Otvoreno pismo predsednici USPRS
Bez obraza, ni stid ne postoji!

            Nikada se zvaničnim saopštenjem nismo bavili drugim sindikatom, odnosno predsednik/com drugog sindikata, ali (po)nekad crta mora da se podvuče!
            Pre osam meseci prosvetni radnici u celoj Srbiji dobili su razliku za pogrešno obračunatu naknadu za godišnji odmor iz 2015.godine. NSPRV je mesecima pre toga pokušavao o ovom problem da diskutuje sa drugim sindikatima, ali nije bilo sluha. Na kraju smo posao uradili SAMI! Tužili, dobili presude i napravili dogovor sa ministarstvom i Vladom Srbije da se obeštete svi oštećeni. Još tada, u javnim nastupima, Jasna Janković, predsednica UNIJE govorila je da su oni, eto, posle godinu dana uspeli da objasne ministarstvu i Vladi Srbije gde su nas pokrali. Možda će neko reći da sam bezobrazan, alimislim da ona to ne zna ni dan-danas, pa se čudim kako je onda to “objašnjavala” drugom? No dobro, radi mira u (sindikalnoj) kući, oćutali smo i to. Znate onaj osećaj kada vas je sramota zbog tuđe sramote pa o tome ne volite ni da pričate. E, tako smo se mi osećali.
            Danas, maja 2017. kada je NSPRV,  PONOVO SAM, uspeo da dokaže da se  krađa naknade za godišnji odmor dešavala i prethodnih godina, gore pomenuta predsednica UNIJE ponovo se oglašava dopisom ministru i javnom objavom kako je “zahvaljujući dopisu UNIJE” , koji je ona potpisala, ministar sazvao sastanak da se problem reši. Sada je matematika malo drugačija nego prošle godine, a čini nam se i malo komplikovanija jer se uz Zakon o radu i PKU sada pominje i neki Zaključak Vlade Srbije iz 2009.godine. Kako ne verujemo da je znala i ono od prošle godine, smataramo da tek sada ne zna o čemu se radi. Takođe, verujemo da u UNIJI postoje ljudi koji se stide ovakvog čina predsednice, ali ćute. Iskreno, nama nije baš jasno zašto,  ali to je njihov izbor.
            Na kraju, sastanak je u petak 26.maja i bilo bi veoma korisno da oni koji ne razumeju o čemu se radi bar ĆUTE i puste one koji su ceo postupak vodili da naprave dogovor sa ministarstvom. A ministar koji sve to jako dobro razume zato i zove “zabunjivače”  da mu ponovo “objasne”.  Međutim, bilo bi jako važno da to sada ne čine.Važno za sve prosvetne radnike, ne i za njih, njima je istina inače na poslednjem mestu, a sindikalna solidarnost potpuna nepoznanica.
U Novom Sadu Potpredsednik NSPRV
23, maja 2017.godine
Dušan Kokot

2017-05-23 dk Otvoreno pismo predsednici USPRS

 

By admin

Leave a Reply