“Školski zakoni” na javnoj raspravi, koja je već završena!

Juče je  održan sastanak predstavnika sindikata prosvetnih radnika sa ministrom Mladenom  Šarčevićem. Bilo je reči o finalizaciji predloga “školskih zakona” koji će na “prikraćenu” javnu raspravu, a potom, po ubrzanom postupku, i u Narodnu skupštinu kako bi stupili na snagu sa početkom nove školske godine. Učestvovao je  i predsednik NSPRV i generalni sekretar SRPS-a   prof. Ranko Hrnjaz.
“Dva su  ključna prioritetna zadatka Ministarstva prosvete u ovom trenutku –  zakoni i priprema za nove nastavne planove i programe na tri nivoa, prvi i peti osnovne i prvi srednje škole, koji slede od 2018, rekao je ministar Mladen Šarčević. Ministar Šarčević je rekao da su novi školski zakoni spremni za javnu raspravu i da su ključne reči započetih reformi kvalitet i odogovornost. ”Nama je jednako važno svako mesto u Srbiji zbog toga smo do sada posetili više od 60 opština i gradova jer želimo da na licu mesta vidimo koje su dobre, a koje loše strane. Istovremeno, u direktnom razgovoru upoznajemo prosvetne radnike sa promenama koje ih očekuju i benefitima koje će doneti”, rekao je ministar.

Poslednji poziv na konkurs: Podrži obrazovanje.Vreme je!

Ove godine fokus kampanje za ostvarivanje Globalnih razvojnih ciljeva, kao i stalnih kampanja, poput Obrazovanja za sve, bio je na obrazovanju na maternjem jeziku, odnosno obrazovanju na jeziku koji deca razumeju, sa posebnim akcentom na decu prognanike, izbeglice i raseljene. „U tom cilju naš Sindikat je i raspisao dva konkursa za najbolji učenički pisani i likovni rad na ovu temu, kako bi  problem približili đacima osnovnih i srednjih škola i kako bi na kraju dobili povratnu informaciju da li oni vide i kako vide ovaj problem“ rekao je juče prof. Hadži Zdravko M. Kovač.
Naravno, pri tome treba obratiti i pažnju na lokalne marginalizovane etničke i druge grupe kod kojih je ovaj problem evidentan. Sindikat će najbolje radove nagraditi, kao i mentore učenika čije radove stručni žiri oceni kao najbolje, a svečanost proglašenja najboljih i dodela nagrada biće organizovana na Svetski dan borbe protiv dečijeg rada – 12. juna ove godine. Ovom prilikom podsećamo i na našu tradicionalnu akciju vezanu za iskorenje dečijeg rada u onom negativnom kontekstu i u njegovim najgorim pojavnim oblicima, o čemu ćemo govoriti sa našim socijalnim partnerima na pomenutoj Konferenciji.
„Ovom prilikom podsećamo da će ovogodišnji Dan borbe protiv dečijeg rada biti obeležen pod motom: „Zaštitimo decu od dečijeg rada izazvanog sukobima i vremenskim nepogodama“ s obzirom da je procenjeno da preko 1,5 milijarda ljudi živi u zemljama pogođenim različitim oblicima nasilja i nestabilnosti, kao i direktnih ratnih sukoba, a oko 200 miliona ljudi, da nema svega ovog napred rečenog, svake godine zadese prirodne katastrofe – poplave, tajfuni, uragani, potresi i slično, pri čemu su trećina od njih deca“ rekao je prof Kovač.
„Deci je mesto u školi, a na odraslima da obezbede materijalne uslove za njihovo školovanje. Vlade i prosvetne vlasti dužne su da obezbede uslove za to, a Međunarodna zajednica da bogati pomognu siromašnim zemljama i zemljama u razvoju. Samo tako je moguće ostvariti, ne samo cilj 4, nego svih 17 ciljeva Globalnog razvoja“ kaže prof. Hadži Zdravko M. Kovač .
Podsećamo Vas da je poslednji rok za predaju radova učenika na temu: „Bori se za obrazovanje, vreme je!“ petak, 12. maj o.g, a svoje radove možete slati na adresu: NSPRV („za konkurs“), 25.000 Sombor, Trg Svetog Trojstva 1/16. Svim učesnicima konkursa koji su do sad poslali radove Sindikat se zahvaljuje, a ostale podstiče da se pridruže ovoj Globalnoj akciji, kao i da na časovima odeljenskog starešine, učeničkog parlamenta i sl. pokrene ovu temu, kao i sledeću temu – borbu protiv dečijeg rada. (→Saopštenja)
Bori se za obrazovanje.Vreme je!
Deci je mesto u Školi!

Upis u srednje škole u Vojvodini: Mesta za 19.114 učenika

Vlada Vojvodine je na poslednjoj sednici donela odluku prema kojoj se u narednu školsku godinu na teritoriji pokrajine mogu upisati 19.114 redovnih učenika u prvi razred srednjih škola. Na teritoriji Vojvodine nalazi se ukupno 131 srednja škola, od toga: 25 gimnazija (opštih i specijalizovanih), 75 stručnih škola, 11 mešovitih škola, 10 umetničkih škola i 10 srednjih škola za učenike sa smetnjama u razvoju. Kako je saopšteno sa sednice Pokrajinske Vlade planirani broj mesta za upis učenika sa smetnjama u razvoju ne ulazi u ukupnu kvotu planiranih mesta za upis redovnih učenika u prvi razred srednjih škola na teritoriji AP Vojvodine.

Darvinova teorija evolucije uzburkala Odbor za obrazovanje

Darvinova teorija evolucije, tačnije inicijativa za reviziju njenog izučavanja u školama i na fakultetima, juče je izazvala oštru polemiku na sednici Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj. Članovi ovog skupštinskog tela pre tri dana dobili su peticiju sa 166 potpisa, kojom se to traži, a dobar deo sednice protekao je u raspravi da li bi ovaj odbor uopšte trebalo da raspravlja na tu temu.
Ova peticija naći će se na dnevnom redu Odbora za obrazovanje, i to u „narednom razumnom periodu”, izjavio je Muamer Zukorlić, predsednik ovog skupštinskog tela. On je naglasio da je njegova obaveza da inicijativu stavi na dnevni red i da bi o svim pitanjima koja dolaze pred odbor trebalo argumentovano raspravljati.
– Radi se o veoma ozbiljnom pitanju koje se odnosi na reviziju dosadašnjih teorija vezanih za nastanak sveta i čoveka. Nijedna isključivost nije dobra, a učenici i studenti bi kroz obrazovanje trebalo da uče o svim teorijama o nastanku sveta i čoveka, kako evolucionističkim, tako i o onima kojima se tvrdi da je nastanak sveta kreacija Boga – rekao je Muamer Zukorlić.
Na pitanje novinara koji stav je njemu bliži, on je odgovorio da je to svima jasno, ali da odvaja svoje verske stavove od uloge u Odboru za obrazovanje. – Kao vernik nemam nikakvu sumnju i besmisleno bi bilo od mene očekivati da verujem u bilo šta drugo osim u ono što je svetonazor monoteističke vere, ali kao predsednik odbora nemam prava da namećem svoje stavove – objasnio je Zukorlić.(→Press Clipping)

Bivša ministarka oduševljena

“Nisam aktivno učestvovala u sastavljanju ove petije, ali sam je sa zadovoljstvom potpisala i slažem se apsolutno sa svime što u njoj piše”, ocenjuje za “Danas” Ljiljana Čolić, profesorka Univerziteta u Beogradu i ministarka prosvete u vladi Vojislava Koštunice. Ona kaže i da od 2004. godine do danas nije revidirala svoja stanovišta o nastanku čoveka. – Darvinova teorija vređa vernike SPC i ja sam prvenstveno zbog toga mišljenja da bi je trebalo ukinuti iz nastavnih programa – rekla je profesorka Čolić za “Danas”. Upitana da li je ona predstavnik SPC ili profesor Univerziteta i naučnica, Čolićeva kaže da je ona pre svega pravoslavna vernica. – I da vam kažem, teorija evolucije i tvrđenja da je čovek nastao od majmuna vređa sve vernike, a ne samo pravoslavne – kaže ona. Epilog celog slučaja te 2004. godine bila je ostavka ministarke nakon samo nekoliko meseci provedenih na funkciji. Imajući u vidu fijasko ideje o “proterivanju Darvina”, ostaje pitanje zašto se iznova plasira novo, piše “Danas”.

Tomanović: Nadam se da država neće ozbiljno da shvati peticiju

Za profesora Željka Tomanovića, dekana Biloškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, peticija nije novost. – Radi se o starim kreacionističkim idejama koje su potpuno anahrone i nenaučne. Na postoji nijedno naučno saznaje koje ide u prilog navedenim tvrdnjama i negiranju evolucije. Siguran sam da državne institucije neće ozbiljno da shvate peticiju, ipak će visokoškolse i naučne ustanove reagovati kod nadležnih – rekao je Tomanović za “Danas”.

Turajlić: Više liči na pamflet

Srbijanka Turajlić, proforka Univerziteta u Beogradu u penziji i bivša pomoćnica ministra prosvete u vladi dr Zorana Đinđića, kaže da bi imala daleko više razumevanja da su neki od potpisnika peticije, koji verovatno imaju stručna zananja o evoluciji, pokrenuli ozbiljnu raspravu na tu temu koja argumente ne bi crpela iz titula već iz svetski poznatih i priznatih naučnih rezultata. Kako kaže, ovako formulisana sa apriornim napadom na globaliste i ateiste i izvore finansiranja, ta peticija njoj više liči na pamflet.

Korać: Povratak u doba inkvizicije

Prema rečima Žarka Koraća, člana skupštinskog Odobra za nauku i obrazovanje, napad na teoriju evolucije sa klerikalnog stanovišta koje se samo maskira pseudonaučnim argimentima je povratak u doba inkvizicije koja je određivala šta je javno prihvatljivo, a šta ne. – Ne postoji savremena biologija bez teorije evolucije koja je njena osnova. Srbija je sekularna država i sadrćaj njenih školskih programa određuju stručnjaci a ne skupina klerikalnih lekara prema svojim političkim ubeđenjima. Ovaj apel odgovara iranskoj teokratiji, a ne modernoj državi. I uzgred, naučno je potpuno besmislen – kaže Korać.

Jerkov: Vraćamo se u 19. vek

Članica istog odobra i poslanica ispred DS Aleksandra Jerkov, kaže da su škole, nastavni planovi, standardi, obrazovanje u Srbiji uopšte, na početku 20. veka, a da oni ovakvom  inicijativom žele da ga vrate na početak 19. veka.

Samostalno ministarstvo za visoko obrazovanje i nauku

Nacionalni savet za naučni i tehnološki razvoj priprema opsežnu analizu stanja nauke u Srbiji. Prvi obrisi tog poduhvata očekuju se krajem maja, a plan je da do letnjeg raspusta kompletan izveštaj bude predat vladi. I to sa predlozima rešenja koja bi prokrčila put srpskoj nauci da iz statusa „ne stiže na red u resornom ministarstvu” pređe pod novi oblik upravljanja. – Za početak bi moralo da se formira samostalno ministarstvo za visoko obrazovanje i nauku, kao međukorak ka osnivanju nacionalne fondacije za nauku sa javnim registrom naučnih radnika i rezultata – kaže za „Politiku” prof. dr Zoran Popović, potpredsednik SANU i predsednik Nacionalnog saveta za naučni i tehnološki razvoj.

Srbija prva na univerzitetskoj listi u odnosu na nivo razvoja

Međunarodna mreža univerziteta “Universitas 21” sa sedištem u Velikoj Britaniji objavila je u saradnji s australijskim Univerzitetom u Melburnu svetsku rang listu nacionalnih sistema visokog obrazovanja za 2017. na kojoj SAD dominiraju u opštem rankingu, dok je Srbija prva na listi prilagođenoj stepenu ekonomskog razvoja. Na listi na kojoj se SAD nalaze na prvoj poziciji ispred Švajacarske, Velike Britanije, Danske i Švedske Srbija je na 39. mestu, što je nepromenjena pozicija u odnosu na prošlu godinu, dok je u rankingu u kojem je Srbija prva drugo mesto pripalo Velikoj Britaniji, a iza njih slede Južna Afrika, Danska i Švedska.
Međunarodnoj mreži “Universitas 21”, prema podacima dostupnim na internetu, pripadaju univerziteti koji imaju ukupno 1,3 miliona studenata i 210.000 akademskih radnika i istraživača.
Liste ove mreže formiraju se na osnovu 25 kriterijuma, među kojima su i broj i uticaj naučnih radova, broj primljenih studenata, stopa nezaposlenosti svršenih studenata, kvalitativna procena obrazovne politike u zemlji, kao i izdvajanje novca za obrazovanje visokog stepena u odnosu na BDP. Od država iz regiona Slovenija je najbolje plasirana na opštoj listi na deobi 28. pozicije s Italijom, dok je Hrvatska iza Srbije na 43. mestu. U rankingu prilagođenom stepenu rasta BDP-a, u kojem je Srbija prva, Slovenija je na 25, a Hrvatska na 31. mestu.

Studentski izum – SMS navodnjavanje

Stalno se radi na tome kako uštedeti novac, struju pa i vodu. Kako biti što ekonomičniji pri zalivanju useva, voćnjaka i slično. Postoje razni sistemi za navodnjavanje koji nude svoja rešenja za te potrebe. Tako je i novosadski student predstavio svoju inovaciju na tom polju koja je više nego jednostavna. Uspostavio je daljinski sistem preko kojeg navodnjavava svoje zasade isključivo putem sms poruke. https://www.youtube.com/watch?v=lekD7ETlApE

“Evropsko selo” u Zrenjaninu

“Danas zajedno slavimo Dan Evrope”, izjavio je u petak  u Zrenjaninu vršilac dužnosti šefa Misije Evropske unije Oskar Benedikt na otvaranju manifestacije “Evropsko selo” u Zrenjaninu. “Evropska unija i članstvo u njoj nisu ništa apstraktno. Naprotiv sve što radimo, radimo za građane i zato smo sa vama ovde u Zrenjaninu”, rekao je Benedikt na svečanosti na kojoj je predstavljen i Sajam projekata EU u Srbiji. Benedikt je na manifestaciji uručio i nagrade najboljim učesnicima dečjeg kviza “Koliko poznaješ Evropu”.

Novi Sad: Počela Generalna skupština AER

Skupština Vojvodine domaćin je Generalne skupštine Regionalne mreže mladih, koju je osnovala Skupština evropskih regiona. Danas su u Centru za privredno tehnološki razvoj na Andrevlju mladi političari, članovi omladinskih organizacija iz cele Evrope raspravljali o problemima i izazovima vođenja omladinske, ali i regionalne politike u Evropi. Mladi iz desetak evropskih regija, okupljeni u skupštini Regionalne mreže mladih,raspravljali su o održivom razvoju u Evropi, i o onome što je bitno za realizaciju dugoročnih razvojnih ciljeva. Pored različitih tema koje su pokrenuli, na skupu su donete i odluke o budućim aktivnosima skupštine. Domaćin mladima iz Evrope je Skupština Vojvodine, koja je od 2002. aktivna članica Skupštine evropskih regiona. https://www.youtube.com/watch?v=Zbv908R1_Ts

Finale kviza “Koliko se poznajemo”

Treće, ujedno i poslednje polufinalno takmičenje jedanaestog ciklusa kviza “Koliko se poznajemo” održano je u Zrenjaninu. Kviz je nastao u okviru projekta Pokrajinske vlade “Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini”. Finale kviza održano je juče, u ponedeljak 8. maja u Novom Sadu. U polufinalnom takmičenju održanom u zrenjaninskom Kulturnom centru takmičile su se Srednja škola “Sveti Sava” iz Sombora, Poljoprivredna škola sa domom učenika iz Futoga, Srednja škole “22. oktobar” iz Žablja i Gimnazija “Žarko Zrenjanin” iz Vrbasa. Najuspešnija je bila ekipa iz Žablja. U finalu su, pored Srednje škole “22. oktobar” iz Žablja učestvovale i Belocrkvanska gimnazija i ekonomska škola, Gimnazija “Branko Radičević” iz Stare Pazove i Ekonomsko trgovinska škola iz Bečeja.

Mala Kikinđanka peva za Srbiju u Finskoj

Devetogodišnja Kikinđanka, Nevena Rosić, predstavljaće Srbiju na Svetskom festivalu muzike u Finskoj, sa pesmom ”Vranac”, koja stihovima i muzikom podseća na predele vojvođanske ravnice. Sa Nevenom je u Finsku otputovala i Svetlana Ceca Milić, kompozitorka dela sa kojim će se mlada takmičarka predstaviti publici. Učenica trećeg razreda i članica poznatog Hora ”Čuperak”, Nevena Rosić iz Kikinde, na svoje, ali i na iznenađenje njenih roditelja i saradnika, dobila je poziv za učešće na Festivalu muzike u finskom mestu Turku. Ona će predstavljati Srbiju sa aranžmanom koji nema puno instrumenata, već samo klavir, kontrabas i naravno tamburu, a zahteva veliko muzičko umeće.
”Jako sam uzbuđena i veoma srećna, jedva čekam da se predstavim i očekujem da ću osvojiti neko dobro mesto”, kaže Nevena. Svojim učešćem na Svetskom festivalu muzike Nevena će Fincima preneti deo vojvođanske ravnice, tako što će izvesti pesmu ”Vranac”, koju je po tekstu Saše Božovića, aranžirao Arpad Balaž, a komponovala Svetlana Ceca Milić. ”Osim talenta, što je polazna osnova, Nevena je veoma uporna i vredna devojčica što je dokazala mnogo puta do sada. Dobitnica je mnogih nagrada u regionu, nije joj ovo prvi nastup na festivalima, tako da je vežbajući sazrela i stigla do festivala na svetskom nivou”, kaže kompozitorka Svetlana Milić. ”Svetlana i ja veoma naporno radimo i već mi je postalo prilično naporno, ali ako želim da budem najbolja, onda moram jako da se potrudim”, iskrena je Nevena. Na Festivalu će nastupiti muzičari iz 20 zemalja iz čitavog sveta, a nakon povratka iz Finske Nevena će se pesmom predstaviti svojim sugrađanima.

Zrenjanin: Drugi ciklus radionica “Od kartona cela vasiona”

U subotu  od 11 časova u Gradskoj narodnoj biblioteci “Žarko Zrenjanin” je održana prva radionica drugog ciklusa “Od kartona cela vasiona” koje je osmislio glumac-lutkar Jovan Caran – Denis. Planirano je da se u okviru drugog ciklusa održi deset radionica na kojima će deca uz asistenciju roditelja ili pratilaca stvoriti svoju prvu 3D knjigu sa pesmicama-iskakalicama. Na svakoj radionici nastajaće po jedna stranica knjige, a uz kreiranje ovakvih originalnih riznica sa pesmama Jovana Jovanovića Zmaja, učesnici i autor radionica napraviće i knjigu većeg formata, bibliofilski primerak, kao poklon biblioteci. Radionice će se održavati svake subote od 11 časova u velikoj sali biblioteke. U njima mogu učestvovati deca svih uzrasta i njihovi roditelji, bake, deke, vaspitači, pratioci. Odrasli sa decom na edukativan i zabavan način timski ovladavaju različitim tehnikama pravljenja modela od kartona i papira. Radionice su besplatne.

Fakultetsko znanje primenio na kupine i vino

Znanje stečeno na Ekonomskom fakultetu u Subotici Dušan Tatalović iz Vršca primenjuje u proizvodnji kupina na porodičnom imanju, u selu Kupiniku, i pravljenju vina koje nosi njegovo ime. Prvu bocu napunio je kada mu je bilo 15 godina i godišnje proizvede 1.000 litara kupinovog vina karakteristične arome i mirisa. Posao sa kupinama prvo je započeo 2004. godine Dušanov otac, kada je dobio četiri stotine sadnica koje je posadio na porodičnom imanju. Plodove sa prve berbe ovaj proizvođač prodavao je na pijaci kao sveže voće, sve dok kupine nisu tako dobro rodile da je bilo dovoljno za vino. Paralelno sa obavezama u kupinjaku i oko vina, Dušan je završavao fakultet. Nakon završenih akademskih studija odlučio se da proširi proizvodnju, te da se u potpunosti posveti tom agrobiznisu. “Sada proizvodimo 5.000 litara vina sa tendencijom da se i dalje širimo, jer je tržište prepoznalo šta radimo i veoma smo zadovoljni plasmanom”, rekao je Dušan. https://www.youtube.com/watch?v=XI9GNpEGH5M
Trenutno je oko 75 ari pod kupinama, a ove godine, kako saznajemo, ovaj mlad agrarni preduzetnik zasadiće još deset. Znanja mu u ovoj oblasti poljoprivrede ne nedostoaje, u šta smo se i sami uverili. U daljoj budućnosti ovaj mladi poljoprivrednik ima u planu i proizvodnju rakije i konjaka, a odskora svoja vina plasira u beogradskim i novosadskim restoranima.(→Press Clipping)

Stara Pazova: Predškolci učili o bezbednosti u saobraćaju

Oko 70 mališana predškolskog uzrasta vrtića u naselju Banovci Dunav bilo je u prilici da se podsete osnovnih pravila ponašanja u saobraćaju i steknu dodatna znanja kada je reč o temi “Bezbednost dece pešaka u saobraćaju”. Edukativno predavanje organizovano je zahvaljujući dobroj saradnji Predškolske ustanove “Radost” i Tehničke škole u Staroj Pazovi čiji su učenici najmlađima, na kreativan način, preneli svoje znanje koje stiču obrazujući se kao budući tehničari drumskog saobraćaja. Pored neizostavnog Pažljivka sa kojim su se družili putem filma podržanog od Agencije za bezbednost saobraćaja, mališani su položili i tzv. test i stekli pravo da kao pešaci budu bezbedni učesnici u saobraćaju. Sistematičan rad na saobraćajnom vaspitavanju dece, uz učešće roditelja, škole, lokalnih vlasti, kao i nacionalnih kampanja usmerenih na njihovu bezbednost, poput održanog predavanja, od vitalnog su značaja u smanjenju broja saobraćajnih nezgoda u kojima su upravo oni akteri. https://www.youtube.com/watch?v=dmkML9lvEdc

Magistrirao u 80-toj: Penzioner sa tri fakultetske diplome

Dušan Pejin (80) iz Čonoplje, nadomak Sombora, može da se pohvali sa čak četiri indeksa i tri diplome Poljoprivrednog fakulteta: osnovnih studija, postdiplomskih, master i magistarskih studija. Ovu poslednju u nizu diplomu dodao je na policu pre nepunu godinu dana kada je na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu odbranio rad na temu “Ishrana krava muzara povećanim nivoima suvih rezanaca šećerne repe”. On je rad odbranio pred komisijom u kojoj je bio i njegov mentor inače rođen 11 godina nakon upisa Pejina na fakultet. Pejin je prvu diplomu stekao još 1963. na Poljoprivrednom fakultetu, a nauci se revnosno posvetio posle penzionisanja – 1993. Za svoju ljubav prema knjizi, nauci, inovativnom radu, kaže, zaslužna je njegova majka Anica, koja je bila učiteljica. – Kad sam bio dete, u bioskop sam mogao da idem samo pod uslovom da joj prepričam svaki film koji sam gledao. A kada je trebalo da naučim pesmicu napamet, morao sam da je napišem, a ne da je recitujem. Možda mi zato nije teško učenje, memorisanje, razmišljanje. To je bio njen način vaspitanja – priča Pejin. (→Press Clipping)

Pejin stariji od najstarijeg studenta

Najstariji redovni studenti u Srbiji imaju od 56 do 62 godine. Jedna od njih, Svetlana Vnučec, ima 62 godine i na četvrtoj je godini Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu. Svetlana je i jedan od najupornijih studenata. Na FMU, gde je prvi put kročila sedamdesetih, ovo joj je treći indeks i uskoro će diplomirati.

Od danas konkurs za upis u vrtiće, mesta za 6.881 mališana

Konkurs za upis dece u vrtiće počeo je i trajaće do 19. maja, a u beogradskim predškolskim ustanovama u radnoj 2017/2018. godini biće 6.881 slobodno mesto za mališane. Preliminarne liste upisane dece biće istaknute 12. juna, dok će upisne komisije razmatrati žalbe roditelja do kraja tog meseca. I u ovogodišnjem upisnom roku, roditeljima će, pored toga što zahteve mogu da podnesu neposredno u ustanovama, biti dostupan i onlajn upis dece u vrtiće putem nacionalnog portala “eUprava”.(→Press Clipping)

Profesori jedine muzičke škole za đake sa sela

Dok su izvodili numeru Zdravka Čolića „Pjevam danju, pjevam noću“ sa oko 50 članova hora i orkestra i pet profesora na sceni Centra za kulturu, turizam i sport, đaci izdvojenog odeljenja kragujevačke Osnovne muzičke škole Dr Miloje Milojević, u Kniću su pokazali jednu drugu Srbiju. Drugačiju od one koju vidimo u Beogradu, u većim gradovima i na televiziji. Mladi profesori ne samo da posvećeno rade sa mališanima iz desetak sela iz Knića i Gruže, već su ove godine po drugi put organizovali kulturno-umetničku manifestaciju Gružansko proleće, zajedno sa roditeljima i đacima tri osnovne škole, uz podršku opštine Knić, Centra za kulturu i direktorke njihove matične škole iz Kragujevca. Zanimljivo je da su ove godine među sedam sponzora bila i dva frizerska salona, piše na sajtu “Priče sa dušom”. Najstarija koleginica po stažu Ana Zorić (39), profesorka solfeđa, u ovoj školi radi već punu deceniju. Posle nje posao su, hronološki, dobili imenjaci, profesori violine Ivan Pantelić (33) i harmonike Ivan Karadžić (32) a za njima najmlađe Nevena Mijailović (27), muzička pedagoškinja i profesorka mandoline i tambure i Dina Vojvodić (26) magistarka-teoretičarka umetnosti i profesorka klavira. Četiri puta nedeljno oni zajedno u dva automobila iz Kragujevca dolaze ka svojim đacima – ponedeljkom i četvrtkom u Knić i utorkom i sredom u Gružu. Svakih mesec dana smenjuju se za volanom, troškove prevoza im pokriva opština, a iz putovanja do posla i nazad izrodila su se i prijateljstva. (→Press Clipping)

Đorđe, svetski priznat genije hteo da ostane u Srbiji, ali …

Apsolutno bih voleo da ostanem i živim u Srbiji. Međutim, ovde nemate sigurnost da po završenim studijama, ovde ili u inostranstvu, možete da se zaposlite i primenite svoje znanje. Većina mladih ljudi koje poznajem iz Centra za talente ili Petnice, koji idu na takmičenja i pobeđuju, oni koji uče i koji bi svojim znanjem mogli da doprinesu promeni sadašnjeg stanja u nauci i obrazovanju, namerava da ode iz zemlje. To u intervjuu za najnoviji broj časopisa Nova ekonomija kaže Đorđe Ogrizović, učenik četvrte godine Treće beogradske gimnazije, koji je drugu godinu zaredom osvojio zlatnu medalju na Međunarodnoj konferenciji mladih naučnika koja je sredinom aprila održana u Štutgartu. Ogrizović je sa svojim istraživanjem u oblasti prečišćavanja voda i zaštite životne sredine pobedio u konkurenciji 220 istraživačkih radova predstavnika iz 27 zemalja. U oktobru prošle godine Ogrizović je takođe osvojio prvu nagradu Svetske organizacije za zaštitu intelektualne svojine za istraživački rad na temu prečišćavanja vode. Životna sredina je oblast koja ga najviše interesuje i od jeseni planira da upiše studije hemijskog inženjeringa. Zimus je dobio i poziv da poseti prestižni američki Univerzitet Stenford i razmotri studiranje tamo, a u međuvremenu se priprema za nova takmičenja. (→Press Clipping)

Završen Festival školskog teatra u Kruševcu

Pobednici 13. po redu Festivala školskog teatra su Osnovne škole „Jovan Popović“ iz Kruševca i „Sveti Sava“ iz Čitluka. Učenici OŠ „Jovan Popović“ su nagradu zaslužili izvođenjem predstave „Sve što sam htela da znam, a niko nije hteo da mi kaže“ a OŠ „Sveti Sava“ predstavom „Niz zečju rupu“. Nagradu za režiju ravnopravno su podelile Sandra Maksimović za režiju predstave „Niz zečju rupu“ i Aleksandra Mijajlović za režiju predstave „Ožalošćena porodica“ OŠ „Dositej Obradović“. Ove godine na Festivalu školskog teatra učestvovalo je 13 škola, 11 u takmičarskom delu i dve osnovne iz Ćićevca i Stalaća u revijalnom delu. Predstave i 350 učenika koji su u njima učestvovali ocenjivao je vršnjački žiri sastavljen od učesnika festivala. Za prva tri mesta nagrade su novčane. Prvonagrađeni odlaze i na izlet do Đavolje varoši, a posetiće i lutkarsko pozorište u Nišu, dok su svi učesnici dobili vredne knjige i diplome. Ovogodišnji FEŠT pratilo je oko 2.500 gledalaca.

Deca za koju nema leka

Natalija, Anastasija, Nikola i Marko su mali borci iz Srbije oboleli od retke i teške metaboličke genetske bolesti – Morkio sindroma. Oni su deca puna želja, nada, ambicija, radosti… ali i ogromne tuge jer za njih u Srbiji ne postoji lek. Iako je ova bolest (zvanično: mukopolisaharidoza tip IV) neizlečiva, u svetu postoji enzimska terapija koja može da zaustavi ili uspori napredovanje bolesti, ali je ona veoma skupa. Godišnja cena ove terapije za jednog pacijenta je oko 350.000 evra. Oni taj lek moraju da primaju doživotno. Od svih zemalja bivše Jugoslavije terapiju o trošku države dobijaju samo pacijenti iz Makedonije. Sa mališanima obolelim od Morkio sindroma zaputili smo se prošlog meseca u Rovinj, gde su održane zdravstveno-sportske igre, koje su ove godine bile posvećene retkim bolestima. Ova deca, koja se uglavnom kreću uz pomoć invalidskih kolica, obradovala su se putu na hrvatsku obalu. Bez obzira na životne okolnosti, u njima tinja želja da jednog dana postanu pisci, informatičari, doktori… i humani ljudi koji će moći da pomognu drugima. (→Press Clipping)

Vremeplov: Žan Anri Dinan

Na jučerašnji dan 8. maja 1828. godine rođen je švajcarski filantrop Žan Anri Dinan, tvorac ideje o Crvenom krstu, jedan od osnivača Međunarodnog komiteta Crvenog krsta 1863, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1901. Iskustvo iz bitke kod Solferina 1859, kad je organizovao pomoć ranjenicima, navelo ga je da 1864. predloži konvenciju prema kojoj se u ratu moraju poštedeti bolesni i ranjeni i sanitetsko osoblje. Pao je u zaborav i bedu i tek u dubokoj starosti doživeo je priznanje za ogroman filantropski rad. Kao priznanje za izuzetnu službu u radu Crvenog krsta, 1965. je ustanovljena “Medalja Anri Dinan”, najviše odlikovanje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Dela: “Sećanje na Solferino”, “Međunarodno bratstvo i milosrđe za vreme rata”.

Vremeplov: Lavoazje

Na jučerašnji dan 8. maja 1794. godine, na giljotini, je pogubljen francuski hemičar Antoan Loren Lavoazje, jedan od tvoraca moderne hemije, posle suđenja održanog istog dana, na kojem ga je revolucionarni sud, sa još 27 optuženih, osudio na smrt kao “zastupnika ubiranja kraljevskog poreza”. Otkrio je da je vazduh smeša kiseonika i azota, dokazao je da je voda spoj kiseonika i vodonika, utvrdio značaj kiseonika za sagorevanje i oksidaciju, postavio Zakon o neuništivosti materije, izradio niz novih metoda za kvantitativnu hemijsku analizu. Spalivši dijamant, dokazao je da je kristalizovani ugljenik.

Vremeplov: Gogen

Na jučerašnji dan 8. maja 1903 godine umro je i francuski slikar i vajar Pol Gogen, čiji je umetnički pogled izgrađen na protivstavu impresionističkom shvatanju slikarstva. Njegov postupak karakterišu pojednostavljeni oblici, jaki kontrasti boja, ukidanje perspektive, a najčešća tema je egzotičan svet domorodaca tahićanskog ostrva Fatu-Iva, među kojima je i umro. Najznačajnije slike uradio je tokom dva boravka na Tahitiju, gde je pobegao od civilizacije: “Ćeretanje”, “Dve devojke s Tahitija”, “Materinstvo”, “Beli konj”, “Plemkinja”…

Sve češći slučajevi maloletničkog nasilja

Sukobi maloletnika, nažalost, odavno nisu nikakva novost. Učesnici u tučama su sve mlađi i sve brutalniji. Poslednji takav slučaj u Novom Sadu zabeležen je u četvrtak uveče, kada se na Detelinari potukla grupa mladića, navodno zbog devojke. U Dečijoj bolnici nam je rečeno da je šesnaestogodišnji D. P. zadobio lakše povrede glave i da je posle intervencije pušten na kućno lečenje. U Policiji je potvrđeno za RTV da su jednom od njih nanete povrede šrafcigerom. Navodi se da će protiv četvorice učesnika u tuči biti podnete krivične prijave.
Prema nekim podacima, svako četvrto dete u Srbiji je žrtva vršnjačkog nasilja. Stručnjaci objašnjavaju da nasilje reprodukuje samo sebe i da s obzirom na to da je već dugo prisutno u okruženju, u medijima, pa i u video-igricama, reč je o nastavku ciklusa. Psihijatar Nebojša Baračkov kaže da se ne treba čuditi zašto omladina reprodukuje ono što je tako dobro naučila. Smatra, ipak, da se to može sprečiti. „Mislim da postoje neki dobri znaci i pomaci. Postoje čak i radne grupe na nivou grada koje od prošle godine rade na sprečavanju vršnjačkog nasilja. Ali, na žalost, jedna godina nije ništa u prevenciji. Deset godina je već nešto, predstavlja jednu etapu. Međutim, ako 20 godina i više nismo ulagali u prevenciju, onda nije za čuđenje što sad žanjemo ono što smo posejali ili smo zaboravili da posejemo,”, kaže Baračkov.
Pomenuti  incident, srećom, završen je bez težih posledica, ali svi su saglasni da u sprečavanju vršnjačkog nasilja treba da učestvuju i porodica i škola, kao i najšira društvena zajednica.

Devojčica (7) poginula na proslavi Đurđevdana u Ubu

Sedmogodišnja devojčica iz Ćuprije poginula je u selu Murgaš kod Uba, kada je na nju naleteo muškarac koji je vozio “kvad”. Do nesreće je došlo juče, u dvorištu kuće čoveka koji je slavio Ðurđevdan i kome su gosti bili roditelji nastradale devojčice. On je, kako se saznaje, vozio četvorotočkaša i na njemu 11-godišnjeg dečaka. U jednom trenutku, međutim, dečak je povukao ručicu gasa, posle čega je muškarac izgubio kontrolu i naleteo na devojčicu koja je u dvorištu posmatrala vožnju. Od siline udarca dete je preminulo na licu mesta, a vozač “kvada” je teško povređen jer je potom udario u dvorišnu ogradu.

Bugarska uvodi vojnu obuku u srednje škole

Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov najavio je od naredne godine uvođenje vojne obuke u srednje škole. Karakačanov smatra potrebnim da bugarska omladina bude pripremljena i vaspitana u duhu patrotizma i spremnosti da brani otadžbinu. – U programu Vlade zapisani su vojna obuka u srednjim školama, dobrovoljno služenje vojnog roka i razvoj projekata u vezi sa redovnom vojnom službom – rekao je Karakačanov, koji je i potpredsednik bugarske Vlade. Novoizabrani bugarski ministar odbrane, koji je i lider stranke VMRO, zalaže se i za vraćanje redovnog služenja vojnog roka, prenose bugarski mediji. – Zatvaranje redovne vojne službe 2008. godine bilo je pogrešno kao politička odluka. Kao što vidite, diskusije u Evropi i NATO državama odavno se vode. U nekim državama Alijanse redovno služenje vojnog roka nikada nije ukidano – naglasio je Karakačanov. Karakačanov je naveo da će vojnici sa završenom visokom školom boraviti pola godine u kasarni, a ostali godinu dana.

Smanjen broj dece migranata koja traže azil

Broj dece migranata koja apliciraju za azil u Evropi pao je za trećinu u 2016. godini, međutim aktivisti za prava dece upozoravaju da mnoga deca bez pratnje nisu službeno zabeležena zbog čega su u riziku od zlostavljanja, saopštila je kancelarija EU za statistiku (Evrostat). Kako se navodi, 2016. godine 63.290 dece apliciralo je za azil, za razliku od 2015. godine kada je zabeleženo 96.465 dece. Međutim, Unicef je saopštio da mnoga deca migranti koja putuju bez pratnje nisu registrovana, zbog čega su „ranjiva i predstavljaju laku metu za zloupotrebu i zlostavljanje od strane krijumčara”. Azil u Evropi 2016. godine tražilo je 1.2 miliona ljudi, što je nešto manje u odnosu na prethodne godine.

Tanzanija: Poginulo 32 dece

Do autobuske nesreće u Tanzaniji u kojoj je poginulo 32 učenika osnovne škole, dva profesora i vozač, došlo je najverovatnije zbog prekoračenja brzine u toku vožnje, saopštila je juče policija. – Preliminarne istrage pokazuju da je do nesreće došlo zbog prekoračenja brzine – rekao je šef lokalne policije Čarls Mkumbo, prenosi AFP. Kako prenosi agencija, neki novinari su izvestili da putnici u autobusu nisu imali vezane sigurnosne pojaseve u vreme nesreće. Nesreća se dogodila u subotu ujutru kada je sleteo sa puta u reku Marera, u blizini severnog grada Aruša, gde se nalazila osnovna škola Laki Vinsent koju su deca pohadjala. – Ovo je velika tragedija – rekao je direktor škole Inosent Muši. Predsednik Tanzanije Džon Magufuli iskazao je svoje saučešće porodicama poginulih. Prekoračenje brzine u toku vožnje je urok većine nezgoda koje se dogadjaju u Tanzaniji, prema statistikama policije, svake godine u takvim nesrećama pogine oko 3.000 osoba, navodi agencija.

Rusija: Prevrnuo se autobus sa decom gimnastičarima, dvoje povređeno

Dvoje dece povređeno je kada se prevrnuo autobus u Zabajkalskoj oblasti u Rusiji, koji je prevozio mongolski dečji tim gimnastičara, saopštio je  u nedelju portparol za lokalne hitne službe za TASS. – Nezgoda se dogodila na 62. kilometru autopouta Čita-Zabajkalsk, nekih 50 kilometara jugoistočno od Čite. Turistički autobus koji je prevozio dečji tim gimnastičara iz Mongoliije se prevrnuo – saopštio je portparol, dodavši da su se u autobusu nalazile 23 osobe, uključujući 18 dece. Prema prvim informacijama, deca su pretrpela lakše povrede, a istraga je u toku.

By admin

Leave a Reply