Počinje upis prvaka u škole u Vojvodini

Upis u prvi razred osnovne škole u Vojvodini zvanično počinje danas, a škole će prijave za upis primati od ponedeljka, 3. aprila, saopštila je pokrajinska vlada. Upis će trajati do 31. maja, ali škole mogu da upisuju i posle tog datuma. Na osnovu podataka o deci koja pohađaju obavezni pripremni predškolski program, očekuje se da će se u ovoj školskoj godini u osnovne škole na teritoriji AP Vojvodine u prvi razred upisati oko 17.600 učenika. To znači da je broj dece koja se upisuju, u poređenju sa školskom 2016/2017. godinom, manji za 300 učenika. Sve vojvođanske škole spremne su za prijem prijava za upis prvaka.
U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete koje do 1. septembra 2017. godine navršava najmanje šest i po godina, a najviše sedam i po godina. To znači da se u prvi razred osnovne škole u školskoj 2017/18. godini upisuje generacija dece rođena od 1. marta 2010. godine do 28. februara 2011. godine. U školu mogu da se upišu i deca koja do 1. septembra navršavaju šest godina do šest i po godina, uz obaveznu proveru njihove spremnosti za polazak u školu, kao i deca starija od sedam i po godina, koja – zbog bolesti ili iz drugih opravdanih razloga – nisu mogla ranije da se upišu. Škola je dužna da, na zahtev roditelja, a u skladu s njenim mogućnostima, upiše svako dete s područja škole i s područja druge škole.

Broj škola u “štrajku” između 208 i (više od) 400!

U nekim školama u petak desili su štrajk i “štrajk”. Pozivu jednog od četiri reprezentativna sindikata, odazvali su se članovi Unije “u više od 400 škola u Srbiji”, potpunom obustavom ili skraćenjem časova. To kažu sindikalci iz USPRS, a resorno ministarstvo isto demantuje. Ministarstvo tvrdi da je nekog oblika štrajka bilo u tek 11% škola i da to pokazuje da se većina zalaže da se problemi prosvetara rešavaju kroz socijalni dijalog.
Podacima jednog od četiri reprezentativna sindikata – Unije sindikata  Ministarstvo prosvete suprotstavlja svoje i tvrdi: nije 400, već je 208 škola bilo u, kako kažu, nekom vidu protesta. Navode da je 25 škola u potpunosti obustavilo nastavu, u 59 ustanova štrajkovali su samo pojedini nastavnici ili predsednici sindikata koji su na štrajk i pozvali, dok je u 124 škola zvonilo 15 minuta ranije.
“Već dve godine čekamo ispunjenje sporazuma o rešavanju spornih pitanja kojim smo se, kada smo izašli iz štrajka, obavezali ili se Vlada obavezala da će ispuniti određene stvari. Posle dve godine mi smo praktično na početku”, navodi Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Iz Unije sindikata odgovaraju da nisu mogli da protestuju nigde drugde nego baš ispred Vlade, na mestu sa kog već dve godine stižu samo obećanja, ne i ispunjenja.
Članovi Unije sindikata ostali su tako usamljeni, jer ostala tri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti, iako imaju iste zahteve, do njih žele drugim putem. Kroz socijalni dijalog s ministrom, a ne na ulici. “Mi smo doneli odluku da se ne mogu stvari rešavati na ulici, ispred zgrade Vlade, pogotovo dok su ova politička dešavanja, dok traju izbori i da ne bi naravno politizovali svoju borbu, doneli smo takvu odluku i stojimo iza nje”, kaže Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije.(→Press Clipping)

PISA ponovo u Srbiji

PISA testiranje organizuje se na tri godine, kada se proverava funkcionalno znanje šesnaestogodišnjaka, a u ovom ciklusu su to učenici prvog razreda srednje škole rođeni 2001. Za razliku od prethodne prilike za učestvovanje, koju Srbija nije iskoristila 2015. jer nisu bila obezbeđena sredstva, ovog puta ozbiljno se pristupilo pripremama.
Kako je i ministar prosvete Mladen Šarčević istakao, prvo je formiran tim za PISA testiranje, koji je prerastao u Savet, ekspertsko telo sačinjeno od četiri radne grupe usmerene na razne oblasti. – Naši učenici sada će prvi put raditi test iz finansijske pismenosti, a novina je i da će sve zadatke rešavati pomoću računara – ističe Gordana Stepić, koja je zadužena za finansijsko opismenjavanje.
Kako dodaju iz Ministarstva, prihodi i rashodi, štednja i krediti nisu do sada bile dovoljno zastupljene teme u obaveznom školskom programu, te je ono u saradnji sa NBS pokrenulo realizaciju radionica kako bi mladi bili finansijski obrazovaniji. – Plan je i da se izradi baza zadataka kojima se mere funkcionalna znanja, koja bi bila dostupna nastavnicima na onlajn portalu, i to što pre, kako bi ih od septembra redovno koristili na časovima – dodaju iz Ministarstva.
U Srbiji se PISA istraživanje obavlja od 2001, a do sada se radila provera razumevanja pročitanog teksta, matematike i naučne pismenosti. Na poslednjem testu na kome su učestvovali učenici iz Srbije 2012. godine rezultati su bili ispod proseka – Srbija je zauzela 43. mesto od 65 zemalja.
Probno PISA testiranje u kojem će učestvovati više od 2.000 učenika iz 41 srednje škole počinje 3. aprila i trajaće oko šest nedelja. Glavno istraživanje će se održati početkom aprila sledeće godine.

“NIS šansa” šansa za mladih 114 stručnjaka

Nova generacija od 114 mladih stručnjaka polaznika programa “NIS šansa” potpisala je u petak 31. marta u Novom Sadu ugovore o radu u NIS-u, saopštila je Vlada Vojvodine. Ugovore je potpisalo 73 operatera i inženjera koji će biti zaposleni u bloku Prerada i 41 inženjer koji će biti zaposleni u ostalim blokovima kompanije. Tom prilikom, u poslovnom centru NIS-a, potpisan je i Sporazum o realizaciji projekta “NIS Šansa” između kompanije NIS i Autonomne pokrajine Vojvodine. Sporazum kojim se utvrđuju međusobna prava i obaveze prilikom zapošljavanja diplomiranih studenata i srednjoškolaca u NIS-u, potpisali su direktor Funkcije za organizaciona pitanja NIS-a Andrej Šibanov i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković.
Pravo prijave na konkurs “NIS šansa” imali su kandidati sa završenim fakultetom bez radnog iskustva u struci, kao i oni sa srednjom tehničkom školom bez radnog iskustva. Realizacija programa zapošljavanja mladih u NIS-u započela je 2010. godine kroz program “Prva šansa”, koji se dve godine kasnije razvio u program “NIS šansa”.(→Press Clipping)
https://www.youtube.com/watch?v=pbQLsL-gBn8

Uoči dana studenata:  Problem bodovi, radni sati, uslovi završetka…

Uoči Dana studenata, koji se obeležava 4. aprila, Borijan Soković, student prorektor i predsednik Saveza studenata Beograda i Bojan Milenković, predsednik Studentskog paralmenta ukazali su na probleme studenata u Srbiji, pre svega njihovu preopterećenost i uslove završetka studija. Borijan Soković objasnio je da jedan kredit, odnosno SPB bod podrazumeva oko 25 do 30 radnih sati predispitnih i ispitnih obaveza, ali da u realnosti taj broj sati za jedan ispit, koji vredi 5 bodova, iznosi mnogo više. Studenti zato traže da se pravila promene i da uslov za upis naredne godine, umesto neophodnih 60 bude smanjen na 48 kredita. Soković objašnjava da bi se na taj način opterećenje studenata svelo na optimalnu meru. On dodaje da bolonjski sistem visokog obrazovanja ima određene prednosti, ali da se u periodu tranzicije nije stiglo do njegove pune primene. “Dobro u bolonjskom sistemu jesu krediti jer su oni merilo koliko ste vremena utrošili na određenu oblast. Ispiti više nisu dvosemestralni, osim onih koji ne mogu da se podele na segmente, tako da smo došli do sistema da je prohodnost malo veća. Bolonjski sitem je spustio prosek godina studiranja”, kaže Soković.
Gosti “Novog dana” TV N1 napominju da je mobilnost studenata jedna od odlika bolonjskog sistema studiranja, ali da u praksi postoje problemi sa kojima se suočavaju studenti koji su deo školovanja završili u inostranstvu. Naime, njima se u Srbiji često ne priznaju ispiti koje su položili van zemlje. To je još jedan od razloga zbog kojih se traži izmena Zakona o visokom obrazovanju. “Zakon je donet 2005. godine, a 12 godina je dovoljan period da svi uoče šta je primenjivo, a šta je potrebno promeniti. Studenti su jasno uočili kontradiktornosti u postojećem zakonu”, kažu predstavnici studentskih organizacija.
Jedna od njih je da student ima pravo da studijski program završi po uslovima po kojima ga je upisao, ali se zbog akreditacije na svakih pet godina dešavaju promene studijskih promena i uslova studiranja, pa se dešava da oni koji oduže školovanje na kraju završavaju nešto što nisu upisali jer su programi u međuvremenu promenjeni. Promene programa podrazumevaju i uvođenje novih ispita, što nekim studentima, koji su bili primorani da pauziraju kako bi radili, produžava i otežava završetak studija.
Takozvani “večiti studenti” tražili su produžetak roka koji će im omogućiti da studije završe po starom sistemu školovanja. Soković ističe da oni nisu veliko opterećenje za sistem i da bi njihovo prebacivanje na „bolonju“ uvelo haos jer je pitanje šta bi im bilo priznato od onoga što su položili i na kom nivou školovanja bi se zatekli kada bi se prebacili na novi sistem.
Gosti Novog dana kažu da Ministarstvo prosvete donekle ima sluha za zahteve studenata i da se nije desilo da studenti ne budu primljeni i saslušani, ali da postoji problem sa krovnom studentskom organizacijom SKONUKS, za koju kažu da je ispolitizovana i zloupotrebljena zarad ličnih ciljeva. “Postoji SKONUS koji je krovno telo studentskih parlamenata i ne bori se za ono za šta se većina studenata bori. To je telo koje je politizovano i zloupotrebljava položaj zarad ličnih ciljeva. Nama je onda teže jer je linija komunikacije studentski parlament, SKONUS, ministarstvo”, objašnjava Soković. http://rs.n1info.com/a239209/Vesti/Vesti/Problemi-studenata-u-Srbiji.html

Maturski panoi u centru Novog Sada

Grad Novi Sad će i ove godine izaći u susret maturantima srednjih škola tako što će obezbediti prostor u centru grada za izlaganje panoa. Panoi će biti izloženi od 10. maja 2017. godine u Ulici kralja Aleksandra. Grad Novi Sad raspolaže ograničenim brojem mesta (64) na kojima bi mogli biti izloženi maturski panoi. Molbe se mogu slati do 10. maja 2017. godine, odnosno do popune slobodnih mesta, na mejl adresu protokol@novisad.rs, a obavezno je tom prilikom navesti naziv škole i kontakt telefon.
Propisani su određeni uslovi kako bi se na postojećem prostoru mogao izložiti što veći broj panoa, a to su: 1. Dimenzije panoa: maksimalna visina 120 cm i maksimalna širina 75 cm, 2. Pano mora biti odštampan na foreksu. Takođe, kao i ranijih godina, Grad poziva zakupce lokala u centru grada da podrže inicijativu gradonačelnika, i da izađu u susret maturantima time što će im omogućiti postavljanje panoa u izlozima bez nadoknade.

Ruski naučnici zovu srpske studente

Objedinjeni institut za nuklearna istraživanja u Dubni (Joint Institute for Nuclear Research – JINR) u Rusiji otvorio je konkurs za učešće u letnjem studentskom programu koji obuhvata studentske istraživačke projekte.Ovaj Institut, čiji su stručnjaci nedavno posetili Univerzitet u Novom Sadu, je međunarodna naučno istraživačka organizacija sa sedam laboratorija i bavi se teorijskim i eksperimentalnim studijama u oblasti fizike elementarnih čestica, nuklearne fizike i fizike kondenzovanog stanja materije.
Na konkurs za letnji program, koji traje od 1. juna do 30. septembra, za šestonedeljni ili osmonedeljni boravak do 31. marta mogu da se prijave studenti završnih godina osnovnih studija, studenti master studija ili studenti prve godine doktorskih studija u odgovarajućim oblastima.Letnji programa podrazumeva rad u grupama na istraživačkim projektima, uz nadzor stručnjaka, u oblasti fizike čestica, nuklearne fizike, fizike kondenzovanog stanja materije i računarstva visokih performansi (High Performance Computing). Odabranim učesnicima programa će biti obezbeđen besplatan smeštaj u hostelu, dnevnice i pokriće im se troškovi puta.

Saradnja Pokrajinske vlade, Novog Sada i SANU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik ogranka SANU u Novom Sadu akademik Stevan Pilipović potpisali su u petak Protokol o saradnji između AP Vojvodine, Grada Novog Sada i Srpske akademije nauka i umetnosti. Tim sporazumom se regulišu međusobna prava i obaveze u vezi sa realizacijom projekta održavanja i unapređivanja energetske efikasnosti, kao i zaštite i unapređivanja zgrade “Platoneum” u Ulici Nikole Pašića br. 6. Taj objekat, koji koristi Ogranak SANU u Novom Sadu, je Odlukom Skupštine Grada Novog Sada 1992. godine proglašen za nepokretno kulturno dobro i evidentiran kao spomenik kulture. “Zahvaljujući inicijativi Srpske akademije nauka i umetnosti, odnosno Ogranka SANU u Novom Sadu, krenuli smo u relizaciju ovog važnog projekta. Neuporedivo je lakše kad postoji saradnja više institucija, odnosno podrška Pokrajinske vlade koja će obezbediti finansijska sredstava, i Grada Novog Sada koji će pružiti tehničko-logističku pomoć, tj. stručni nadzor nad radovima na ovako reprezentativnom objektu, kao što je to zadužbina vladike Platona. U pitanju je prva faza investicionog ulaganja u zgradu koja dugi niz godina nije bila tretirana kako dolikuje od strane gradskih i pokrajinskih institucija. https://www.youtube.com/watch?v=I3dydAI8-AQ
Predsednik SANU Vladimir Kostić istakao je da je obnova, odnosno stvaranje novog ruha „Platoneuma”, u skladu sa idejom koju ta institucija pokušava poslednje dve godine da promoviše. “Naš cilj je da se novosadski ogranak SANU bavi kako regionalnim pitanjima, tako i onim od značaja za celu Srbiju – rekao je akademik Vladimir Kostić.(→Press Clipping)

Sombor: ŠOSO “Vuk Karadžić” obeležila 43 godine postojanja

Škola za osnovno i srednje obrazovanje sa domom “Vuk Karadžić” u Somboru obeležila je u petak  43 godine postojanja i rada. Ona je jedna od najstarijih škola u Srbiji namenjena obrazovanju dece sa posebnim potrebama. Igra je ono u čemu najviše uživaju, iako su njihove potrebe posebne. Igrom, plesom i pesmom, 80 đaka obeležiilo je dan škole.
“Mi smo veoma blizu Evrope, čak smo neke stvari u Srbiji mi inkluzivno unapredili i radimo drugačije, i smatram da smo veoma napredni”, direktorka SOŠO „Vuk Karadžić” Sonja Durut. “Stručnjaci veoma brzo nađu zajednički jezik, jer je u centru pažnje dete čiji problem smo dužni mi da rešimo”, kaže direktor Specijalne škole u Baji Ištvan Miler.
U školskim radionicama, đaci stiču brojne veštine i znanja o čemu svedoče njihove rukotvorine, uređuju školske bašte i plastenike, a od prošle godine, škola je stekla status Eko škole . Moderno opremljeni kabineti i savremene pristupačne tehnologije, pružaju neophodne uslove ovim mališanima. https://www.youtube.com/watch?v=A_wCUw9i7Ws

Smotra dečijeg dramskog stvaralaštva u Kuli

Kulturno prosvetna zajednica opštine Kula spade među najstarije, ali i najangažovanije zajednice u Srbiji. Formirana je 1957. godine i ove godine slavi 60 godina od postojanja. Upravo ova godina je jedna od plodnijih kada je u pitanju pozorišno stvaralaštvo. Opštinska smotra dečijeg dramskog stvaralaštva u Kuli ove godine ima dvanaest predstava iz šest naseljenih mesta ove opštine, a predstave se izvode na čak četiri jezika, na srpskom, rusinskom, mađarskom i ukrajinskom jeziku. https://www.youtube.com/watch?v=brPodJ1UtBs
Sekretar Kulturno prosvetne zajednice Sava Preradović je istakao da se predstave rade sa decom i sa njima u najvećoj meri rade prosvetni radnici, ali ima među njima i reditelja i glumaca. “Ovo je 57. opštinska smotra koja se održava u kontinuitetu, dakle, ni jedne godine nije bilo prekida u produkciji dečijih predstava. To govori o jednom utemeljenju pozorišnog stvaralaštva u našoj opštini. Rad sa decom nam obezbeđuje i značajan broj kvalitetnih amaterskih predstava za odrasle, često imamo više predstava nego mnogi regioni u zemlji”, rekao je Preradović.
U ponedeljak počinje 47. zonska smotra amaterskog dramskog stvaralaštva na kojoj će učestvovati predstave koje su se plasirale iz 12 opština srednjebačkog i južnobačkog okruga. Od 3. do 10. aprila, svakog radnog dana u osam časova, u pozorištu “Stevan Sremac” u Crvenki, zainteresovani mogu da pogledaju po jednu predstavu sa ove zonske smotre.(→Press Clipping)

Zrenjanin: Radionica “Od kartona cela vasiona”

U subotu, 1. aprila od 11 časova održana je se šesta radionica Jovana Karana “Od kartona cela vasiona” u velikoj sali Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”. Na radionicama deca svih uzrasta uz asistenciju odraslih savladavaju tehniku pravljenja 3D modela, knjiga-iskakalica od kartona i papira. Jovan Caran, zrenjaninski glumac-lutkar, igrao je u gotovo svim predstavama Lutkarskog pozorišta. Ima i tridesetak nagrada sa raznih festivala, za glumu, dizajn lutaka, scenografiju, režiju, lutkarski tekst. Do sada režirao preko pedeset predstava, a poslednjih godina stvarao predstave sa scenografijom od kartona i papira. Svoje znanje želeo je da, kroz radionice koje se održavaju u biblioteci, prenese deci i roditeljima.
Osnovna ideja je, da nakon pozorišne predstave subotom, deca dođu u biblioteku, nastave da maštaju i kreiraju svoje svetove. Tako i dobiju nove ideje za lepšu igranje kod kuće i kvalitetno provode zajedničko vreme sa roditeljima. Održano je pet radionica, uz veliki odziv roditelja i dece. Savladanim tehnikama i modelima ove subote biće pridružen još jedan zanimljiv model knjige-iskakalice, a autor radionica i bibliotekari odabrali su iz fonda Dečjeg odeljenja i literaturu koja je tematski u vezi sa kreiranim modelom.

Seminar o društvenom položaju žena kroz istoriju

O ženama, njihovom položaju i pravima bilo je reči na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je održan seminar o društvenom položaju žena kroz istoriju.  https://www.youtube.com/watch?v=Qz2gCMq_fmc

Stara Pazova: Dan baka u vrtiću

U Predškolskoj ustanovi “Poletarac” u Staroj Pazovi, ova nedelja bila je u znaku baka. One su sa unucima pripremale uskršnja jaja i ukrase, a mališani su im spremili kraći program, kao znak ljubavi i pažnje. https://www.youtube.com/watch?v=ATGVUuEktyI

Održan naučni skup „Docent dr Milena Dalmacija”

Peti memorijalni naučni skup iz zaštite životne sredine „Docent dr Milena Dalmacija”, u organizaciji Katedre za hemijsku tehnologiju i zaštitu životne sredine Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine PMF-a u Novom Sadu i Fondacije „Dr Milena Dalmacija” u ime sećanja na tragično preminulu koleginicu docenta dr Milenu Dalmaciju, trajao je dva dana. https://www.youtube.com/watch?v=T6OyTCY_L8Q

Stigli novi rekviziti za vežbanje za 15 škola

Novi Sad je jedan od gradova koji su najbolje shvatili i podržali akciju „Sport u škole” koju je Savez za školski sport Srbije (SŠSS) pokrenuo 2012. godine. Ovo je u sredu  istakao generalni sekretar SŠSS-a Uroš Savić prilikom predaje poklon-paketa od 15 kompleta rekvizita Savezu za školski sport Novog Sada (SŠSNS), koji je nosilac realizacije projekta u 35 osnovnih škola. – Grad Novi Sad ima najviše škola – čak 35 – uključenih u naš projekat, čija poenta nije trening već sticanje zdravih navika dece od prvog do četvrtog razreda, kao i pružanje dodatne fizičke aktivnosti. Koliko je Novi Sad ispred, govori i podatak da Smederevo ima 20 uključenih škola, a Šabac 15. Inače, mi finansiramo 100 škola u Srbiji, a još toliko lokalne samouprave. Poklon-paket u vrednosti od 9.000 evra, koji smo iz našeg buyeta donirali SŠSNS-u, sastoji se iz 15 kompleta, a u jednom su 22 artikla (prepone, merdevine, vijače, čunjevi…).(→Press Clipping)

Savez za školski sport nabaviće komplete za sve novosadske škole

Prema rečima predsednika Gorana Stevanovića, SŠSNS će, uz podršku Grada, nabaviti još 20 kompleta za preostale škole uključene u projekat. – U Novom Sadu učestvuje 2.650 dece, pošto u školama ima više zainteresovanih nego što je to projektom predviđeno, s tim što smo naše aktivnosti proširili i na decu od petog do sedmog razreda – naglasio je Stevanović. – Veliku zahvalnost dugujemo gradonačelniku Milošu Vučeviću, članu GV Ognjenu Cvjetićaninu, ali i direktorima škola koji su podržali ideju, koja će znatno uticati na budućnost naše dece. Naš zadatak je da što više dece bude fizički aktivno jer statistika pokazuje da je više od 70 odsto mališana fizički neaktivno, tj. žive u virtualnom svetu.
U ime člana GV Cvjetićanina prisutnima se obratio Vlastimir Mastilović, podsećajući na to da je projekat zaživeo i održao se upornošću gadonačelnika Miloša Vučevića. – Zahvalio bih se predsedniku SŠSS-a Željku Tanaskoviću na ovom poklonu, a mi ćemo u gradskoj upravi podržati sve ono što će doprineti zdravlju naše dece – rekao je Mastilović.

Sportski rekviziti i za mitrovačke osnovce

Generalni sekretar Saveza sa školski sport Srbije Uroš Savić uručio je u petak Sportskom savezu Sremske Mitrovice sportske rekvizite u vrednosti 400.000 dinara. Sportski savez Grada Sremska Mitrovica je odmah rekvizite prosledio u četiri osnovne školea na teritoriji grada – OŠ “Jovan Popović”, OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Martinci, OŠ “Boško Palkovljević Pinki” i OŠ “Slobodan Bajić Paja”. Svaka od škola dobila je rekvizite u vrednosti od 100.000 dinara. U ime grada i Sportskog saveza grada, na donaciji su zahvalili v.d. načelnika za kulturu, sport i omladinu Ilija Nedić, generalni sekretar Sportskog saveza Sremske Mitroice Nemanja Crnić i Igor Došen, direktor OŠ „Boško Palkovljević Pinki”.

Muzejske igraonice u Muzeju Vojvodine

Povodom izložbe Dodir stakla – savremeno nordijsko staklo u Muzeju Vojvodine su u nedelju, 2. aprila, organizovane muzejske igraonice. Od 11.00 do 12.00 sati organizovano je druženje se sa decom uzrasta od 5 do 10 godina sa temom – gde se nalazi Danska, kako izgleda njena zastava, koje su omiljene igračke Danaca, kako slave rođendane i koji Danac priča najlepše bajke. Od 12.30 do 14.00 sati pozivaju se deca uzrasta od 8 do 12 godina da otkriju kakva je veza između Lego kocki i muzeja i da se druže sa Lego klubom Skockani.

Nedelja zdravih zuba: O higijeni usta uče od malih nogu

Tradicionalna, a ove godine i jubilarna 25. manifestacija Nedelja zdravih zuba, u organizaciji Crvenog krsta Novog Sada, počela je 27. marta i trajaće do 3. aprila. U planu je da svakodnevno u vrtićima i osnovnim školama najmlađi sugrađani učestvuju u kreativnim radionicama i uče o oralnoj higijeni, važnosti zdravih usta i zuba, ali i profesiji stomatologa. – Moto akcije smo usmerili na podsećanje da je i stomatolog izabrani lekar jer mnogi naši sugrađani ne znaju da postoje obavezni pregledi bar jednom godišnje, a da se s njima počinje još kod odojčadi od tri do devet meseci – rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare dr Sanda Kovač iz Službe stomatološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja „Novi Sad”. – KET 12 indeks je najznačajniji pokazatelj kojim se određuje procenat obolelih zuba po jednom ispitaniku i predstavlja ukupan broj karioznih, ekstrahovanih i plombiranih zuba. Pre desetak godina taj pokazatelj je bio 3,5, a lane je iznosio 1,7. Za sada održavamo njegovu vrednost.
Da bi se mališanima na što interesantniji način približila  važnost oralne higijene, učenici Srednje medicinske škole „7. april” i studenti Medicinskog fakulteta su se osposobili da tokom ove nedelje to čine kroz kreativne radionice. Posebna pažnja biće usmerena ka odeljenju OŠ „Ivan Gundulić” na Čeneju. – Posećivaćemo škole i vrtiće, gde ćemo učiti decu o tome šta stomatolog radi, koji je značaj mlečnih i stalnih zuba, kao i koje se sve metode i tehnike koriste u prevenciji i terapiji karijesa – kaže prof. dr Duška Blagojević s Klinike za stomatologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. – Ponosni smo jer dolaze sve mlađe generacije koje imaju bolja saznanja o značaju oralne higijene i kako se pravilno peru zubi. Klub studenata stomatologije održaće u četvrtak, 30. marta, u 9 časova predstavu za decu predškolskog uzrasta pod nazivom „Zdravi zubi – lep osmeh” u Pozorištu mladih.
Budući da je ta manifestacija veoma važna za najmlađe Novosađane i ima na njih direktan uticaj, Grad Novi Sad finansira njeno održavanje. (→Press Clipping)

VTŠ Niš: Besplatni računarski kursevi za penzionere

Penzioneri sa GO Medijana u Nišu moći će da do kraja godine pohađaju besplatne, jednomesečne, računarske kurseve koje organizuje rukovodstvo te opštine u saradnji sa Visokom tehničkom školom iz Niša i penzionerskim udruženjima.

Vremeplov: Landau

U subotu je obeležen dan na koji je 1. aprila 1968 godine umro ruski fizičar Lav Davidovič Landau, jedan od najvećih u 20. veku, otac sovjetske škole teorijske fizike, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1962. Preživeo je 1962. tešku saobraćajnu nesreću, posle koje je više puta proglašavan klinički mrtvim. Zasnovao je termodinamičku teoriju faznih prelaza u čvrstom telu, teoriju tečnog helijuma blizu apsolutne nule, teoriju kombinovane inverzije, teoriju dveju neutrinskih komponenata, predvideo pojavu drugog zvuka, obogatio teoriju superprovodljivosti, otkrio nove zakonitosti u ponašanju provodnika, unapredio kvantnu teoriju polja i fiziku elementarnih čestica i kosmičkih zraka. Sa ruskim fizičarem Iljom Lifšicom napisao je kapitalno delo “Kurs teorijske fizike”. Ostala dela: “Elektroprovodljivost metala”, “Teorija polja” (s Lifšicom), “Kvantna mehanika” (s Lifšicom), “Statistička fizika” (s Lifšicom).

Vremeplov: Ferenc Molnar

U subotu je obeležen dan na koji je 1. aprila 1952.  godine umro mađarski pisac Ferenc Molnar, koji je romanom “Junaci Pavlove ulice” stvorio klasično delo omladinske književnosti. U pozorišnim komadima iskazao je izuzetnu tehniku i duhovitost. Ostala dela: drame i komedije “Liliom”, “Vuk”, “Gardist”, “Crveni mlin”, “Čudo među brdima”, “Labud”, “Olimpija”, “Igra u dvorcu”.

Vremeplov: Gogolj

U subotu je obeležen dan na koji je 1. aprila 1809 godine rođen  ruski pisac Nikolaj Vasiljevič Gogolj, otac ruske realističke proze. U romanu “Taras Buljba” prikazao je borbu Kozaka protiv poljskih i turskih osvajača. U zbirkama pripovedaka “Večeri na salašu kraj Dikanjke”, “Mirgorod”, “Petrogradske priče”, “Arabeske”, delu “Mrtve duše”, komedijama “Revizor” i “Ženidba”, oslikao je neveselu stvarnost. Opterećen, opštim stanjem ali i sopstvenim delom, koje je stvarnost verno odražavalo, piše “Izabrana mesta iz prepiske sa prijateljima”, pokušavajući da na mračnu sliku baci svetle tonove i stvori pozitivne junake. Pred smrt je uništio rukopis drugog toma “Mrtvih duša”. Intimno bio je izrazito religiozan, mistik, pisao je teološke tekstove, čak tumačenja liturgije. Na osnovu Gogoljevog dela, Visarion Belinski je formulisao principe naturalne škole ruske književnosti, a Nikolaj Černiševski ga je smatrao osnivačem “satiričnog ili tačnije rečeno kritičkog pravca ruskog realizma”.

Vremeplov: Hans Kristijan Andersen

Na jučerašnji dan 2. aprila1805. godine rođen je danski pisac Hans Kristijan Andersen, autor malih pripovedaka-bajki koje su mu donele svetsku slavu, tvorac danske realističke proze. Izvanrednim stilom napisao je 156 priča, uključujući “Carevo novo odelo” i “Ružno pače”, koje su zasnovane na motivima danskog folklora, antičke mitologije i predanja, a za neke od njih inspirisalo ga je sopstveno tegobno detinjstvo obeleženo siromaštvom. Ostala dela: pesme (sačuvano ih je samo nekoliko), romani “Improvizator”, “O.T.”, “Samo muzičar”, “Srećni Per”, putopisi “Bazar jednog pesnika”, “U Španiji”, pisao je i dramska dela.

Vremeplov: Zola

Na jučerašnji dan 2. aprila 1840 rođen je i francuski pisac Emil Zola, tvorac i najizrazitiji predstavnik naturalističkog romana. Pisao je i pripovetke, drame, književnu i umetničku kritiku, polemičke članke, političku publicistiku. Otvorenim pismom 1898. predsedniku Francuske – pod naslovom “Optužujem” u listu “L’oror”, odlučujuće je doprineo rehabilitaciji kapetana Alfreda Drajfusa, lažno optuženog za izdavanje Nemačkoj vojnih tajni i osuđenog na doživotnu robiju. Snagom talenta i strasnim ubeđenjima snažno je uticao na savremenike, ne samo u Francuskoj. Dela: romani “Nana”, “Žerminal”, “Slom”, “Trovačica”, “Zver čovek”, “Novac”, “Zemlja”, “Plodnost”, “Rad”, “Istina”, “Tri grada: Lurd, Rim, Pariz”, rasprava “Eksperimentalni roman”.

Čalovska Hercog: Vršnjačko nasilje sve češće i brutalnije

Slučajevi vršnjačkog nasilja koji su se dogodili u poslednje vreme, ukazuju da se ne govori o sporadičnim incidentima nego da je ta pojava sve češća i brutalnija po svojoj formi, a snižava se i granica uzrasta, i postajemo nasiljem organizovan društveni sistem, ocenila je psihološkinja i psihoterapeut Nevena Čalovska Hercog u “Danu” TV N1 uživo. “Ako to nazovemo nestašlukom rizik je da normalizujemo takvo ponašanje među decom”, upozorila je ona. Ona je rekla i da se o ovom problemu priča se na kampanjsko skandalozan način, umesto da se njemu pristupi sistemski. „Nešto ovako se desi, pa imamo nevericu, racionalizaciju opravdanja, ali nikako da se zajednički na svim niovoima povežemo i da pokušamo da razumemo sa čime je sve to povezano i ko sve i šta šta može da uradi“, rekla je gošća “Novog dana”.(→Press Clipping)
Govoreći o ključnim uzrocima nasilnog ponašanja među decom, ona je ocenila da se često traži tipičan profil nasilnika ili profil žrtve, ili pokušavamo da pronađemo neke posebne fenomene, koji su vezani za određene sredine, a u stvari se radi se o fenomenima koji su povezani od pojedinca, preko škole, do sredine u kojoj se živi. “Na rubu smo toga da postanemo nasiljem organizovan društveni sistem“, ocenila je. https://www.youtube.com/watch?v=HKXz_Cqg3-4

Roditelji devojčice iz Krupnja traže ostavku Šarčevića

Sandra i Milan Pantelić, roditelji devojčice iz mesta Zavlaka u opštini Krupanj, koju su vršnjaci pokušali da otruju velinezolom, pozvali su ministra prosvete Mladena Šarčevića da podnese ostavku zbog izjava o tom slučaju i tvrdnji da su u pitanju „dečija glupiranja“. Komentarišući ovaj slučaj, ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da “uzrast koji je u pitanju je uzrast u kom su ona dečija glupiranja, ne možemo reći da su sad to neki namerni trovači, ali u onoj narodnoj imate – od igračke do plačke”. Roditelji devojčice kojoj je grupa od četiri đaka u odeljenju osmog razreda u Osnovnoj školi “Žikica Jovanović Španac” sipala u flašicu vode velinezol, preparat koji se daje krupnoj stoci za izbacivanje parazita, ocenili su da je izjava ministra “sramna”.
“Mislim da je izjava bestidna, sramna, i da to normalan čovek to ne moze da kaže. Šokirani smo tom izjavom. Naše mišljenje je da ministar prosvete ne bi trebalo više da bude ministar, ako je čovek, i posle onakve izjave sam treba da da ostavku“, rekao je Milan Pantelić.(→Press Clipping)
http://rs.n1info.com/a239137/Vesti/Vesti/Roditelji-devojcice-iz-Krupnja-traze-ostavku-Sarcevica.html

Otrovali drugaricu i očeve “pedagoške” mere – slučajevi za sram

Malo mesto Krupanj potresle su dve priče o vršnjačkom nasilju – slučaj devojčice kojoj su drugovi, inače osmaci, sipali otrov u vodu i slučaj oca koji je razmirice dva dečaka rešio tako što je svom sinu, u njegovom prisustvu, naložio da udari pesnicom drugog dečaka. Iz sela Donja Brezovica, u opštini Krupanj, odjeknula je vest – grupa od četiri đaka u odeljenju osmog razreda u Osnovnoj školi “Žikica Jovanović Španac” sipala je drugarici iz odeljenja velenizol, preparat koji se daje krupnoj stoci, a služi za izbacivanje parazita, u flašicu vode. Na sreću, devojčica je izbegla trovanje, a sve o ovom slučaju možete da pogledate u prilogu TV N1. (→Press Clipping)
Drugi slučaj proširio se društvenim mrežama – neko je snimio kako je jedan otac rešio spor između dva školarca. On ih je sačekao, i umesto da im je skrenuo pažnju na to da ne treba da se tuku i vređaju – naterao je svoga sina da uzvrati udarcima. Naime, naredio je svom sinu da pesnicom udari druga iz škole – kome je naložio da pri tome drži spuštene ruke. Reporterka N1 je bila u ova dva mesta, razgovarala sa roditeljima – doduše, ne i sa roditeljem-vinovnikom ovog drugog nemilog događaja, koji – nije bio u Krupnju, kako su rekli članovi njegove porodice. http://rs.n1info.com/a239133/Vesti/Vesti/Otrov-drugarici-i-oceve-pedagoske-mere-slucajevi-za-sram.html

Kolinda: Deklaracija o zajedničkom jeziku “marginalna”

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak  u Splitu da je “Deklaracija o zajedničkom jeziku sasvim marginalna stvar o kojoj uopšte ne treba raspravljati”. Hina prenosi da je ona, kada su joj novinari tražili komentar u vezi s Deklaracijom o zajedničkom jeziku, kazala da danas u Hrvatskoj ima toliko problema i da “visi više od 40.000 radnih mesta direktno i više od 100.000 ljudi koji su povezani sa krizom koju “Agrokor” proživljava i u tom smislu im zavisi egzistencija”. – Ja mislim da je ta jedna deklaracija sasvim marginalna stvar o kojoj uopšte ne treba raspravljati, jer taj nekakav zajednički jezik bio je politički projekt koji je umro zajedno s bivšom Jugoslavijom i ona se više nikada neće ponoviti – rekla je Grabar-Kitarovićeva.
U Sarajevu je u četvrtak 30. marta i zvanično predstavljena Deklaracija o zajedničkom jeziku koju je 30 stručnjaka iz različitih oblasti sastavilo tokom jednogodišnje konferencije “Jezici i nacionalizmi”, održane u Beogradu, Splitu, Podgorici i Sarajevu. Deklaracija je već podigila veliku prašinu u državama regiona na koje se odnosi – BiH, Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku. (→Press Clipping)

Učiteljica poklonila bicikle svim đacima u školi

Učiteljica iz Južne Karoline sakupila je više od 80.000 dolara i kupila 650 bicikala, za svakog đaka u svojoj školi. Kejti Blomkvist, učiteljica u osnovnoj školi u Nort Čarlstonu, počela je onlajn kampanju za sakupljanje novca posle Praznika rada u septembru prošle godine s ciljem da sakupi 65.000 dolara. Ideju je dobila kada joj je jedan đak rekao da je želeo da bicikl, ali da porodica nije mogla da mu kupi. Blomkvist je dobila veliku podršku, a među donatorima su bile velike korporacije, kao i domaćin televizijske emisije Stiv Harvi. Učiteljica je u četvrtak 30. marta ujutru iznenadila decu kada im je pokazala bicikle na školskom parkingu.

By admin

Leave a Reply