Svetski dan borbe protiv de
čijeg rada
“Zaštitimo decu od rada u ratnim sukobima i prirodnim katastrofama”
Deci je mesto u školi!

 


Konkurs za upis učenika u srednju školu    

Ministarstvo prosvete i nauke raspisalo je konkurs za upis učenika u srednju školu za školsku 2017-2018 godinu, na koji će, od 29. maja do 9 juna, za redovne učenike srednjih škola moći da se prijave svi koji su završili osnovnu školu, a rođeni su posle 31. avgusta 2000. godine, dok stariji mogu da konkurišu za vanredne učenike.
I ove godine kandidati za srednjoškolce rangiraće se na osnovu opšteg uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu, kao i rezultata na završnom ispitu, a novina je da će se ponovo vrednovati i uspeh na takmičenjima.

U četvorogodišnju srednju školu s najmanje 50 bodova

Novina je i da će ulaznica za gimnazije i četvorogodišnje smerove srednjih stručnih škola biti najmanje 50 bodova osvojenih po osnovu uspeha iz osnovne škole i završnog ispita. Uspeh iz osnovne škole nosi maksimalno 70 bodova, koji se dobijaju tako što se opšti uspeh u šestom razredu množi sa četiri, a u sedmom i osmom sa po pet. Uspeh na završnom nosi maksimalno 30 bodova, i to tako što na svakom od testova na završnom ispitu (maternji jezik, matematika i kombinovani test s pitanjima iz biologije, hemije, fizike, geografije i istorije) može da osvoji maksimalno po 10 bodova. Učenici koji su u osmom razredu na međunarodnim takmičenjima osvojili prvo, drugo ili treće mesto dobijaju i dodatnih 20, 18 ili 14 bodova, dok ista ta mesta na republičkim takmičenjima nose dodatnih osam, šest i četiri boda. Ukoliko učenik ostvari više nagrada iz istog predmeta, računa se ona na kojoj je osvojio više bodova.
Za upis u muzičku, baletsku ili dizajnersku školu, gimnaziju za učenike s posebnim sposobnostima kao što su filološka, fizička i matematička, i školu u kojoj se deo nastave odvija na stranom jeziku, polažu se i prijemni ispiti, dok učenici koji žele da upišu sportsku gimnaziju donose samo potvrdu o ostvarenim sportskim uspesima.

Prednost će imati “vukovci”

Prilikom rangiranja, ako učenici imaju isti broj bodova, prednost će imati nosioci diplome “Vuk Karadžić”, zatim oni s više nagrada na takmičenjima i na kraju oni koji su osvojili više bodova na završnom ispitu.

Završni ispit za osmake od 14. juna

Završni ispit i ove godine počeće 14. juna testom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Sutradan, 15. juna, osmaci će polagati matematiku, a 16. juna kombinovani test. Sva tri dana testiranje će početi u devet sati i trajaće dva sata. Privremeni rezultati ovog ispita biće istaknuti 18. juna, žalbe školskim komisijama podnosiće se 19, a okružnim 20. juna, da bi se konačni rezultati objavili 23. juna.

Kalendar upisa

Formulare sa željama za nastavak školovanja svršeni osmaci predavaće 24. i 25. juna, a te želje osnovne škole će objaviti 29. juna. Istog dana kandidati bi trebalo da provere da li su tačno unete, da bi konačne liste učeničkih želja na oglasnim tablama osnovnih škola osvanule 30. juna, a raspored učenika po srednjim školama 3. jula. Raspoređeni kandidati upisivaće se u škole 4. i 5. jula. Spisak slobodnih mesta posle prvog upisnog kruga biće objavljen 3. jula, želje za upis na ta mesta neraspoređeni učenici podnosiće 4. jula, a raspored učenika u drugom krugu biće objavljen 7. jula, kada će se i ti učenici i upisati.

Postojanje naučne zajednice nije samo produkcija naučnih radova

Činjenica da je Srbija objavila najviše naučnih radova, u nesrazmeri sa budžetom koji se odvaja za nauku, mač je sa dve oštrice i nije pohvalno što se taj uspeh meri malim nivoom ulaganja u nauku, izjavio je danas direktor Istraživačke stanice Petnica (ISP) Vigor Majić. “To da smo mi uspešni u odnosu na ulaganja je mač sa najmanje dve oštrice. Po toj logici, sa duplo manje istraživača, sa duplo manje objavljenih radova i uz duplo manje ulaganja, opet ćemo da budemo tako jednako kotirani”, rekao je Majić za Tanjug. Majić tako komentariše nedavno objavljenu informaciju da je broj od 6. 500 objavljenih naučnih radova godišnje u međunarodnim časopisima, a u odnosu na novac koji se izdvaja za nauku, doveo našu zemlju na čelo Universitas 21 liste.
On smatra da visok broj objavljenih naučnih radova iz Srbije može da zavara i da “nije srećno rešenje”, odnosno, da bi on bio mnogo srećniji da Srbija zauzima niže mesto, a da ukupan broj kvalitetnih radova bude veći i da je to rezultat većeg ulaganja u nauku. Veliki broj naučnih radova, smatra Majić, u situaciji ekonomske krize, siromaštva, može da zavara i unese nerealni optimizam, jer, objašnjava on, neko bi mogao pogrešno, ali logički, da zaključi da – ako se i dalje smanje ulaganja u nauku, onda će Srbija još više skočiti sa tim rezultatom.
“Koliko je meni poznato, najmanje 30 godina postoji pokušaj naučne zajednice Srbije da dostigne nivo ulaganja u nauku od jedan odsto BDP-a, još od ”80-ih godina, a mislim da je i danas cilj da se ulaganje značajno poveća, jer, ne radi se samo o tome da je efekat produkcija radova, nego uopšte postojanje jedne ozbiljne i produktivne naučne zajednice”, ističe Majić.(→Press Clipping)

Dva sporazuma o zajmu sa Svetskom bankom

Ministar finansija Dušan Vujović i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen, potpisali su u petak 12. maja u Beogradu, sporazume o dva zajma – za projekat inkluzivnog predškolskog obrazovanja i vaspitanja i za razvojne politike u oblasti upravljanja rizicima od elementarnih nepogoda sa opcijom odloženog povlačenja sredstava, ukupne vrednosti 113,1 milion evra. Kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu finansija, potpisivanjem sporazuma o Zajmu za Projekat inkluzivnog predškolskog obrazovanja i vaspitanja, Međunarodna banka za obnovu i razvoj odobriće Srbiji 47 miliona evra za ostvarivanje razvojnih ciljeva koji se odnose na unapređenje pristupa, kvaliteta i jednakosti u uslugama predškolskog obrazovanja i vaspitanja, posebno za decu iz socijalno ugroženih sredina. Ovaj zajam se odobrava sa rokom dospeća od 21 godine, uključujući period počeka do pet godina, kamatnom stopom koja je jednaka Referentnoj stopi , odnosno šestomesečni EURIBOR, uvećanoj za varijabilnu maržu, kao i pristupnom naknadom u visini od 0,25 odsto i provizijom na nepovučena sredstva od 0,25 odsto na godišnjem nivou. Krajnji rok raspoloživosti sredstava zajma je 30. decembar 2022. godine.

Inicijator peticije za reviziju Darvina: Sve bolje od boljeg!

Doktor Radmilo Rončević, penzionisani hirurg i inicijator peticije za reviziju programa biologije u delu koji se odnosi na teoriju evolucije, u pisanoj izjavi za javnost u petak je odgovorio  kritičarima koji su se prethodnih dana bavili njegovom inicijativom, negodujući pre svega zbog toga što se peticijom nisu bavili oni kojima je bila upućena, a kritike okarakterisao kao „sve bolje od boljeg, naučnije od naučnijeg“ i koji odgovore očekuje još od Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Skupštine Srbije, senata Univerziteta u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu..
Peticiju je, kako kaže, uputio prevashodno Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, čiji je ministar rekao da se njegov resor tim predlogom neće baviti, te poručio da se bilo koja naučna istina ili nova teorija, a naročito one koje su od svetskog značaja ne mogu uvoditi tek tako bez međunarodne potvrde. (→Press Clipping)

Majić: Peticiji protiv Darvina ne bih pridavao značaj

Savremena teorija evolucije otišla je mnogo koraka dalje od one koju je postavio Čarls Darvin, u međuvremenu ona je upotpunjena, kompletirana, razrađena, a nedavna peticija protiv te teorije površna je želja za malo slave i prisustva u medijima, izjavio je u petak  direktor Istraživačke stanice Petnica (ISP) Vigor Majić. “Nije to prvi put. Takvih ili sličnih stvari uvek će biti. Imate ljude koji žele da dobiju neku medijsku slavu, pa će naći nešto u školskom programu, ili zdravstvu, kao što je bio skandal oko vakcina pre nekoliko godina, da na tome dobiju publicitet i iskazuju nešto što uopšte ne mora da bude njihovo iskreno mišljenje. I ne bih tome davao nikakav veliki značaj”, rekao je Majić na početku razgovora za Tanjug.
I sada smo, dodaje, došli u apsurdnu situaciju, da ljudi koji sebe nazivaju naučnicima, istraživačima, akademicima, traže da se ukine Darvinova teorija, a onda ima grupa profesora sa Bogoslovskog fakulteta, koji mole da se zadrži ta teorija, kao najbolja naučna teorija koju imamo. “Taj apsurd, u stvari, govori da ovde nije stvar ni o kakvim stručnim argumentima, niti ozbiljnim razlozima, nego, eto, o jednoj površnoj želji za malo slave i prisustva u medijima i ne bih tome davao nikakav veliki značaj”, naglašava Majić.
Inače, kako kaže, kvalitetno obrazovanje u poslednjih 200 godina u Evropi zasniva se na poštovanju rezultata koje ostvari nauka, ali i poštovanju rezultata koje ostvaruju druge oblasti, poput umetnosti, stvaralaštva, društvenih procesa, pa i religije i podvlači da svako ima svoje mesto u tome. (→Press Clipping)

Dramatičan pad broja đaka prvaka u somborskim školama

Ako je suditi po, u obavezujućem zakonskom roku, prikupljenim podacima, sledeću školsku godinu somborske osnovne škole biće „kraće“ za čak pedeset đaka prvaka u odnosu na još uvek aktuelnu 2016/2017. školsku godinu. Ovaj alarmantan podatak još je crnjim tonovima obojio opštu sliku depopoulacije zapada Bačke, oličeno u činjenici da je samo u periodu između dva poslednja popisa stanovništva na nacionalnom nivou Sombor i njegovo gradsko područje ostalo bez gotovo 10.000 stanovnika, što je procentualno gledano čak 10 odsto žitelja ovog kraja. Za školsku 2017-2018. godinu u prvi razred somborskih osnovki u periodu trajanja oglasa za roditeljsko prijavljivanje upisano je 650 dece sa teritorije grada, od kojih će se tek 31 dete školovati na mađarskom nastavnom jeziku, pri čemu će se samo dva deteta nastavu na ovom jeziku nacionalne manjine pohađati u samom gradu u čije je škole upisano ukupno 362. dece. U školama u naseljenim mestima somborskog gradskog područja upisano je 278 dece, pa uz činjenicu da je prošle godine u selima ovog kraja bilo upisano gotovo istovetan broj đaka prvaka, njih 279, nemilosrdna statistika govori da opštem demografskom kolapsu Sombora doprinosi pre svega niži prirodni priraštaj u samoj varoši, ali i iseljavanje iz administrativnog centra Zapadnobačkog upravnog okruga.

Sajam srednjoškolskog preduzetništva Vojvodine

Sajam srednjoškolskog preduzetništva u Visokoj školi strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije (MPK) u Sremskim Karlovcima okupio je u petak 12. maja 14 učeničkih timova iz osam škola i pokazao, treću godinu zaredom, bogatstvo poslovnih ideja koje poseduju mladi, od kojih su neke našle i primenu. Smartplent – automatizovanje proizvodnje u plastenicima putem telefona – ideja Borislava Pavina i Marka Kneževića iz Tehničke škole „9. maj” iz Bačke Palanke, sušeno voće, povrće i lekovito bilje iz ručne solarne sušare, koju su osmislili đaci Poljoprivredne škole s domom učenika iz Futoga, karbonske kočnice Privatne srednje škole „Bit” iz Novog Sada, kozmetika koju su napravili đaci Hemijsko-medicinske škole iz Vršca… samo su neki od biznis-planova i proizvoda koji su se juče mogli videti na ovom sajmu.
Direktor Visoke škole strukovnih studija za menayment i poslovne komunikacije Miladin Kalinić rekao je da je namera škole da tim sajmom kod mladih podstakne preduzetništvo, preduzetnički duh i razmišljanje, a da kroz nastavu i stručnu praksu od studenata stvori sturčnjake, koji će odmah biti prepoznatljivi kao takvi na tržištu rada. Sve to pak ima za cilj da se stvori i društveni ambijent za razvoj preduzetništva.
Sajam preduzetništva posetili su potpredsednik Pokrajinske vlade i sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković i predsednik sremskokarlovačke opštine Nenad Milenković. Oni su obišli đačke timove predvođene profesorima i upoznali se s biznis-planovima i proizvodima koje su ovi prezentovali. (→Press Clipping)

Đaci građevinskih i geodetskih škola odmeravaju snage

Republičko takmičenje građevinskih i geodetskih škola, 28. po redu, kao i 23. republičko takmičenje tekstilnih i kožarskih škola, održano  je od 8. do 12.  maja u Tehničkoj školi „Mileva Marić Ajnštajn”. Pored oko 500 učenika iz 50-ak škola iz Srbije, na takmičenju je učestvovali i predstavnici Republike Srpske i Hrvatske. “Počastvovani smo što smo prvi grad u Srbiji koji je organizova dva republička takmičenja istovremeno”, rekao je direktor TŠ „Mileva Marić Ajnštajn” Stanko Matić i dodao da su se za titulu republičkog prvaka učenici nadmetali u 17 disciplina. Na trodnevno takmičenje u našem gradu stiglo je sedmoro učenika iz Republike Srpske, koji su se takmičili u teoretskim disciplinama građevine i geodezije, a njihov plasman biće van konkurencije.
U TŠ „Mileva Marić Ajnštajn” su stigli i članovi Izvršnog odbora Zajednice građevinskih škola Hrvatske, koje čine direktori škola iz Dubrovnika, Splita, Zagreba i Karlovca. Pošto su oba takmičenja privukla pažnju velikog broja učenika, Stanko Matić kaže da interesovanje za te smerove polako raste, pre svega jer se radi o profilima koji odmah nakon završene srednje škole mogu osigurati posao. “Imali smo period kada je odziv za upis u sve četiri oblasti bio veoma loš. Mislim da smo definitivno krenuli napred, dešava se nešto pozitivno, i roditelji i učenici počinju da razmišljaju da, kada završe takve srednje škole, mogu odmah da zarađuju svoj hleb. Nedostaje nam građevinskih radnika, kvalifikovanih majstora. Primera radi, u čitavoj Srbiji prošle školske godine nije upisan nijedan zidar. To je toliko veći apsurd kada pogledate koliko samo u Novom Sadu trenutno ima kranova. Građevina je motorna snaga svake države, koja pokreće i sve ostale oblasti i otvaranje novih radnih mesta”, tvrdi Stanko Matić.

Oni su budućnost Zrenjanina

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, član Gradskog veća Slaviša Vlačić i rukovodilac Regionalnog centra za talente Robert Sabo primili su u utorak  9. maja učenike koji su ostvarili izuzetne rezultate na naučnim takmičenjima, a sadašnji su i budući polaznici Centra za talente. “Grad pruža podršku u skladu sa svojim mogućnostima, a učenici nas sve usreće kada se sa nekih takmičenja vrate sa dobrim rezultatima”, izjavio je Radišić. Nastavnica u školi „Žarko Zrenjanin“ Snežana Vranješ govorila je o rezultatima koje su učenici ove škole postigli na državnom prvenstvu u istraživačkim radovima. A Matija Stanišić, učenik šestog razreda škole „Dositej Obradović“, novi je državni prvak u fizici. Na prijemu je bio sa svojim nastavnikom – mentorom Metodijem Nikolovim. “Obožavam fiziku i mislim da ću se njome baviti u životu”, rekao je nakon prijema Matija i dodao da nije bilo teško stići do republičkog takmičenja, ali je na državnom nivou konkurencija bila vrlo jaka. Učenicima su, nakon prijema, uručeni prigodni pokloni Regionalnog centra za talente.

Olimpijada predškolaca u Novom Sadu

Centar Novog Sada, Trg Slobode, u četvrtak 11. maja je odjekivao od dečijeg smeha. Predškolci iz vojvođanskih gradova učestvovali su na međuopštinskim olimpijskim igrama. Koliko su sport i fizička aktivnost važan faktor zdravog života, kroz igru na “Olimpijskim igrama”, već sedam godina uče predškolci “Radosnog detinjstva” i predškolskih ustanova ostalih vojvođanskih gradova. I ova Olimpijada je protekla uz dečije veselje, muziku, lepo vreme i u atmosferi smeha i iskrene radosti. “Pored motoričkih sposobnosti i motoričkog iskustva koje je bogato naravno da se postavlja i posturalan status odnosno pravilno držanje tela, između ostalog nama je pored toga bitno i razvoj nekog kolektivnog duha, neka pravila ponašanja u grupi, šta je to što je potrebno da bi se došlo do nekog grupnog rezultata”, kaže Milan Repac, stručni saradnik za fizičko vaspitanje u PU “Radosno detinjstvo”.
Učestvovalo je pet ekipa iz vrtića 5 različitih opština, iz Kule, Kovačice, Vrbasa, Inđije i iz Novog Sada. Mališani su se takmičili u četiri discipline – obaranje konzervi zbog razvijanja preciznosti, premeštanje loptice sa čunjeva, gde se vežba brzina i preciznost, skok u dalj i poligon spretnosti. Pobednički pehar odnela je ekipa iz vrtića “Boško Buha” iz Vrbasa. Ostali timovi su takođe dobili pehare, i manifestacija se završila uz druženje i upoznavanje.  https://www.youtube.com/watch?v=z_2m0nG3lxg

Rođeno prijateljstvo srpske i švajcarske dece

Samo desetak dana nakon povratka grupe učenika Karlovačke gimnazije i Bogoslovije „Sveti Arsenije“ iz švajcarskih gradova Lis i Bern, gde su bili u okviru projekta povezivanja matice i dijaspore, odnosno saradnje i interkulturalne razmene dece. U Sremske Karlovce u uzvratnu posetu došlo je 27 učenika, direktor i tri profesora iz škole „Grenčel“ iz Lisa. Osim u Karlovcima, oni su boravili i u Negoslavcima u Hrvatskoj, Beogardu, a juče i u Novom Sadu, jer su u taj projekat uključene i dve škole iz glavnog grada, kao i jedna srpska osnovna škola iz pomenutog hrvatskog mesta.
“Namera Kreativnog kluba „Eduko“, koji je koordinator projekta, jeste da poveže đake iz svih škola u Karlovcima od 15 do 18 godina s decom srpske i drugih nacionalnosti u dijaspori”, kaže Draginja Kalinić iz tog kluba. Ovog puta izostali su osnovci jer su od 26. do 29. aprila, kada je organizovan put u Švajcarsku, bili na ekskurziji. Bio je to kratak susret koji je ostao u srcima dece, a svi su poželeli da se što pre vide i nastave saradnju, što je i učinjeno.
“Mnogo je ideja poteklo, a jedna od njih je da se pobratime s domaćinima jer mnogo toga u oblasti obrazovanja i kulture možemo da razmenimo”, kaže Kalinić.
Tokom posete Švajcarskoj karlovački đaci bili su gosti dece iz  Lisa, a program se odvijao u školi „Grenčel“, gradovima Bilu, Bernu i Belpu. U zajedničkom programu učenici su predstavili škole iz kojih dolaze. Pojedinačno su prezentovali ličnosti koje spajaju srpsku i švajcarsku nauku i kulturu – Milevu Marić Ajnštajn, Arčibalda Rajsa, Katarinu Šturceneger i Viktora  Kuna. “Svako je svoju školu predstavio u ambasadi Republike Srbije u Bernu prigodnim programom upriličenim za taj susret, pri čemu je ambasadrka dr Snežana Janković izrazila veliko zadovoljstvo što se ostvaruju takvi projekti saradnje koji su veoma značajni za mlade ljude, koji na taj način grade neraskidive mostove prijateljstva”, kaže Draginja Kalinić.
Učenici su putovali u pratnji profesorke Bojane Butorac iz Karlovačke gimnazije i Draginje Kalinić, a realizaciju putovanja omogućila je delom i opština Sremski Karlovci. Đaci iz Švajcarske posetili su u Karlovcima Gimnaziju, Bogosloviju, Muzeje pčelarstva i šibica, Ekološki centar „Radulovački“ i Sabornu crkvu. Da polaznici Letnjeg obrazovnog kampa ne zaboravljaju Karlovce, dokaz je i donacija upućena krajem prošle godine. Stigla je iz Beča od firme „Mideks“ Dušana Miljevića i njegovog sina Andreja, koji je 2000. i 2001. godine boravio u Sremskim Karlovcima u tada Letnjoj školi srpskog jezika,običaja i kulture. Polaznici su tada bili smešteni u zgradi Bogoslovskog seminara, pa su oni donaciju prevashodno namenili Bogosloviji za opremanje jedne učionice. (→Press Clipping)

Prijateljstvo đaka vezuje i gradove

U okviru saradnje obrazovnih institucija, učenici iz švajcarskog grada Lis posetili su  Novi Sad, gde su ih primile pomoćnica gradonačelnika Ljiljana Koković i načelnica Gradske uprave za obrazovanje Lidija Tomaš. Deca iz škole „Grenčel” su tokom dana posetila i OŠ „Prva vojvođanska brigada”.
Pomoćnica gradonačelnika istakla je da joj je veoma drago što gosti iz Švajcarske imaju priliku da upoznaju Novi Sad, njegove istorijske znamenitosti, kao i brojne kulturne i ostale sadržaje “Cilj posete je međusobno upoznavanje dece, približavanje kultura, kao i negovanje veza između Švajcarske i Srbije “,rekla je Ljiljana Koković, dodajući da Gradska uprava za obrazovanje nastoji da uspostavi još atraktivnije međunarodne saradnje uz obostrano zadovoljstvo.
Profesorka Jelena Mitrović se u ime delegacije iz Švajcarske zahvalila na gostoprimstvu i potvrdila da je najvažniji aspekat posete prijateljstvo stvoreno tokom boravka dece u našem gradu. Ona je dodala da će nastojati da se u budućnosti povežu s većim brojem gradova i škola u Srbiji.

Udruženje za pomoć MNRO obeležilo slavu

Krsna slava Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama grada Novog Sada Sveti Vasilije Ostroški obeležena je u petak  u prostorijama Dnevnog boravka tog Udruženja uz šarolik kulturno-umetnički program koji su priredili korisnici. Svečarenju su prisustvovali članovi porodice, prijatelji, predstavnici Crvenog krsta Novog Sada, ŠOSO „Dr Milan Petrović” i predstavnici gradske i pokrajinske vlasti. „Najpre su korisnici, volonteri i zaposleni otišli u crkvu s kumom slave Slavkom Rodićem, noseći slavski kolač i koljivo, a onda smo se vratili u naše prostorije gde imamo program za naše goste“, rekla je predsednica Udruženja za pomoć MNRO Milka Budakov. U ime Grada Novog Sada, događaju je prisustvovala pomoćnica gradonačelnika za socijalna pitanja Ljiljana Koković, istakavši da Grad vodi odgovornu socijalnu politiku i podržava sve programe i projekte sličnih udruženja i organizacija. „Ovaj dnevni boravak je jedini licencirani u našem gradu koji se bavi pružanjem usluga za MNRO koji su stariji od 27 godina“, navela je Ljiljana Koković. „Oni ovde imaju kompletnu uslugu, od doručka i užine, do raznoraznih stručnih, kreativnih i razvojno-korektivnih radionica.“

Dečje stvaralaštvo na “daskama koje život znače”

Ceremonijom svečanog otvaranja, u petak su počele jubilarne, 60. po redu, Majske igre. Reč je o najstarijem festivalu posvećenom dečijem stvaralaštvu, konkretno scenskom, u regionu. Splet okolnosti je hteo da se jubilarna ceremonija svečanog otvaranja neće dešavati na kultnoj bečejskoj „Pogači“. Zbog totalne rekonstrukcije centralnog gradskog trga, današnji hepening održaće se na prostoru ispred „hrama sportova“ kraj Tise s početkom u 17 sati. „Program svečanog otvaranja je osmišljen tako da u njemu učestvuju deca ovdašnje Predškolske ustanove „Labud Pejović“ i bečejskih osnovnih škola, a voditelji su glumci iz Beograda Sofija Juričin i Radomir Nikolić.
Ceremoniji svečanog otvaranja prethodila je, kao svih ranijih godina, kostimirana povorka dece, a defile će predvoditi akrobate i štulaši novosadske umetničke trupe „Kreativni pogon“ i dobošari iz Ade. Svaka grupa u defileu će imati kostim na određenu temu i tokom otvaranja proglasiće se i nagraditi najbolji grupni kostim“, izjavio je direktor Gradskog pozorišta dr Zdravko Petrović. Povorka je krenula u 16.50 sati ispred centralne zgrade Doma zdravlja Bečej u Ulici Braće Tan, u kojoj su se, kasnije svetski priznati slikar Mor i hemičar Karolj, pre skoro dva veka kao deca igrali, a onda kratko Zmaj Jovinom ulicom pratiti liniju parkinga sportskog centra do platoa ispred njega. „Takmičarski deo počinje u ponedeljak, 15. maja, i završava se u petak 19. maja programom zatvaranja igara od 16 sati u Gradskom pozorištu Bečej, gde će biti izvedeno svih 14 predstava. Umesto po šest za decu i mlade, ove godine će u obe kategorije biti izvedeno po sedam predstava, koje odabrala selektorka Maja Pelević“, dodaje Petrović.(→Press Clipping)

Jubilarni 10. dečiji festival u Kanjiži

Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj” iz Kanjiže bila je domaćin i organizator jubilarnog 10. Dečijeg festivala, koji je počeo u petak  u podne i  koji je trajao dva dana. Na festivalu se takmičilo i iskazalo svoj talenat preko 300 učenika osnovnih škola iz više mesta kanjiške opštine, Novog Kneževca, Čoke, bratske škole iz Svilajnca i bratskih škola iz Mađarske, Rumunije i Slovačke.
Potpredsednik Pokrajinska vlade i resorni sekretar za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine – nacionalne zajednice Vojvodine Mihalj Njilaš otvarajući manifestaciju je čestitao domaćinima na istrajnosti, ujedno istakavši da je večito pitanje zašto je dobro biti u školi, zašto je dobro biti đak, a da svi mi naknadno više znamo kada izađemo iz školskih klupa. Zašto je to tako lepo, pojasnio je Njilaš, naglasivši da sigurno zato što uticaj ima sticanje znanja, kao i nesebičan trud naših pedagoga, profesora i vaspitača, kojih se rado sećamo. “Pored sticanja znanja sigurno je najbitnije druženje, a upravo manifestacija kao što je ovaj Dečiji festival koji već ima tradiciju, tome doprinosi“, rekao je Njilaš, poželevši da se druženja na kanjiškom festivalu nastavi dugi niz godina.
Učesnike festivala pozdravili su predsednik kanjiške opštine Robert Fejstamer i direktorka Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” Edita Biro, izrazivši zadovoljstvo da su u goste došli talenti iz okruženja i bratskih škola, naglasivši da je najveća vrednost festivala tradicija druženja i prijateljstva kroz pesmu, igru i druge vidove stvaralaštva.
Organizatorka Andrea Jakši iz kanjiške škole naglašava da deca iz drugih škola iz okoline i bratskih škola rado dolaze i nastupaju. “Tema ovogodišnjeg festivala je “Prijateljstvo bez granica”. Puno prijateljstva među učesnicima festivala proteklih godina je već sklopljeno i zato smo odabrali ovu temu. Prijateljstvo i druženje nam je glavni cilj ovog festivala. Deca vole da se druže, a učesnici koji dolaze iz bratskih škola smešteni su kod porodica naše dece koja učestvuju u programu“, kaže Andrea Jakši. Na otvaranju festivala nastupili su članovi Plesnog kluba “M-plus” iz Kanjiže sa koreografijom “Anđeli”, a izvedena je i himna Dečijeg festivala. Talenti se kao i na prethodnim festivalima takmiče u pevanju, sviranju, recitovanju, folklornim igrama, modernism plesovima, glumi, pripovedanju i drugim disciplinama, a pored toga priređena je izložba likovnih radova. Oba takmičarska dana završavaju se dodelom priznanja najboljima, a na završetku festivala danas u 18 sati je gala program i večernja disko zabava. (→Press Clipping)

Prvi bečejski origami susret

Društvo učitelja Bečej kao organizator i ovdašnja Narodna biblioteka kao domaćin letos su obeležili prvi mali jubilej vezan za održavanje origami kampa, kroz koji je tokom pet godina prodefilovalo i naučilo osnove atraktivne veštine savijanja papira preko hiljadu polaznika, a u četvrtak  je  održati Prvi bečejski origami susret – BOS. Učesnici susreta „prvenca“ bili su  učitelji, nastavnici i ostali zainteresovani. “Učitelji su pronašli niz mogućnosti primene origamija u radu sa učenicima u skoro svim predmetima, bilo da se radi o obradi novog gradiva, utvrđivanja i vežbanja određenih nastavnih sadržaja ili kao zabava. Smatrali smo da će na ovakvim susretima razmenom iskustva svako unaprediti znanje i lepo se družiti. Iz tog razloga smo pozvali specijalnog gosta, origami majstora i instruktora iz Sombora Emila Vajganda, koji će imati polusatnu prezentaciju i kasnije će održati orgami radionicu. Dodala bih da je učešće na bečejskom „prvencu“ besplatno za sve učesnike”, rekla je za „Dnevnik“ predsednica Društva učitelja Bečej Milena Gmijović.

Bebi Egzit u novom terminu

Zbog najavljenog lošeg vremena. 16. festival optimizma – Bebi Egzit, koji je trebalo da se održi ovog vikenda, pomera se za naredni, tačnije, za 20. i 21. maj, jer, po rečima organizatora, dečji osmeh ide samo uz lepo vreme. Program festivala će biti isti i narednog vikenda, a to će biti prilika da posetioci zavire u budućnost jer će novina ovogodišnjeg festivala biti „Grad budućnosti”.

Borba protiv nasilja u školama u Zrenjaninu, Subotici i Somboru

Po uzoru na novosadsko Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama međunarodna organizacija “Save the Children” zainteresovana je za provođenje projekta formiranja takvih tela i Subotici, Somboru i Zrenjaninu. Kako “Dnevnik” saznaje, nedavno je na tu temu održan sastanak predstavnika organizacije “Save the Children”, sa predstavnicima Grada Novog Sada na čelu sa članom Gradskog veća zaduženim za obrazovanje Vladimirom Jelićem. Za koordinaciju projekta, ukoliko se osiguraju potrebna sredstva, u partnerstvu sa “Save the Children”, biće zadužen Centar za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih, čiji osnivač i glavni koordinator je Biljana Kikić Grujić, koja je ujedno i jedan od idejnih tvoraca novosadskog Koordinacionog tela.
“Tačno je da je ovaj projekat u pripremi i da je naše Koordinaciono telo uzeto kao model po kom bi se radilo”, kaže Biljana Kikić Grujić. “Ono što projekat predviđa, jeste realizacija aktivnosti na teritoriji Vojvodine, koje će da pomognu u razvijanju kompetencija i usavršavanju prosvetnih radnika, ali i dece i roditelja. Centar za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih će biti direktno uključen u ove aktivnosti.” Ukoliko projekat bude odobren, planirano je da, u dogovoru sa lokalnim vlastima, njime budu obuhvaćeni Sombor, Subotica i Zrenjanin, kao gradovi sa najvećim brojem škola u Vojvodini, posle Novog Sada.

Srbija prva zemlja koja maloletnim migrantima obezbeđuje dom

Pravo na život u porodici je pravo svakog deteta, a Srbija postaje prva zemlja koja će ga obezbediti i za decu migrante bez roditeljske pratnje i to tako što će ih dodeliti hraniteljskim porodicama u kojima će oni, bar privremeno, živeti. Naime, Centar za porodični rad i savetovanje u saradnji sa organizacijom “Save the children” i Međunarodnim komitetom spasa, a uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, sprovodi projekat pod nazivom: “Odgovarajuća briga i zaštita za decu bez roditeljske pratnje u situaciji migracije: Izgradnja kapaciteta za kvalitetno hraniteljstvo”.
“Potrebno je da se hranitelji osnaže da mogu da razumeju razlike u kulturi, s druge strane, tema trauma zato što su to deca koja su prošla hiljade kilometara i našla se u stranoj zemlji bežeći od ove ili one vrste nesreće i još se odvojili od roditelja i našli među ljudima koji drugačije izgledaju i čiji jezik ne poznaju”, kaže ona. Ono što je posebno važno reći, navela je, jeste da se ova praksa ne treba mešati sa usvajanjem, i deca migranti neće ostajati “da žive zauvek” u hraniteljskim porodicama. “Hraniteljstvo je oblik zaštite koji podrazumeva privremeni boravak u hraniteljskoj porodici dok se ne steknu uslovi da se vrati u biološku porodicu ili da se poveže sa usvojiteljskom porodicom”, objasnila je Milenković.
Ipak, ograničenog roka koliko će deca u porodicama ostajati nema, i to kako je objasnila, može biti dok god je nekom detetu potrebno. U Šidu već postoje, podsetila je Milenković, porodice koje su neko vreme “čuvale” bebe ili adolescente i sudeći prema njihovim primerima, zadržavanja ne bi trebalo da traju duže od nekoliko meseci. “Jedno od prava dece je pravo na život u porodici, i na taj način se i deci u situaciji migracija obezbeđuje njihovo pravo i umesto da su u nekoj od ustanova, oni borave u porodici”, kaže Milenković. Cela ideja, inače, nastala je zato što se u Srbiji migranti sve duže zadržavaju od kad su pojedine evropske zemlje za njih zatvorile granice. Duga zadržavanja najteže pogađaju decu, posebno onu koja time gube dragoceno vreme školovanja, ali i one koji “putuju” bez roditelja pogađaju različite traume. Od prošle je godine, međutim, problem školovanja te dece u Srbiji nešto manji, jer postoji nekoliko škola u kojima uče deca migranti, a ovim novim projektom dobiće i dom, istina, privremeni.

Postupak protiv nastavnika u OŠ „Žarko Zrenjanin“

Protiv jednog nastavnika OŠ „Žarko Zrenjanin” pokrenut je postupak zbog „viber” poruke upućene učenici.  Kako saznajemo od direktora te osmoletke Žarka Mušickog, slučaj su organima škole prijavili roditelji učenice, o čemu su potom obavešteni policija, Školska uprava i gradska Prosvetna inspekcija. Nastavnik o kome je reč trenutno je na bolovanju, a učenica redovno pohađa nastavu, potvrdio je Mušicki. „Školska uprava i Prosvetna inspekcija će proceniti težinu sporne poruke i, na osnovu toga, odrediti dalje postupke i eventualne mere“, rekao je Mušicki. „Naš Tim za zaštitu dece od nasilja komunicira s roditeljima radi zaštite te učenice. Pošto se radi o učenici koja je maloletna, iz OŠ „Žarko Zrenjanin” nisu otkrivali ostale detalje tog slučaja.

Mladić pao sa terase studenjaka “Bajić“

Ž. (24) teško je povređen kada je pao sa terase Studentskog doma Slobodan Bajić, javlja portal 021. Nezgoda se dogodila u petak rano ujutro, kada je stanar doma pao sa terase. Kako 021.rs saznaje u Studentskom centru Novi Sad, sve se dogodilo dok je trajala žurka u domu, koja nije bila prijavljena. Portir ih je dva puta opomenuo, ali se nisu smirili. Po rečima Mirjane Bursać iz Hitne pomoći, 24-godišnji mladić je sa teškim telesnim povredama, ali u svesnom stanju, prevezen u Urgentni centar. U Kliničkom centru Vojvodine za 021.rs kažu da je pacijent na poluintezivnoj nezi i zasada stabilnog stanja, te da je njegovo stanje pod nadzorom lekara. Pomoćnik direktora Službe za smeštaj Studentskog centra Novi Sad, Steva Lazarević, kaže za 021.rs da je policija obavila uviđaj, dežurni portir je dao izjavu, ali još uvek nije razjašnjeno kako je do incidenta tačno došlo.
“Petnaest godina sam u ovom poslu i ovako nešto mi se još nije dogodilo. Pokušavamo da se među studentima raspitamo šta se tačno dogodilo, ali svi nešto ćute. Policija je bila tu, obavila uviđaj, ali nismo dobili nikakve informacije od njih. Naš portir je dao izjavu, u knjizi dežurstva se navodi da ih je dva puta opominjao”, navodi Lazarević. Studentski dom “Slobodan Bajić” ima 758 stanara, a po rečima našeg sagovornika, teško je iskontrolisati svakog pojedinca šta ima kod sebe. “Žurke se organizuju, a komplikovano je utvrditi ko je i šta uneo u dom. Najlakše je u tašnici uneti flašu vinjaka ili slično. Kada bismo zagledali kod svakoga šta ima kod sebe, naravno da bi se studenti pobunili da im narušavamo privatnosti, tako da se nalazimo u nezgodnoj situaciji”, zaključuje pomoćnik direktora Službe za smeštaj.

MUP: Prijaviti policiji ako se Plavi kit pojavi u Srbiji

Ministarstvo unutrašnjih poslova povodom video igre „Plavi kit“ koja kruži Internetom u zemljama u okruženju i u kojoj se deca pozivaju na samopovređivanje, pa čak i samoubistvo, apeluje na sve građane da ukoliko se sretnu sa takvom igricom u našoj zemlji to odmah prijave policiji. Iako Ministarstvo unutrašnjih poslova u Srbiji nije zabeležilo nijedan slučaj koji ima veze sa video igrom „Plavi kit“ koja potiče iz Rusije, pozivamo sve roditelje i nastavnike da razgovaraju sa decom i prate njihove aktivnosti na Internetu, kako bi ih zaštitili od ovog oblika ugrožavanja sigurnosti, poručeno je iz MUP-a. MUP apeluje i na medije da posvete adekvatnu pažnju ovoj pojavi, kako bi se na vreme sprečile neželjene posledice u Srbiji.
Igrica „Plavi kit“ pre svega je usmerena na mlađu populaciju. U periodu od 50 dana igranja pred decu se postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva, objašnjava se u saopštenju. Ova opasna igrica prisutna je u mnogim državama i zbog nje je navodno stradalo više desetina maloletnika, te će stoga Odeljenje za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije pojačati aktivnosti ka smanjenju opasnosti od eventualne pojave igrice „Plavi kit“ u Srbiji.

By admin

Leave a Reply