Vesti – 22 / 23.04.2017.

Počinje ovogodišnja Nedelja akcije:
Podrži obrazovanje. Vreme je!
 

Globalna nedelja akcije (Global Action Week – GAW) je vreme u kojem se intenziviraju aktivnosti Globalne kampanje za obrazovanje (GCE). Ove godine GCE sa svojim partnerskim organizacijama organizuje Globalnu nedelju akcije od 23. do 29. aprila i ona je fokusirana na pitanje osiguranja odgovornosti za realizaciju globalnog Cilja 4. (SDG4) – „Osigurati inkluzivno i ravnopravno kvalitetno obrazovanje i mogućnost doživotnog obrazovanja za sve“. Naš sindikat je i ove godine raspisao konkurse za najbolji pisani i likovni rad učenika osnovnih i srednjih škola iz AP Vojvodine na temu Obrazovanja za sve, kao i inkluziju marginalizovanih grupa u obrazovni sistem, sa posebnim naglaskom na decu izbeglice i obrazovanje na jeziku koji deca ne razumeju.
„Previše je dece i ne samo dece migranata, prognanika, izbeglica, koja ulaze u učionice, a nisu u stanju da razumeju jezik kojim govore njihovi nastavnici ili da uče iz materijala koji im oni tom prilikom daju, pošto se jezik na kome se održava nastava razlikuje od njihovog maternjeg jezika. To stavlja ovu decu u nemoguću poziciju da uče na jeziku koji ne razumeju, jer im je potrebno dva-tri, a ponekad i sva četiri razreda nižeg obrazovanja da razumeju šta im govore njihovi nastavnici, a šta njihove male kolege. Time se kod njih još više pojačava osećaj marginalizovanosti. Otuđeni i osuđeni su na neuspeh i to na samom početku školovanja“ kaže prof Hadži Zdravko M. Kovač, savetnik u Sindikatu.
„Kako je kroz našu zemlju samo u prethodnoj godini prošlo više hiljada dece osnovnoškolskog uzrasta, neophodno je da se šira, ali i lokalne zajednice uključe u rešavanje ovog problema i da, bar za ono vreme koje provode u našoj zemlji, dobiju deo obrazovanja koje bi nastavili kad dođu u zemlju odredišta ili se vrate, jednog dana, u svoje matične zemlje. Time bi se sprečilo da oni već u ranoj fazi vremena za školu odustaju, neki čak i definitivno od obrazovanja i time sebe osuđuju na doživotni status gubitnika, a što je u suprotnosti sa svim civilizacijskim i proklamovanim globalnim ciljevima da sva deca sveta do 2030. godine dobiju kvalitetno osnovno Obrazovanje za sve i mogućnost za nastavak obrazovanja na višim nivoima, kao i mogućnost za celoživotno učenje, usavršavanje i razvoj karijere“ rekao je u četvrtak Kovač.(→Saopštenje)
Poštovane koleginice i  kolege, očekujemo  da i Vi
uzmete aktivno učešće u realizaciji ovogodišnje Nedelje akcije
!
Sva deca imaju pravo na kvalitetno obrazovanje!
Deci je mesto u školi!
Prudruži se!

I prosveta na protestu „Protiv diktature“:
Stanite uz svoje đake!”

„Protest koji je iniciran od strane mladih, veoma brzo je dobio ozbiljnije razmere. Svakodnevno, otvoreno izražavanje nezadovoljstva na ulicama Srbije, okuplja sve širu populaciju.  Pridružili su se penzioneri, roditelji sa decom, srednjoškolci. Tu su takođe i radnici i nezaposleni“ kaže se u saopštenju pokreta „Protiv diktature“.  „Ovaj protest jeste pokrenut od strane studenata i studentkinja, ali on sam po sebi nije studentski protest. Izašavši sa zahtevima koje smatramo osnovnom funkcionalnih radničkih prava, svima dostupnog obrazovnog i zdravstvenog sistema, slobodnog javnog i medijskog prostora kao i protivljenje razornim ekonomskim merama, pokazujemo da je ovo borba svih nas i svih vas, za sve nas“ kaže se u saopštenju.
Nastavni kadar u Srbiji je godinama unazad na meti kritika od strane pojedinaca i društva, a neretko i medija, kao i samih prosvetnih vlasti, što dodatno obesmišljava čitav sistem obrazovanja, koji ima ključnu ulogu u razvoju svake zemlje. Pored toga, neprestano se direktno suočava sa brojnim boljkama sistema obrazovanja i vaspitanja, bilo da se radi o osnovnoj ili srednjoj školi ili pak, fakultetu. Svedoci smo pojave sve intenzivnijeg stavljanja školstva u kontekst tržišta, kako kroz konkurentsku trku izdavačkih kuća, privatizaciju znanja i ustanova, tako i kroz dualno obrazovanje i komercijalizaciju sadržaja programa. Ove pojave praćene su partijskim zapošljavanje, nepotizmom i korupcijom u vrtićima, školama i na univerzitetima.
Stoga su oganizatori na nedeljni potest pozvali zaposlene u prosveti  pod motom: „Učitelji i učiteljice, nastavnici i nastavnice, profesori i profesorice, stanite uz svoje đake!” i podsetili da su proteste u toku, između ostalih  javno podržali Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine i Forum beogradskih osnovnih škola, ta da očekuju podršku i drugih sindikata u prosveti. (→Saopštenje)

Nastavnici – ključni faktor unapređenja obrazovanja

Nastavnici su jedan od ključni faktor unapređenja obrazovanja u regionu i svetu, istakao je pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Aleksandar Pajić u razgovoru sa predsednicima Evropskog udruženja nastavnika (AEDE) i Evropskog udruženja nastavnika Srbije (EUNS), Silvanom Marseljom i Radetom Zejakom. Navodeći da su vaspitanje i obrazovanje bitni segmenti svakog društva, Pajić je tokom razgovora istakao spremnost Ministarstva za saradnju sa predstavnicima dva udruženja. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, pomoćnik ministra je dodao da će saradnja na polju obrazovanja biti produktivna i sve delotvornija te da je siguran da će ovakav način rada doneti očekivane rezultate.
Predsednik Evropskog udruženja nastavnika Marselja istakao je da je cilj udruženja, još od osnivanja, uvek bio da se Evropa uvede u škole i ojača školstvo kroz promovisanje tolerancije i evropskih vrednosti, kao i prilagođavanje obrazovnog sistema potrebama društva.  U saopštenju je navedeno da je tokom sastanka bilo reči i o projektima u kojima učestvuje Evropsko udruženje nastavnika, kao i o projektima u koje su uključeni mladi školarci. Predsednik Evropskog udruženja nastavnika Srbije Zejak je napomenuo da je jačanje partnerstva i saradnje kroz razmenu iskustava zemalja iz regiona i sveta i institucija Srbije jedan od bitnih ciljeva te organizacije.
Šesta Beogradska gimnazija je bila ovogodišnji domaćin prvog regionalnog susreta gimnazija, a tom prilikom su i potpisani sporazumi o međusobnoj saradnji u oblasti obrazovanja. Evropsko udruženje nastavnika osnovano je 1956. godine i danas okuplja više od 25.000 nastavnika na svim nivoima obrazovanja, a sarađuje sa Evropskom komisijom, Svetom Evrope i UNESKO-m.
Države članice imaju svoje nacionalne ogranke, a nacionalni ogranak u Srbiji je osnovan 2014. godine.

Šarčević u Kovinu o uređenju obrazovnog sistema

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je u četvrtak  u Kovinu da je uvođenje informatike kao obaveznog predmeta za učenike petog razreda samo prvi korak u unapređenju obrazovnog sistema. On je u razgovoru s predsednicom te opštine Sanjom Petović predstavio plan reformi obrazovnog sistema koji je, kako je naveo, već počeo da se realizuje. – Uvođenje informatike kao obaveznog predmeta za učenike petog razreda i druge novine u nastavi za petake je samo prvi korak unapređenja obrazovnog sistema – istakao je Šarčević, saopštilo je ministarstvo. Petović je rekla da je urađena dokumentacija za obnovu pet škola i da je do sada Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima odobrila realizaciju obnove dve obrazovne ustanove. Šarčević i Petrović su posetili Srednju stručnu školu “Vasa Pelagić” u kojoj su obišli kabinete za agencijsko poslovanje i kulinarstvo, staklenik, plastenik i letnju učionicu, navodi se u saopštenju. Ministar je rekao i da je za male opštine koje nemaju dominantnu privrednu granu potrebna upravo škola poput “Vase Pelagića” koja će kombinovati više različitih obrazovnih profila.

Čadež: Od sledeće godine oko 20 novih obrazovnih profila

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je u četvrtak  u Čačku da uvođenje dualnog obrazovanja, na čemu radi PKS, napreduje i za sledeću školsku godinu najavio ukupno dvadesetak novih obrazovnih profila. Od sledeće školske godine u ovom gradu biće uvedeno tekstilno odeljenje, a širom Srbije startuju novi profili – od špeditera, ugostitelja, službenika u bankarstvu i osiguranju, trgovaca u maloprodaji. – Polako se razvija uvođenje dualnog obrazovanja, od pilot projekta do sistemskog rešenja” – naveo je on u Čačku gde je obišao jednu domaću tekstilnu komapniju. Čadež kaže da sledi i usvajanje novog zakona o tome uz podršku partnera iz Austrije i Nemačke, kao i da na njemu već radi Ministarstvo prosvete. – “Cilj je da deca dobiju adekvatno stručno obrazovanje i veštine, a zaista mogu da ga dobiju u kompanijama” – naglasio je predsednik PKS.

Novi Sad: Prolećni festival matematike

Prvi prolećni festival matematike počeo je u sredu  u zgradi rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Festival obuhvata predavanja i konferencije koje su namenjene srednjoškolcima, kao i njihovim profesorima. Ako se pitate gde su najbolji matematičari, odgovor je veoma blizu. Naime Južnobački okrug ove godine pokazao je da matematika nije bauk. Dokaz za to su učenik koji je osvojio 3. mesto na Srpskoj matematičkoj olimpijadi i državni prvak na takmičenju u matematici. “Matematika je mnogo više od takmičenja i škole za mene, ona je nauka i kako vreme prolazi sve više otkrivam koliko je ona zanimljiva i to samo takmičenje mi dosta znači jer otprilike vidim gde sam sa ostalim đacima u Srbiji”, kaže Branislav Šobot. https://www.youtube.com/njatch?v=UbTAXAk-K8M
“Uvek sam imao neke težnje ka prirodnim naukama, to je bilo još od drugog, trećeg razreda osnovne škole, ali ozbiljno bavljenje matematikom sa započeo u sedmom razredu”, kaže Srđan Kuzmanović, državni prvak na takmičenju u matematici.
Program prvog Prolećnog festivala matematike organizovan je do petka u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, a poslednjeg dana, odnosno u subotu seli se na Prirodno matematički fakultet, na Departman za matematiku i informatiku.

Kostić: Država da izdvoji više novca za nauku

Predsednik SANU Vladimir Kostić je izjavio u četvrtak  da država mora da izdvoji više sredstava iz budžeta za nauku i prosvetu, kao i da naučne projekte treba finansirati na više paralelnih načina. “Moramo da idemo na neku vrstu paralelnih oblika finansiranja naučnih projekata. Što se tiče projektnog ciklusa, mora da se statifikuje, zašto svi projekti treba da budu isti?”, rekao je Kostić za RTS. On kaže da dokazani naučnici treba da dobiju neku vrstu kontinuiranog finansiranja, ali da ne vidi razlog zašto se ne bi napravili i ‘junior projekti’ za početnike.
“Poljaci su uvodili sredstva i konkurse za mlade ljude. Oni čak ni ne moraju to da publikuju već je važno da šire mrežu i da se povezuju sa naučnicima po svetu. Izolovana srpska nauka ne postoji”, naglasio je Kostić. Kada je reč o odlasku mladih visokoobrazovanih ljudi iz zemlje, Kostić kaže da se “udeo njihov u emigrantskom korpusu kreće od 6.000 do 15.000 ili do 50.000, što i nije konačno ni bitno, već pre da se radi o ozbiljnijem demografskom pitanju i kontekstu”. “Teško je vratiti one koji su otišli iz zemlje. Odlazili su jako dugo, možda se taj broj i povećava u poslednjih deceniju, dve. Govorili su – kada padne Milošević svi će da se vrate, pa se nisu vratili… nije samo u pitanju banalna politizaciji”, smatra Kostić.
Kako je rekao, voleo bi da se pojavi generacija političara koja se neće plašiti da će izgubiti izbore ako poveća deo budžeta za obrazovanje i nauku. “Ali, bi još bolje bilo da postoji generacija koja će svesno povećati davanja za nauku i prosvetu sa idejom da možda na sledećim izborima neće dobiti, ali će dobiti Srbija”, istakao je Kostić. On napominje da je vreme takvo da se mora brzo reagovati.(→Press Clipping)

Naši najbolji: Stranci ih prihvataju, a mi?

“Slobodna cirkulacija ljudi (uz to i roba i kapitala) jedan je od temelja Evropske unije, koja upravo proslavlja 60 godina postojanja. Dakle, stanovnici država članica mogu da se zaposle i, na osnovu toga, steknu utočište pa čak, u nekim slučajevima, i biračko pravo u drugoj državi članici koja im pruža bolju šansu za uspeh u karijeri i životu. Na osnovu tog prava danas imamo više od 800.000 Poljaka samo u Britaniji, više od tri miliona Rumuna u zemljama EU, više od dva miliona iseljenih Bugara i dr” kaže profesor univerziteta Vladimir Prvulović.“Ali ovde govorimo o nečem drugom. Predsednik SANU Vladimir Kostić, u intervjuu agenciji Beta 25. avgusta 2016, upozorio je da je Srbija, prema podacima Svetskog ekonomskog foruma, prva u svetu po „odlivu mozgova” i da bi, za petnaestak godina, mogla da se suoči s ozbiljnim nedostatkom kadrova visokoobrazovnog kapaciteta. Akademik Kostić je dodao da je samo u poslednjih šest godina zemlju napustilo 27.500 visokoobrazovanih mladih talenata” kaže Prvulović.

Nepoznati kod nas, priznati u svetu

Predsednik SANU Vladimir Kostić ističe da su mnogi profesori doprineli dobrom kotiranju srpske nauke u svetu, ali da su anonimni. – U zemlji u kojoj raspojasani, dignutih ruku, sa razodevenim pevačicama i mišićavim istetorviranim momcima dajemo ideju da je život neprekidni karneval, tulum, fešta, zabava, a oni koji mukotrpno uspevaju da i u svetu postanu poznati su apsolutni anonimusi. Ako uspostavimo vrednosti uspostavićemo i normalan život, jer potreba za vrednostima je potreba za normalnim životom. Ja tako shvatam mladu generaciju – zaključio je Kostić.

Vlada Vojvodine regresira prevoz studenata

Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, za regresiranje prevoza studenata u međugradskom i međumesnom saobraćaju na teritoriji Vojvodine, u ovoj godini obezbedio je 20 miliona dinara, saopšteno je 20. aprila iz Pokrajinske vlade. Kako je navedeno, pravo na ta sredstva ostvarile su na osnovu javnog konkursa 33 lokalne samouprave, čijim predstavnicima su danas uručeni ugovori i rešenja o dodeli novčanih sredstava. Kako je naveo pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje Zoran Milošević, ta sredstva namenjena su za one koji prevoz studenata plaćaju iz ličnog džepa, odnosno za budžetske studente, koji nisu korisnici usluga smeštaja i ishrane u studentskom centru i koji ne koriste stipendije i kredite.  https://www.youtube.com/watch?v=kO5LT7fkukk

Maturanti zaradili odlazak na ekskurziju

Koliko puta smo u medijima pročitali neki članak o obrazovanju u Japanu ili Finskoj, zadivljeni njihovom praksom da deca uče kroz rad u stalnom kontaktu sa prirodom, i pitali se kada ćemo i mi tako? Evo jednog primera da je to zapravo jednostavno i da, sem dobre volje, treba samo malo inicijative… Priča dolazi iz Novog Sada, iz gimnazije Svetozar Marković. Maturanti se spremaju na završnu ekskurziju. Umesto da, jednostavno, izmole donaciju, u odeljenju IV5 su rešili su da sami zarade novac koji im je nedostajao da bi ceo razred zajedno išao na putovanje u Grčku. Na ekskurziju kreću u nedelju 24. aprila. I učenici i roditelji su jednoglasno prihvatili predlog, a jedan od roditelja, vlasnik rasadnika u Irigu, ponudio je posao za ceo razred. Autobus je obezbedila škola, a užinu pekara iz komšiluka.(→Press Clipping)

Vrbas: U susret Danu planete zemlje

Međunarodni dan planete zemlje, obeležava se 22. aprila različitim manifestacijama i akcijama.  Zagađenje vazduha, vode i zemljišta u velikoj meri uzrokovano je ljudskim faktorom i zbog toga je važno da govorimo o tome na koji način moramo da promenimo svest i delanje, kako bismo sačuvali našu planetu. Novinarka Aleksandra Lenđer proveravala je koje aktivnosti će povodom Dana zemlje biti organizovane u Vrbasu.         https://www.youtube.com/watch?v=S3L6guTraCM

Novi Sad: Univerzitetski kurs za omladinske radnike

Centar za omladinski rad u saradnji sa švedskim univerzitetom Jenčeping sprovodi Univerzitetski kurs za buduće omladinske radnike. Tim povodom u četvrtak  od 17.30 u Omladinskom klubu OPENS u Novom Sadu je održana informativna radionica. Reč je o kursu koji se u Novom Sadu ponovo pokreće posle 10 godina, za osobe koje žele da rade sa mladima u lokalnim zajednicima kroz neformalno obrazovanje. Pravo da se prijave imale su  osobe od 18 do 45 godina, sa završenom najmanje srednjom školom, i jakom motivacijom i pobudom da rade sa mladima, objašnjava Marijana Rodić iz Centra za omladinski rad. Kurs traje 10 meseci u okviru kojeg se radi i sa mladima koji nisu uključeni u obrazovni sistem, kroz različite treninge, radionice i omladinske kampove, ali i sa mladima koji spadaju u rizične grupe – konzumiraju psihoaktivne supstance, imaju problematične seksualne odnose, u konfliktu su sa zakonom, ili imaju lakše razvojne problem, dodaje Marijana Rodić.
Program se sprovodi po licenci švedskog instituta Jenčeping za edukaciju i komunikaciju, a predavači su diplomirani omladinski radnici sa širokim iskustvom rada sa mladima na terenu. Nakon završenog kursa, polaznici dobijaju sertifikat koji donosi 30 bodova po evropskom sistemu bodovanja i vrednuje se kao polovina univerzitetske godine. O značaju kursa govore podaci da su mnogi koji su ga završili, posao našli u raznim udruženjima za mlade ali i institucijama poput Kancelarije za mlade, Ministarstva omladine I sporta i Evropske komisije. Nova informativna sesija o ovom programu najavljena je za 11. maj, takođe u Omladinskom klubu.

“Oaza” pomaže osobe sa smetnjama u razvoju

Misija udruženja “Živimo Zajedno” je da osobe sa smetnjama u razvoju učine vidljivim, prisutnim i aktivnim u svim segmentima društvenog života. U Golubincima se treću godinu realizuje projekat “Oaza”. On podrazumeva kupovinu tri kuće u tom sremskom selu, a osobe sa smetnjama u razvoju imaju priliku da se bave poljoprivredom i da prodaju svoje plodove rada. O tome šta se to najviše gaji i kako je počelo proleće u Oazi, juče je u jutarnjem programu Radio-televizije Vojvodine govorila Zdenka Kožik.         https://www.youtube.com/watch?v=9uHK1if0V2k

Mudre reči Raše Popova vraćaju osmeh na lice

Raša Popov je bio nezaobilzan deo odrastanja svih nas, a njegove briljantne i visprene izjave i anegdote se decenijama prenose s kolena na koleno. U jednom od svojih poslednjih intervjua za “Blic”, Raša je sa čitaocima podelio svoju fascinaciju Novakom Đokovićem i njegovim teniskim umećem, pričao viceve i pomalo se “žalio” kako je postao prava noćna mora za komšiluk. Duhovitost i genijalnost je nešto po čemu će biti zapamćen ovaj veliki čovek koji nas je napustio u 84. godini života. Trag koje je ostavio iza sebe je neprocenjiv, a vrednosti i postulati koje je usadio u usijane, čupave glavice zauvek će biti duboko usađene i prenete na generacije čije vreme tek dolazi.

Predstave za decu u Eđšegu sve do raspusta

Na inicijativu Fondacije “Novi Sad 2021” u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada i Udruženjem umetnika “Visoko C” najmlađi sugrađani imaće priliku da do kraja školske godine uživaju u sedam predstava koje će biti izvedene u bivšoj streljani “Eđšeg”, u Ulici Antona Čehova 4 u Novom Sadu, svake nedelje do 11. juna, u terminima od 10 časova i 11.30 časova, saopštio je “Novi Sad 2021”. Kao jedan od stubova projekta “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” postavljena je međusektorska saradnja, navodi se u saopštenju i dodaje se da, nastojeći da ispuni taj zadatak, Fondacija u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada, javnom institucije kulture, i Udruženjem umetnika “Visoko C”, predstavnikom vaninstitucijalnog organizovanja, pripremila je program za najmlađe sugrađane. “U bivšoj streljani “Eđšeg”, od 23. aprila do 11. juna biće izvedeno sedam predstava za decu, od kojih će dve imati premijeru. Mališani će uživati u predstavama, tačnije dečijim operama sa glumom, plesom, pevanjem, muzikom kao što su “Snežana” i “Crvenkapa” ili “Medvedova ženidba”, “Ježeva kućica” i “Priče sa salaša”. Ujedno, za njih će premijerno biti izvedena “Pepeljuga” i Mocartova “Bastijen i Bastijena”.(→Press Clipping)

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade, održaće se u Bačkoj Palanci od 17. do 20. avgusta. Moto ovogodišnjeg festivala je “Mojim velikim zatvorenim očima”. Konkurs za učešće je otvoren. Ko se može prijaviti i koji su uslovi konkursa?    https://nwww.youtube.com/watch?v=BP9FF6zHSljs

Studenti u subotu u akciji čišćenja Šodroša

Novo kulturno naselje, Udruženje Slobodna akcija, Novi Sad omladinska prestonica Evrope 2019 i Unija studentskih organizacija “UNS” organizuju radnu akciju čišćenja priobalja Dunava, pod nazivom “Počistimo prirodu – očistimo društvo”.  Mesto održavanja akcije je Šodroš. https://www.youtube.com/watch?v=hR1fYsXXSeo

BNV ne prihvata udžbenike “bez biti bošnjačkog identiteta”

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) neće nikada prihvatiti udžbenike u kojima se ne nalaze sadržaji koji su sama bit bošnjačkog nacionalnog identiteta u Sandžaku, saopšteno je danas iz tog veća. U saopštenju se navodi da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja osporavaju da se u udžbenicima na bosanskom jeziku nađu pojmovi Bošnjaci, bosančica, Crkva bosanska i Sandžak na način na koji ih tretiraju naučno utvrđene činjenice u bošnjačkoj istoriografiji i kulturologiji. “Autori udžbenika koji se koriste u nastavi na bosanskom jeziku su nastavnici i profesori sa višegodišnjim iskustvom, univerzitetski profesori koji predaju na univerzitetima u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, te izuzetni poznavaoci metodike i didaktike nastave. Rukopisi udžbenika koji se osporavaju spadaju u grupu nedostajućih udžbenika koji su, kao i svi ostali, izuzetno visokog kvaliteta, međutim u njima su jedino sporni sadržaji koji čine temelj bošnjačkog nacionalnog identiteta”, navodi se u saopštenju.
Dodaju da se u nastavi na bosanskom jeziku trenutno koristi 229 odobrenih udžbenika, koji su autorski ili prevodi udžbenika iz opšteobrazovnih predmeta, a odobreni su i plan udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku i obrazovni standardi za bosanski jezik za osnovnu školu. “Na više domaćih i međunarodnih skupova projekat implementacije nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku je od strane relevantnih stručnjaka ocenjen kao jedan od najefikasnijih i najuspešnijih manjinskih poduhvata u Jugoistočnoj Evropi”, tvrde u BNV. Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja ranije je predložio Ministarstvu prosvete da ne odobri štampanje 52 udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku. U toj ustanovi su medijima ranije rekli da se oni bave samo naučno utvrđenim činjenicama, a da “greške brzo mogu biti ispravljene”“.(→Press Clipping)

Vremeplov: Mirijevski – filozof i reformator srpskog školstva

U ponedeljak je obeležen dan na  koji je17. aprila pre 276 godina rođen Teodor Janković Mirijevski, filozof i reformator srpskog i rumunskog školstva. Janković je rođen u imućnoj srpskoj porodici poreklom iz sela Mirijeva kraj Beograda. Poslednje četiri godine o negovanju uspomene na upečatljivu ličnog Mirijevskog brine Udruženje penzionera Mirijeva, čiji je predsednik Dušan Mašić, koji ističe da je dužnost građana Mirijeva, ali i Beograđana da čuvaju tradiciju, a naročito sećanje na ugledne ličnosti svojih potomaka. Jedna ulica u Mirijevu nosi ime filozofa Mirijevskog.
Teodor Janković rođen je 17. aprila 1741. godine u Sremskoj Kamenici, gde je i otpočelo njegovo obrazovanje. Latinsku školu završio je u Karlovcima, a filozofiju u Beču. Janković kao reformator deluje u 18 veku, eri racionalizma. U čitavoj Evropi tada budi se građanska svest, otvaraju se državne škole dostupne svoj deci, bez obzira na klasnu pripadnost. Tada u Vojvodini postoji oko 270 škola u nezavidnom položaju. Odlukom Ilirske dvorske deputacije postao je direktor srpskih i rumunskih škola u Banatu. Godine 1776. zaslugom Mirijevskog donet je Školski ustav za pravoslavne škole. Time počinje reforma srpskog i rumunskog školstva u Banatu. Pomenuti ustav već sledeće godine postao je uzor za sve srpske i rumunske škole u Ugarskoj. Taj ustav bio je prvi zakon napisan srpskim narodnim jezikom. Škole su tada potpale pod državni nadzor, propisana je starosna dob dece koja moraju da pohađaju školu, režim nastave i program, kvalifikacije učitelja i njegovo postupanje prema učenicima.
Aktivnosti Mirijevskog podržala je i carica Marija Terezija. Nastavio je da radi u Temišvaru. Napisao je Priručnik za učitelje, Prvu srpsku čitanku i Ćirilični bukvar. Godine 1781. napisao je referendum Bečkom dvoru o srpskom jeziku i pismu, protivio se latinizaciji srpskih knjiga. Potom odlazi u Rusiju, odazivajući se pozivu carice Katarine druge. Postaje ruski plemić i u toj zemlji bavi se reformom obrazovanja.

Vremeplov: Milivoje Petrović – hroničar školstva u Šumadiji

Milivoje Petrović, devedesetosmogodišnjak, decenijama je radio kao učitelj i profesor pedagogije – od Raške oblasti do svog Kragujevca (rođen u Dobrovodici kod Batočine 1918). Pored brojnih knjiga i stručnih radova, između 2003. i 2006. objavio je tri monumentalne, i za istoriju školstva, ali i Srbije uopšte – može se reći vrlo značajne studije: „Školstvo i prosveta Šumadije u 19. veku“, zatim „Školstvo Šumadije početkom 20. veka“ i „Školstvo Šumadije između dva rata (1918-1941). Ukupno 1.116 strana, s navođenjem 282 mesta, 739 imena, kao i 154 izvora literature! Tri obimne knjige o školstvu Šumadije dragoceni su dar, ne samo istoriji školstva Srbije nego, u mnogo i po mnogo čemu, razgranato i veliko svedočenje kojim se istorija Šumadije unekoliko i čitave Srbije, obogaćuje. „Na korak“ od punog veka, učitelj i profesor Milivoje ispisao je „ostavštinu za budućnost“ svojoj Srbiji i, posebno, Šumadiji.

Vremeplov: Jovan Đorđević

U petak je obeležen dan na  koji je 21. aprila 1900 godine umro  srpski književnik Jovan Đorđević, veliki kulturni i nacionalni radnik. Studirao je filozofiju i medicinu u Pešti. Bavio se publicistikom i novinarstvom, uređivao je “Srpski dnevnik”. Bio je sekretar Matice srpske i urednik “Letopisa”. Osnivač je Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i jedan od osnivača Narodnog pozorišta u Beogradu i njegov upravnik. Bio je profesor istorije na Velikoj školi u Beogradu, lični učitelj kralja Aleksandra Obrenovića, nakratko i ministar prosvete. Objavio je “Opštu istoriju” i više prevoda, posebno dramskih tekstova. Autor je dramskog dela “Markova sablja” čiji je, između ostalog, sastavni deo i pesma “Bože pravde” koja je postala himna Srbije (1872). Muziku za himnu komponovao je srpski kompozitor Davorin Jenko. Ostala dela: “Radnja Blagoveštenskog sabora” (bio je poslanik na saboru 1861.) “Latinsko-srpski rečnik”, putopisi, uspomene (po periodici – “Letopis”, “Javor”).

Vremeplov: Mark Tven

Na jučerašnji dan 21. aprila 1910 godine umro je američki pisac Mark Tven. Pravo ime bilo mu je Semjuel Lenghorn Klemens. Jedan je od najvećih humorista svetske književnosti. U romanima “Pustolovine Toma Sojera”, “Život na Misisipiju”, “Pustolovine Haklberi Fina”, “Život na dvoru kralja Artura”, kojima je stekao svetsku slavu, prikazao je jedinstvene životne situacije i autentičan američki stil i govor.

Internet za osnovce mogućnost za učenje, ali i opasnost

Podizanje digitalnih kompetencija kod mladih je prioritet Ministarstva trgovine, rekla je u četvrtak državna sekretarka tog ministarstva Tatjana Matić prilikom gostovanja kampanje IT karavan 02 u Nišu. Kako je saopšteno iz Ministarstva trgovine, Matić se obratila učenicima osnovnih škola Stefan Nemanja i Učitelj Tasa podsećajući da je grad Niš sa svojim Elektronskim fakultetom značajan tehnološki centar Srbije. “Koristite internet za učenje i za lični razvoj. Potrebno je da budete svesni i opasnosti koje nose nove tehnologije, ali i prednosti, jer vam one mogu pomoći da prevaziđete razdaljine koje postoje između vas i vaših vršnjaka u celom svetu”, rekla je Matić.
Ona je predstavnicima škola uručila edukativne setove robota, a nakon toga za učenike je održana radionica programiranja robotike u tehnološkom centru “Deli prostor za kreativno delovanje”. Za učenike je u bioskopu “Kupina” izvedena i interaktivna prezentacija o bezbednom korišćenju novih tehnologija. Ove godine partneri na projektu su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, organizacija Save the Children za severozapadni Balkan i kompanija Majkrosoft. (→Press Clipping)

Majkrosoft  podržava IT karavan

Direktor Sektora za korisnike iz javnog i komercijalnog segmenta, Majkrosoft Srbija i Crna Gora, Nikola Orlić rekao je da ova kompanija drugu godinu za redom podržava IT karavan. “Ovo je manifestacija koja podstiče pravilnu upotrebu savremenih tehnologija i interneta u obrazovanju i svakodnevnom životu dece. U Majkrosoftu verujemo da su digitalna pismenost i informacione tehnologije neophodne za razvoj i budućnost dece i ovog društva, i da treba da budu dostupne svima”, rekao je Orlić.
IT karavan je edukativna kampanja za razvoj informacionog društva, koju Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sprovodi od 12. aprila do 25. maja u gradovima: Novi Pazar, Pirot, Niš, Zaječar, Kraljevo, Užice, Čačak, Valjevo, Kragujevac, Subotica, Novi Sad, Pančevo i Sombor. Ova kampanja sprovedena je i 2016. godine u 15 gradova u Srbiji za oko 5000 osnovaca. U Nišu se kampanja realizuje na dve lokacije, na otvorenom prostoru u centru grada, gde se predstavljaju programi razvoja informacionog društva namenjeni celokupnom građanstvu, i u osnovnim školama, kulturnim centrima i drugim institucijama, sa interaktivnim prezentacijama za učenike.

Kako rešiti problem zloupotrebljenih mališana?

Zaštita deteta od zlostavljanja i zanemarivanja je složen proces u kojem učestvuju ustanove, organizacije i pojedinci iz različitih sistema (socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva, policije, pravosuđa), svi koji rade sa decom znaju kako da postupe kada posumnjaju da je dete izloženo zlostavljanju i zanemarivanju. U cilju rešavanja ovog problema u julu 2016. godine obrazovana je međuresorna radna grupa za izradu Nacrta liste opasnih poslova za decu do 18 godina. Međuresorna radna grupa je završila svoj posao i pripremila Nacrt liste opasnih poslova za decu koja je prosleđena nadležnom organu na usvajanje.

Psihološke posledice radne eksploatacije

Radna eksploatacija dece prepoznaje se i kao prosjačenje, pranje vetrobranskih stakala, kao sve ono što vidimo na ulicama i što se odvija pred našim očima. Ministarstvo se protiv fenomena deca ulice bori na organizovan i sistemski način. Formirani su posebni timovi, njih 115, za zaštitu ove dece. Milan Radovanović, specijalni pedagog i psihološki savetnik Savetovališta “Entera”, objašnjava da psihološke posledice zbog prinudnog rada mogu biti raznovrsne – od poremećaja ponašanja, poremećaja navika pa sve do težih mentalnih poremećaja. – Granica sticanja radne sposobnosti prema našem zakonodavstvu je 15 godina i svaki oblik rada pre ovoga uzrasta može imati izuzetno negativne efekte po dete. Pored toga, što je uzrast na kome se radna eksploatacija desila niži posledice mogu biti teže. Međutim, neophodno je napraviti distinkciju između uključivanja deteta u kućne poslove i pomaganja ostalim članovima porodičnog sistema s jedne i radne eksploatacije s druge strane. U tom smislu, dete se može i treba uključiti pre 15. godine u kućne poslove, ali isključivo na način i u meri koja je u skladu sa njegovim uzrastom i koji ni na koji način ne ugrožava detetovo fizičko i mentalno zdravlje, školovanje, socijalni razvoj – objašnjava Radovanović. Kako kaže, takva deca se ne ponašaju u skladu sa svojim uzrastom, ne koriste adekvatan rečnik, često su agresivna u komunikaciji ili pak potpuno povučena…

Dečji rad: Povredio se koseći

Braća Jovan (15) i Stevan (11) iz Šumadije kosili su travu u dvorištima svojih suseda kako bi zaradili džeparac koji roditelji nisu mogli da im obezbede. Tokom čitavog leta deca su skupljala novac za obnovu garderobe pred početak školske godine i krajem avgusta umesto u novima patikama mlađi brat je krenuo u školu sa posečenim prstima na nogama prilikom košenja. Roditelji su im nezaposleni.

Prva studentkinja iz BiH koja je dobila stipendiju Gejtsa za Kembridž

Marina Veličković jedna je od 55 studenata odabranih iz celog sveta koja će školovanje nastaviti na Sveučilištu Kembridž. Marina je prva studentkinja iz BiH koja je dobila ovu stipendiju. Naime, jedan od najuglednijih svetskih sveučilišta krajem marta je obavio intervjue sa svim kandidatima. Oni koji su odabrani će zbog svoje izvrsnosti dobiti pune stipendije sve dok ne završe svoje doktorske disertacije. Ukupno su se prijavila 424 studenta, a njih 202 je došlo do eliminacijske faze intervjua. Ovo britansko sveučilište je objavio da su odabrali kandidate koji su pokazali akademsku izvrsnost i koji će postati “transformativni lideri u poljima svog rada”. Stipendije su osigurali Bil i Melinda Gejts putem svoje fondacije. Marina Veličković aktivno radi na pitanjima seksualnog nasilja tokom ratova. Njeno istraživanje na Kembridžu fokusiraće se na međunarodni krivični zakon, kao i na rad Tribunala za bivšu Jugoslaviju, posebno po pitanjima ravnopravnosti polova kao i etniciteta. Predstavljena je kao koautorka dve knjige i suosnivačica jedinog feminističkog magazina u BiH, a trenutno je gostujuća na Koledžu Goldsmit. – Oni dolaze iz celog sveta, ali imaju jednu stvar koja im je zajednička – veliki liderski potencijal, posvećeni su da poboljšaju živote drugih – saopštio je, između ostalog, Bil Gejts prilikom objave imena kandidata koji su dobili stipendije, piše Pogled.

Sat trčanja produžava život za sedam časova

Naučnici sa Univerziteta u Ajovi tvrde da sat vremena trčanja produžava život za sedam sati bez obzira na brzinu trčanja i pređene kilometre.  Ovo istraživanje bazirano je na studiji iz 2014. godine objavljenoj u časopisu “Journal of American College of Cardiology”, ali i drugim studijama koje povezuju desetominutno dnevno trčanje sa mortalitetom.    Naučnici su došli do zaključka da je kod osoba koje su trčale, bez obzira na tempo ili pređenu kilometražu, smanjen rizik od prerane smrti. Takođe su otkrili da je kod osoba koje su tek počele da trče, smrtnost smanjena za 16 odsto, a rizik od kardiovaskularnih bolesti za 25 odsto.  Zdravstveno stanje posebno je poboljšano kod osoba koje su trčale četiri sata nedeljno.

About the Author

admin

Leave a Reply