ГЛОБАЛНА НЕДЕЉА АКЦИЈЕ 23-29. аpril 2017.
ПОДРЖИ ОБРАЗОВАЊЕ. ВРЕМЕ ЈЕ!

Н/р председницима Синдиката – свима
Н/р наставницима српског/матерњег језика
Н/р наставницима ликовног образовања
Поштовани,
Следеће недеље одржава се традиционална Глобална недеља акције (Global Action Week – GAW) у периоду од 23. до 29. априла. То је период у којем се интензивирају, иначе уобичајне, активности Глобалне кампање образовања за све (GCE). То су акције у којима учествују синдикати просветних радника, еснафска удружења просветних радника као и друге партнерске организације државног и невладиног сектора којe се баве питањем глобалног образовања и образовања уопште. Ове године GCE са својим партнерима организује Глобалну недељу акције која је фокусирана на реализацију глобалног Циља 4. (SDG4) – Осигурати инклузивно и равноправно квалитетно образовање и могућност доживотног образовања за све.
Подсећамо Вас да је наш синдикат и ове године расписао, овом приликом, конкурсе за најбољи писани и ликовни рад ученика основних и средњих школа са територије АП Војводине на тему Образовања за све, као и инклузију маргинализованих група у образовни систем, са посебним нагласком на децу избеглице и образовање на језику који деца не разумеју.
Елем, превише је деце и не само деце миграната, прогнаника, избеглица, која улазе у учионице, а нису у стању да разумеју језик којим говоре њихови наставници или да уче из материјала који им они том приликом дају, пошто се језик на коме се одржава настава разликује од њиховог матерњег језика. То ставља ову децу у немогућу позицију да уче на језику који не разумеју, јер им је потребно два-три, а понекад и сва четири разреда нижег образовања да разумеју шта им говоре њихови наставници, а шта њихове мале колеге. Тиме се код њих још више појачава осећај маргинализованости. Отуђени и осуђени су на неуспех и то на самом почетку школовања. Како је кроз нашу земљу само у претходној години прошло више хиљада деце основношколског узраста, неопходно је да се шира, али и локалне заједнице укључе у решавање овог проблема и да, бар за оно време које проводе у нашој земљи, добију део образовања које би наставили кад дођу у земљу одредишта или се врате, једног дана, у своје матичне земље. Тиме би се спречило да они већ у раној фази времена за школу одустају, неки чак и дефинитивно од образовања и тиме себе осуђују на доживотни статус губитника, а што је у супротности са свим цивилизацијским и прокламованим глобалним циљевима да сва деца света до 2030. године добију квалитетно основно Образовање за све и могућност за наставак образовања на вишим нивоима, као и могућност за целоживотно учење, усавршавање и развој каријере.
Према последњим доступним подацима на која упозорава и УНИЦЕФ, али и велики светски синдикати просветних радника, велика је трагедија да чак 40% светске популације учи на језику којим не говори или који не разумеју. Наводимо, овом приликом, пример Непала у коме се говори више од 123 језика, а 54% становништва има матерњи језик који није непалски, а који је и даље главни језик у учионицама ове земље. Ни Србија, коју често пута многи узимају као позитиван пример, пошто је у многим школама настава двојезична и вишејезична, није имуна на овај проблем и управо чињеница да у многим школама деца не добијају могућност школовања на матерњем језику, она од школе одустају. Кад се томе додају проблеми да се ова деца ангажују у дечијем раду, а често и у оним најгорим облицима проституције и трафикинга, јасно је да се мора повећати друштвена одговорност да се за њихове породице, односно родитеље, обезбеди пристојан посао, а деца поново нађу у скамијама, где им је и место.
Нажалост, иако се број деце која су остала ван школа преполовио и са сса 120 милиона смањен на око 60 милиона у периоду од 2000. до 2015., још увек остаје готово немогућ захтев да се ова појава искорени у наредном петнаестогодишњем периоду, до 2030. на шта се обавезала међународна заједница, али и велик број земаља у развоју у којима је ова појава најприсутнија, као и у великом броју земаља које су обухваћене ратним дејствима или етничким сукобима. Јасно је да овај циљ неће бити могуће остварити уколико изостане новчана помоћ богатих сиромашним и земљама у развоју и ако се формирани фонд популарно назван Фондом за будућност не буде пунио очекиваном динамиком.
Због свега тога позивамо наше колеге, а нарочито оне из актива наставника српског односно матерњег језика и ликовног образовања да подстакну своје ученике да учествују на нашим конкурсима и да изнесу свој став како они виде овај проблем. Најбоље радове Синдикат ће, као и досад, објавити на нашем сајту, Информатору Синдиката, као што ће и обезбедити пристојне награде. Проглашење победника и додела награда биће организована на Светски дан борбе против дечијег рада 12. јуна о.г. Радове слати на:  Секретаријат НСПРВ, 25.000 Сомбор, Трг Св. Тројства 1/16 (За конкурс). Последњи рок за достављање радова је петак, 12. мај 2017. године.
Поштоване колегнице и колеге, очекујемо да и ви узмете активно учешће у реализацији овогодишње Глобалне Недеље Акције! Сва деца имају право на квалитетно образовање!
Придружите се!
Нови Сад, 20.04.2017.год.
проф. Хаџи Здравко М. Ковач

2017-04-20 hzmk GNA 2017 poziv

 

By admin

Leave a Reply