Vesti – 10.05.2017.

Šarčević: Nećemo se baviti peticijom o evoluciji

Posle nekoliko dana polemisanja u javnosti o inicijativi za reviziju izučavanja terorije evolucije u školama, ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da se to ministarstvo neće baviti tom peticijom. “Bilo koja naučna istina ili nova teoroija, a naročito one koje su od svetskog značaja ne mogu se uvodi tek tako bez međunarodne potvrde”, objašnjava ministar Šarčević, a prenosi RTS. Prošle nedelje Ministarstvu prosvete, skupštinskom Odboru za obrazovanje, SANU i Senatu Univerziteta dostavljena je peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima, a koju je potopisalo 166 profesora i naučnika, među kojima i dva akademika, osam umetnika, pet novinara i pet sveštenika.

Javna rasprava o nacrtu Zakona o visokom obrazovanju

Javna rasprava o nacrtu Zakona o visokom obrazovanju počela je juče  i trajaće do 22. maja. U rektoratu Univerziteta umetnosti tribina na kojoj je  predstavljen nacrt Zakona održana je juče  do 10 do 11.30 sati, dok je u rektoratu Univerziteta u Beogradu održana od 14 do 16 sati. Javna rasprava u rektoratu Univerziteta u Novom Sadu zakazana je za 10. maj od 13.30 do 15 sati, u Univerzitetu Kragujevac 11. maja od 9 do 10.30, dok će u Univerzitetu u Kragujecu zakazana je za 22. maj, od 12 do 13.30 sati. Nacrt Zakona o visokom obrazovanju predviđa da studenti moraju da ostvare 48 bodova da bi ostali na budžetu, ali i angažovanje u praktičnoj nastavi ljude iz privrede. Predviđeno je Nacionalni savet za visoko obrazovanje ima 17 članova, i to 15 na predlog Konferencije univerziteta i dva člana profesori strukovnih studija. Predviđene su i novčane kazne za fakultete koji obavljaju delatnost van sedišta – isturena odeljenja, koji ne učine dostupnim doktorske disertacije pre odbrane, kao i za studijske programe koji nisu akreditovani.

Konkurs: Podrži obrazovanje.Vreme je!

Ove godine fokus kampanje za ostvarivanje 17. Globalnih razvojnih ciljeva, kao i stalnih kampanja, poput „Obrazovanja za sve“, bio je na obrazovanju na maternjem jeziku, odnosno obrazovanju na jeziku koji deca razumeju, sa posebnim akcentom na decu prognanike, izbeglice i raseljene. „U tom cilju naš Sindikat je i raspisao dva konkursa za najbolji učenički pisani i likovni rad na ovu temu, kako bi  problem približili đacima osnovnih i srednjih škola i kako bi na kraju dobili povratnu informaciju da li oni vide i kako vide ovaj problem“ rekao je juče prof. Hadži Zdravko M. Kovač.
„Deci je mesto u školi, a na odraslima da obezbede materijalne uslove za njihovo školovanje. Vlade i prosvetne vlasti dužne su da obezbede uslove za to, a Međunarodna zajednica da bogati pomognu siromašnim zemljama i zemljama u razvoju. Samo tako je moguće ostvariti, ne samo cilj 4, nego svih 17. ciljeva Globalnog razvoja“ kaže prof. Hadži Zdravko M. Kovač .
Podsećamo Vas da je poslednji rok za predaju radova učenika na temu: „Bori se za obrazovanje, vreme je!“ petak, 12. maj o.g, a svoje radove možete slati na adresu: NSPRV („za konkurs“), 25.000 Sombor, Trg Svetog Trojstva 1/16. Svim učesnicima konkursa koji su do sad poslali radove Sindikat se zahvaljuje, a ostale podstiče da se pridruže ovoj Globalnoj akciji, kao i da na časovima odeljenskog starešine, učeničkog parlamenta i sl. pokrene ovu temu, kao i sledeću temu – borbu protiv dečijeg rada. (→Saopštenja)
Bori se za obrazovanje.Vreme je!
Deci je mesto u Školi!

SANU ne deli stavove Peticije o reviziji teorije evolucije

Na vest da je Peticiju o reviziji teorije evolucije potpisalo 52 akademika, Izvršni odbor SANU saopštio je u ponedeljak da su Peticiju potpisala samo dva člana SANU, te navode da ne dele stavove Peticije. “Sa pojavom Peticije za reviziju izučavanja teorije evolucije u našim školama i na fakultetima, u navodima autora peticije, a potom i u štampi, plasirana je vest da je nju, među ostalima, potpisalo i 52 akademika. Izvršni odbor SANU je konstatovao da su ispod ovog teksta imena dva člana SANU, što je njihovo neupitno pravo kao pojedinaca”, navodi se u saopštenju. Oni navode da ne dele stavove ove Peticije, te da se Izvršni odbor sa čuđenjem pita da li zaista neko veruje da se peticijama ili argumentom broja potpisa može pristupiti problemu koji karakteriše dugotrajna suprostavljenost dva teško pomirljiva diskursa. “Stoga, polazeći od naučno zasnovanog pristupa koji joj je inherentan, SANU će se o ovom pitanju argumentovano oglasiti”, navodi IO SANU.

Kome smeta Darvinova teorija evolucije

Peticiju je poslao hirurg Radmilo Rončević iz Beograda, a među potpisnicima su i 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, pet farmaceuta i hemičara, osam umetnika, pet novinara i pet sveštenika, navodi se u peticiji. Peticiju je potpisala i bivša ministarka prosvete Ljiljana Čolić, koja je pre 13 godina, zbog pokušaja da dekretom izbaci Darvinovu teoriju evolucije iz školskog programa, bila prinuđena da podnese ostavku.
U objašnjenju peticije, gusto kucanom na četiri strane, navode se i proteini i DNK i “izgubljene karike lanca života”. Iako tvorac ovog pamfleta, penzionisani hirurg Radmilo Rončević kaže da nije kreacionista, oni se u ovom dopisu ipak spominju. “Evolucionisti smatraju da se, kada je u pitanju teorija evolucije, ne treba pridržavati naučnih principa, ne treba nikakav naučni dokaz da bi se potvrdila hipoteza… “Kakva bi reakcija bila kada bi kreacionisti predlagali nešto slično?”, pita se dr Rončević. “Vreme je da se i u našem obrazovnom sistemu pristupi reviziji izučavanja teorije evolucije na osnovu naučnih činjenica koje osporavaju neodarvinističku dogmu. Za sada postoje dva shvatanja o nastanku života (biblijsko i evolucionističko). Trebalo bi na adekvatan način upoznati učenike i sa savremenim religijskim shvatanjem”, kaže Rončević, izgleda nesvestan činjenice da se o biblijskom ii drugim postancima sveta đaci obaveštavaju na izbornim časovima veronauke. Ako žele.

Za škole, vrtiće i domove učenika u Vojvodini 48,5 miliona dinara

Pokrajinska vlada izdvojila je ukupno 48, 5 miliona dinara za izradu projektno tehničke dokumentacije za predškolške ustanove, škole i domove učenika na teritoriji Vojvodine. Tim podovom u ponedeljak su u Master centru Novosadskog sajma potpisani ugovori, a potpisivanju su prisustvovali predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i pokrajinski skeretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš. Mirović je tom prilikom izjavio da je Pokrajinska vlada započela veliki posao kada je kao jedan od prioriteta postavila obnovu i rekonstrukciju školskih i predškolskih ustanova. On je dodao da je već prošle godne Pokrajinska vlada kroz tekuću budzetsku rezervu koja nije nenamenski trošena obezbedila sredstva za obnovu i rekonstrukciju obražovnih ustanova. “Na to nas obavezuje značaj obrazovanja, bez kojeg ne možemo razmišljati o budućnosti naše zemlje i pokrajine i to mora biti motivacioni faktor za sve nas,” rekao je Mirović.
Prema njegovim rečima, po završetku izrade pomenute dokumentacije ustanove će imati priliku da konkurišu na programe pre svega lokalnih samouprava, koje će u narednom periodu morati vise sredstava da izdvoje u te svrhe, kao i na konkurse Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, koja funkcioniše u okviru Vlade Srbije. “Kao treći izvor finansiranja vaspitno obrazovne ustanove će moći da apliciraju na prvi konkurs pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje koji će biti raspisan početkom jula, a kojim je predviđeno 250 miliona dinara za insvesticiono i tekuće održavanje školskih i obrazovnih ustanova”, dodao je Mirović. On je istakao da se nada da će u naredne tri do pet godina, kroz kontinuirano ulaganje, uspeti da se značajno poboljšaju uslovi boravka dece u školama i predškolskim ustanovama.         https://www.youtube.com/watch?v=_7RxBRf2vyg

Njilaš: Prikupljanje podataka o stanju školskih objekata

Resorni sekretar za obrazovanje Vlade Vojvodine  Mihalj Njilaš, rekao je da je sekretarijat na čijem je čelu pristupio opsežnoj akciji prikupljanja detaljnih podataka o stanju školskih objekata i potrebnim ulaganjima “Analizom podataka koje smo dobili došlo se do zaključka da najveći broj ustanova ima potrebe za tekućim popravkama i investicionim održavanjem, kako bi se obezbedili osnovni bezbednosni uslovi za boravak dece u tim objektima, ali i stvorili kvalitetni uslovi za izvođenje nastave”, rekao je Njilaš. Reč je o 223 ugovora kojima se reguliše oblast planiranja izgradnje i rekonstrukcije školskih i predškolskih ustanova.

Dalke: Ne čekajte bolji život od političara, stvarajte ga sami

Kriza nas podseća da iz određene situacije treba da izvučemo nešto konstruktivno, da preuzmemo odgovornost za sopstveni život i to je najvažniji posao, kaže popularni nemački psihoterapeut Ridiger Dalke, i dodaje: “Ljudi samo čekaju od političara da im srede život. Ali, ako čekate političare, proći će vam život. Svako treba da se bavi sobom, i tako nastaju zdrava društva!”  Posle knjiga “Bolest kao put”, “Bolest kao govor duše” i “Zakoni sudbine”, ovaj doktor medicine i psihoterapeut-holističar govorio je o svojoj poslednjoj knjizi objavljenoj kod nas “Životne krize kao prilike za razvoj” pred publikom u hotelu “Hajat”. U intervjuu za “Blic” objašnjava kako u Srbiji, zemlji u stalnoj krizi, približiti filozofiju da je do nas, a ne do društvenog poretka, vlasti, nemaštine, srozanog sistema vrednosti.

Besplatne obuke nastavnika informatike

Mudl Mreža Srbije i Društvo za informatiku Srbije uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizuju besplatnu obuku nastavnika koji predaju nastavni predmet Informatika i računarstvo u osnovnim školama u Republici Srbiji. Nastavnici će se obučavati za korišćenje i diseminaciju elektronskih nastavnih materijala vezanih za nastavnu temu Računarstvo u V i VI razredu, kao i horizontalnu podršku drugim nastavnicima na regionalnom nivou. Obuka će obuhvatiti 60 nastavnika, trajaće 3 nedelje (od 24. maja do 13. juna 2017. godine) i biće realizovana u formi onlajn kursa sa završnim susretom uživo. Nastavni materijali koji će, tokom obuke, biti predstavljeni i stavljeni nastavnicima na raspolaganje za upotrebu i dalje deljenje, nastali su u okviru projekata “Vizuelno programiranje za osnovce” i “Programiranje za osnovce”, koje realizuju Mudl Mreža Srbije i Društvo za informatiku Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Svi zainteresovani nastavnici koji predaju nastavni predmet Informatika i računarstvo u osnovnoj školi, treba da popune prijavni formular, najkasnije do 21. maja.(→Press Clipping)
Polaznike će se birati na osnovu regionalne zastupljenosti i motivacije za učešće na obuci.
Imena odabranih polaznika biće javno objavljena 22. maja 2017. godine na veb-mestima Mudl mreže Srbije i Društva za informatiku Srbije. Prijavni formular se može naći na veb-sajtovima udruženja koja realizuju projekat: Društvo za informatiku Srbije i Mudl mreža Srbije

Konkurs za srednjoškolce iz Novog Sada

Udruženje Cinema City poziva srednjoškolce, učenike 3. i 4. razreda srednjih škola iz Novog Sada i Sremskih Karlovaca da se prijave na radionice u okviru projekta “Mala škola kreativnosti”. Ideja projekta je da se mladi upoznaju sa profesijama iz oblasti kreativnih industrija koje su u procvatu poslednjih godina i pritom nauče nove veštine koje se mogu primeniti u različim oblastima. Kreativne radionice će polaznicima otkriti kako je baviti se audio-video produkcijom, osmišljavati grafička rešenja, pametno koristiti društvene mreže za promociju svojih zamisli i kako izgleda put od ideje do realizacije događaja poput festivala ili izložbe. Predavači će učenicima odškrinuti vrata ka stvaralačkim procesima koji su uzbudljivi i inspirativni, poput snimanja, montaže, dizajna, digitalnog marketinga. Projekat “Mala škola kreativnosti” podržali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Uprava za sport i omladinu Grada Novog Sada. Konkurs za učenike je otvoren do 12. maja u ponoć a više informacija o načinu prijavljivanja možete naći na sajtu Udruženja Cinema City ili direktno, na linku https://goo.gl/eiD5IK.

Srbija najbolje u svetu koristi novac izdvojen za nauku

Srpski sistem unverziteta našao se na čelu Universitas 21 liste kada se uzmu o obzir novac koji se izdvaja za nauku u nekoj zemlji i naučni doprinos te zemlje u svetu, odnosno broj obravljenih naučnih radova. Prorektor za nauku Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kaže da to govori da maksimalno koristimo sredstva koja su na raspolaganju za srpsku nauku, ali da se bez većih izdvajanja za nauku ne može ići napred. Ona pojašnjava da je Universitas 21, mreži istraživačkih univerita koji rade analizu performanse univerzita u svetu, te kada se gleda gde je dobro okruženje za institucije visokog obrazovanja, onda su to svakako SAD, Švajacarska, Velika Britanija, Danska, Švedska.
„Kada se uzmu u obzir još neki parametri, kakve resurse država ima na raspolaganju za visoko obrazovanje, uporedi sa istraživačkim radovima, saradnja sa privredom – opštedruštvene okolnosti, onda Srbija ima bolje performanse od Velike Britanije, SAD”, rekla je Popović Tanjugu.  Podseća da se za nauku danas izdvaja 0,3 do 0,8 BDP, zavisno kako se računa i da je želja da se dostigne jedan odsto BDP. „Kada bi se udvostručila izdvajanja za nauku video bi se efekat”, zaključila je Popović. (→Press Clipping)

Nevena prva na Svetskom festivalu muzike

Kikinđanka, Nevena Rosić, osvojila je prvo mesto na Svetskom festivalu muzike u Finskoj. Devetogodišnja učenica trećeg razreda, predstavila se publici pesmom ”Vranac”, koju je napisao Saša Božović, aranžirao Arpad Balaž i komponovala Svetlana Milić, koja je sa pobednicom takođe prisustvovala u finskom gradu Turku. Nevena je članica Hora ”Čuperak” u Kikindi, pa će se uskoro predstaviti i svojim sugrađanima. Pesmom ”Vranac” publika u Finskoj po prvi put mogla je da oseti deo vojvođanske ravnice.

Vršac: Novi smerovi za srednjoškolce

Školski centar “Nikola Tesla”u Vršcu sve je atraktivniji za buduće srednjoskolce jer im zvanja koja dobijaju po završetku škole omogućavaju da lakše dođu do posla. U narednoj godini škola će imati dva nova smera – elektrotehničar informacionih tehnologija i elektroinstalater. “Nikola Tesla” u narednu školsku godinu će upisati 30 đaka u jednom odeljenju na smeru finansijski administrator, dva odeljanja tehničkog smera kod mašinaca i to mašinske tehničare motornih vozila i mašinski tehničar kompjuterskog konstrisanja. U elektroprofilima upisivaće se đaci na smer elektrotehničar automatike i novi profil elektrotehničar informacionih tehnologija. “To je smer na kojem se školuju budući programeri i već sada je zainteresovanost budućih srednjoškolaca da se upišu na ovaj smer velika”, kaže direktor škole Željko Ivković. “Na trećem stepenu biće upisano jedno odeljenje sa 15 đaka za zvanje elektromehaničar rashladne tehnike i elektroinstalater. Ovaj smer je uveden jer se zvanje elektroinstalatera traži i praktično je smer nastao iz inicijative ovdašnjih firmi koje su navele da im takav kadar nedostaje”, kaže Ivković.
Iako škola “Nikola Tesla” važi za mušku sve je više devojaka koje se upisuju, najviše na ekonomski smer jer, kako kažu, ovde stiču znanja sa kojima se mogu odmah zaposliti, a ujedno je to dobra podloga za studiranje.  Marko Draškić i Stevan Avramović su na smeru elektrotehničar automatike, druga godina. Kažu da je ovaj smer dobar jer imaju dosta praktičnog rada. Žele da nastave školovanje na nekon tehničkom fakultetu, a ova škola im daje dobra predznanja.
U iščekivanju novih 180 đaka koliko će ih biti upisano u prvu godinu, u školi rade na boljim uslovima za nastavu i boravak đaka. U završnoj fazi je sportski teren u krugu škole. U planu je sređivanje učeničkog parka narednih dana kada će biti organizovana akcija sadnje cveća. Školski centar “Nikola Tesla” ima ukupno 650 đaka.

Đanković: Vojvodina slika Evrope kakvu želimo

“Vojvodina je slika Evrope kakvu želimo”, izjavila je u ponedeljak potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Aleksandra Đanković, u razgovoru sa mladim političarima i aktivistima omladinskih organizacija iz Evrope, okupljenim u Regionalnoj mreži mladih. Članovi ove mreže, koja je deo najveće mreže evropskih regiona, Skupštine evropskih regija (AER), pod pokroviteljstvom vojvođanske Skupštine borave u višednevnoj radnoj poseti Vojvodini. Njih oko četrdeset, danas su bili gosti pokrajinskog parlamenta. Obraćajući se gostima, potpredsednica Đanković je AP Vojvodinu opisala kao gostoljubivu i višenacionalnu regiju u kojoj decenijama unazad zajedno i složno živi više od dvadeset i šest različitih nacija, ističući da je ponosna što je kao mlada političarka, jedna od predstavnica pokrajinskih institucija. „Mi u Vojvodini, ponosni smo na ljude koji ovde žive zajedno i složno, ne jedni pored drugih, već jedni sa drugima. To treba da nam bude putokaz i kao mladim ljudima i političarima koji treba da se izbore za to da u nekom narednom periodu budu u prilici da uređuju društveni ambijent u svojim državama i širom Evrope”, kazala je poptredsednica Đanković. Ona je naglasila da mladi ljudi zajednički mogu menjati sliku Evrope i stvarati je onakvom kakvu želimo. „Možemo stvarati Evropu koja će biti baš kao i Vojvodina, puna poštovanja i međusobne tolerancije”, istakla je Đanković. Predstavnici Regionalne mreže mladih danas su u pokrajinskom parlamentu u okviru svog rada diskutovali i o budućim koracima i o viđenju evropske budućnosti iz perspektive ove asocijacije.

Kviz “Koliko se poznajemo” – pobednik do kraja maja

Jedanaesta sezona kviza “Koliko se poznajemo” je pri kraju. U finalu su četiri ekipe, a pobednik će se znati do kraja maja. Pored specifičnog znanja o višejezičnoj i višenacionalnoj sredini kakva je Vojvodina, srednjoškolci su se ove godine takmičili i sa svojim vršnjacima koji nastavu pohađaju na maternjim jezicima – mađarskom i slovačkom. Od 44 ekipe i takmičenja širom Vojvodine, u finalu su četiri. U studiju RTV-a u Petrovaradinu svi pametni, vredni i dobro pripremljeni. Kako oni koji znanjem predstavljaju svoje škole, tako i oni koji strpljivo slušaju i navijaju. A svima je dat zajednički zadatak: da u svoj vojvođanskoj šarolikosti nauče koliko se zapravo poznaju. Ovogodišnja novina je da se đaci ne takmiče samo na srpskom, već i na jezicima drugih nacionalnih zajednica, pa su se tako takmičili đaci iz osam škola na mađarskom i jedna na slovačkom jeziku.
“Sad smo otvorili vrata drugim jezicima na kojima se vodi nastava u Vojvodini i sigurno će to motivisati ovogišnji program i ovogodišnji kviz će motivisati te škole da se u što većem broju jave na takmičenje”, kaže Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje. Za sada ćemo vam otkriti da su u finale ušli đaci iz srednjih škola u Bečeju, Staroj Pazovi, Beloj Crkvi i Žablju, a pobednika jedanaestog ciklusa znaćete do kraja maja, kada će se kviz i emitovati na Radio-televiziji Vojvodine. https://www.youtube.com/watch?v=NpT-08OwMtU

Zrenjanin : Živa biblioteka u biblioteci “Žarko Zrenjanin”

Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” uz podršku Grada Zrenjanina obeležila je  9. maj, Dan Evrope, organizacijom “Žive biblioteke” na Dečjem odeljenju u periodu od 10 do 16 časova. Nakon Beograda, Ivanjice, Pančeva, Novog Sada, Smedereva, Niša, Novog Pazara, i Zrenjanin se pridružuje projektu “Živa biblioteka”, projektu Saveta Evrope koji podržava Kancelarija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. “Živa biblioteka” funkcioniše kao prava biblioteka, gde čitaoci, između ostalog, dolaze da pozajme knjigu na određeno vreme. Postoji jedna razlika: knjige u Živoj biblioteci su ljudi, i ovakve knjige i čitaoci imaju priliku da uđu u pravi dijalog.  Knjige u “Živoj biblioteci” su ljudi koji predstavljaju grupe koje su često meta predrasuda i stereotipa i koji su neretko žrtve diskriminacije i socijalne ekskluzije. U ovoj biblioteci knjige ne samo da mogu da pričaju, već mogu i da odgovaraju na pitanja čitalaca, a mogu i da postavljaju pitanja i da uče.

Dan sećanja na Branka Radičevića

Đurđevdanski uranak u Sremskim Karlovcima, višedecenijska tradicija u okviru koje u osvit zore pobornici tog običaja odlaze na Stražilovo i kod groba Branka Radičevića prisustvuju pomenu koji sveštenik Donje karlovačke crkve Milenko Popović služi velikom pesniku, ove godine je imao posebno svečanu dimenziju. Po odluci i s blagoslovom episkopa sremskog Vasilija su na uranak išli učenici Bogoslovije “Sveti Arsenije”, profesori te škole, karlovačko sveštenstvo i žitelji Sremskih Karlovaca. U dogovoreno vreme, svi zajedno predvođeni vladikom Vasilijem, koji je jahao na konju, krenuli su iz centra Karlovaca. Na takozvanoj velikoj krivini na Stražilovu, povorku, u kojoj je bilo dosta konjskih zaprega, čiji vlasnici inače ne propuštaju ovaj događaj, uz hleb, so i rakiju, dočekali su tamošnji šumar i njegova supruga, čestitajući praznik svima. Pomen Branku Radičeviću ovog puta  služio je vladika Vasilije.(→Press Clipping)

Festival muzičkih i baletskih škola Srbije

Muzička škola „Josif Marinković” iz Zrenjanina je, od 8. do 13. maja  domaćin 61. Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije. Od osnivanja festivala pa do danas, zrenjaninska škola je imala priliku da bude njegov domaćin i 1984. godine. Na ovogodišnjem festivalu će se predstaviti 64 muzičke škole, nastupiće 64 ekipe solista, 34 kamerna ansambla i 11 orkestara iz svih delova Srbije. Festival je otvoren za javnost, a ulaz na sva dešavanja je slobodan. – Kako nemaju sve škole u okviru svoje delatnosti srednje muzičko obrazovanje, Festival muzičkih i baletskih škola Srbije je usmeren isključivo na osnovno muzičko obrazovanje i vaspitanje, te stoga predstavlja jedinstvenu manifestaciju koja ima za cilj vrednovanje kvaliteta solističkog, kamernog i orkestarskog muziciranja na republičkom nivou. Takmičare će ocenjivati stručni žiri koji čine eminentni profesori iz svih delova Srbije, od kojih su dva člana žirija – profesorka klavira Melita Mironović i profesor trombona Branislav Gagić, kolege iz naše škole – kaže direktorka Muzičke škole „Josif Marinković” Danijela Radaković Derikrava.
Takmičarski deo odvijaće se u Svečanoj sali škole i u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina, a planiran je i propratni program. Posebnu atrakciju predstavio je svečani koncert povodom otvaranja 61. festivala, koji je održan u nedelju, 7. maja sa početkom u 19 časova, u Kulturnom centru Zrenjanina. Na ovom koncertu nastupiće združeni ansambili – gudački i duvački orkestar, kao i horovi, te će na taj način biti predstavljene sve sfere delatnosti Muzičke škole „Josif Marinković”. Ansamblima, pojedinačnim i združenim, dirigovaće profesori Senka Milisavljević, Zorica Kozlovački, Vesna Nemčev, Branislav Gagić i Sanja Popović.
U Svečanoj sali škole održaće se još jedan koncert, u sredu, 10. maja, u 19 sati, dok će se završni koncert, na kojem će nastupiti najuspešniji učesnici 61. Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije, održati po završetku ove manifestacije, 13. maja, u 19 časova, u Kulturnom centru, kada je i Dan škole. Muzička škola „Josif Marinković”,  osnovana je 1948. godine. Jedina je osnovna muzička škola u Srednjobanatskom okrugu, a jedina srednja muzička škola u srednjem i severnom Banatu. Delatnost škole odvija se kroz rad sedam odseka: klavirski, gudački, duvački i udaraljke, trzački, odsek harmonike, solo pevanja i teoretski odsek.

Novi Sad: Gimnazijsko takmičenje u besedništvu

Već treću godinu, novosadska gimnazija “Laza Kostić” organizuje takmičenje u besedništvu vojvođanskih gimnazija. Ovog puta, učestvovalo je 16 takmičara, iz devet gimnazija. Na temu “Hrabre sreća prati” gimnazijalci su se dotakli hrabrosti onih koji ostaju u zemlji, onih koji ne beže od odgovornosti, bore se za bolji sistem, protiv nasilja, za slobodu, umetnost i duh. Ljubav prema lepoj reči i duhovnosti podstiče ove mlade ljude da besede. Upravo ideja da se gimnazijalcima usadi ljubav prema veštini govorenja bila je vodilja kada je pre tri godine osmišljeno takmičenje. https://www.youtube.com/watch?v=SBOBNr75jFo

“Evropski dani sunca u Kuli”

Manifestacija i stručni skup „Evropski dani sunca u Kuli” održaće se u četvrtak, 11. maja po osmi put. Posetioci će od devet do dvanaest časova na platou ispred pošte u centru Kule moći da vide prezentacije domaćih kompanija koje se bave obnovljivim izvorima energije. Od jedanaest do šesnaest časova, u Srednjoj tehničkoj školi „Mihajlo Pupin” održaće se niz stručnih predavanja i edukativnih radionica iz oblasti ekologije, zaštite životne sredine i obnovljivih izvora energije. Cilj ovakve manifestacije je promocija upotrebe solarne energije, edukacija o novim sistemima i dostignućima u ovoj oblasti, kao i povećavanje energetske efikasnosti u našim sredinama.
Manifestaciju i stručni skup “Evropski dani sunca u Kuli” organizuje Društvo za obnovljive izvore energije STŠ “Mihajlo Pupin” u saradnji sa Centrom za energetsku efikasnost i primenjenu ekologiju iz Beograda i opštinom Kula. Predsednik Upravnog odbora ovog društva, profesor Marjan Ivanov, kaže da ova manifestacija ima višestruk značaj za učenike srednje škole “Mihajlo Pupin” i da je ona rezultat dosadašnjeg rada nekoliko profesora iz ove škole. “U maju 2011. godine smo na krov zgrade škole postavili prvu fotonaponsku elektranu u Vojvodini koja je priključena na elektroenergetski sistem. Time smo obezbedili značajnu uštedu za samu školu, ali i đacima na konkretnom i jasnom primeru pokazali kako možemo koristiti energiju iz prirode i čuvati našu sredinu. Naše Društvo organizuje edukativne radionice, napisali smo i jedan priručnik za osnovne škole… Ova manifestacija je godišnja prezentacija svih saradnika, kompanija I predavača, sa kojima mi sarađujemo tokom cele godine,” rekao je profesor Ivanov.
Srednja tehnička škola “Mihajlo Pupin” će od sledeće godine upisivati đake u dva nova obrazovna profila: elektrotehničar informacionih tehnologija i elektrotehničar obnovljivih izvora energije. Deca koja se opredele za izučavanje obnovljivih izvora energije imaće jedinstvenu priliku da ovaj smer po prvi put pohađaju u ovom delu Vojvodine.

Vremeplov: Dimitrije Nešić

Na jučerašnji dan 9. maja 1904. godine umro je srpski matematičar Dimitrije Nešić, profesor na Velikoj školi u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije i ministar prosvete. Napisao je više udžbenika i uveo metarske mere u Srbiji.

Vremeplov: Šiler

Na jučerašnji dan 9. maja 1805. godine umro je i nemački pisac, filozof, istoričar i teoretičar umetnosti Johan Kristof Fridrih fon Šiler, najznačajniji nemački klasični dramatičar. Pobegao je 1782. iz Virtemberškog vojvodstva u kojem je radio kao pukovski lekar, a u Vajmar se preselio 1787, gde se sprijateljio sa Geteom, koji mu je pomogao da 1789. postane profesor istorije na univerzitetu u Jeni. Potom je izdavao časopise “Hore” i “Almanah muza”. Dela: drame “Razbojnici”, “Don Karlos”, “Valenštajn”, “Verenici iz Mesine”, “Demetrijus” (nedovršena drama iz ruske istorije), tragedije “Fijeskova zavera u Đenovi”, “Spletka i ljubav”, “Marija Stjuart”, “Devica Orleanska”, komad o oslobodilačkoj borbi Švajcaraca “Vilhelm Tel”, balade “Polikratov prsten”, “Jemstvo”, “Ibikovi ždrali”, istorijski radovi “Istorija otpadništva ujedinjene Nizozemske”, “Istorija Tridesetogodišnjeg rata”, filozofske i estetičke rasprave “O ljupkosti i dostojanstvu”, “O uzvišenom”, “O estetičkom vaspitanju čoveka”, “O tragičnoj umetnosti”, “O naivnom i sentimentalnom pesništvu”, epigrami “Ksenije”.

Osnovci se oporavljaju od posledica noro virusa

Uzrok razboljevanja grupe novosadskih osnovaca na rekreativnoj nastavi na Divčibarama pre nedelju dana je noro virus, kako nam je rekla jedna od majki zaražene dece Suzana Antić, koja je tu informaciju dobila od Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Time su zvanično opovrgnute tvrdnje da su stomačne tegobe dece nastale usled trovanja hranom ili vodom na rekreativnoj nastavi u hotelu „Pepa”, gde su odseli. “Reč je o virusu koji se najčešće prenosi zagađenom hranom ili vodom i, kako smo saznali, jak je, agresivan i brzo se širi“, kaže Suzana Antić. Ipak, i dalje nemamo dokaze odakle je virus krenuo. Fascinantno nam je da je jedno ili dva deteta moglo tako brzo raširiti virus među ostalima.
Nakon što su bolesni mališani vraćeni dan ranije u Novi Sad, ekipe Sanitarne inspekcije i Instituta za javno zdravlje Valjeva izašli su u vanredne kontrole hotela „Pepa”. Kako smo uspeli da saznamo u valjevskom institutu, njihove službe uzele su briseve s radnih površina u kuhinji hotela, ali ne i uzorke hrane, koje tada već nije bilo. Po rečima Suzane Antić, jedna od devojčica koja je boravila na rekreativnoj nastavi na Divčibarama tek prekjuče je prestala da povraća, a sada je virus zahvatio i pojedine roditelje, kao i učiteljičinu ćerku i jednog dečaka koji nije išao na ekskurziju. (→Press Clipping)

Zaražena i nova grupa đaka

U hotelu „Pepa” na Divčibarama trenutno boravi nova grupa dece, iz Beograda i Zaječara, koja su takođe podlegla sličnim stomačnim tegobama, kako kažu iz tog hotela. Prvi simptomi pojavili su se dvadesetak sati nakon dolaska, a menayerka hotela Branka Ivić kaže da su iz Zavoda za javno zdravlje Valjeva rekli da je ponovo reč o virusu, a ne trovanju. Po njenim rečima, iz ZJZV su tri puta uzimali briseve iz hotela, analizirajući hranu, vodu, zaposlene. “Decu trenutno tegobe prolaze, situacija se smiruje i s njima jr dvoje lekara iz pratnje”, kaže Branka Ivić.

Zbog straha Novosađani ne vakcinišu decu

Novi Sad je jedan od četiri grada u Srbiji u kojima roditelji najčešće odbijaju da vakcinišu decu. Iako su nadležne inspekcije podnele prekršajne prijave protiv roditelja koji odbijaju vakcinisanje dece, podaci kažu da do sada nijedan roditelj nije kažnjen. U Domu zdravlja „Novi Sad“ navode da je odbijanje najčešće kada je reč o MMR vakcini, a smatraju da je uloga lekara i u tome da stalno prosvećuju pacijente, te da se na taj način bore protiv, kako navode, neosnovanih strahova. Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja „Novi Sad“ dr Vesna Vuleković kaže da je trend slabijeg obuhvata imunizacije prisutan od pre desetak godina, što može da se tumači većim informisanjem o sastavu vakcina i informisanjem na društvenim mrežama. Dr Vuleković navodi da je ovde reč o kolektivnom imunitetu, jer vakcinišući se, mi ne samo da štitimo sebe, već i sve one koji su u našoj blizini. “Mi ne živimo sami, živimo u zajednicama, pogotovu jer naša deca od najranijeg uzrasta kreću u kolektiv. Imunitet im je nezreo i stoga je važno da budu zaštićeni vakcinom“, objašnjava ona. (→Press Clipping)

Neophodno najmanje 95 odsto vakcinisanih

Da bi se postigao i sačuvao kolektivni imunitet obuhvat vakcinacijom mora biti najmanje 95 odsto, odnosno toliko populacije treba da bude vakcinisano. To znači da su od zaraznih bolesti zaštićena i deca koja su vakcinisana i ona koja iz zdravstvenih razloga nisu mogla da prime vakcinu. Sankcionisanje roditelja, odnosno staratelja, koje odbijaju Zakonom obaveznu vakcinaciju dece spada u jurisdikciju Sanitarne inspekcije i nikako nije u nadležnosti Doma zdravlja “Novi Sad”, objašnjava dr Vuleković. “Posao lekara, pedijatara je da roditeljima objasni važnost vakcinacije po zdravlje njihove i sve ostale dece. Naš zadatak je da strpljivo, bez prestanka, zdravstveno prosvećujemo i vaspitavamo mlade ljude govoreći o magičnim dostignućima savremene  medicine, u koje spada i vakcinacija. Deo našeg rada je da otklanjamo strahove ljudi nastale od neznanja i nepotpunih informacija, i da svojim iskrenim i dobronamernim pristupom otklonimo strahove i steknemo poverenje“, poručuje načelnice novosadske pedijatrije.

Vakcinacija MMR vakcinom: Najmanji obuhvat u Nišu

Prema ranije objavljenim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u najvećem padu je vakcinacije dece MMR vakcinom protiv malih boginja, rubeola i zauški, a najmanji obuhvat je u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. U Nišu je obuhvat MMR-om svega 51 odsto, dok je u Beogradu 65 odsto.
Prekršajnim sudovima u Novom Sadu i Nišu, tokom ove i prethodne godine nije stigao nijedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu.

Zbog sniženog obuhvata vakcinacijom u Rumuniji  umrla 21 osoba

Zbog sniženog obuhvata vakcinacijom u toku je epidemija malih boginja u Rumuniji gde je do sada obolelo više od 4.800 ljudi i umrla 21 osoba.

Tribina o bolestima zavisnosti u Staroj Pazovi

U organizaciji Centra za socijalni rad u Staroj Pazovi u Kući fudbala upriličena je tribina na temu “Bolesti zavisnosti u porodici i zaštita dece”. Stručni radnici socijalne zaštite, obrazovanja i zdravstva sa teritorije opštine Stara Pazova bili su u prilici da se u okviru strčnog skupa informišu na temu koje bolesti zavisnosti prete porodicama i na koji način zaštiti decu od istih. Među bolestima zavisnosti roditelja dece najčešća je alkoholIzam, zatim kockanje, upotreba sedativa i narkotika. U staropazovačkom Centru za socijalni rad ističu da su ovakve edukacije od izuzetne važnosti za sve stručnjake koji dolaze u posredan kontakt sa decom. Stručna tribina okupila je oko pedesetoro radnika koji se bave socijalnom zaštitom dece, kao i prosvetnih i zdravstvenih radnika. Treba istaći da je Centar za socijalni rad u Staroj Pazovi objavio publikaciju “Vodič kroz prava i usluge u socijalnoj zaštiti”, koja se tiče ne samo odraslih, već i dece i mladih.

Netanijahu: Palestinci ne obrazuju svoju decu za mir

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u nedelju  da Palestinci ne obrazuju svoju decu za mir. Govoreći na sednici vlade, pred posetu predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa Izraelu, Netanijahu je rekao da smatra da Trampovo prvo putovanje u inostranstvo u svojstvu predsednika, koje obuhvata posetu Izraelu, jeste odraz snažne veze izmedju dve zemlje, preneo je AP. Netanijahu je pozdravio Trampovo nastojanje da se obnove mirovni pregovori sa Palestincima, ali je kritikovao palestinskog predsednika Mahmuda Abasa jer “hvali teroriste i plaća ih” kao i zbog toga što iznosi lažnje tvrdnje o učenju dece miru. Oko 35.000 porodica ubijenih ili ranjenih Palestinaca u višegodišnjem sukobu sa Izraelom dobija novac iz takozvanog paestinskog “mučenickog fonda”. Izrael smatra da se tim isplatama glorifikuje terorizam i ljudi podstiču da ubijaju.

Milion dece izbeglica pobeglo od rata u Južnom Sudanu

Od građanskog rata u Južnom Sudanu do sada je pobeglo milion dece, što doprinosi jednoj od najvećih svetskih izbegličkih kriza, saopštile su 8. maja UNHCR i UNICEF. U saopštenju ove dve agencije UN navodi se da je još milion dece raseljeno unutar same zemlje, nakon što su bili primorani da napuste svoje domove zbog sukoba. Prema izveštaju 62 odsto izbeglica iz Južnog Sudana su deca, a više od 750.000 dece je samo ili bez svojih porodica. Ukupno je od rata u Južnom Sudanu pobeglo oko 1,8 miliona ljudi. Za decu koja još žive u Južnom Sudanu situacija ne obećava. Skoro 75 procenata dece ne ide u školu, kaže se u izveštaju UN, što je najveća populacija dece na svetu koja nema pristup obrazovanju.

About the Author

admin

Leave a Reply