Globalna nedelja akcije 2017. od 23 do 29. aprila
Podrži obrazovanje. Vreme je!

Globalna nedelja akcije (Global Action Week – GAW) je vreme u kojem se intenziviraju aktivnosti Globalne kampanje za obrazovanje (GCE). Ove godine GCE sa svojim partnerskim organizacijama organizuje Globalnu nedelju akcije od 23. do 29. aprila i ona je fokusirana na pitanje osiguranja odgovornosti za realizaciju globalnog Cilja 4. (SDG4) – „Osigurati inkluzivno i ravnopravno kvalitetno obrazovanje i mogućnost doživotnog obrazovanja za sve“. Naš sindikat je i ove godine raspisao konkurse za najbolji pisani i likovni rad učenika osnovnih i srednjih škola iz AP Vojvodine na temu Obrazovanja za sve, kao i inkluziju marginalizovanih grupa u obrazovni sistem, sa posebnim naglaskom na decu izbeglice i obrazovanje na jeziku koji deca ne razumeju. (→Saopštenje)
Poštovane koleginice i  kolege, očekujemo  da i Vi
uzmete aktivno učešće u pripremi i realizaciji ovogodišnje Nedelje akcije
!
Sva deca imaju pravo na kvalitetno obrazovanje!

Novi Sad: Poštari zakazali protest na koji nisu ni izašli! Studenti podržali radnike Pošte Srbije

Novosadski studenti koji već dve nedelje demonstriraju protiv “diktature i sistema” održali su protest ispred Glavne pošte kako bi se solidarisali sa radnicima tog preduzeća koji su za sredu najavili štrajk upozorenja.  Radnici Pošte Srbije štrajkovali su na radnim mestima i nisu izašli na ulicu, ali dobili su podršku od studenata koji su prethodnih dana protestovali na ulicama Novog Sada. Okupili se u 12 sati ispred Pošte i dali podršku, kako kažu, onom sloju radništva koji je pogođen celukupnom društvenom situacijom u zemlji kao i studenti. Ponovili su da protesti nemaju veze sa studentskim pitanjima već sa opštim stanjem u društvu. Sa radnicima Pošte i studentima koji su došli da ih podrže solidarisao se u sredu i novosadski Sindikat Nezavisnost, čija je predsednica Gordana Kojić poručila da oni stoje uz studente i radnike i da ih je sramota što radnici Pošte danas nisu izašli na ulice. Organizatori studentskog protesta kažu da će narednih dana definisati kako će njihovi skupovi dalje izgledati. Za sada je poznato da neće biti okupljanja svaki dan u 18 sati kao do sada, već će protest biti nastavljen za vikend.

Zvanični studentski predstavnici o demonstracijama: Niko nas nije ni zvao!

Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) dosad nije dobila nijedan zahtev, bilo od studentskih organizacija ili pojedinaca da se organizovano uključi u proteste. Mi se kao krovna studentska organizacija bavimo osiguranjem kvaliteta visokog obrazovanja i poboljšanjem studentskog standarda, a da bismo se priključili protestima neophodno je da to od nas zatraže studentski parlamenti svih univerziteta i da se njihovi zahtevi poklope sa sferom našeg delovanja – izjavio je u sredu  za Danas Milan Savić, predsednik SKONUS-a.

Svako društveno pitanje je i studentsko

Zahtev da organizovano podrže protest dosad nije stigao ni Savezu studenata Beograda, niti Studentskom parlamentu Univerziteta u Beogradu, koji su se ranije ogradili od organizatora protesta, obrazloženjem da protesti nisu studentski već građanski. Predsednik Saveza studenata Beograda i student prorektor UB Borijan Soković ne spori pravo svakog studenta koji je i građanin da iskaže svoje nezadovoljstvo stvarima sa kojima se ne slaže, ali da on ne može da koristi svoju poziciju i da se svrstava na bilo čiju stranu. Soković za Danas navodi da “nikome nije zabranjeno da učestvuje u protestima”, niti pomenute studentske organizacije to osuđuju, ali ukazuje da su zahtevi izneti na “Protestu protiv diktature” politički, a ne sistemski i da nisu usmereni na probleme u vezi sa studiranjem.
– Ja zastupam interese studenata koji su glasali za ovu vlast, ali i onih koji su birali nekog drugog, kao i studenata koji nisu podržali nijednog predsedničkog kandidata. Jedan od zahteva učesnika protesta je smena Republičke izborne komisije. Činjenica je da je bio propusta u njihovom radu, ali među studentima koje zastupam verovatno ima onih koji misle da je RIK odlično obavio posao. Ukoliko bih stao na bilo čiju stranu, zloupotrebio bih svoju funkciju studenta prorektora i time prekršio Statut Univerziteta, koji jasno propisuje da je političko delovanje na univerzitetu zabranjeno – kategoričan je Soković.
Mogućnost da Studentski parlament UB podrži protest Soković vidi jedino ako se pojave zahtevi koji se direktno tiču studenata, dok bi sve drugo, tvrdi, bila zloupotreba i politizacija studentskih organizacija. – Studente smatramo delom društva, a ne grupom izolovanom u šarenom balonu ispita, kolokvijuma, skripti, literature i jurenja budžeta, koja misli da je, jer studira, bolja od bilo koga ko tu priliku nema. To znači da je svako pitanje studentsko i da ga je kao takvo potrebno dovesti u vezu sa širim društvenim kontekstom – komentariše za Danas Uroš, jedan od učesnika “Protesta protiv diktature”, distanciranje pojedinih studentskih organizacija od tih demonstracija, zbog političkih konotacija koje određuju pomenuti protest.

Isplata stipendija nadarenim učenicima i studentima

Isplata stipendija za izuzetno nadarene učenike i studente za januar, februar i mart za školsku 2016/2017 godinu počeće danas, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Mesečni iznos za izuzetno nadarene učenike je 7.500 dinara, dok za studente osnovnih i master studija iznosi 12.000 dinara, a studenti doktorskih studija dobijaće 15.000 dinara. Iz budžeta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izdvojeno je ukupno 6.406.500 dinara, navedeno je u saopštenju.

Stipendije za studije u Japanu

Ministarstvo obrazovanja, sporta, nauke i tehnologije Vlade Japana, preko Ambasade Japana u Beogradu raspisalo je konkurs za stipendije za studije u ovoj zemlji za 2018. godinu. Stipendije za dodiplomce dodeljuju se za pet godina, dok su za studente istraživače, postdiplomce dvogodišnje. I jedne i druge stipendije podrazumevaju i obavezan period učenja japanskog jezika. Detaljne informacije o stipendijama, kao i formulare za prijavljivanje zainteresovani mogu preuzeti na sajtu Ambasade Japana: http://njnjnj.yu.emb-japan.go.jp, dok se prijave šalju na adresu Japanske ambasade u Beogradu, Trešnjinog cveta 13, 11070 Novi Beograd (sa naznakom „Prijava za MEXT 2018“) ili mejlom na adresu culture@s1.mofa.go.jp (s naznakom „prijava za MEXT 2018”) do 19. maja. Kandidate će o datumu i mestu održavanja ispita obavestiti Odeljenje za kulturu i medije Ambasade Japana.

Matić: Informatika će povećati digitalnu pismenost

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, izjavila je da će uvođenje informatike u obavezno osnovno obrazovanje uticati na unapređenje digitalne pismenosti, otklanjanje digitalnog i ekonomskog jaza, kao i na povećanje kadrovskih kapaciteta u ovoj oblasti. Pozdravljajući odluku Nacionalnog prosvetnog saveta da se informatika i računarstvo uvedu u obavezno osnovno obrazovanje od petog razreda, počev od naredne školske godine ona je rekla da će novi nastavni plan doprineti unapređenju digitalne pismenosti kod dece, što je uslov za njihov uspešan društveni razvoj u globalnom okruženju i otklanjanje digitalnog i ekonomskog jaza.
– Sistemski pristup edukaciji o novim tehnologijama omogućiće i povećanje kadrovskih kapaciteta u ovoj oblasti, kao i podizanje digitalne bezbednosne kulture kod novih generacija – istakla je Matić, saopštilo je ministarstvo. Ona je podsetila da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u susret uvođenju informatike kao obaveznog predmeta, sprovodi drugi po redu IT karavan, od 12. aprila do 25. maja u školama, kulturnim centrima, na fakultetima i drugim institucijama, sa prezentacijama za osnovce o korisnoj i bezbednoj upotrebi novih tehnologija, programiranju i robotici.

Milošević Jovčić: Da nauka ne čergari

“Iako je pitanje vrednovanja i, posledično, finansiranja budućih projekata trenutno u žiži rasprave koja se vodi između naučne zajednice i resornog ministarstva, ono nikada neće biti rešeno ako se ne prevaziđu neke zablude, opasne za nauku i njen razvoj u Srbiji” kaže za “Politiku” Nadežda Milošević Jovčić naučni savetnik u penziji. “Prva zabluda, koja neprestano prati sve rasprave o značaju nauke kod nas, jeste sklonost da se svi problemi posmatraju kroz model nauke kao aktivnosti koja treba da bude usmerena ka praktičnoj koristi ili tehnološkim vrednostima. Takav pristup odlučujuće ograničava intelektualno usmerenje ka novim teorijskim postavkama, metodološkim pristupima i učešću u naučnim otkrićima” kaže Nadežda Milošević Jovčić.
“Druga za nauku opasna zabluda jeste gledište koje promene u naučnoj politici shvata radikalno, što ne samo da je intuitivno neprihvatljivo, već je i činjenički i logički neodrživo jer poriče plodna razdoblja naše nauke, narušava celoviti mozaik naučnog znanja koje smo stekli i negira ono što je i što mora ostati konstanta u svakom ozbiljnom društvu, a to je autonomnost i kontinuitet naučnog rada” kaže ona.

Kolo srpskih sestara u poseti Dečijoj bolnici

Povodom Vaskrsa, članice Kola srpskih sestara, sad već po tradiciji, doniraju školski pribor mališanima koji se leče na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, što su uradile i u utorak. Osim lenjira, flomastera, bojica, kolaž-papira, donele su i korpu ofarbanih jaja koje su same pripremile tokom praznika. “Uz finansijsku pomoć Grada Novog Sada, uspele smo da kupimo materijal koji bi prekratio vreme deci koja se leče u Dečjoj bolnici“, kaže dr Nada Aranicki iz Kola srpskih sestara, dodajući da one obavezno proprate sve hrišćanske praznike različitim akcijama. Kako je naglasila direktorka Instituta prof. dr Jadranka Jovanović Privrodski, takav gest mnogo znači mališanima jer provode dane u neuobičajenom okruženju. “Naše stare saradnice, koje svake godine dolaze lepim povodom, uručuju poklone našoj deci, što je izuzetno značajno jer je njima važna svaka vrsta brige“, istakla je dr Jovanović Privrodski.

Učenici bečejske muzičke škole: Uspeh do uspeha

Muzička škola „Petar Konjović“ u Bečeju ove godine od 15. do 23. maja organizuje šesto Međunarodno muzičko takmičenje „Fantast 2017.“. Prijave pristižu iz muzičkih škola cele Srbije i zemalja okruženja, pa neće biti izneneđenje ako se u predivnom ambijentu dvorca Bogdana Dunđerskog nađe znatno više od 500 učesnika. “Svakodnevno nam stižu prijave i predosećamo da će odziv biti izuzetan. Odredili smo članove žirija i raspored za svaki instrument. Tako će se mladi pijanisti takmičiti 15, 16. i 17. maja, violinisti 18, 19. i 20, harmonikaši 21, tamburaši 22. i gitaristi 23. maja”, rekla nam je direktorka Muzičke škole „Peter Konjović“ Tamara Krajtmar.
U iščekivanju nastupa u svom ataru, nekoliko učenika bečejske  Muzičke škole u Bečeju zabeležilo je zapažene rezultate na skorijim takmičenjima. Na Republičkom takmičenju iz klavira, koje se održava svake druge godine u Beogradu, nastupilo je 66 takmičara, a mladi Bečejci su osvojili po dva prva i druga mesta. Prvi su bili učenica drugog razreda Fiona Lovaš i učenik četvrtog razreda Mateja Stražmešterov u klasi profesorke Đijante Lovaš, a druge su bile učenica drugog razreda Amfilohija Bikar i učenica trećeg razreda Žofi Ferenci u klasi profesorke Lucije Trošt Tot.
“Za grad naših gabarita i školu u njemu, uspeh koji postižu naši učenici na raznim muzičkim takmičenjima je izuzetan, a kako u periodu pred nama predstoje novi izazovi, jedan od njih je i „Fantast 2017.“, na kraju školske godine zadovoljstvo će biti neverovatno”, zaključuje u ime škole profesorka Đijanta Lovaš. (→Press Clipping)

Delegacija Bugarske akademije nauka u poseti SANU

Delegacija Bugarske akademije nauka posetiće od 26. do 28. aprila Srpsku akademiju nauka i umetnosti, na poziv predsednika SANU akademika Vladimira S. Kostića. U poseti SANU boraviće predsednik Bugarske akademije nauka akademik Julijan Revalski, generalni sekretar za nauku prof. dr Evdokija Paševa i akademik Ivan Milanov. To će biti prvi susret rukovodstava dve akademije nakon sastanka 2007. godine, organizovanog takođe u Beogradu. Srpska akademija nauka i umetnosti i Bugarska akademija nauka već dugi niz godina ostvaruju veoma uspešnu saradnju, prvenstveno kroz veliki broj zajedničkih istraživačkih projekata u čijoj realizaciji učestvuje i više naučnoistraživačkih organizacija izvan SANU. Početkom ovog meseca usaglašeno je 20 novih projekata na kojima će srpski i bugarski istraživači sarađivati u periodu od 2017. do 2019. godine. Tokom boravka u Srbiji, gosti iz Sofije posetiće i Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu.

“Pohvala ludosti” na Filozofskom fakultetu

Monodrama „Pohvala ludosti” je izvedena u utorak od 18 časova na Filozofskom fakultetu, Dr Zorana Đinđića 2, a ulaz je bio  besplatan. Boginju ludosti igrala je  Željka Jelić, članica Udruženja scenskih umetnika „Želja“ iz Novog Sada. Predstava je izvedena u sali „Zoran Konstantinović“.

Noć biologije  21. aprila u Novom Sadu

Tradicionalna manifestacija Noć biologije biće održana po sedmi put 21. aprila 2017. godine na Depertmanu za biologiju i ekologiju, novosadskog PMF-a, od 17 do 23 časa. Ono po čemu se ova “Noć” prepoznaje, jesu interaktivne radionice koje su osmislili studenti, doktoranti i mladi saradnici, kao i profesori. Radionice podrazumevaju aktivno uključivanje posetilaca, te na jednom mestu možete dobro da se zabavite, ali i da saznate puno toga o biologiji kao naučnoj disciplini.
Staraoci prirodnih dobara u Vojvodini, JP Vojvodina šume, Zoovrt Palić, Nacionalni park Fruška gora, pokret Gorana Novog Sada, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Prirodnjački muzej iz Beograda, Botanička bašta Jevemovac, HabiProt – udruženje za održivi razvoj i očuvanje staništa Srbije, ali i mnogi drugi će svojim radionicama obogatiti ovu “Noć”. Učenici srednjih škola će i ove godine imati priliku da pokažu svoje znanje iz biologije, ali i da ga prenesu drugima, kroz radionice koje su osmislili zajedno sa svojim profesorima.
Pozvani su srednjoškolci, maturanti, ali i oni koji će to tek biti, da dođu i učetvuju u radionici “Nek’ je za nauk da prijemni nije bauk” gde će moći da prođu kroz malu pripremu za prijemni ispit ali i da reše mnoge nedoumice koje ih tište oko ovog, za svakog mladog čoveka, važnog događaja. Za najmlađe je priređen maskenbal. Učenici osnovnih škola od 1 do 4. razreda će prikazati biološke i ekološke maske.

Goranski eko-kamp i ovog leta u Karlovcima

Tri Goranska eko-kampa za decu različitog uzrasta organizovaće se i ovog leta u Ekološkom centru „Radulovački“ u Sremskim Karlovcima od 25. juna do 15. jula. Deca će, učešćem u kreativnim i ekološkim radionicama, druženju i rekreaciji, imati priliku da, kroz praktičan rad, na zanimljiv način uče o prirodnim vrednostima Nacionalnog parka „Fruška gora“ i Specijalnog rezervata prirode „Koviljsko-petrovaradinski rit“.  Polaznici će osim toga upoznati vrednosti Sremskih Karlovaca, proširiti znanje u oblasti očuvanja životne sredine, istraživati obale Dunava i živi svet Fruške gore i još mnogo toga. Pokret gorana Novog Sada organizuje kamp već 20 godina, nekada se održavao na Fruškoj gori, u odmaralištu „Testera“, a od pre pet godina je u Sremskim Karlovcima. Deca će odlaskom u prirodu imati priliku da, kroz istraživački i terenski rad, nauče o odnosima u prirodi.
U prvom kampu, pod nazivom „Leto u Karlovcima“, koji se održava od 25. juna do 1. jula, učestvovaće osnovci iz 3. i/ili 4. razreda. Od 2. do 8. jula održaće se kamp „Letnja pustolovina“ za osnovce iz 5. i/ili 6. razreda, a u kampu „Karlovačka pustolovina“ će se, od 9. do 15. jula, edukovati učenici 7. i/ili 8. razreda osnovnih škola. Deca će biti smeštena u Ekološkom centru „Radulovački“, koji, po rečima Dušice Milenković, sam po sebi ima ekološke karakteristike, te samim boravkom u centru deca mogu naučiti mnogo o energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije, ekološkim principima i mnogo toga još.
Sedmodnevni boravak u kampu košta 17.800 dinara, a iznos je moguće plaćati i u četiri mesečne rate. U cenu su, osim programa edukacije, uključeni smeštaj i ishrana na bazi šest punih pansiona s užinom, radni materijal, izleti u prirodi, poklon-paketi i stručno vođstvo. Organizator kampa je Pokret gorana Novog Sada, a prijavni formular kao i imejl-adresa na koju ga treba poslati može se pronaći na sajtu www.pokretgorana.org.rs Sve dodatne informacije mogu se dobiti na brojeve telefona 451-788  i 881-027.(→Press Clipping)

Dobre navike grade se odmalena

Da li ste znali da se zdrave navike u ishrani, stečene u fazi predškolskog i školskog uzrasta, zadržavaju čitavog života? Baš zato roditelji u ovom periodu odrastanja detetu ne smeju da dozvole da bude izbirač i da odbacuje hranu koja je za njegovo zdravlje neophodna. Obavezno mu treba uvesti užinu da bi utolilo glad između glavnih obroka. Za užinu treba pripremati namirnice koje osim šećera i masti sadrže i belančevine, kalcijum, gvožđe i biljna vlakna. To sve, na primer, sadrži integralno pecivo, jogurt, voće, sladoled. Pecivo i hleb od integralnog brašna imaju manje masti, a dosta vitamina B grupe koji jačaju nervni sistem. Uz dodatak niskokaloričnog jogurta omogućavaju da dete bude duže sito. Ponekad može da se kupi i pereca, ali nikako sendviči koji sadrže dosta putera ili majoneza.

Izložba “Detinjstvo je bilo lepše”

Prostor Galerije HAOS od 24. aprila do 20. maja ispuniće ilustracije za knjige za decu jednog od najpoznatijih srpskih ilustratora i karikaturista Dušana Petričića, čiji su radovi objavljivani i u NJujork tajmsu, Volstrit žurnalu i Toronto staru. Na izložbi pod naslovom “Detinjstvo je bilo lepše” biće predstavljene tri dečije knjige objavljene u Kanadi, jedna od njih je upravo izašla iz štampe, u kojima Petričić potpisuje ilustraciju. Autor tekst za ovu postavku u Haosu je istoričar umetnosti Irina Subotić. Puno Petričićevo zvanje glasi: grafičar, ilustrator, profesor opreme knjige i karikaturista. Rođen je 1946. u Beogradu, gde je u klasi profesora Bogdana Kršića diplomirao na Grafičkom odseku Akademije za primenjene umetnosti. Kao karikaturista radio je od 1969. do 1993. u beogradskim Večernjim novostima. Jedno vreme živeo je i radio u Kanadi. Kao politički karikaturista zadužen za naslovnu stranu sarađivao je sa listom Politika od 2009. do 30. septembra 2016, kad je “sklonjen” zato što je u njegovim karikaturama bilo “previše” Aleksandra Vučića, premijera Srbije, čiji izbor za predsednika države RIK još nije potvrdio. Petričić je višestruko nagrađivan za knjige i političku karikaturu. (→Press Clipping)

Novi Sad: Ponovo radi Dino park

Nova sezona avantura s dinosaurusima otvorena je u subotu, 15. aprila. Čuveni „Dino park” svoje kapije otvorio je u 10 časova, čime je celodnevno druženje moglo da počne. Mališane su u povorci dočekali Dino animatori, nakon čega je usledilo druženje s Vilom četkicom – crtanje po licu, a između Dino avantura s vodičima organizovane su i dve radionice – bojenje dinosaurusa i interaktivni kviz. Nakon toga, u muzičkom delu programa deca su se družila s kompozitorom himne „Dino parka”, novosadskim muzičarem Branimirom Rosićem, a zabavili su ih i Haos animatori. Drugog dana uskršnjeg vikenda, 16. aprila, program je, usled loših vremenskih prilika, bio otkazan. Ipak, nekolicina najhrabrijih mališana sa svojim roditeljima tokom dana posetila je „Dino park”, iskoristivši priliku za šetnju. Park će ove sezoni raditi svakog dana od 10 do 20 časova. Celodnevna ulaznica za decu košta 200, a za odrasle 300 dinara. Vreme boravka u parku za posetioce je neograničeno (u okviru radnog vremena). Deca do tri godine ne plaćaju kartu. Deca sa smetnjama u razvoju uz pratnju ne plaćaju ulaz u park.

Šarlah nije redak među decom

Respiratorne infekcije su u ovom periodu vodeće među zaraznim bolestima, te među decom, nije retka ni pojava šarlaha. U prethodnih mesec dana 134 dece obolelo je od te zarazne bolesti što je dva i po puta više nego prethodnog meseca. Ipak taj broj je uobičajen za ovo doba godine, rečeno je na redovnoj mesečnoj konferenciji Instituta za Javno zdravlje Vojvodine.Iako je šarlah nekada predstavljao tešku bolest, danas se on vrlo lako leči. To je zapravo angina praćena osipom po koži.
Dete ima sve simptome i znake gnojne angine: jak bol u grlu i visoku temperaturu, a i kad temperatura padne – nije mu bolje. Brzo se javlja sitan crvenkast osip po telu. U kolektivima poput vrtića, dete se lako zarazi. “Pa onda po povratku sa praznika, kada se formiraju kolektivi, u tim nekim prvim danima, deca razmene bakterije i viruse i deca kod kojih je imunološka otpornost malo slabija češće i lakše dobiju bakteriju od nekog druga ili drugarice”, kaže epidemiološkinja Instiuta za javno zdravlje Vojvodine Svetlana Ilić. Šarlah se leči antibioticima, a terapija traje oko sedam dana. “Leči se, znači, kada potvrdimo dijagnozu, kada bris grla bude pozitivan, po preporuci pedijatra, antibioticima. Kratko traje, jednostavna je terapija i deca se brzo vraćaju redovnim aktivnostima”, dodaje sagovornica RTV-a. Prvi efekti terapije vide se posle 24 sata, a posle nekoliko dana dete izgleda bolje. Dobro je da se detetu, uz antibiotik, da i probiotik, da bi se sprečila dijareja. https://www.youtube.com/watch?v=HunzwYzooCQ

Odlazak  legende: Preminuo Raša Popov

Srpski književnik, publicista, glumac, zvezda dečje televizijske emisije “Fazoni i fore” Raša Popov preminuo je u 84. godini u Beogradu. Popov je, kako prenose beogradski mediji, preminuo u sredu uveče nakon duge i teške bolesti. Rodio se 1933. u Mokrinu. Godine 1952. došao je u Beograd na studije i završio Filozofski fakultet. Više je voleo istoriju od književnosti, ali ipak se opredelio za književnost, a novinarsku karijeru započeo u novosadskom “Dnevniku”.
Bio je novinar lista “Mladost” od1961. do 1964, zatim novinar Radio Beograda. U Televiziji Beograd je bio do 1995. godine. Popov je bio lektor za srpsko-hrvatski jezik u Londonu, Birmingemu i Notingemu od 1975. do 1977, a glavni urednik izdavačke kuće Matica srpska od 1983. do 1985. godine. Dobitnik je Godišnje nagrade Radio Beograda 1967. godine za seriju “Vidovi fašizma”. Nastupao je u TV serijama kao pripovedač, a neke od najpoznatijih su: “Radost saznanja”, “Fazoni i fore”, “Varošarije”, “U snu san”, “Šešir bez dna”. U seriji za decu “Fazoni i fore” bio je 155 puta Raša Pronalazač. O društvenim temama pisao je kao kolumnista lista “Politika”.
Objavio je više knjiga pesama za decu i odrasle: “Dva oka” (1963), “Gvozdeni magarac” (1976), “Žabac koji ne zna da ćuti” (1987), “Trulež zglave” (1991), “Šešir bez dna” (2001), “Lažljiva usta istine” (2002), “Vozom posred ulice” (2003), “Bio sam srećni konj” (2003), “Bajke za XXI vek” (2007), “Čarobnjakov SMS” (2007), “Mali zeleni” (2009), “Mokrinski patuljci” (2013), “Usamljena princeza” (2014). Dobitnik je nagrade “Dositej Obradović” za 2015. godinu.

Vremeplov: Vojislav Ilić

Na jučerašnji dan 20. aprila 1860 godine rođen je srpski pisac Vojislav Ilić, osnivač moderne srpske lirike i tvorac verističkog izraza u srpskoj poeziji. Njegova lirika označila je raskid sa romantičarskom poezijom i obeležena je misaonim skepticizmom. Pisao je elegične, setne pesme u kojima preovlađuju motivi prošlosti i samoće (“Zimska idila”, “Jesen”, “Ja ništa više ne verujem”, “Tamara”, “Istok”). Radio je kao korektor Državne štamparije u Beogradu, pisar ministarstva unutrašnjih poslova, učitelj u Turn Severinu i diplomatski činovnik u Prištini i Solunu. Dela: dva izdanja “Pesama” objavljena za života i sabrana dela oblikovana i objavljena posthumno.

Vremeplov: Huan Miro

Na jučerašnji dan 20. aprila 1893 rođen je katalonski slikar i vajar Huan Miro, jedan od najvećih nadrealističkih umetnika. Studirao je u rodnoj Barseloni, a od 1919. živeo je u Parizu. Kratko je stvarao pod uticajem kubizma, ali je od 1924. izgradio lični stil.

Generacije mladih sa krivom kičmom i vratom

Hirurzi navode da je u porastu broj pacijenata sa bolovima u vratu i gornjem delu leđa, koje uzrokuje loš stav izazvan dugotrajnim korišćenjem mobilnih telefona. Reč je pretežno o mladim pacijentima za koje su problem takve vrste do sada bili neuobičajeni, navode autori istraživanja objavljenom u časopisu “The Spine”. “Rendgenski snimci pokazali su da se kičma, na mestu na kojem je po pravilu zakrivljena unazad, krivi u suprotnom smeru, što uzrokuje svakodnevno višečasovno korišćenje mobilnih telefona”, rekao je neurohirurg i spinalni hirurg Tod Lanman iz Medicinskog centra “Sedar-Sinaj” u Los Anđelesu, koautor studije.  “Dok pacijenti dođu do nas, bolovi i deformiteti kičme su već tu”, dodao je on, prenosi B92.  Najveći problem predstavlja činjenica da lekari trenutno ne mogu sa sigurnošću da znaju kakve će posledice po buduće generacije imati svakodnevna upotreba mobilnih telefona.
Prethodne studije pokazale su da se vrat ljudi prilikom upotrebe ovih uređaja savija pod uglom od 45 stepeni, a stav se drastično pogoršava ukoliko osoba sedi.  U prirodnom položaju, glava teži 4.5 do 5.5 kilograma. Pod uglom od 15 stepeni, osećaj je kao da na ramenima nosimo 12 kilograma težine, dok je pritisak na kičmu u položaju od 60 stepeni jednak nošenju 27 kilograma, piše Daily Mail.  “Da li to znači da će današnjim 8-godišnjacima biti potrebna operacija već sa 28 godina? Njihova kičma još raste, oni se tek razvijaju, tako da ne znamo kakve bi sve posledice mogle da imaju ove promene u normalnoj anatomiji”, zaključuje Lanman.

Pokrajina odbila žalbu zbog poništenog doktorata: Beljanski  ide  na Upravni sud

Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje odbio je žalbu Slobodana Beljanskog protiv rešenja Pravnog fakulteta u Novom Sadu, kojim se doktorat Beljanskog poništava. Sekretarijat je reagovao kao drugostepeni organ, nakon prvostepene odluke Pravnog fakulteta 7. novembra 2016. godine, na koju je postojala mogućnost žalbe. Pravni fakultet je proglasio ništavnom odluku Komisije o odbranjenoj doktorskoj disertaciji Beljanskog “Jugoslovenski krivični postupak i međunarodni pravni standardi”.  Sekretarijat je odbio žalbu još 22. novembra, ali je konačno, drugostepeno rešenje doneto 29. marta ove godine. Time je odluka Pravnog fakulteta postala konačna.
Punomoćnik Slobodana Beljanskog, Vladimir Beljanski, izjavio je da su ovakvi potezi fakulteta “presedan” i da razlozi za njih nisu formalno-pravne prirode. On je naveo da je doktorat poništen zbog javnih nastupa Slobodana Beljanskog, u kojima je kritikovao brojne negativne društvene pojave, a kao jedan od razloga naveo je i to što je Beljanski sa Upravnim odborom Advokatske komore Vojvodine sprečio pokušaj da jedino studenti sa državnog Pravnog fakulteta u Novom Sadu mogu u daljoj karijeri da se upišu u advokatsku komoru, čime bi taj fakultet dobio monopol. Povodom odluke Sekretarijata, Vladimir Beljanski kaže za 021 da će se u zakonskom roku pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom, te da će ovaj organ dati konačnu reč.(→Press Clipping)

Lekari danas ni ne bi prepoznali neke zarazne bolest

Epidemiolozi i virusolozi upozoravaju da neke zarazne bolesti, kojih zahvaljujući vakcinaciji nije bilo poslednjih decenija, kada bi se pojavile mnogi lekari ne bi znali da ih prepoznaju jer ih nikada nisu videli u praksi, već su ih videli samo u knjigama. Virusolog Ana Gligić kaže da je to bio razlog velike epidemije variola vera (velike boginje) 1972 godine, koja nije prepoznata u startu. Bolest su videli i znali kako izgleda jedino infektolozi profesor Miomir Kecmanović i docent Vojislav Šuvaković koji su bili na specijalizaciji u Indiji, gde je bilo variole, ostali su o bolesti znali samo iz knjiga. – Međutim, dok su njih pozvali, variola se već raširila – kaže Gligić, koja je kao šef laboratorije za opasne viruse u Torlaku potvrdila prvi slučaj variola vere u Srbiji, ali i prva videla i potvrdila još opasniji Marburg virus, ali su je kolege iz Marburga pretekle, jer je rukovodstvo Torlaka odlučilo da se sačeka dan-dva da se to objavi. Gligić kaže da se sa vakcinacijom protiv velikih boginja prestalo kada je bolest iskorenjena, ali tvrdi da se virus i dalje čuva u dve laboratorije u Rusiji i SAD, te da najveća opasnost preti ukoliko neko odluči da velike boginje iskoristi kao biološko oružje. Svetska zdravstvena organizacija je, kako kaže, naložila svim laboratorijama u zemljama gde je bilo zaraženih da unište virus velikih boginja, te da je ona lično to učinila na Torlaku.

Roditeljima smeta reč ku*va u lektiri za osnovce

Srpski đaci uče iz u najmanju ruku kontroverznih knjiga, te nakon knjige pune vulgarnosti kojom su nagrađivani najbolji učenici jedne osnovne škole – “Beogradska princeza”, deca od osam godina sada čitaju bajke u kojima se jedan lik drugom obraća rečju “ku*vo”. Naime, jedan zabrinuti roditelj objavio je na društvenim mrežama sliku knjige iz lektire za drugi razred osnovne škole, a reč je o zbirci bajki Vuka Karadžića. U jednoj od bajki, “Zlatna jabuka i devet paunica”, baba se obraća kobili “časteći” je sa: “Ku*vo!”, i to u tri navrata. Ovu knjigu izdala je izdavačka kuća “Draganić”. No da ovakav rečnik nije primeren za učenike drugog razreda osnovne škole slažu se listom sagovornici lista “Alo”, počev od ministra prosvete Mladena Šarčevića. “Koliko se ja sećam, u toj bajci je korišćena reč “dura”, čak i filmu koji je snimljen”, kratko je prokomentarisao Šarčević, najavljujući da će proveriti o čemu se radi. Njegova pomoćnica za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković napominje da su sami izdavači školskih knjiga počeli da menjaju reči, te u mnogim lektirama za osnovnu školu koje su priređene, kada je reč o narodnoj književnosti, oni reč “karati” promene u reč “grditi”, pa i reč “ku*va” menjaju. (→Press Clipping)

Preko WhatsAppa razbijena mreža pedofila

Kriminalna mreža čiji su članovi seksualno iskorišćavali i zlostavljali decu razbijena je nakon što je policija preko aplikacije WhatsApp pronašla fotografije zlostavljanja dece koje su slali jedni drugima, prenosi BBC. Ukupno 39 osumnjičenih za seksualno zlostavljanje dece uhapšeni su u Evropi i Južnoj Americi u akciji španske nacionalne policije, Europola i Interpola.
Španski istraživači otkrili su sumnjive internet stranice prošle godine koje su ih usmerile na privatne WhatsApp grupe. Istraživači su zatim proverili ove grupe na kojima su deljene ilegalne fotografije. Tokom pretresa kuća i stanova članova ove kriminalne mreže, prema izveštajima Europola, oduzeto je stotine mobilnih telefona i tableta koji sadrže nekoliko terabajta dokaza o seksualnom zlostavljanju dece. Ova akcija pod nazivom Tantalio sprovedena je u Nemačkoj, Španiji, Portugalu i nekoliko južnoameričkih zemalja kao što su Argentina, Čile i Ekvador. Kompanija Facebook, u čijem vlasništvu je WhatsApp, još se nije oglasila nakon ovih informacija.

Građani BiH sa falsifikovanim diplomama traže posao u Hrvatskoj, najviše “lažnjaka” iz Gračanice

BiH građani s lažnim diplomama apliciraju na konkurse za posao, najviše falsifikata je iz Gračanice! Falsifikovana svedočanstva donosili su kuhari, konobari, vozači, medicinske sestre. Čelni ljudi Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u Republici Hrvatskoj tvrde da se poslednjih godina suočavaju sa sve češćom pojavom da im se na konkurse za posao u toj državi prijavljuju ljudi s nevalidnom dokumentacijom iz škola iz BiH, piše Avaz.ba Najviše slučajeva falsifikovanih svedočanstava, kako su naveli u ovoj agenciji, imali su od kuhara, konobara, vozača, medicinskih sestara.
Najviše falsifikata dobili su iz Gračanice. Čak 25 diploma koje su proveravali nije izdala škola, iako je na dokumentu bilo navedeno da je izdat u obrazovnoj ustanovi. – Imali smo slučajeva da su nam neki donosili diplome čak iz nepostojećih škola. Problem je što obrazovni sistem u BiH još nije onakav kakav bi trebao biti, pa provere dokumenata traju čak i mesecima. Naime, kada nazovemo školu, oni nas upute na ministarstvo, iz ministarstva ponovo nas vraćaju na školu, tako unedogled –  rekao je Ivan Štrkalj, voditelj Odseka za priznavanje inostranih školskih kvalifikacija u hrvatskoj agenciji. Kako kaže, prema broju nevalidnih diploma slede one iz Sarajeva, kojih su imali 14, potom Bihaća šest, Tuzle osam, Cazina četiri, te po jednu iz Sanskog Mosta, Novog Travnika, Širokog Brijega, Lukavca i Velike Kladuše. Štrkalj je otkrio i primer da su pre nekoliko godina, prilikom provere dokumenata iz jedne škole iz Gračanice, dobili potvrdu da je ona izdata, a potom ih je nadležno ministarstvo obavestilo da je dokument falsifikat. – Direktor nam je rekao da je diploma iz njegove škole, a kasnije je ministarstvo otkrilo da to nije tako – kaže on te ističe da je ovo jedini primer da je direktor neke škole pokušao obmanuti Agenciju.

“MIT”: “Mračna tajna u srcu veštačke inteligencije”

U magazinu prestižnog američkog Tehnološkog instituta Masačusetsa “MIT tehnolodži rivju”, objavljen je tekst pod nazivom “Mračna tajna u srcu veštačke inteligencije”, u kojem se navodi da “niko zapravo ne zna kako najnapredniji algoritmi rade to što rade”. “To bi mogao da bude problem”, stoji u tekstu. Navodi se da je “prošle godine čudan automobil koji upravlja samim sobom pušten na mirne puteve okruga Monmaut u saveznoj državi Nju Džersi”. “Eksperimentalno vozilo, koje su razvili istraživači proizvođača čipova “Invidije”, nije se po izgledu razlikovalo od drugih autonomnih automobila, ali nije bilo nalik bilo čemu što su prikazali “Gugl”, “Tesla” i “Dženeral motors” i pokazalo je rastuću moć veštačke inteligencije”, piše u članku “MIT tehnolodži rivju”. Navodi se da “automobil nije sledio nijednu instrukciju koju mu je zadao inženjer ili programer”.
“Umesto toga, u potpunosti se oslanjao na algoritam uz pomoću kojeg je naučio samog sebe da vozi gledajući čoveka kako to radi. Obezbediti da automobil vozi na ovakav način bilo je impresivno dostignuće. Ali istovremeno, pomalo unosi i nemir, pošto nije u potpunosti jasno kako automobil donosi odluke”, stoji u tekstu. Navodi se da “informacija iz senzora vozila ide pravo u ogromnu mrežu veštačkih neurona koji obrađuju podatke i onda zadaju komande neophodne da bi se upravljalo volanom, kočnicama i drugim sistemima”. “Rezultat izgleda da je u skladu sa reakcijama koje bi očekivali od ljudskog vozača. Ali, šta ako jednog dana uradi nešto neočekivano – udari u drvo, stane kada se uključi zeleno svetlo na semaforu? Kako sada stvari stoje, biće teško odgonetnuti zašto je to učinio. Sistem je toliko složen da bi čak i inženjerima koji su ga osmislili moglo da bude teško da izoluju razlog bilo koje pojedinačne izvedene akcije”, navodi se u tekstu magazina Tehnološkog instituta Masačusetsa. Magazin navodi da sličnu misteriju izaziva i program “Dip pejšnt”, koji se primenjuje u bolnici Maunt Sinaj u Njujorku i vrlo precizno procenjuje bolesti pacijenata, bez bilo kakvog uticaja ili uplitanja lekara ili drugog medicinskog osoblja.

By admin

Leave a Reply