Šarčević: Razvoj privrede i obrazovanja – paralelni procesi

Razvoj privrede i obrazovanja moraju biti paralelni procesi, a zadatak svih nas je da obezbedimo značajniju ulogu obrazovanja, rekao je u sredu  ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević u Žitorađi. “Mi smo komponenta privrede, a ne potrošači. Dualno obrazovanje je potvrda toga”, naglasio je ministar. Tokom posete Žitorađi Šarčević je svečano otvorio festival “Bez muke do nauke” i izrazio zadovoljstvo što je sve više festivala kojima se promovišu nauka i učenje, koji nauku predstavljaju na kreativan način.
U organizaciji Srednje škole Žitorađa i ove godine naučne eksperimente izvode predškolci i učenici iz jugoistočne Srbije, njih 180. Kako je saopštilo Ministarstvo, Šarčević je u razgovoru sa predstavnicima lokalne samouprave istakao da je neophodna saradnja svih kako bi se započete reforme i realizovale i da one moraju biti sprovedene u svakom mestu u Srbiji. Ministar Šarčević i državni sekretar Marko Milenković posetili su u Žitorađi i Predškolsku ustanovu “Prva radost” i Osnovnu školu “Toplički heroji”. Predsednik opštine Žitorađa Slađan Mladenović naveo je da lokalna samouprava iako ima skroman budžet nastoji da što više novca obezbedi za obrazovanje i da je u poslednje dve godine mnogo urađeno na adaptaciji školskih objekata. Kao jedan od prioriteta Mladenović je istakao proširenje kapaciteta vrtića jer je sve više prijavljene dece.

Konkurs za upis u srednje škole

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u utorak 9. maja je raspisalo  Konkurs o upisu učenika u srednju školu za školsku 2017-2018 godinu. Za upis u prvi razred srednje škole u Republici Srbiji, u svojstvu redovnog učenika mogu da konkurišu svi koji su stekli osnovno obrazovanje i vaspitanje, a koji su rođeni posle 31. avgusta 2000 godište. Rangiranje kandidata će se vršiti na osnovu opšteg uspeha u poslednja tri razreda osnovnog obrazovanja i na osnovu rezultata ostvarenih na testovima iz srpskog jezika, matematike i na kombinovanom testu iz prirodno-matematičkih i društveno –naučnih predmeta ( biologija, geografija, istorija, fizika i hemija).
Od ove godine novina vrednovanje uspeha na takmičenjima. Prijava kandidata je od 29.maja do 09. juna . Odluku o upisu učenika u srednju školu kao i sve neophodne informacije vezane za konkurs možete preuzeti na  http://www.mpn.gov.rs/srednje-obrazovanje/

Ambasador Alžira posetio ministarstvo

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković u sredu 10. maja je razgovarala sa ambasadorom Narodne Demokratske Republike Alžir Abdelhamidom  Čebčoubom  u Republici Srbiji o načinima unapređenja saradnje na polju obrazovanja dve zemlje. Veoma smo zadovoljni saradnjom koju imamo u oblasti obrazovanja sa Narodnom Demokratskom Republikom Alžirom i nadamo se da ćemo uspeti da, ne samo da nastavimo u tom pravcu već i da je unapredimo, rekla je Nedeljković. Osim dobre saradnje na polju obrazovanja dve zemlje se mogu pohvaliti i dobrim ekonomskim i političkim vezama kao i znatnim broj Alžiraca koji su ostali u Republici Srbiji i tu osnovali porodice , rekao je ambasador Čebčoub.

Kandidatkinja za generalnog direktora UNESKA posetila ministarstvo

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović i ambasador iz Egipta Moušira Katab, koja je jedan od devet kandidata za poziciju generalnog direktora UNESKA , sastali su se u sredu 10. maja i razgovarali na teme obrazovanja i nauke. Duga i veoma dobra saradnja povezuje  nas sa Egiptom kao i dobre ekonomske i političke veze, rekao je Popović i dodao da se nada nastavku dobre saradnje na polju obrazovanja i nauke. Svet je globalno selo , a mi svi stanovnici tog sela, nadam se da ću svojim radom biti u mogućnosti da smanjim interkulturalne razlike jer moja vizija i cilj su bolje obrazovanje za sve ljude Sveta, investiranjem u obrazovanje mi investiramo i u sve druge oblasti  , rekla je Katab i dodala da će imati priliku i mogućnost da da svoj doprinos na polju obrazovanja i nauke. Ambasador Moušira Katab ima dugu i bogatu karijeru kao aktivista za ljudska prava i jedna je od lidera u borbi za prava žena na Srednjem Istoku i Severnoj Africi.

Otvoren Info centar u asistentskom domu

U asistentskom domu Novosadskog Univerziteta, u sredu 10. maja je otvoren info centar. Od sada će studentima biti dostupne i informacije o studijskim programima koji se realizuju, pored Novog Sada, i u drugim vojvođanskim gradovima.         https://www.youtube.com/watch?v=oMOTSf7trIs

Kros RTS-a 12. maja

Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u petak 12. maja biće održana tradicionalna atletska manifestacija Kros RTS-a. I ove godine očekuje se učešće pola miliona mladih. Na konferenciji održanoj u Ministarstvu ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  Mladen Šarčević rekao je da je važnost Kros RTS-a pre svega u činjenici da u njemu učestvuju deca od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta, ako i to što sve više njih shvata važnost poruke ove manifestacije, a to je poruka da je trčanje osnov svakog sporta.
Osnivač Kros RTS-a Stevan Kovačević rekao je da je takmičenje već počelo i da ono traje 365 dana u godini. On je izrazio zahvalnost državi koja godinama unazad stoji iza ove priredbe. “ U petak u  10.02 časova ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević u direktorom prenosu na javnom servisu daće znak za start. Trčanje se u brojnim školskim dvorištima, parkovima… Prve rezultate očekujemo u 14 časova, a konačne ćemo saopštiti 16. maja”, rekao je Kovačević. O značaju Kros RTS-a i načinu učešća u manifestaciji  na konferenciji su govorili direktor Matematičkog instituta SANU, Zoran Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović, direktor Visoke vaspitačke škole Sremska Mitrovica Gordana Mijailović i direktor Poljoprivredne škole Futog Dušan Gajić.

Ministar će da poništava doktorate

Javna rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju je u toku, a jedna od novina koju donosi ovaj dokument je i to što će prvi put po slovu zakona ministar prosvete moći da poništi diplomu o stečenom visokom obrazovanju. Kako je objavio list “Politika”, ministar će to moći da učini ne samo po službenoj dužnosti kada je spornu diplomu izdala neovlašćena organizacija, nego i ako je diplomu potpisala osoba koja za to nije ovlašćena. Takođe, diploma može da bude poništena i kada se utvrdi da osoba na čije je ime diploma izdata nije ispunila ispitne obaveze u skladu sa zakonom i predviđenim studijskim programom ili od starta nije ispunjavala uslove za upis na osnovne, master i doktorske studije. Dakle, ministar prosvete može da poništi i nevalidno stečenu doktorsku diplomu, ali ne bez odobravajućeg mišljenja komisije naučnika i stručnjaka iz odgovarajuće oblasti. To je krajnja mera ukoliko i pored utvrđenih razloga za proglašavanje diplome ništavnom, ni posle posle upozorenja ministra, osporivu javnu ispravu ne poništi sama visokoškolska ustanova. https://www.youtube.com/watch?v=FokUJwT4XpE

JISP: Povezuje sve podatake o studentima

Ključ za povezivanje svih podataka o studentima u Jedinstvenom informacionom sistemu prosvete (JISP) biće jedinstveni obrazovni broj (JOB) koji se uvodi kao neizostavni pratilac akademaca na obrazovnom putu. Kako piše “Politika”, biće to individualna oznaka koja se na zahtev visokoškolske ustanove dodeljuje brucošima prilikom prvog upisa na studije, ukoliko je već nisu dobili na nižim nivoima obrazovanja. Ministarstvo uspostavlja JISP i njime rukovodi, kao i registrima akreditovanih visokoškolskih ustanova i studijskih programa, registrima studenata i zaposlenih u visokoškolskim ustoanovama.

ŠOSO sa domom “Vuk Karadžić” Sombor: Obeležena GNA

U ŠOSO sa domom “Vuk Karadžić” Sombor, 9. maja, je obeležena Globalna nedelja akcije za obrazovanje, čiji je fokus ove godine bio osigurati inkluzivno i ravnopravno, kvalitetno i besplatno obrazovanje za sve, kao i mogućnost doživotnog obrazovanja za sve. U prijatnoj i opuštenoj atmosferi,  učenici škole su se, putem crteža i pisanih poruka, obratili svojim vršnjacima širom sveta. Takođe, razgovaralo se i o važnosti obrazovanja na maternjem jeziku, odnosno na jeziku koji deca razumeju. Posebno zadovoljstvo su učenicima i nastavnicima  ukazale  gošće iz Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Sombor, gospođe Marija Jerković i Snežana Milanković, koje su uzele aktivno učešće u našoj kreativnoj radionici, i na tome im se i ovim putem zahvaljujemo. Kao i svake prethodne, i ove godine učenici ŠOSO sa domom “Vuk Karadžić”  učestvovali su u likovnom konkursu “Obrazovanje za sve”.

Otvoren “Maj mesec matematike”

Centar za promociju nauke  otvorio je 10. maja šesti po redu “Maj mesec matematike”. Matematička teorija verovatnoće, nastala iz tri veka stare prepiske dva Francuza koji su pokušali da matematički dokuče pravilnosti u igri kocke, tema je te manifestacije koji traje do 31. maja. Kako je saopštio Centar za promociju nauke, koji je organizator manifestacije, najveća atrakcija ove godine je “Matematički šou”, prvi međunarodni matematički šou-program organizovan u Srbiji. Petočasovni “šou” održaće se u Velikoj sali SKC-a, 16. maja, a učestvovaće Džejms Tenton iz SAD, Kolm Malkajhi i Kolin Rajt iz Irske, Ben Sparks iz Velike Britanije, Kristof Fenjesi iz Mađarske… Ove godine manifestacija se održava pod sloganom “Matematika, moja šansa”, a osim predavanja i izložbi, program uključuje i tribine i radionice, kao i zabavne aktivnosti, poput turnira u igrama jamb i fleš. “Maj mesec matematike” otvara se u Naučnom klubu Beograd, predavanjem “Zašto volim matematiku” Stojana Radenovića, matematičara čiji su radovi doprineli plasmanu Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi. Ovogodišnji program obuhvata i izložbu “Šanse”, na otvorenom, u Knez Mihailovoj ulici. Program “Maja meseca matematike” ne odvija se samo u prestonici, već širom Srbije, pa će u 13 naučnih klubova biti organizovan niz popularnih predavanja, radionica, izložbi i razgovora.

UNS: Radovi na uređenju kampusa

Radovi na uređenju saobraćajnica, u okviru univerzitetskog kampusa, iako najavljeni za sredu, počeli su juče. Planirana je rekonstrukcija kolovoza, parkinga i trotoara. Ulice Sime Miloševića, Ilije Đuričića, dr Zorana Đinđića, Vladimira Perića, Vase Savića i Jiričekova u pojedinim delovima dobiće novo ruho. U pomenutim ulicama radiće se rekonstrukcija kolovoza u postojećoj širini, a osim toga urediće se i parkinzi i pešačke površine. “Sve pešačke komunikacije i parkinzi u delovima ulica u kojima postoje će biti rekonstruisani u postojećim gabaritima uz određene korekcije koje se odnose samo na oblik i potrebnu dimenziju parking mesta”, kaže Zorica Ninić Stupar, pomoćnica načelnika za investicije u Upravi za građevinsko zemljište i investicije.(→Press Clipping)
U okviru ovih radova planirana je izgradnja kružnog toka na raskrsnici ulica Ilije Đuričića i Sime Miloševića. Takođe, u ulici Sime Miloševića planirana je rekonstrukcija kolovoza, parkinga i trotoara, kao i rekonstrukcija jednog autobuskog stajališta. “Taj deo radova predstavlja prvu fazu, a naredne godine planirani su radovi na uređenju centralnog dela Kampusa, dela oko fontane”, kaže rektor novosadskog Univerziteta Dušan Nikolić. On takođe izražava zadovoljstvo što će se raditi na uređenju Kampusa posle dugog niza godina.
“To je prva kapitalna investicija takve vrste za poslednjih 25 ili možda čak i 30 godina. Mislimo da je bilo krajnje vreme da nešto učinimo u tom smislu, jer nekako nam je vreme stalo ovde u kampusu i bilo je neophodno da učinimo sve što je potrebno da oživimo kampus i da promenimo sliku prostora u kom živimo i radimo”, kaže prof. dr Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu. Ugovorena vrednost tih radova je 78 miliona dinara, a rok za izvođenje je 210 kalendarskih dana. Izvođač je DOO “Put-invest” iz Bačkog Petrovca, a rekonstrukciju će finansirati Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine i Grad Novi Sad.        https://www.youtube.com/watch?v=YgzpOcincwc

Rončević: Nema dokaza kako je nastao život!

Nema dokaza o tome kako je nastao život, a zagovornici teorije evolucije zapravo svojim spekulacijama tvrde da to znaju, izjavio je doktor medicinskih nauka Radmilo Rončević, pokretač peticije za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima, o kojoj se poslednjih dana burno polemiše. Rončević za Tanjug kaže da treba ponuditi činjenice kakve jesu, pa na osnovu njih neka svako misli svojom glavom, ističući da deci ne treba usađivati u glavu “neproverene agresivne dogme”. Navodi i da Darvin nije bio dogmata, da je dozvoljavao drugačije mišljenje. – Darvin se nije bavio nastankom života, nego je rekao da je tvorac stvorio život, nekoliko vrsta iz kojih se evolucijom razvio ceo život – kaže Rončević. Kaže da je očekivao da se povodom peticije povede naučna, argumentovana rasprava, u kojoj će se sučeliti različita viđenja, a ne sa aspekta “sile”. – Izgleda, da je zapravo ispravna šala koja kaže da kada se teorija i činjenice ne slažu, moramo menjati činjenice da bi ostala teorija – kaže Rončević.

Biljana Stojković: U naučnoj teoriji evolucije nema ništa sporno

Genetičarka Biljana Stojković, pak, navodi da u naučnoj teoriji evolucije nema ništa sporno, te da se evoluciona biologija razvija napretkom tehnologije i naučnici otvaraju nova i nova pitanja. – Ono što je važno, nijedno znanje savremene biologije, uključujući i znanje molekularne biologije, ne obaraju teorije evolucije, već, naprotiv, apsolulutno produbljuju naše razumevanje i nastanka života i evolucije živog sveta – kaže Biljana Stojković. Ona navodi da je danas dobila dopis Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva, koji je upućen i nadležnom ministarstvu, Skupštini i SANU. – Oni su užasnuti peticijom, govore da je to u potpunosti nenaučni stav, da je teorija evolucije nezamenljivo oruđe u nauci, uključujući i medicinu – kaže Biljana Stojković i dodaje da prema njenim saznanjima dopis sprema i Senat Univerziteta, ali i svi fakulteti prirodnih nauka.

Miodrag Stojković: Teorija evolucije jedna od najbolje potvrđenih teorija

Za genetičara Miodraga Stojkovića, teorija evolucije je jedna od najbolje potvrđenih teorija moderne nauke, te da se zasniva na naucnim principima i dokazima koji važe za reprodukciju, selekciju, varijaciju, odnosno mutacije i nasleđe. Zahvaljujući modernim analizama genetskog materijala životinja i predaka kao i razvojnom biologijom, navodi Stojković za Tanjug, pokazano je kako se evolucija odigravala. Svako, dodaje, ima pravo na drugačije mišljenje, ali i ističe da ako želite da pobijete nešto što je naučno dokazano – onda morate da iznesete niz naučnih dokaza da su navedeni koncepti, odnosno principi pogrešni. – To se na žalost ne vidi, niti iz peticije, niti iz argumenata, tako da se stiče utisak da je sama peticija bazirana na ličnom, da ne kažem religioznom uverenju, koje je ponovo, svakom dozvoljeno, ali nije razlog da se tako nešto diskutuje u Skupštini ili jos gore briše iz udžbenike – rekao je Stojković.  (→Press Clipping)

Šarčević: Nismo izneli naučni stav, već prosvetni?

Odgovarući na pitanja novinara u vezi sa peticijom za reviziju izučavanja Darvinove teorije evolucije u školama, Šarčević je rekao da Ministarstvo neće reagovati i menjati nastavne planove i programe. ”Nismo izneli naučni stav, već prosvetni. Takođe, jasno smo rekli da je  revizija teorije  pitanje za naučnike i da bi za njeno osporavanje moralo da se naučno dokaže i da bude prihvaćeno od strane naučne zajednice, ne samo naše već i svetske, jer se radi o svetski prihvaćenoj teoriji evolucije”, naglasio je ministar.

Bačka Palanka: Nastup pijanistkinje Ivane Damjanov

Solistički koncert mlade pijanistkinje Ivane Damjanov, studentkinje prve godine Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi docenta Milana Miladinovića, je održan u Muzičkoj školi “Stevan Hristić” u Bačkoj Palanci 11. maja od 19 časova. Na nedavno održanom “Sirmium music fest-u”, Ivana je osvojila 100 poena i proglašena je Laureatom takmičenja za sve studentske kategorije, uključujući i kategoriju doktoranata. Internacionalni žiri sastavljen od eminentnih pijanista i profesora na muzičkim akademijama u sastavu: Gustavo Zaka (Argentina), Đorđe Staneti (Zagreb), Vladimir Mlinarić (Ljubljana) i Snježana Vuleta Popović (Banja Luka), konstatovao je da pijanistkinja Ivana Damjanov, iako ima samo 17 godina, poseduje redak, izuzetan talenat i da je spremna za najveće svetske scene i zaslužuje maksimalnu podršku. Proglašena je za najboljeg učesnika elitnog muzičkog kursa za izuzetne talente iz celog sveta “Junior Academy Eppan” u Italiji i dobitnica je prve nagrade publike. Osvojila je treću nagradu na prestižnom internacionalnom takmičenju na Malti ove godine. U kolekciji priznanja ova veoma perspektivna pijanistkinja, ima preko 40 prvih nagrada. Ulaz na concert bio je besplatan.

Od “Muzеja Maticе srpskе do Muzеja Vojvodinе”

Prеdsеdnik Pokrajinskе vladе Igor Mirović, koji jе  u sredu uvеčе u Muzеju Vojvodinе u Novom Sadu otvorio izložbu “Blago iz košnicе – Od Muzеja Maticе srpskе do Muzеja Vojvodinе (1847-1947-2017)”, rеkao jе da jе ova izložba, prе svеga, priča o trajanju jеdnog naroda, uprkos iskušеnjima kroz koja jе u istoriji prolazio. Ovom izložbom Muzеj Vojvodinе, po prvi put, javnosti prеdstavlja prеdmеtе iz svojih zbirki, naslеđеnе iz nеkadašnjеg Muzеja Maticе srpskе. Nakon osnivanja Maticе srpskе u Pеšti, u rеdovima rodoljubivе srpskе intеligеncijе, 1847. godinе rodila sе idеja o osnivanju Srpskе narodnе zbirkе, ili Muzеuma “gdе ćе sе čuvati svе starinе i znamеnitosti”. Žеlja osnivača bila jе da Muzеum postanе “oglеdalo života našеg naroda u krajеvima u kojima on živi”. Od tada su sе u Matici pеrmanеntno prikupljali istorijski, еtnološki i arhеološki prеdmеti od kojih su sе vrеmеnom stvorilе bogatе i značajnе zbirkе. Zbirka jе prеrasla u Muzеj Maticе srpskе, koji jе svеčano otvorеn 9. jula 1933. godinе. Izdvajanjеm dеla matеrijala iz Muzеja Maticе srpskе 30. maja 1947. godinе osnovan jе Vojvođanski muzеj.

Izložba i muzej za decu u Zrenjaninu

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin sinoć u 19 časova, je svečano otvorena izložba Etnološkog odeljenja “Blago nama decama što smo taki mali – Detinjstvo u tradicionalnoj porodici”.  Cilj izložbe je da se usko tematski predstavi kultura sa ovog područja, i to u onom segmentu koji je najvažniji za produžetak čovekove loze, a to je podizanje deteta. Autorke izložbe i njenog pratećeg kataloga su Branka Babić, kustos-etnolog i mr Rajka Grubić, muzejski savetnik. Putem igračaka u “malom muzeju” predstavljene su različite oblasti pomoću kojih deca upoznaju svet oko sebe: priroda, svakodnevni život i razne društvene pojave. Upravo te oblasti istražuju i stručnjaci u muzejima koji brinu o kulturnom nasleđu. Nadležni kustosi u zrenjaninskom muzeju su Branka Babić, kustos-etnolog i Nevena Dujin Grković, kustos pedagog.
Otvaranjem ovih izložbi Narodni muzej Zrenjanin obeležio je početak Manifestacije “Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10” koja se ove godine održava treći put. Muzeji Srbije od 11. do 20. maja uz različite sadržaje biće otvoreni za publiku od 10 do 22 časa. Manifestacija se završava obeležavanjem Evropske noći muzeja 20. maja prilikom koje će Narodni muzej Zrenjanin i ostali učesnici raditi od 17 do 01 čas uz besplatan ulaz i raznovrsne programe.(→Press Clipping)

Milosavljević: Poziv u Srbiju da uče matematiku

Pre nekoliko dana obradovala me vest na RTS-u da su naši mladi matematičari osvojili jednu zlatnu, dve srebrne i jednu bronzanu medalju na Olimpijadi za matematičare. Da bi osvojili ove olimpijske medalje, morali su da imaju talenat i inteligenciju, ogroman danonoćni rad i trenere, izuzetne profesore koji su prepoznali njihove sposobnosti, podržali ih da ne posustanu u tom velikom naporu i odveli ih na olimpijadu. “Matematika je od broja cipela koje nosimo, visine stola za kojim sedimo, ali i sateliti i interkontinentalne rakete nastaju blagodareći dobrim proračunima, odnosno matematici. Zemlja koja nema dobre matematičare ne može napredovati. Matematika je, pogotovo vrhunska, strast. Zaljubljenici u ovu nauku troše i zadnje pare iz kuće i svaki slobodan trenutak svoga života da bi bili olimpijci. Treba dati oglas, treba propagirati našu matematičku gimnaziju. Treba otvoriti širom vrata talentovanim matematičarima iz sveta. Pozvati se na Mihaila Petrovića Alasa, Teslu, Milutina Milankovića. Možda će se prve godine javiti jedan ili nijedan strani učenik, ali svake sledeće godine će broj stranih učenika rasti. Nastava treba da se i dalje održava na srpskom jeziku” kaže dr Bogoljub Milosavljević, prof. Beogradskog univerziteta  .
“Kao profesor koji je radio na Beogradskom ali i više inostranih univerziteta, znam da edukacija može da donese značajne prihode jednoj zemlji. U Engleskoj, gde je sistem edukacije jedan od najrazvijenijih u svetu, objasnili su mi da strani student mora da provede godinu dana da nauči jezik, zatim plaća školovanje, ali ima i troškove života, i sve to donosi lep prihod zemlji. Čak i posle, on ostaje prijatelj zemlje u kojoj se školovao. Koristi bi bile mnogostruke, ali je važno da oni koji su nadležni za školstvo ovu ideju prihvate i da potpomognu dalji razvoj matematičke gimnazije, da zanemare štetne uticaje konkurencije, ali i da obezbede značajne bonuse za profesore koji spremaju olimpijce. Dvadeset prvi vek je vek nauke, i Srbija treba da se na vreme uključi u međunarodnu podelu rada” kaže prof.  Milosavljević.

Biciklijada za najmlađe Vrščane

Predškolska ustanova “Čarolija” juče je na gradskom trgu u Vršcu priredila tradicionalnu saobraćajnu manifestaciju za predškolce – biciklijadu. Mališani su razgovarali i učestvovali u kvizu o saobraćajnim pravilima, a zatim na poligonu prikazali svoju veštinu vožnje bicikala. Više od 360 predškolaca okupilo se na Biciklijadi na gradskom trgu u Vršcu. Ova manifestacija samo je završetak aktivnosti koje ih na adekvatan način pripremaju za period nakon vrtića i novu sredinu i okruženje u kojem će se naći, upoznajući ih sa saobraćajnim propisima i pravilima učestvovanja u saobraćaju. (→Press Clipping)
Vaspitači napominju da je upoznavanje sa saobraćajnim propisima već u ranom uzrastu izuzetno važno za decu. “Sada oni stiču sve svoje navike i osobine koje će im koristiti za ceo život, zato je ovaj period veoma značajan za njih”, dodaje vaspitačica Bogavac. Inače, u PU Čarolija je inače cela jedna nedelja svakoga meseca posvećena saobraćaju kroz teorijske edukacije i časove, čime deca stiču dobru osnovu za dalje učenje i usavršavanje u ovoj oblasti.            https://www.youtube.com/watch?v=2D6MATGPQZ8

Novi Sad: Dan fizičke aktivnosti

Svaka peta osoba u Srbiji je gojazna, a kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti. I jedno i drugo može se preduprediti redovnom fizičkom aktivnošću, na čemu je i akcenat ovogodišnjeg Dana fizičke aktivnosti. Taj dan u Novom Sadu obeležen je brojnim akcijama. Samo 60 minuta umerene fizičke aktivnosti svakog dana dovoljno je da unapredimo zdravlje i sprečimo nastanak bolesti. Umerena aktivnost je sve ono što nas natera da se blago oznojimo: brz hod do posla, stepenice umesto lifta, rad u bašti ali i bilo koji vid rekreacije. “Potrebno je raditi i na aerobnoj izdržljivosti, dakle kao što ovi ljudi ovde u ranim jutarnjim satima trče, hodaju, voze bicikl i rolere. Takođe neophodno je raditi na snazi odnosno raditi sklekove, trbušnjake itd. Sve ono što na neki način učvršćuje telo. I da bi sve to funkcionisalo kako valja, moramo biti i adekvatno gipki”, kaže Milan Cvetković, profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.
Prema proceni stručnjaka 80 odsto dece ima dovoljno fizičke aktivnosti tokom dana, međutim, problem predstavljaju stariji, jer svega 10 odsto starijih ima fizičku aktivnost.”Osim poboljšanja cirkulacije koja je univerzalna, jer poboljšanjem cirkulacije u svim organima imamo dodatne koristi, fizička aktivnost doprinosi zdralju koštano zglobnog aparata, doprinosi zdravlju unutrašnjih organa, doprinosi mentalnom zdravlju s obzirom da nas osnažuje, da nam daje dodatni psihološki stimulans i podršku, što poboljšava stanja anksioznosti i depresije”, kaže Milka Popović, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
Osim regulisanja težine i pozitivnog uticaja na srce i krvne sudove, fizička aktivnost nam povećava energiju, poboljšava raspoloženje, ali i pospešuje san. Takođe, rekreacija podstiče i našu društvenu stranu, pa uz dobro društvo i fizičku iscrpljenost lakše prebrodimo teške trenutke.

Školi u Gračanici računari od “Vidovdana”

Udruženje građana “Vidovdan”, koje okuplja uglavnom raseljene sa Kosova i Metohije, darovalo je sedam računara Srednjoj građevinsko-saobraćajnoj školi u Gračanici. Šest dekstop računa i jedan lap-top krenulo je 9. maja  put ove srpske enklave u blizini Prištine, a direktor škole Dejan Petković kaže da će ovaj poklon posebno usrećiti učenike, jer dolazi od ljudi koji su upoznati sa tim kakav je život na Kosovu i Metohiji. Udruženje “Vidovdan” postoji dve godine, a pored ove humanitarne akcije, ove godine dodeliće i stipendiju studentu građevinskog fakulteta. Oni će i u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu, početkom juna organizovati promociju istorijskog romana Danice Marinković, “Sudija u ratu u miru”.    https://www.youtube.com/watch?v=L1nipdoyt0

Ministar u Aleksincu: Osnov napretka je kvalitetan rad

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je u sredu 10. maja  u Aleksincu sa predsednikom te opštine Nenadom Stankovićem i obišao Osnovnu školu ”Ljupče Nikolić”. Predsednik opštine Aleksinac  rekao  je da je obrazovanje jedan o prioriteta lokalne samouprave i da je za školstvo  u ovoj godini izdvojeno 35% budžeta opštine. Stanković je ukazao da u poslednjih pet godina nijedna škola nije bila u blokadi jer se obaveze na vreme izmiruju. ”Mnogo projekata smo uradili poslednjih godina. Među njima su zamene krovova, stolarije, sanacija i izgradnja sanitarnih i mokrih čvorova, dok smo u nekoliko škola smo rešili i problem grejanja”, rekao je Stanković. Spoljašnje vrednovanje pokazalo je da je OŠ “Ljupče Nikolić” jedna od 50 najboljih škola u zemlji, istovremeno škola je i dobitnik Svetosavske nagrade za doprinos obrazovanju. Direktor škole Toplica Petrović  je ukazao ministru na nužnost nastavka radova na dogradnji škole koja je stala pre sedam godina.
Ministar je istakao da će se nada da će zajedničkim snagama, uz poštovanje propisa, uskoro pronaći rešenje. “Jedinica za upravljanje projektima ima obavezu da završi sve što je započela pa i radove ovde u Aleksincu. Jedinica je na moju inicijativu dobila novog direktora. Verujem da ćemo ubrzo pokrenuti stvari sa mrtve tačke”, rekao je ministar. On je naglasio da je uprkos činjenici da su u jednom delu škole uslovi na ivici održivosti uspesi đaka i kolektiv dokazuju da je kvalitetan rad presudan za napredak.

Vremeplov: Josip Slavenski

Na jučerašnji dan 11. maja 1896. godine rođen je jugoslovenski kompozitor Josip Slavenski, profesor Muzičke akademije u Beogradu. U težnji ka oblikovanju nacionalnog izraza, spojio je elemente muzičkog folklora pojedinih balkanskih naroda s modernom evropskom muzičkom tehnikom (“Simfonija orijenta”, “Haos”, “Heliofonija”, “Simfonijski ep”).

Vremeplov: Sukobi francuskih  studenata sa policijom

Na jučerašnji dan 11. maja 1968. u nastojanju da okonča žestoke sukobe studenata sa policijom, francuski premijer Žorž Pompidu učinio je ustupke studentskim zahtevima.

Vremeplov: Oto fon Gerike

Na jučerašnji dan 11. maja 1686. umro je nemački fizičar i pronalazač Oto fon Gerike. Prvi je demonstrirao vakuum, izumeo je vazdušnu pumpu, vazdušnu vagu i barometar.

Vremeplov: Dali

Španski nadrealistički slikar Salvador Dali, jedan od najvećih slikara 20. veka rođen je 11. maja 1904. Godine. Radio je i kao kostimograf i scenograf u filmovima španskog režisera Luisa Bunjuela (Louis Bunuel) “Andaluzijski pas” i “Zlatno doba”.

Izmeštena poslednja grupa migranata iz Beograda

Izmeštanje poslednje grupe migranata iz napuštenih magacina kod glavne autobuske stanice u Beogradu počelo je juče ujutro, a Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice i migracije kaže da će maloletnici bez pratnje biti smešteni u Centar za azil u Krnjači, a ostali u prihvatne centre u Obrenovcu i Sjenici.

Svaki kvart u Srbiji dobija svog policajca

Oko 1.000 policajaca biće tokom ove godine raspoređeno na lokalu širom Srbije i svakodnevno na usluzi građanima za sve bezbednosne probleme koji ih muče – u zgradi, ulici, kvartu, bloku, mesnoj zajednici ili opštini u kojoj žive. Ti policajci biće regrutovani iz postojećeg sastava policije, a proći će i odgovarajuću obuku. Takođe, policajci će posećivati škole, razgovarati sa mladima, obilaziti verske zajednice i kroz sastanke sa građanima u lokalnim zajednicama upoznavaće se sa njihovim svakodnevnim problemima.

Kina: Zapalio se školski autobus u tunelu, stradalo 11 dece

Najmanje 12 osoba, od kojih 11 dece iz Južne Koreje poginulo je u ponedeljak  kada se njihov školski autobus slupao i zapalio u tunelu, na istoku Kine, saopštili su zvaničnici. Deca stara između četiri i sedam godina, živela su u Vejhaju, u provinciji Šandogan, gde se nesreća i dogodila, saopštili su južnokorejski konzularni zvaničnici AFP-u. Medju poginulima je desetoro dece iz Južne Koreje predškolskog uzrasta i jedno kinesko dete, a njihova nastavnica je povredjena, prenela je južnokorejska agencija Jonhap. U nesreći je poginuo i vozač. Još uvek nije poznat uzrok nesreće.
Saobraćajne nesreće u Kini su veoma česte, samo tokom 2015. godine bilo je više od 180.000 saobraćajnih nesreća u kojima je život izgubilo 58.000 ljudi.

Teksas otežava usvajanje dece Jevrejima, muslimanima i homoseksualcima

Roditeljima koji žele da usvoje decu u američkoj saveznoj državi Teksas, javne i privatne agencije mogu da odbiju zahtev ako su Jevreji ili muslimani, ako partneri pripadaju različitim religijama, kao i ako su homoseksualne orijentacije ili nemaju partnera. To je suština zakona čiji je predlog podnet donjem domu teksaškog parlamenta na usvajanje. Još pet američkih saveznih država usvojilo je slične zakone koji štite organizacije za usvajanje dece koje odbijaju da dodele decu homoseksualcima ili pripadnicima određenih religija. Teksas se razlikuje od tih država jer se predlog zakona odnosi i na javne agencije, a ne samo na privatne, po čemu je najbliži pravilu savezne države Južna Dakota Vladajući republikanci u Teksasu smatraju da novi zakon podržava versku slobodu agencija za usvajanje dece i za brigu o deci, dok protivnici smatraju da se zakonom deca lišavaju stabilnog doma i da se diskriminacija finansira novcem poreskih obveznika.Predlog zakona takođe dozvoljava organizacijama za zaštitu dece da šalju LGBT decu na “terapije preobraćenja”, dok im se, s druge strane, kontracepcija i abortusi zabranjuju.

Otkačio se zamak na naduvavanje, stradala devojčica

Šestogodišnja devojčica je poginula, a još šestoro dece je povređeno kada se otkačio dvorac na naduvavanje i poleteo u vazduh, a potom se srušio na zemlju, saopštili su ponedeljak8. maja zvaničnici. Nesreća se desila u nedelju u jednom restoranu u gradu na severoistoku zemlje. Lokalni mediji navode da je policija tokom istrage utvrdila da je zamak bio zakačen samo na dva mesta, umesto na šest. Zamac se izdigao iznad restorana i pao 40 metara dalje. Kako se navodi, restoran nije imao dozvolu za držanje tog zamka, prenosi AP. Povređena deca imaju između tri i 11 godina, a jedno dete je zadobilo ozbiljne povrede.

Časna sestra pomagala sveštenicima da siluju gluvu decu

Katolička časna sestra iz Japana je uhapšena i optužena zbog sumnje da je pomagala sveštenicima da seksualno zlostavljaju maloletnike iz specijalne škole za decu sa oštećenim sluhomu u Argentini. Kosaka Kumiko (42) je optužena da je pomagala u silovanju na desetine dece, koja su se dešavala u toaletima, bašti, spavaonicama i podrumu škole u Luhanu, oko 1000 kilometara od Buenos Ajresa.
Slučaj protiv Kumiko je pokrenut nakon što je bivši učenik optužio da ga je terala da nosi pelene kako bi se prikrilo obilno krvarenje nakon zverskog silovanja koje je izvršio sveštenik Horacio Korbača, piše Dejli Mejl. Časna sestra je izjavila da je nevina, ali su je ipak poslali u pritvor dok detektivi rade na slučaju. Kumiko je takođe optužena i za fizičko zlostavljanje đaka. Slučajevi zlostavljanja odigrali su se u Institutu “Antonio Provolo” za decu sa oštećenim sluhom u provinciji Mendoza. Najmanje 24 njih iz Instituta se javilo i optužilo sveštenika Horacija, zatim Nikolu Koradija, njegovog pomoćnika, i još trojicu muškaraca za seksualno zlostavljanje, a nekoliko nesrećen dece je izjavilo da su ih silovali pored ikone Bogorodice. Korbačo i Koradi su uhapšeni još prošle godine, a ako budu proglašeni krivima dobiće po 50 godina zatvora. Koradi je i ranije bio optuživan za zlostavljanje u drugoj školi u Veroni u Italiji.

UN: Zbog rata milion dece izbeglica

Više od milion dece pobeglo je iz Južnog Sudana zbog rata, a još milion dece je raseljeno unutar zemlje, saopštio je 8. maja UNICEF. „Budućnost čitave generacije je na ivici. Zastrašujući podaci da je jedno od petoro dece primorano da pobegne iz svog doma ilustruje kako je sukob razoran za najranjivije u zemlji”, rekla je regionalna direktorka Unicef-a za istočnu i južnu Afriku Lejla Pakala, prenosi AP. Kako se navodi, 62 odsto izbeglica iz Južnog Sudana su deca , a više od 75.000 dece je odvojeno od svojih porodica.

U Francuskoj stupio na snagu zakon o anoreksiji

U Francuskoj je ovog vikenda stupio na snagu zakon prema kojem će manekeni i foto modeli morati da dostave lekarsko uverenje da nisu previše mršavi, preneo je u nedelju 7. maja pariski list Mond na svom sajtu. Zakon, koji je stupio na snagu usred drugog kruga predsedničkih izbora, ima za cilj borbu protiv anoreksije koje je zastupljena među mladima a najugroženiji su manekeni, navelo je francusko Ministarstvo zdravlja. Poslodavci koji ne budu poštovali zakon mogu da budu kažnjeni novčanom kaznom do 75.000 evra ili zatvorom do šest meseci. Takva mera će se odnositi i na strane manekene koji rade u Francuskoj. Prema podacima Svetske zdravstvene organizaicje, osoba se smatra mršavom ako je njen indeks telesne mase (BMI) ispod 18,5 jedinica. U Francuskoj poremećaj ishrane ima oko 600.000 mladih, od kojih je oko 40.000 anoreksično.

By admin

Leave a Reply