Poštovane koleginice i kolege,

Škole, nisu samo 4 zida, katedre, skamije, table, udžbenici, vežbanke i sveske, škola je mnogo više od toga! Škole su kuće, hramovi znanja i neimari budućnosti svakog naroda. Ovih dana su naši bivši đaci ustali u odbranu opštih prava, u odbranu zakona, poštenja, a protiv prevara i laži! Ustali su da se izbore za svoje pravo da žive ovde, stvaraju ovde, rađaju decu ovde, a ne negde po belom svetu, kako je to (u)radio veliki broj mladih i obrazovanih ljudi. Mi tih resursa više nemamo. Ne možemo i ne smemo da proizvodimo pamet i da je drugima poklanjamo! A to, na žalost,  radimo decenijama!
Upozoravajući, da društvo koje uništava svoje školstvo nikada to ne radi slučajno, a i da su zajednice koje teraju svoju najbolju decu iz zemlje osuđene na nestanak, pitamo, vas drage koleginice i kolege, zar  nam  svima  nisu  bila dovoljna dva velika rata, građanski ratovi, inflacije i egzodus pameti odavde? Zar nam nije dosta veštačkih i nametnutih podela, dok oni koji to su to usradili i …  rade uživaju plodove naše razjedinjenosti. Njima je dobro dok mi propadamo, a deca nam na ulicama ovih dana drže tu lekciju.
Kao profesori, ljudi od znanja i integriteta, imamo moralnu obavezu da podržimo ovu decu u pravednim zahtevima, u njihovoj borbi za bolje sutra svih nas. Ovo nije politički poziv, ovo je vapaj na jedinstvo i pokušaj da zajedno pronađemo rešenja za probleme koje nas sve predugo muče. Deca Srbije to od nas očekuju!
Pridružite se njihovim protestima u Vašim gradovima, pričajte sa njima, posavetujte ih, pomozite im. Iako rade velike stvari, oni su ipak samo deca. Vaša pomoć, Vaše razumevanje im znači više od bilo čega drugog. Budimo dostojni profesije koju obavljamo!
Novi Sad, 10. april 2017.
Dušan Kokot, potpredsednik

2017-04-10 Podrška studentima

 

By admin

Leave a Reply