Izveštaj sa zajedničkog sastanka sindikata

Izveštaj sa zajedničkog sastanka sindikata

U utorak 4.aprila u prostorijama Foruma srednjih stručnih škola Beograda, a na inicijativu Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, održan je sastanak na koji su bili pozvani svi sindikati prosvete u Republici Srbiji. Dakle, poziv je upućen ka sva 4 reperezantativna sindikata ali i onima koji nisu deo pomenutih. Sastanku su, pored domaćina i NSPRV, prisustvovale i kolege iz Foruma beogratskih osnovnih škola, samostalnog sindikata iz Smederevske Palanke, a pismeno su ga podržali, jer nisu mogli da stignu, i potpredsednik Sindikata obrazovanja Srbije, Aleksandrar Ničić, u ime regionalnog centra Leskovac, kao i kolege iz Sindikata obrazovanja iz Požarevca. Na sastanak nije došao niko od predstavnika  Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i GSPRS “Nezavisnost“. Sama ova činjenica ukazuje da danas, dok nama bivši đaci drže lekcije na ulicama Srbije, neki te lekcije nisu naučili. Osnovna poruka koju danas od tih đaka moramo naučiti glasi- bez lidera, bez sujete, svi zajedno, ali eto, neki su učenici pametniji od svojih nastavnika.
Na sastanku je analizirana trenutna situacija u obrazovanju i jasan zaključak glasi- nikada nije bilo gore! Tu ne mislimo samo na ono što država radi, već i na način na koji se sindikati bore, a u suštini nanose više štete nego koristi! Status prosvetnog radnika je na najnižem nivou u istoriji Srbije, većina je na granici siromaštva i polako zalazimo u oblast socijalne ugroženosti naših kolega i njihovih porodica. U takvoj situaciji jedini razuman i racionalan odgovor je da svi sindikati dođu do jasnog i preciznog cilja, ustanove zajednički plan i zajedno povedu borbu. U suprotnom možemo očekivati još goru situaciju. Svi prisutni su to jako dobro razumeli. Problem koji sa državom imamo tiče se prevashodno poštovanja zakona, uredbi i Sporazuma između sindikata sa jedne strane i države sa druge. I danas važeća Uredba o koeficijentima obesmišljena je niskom cenom rada i činjenicom da zarada za pomoćno osoblje, ali danas i za zaposlene sa III i IV stepenom stručne spreme, vredi ispod minimalne zarade u R. Srbiji.  Korekcijom zarada, sve je obesmišljeno.
Svi prisutni su upoznati sa namerom države da donese parcijalni zakon o platnim razredima samo za prosvetu, zdravstvu, kulturu i socijalnu zaštitu i da to NIKAKO ne smemo dozvoliti. Jedini zakon koji je prihvatljiv jeste onaj koji bi se odnosio na SVE , direktne i indirektne korisnike budžeta. Ne mogu zaposleni koji su i do sada imali najmanje jedini biti obuhvaćeni zakonom a oni koji imaju previše, kod kojih se presipa, oni sa partijskim knjižicama, da budu zaobiđeni!  Ukoliko država nastavi da insistira na parcijalnim rešenjima, bićemo prinuđeni na sve oblike sindikalne borbe.Takođe, na sastanku se govorilo o protestu koji u subotu 8. aprila organizuju sindikati vojske i policije a na kojima je NSPRV od početka prisutan. Neke organizacije su odmah po okončanju sastanka uputili svanične dopise kolegama da se pridruže. Naš stav je da se moramo udruživati i sa drugima jer su nam ciljevi isti, a to je država koja vodi računa o svojim građanima, država koja ne obmanjuje radnike, ne favorizuje one sa partijskim knjižicama….
Na kraju je konstatovano da je neophodno ponavljati ove sastanake, nadajući se da će se i drugi pridružiti!
Novi Sad,06.04.2017.
Ranko Hrnjaz, predsednik

2017-04-06 rh Izveštaj sa zajedničkog sastanka sindikata

 

About the Author

admin

Leave a Reply