Vesti – 11.05.2017.

Uskoro Zakon o javnim službama i  novi “krovni zakon”

U ponedeljak  je  održan sastanak predstavnika sindikata prosvetnih radnika sa ministrom Mladenom  Šarčevićem. Bilo je reči o finalizaciji predloga “školskih zakona” koji će na “prikraćenu” javnu raspravu, a potom, po ubrzanom postupku, i u Narodnu skupštinu kako bi stupili na snagu sa početkom nove školske godine. Učestvovao je  i predsednik NSPRV i generalni sekretar SRPS-a  Ranko Hrnjaz. Kako službeno ovi zakoni još  nisu na javnoj raspravi (za razliku od Zakona o univerzitetskom obrazovanju, koji je u jeku javne rasprave, prim. ured.)  još uvek možete dostavljati vaše  obrazložene primedbe, izmene, dopune i amandmane na predloge ovih zakona. Zakone možete preuzeti sa našeg sajta. (→Propisi)

Zakon o PIO: Kazneni penali se ukidaju nakon 65. godine?

U naredni mesec-dva Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja trebalo bi da sačini nacrt izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, uputi ga Vladi Srbije na usvajanje, koja ga potom  kao svoj predlog šalje poslanicima Skupštine Srbije na usvajanje. Tek nakon toga očekuje se da će to biti sredinom ove godine počeće da važi novina da će svima koji budu otišli u prevremenu penziju ček biti umanjenjen dok ne napune 65 godina, a nakon toga će steći pravo na punu penziju.
Izmenom Zakona o PIO svi koji su protekle dve godine otišli u penziju bez ispunjenog starosnog uslova, odnosno nisu imali 65 godina, koliko je propisano, i zbog toga imaju prevremenu penziju, pravo na isplatu punog iznosa ostvariće kada navrše 65 godina. Do tada će im ček biti manji 0,34 odsto po mesecu za godine koje im nedostaju do limita. Drugim rečima, penzionerima će prevremena penzija važiti do navršenih 65 godina, a nakon toga dobijaće pun iznos i neće imati penale.

Izmene Zakona o PIO: Šta li će reći MMF?

Po procenama Ministarstva rada, očekivani rast BDP-a, povećana naplata doprinosa Fonda PIO, nove investicije i trend rasta zapošljavanja daju pozitivne efekte, a sve to stvara mogućnost za ukidanje penala posle dostizanja opšte starosne granice, koja i za žene i za muškarce iznosi 65 godina života. Radna grupa koja priprema izmene Zakona o PIO svoj predlog uputila je Međunarodnom monetarnom fondu i očekuje da on bude prihvaćen narednih meseci. Valja podsetiti na to da pre dve godine predstavnici MMF-a nisu pristali na ukidanje penala nakon navršenih 65 godina života, ali je tada i stanje u penzionom fondu bilo mnogo lošije nego danas.

Usvojen deo nastavnog plana za petake: Informatika obavezna

Nastavni program za peti razred osnovnih škola usvojen je 9. maja za informatiku i računarstvo, tehniku i tehnologiju, fizičko i zdravstveno obrazovanje i muzičko na 131. sednici Nacionalnog prosvetnog saveta. Novi nastavni plan usvojen je na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta pre tri nedelje, a u utorak  i njegov program što znači da će informatika i računarstvo definitivno postati obavezni predmet. Informatički sadržaji biće izuzeti iz predmeta tehničko i informatičko obrazovanje, dok će biti dodati sadržaji iz preduzetništva, a ovaj izmenjeni predmet nosiće naziv tehnika i tehnologija. Fizičko će postati fizičko i zdravstveno vaspitanje i ovo je jedini predmet za koji nije bilo uopšte pritužbi, rekao je predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta prof. dr Aleksandar Lipkovski.
Šta će biti sa nastavnim programom ostalih predmeta, sa obzirom na to da se u utorak  nisu našle na dnevnom redu zbog velikog broja primedbi, ostaje da se vidi na narednoj sednici koja je zakazana za 23. maj. Glavne primedbe su bile za to da se ne može nastavni program za peti razred gledati pojedinačno, već mora da se gleda kao celina. Ana Blečić iz Srpskog biološkog društva je upravo na to imala zamerku, ističući da treba videti šta će se raditi dalje i u šestom, sedmom i osmom razredu. Nastavni program za peti razred radio je Zavod za unapređvanje obrazovanja i vaspitanja na inicijativu Ministarstva prosvete.
Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra i Anamarija Viček, državni sekretar prisustvovali su današnjoj sednici kao predstavnici Ministarstva prosvete. Ovu sednicu obeležila je i rasprava o problemu komunikacije izmađu Ministarstva i Nacionaonalnog prosvetnog saveta, nakon čega je Anamarija Viček napustila sednicu. Na sednici kao tema našla se i aktuelna peticija o Darvinu, za koju je Nacionalni prosvetni savet rekao da se neće izjašnjavati dok se biolozi ne izjasne.

Ministar prosvete može da poništi doktorsku diplomu

Javna rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju počela je 8. maja  u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, a potom je ovaj zakonski predlog  predstavljen u rektoratu Univerziteta  u Novom Sadu (10. maja), u  Kragujevcu biće predstavljen 11. maja, a u  Nišu 22. maja. Rok da se javnost upozna sa ponuđenim rešenjima i predloži izmene pre nego što dokument uđe u skupštinsku proceduru ističe 23. maja.
Zakonopisci čekaju reakcije, analizu i kritiku predloženog teksta. A nacrt zaista obiluje novinama: rektori i dekani će imati neograničen broj mandata, vežbe studentima držaće eksperti iz privrede kao profesori van radnog odnosa, mladi stručnjaci biraće se u zvanje asistenta sa doktoratom, …. (→Press Clipping)

Nastavnici će ponovo štrajkovati glađu jer nisu vraćeni na posao

Prosvetni radnici Živаdin Disić i Petаr Blаgojević, koji su u februаru štrаjkovаli glаđu ispred Vlаde Srbije, jer su im nepravedno oduzete licence, stupiće u subotu 13. mаjа u štrаjk glađu jer ne mogu dа ostvаre prаvo nа rаd, saopštio je Forum beogrаdskih gimnаzija (FBG). “Ni tri mesecа pošto im je ministаr prosvete Mlаden Šаrčević vrаtio licence zа rаd i time, bаr nаizgled, rešio problem kolegа koje su četiri dаnа štrаjkovаle glаđu, Živаdin Disić i Petаr Blаgojević ne mogu dа ostvаre Ustаvom zаgаrаntovаno prаvo nа rаd”, navedeno je u saopštenju. FBG je naveo da je nаkon tri mesecа iščekivаnjа i bezuspešnih pokušаjа stupаnjа u kontаkt sа ministrom prosvete “svimа jаsno” dа je Šаrčević slаgаo štrаjkаče i obmаnuo jаvnost Srbije kаko bi prekinuo štrаjk glаđu i smаnjio nezаdovoljstvo prosvetne jаvnosti.
Ministаr je u februaru odlučio dа izdа rešenje o privremenom vrаćаnju licenci, ali Živаdin Disić i Petаr Blаgojević nisu vrаćeni nа posаo. U novi štrajk glađu oni će stupiti ispred Ministarstva prosvete. “Direktori odgovorni zа slučаjeve Disićа i Blаgojevićа, umesto dа budu sаnkcionisаni, nаgrаdjeni su novim mаndаtimа. FBG će podržаti štrаjk Živаdinа Disićа i Petrа Blаgojevićа i u tome će mu se pridružiti orgаnizovаnjem protestnih skupovа i drugim vidovimа sindikаlne borbe. Forum će kolegаmа pružiti prаvnu podršku zbog kršenjа osnovnih ljudskih prаvа”, navedeno je u saopštenju.

Mandić: Novi zakon za kvalitetniji proces akreditacije

Novi zakon o viskom obrazovanju predviđa osnivanje nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta, što bi trebao da omogući kvalitetniji proces akreditacije, izjavila je pomoćnica ministra prosvete za razvoj i visoko obrazovanje Vesna Mandić. Navodeći da će to telo, koje će biti nezavisno, imati upravu i stručne službe koje će kvalitetnije sprovoditi proces akreditacije, Mandić za RTS kaže da će nove ustanove, pri početnoj akreditaciji, imati pravo da se pripremaju za upis studenata, ali to ce moći da realizuju tek nakon akreditacije, godinu dana nakon osnivanja. Ističe da je je jedan od glavnih ciljeva zakona da se obrazuje kreativna mlada populacija koja usvaja i stvara nova znanja.
Novi zakon, navodi Mandić, izaći će u susret studentima jer se, kako objašnjava, spušta granica na 48 bodova za rangiranje za finansiranje na teret budžeta. Takođe, za studente koji rade, otvara se mogućnost takozvanih “part tajm” studija. Jedna od novina zakona su i menadžeri visokoškolskih ustanova koji se uvode zbog sinhronizacije rada fakulteta i ministarstva u pogledu upravljanja finansijama.  Rektori i dekani će se birati na četiri godine i neće im biti ograničen broj mandata.
Javna rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju je u toku , a kako RTS navodi može se očekivati da taj Zakon u junu uđe u skupštinsku proceduru.

Senat UB raspravljaće o Darvinovoj teoriji evolucije

Ministarstvo prosvete se neće baviti peticijom za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama, rekao je ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević, a rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević kaže da je ta peticija stigla na univerzitet i da će biti na dnevnom redu neke od narednih sednica Senata UB, s obzirom na veliko interesovanje javnosti. Upitan da prokomentariše to što je među potpisnicima veliki broj njegovih kolega lekara, Bumbaširević odgovara: – Nevezano za to ko su potpisnici, zna se da se naučne teorije potvrđuju ili odbacuju na naučnim skupovima i u naučnim časopisima, a nikako peticijama i raspravama u javnosti – poručuje Bumbaširević, kome je neprihvatljivo da ovu tematiku razmatraju ljudi koji se bave nekim drugim oblastima.
Kako piše “Danas”, Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u poslednjih desetak godina nije stigla nijedna inicijativa za izmenu dela nastavnog programa biologije u kojem se govori o teoriji evolucije. To je samoinicijativno uradila nekadašnja ministarka prosvete Ljiljana Čolić 2004. godine, izmenom programa tog predmeta za osmi razred, ali je nakon žestoke reakcije javnosti, kolegijum Ministarstva prosvete vratio Darvinovu teoriju u škole.

Biolog i pokretač peticije protiv Darvina “ukrstili koplja”

Peticija za reviziju izučavanja Darvinove teorije evolucije u školama i na fakultetima, završiće se neslavno po njene inicijatore, očekuje Uroš Savković sa Instituta za biološka istraživanja. Pokretač peticije Radmilo Rončević, s druge strane, tvrdi da za teoriju evolucije nema dokaza. Revizija Darvinove teorije evolucije opet je aktuelana tema u Srbiji. Baš kao i 2004. godine kada je tadašnja ministarka prosvete Ljiljana Čolić pokušala da dekretom da izostavi Darvina iz nastavnog plana za biologiju. Njen potpis ponovo je ispod sličnog zahteva, koji sada potpisuje još 165 ljudi. Peticija je podneta i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, SANU, univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu i senatima Univerziteta u Kragujevcu i Univerziteta u Banjaluci.
Pokretač peticije, hirurg u penziji Radmilo Rončević, izjavio je u Danu uživo N1 da se tom inicijativom ne traži da se teorija evolucije izbaci iz sistema obrazovanja, već da se izvšri revizija njenog izučavanja i da se ukazuje i na podatke koji negiraju tu, kako je rekao, hipotezu. Rončević tvrdi da se teorija evolucije zasniva na “spekulacijama, mašti, zabludi i na laži”. “Ne mogu da shvatim kako evolucionisti mogu da tvrde da je dokazano kako je nastao život. Niko ne zna. Teorija nije objasnila ništa. Ja nemam teoriju, ne znam kako je nastao život, možemo samo da nagađamo”, poručio je on. Na pitanje da li se pokretči peticije pozivaju na neka istraživanja koja bi osporila Darvinovu teoriju, Rončević kaže da se oni pozivaju na “opšte poznate činjenice”. Kaže i da nije kreacionista i da ne zna ni šta je to, i poručuje da je cilj peticije da se sa tim upozna šira javnost, i da ne zna šta će dalje biti.
Gost Dana uživo bio je i Uroš Savković sa Instituta za biološka istraživanja, koji je istakao da se teorija evolucije temelji na naučnoj metodologiji koja je proverljiva, i da se njen sadržaj svakodvneno dopunjuje. I savremeni podaci iz molekularne biologije govore o zajedničkom poreklu života na zemlji. “Savremeni podaci iz biologije apsolutno ne negiraju Darvinovu teoriju evolucije. Nismo stali 150 godina unazad na Darvinu, svakodnevno se dokazuju ponovo naučne činjenice, činjenice prirode koje se uklapaju u taj konceptualni sklop koji je Darvin postavio”, ističe on i dodaje i da savremeni podaci iz molekularne biologije govore o zajedničkom poreklu života na zemlji. Savković kaže i da pokretači peticije niz činjenica nisu izneli na pravi način, već su dali prostora maštarijama i nenaučnom mišljenju. On poručuje i da je nauka otvorena za argumentovanu raspravu, ali da se pokretači peticije nisu pozvali ni na jednu referencu koja bi osporila Darvinovu teoriju. Zato očekuje da će se ta priča, kao i 2004, završiti neslavno po inicijatore peticije. Javnost je, kako kaže, već decenijama, pa i vekovima, dobro upućena u teoriju evolucije preko obrazovnih institucja, i poručuje da ovakvi pokušaji “neće proći”.      https://www.youtube.com/watch?v=oNdoRQl984U

Majmun pradeda i nosioci lažnih zastava

Gde na­đo­ste da Zu­kor­li­ća pi­ta­te ka­ko je na­stao čo­vek? E, jee, što bi re­kao Da­čić, pa gde nje­ga kad je nje­ga stvo­rio Tvo­rac. Stvar­no ste in­te­lek­tu­al­ci…piše kolumnista Politike Goran Kozić. “Da­kle, no­va pe­ti­ci­ja. No­vih 166 pa­met­nih ho­će da obo­re Dar­vi­na, obra­tiv­ši se skup­štin­skom Od­bo­ru za obra­zo­va­nje (Zu­kor­lić na če­lu), pri­klju­čiv­ši se sa­da već le­gen­dar­noj bor­bi le­gen­dar­ne mi­ni­star­ke obra­zo­va­nja ko­ja je pre de­se­tak go­di­na hte­la da ga iz­ba­ci iz udž­be­ni­ka bi­o­lo­gi­je. Dar­vi­na, ne Zu­kor­li­ća” kaže Kozić.“Lji­lja­na Čo­lić, DSS, dok­tor fi­lo­lo­gi­je, biv­ša mi­ni­star­ka je za šest me­se­ci, pre iz­nu­đe­ne ostav­ke, na­pra­vi­la lom! Po­sme­nji­va­la je di­rek­to­re ško­la po Sr­bi­ji, pred­la­ga­la je da se uče­nje en­gle­skog je­zi­ka pre­ba­ci u fa­kul­ta­tiv­ne pred­me­te i po­me­ri za ka­sni­je raz­re­de, da se obu­ka za rad na kom­pju­te­ri­ma ob­u­sta­vi u osnov­nim ško­la­ma zbog stra­ha od kom­pju­ter­skog zra­če­nja i uve­la je pred­met Zdrav­stve­no vas­pi­ta­nje, što je u jav­no­sti iza­zva­lo pod­smeh. Hte­la je i da ve­ro­na­u­ku uve­de od pr­vog raz­re­da kao oba­ve­zan pred­met. Ali, sva­ka­ko, ono što je pro­sla­vi­lo je po­ku­šaj iz­ba­ci­va­nje Dar­vi­no­ve te­o­ri­je evo­lu­ci­je iz udž­be­ni­ka za osmi raz­red u ško­la­ma u Sr­bi­ji. Po­sle to­ga ve­li­ki deo jav­no­sti ju je „ma­sa­kri­rao”, pa je bi­la pri­nu­đe­na da na sed­ni­ci vla­de, na ko­joj se već oče­ki­va­lo da je Ko­štu­ni­ca sme­ni – pod­ne­se ostav­ku Ni­ka­da ne­ću pri­hva­ti­ti tvrd­nju da mi je pra­de­da bio maj­mun. Sva­ka čast „to­le­rant­nim” oso­ba­ma, ko­ji­ma ta­kve ne­bu­lo­ze ne sme­ta­ju, re­kla je Lji­lja­na Čo­lić ta­da” piše kolumnista Politike.
Vi­de­će­mo ka­sni­je za­što su ova­kvi po­ku­ša­ji sa­mo na­iz­gled sme­šni i za­ni­mlji­vi. Oni ni­su ni jed­no ni dru­go. No­si­o­ci „la­žnih za­sta­va” opa­sni su lju­di. (→Press Clipping)

Đorđević: Na reviziju izučavanja evolucije se mora reagovati

“Kao ministra odgovornog za kreiranje obrazovnih politika, apelujem na g. Mladena Šarčevića da javno odgovori na inicijativu pokrenutu „Peticijom za reviziju izučavanja evolucije u našim školama i na fakultetima“, koja bi mogla dramatično da utiče na obrazovni sistem Republike Srbije” kaže Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke. Ministru je nesumnjivo poznato da je naznačena peticija podstakla javnu raspravu između naših uglednih naučnika i zagovornika kreacionizma, kao i da je 2004. godine slična stanovišta o potrebi da se iz udžbenika ukloni Darvinova teorija evolucije iznosila tadašnja ministarka prosvete.
“Podsećam da na reagovanje obavezuju i mnogobrojni međunarodni dokumenti. Još 2007. godine Savet Evrope je doneo rezoluciju pod nazivom „Opasnosti od kreacionizma u obrazovanju“, koja je pokazala visok stepen zabrinutosti EU zbog jačanja pseudonaučnih pokreta koji se kriju pod okriljem kreacionizma. Pored toga, godinu dana ranije, 67 nacionalnih akademija nauka, među kojima i SANU, potpisalo je „Deklaraciju o predavanju evolucije“” kaže Đorđević.(→Press Clipping)

Profesori Bogoslovije kažu da teorija evolucije nema zamenu

Grupa nastavnika i saradnika Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu ocenila je povodom peticije grupe građana za reviziju izučavanja teorije evolucije da u programu nastave biologije, na svim obrazovnim nivoima, ne postoji ništa što bi trenutno moglo da zameni teoriju evolucije.
Kako prenosi N1, u Stavu o teoriji evolucije, koji je potpisalo 12 teologa, podseća se da “nijedna od institucija kojima je pomenuta peticija upućena nema nadležnost da zadire u ma koju naučnu oblast i vrši ‘reviziju’ onoga što se unutar nje ima smatrati za naučnu teoriju i kao takvo biti izučavano i predavano đacima i studentima”. Oni podsećaju da inicijative za slične ”revizije“ ne mogu poteći od skupine građana (ma koliko ona bila velika, a njeni članovi ugledni), već jedino i isključivo od same nauke, tj. date naučne oblasti (u ovom slučaju: biologije) odnosno od naučne zajednice eksperata kompetentnih u tom domenu istraživanja.(→Press Clipping)

Veseli i šareni kišobrani sive oblake pobeđuju

Ko kaže da kišni dani moraju da budu i tmurni, taj nema kišobran koji razvedrava i najcrnje oblake! Akademska slikarka Olga Rabrenović pre tri godine pokrenula je običan, ali za nas neobičan biznis oslikavanja kišobrana uljanim bojama. Volite cveće, gradove, istorijske ličnosti, stihove i misli… ništa vas ne sprečava da tu svoju ljubav date Olgi da prenese na kišobransko platno i dokaže vam da kiša i te kako može biti zabavna i šarena. „Inspiriše me misao da više nijedan kišni dan ne mora da bude očajan i siv”, kaže Olga, koja radi u dve osnovne škole, „23. oktobar” u Sremskim Karlovcima i „Jovan Dučić” u Petrovaradinu. Ona dodaje da je svi pitaju kako izgleda njen kišobran, a ona je svoj oslikala tek pre mesec dana. Do svojevrsnog sklopa umetnosti slikanja i stvaralaštva majke prirode došlo je pre tri godine, kada je Olga imala zadatak da, za Dan škole „23. oktobar” organizuje deo priredbe. Najpre je na umu imala modnu reviju, ali zbog nemogućnosti rada s garderobom, dosetila se da organizuje reviju oslikanih kišobrana, što je direktor škole rado podržao, a deca su još radije učestvovala u pripremama. „Nakon priredbe ostalo je mnogo neoslikanih kišobrana koje sam uzela i počela da slikam na njima”, priseća se slikarka.(→Press Clipping)

Postanite mažoretkinja i nastupajte na festivalima

Savez mažoretkinja Srbije, u saradnji s Ruskim kulturnim centrom i Rusinskim kulturnim centrom u Novom Sadu, počinju projekat razvoja mažoretskog plesa u Vojvodini, a prvi čas, ukoliko bude dovoljno zainteresovanih, predviđen je za subotu, 13. maja, u 11 časova. Časovi su predviđeni isključivo za devojčice, a održavaće se u prostorijama Rusinskog kulturnog centra (Jovana Subotića 8), dva puta nedeljno pre podne od 10 do 11 sati, a posle podne od 17 do 18. Devojčice će biti svrstane u dve grupe – do 13 godina i starije od 13, a predviđeno je obrazovanje mažoretskih plesnih grupa koje bi nastupale na festivalima, karnevalima, priredbama u u Novom Sadu, Srbiji i inostranstvu nalik Festivalu mimoza koji se svake godine održava u Crnoj Gori.
Prijave se mogu ostvariti na telefone 066/50-45-144 (Ruski-kulturni centar Novi Sad) i 021/529-626 Rusinski kulturni centar Novi Sad, na koje se mogu dobiti i ostala obaveštenja.(→Press Clipping)

Novi Sad: Međunarodni festival nauke i obrazovanja

Univerzitet u Novom Sadu ugostiće 13. i 14. maja neke od najvažnijih naučnika u svetu, u okviru Međunarodnog festivala nauke i obrazovanja. Festival je će se odvijati kroz predavanja, tribine i izložbe i svaki segment osmišljen je kao interaktivni. Ove godine festival je po prvi put međunarodnog karaktera. Povezivanje nastavnika i studenata sa onim što je najaktuelnije u nauci, kao i važnost nauke za društvo danas, koja se ogleda u međusobnoj saradnji gradova i univerziteta, neki su od ciljeva ovogodišnjeg Međunarodnog festivala nauke i obrazovanja.
Najavljujući čak 75 interaktivnih radionica predsednik Organizacionog odbora festivala profesor dr Stevan Stankovski rekao je da će njima biti predstavljene sve istraživačke oblasti kojima se na UNS-u bavi, ali i da će biti organizovano takmičenje u programiranju i predstavljena najnovija dostignuća robotike.(→Press Clipping)
Novina ovogodišnjeg festivala će, po rečima prorektorke za nauku profesorke dr Snežane Smederevac, biti i prezentovanje vrhunskih dostignuća svih fakulteta i instituta u sastavu UNS-a, te predstavljanje rada svih njegovih laboratorija, a ima ih između 200 i 250. – Osnovni cilj svih ovih dešavanja jeste da pokažemo društvu koliko je nauka važna za svakodnenvni život i ujedno predstavimo šta kao Univerzitet možemo društvu da ponudmo – rekla je dr Smederevac. Prorektorka za nastavu profesorka dr Biljana Abramović podsetila je na to da UNS na svojih 14 fakulteta nudi čak 400 akreditovanih programa na svim nivoima studiranja, te da će i svi oni biti predstavljeni na festivalu. Prezentacija dosadašnjih i novih programa zakazana je za 14. maj u 13 sati. Sva dešavanja oba dana festivala su besplatna i otvorena za sve zainteresovane. https://www.youtube.com/watch?v=0SU5JybMpB8

Igračkom do osmeha – Baby Exit

Na Baby Exit-u, koji će biti održan 13. i 14. mаja 2017. godine na Petrovaradinskoj tvrđavi, od 16-20 časova, biće organizovana humanitarna akcija “Igračkom do osmeha” u organizaciji Udruženja “Novi Sad ima srce”.  Tom prilikom će na štandu Udruženja postojati kutija za donacije, gde će posetioci Baby Exit-a moći da doniraju novac kupovinom polovnih igračaka usmerenih za lečenje Jugoslava Berklovića, Tijane Badrić i Aleksandra Živkovića. Sugrađani koji žele da pomognu što uspešnoj realizaciji akcije, igračke mogu donirati u prostorijama izdavačke kuće “Magyar Szo” u Vojvode Mišića 1, zgrada Foruma, do početka održavanja Baby Exit-a.

Lakše do subvencija u privatnim vrtićima

Roditelji koji budu želeli da upišu mališane u privatne vrtiće uz subvencije iz gradskog budžeta, više neće morati najpre da konkurišu za mesto u Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo”. To je dogovoreno na nedavnom sastanku Udruženja privatnih predškolskih ustanova u Novom Sadu i Gradske uprave da bi se pojednostavila procedura upisa u privatna zabavišta. Podsećamo, pre te odluke, subvencije su mogli dobiti samo oni roditelji čija su deca ostajala „ispod crte” na konkursu za upis u neki od državnih vrtića.
“Tom odlukom upis u privatne vrtiće biće mnogo jednostavniji i nećemo se pretvarati u nekakav birokratski aparat jer su mnogi roditelji do sada morali da nose papire u „Radosno detinjstvo” bez potrebe”, kaže član Upravnog odbora Udruženja privatnih predškolskih ustanova u Novom Sadu Miljko Bakaj. Trenutno oko 2.000 najmlađih Novosađana pohađa neko od privatnih obdaništa.  (→Press Clipping)

Povratak gimnazije opšteg smera u Pećince

Od naredne školske 2017/2018. godine u Srednjoj tehničkoj školi “ Milenko Verkić Neša” biće uvedeni novi obrazovni profili. Prema objašnjenju Dubarvke Kovačević-Subotički, predsednice opštine Pećinci, uvođenjem novih obrazovnih profila u ovu srednju školu, lokalna samouprava nastoji da decu školuje za zanimanja koja su potrebnaprivredi i na taj način im olakša pronalaženje radnog mesta odmah po završetku školovanja.(→Press Clipping)

Za pet godina za humanost sakupili više od 80 tona čepova

Ekološko-humanitarna organizacija „Čepom do osmeha“ iz Novog Sada, koja se bavi sakupljanjem plastičnih čepova, njihovom prodajom u reciklažu, a od dobijenih sredstava pomažu deci sa smetnjama u razvoju, i opština Bečej potpisali su Memorandum o poslovno-tehničkoj saradnji. “Sarađujemo sa brojnim nevladinim organizacijama, a sa „Čepom do osmeha“ od kada je trebalo obezbediti logistiku za donaciju malom Nemanji Keljačkom u Bačkom Petrovom Selu, koji je slep od rođenja i sada je učenik drugog razreda tamošnje „Šamu Mihalj“ škole. Sada samo ozvaničavamo već postojeću uspešnu saradnju”, rekao je prilikom potpisivanja Memoranduma predsednik opštine Bečej Dragan Tošić.
On dodaje da pozdravljaju ekološku aktivnost organizacije, a kad se vidi gde se sredstva dobijena od prodaje čepova ulažu, onda može da se zaključi da je to prava stvar. “Raduje me što je Bečej i zvanično još jedna opština sa kojom će ekološko-humanitarna organizacija sarađivati”, kaže Tošić.Učešćem u akciji „Čepom do osmeha“ deca se uče ekologiji, zaštiti životne sredine, da budu humani i da misle na svoje drugare kojima je pomoć neophodna.(→Press Clipping)

Univerzitet u Beogradu najefikasniji na svetu

Univerzitet u Beogradu je ove godine najefikasniji na svetu kada se u obzir uzme nivo ekonomskog razvoja, pokazuje rangiranje svetskih univerziteta koje je objavljeno na sajtu “Times higher education”. Godišnje istraživanje “Times Higher Education World University Rankings” rezultat je rada globalne zajednice istraživačkih univerziteta, čiji je cilj da poredi performans država, za razliku od drugih rangiranja usmerenih na pojedinačne institucije.
Rezultati su objavljeni u tekstu novinarke Eli Botvel, na sajtu “Times higher education” (THE), koja ističe da je “srpski univerzitetski sistem ove godine najefekasniji na svetu kada se u obzir uzme nivo ekonomskog razvoja” i da je tu poziciju preuzela od Velike Britanije.(→Press Clipping)

Bravo: Za samo 24 sata sakupljen novac za lečenje male Teodore

Oko 40 miliona dinara za lečenje male Teodore Vranješević (9) iz Kragujevca skupljeno je za manje od 24 sata zahvaljujući SMS porukama i uplatama humanih građana. – Mogu da vam potvrdim da je od ponedeljka, kada je fondacija “Budi human – Aleksandar Šapić” aktivirala SMS broj za malu Teodoru stiglo oko 200.000 poruka. Poslednji presek smo radili pre 40-ak minuta, a u međuvremenu ih je možda pristiglo i više – rekao je u utorak  Šapić za “Blic”. On je dodao da je Teodorin otac Bogdan već ranije prikupio određena sredstva i da se nada da će devojčica što pre moći da ode na lečenje. – Sajt nam pada od opterećenja, ali Srbija ponovo pobeđuje i pokazuje svoje veliko srce! – napisao je on na svom Twitter nalogu pre 13 sati, kada je za Teodoru velikom brzinom pristiglo oko 100.000 poruka. Cena poruke je 200 dinara, što znači da je preko ove fondacije za Teodoru pristiglo oko 40 miliona dinara, to jest oko 320.000 evra.

Stručnjaci protiv svakodnevnog tuširanja

Ve­li­ki broj lju­di ima na­vi­ku da se tu­ši­ra uju­tru i uve­če, a ku­pa­nje je­di­no pre­ska­ču u slu­ča­ju ve­o­ma hlad­nog vre­me­na. Ose­ćaj sve­ži­ne i či­sto­će ko­ji ima­ju po­sle tu­ši­ra­nja mno­gi sma­tra­ju ve­o­ma va­žnim za ju­tar­nje raz­bu­đi­va­nje, a ne­ki is­ti­ču da ne mo­gu uve­če da odu na po­či­nak uko­li­ko se ni­su opu­sti­li u mi­ri­snoj kup­ki.  Ove na­vi­ke struč­nja­ci sma­tra­ju po­gre­šnim jer is­ti­ču da ni­su do­bre za zdra­vlje ko­že i da se kom­plet­no tre­ba is­tu­ši­ra­ti sa­mo jed­nom do dva pu­ta ne­delj­no. Jed­no is­tra­ži­va­nje na Ko­lum­bij­skom uni­ver­zi­te­tu po­ka­za­lo je da iako lju­di mi­sle da će če­stim tu­ši­ra­njem bi­ti či­sti­ji, – to ni­je slu­čaj u bak­te­ri­o­lo­škom smi­slu jer ne šti­ti od bo­le­sti. Če­sto tu­ši­ra­nje isu­šu­je ko­žu, u ko­joj za­tim na­sta­ju mi­kro­pu­ko­ti­ne, po­god­ne za pro­di­ra­nje mi­kro­ba. Ukla­nja­nje pri­rod­nih za­štit­nih ulja sa ko­že mo­že da po­spe­ši rast štet­nih bak­te­ri­ja i na taj na­čin na­ru­ši imu­no­lo­ški si­stem or­ga­ni­zma.
Sa ovim sta­vom struč­nja­ka sa­gla­sna je i pri­ma­ri­jus dr Go­ra­na Isa­i­lo­vić, der­ma­to­log Vi­so­ke zdrav­stve­ne ško­le stru­kov­nih stu­di­ja, ko­ja na­gla­ša­va da se če­stim tu­ši­ra­njem i ko­ri­šće­njem sa­pu­na i kup­ki uni­šta­va od­bram­be­na sna­ga ko­že.  – Sa­mo dva pu­ta ne­delj­no pre­po­ruč­lji­vo je da se lju­di tu­ši­ra­ju kup­ka­ma i sa­pu­ni­ma. Ako ne­ko ho­će da se tu­ši­ra sva­kog da­na, on­da to tre­ba da či­ni sa­mo vo­dom. Po­seb­no tre­ba iz­be­ga­va­ti kup­ke i sa­pu­ne ko­ji pe­ne. Sma­tra se da če­sto tu­ši­ra­nje uti­če da ko­ža po­sta­ne su­va i da je sklo­ni­ja in­fek­ci­ja­ma za­to što joj se uni­šta­va po­vr­šin­ski sloj ko­ji šti­ti ko­žu od pa­to­ge­nih mi­kro­or­ga­ni­za­ma – na­gla­ša­va dr Isa­i­lo­vić i do­da­je da ovo ne va­ži za pra­nje ru­ku ko­je tre­ba da bu­de če­sto.
Ka­da je reč o tu­ši­ra­nju na­ših gra­đa­na, po­da­ci iz 2009. go­di­ne su po­ka­za­li da na­vi­ku sva­ko­dnev­nog tu­ši­ra­nja ima po­lo­vi­na od­ra­slih sta­nov­ni­ka pre­sto­ni­ce, a oko 17,6 od­sto lju­di je pri­zna­lo da to či­ni sva­kog dru­gog da­na. Is­tra­ži­va­nje zdra­vlja sta­nov­ni­štva Sr­bi­je iz 2013. go­di­ne ko­je je ra­dio In­sti­tut za jav­no zdra­vlje „Dr Mi­lan Jo­va­no­vić Ba­tut” po­ka­za­lo je da se dve tre­ći­ne de­ce tu­ši­ra vi­še od tri pu­ta ne­delj­no (66,2 od­sto), što je zna­čaj­no ve­ći pro­ce­nat ne­go 2006. go­di­ne (ka­da je to či­ni­lo 54 od­sto). Na­vi­ku re­dov­nog tu­ši­ra­nja če­šće ima­ju de­ca iz Voj­vo­di­ne (87,6 od­sto), grad­skih na­se­lja (72 od­sto) i iz ma­te­ri­jal­no do­bro­sto­je­ćih do­ma­ćin­sta­va (85,5 od­sto).

Profesor sastavlja test, koji ni sam ne ume da reši!

“Šta znači SIRIZA?”, “Za šta se u hrišćanstvu vezuje 1. januar?” ili koja je definicija Ojlerove konstante, samo su neka od pitanja testa opšte informisanosti koja su zadala ozbiljne muke kandidatima na upisu na Filozofski fakultet u Beogradu ranijih godina. Mnogi strepe od ovog testa koji bije glas za najteži, budući da je prosek odgovora kandidata od 13 do 15 odgovora od čak 30 pitanja.
Prof. dr Oliver Tošković, već godinama unazad jedan je autora ovog “nemogućeg” testa i kaže da je izvor straha upravo to što se ovaj test ne može spremiti iz knjiga kao svo drugi. – Test opšte informisanosti hvata tu sposobnost ljudi da informacije koje su “u letu” zapamte, povežu ili eventualno kada nešto čuju, onda sami aktivno potraže nešto više o tome. Recimo baš prošle ili pretprošle godine postavili smo pitanje “Šta je SIRIZA?”. Dakle jako aktuelni izbori i koalicija radikalne levice u Grčkoj, svi su pričali o tome i vide da je skraćenica, ali jako mali broj će da se zapita šta to znači i da ode da proveri. To je ono što bi test informisanosti trebalo da “hvata” – otkriva Tošković. Osim aktuelnih društveno političkih zbivanja, na testu se nalaze po dva pitanja iz matematike, biologije, hemije, ali i iz sociologije, istorije, psihologije, umetnosti, književnosti, likovne umetnosti, muzke, stripa, mitologije, sporta…(→Press Clipping)

Srpske astrofizičarke u “lovu” na ogromnu naučnu vest

Prva naučna gama grupa u Srbiji koju su osnovale tri astrofizičarke, pokušava da odgonetne misteriju tamne materije. Astrofizičarke dr Tijana Prodanović, profesorica na Prirodnom matematičkom fakultetu, njena prva doktorantkinja Aleksandra Ćiprijanović i Jovana Petrović koja je trenutno na doktorskim studijama, jedine u našoj zemlji proučavaju najveće oblike energije u svemiru – gama zrake. Tamna, odnosno nevidljiva materija, specifična po tome što nema interakcije sa običnom, barionskom materijom, čini 25 odsto ukupne sadržine svemira i za današnju nauku je i dalje velika misterija. Proučavanjem gama zraka sem što bi se došlo do saznanja o tamnom materiji, shvatili bi i mnoge stvari o poreklu elemenata u svemiru, odnosno njegovom samom nastanku. Kada se Tijana Prodanović vratila sa doktorskih studija iz Amerike nije imala sa kim da se bavi gama anstonomijom. Ipak, sada je dočekala da sa njenim bivšim učenicama oformi naučnu grupu. Zajedno sarađuju sa mnogim svetskim univerzitetima, od Kine preko Evrope do Amerike.(→Press Clipping)

Vremeplov: Muzeum serbski

Na jučerašnji dan 10. maja 1844. godine ukazom Jovana Sterije Popovića, srpskog književnika, pravnika, lingviste, tada ministra prosvete Kneževine Srbije (Popečiteljstvo prosveštenija) osnovan je – Muzeum serbski – začetak današnjeg Narodnog muzeja u Beogradu. Ministarstvo je tada naložilo svim okružnim načelstvima da se staraju o sakupljanju starina. Taj datum je kasnije prihvaćen kao dan osnivanja Narodnog muzeja u Beogradu.

Vremeplov: Aleksandar Zinovjev

Ruski filozof Aleksandar Zinovjev, jedan od prvih sovjetskih disidenata umro je na jučerašnji dan 10. maja 2006. U Rusiju se vratio 1999. i od tada je predavao na Filozofskom fakultetu Moskovskog univerziteta. Prvi put je hapšen još 1939. zbog antistaljinističkih istupa. Borio se u Drugom svetskom ratu i odlikovan je. Pošto je 1976. u Švajcarskoj objavio satirično delo “Zjapeće visine”, dve godine potom proteran je iz Sovjetskog Saveza i naredne dve decenije provodi u izgnanstvu. Jedini je ruski dobitnik ugledne nagrade “Aleksis de Tokvil”, a autor je preko 40 knjiga. Dela: “Parabelum”, “Homo sovjetikus”, “Ruka Kremlja”, “Katastrojka”, “Komunizam kao realnost”, “Kriza komunizma”, “Zapad”.

Telefonsko savetovalište za brige i dileme roditelja

U proteklih 12 meseci, broj Roditeljskog telefona okrenulo je više od 800 mama, tata, baka i deka kojima je bila potrebna stručna podrška u vaspitanju mališana. Kako u razgovoru za naš list ističe rukovodilac Roditeljskog telefona Željka Burgund, mame su te koje najčešće okreću broj 0800 007 000, ali raste broj poziva baka i deka koje brine problematično ponašanje unuka ili imaju primedbe na to kako im deca vaspitavaju unuke. „Roditelji predškolaca najčešće zovu jer im treba pomoć u razumevanju dečjeg ponašanja – mame i tate zbunjuju izlivi besa, insistiranje na zadovoljavaju potreba odmah i sada i prkošenje autoritetu. Onda im objasnimo da je to uobičajeno dečje ’testiranje granica’ i da moraju biti dosledni u sprovođenju vaspitnih pravila. Veliki broj roditelja koji okrenu naš telefon jednostavno zanima koje je ponašanje normalno i uobičajeno u nekom razvojnom dobu. Često postavljaju pitanja poput: ’Da li je normalno da moja devojčica od četiri godine nešto zna ili ne zna?’ ili ’Zbog čega se naš petogodišnji sin plaši mraka?’ Ponekad nam se čini kao da su roditelji zaboravili da su i sami bili deca”, u šali kaže Željka Burgund.
Kada su u pitanju školska deca, najčešći problemi su bežanje sa časova, nezainteresovanost za gradivo, gubljenje već uspostavljenih navika i uticaj lošeg društva. „Roditelji nas često pitaju kako da nagovore dete da uči i kako da mu objasne da je obrazovanje važno. Sa ulaskom u pubertet, mame i tate brine naglo otuđenje dece, eksperimentisanje sa cigaretama i alkoholom, problemi sa ishranom devojčica i probuđena seksualnost”, ističe naša sagovornica.
Posebnu grupu roditelja koji traže pomoć stručnjaka ovog telefonskog savetovališta čine oni čija deca imaju veoma ozbiljne probleme sa psihoaktivnim supstancama i koji su pomoć već tražili od svih nadležnih institucija ali – bez uspeha. „Mladi zavisnici od narkotika i alkohola često su skloni nasilju u porodici, kradu novac ukućanima ili prodaju vredne stvari iz kuće, a neretko čine i krivična dela”, ističe Željka Burgund.
Na roditeljskom telefonu radi 25 iskusnih stručnjaka humanističkih nauka (psihologa, pedagoga i socijalnih radnika), a ovu uslugu realizuje Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine iz Zvečanske. Strateški partner centra u projektu Roditeljski telefon je kancelarija Unicefa u Srbiji.  Usluga Roditeljskog telefona je besplatna, anonimna i poverljiva i pruža mogućnost mamama, tatama i svim osobama koje brinu o detetu da svoje dileme reše relativno jednostavno, u razgovoru sa ekspertom za oblast roditeljstva, bez obaveze da razgovor zakazuju, daju podatke i čekaju na red. Radno vreme Roditeljskog telefona je svakog dana, osim ponedeljka, od 17 do 20 časova.(→Press Clipping)

Najpoznatiji slučajevi nestanaka dece

Nestanak dece je česta pojava koja u nekim slučajevima izaziva ogromnu pažju medija. Od skorašnjih slučajeva najpoznatije je ime male Medlin Meken koja je nestala 2007. godine, a i dalje se ne zna gde je. Bilo je i onih koji su na kraju izvučeni iz kandži svojih otmičara, poput Elizabet Fricl ili Elizabet Smit. Svaka priča je potresna i nosi tugu i ozbiljne emotivne ožiljke sa sobom, a ove fotografije su samo podsetnik na neke od najpoznatijih slučajeva nestanaka dece.(→Press Clipping)

Devojčice koje  su pretrpele pakao na zemlji

U subotu su oslobođene 82 devojke koje su provele tri godine u zarobljeništvu ekstremističke grupe Boko haram. One su oslobođene zahvaljujući dogovoru nigerijske vlade i ekstremista prema kojem je vlada oslobodila osumnjičene pripadnike Boko harama iz zatvora. Iako su se mnoge porodice obradovale jer su im se vratila deca, sudbina više od stotinu učenica ostaje nepoznata. Pre tri godine su mediji naveliko izveštavali o ovoj otmici i poznate ličnosti su pozivale na njihovo oslobođenje. Međutim, od tada je prošlo dosta vremena i iako su neke od njih u međuvremenu oslobođene, međunarodna zajednica se nije mnogo bavila njima. (→Press Clipping)

About the Author

admin

Leave a Reply