbednosti i njihovo iskustvo i znanje može biti veoma značajno, poručio je u sredu potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Stefanović dr Nebojša. Kako je navedeno u saopštenju, on je na redovnoj sednici Skupštine Asocijacije udruženja penzionera MUP-a izneo konkretan predlog da se bivši radnici MUP-a uključe u školska predavanja i prenesu deci svoje iskustvo i predavanjima podignu nivo njihove svesti o značaju bezbednosti. ”Možete se priključiti našim policajcima koji već drže predavanja u školama i da nam pomognete da učimo našu decu o značaju i ulozi policije. Da postanete deo tog tima i da zajedno gradimo kod dece poštovanje prema policiji i prema državi”, rekao je Stefanović.
Kako je istakao, deca moraju da znaju, kao i svi drugi građani, da nema nijedne lake dužnosti u Ministarstvu unutrašnjih poslova bilo da je reč o izdavanju miliona ličnih karata i razgovora na šalterima ili noćnih dežurstava policije opšte nadležnosti, saobraćajaca i kriminalističkih inspektora.

Isplata studentskih kredita i stipendija

Ministarstvo prosvete, nauke, i tehnološkog razvoja saopštilo je da od 30. marta počinje isplata studentskih stipendija i kredita za mart ove godine. Mesečni iznosi studentskih kredita i stipendija iznose 8.400 dinara. Iz budžeta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izdvojeno je stipendije i kredite 172.720.800 dinara.

Dobitnik Fildsove medalje Vilani dolazi u Srbiju

Matematičar i dobitnik Fildsove medalje Sedrik Vilani boraviće naredne nedelje u Novom Sadu, Beogradu i Nišu u kampanji promocije nauke. Vilani koji je i direktor Instituta Anri-Poenkare Univerziteta “Pjer i Marija Kiri” u Parizu, kao i autor više dela namenjenih popularizaciji nauke, pored gradova u Srbiji, obići će i Tiranu, Prištinu, Ljubljanu, Zagreb, Sarajevo i Skoplje. Vilani će u četvrtak, 6. aprila od 10.00 do 10.30 u Rektoratu univerziteta u Novom Sadu održati predavanje “Kako se rađaju ideje”, dok će od 18.00 do 20.00 u Centru za promociju nauke u Beogradu govoriti o “trouglovima, gasovima, nagradama i ljudima”.  “Geometrija, ekonomija i teorija gasova, čini se, nemaju nikakve veze jedne sa drugom, pa ipak, u svetu matematičkih ideja, mogu da se sretnu i toliko različite oblasti, kao što se dogodilo tokom mojih istraživanja. Takvi susreti ideja su naučno bogatstvo, ali predstavljaju istovremeno i ljudske susrete”, rekao je Vilani.
On će u petak, 7. aprila u Gimnaziji “Svetozar Marković” u Nišu od 9.45 do 10.45 na francuskom održati predavanje “Kada je planeta Zemlja bila suviše mlada za Darvina”. Ulaz na sva predavanja je slobodan, a Vilani će u Novom Sadu i Beogradu govoriti na engleskom jeziku. Vilani je 2010. godine dobio Fildsovu medalju koja se dodeljuje na svake četiri godine matematičaru mlađem od 40 godina. Medalju dodeljuje Međunarodni kongres Međunarodne matematičke unije i smatra se najvećom nagradom koju matematičar može da dobije.

Šarčević: Proces modernizacije Vojske mora da prati i reforma obrazovanja!

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministar odbrane Zoran Đorđević potpisali su sporazum o saradnji dva ministarstva u procesu uvođenja dualnog obrazovanja  u obrazovni sistem za potrebe Vojske Srbije. – Proces modernizacije Vojske Srbije je u toku i taj proces mora da prati i reforma obrazovanja -rekao je ministar Šarčević. -Sporazum omogućava da se učenici pet obrazovnih profila u Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu od naredne školske godine obrazuju po modelu dualnog obrazovanja i po programima u skladu  sa najvišim evropskim standardima.
Potpisivanje sporazuma rezultat je uspešne saradnje dva ministarstva i Vazduhoplovne akademije u kreiranju obrazovnih profila za potrebe ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije,a po rečima direktora Vazduhoplovne akademije  Gorana Cvijovića,učenici koji završe nove obrazovne profile avio-tehničar za vazduhoplov i motor, avio-tehničar za elektronsku opremu vazduhoplovstva, avio-tehničar elektroopremu vazduhoplovstva, mehanotroničar za raketne sisteme i mehanotroničar za radarske sisteme u budućnosti će raditi na održavanju aviona MIG29 i helikoptera H145M.
Ovim sporazumom se daje podrška i unapređenju namenske industrije uvođenjem obrazovnih profila tehničar naoružanja i tehničar za municiju i raketne sisteme.Ovi obrazovni profili biće podržani i od fabrika namenske industrije “Sloboda” iz Čačka “Crvena zastava” iz Kragujevca, “Prvi partizan” iz Užica , u koje će od nove školske godine učenici ići na praktičan rad, kako bi kroz učenje na radu razvijali svoje stručne kompetencije i mogli će da se zaposle u ovim kompanijama odmah nakon školovanja.
– Realizacijom ovog sporazuma Vojska Srbije će dobiti stručni kadar, spreman da odgovori svim zahtevima modernizacije i opremanja savremenim borbenim sistemima-rekao je ministar Đorđević.-Učenici ove škole biće u prilici da pored diploma steknu licence za rad i priliku da dobiju posao u jedinicama Vojske Srbije i privrednim društvima odbrambene industrije Republike Srbije.(→Press Clipping )

Dualno obrazovanje za potrebe civilnog vazduhoplovstva

Uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Privredna komora Srbije, JAT tehnika, Er Srbija i Aerodrom Nikola Tesla potpisali su Sporazum o saradnji u procesu uvođenja dualnog obrazovanja za potrebe civilnog vazduhoplovstva. Tako će se u postojećim obrazovnim profilima za civilno vazduhoplovstvo avio-mehaničar, mehanotroničar za transportne sisteme aerodroma, tehničar vazdušnog saobraćaja, tehničar vazdušnog saobraćaja za spasavanje i tehničar vazdušnog saobraćaja za bezbednost od školske 2017/18  školovati po modelu dualnog obrazovanja. – Prema prošlogodišnjem izveštaju kompanije Boing, evropskim kompanijama potrebno je 600.000 mladih avio-mehaničara, pa je i školovanje tih kadrova prepoznato kao globalni problem – rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević. – Rešenje tog problema jeste u saradnji svih relevantnih zainteresovanih strana, avioprevoznika, proizvođača aviona, škola za aviomehaničare, a Srbija je na dobrom putu jer u našem sistemu obrazovanja od sledeće školske godine po dualnom modelu školovaće se 150 đaka.
Er Srbije već ima uspešnu saradnju sa Vazduhoplovnom akademijom, a sada je nacionalna aviokompanija za potrebe obuke učenika donirala školi avion Boing 737. Sa druge strane, Jat tehnika, u saradnji sa Vazduhoplovnom akademijom, trenutno obučava učenike za održavanje aviona Erbas A320 uz odobrenje EASA.(→Press Clipping )

Cvijović: Pet novih obrazovnih profila u Akademiji

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministar odbrane Zoran Đorđević potpisali su Sporazum o saradnji dva ministarstva u procesu uvođenja dualnog obrazovanja u obrazovni sistem za potrebe Vojske Srbije, a kojim se predviđa školovanje za pet profila u Vazduhoplovnoj akademiji po modelu dualnog obrazovanja.
Direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović rekao je da se radi o pet obrazovnih profila koji će se realizovati u Akademiji za potrebe ratnog vazduhoplovstva i protiv vazdušne odbrane. Kako je istakao, reč je o avio-tehničarima za avion i motor, avio-tehničarima za elektronsku opremu vazduhoplovstva i avio-tehničarima za elektroopremu vazduhoplovstva i to za održavanje najsavremenijih vojnih vazduhoplova MIG 29 ili helikoptera H145M, kao i o mehanotroničarima za raketne sisteme i mehanotroničarima za radarske sisteme i to za potrebe protiv vazdušne odbrane. „Ovo je kruna četvorogodišnjeg razvoja obrzovnih profila koji ove godine ulaze u sistem i realizuju se po dualnom principu. To će doprineti podizanju nivoa stručnosti kadrova koji će raditi u sistemu odbrane i namenskoj industriji“, rekao Cvijović. Sporazumom se daje podrška unapređenju namenske industrije uvođenjem dva nova obrazovna profila. Obrazovni profili “tehničar naoružanja” i “tehničar za municiju i raketne sisteme” biće podržani i od fabrika namenske industrije Sloboda, Crvena zastava, Prvi partizan … koje će od nove školske godine primiti učenike na rad.

Pravo vreme za saradnju i napredak

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević održao je radni sastanak u vezi sa organizacijom nove sajamske manifestacije koja je usmerena ka tešnjoj, konkretnoj saradnji između nauke i privrede. Prema njegovim rečima, prvi Sajam nauke i privrede trebalo bi da doprinese ubrzanom ekonomskom razvoju zemlje. Organizovanje prvog Sajma nauke i privrede podržali su potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživački delatnost prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić, generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković i predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević. – Mislim da je ovo pravi trenutak, kada je zaustavljen negativni tok koji smo imali, i kada smo u poslednji tri, četiri godine, kroz sanaciju fiskalnog sistema pre svega, ali kroz sanaciju ukupnog ekonomsko-privrednog sistema, došli u poziciju da ponovo ostvarujemo rast društvenog bruto proizvoda – rekao je Milićević. – Sada je potrebno taj rast podstaći dodatnim indukcijama, a verujem da one mogu doći najpre iz sfere nauke i kroz saradnju nauke i privrede.(→Press Clipping )

PMF: Naučni skup iz zaštite životne sredine

Katedra za hemijsku tehnologiju i zaštitu životne sredine Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Fondacije  „dr Milena Dalmacija“, u ime sećanja na tragično preminulu koleginicu docenta dr Milenu Dalmaciju, ogranizuju V memorijalni naučni skup iz zaštite životne sredine „Docent dr Milena Dalmacija“. Glavne teme ovogodišnjeg skupa su: Voda, Vazduh, Zemljište, Sediment, Upravljanje otpadom, Održivi razvoj, Zakonodavstvo u oblasti zaštite životne sredine.U znak sećanja na Milenu, predavanja po pozivu na petom memorijalnom skupu održaće dobitnici nagrade „Docent dr Milena Dalmacija“ za doktorsku disertaciju koja je dala značajan naučni doprinos iz oblasti zaštite životne sredine, dr Jelena Spasojević, dr Maja Milojević Rakić i dr Dušanka Cvijanović. Pored navedenih predavanja, rezultate svojih istraživanja prezentovaće mladi naučnici i istraživači, čiji su radovi prihvaćeni od strane naučnog odbora skupa.
Skup se održava u petak i subotu, 31. marta i 1. aprila 2017. Svečano otvaranje skupa je u petak, u 10 časova, u Sali za sednice 14/V na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, Trg Dositeja Obradovića 3.

Udovičić: Svake godine veći broj i iznos stipendija

Svake godine povećava se broj mladih koji primaju stipendije kao i njihov iznos, rekao je za ministar omladine i sporta Vanja Udovičić. “Ove godine povećan je broj stipendija i time vlada želi da pokaže mladima da vodi brigu o njima”, naglasio je ministar Udovičić gostujući na RTS. On je dodao da je dodeljeno 50 stipendija više u odnosu na prethodnu godinu a i iznos stipendije je povećan sa 25.000 na 30.000 dinara. Što se tiče sportista i tu je povećan broj stipendija za 10 odsto. Ministarstvo omladine i sporta je nedavno sa PKS potpisalo Sporazum o saradnji i promociji omladinskog preduzetništva i politike, a Udovičić kaže da je posle 20 sporazuma sa najkvalitetnijim kompanijama potpisan ugovor i sa PKS i time mladima omogućen direktan kontakt sa kompanijama. “Želimo na taj način da smanjimo nezaposlenost koja je i dalje visoka kada je reč o mladima, a 80 odsto naših stipendista po završetku školovanja upravo preko ovakvih sporazuma nađe zaposlenje”, rekao je Udovičić.

Moro: Više od 100.000 đaka u Srbiji uči francuski

Učenje francuskog jezika u Srbiji dobro napreduje, više od 100.000 đaka uči taj jezik, a mart – mesec Frankofonije obeležen je u Nišu, Vrnjačkoj Banji, Kraljevu, Požarevcu, Zaječaru, Beogradu, Kragujevcu, Kruševcu, Novom Sadu, Valjevu, Kuršumliji i u mnogim drugim gradovima, izjavila je danas ambasadorka Francuske Kristin Moro. “U vašim gradovima, školama, na fakultetima ili kulturnim centrima, učinili ste da se ori od frankofonije, u slici, muzici, ili pak u debati”, rekla je Moro na prijemu povodom obeležavanja završetka meseca Frankofonije.
Ove godine, istakla je ambasadorka, želelo se da se istakne u prvi plan učenje francuskog jezika u Srbiji, koje, ocenjuje, dobro napreduje, a više od 100.000 đaka uče francuski, dok će 900 učenika polagati “delf” 23. aprila, u gotovo 30 gradova Srbije. Ispit “Delf”, odnosno diploma od strane Ministarstva prosvete Francuske koja dokazuje francuske jezičke veštine ne-francuskih kandidata, u srpskim školskim ustanovama doživljava stvarni uspeh, navela je Moro i istakla da veliko ohrabrenje stiže iz Ministarstva prosvete, koje planira da poveća broj škola koje bi bile ovlašćene za pripremu svojih učenika za taj test.(→Press Clipping )

Uručene nagrade za frankofoni diktat i pesmu

Povodom meseca Frankofonije, ambasador Švajcarske Filip Ge uručio je nagrade za frankofoni diktat i za frankofonu pesmu, te u prvoj kategoriji, prva nagrada ravnopravno je otišla u ruke Jeleni Stojanović iz Beograda i Mirjam Reisi Dekhordi iz Novog Sada, a u kategoriji juniora, nagradu je dobila Teodora Milović iz Čačka. U kategoriji frankofona pesma seniora, pobednica je Jovana Đorđević iz Niša, a juniorska pobednica je Maja Bulatović iz Prokuplja.

Prekvalifikacija u IT sektoru počinje polovinom aprila

Prekvalifikacija prvih 100 ljudi u IT sektoru počinje polovinom aprila, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u četvrtak je  završilo  izbor škola, organizacija i firmi u kojima će se prekvalifikacija raditi, kaže ministarka Ana Brnabić. Ona je dodala da se škole biraju po njihovom prethodnom iskustvu u prekvalifikacijama u IT i po pokazanom uspehu za zapošljavanje ljudi nakon prekvalifikacija. “Plan nam je da tokom 2017. godine prekvalifikujemo 1.000 ljudi, ali prvih 100 idemo kao pilot projekat, da bismo videli da li će uspeti ono što smo zamislili. Jedini rezultat programa prekvalifikacija će biti zapošljavanje tih ljudi”, rekla je Brnabić novinarima u Beogradu.
Prekvalifikacija će trajati četiri meseca, te ukoliko prvih 100 koji završe program nađu posao, onda će se program nastaviti i na ostalih 900 kandidata. Kandidati koji su izabrani za prekvalifikaciju imaju završene neke druge škole i nemaju nikakve veze sa IT sektorom. Na poziv ministarstva za prekvalifikaciju javilo se 8.902 kandidata, od kojih je 8.200 ispunjavalo uslove. Brnabić kaže da su obavljena dva kruga testiranja, da je 6.012 kandidata popunilo onlajn test, da je izabrano 200 koji su imali testiranje u Beogradu, Novom Sadu i Nišu i da je među njima izabrano 100 polaznika.

„Istorijat visokog obrazovanja“: Svetski uzlet na somborskim temeljima

– Akademska zajednica, koja brine o nauci, ovaj put zavirila je u prošlost, u svoje korene, u kojima su sveštena lica, lekari i drugi znameniti ljudi prevođenjem i pisanjem uzletali ispred Preparandija u Somboru svog vremena i tako pripremali temelje na kojima danas gradimo svoje mesto među najboljima u svetu – rekao je juče pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost profesor dr Zoran Milošević na Okruglom stolu „Istorijat visokog obrazovanja na prostoru Vojvodine“, održanom u rektoratu Univerziteta u Novom Sadu. – Sekretarijat je tu da ta stremljenja da budemo dostojni istorije podrži, jer poštujemo taj dugi pređeni put.
Po rečima rektora UNS-a profesora dr Dušana Nikolića današnji vrhunski rezultati ove institucije i na nacionalnom i na globalnom nivou, rezultat su viševekovnog pregnuća pojedinaca i žive aktivnosti institucija i ovaj okrugli sto prilika je da se podseti na taj put i kontinuitet između UNS-a i onog što je na ovim prostorima građeno vekovima.
Dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru profesor dr Željko Vučković, govoreći o dva razvojna pravca visokog obrazovanja na prostoru Vojvodine u DžVIII i DžIDž veku, podsetio je na to da je obrazovanje Srba u Habsburškoj monarhiji, posle reformi Marije Terezije, krenulo u dva toka. Onaj sekularni počinje 1778. osnivanjem Norme u Somboru, koja je prerasla u Preparandiju i školovala učitelje, što i danas kao Pedagoški fakultet u sastavu UNS-a čini. Drugi tok svoj začetak ima u 1731, kada je u Petrovaradinskom šancu, današnjem Novom Sadu, po uzoru na ruske, osnovan Duhovni kolegijum, u kojem su se školovali sveštenici, a bez kog, po rečima Dositeja Obradovića, ne bi bilo ni Visoke škole u Beogradu.(→Press Clipping )

Pančevo grad sporta

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić u sredu 29. marta je u Pančevu razgovarao sa gradonačelnikom Sašom Pavlovim o zajedničkoj izgradnji dela sportske infrestrukture u tom gradu. Udovičić je nakon toga u pančevačkoj medicinskoj školi prisustvovao predavanju o borbi protiv dopinga u sportu koje je održala direktorka Antidoping agencije Srbije Milica Vukašinović Vesić.
Ministar sporta Vanja Udovičić istekao je značaj koji ovakva predavanja imaju zbog toga što kroz njih učenici srednjih medicinskih škola stiču znanja o korišćenju nedozvoljenih supstanci u sportu kako bi kasnije mogli da se bave vršnjačkom edukacijom i prevencijom. Dodao je kako je u profesionalnom sportu načinjen veliki napredak u suzbijanju korišćenja nedozvoljenih supstanci. “Ali ono gde zaostajemo i želimo da imamo veću kontrolu i veći uticaj jeste rekreativni sport, prvenstveno na naše rekreativce u teretanama. Znamo šta se događa po teretanama i koliko su nedozvoljene supstance dostupne u teretanama”, izjavio je ministar Udovičić.(→Press Clipping )

Sportska oprema za 15 novosadskih škola

Novu sportsku opremu, u okviru programa “Sport u škole”,u sredu  je dobilo 15 novosadskih škola. Program od 2012. godine realizuje Savez za školski sport Srbije u saradnji sa lokalnim samoupravama, sa ciljem da se osnovnoškolci motivišu za bavljenje sportom i vanastavnih aktivnosti. Oprema vredna 15.000 evra biće raspoređena u 15 novosadskih škola i stavljena na raspolaganje đacima za vannastavne, sportske aktivnosti. Namera organizatora jeste da se deca motivišu za bavljenje sportom i sklone od televizora i računara, jer su istraživanja među školskom omladinom pokazala katastrofalnu sliku. “Svako peto dete ima problema sa držanjem, svako četvrto dete je gojazno.
Više od 70 odsto se ne bavi nikakvom fizičkom aktivnošću”, kaže prof. Goran Stevanović iz Saveza za školski sport Novog Sada “Više od 6000 dece je uključeno što Savez finansira. Sad ćemo ih imati duplo, tako da, projekat se širi, i to je lepa slika za ovu decu koja nemaju uslove da treniraju, jer napominjem, ovaj projekat je besplatan”, kaže Uroš Savić iz Saveza za školski sport Srbije.(→Press Clipping )

Nedelja interkulturalnosti u Staroj Pazovi

U staropazovačkoj Osnovnoj školi “Boško Palkovljević Pinki” u toku je nedelja interkulturalnosti. Cilj te manifestacije je da mladi upoznaju i shvate kulturu i tradiciju manjinskih zajednica iz svog okruženja. https://www.youtube.com/watch?v=lEH3zAAaH6Q

Vršac: Bolji uslovi za rad u Specijalnoj školi

Radovi na novom sanitarnom čvoru i prostorijama za rad nastavnika u Specijalnoj školi za osnovno i srednje obrazovanje “Jelena Varjaški” u Vršcu su završeni čime su u mnogome poboljašni uslovi za rad dece i nastavnika. Radovi na rekonstrukciji dela zgrade na koju je dozidan sanitarni čvor i prostorije za rad zaposlenih u ustanovi, počeli su martu 2016. godine, mada se sa pripremom za ovaj posao, a to znači sa prikupljanjem potrebne dokumentacije počelo pre 4 godine.
Izgradnja novog sanitarnog čvora naložena je i od strane inspekcije jer stari nije bio adekvatan za učenike u kolicima kojih je ovde svake godine sve više. Sredstva su obezbeđena iz samodoprinosa za obrazovanje koji su građani Vršca izdvajali do kraja prethodne godine. https://www.youtube.com/watch?v=mdKPdAIHfRw
Sa završetkom radova na sanitarnom čvoru škola je dosta dobila. Ali, bilo je nužno i izmestanje senzorne sobe koja se sada nalazi u drugom delu školske zgrade. Senzorna soba, koja je dobila i novu opremu, ima sve karakteristike potrebne za aktivnosti dece- psihomotorne, somatske i druge prednosti koje ona nosi. Škola „Jelena Varjaski” je među retkim školam koje imaju ovako opremljenu senzornu sobu i obučen kadar da u njoj radi sa decom. Potreba za rekonstrukcijom kako bi bile dostupne osobama sa invaliditetom postoji i u drugim objektima u gradu Vršcu. (→Press Clipping )

“Nedelja zdravih zuba” u Novom Sadu

Član Gradskog veća za zdravstvo Zoltan Horvat prisustvovao je konferenciji za novinare na kojoj je najavljen program zdravstveno – promotivne kampanje “Nedelja zdravih zuba” koju tradicionalno, već 25 godina organizuje Crveni krst Novog Sada. Kampanja se odvija od 27. marta do 2. aprila pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo, a učesnici u kampanji su predstavnici Crvenog krsta Novog Sada, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Klinike za stomatologiju Novi Sad, Doma zdravlja “Novi Sad”, Kluba studenata stomatologije, PU “Radosno detinjstvo”, Medicinske škole “7.april”, Muzeja Grada Novog Sada i Muzeja Vojvodine.

Mihajlović:Vidljivi rezultati, ali i dalje težak položaj Roma

Vidljivih rezultata u poboljšanju položaja Roma ima, ali oni nisu dovoljni, smatra predsednik Nacionalnog saveta romske nacionane manjine Vitomir Mihajlović i istakao da se stoga mnogo očekuje od Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji 2016 – 2025.  Mihajlović ocenjuje da je Strategija za unapređenje položaja Roma od 2005 do 2015 donekle doživela fijasko, odnosno da su postignuti polovični rezultati, a da je problem u tome što niko nije kontrolisao kako se ona sprovodi. Kako je istakao, rezultati su vidljivi samo u oblasti obrazovanja i delom u oblasti zdravstvenog položaja Roma dok u oblasti stanovanja i zapošljavanje nema pomaka. Iako Akcioni plan još uvek nije donet, Strategija je u nekim delovima sprovedena i to uglavnom u oblasti obrazovanja, ali i stanovanja. Predsednik Nacionalnog saveta Roma kaže i da je cilj nove strategije, za ovu i narednih par godina, da se naprave pomaci u oblasti zapošljavanja. ”Uočili smo da obrazovanje jednim velikim delom zavisi od zapošljavanja pripadnika romske nacionalne manjine. Zato imamo dva važna cilja u ovoj strategiji a to su smanjenje diskriminacije i zapošljavanje”, rekao je Mihajlović.
Navodeći da je u strategiji sada apostrofirano da se u javnim institucijama, a ne u privatnom sektoru, zaposle pripadnici romske zajednice, on je istakao da misli da smo na dobrom putu kada se govori o zapošljavanju pripadnika romske nacionalne zajednice. Mihajlović objašnjava i da je cilj strategije i da se, kada se govori o obrazovanju, smanji procenat nepismenosti Roma i poveća broj onih koji završavaju školu. ”Cilj je da se do 2025. godine izjednačimo sa drugim pripadnicima manjinskih zajednica i većinskim narodom kako bi smo kasnije mogli da nastavimo integraciju u društveni, ekonomski, politički i socijalni život Srbije”, rekao je Mihajlović ukazujući da je problem što Romi koji su završili fakultete ne mogu da se zaposle i tri, četiri godine čekaju na birou. Kako kaže, neobrazovane Rome ne možete da uključite u društvo na pozicijama koje su vrlo važne – tamo gde se rešavaju problemi.

MMF saglasan plaćanjem porodiljskog po više osnova

Predstavnici MMF-a su, u razgovoru sa državnim sekretarom u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, izrazili zadovoljstvo predloženim Nacrtom zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Kako je saopšteno iz tog resora, Nacrtom zakona je predviđeno da zaposlene žene kod poslodavca i dalje ostvaruju pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta u zakonom utvrđenom trajanju, ali se, prema rečima državnog sekretara, njime i proširuje krug lica koja će ostvarivati pravo na naknadu. Ovo pravo će po prvi put moći da ostvare i žene koje su vlasnice poljoprivrednog gazdinstva, žene angažovane po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, ugovoru o delu, autorskim ugovorima, žene koje su nezaposlene u momentu rođenja deteta a nisu ostvarile novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti, kao i žene koje su poljoprivredni osiguranici.

Vreme u igraonici – kvalitetno ili ne?

Većina mališana vreme provodi u nekim od 50 registrovanih igraonica, koliko ih ima u Novom Sadu. Razlozi za dovođenje dece u objekte tog tipa su različiti, ali postavljaju se određena pitanja. Na koji način mališani, koji borave u takvim prostorijama, ispunjavaju svoje vreme? Da li je ono kvalitetno za njihov razvoj i ko su animatori koji se njima bave?  https://www.youtube.com/watch?v=xdH24NLpNLA

Ciklus predavanja Laureati pred publikom

U Spomen-zbirci započinje ciklus predavanja U susret Jubileju Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog (1968–2017), povodom pet decenija od prvog uručenja Nagrade Spomen-zbirke. U okviru ciklusa široj javnosti predstaviće se pet prethodnih laureata.  U susret Jubileju Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog (1968–2017), od ove godine započet je ciklus predavanja u okviru kojeg će se pet prethodnih laureata predstaviti široj javnosti. Kolegama sa Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu i drugim stručnjacima iz različitih oblasti kulture, priključili su se ostali prethodni dobitnici koji će se predstaviti pred publikom u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog. Tokom 2017. godine u okviru ciklusa predavanja govoriće se o nagrađenim radovima, ali i o ulozi koju je Nagrada odigrala u građenju karijera dobitnika, od početaka u formiranju mladih stručnjaka, do statusa afirmisanih istoričara umetnosti.

Vremeplov: Dimitrije Tirol

Na jučerašnji dan 30. marta 1857. godine umro je Dimitrije Tirol, srpski književnik, prevodilac, izdavač, lingvista, novinar. Rođen je u Čakovu u Banatu (danas Rumunija). Bio je upravnik srpskih škola u Temišvaru i inspektor Državne štamparije u Beogradu. Od 1842. redovni je član Društva srpske slovesnosti, preteče Srpske kraljevske akademije. Bio je izdavač i priređivač almanaha i kalendara: “Banatski almanah”, “Novi zabavni kalendar”, “Uranija”. Sarađivao je sa Dimitrijem Davidovićem u “Srbskim novinama”, “Zabavniku”. Uređivao je “Novine čitališta beogradskog”. Objavio je i “Nemačku gramatiku: za upotreblenije srbske mladeži”.

Vremeplov: Svetolik Ranković

Na jučerašnji dan 30. marta 1899. godine umro je srpski pisac Svetolik Ranković. Po obrazovanju bio je teolog. Pripovedao je o seoskom životu, a junaci njegovih dela uglavnom su ljudi duboko razočarani u život. Najčešće je prikazivao tamne strane raspadanja patrijarhalnog sveta. Završio je Duhovnu akademiju u Kijevu i bio nastavnik veronauke u Kragujevcu, Nišu i Beogradu i profesor bogoslovije u Beogradu. Napisao je 25 pripovedaka, tri romana, više stručnih i političkih članaka i udžbenika i prevodio je s ruskog. Dela: romani “Gorski car”, “Seoska učiteljica”, “Porušeni ideali”, pripovetke “Jesenje slike”, “Slike iz života”.

Vremeplov: Božidar Kovaček

Na jučerašnji dan 30. marta 2007. godine umro je  i Božidar Kovaček, srpski književnik, profesor, teatrolog, predsednik Matice srpske. Rođen je 1930. u Bosanskoj Dubici. Gimnaziju je završio u Novom Sadu a Filozofski fakultet u Beogradu, gde je doktorirao 1963. tezom o Jovanu Đorđeviću. Predavao je narodnu književnost i opšti kurs istorije jugoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Bio je upravnik Biblioteke Matice srpske, redovni profesor i dekan novosadske Akademije umetnosti, a naučne oblasti bile su mu istorija srpske književnosti i kulture 18. i 19. veka.

Uhapšena dvojica zbog dečije pornografije, Francuz pobegao

U nastavku akcije “Armagedon”, koji su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala – Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, sproveli na teritoriji Mladenovca, Jagodine i Požarevca uhapšene su dve osobe osumnjičene da su počinile krivično delo prikazivanje, pribavljanje i posedovanje pornografskog materijala i iskorišćavanje maloletnog lica za pornografiju. Uhapšeni su Ž. I. (1979) iz Mladenovca i M. M. (1983) iz Požarevca. Postoje osnovi sumnje da su Ž.I. i M.M. u prethodnom periodu preuzimali i razmenjivali pornografski materijal sa drugim licima putem interneta. Pretresom stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni policija je pronašla računare i drugu digitalnu opremu kojim je vršeno krivično delo, a koja je privremeno oduzeta radi digitalno-forenzičkih veštačenja. Osumnjičenima je po nalogu Posebnog tužilaštva za visoko tehnolški kriminal, određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će u zakonskom roku biti privedeni tužilaštvu.
Pripadnici Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala identifikovali su još jednu osobu u Jagodini, francuskog državljanina, osumnjičenog da je počinio krivično delo prikazivanje, pribavljanje i posedovanje pornografskog materijala i iskorišćavanje maloletnog lica za pornografiju. Osumnjičeni je napustio teritoriju Republike Srbije pre nekoliko dana. Ministartvo unutrašnjih poslova uputiće hitan zahtev putem EUROPOL-a francuskoj policiji za preduzimanje daljih radnji na procesuiranju ovog lica.

Skandalozna izjava ministra: Dečje glupiranje, ne možemo reći da su trovači

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je naložio svojim saradnicima da se utvrdi šta se desilo u OŠ “Žikica Jovanović Španac” u naselju Zavlaka, kada se devojčici osmog razreda drugovi sipali u vodu preparat za stoku. “To je dečje glupiranje, ne možemo reći da su to namerni trovači. Međutim, tu važi ona narodna – od igračke plačka. Znaju škole kako mora da se postupi u takvim situacijama”, rekao je Šarčević novinarima u Beogradu. On je dodao da u tako velikim sistemima kao što je obrazovni uvek postoji mogućnost da se nešto neprijatno desi, ali da škole znaju kako se postupa. Upitan koje su moguće kazne za počinioce, on je rekao da “ne bi o kaznama dok se ne sagledaju svi aspekti priče”.  http://www.blic.rs/vesti/drustvo/skandalozna-izjava-ovako-je-ministar-reagovao-na-slucaj-ucenice-koja-se-umalo/6yje391

Direktor: Preduzete sve mere!

Direktor škole “Žikica Jovanović Španac” iz Zavlake, Zoran Aleksić rekao je Tanjugu da se incident desio početkom marta, da je grupa dečaka sipala devojčici u flašicu sa vodom prašak koji se koristi za stoku za izbacivanje parazita. Devojčica je otpila malo vode, ali je ispljunula jer je osetila neobičan ukus. O incidentu je obaveštena policija, a kako kaže direktor, protiv dečaka pokrenut je disciplinski postupak i smanjene su im ocene iz vladanja na jedinicu. “Preduzete su sve mere. Reagovao je tim za sprečavanje nasilja nad učenicima. Inspekcija Ministarstva prosvete najavljena je za utorak”, kaže Aleksić i dodaje da su u pitanju učenici koji do sada nisu napravili teži disciplinski incident. Kaže i da se iz njihovih izjava može shvatiti da nisu imali nameru da ugroze nečiji život.

About the Author

admin

Leave a Reply