Vesti – 25.05.2017.

Svetski dan borbe protiv dečijeg rada
“Zaštitimo decu od rada u ratnim sukobima i prirodnim katastrofama”

Deci je mesto u školi!

 

 


NPS: Novi nastavni programi za petake

Nacionalni prosvetni savet usvojio je u utorak 23. maja i nove nastavne programe za matematiku, srpski jezik i književnost, geografiju, istoriju, likovno i građansko vaspitanje za peti razred. Novi nastavni program za biologiju nije odbijen, ali iz tehničkih razloga nije usvojen na sednici. Novi nastavni planovi usmereni su na sticanje funkcionalnih znanja, umesto na sadržaje i puku reprodukciju sadržaja, rekala je pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković. Ona je pojasnila da novi program podrazumeva drugačiji rad nastavnika i da slede njihove obuke. Novi nastavni programi koji su danas usvojeni biće primenjivani sukcesivno, jer je osim obuke nastavnika neophodna i priprema novih udžbenika. Na prethodnoj sednici NPS je usvojio izmenjen nastavni plan i program za tri predmeta: inforamatiku i računarstvo, tehniku i tehnologiju i fizičko i zdravstveno vaspitanje. Nove nastavne programe izradio je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja na predlog Minstarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Osim za petake Ministarstvo i Zavod pripremaju nove nastavne programe za učenike prvog razreda osnovne škole i prvog razreda gimnazije. Očekuje se da budu spremni za primenu u školskoj 2018/19. godine.

Dodeljene stipendije Fonadacije dr Zoran Đinđić

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević prisustvovao je u utorak  svečanoj dodeli stipendija Fondacije dr Zoran Đinđić i Nemačke agencije za akademsku razmenu (DAAD). Ministar je izrazio zadovoljstvo što je prilici da podrži Fondaciju dr Zoran Đinđić, jer je Đinđić bio premijer koji je započeo reformski proces koji se danas nastavlja. Poželevši uspeh stipendistima Šarčević je rekao da ćemo ako radimo na obrazovanju uspeti da uhvatimo korak sa četvrtom tehnološkom revolucijom. ”Iskustvo koje steknete u Nemačkoj biće dragoceno i za vas i za kompanije u kojima ćete raditi kada se vratite. Našim poslodavcima ne treba jeftina radna snaga, već dobri radnici”, istakao je ministar.
U program stipendirana prakse uključene su velike nemačke kompanije i mnogi univerziteti, rekao je amabasador Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji Aksel Ditman. On je naglasio da je dodela stipendija signal tešnjih ekonomskih veza Nemačke i Srbije. Obraćajući se stipendistima Benedikt Briše, direktor programa DAAD za Jugoistočnu Evropu, rekao je da akademska razmena doprinosi boljem razumevaju naroda i da je svakoj zemlji potrebna razmena svežih ideja, kako bi se suočila sa izazovima sve kompleksnijeg sveta. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ukazao je stipendistima da po povratku u Srbiju imaju mogućnost da nastave da se obučavaju u velikim srpskim kompanijama i da u njima prenesu svoje znanje. Stipendije Fonadacije dr Zoran Đinđić dobilo je 22 studenta koji će u narednih meseci sticati stručna iskustva kroz praksu u najvećim nemačkim kompanijama, dok je DAAD dodelio 26 stipendija mladim naučnicima, istraživačima i postdiplomcima.

Isplata stipendija izuzetno nadarenim učenicima i studentima

Isplata stipendija izuzetno nadarenim učenicima i studentima za mesece april i maj za školsku 2016/2017. godinu počelo je u sredu, 24. maja 2017. godine.Mesečni iznos stipendije za izuzetno nadarene učenike iznosi 7.500,00 dinara. Mesečni iznos stipendije za izuzetno nadarene studente osnovnih i master studija iznosi 12.000,00 dinara, dok za studente doktorskih studija iznosi 15.000,00 dinara. Iz budžeta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izdvojeno je za isplatu stipendija izuzetno nadarenim učenicima 2.550.000,00 dinara, a za isplatu stipendija izuzetno nadarenim studentima 9.786.000,00 dinara.

Uključivanje učenika izbeglica u sistem obrazovanja i vaspitanja

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pripremilo je i putem školskih uprava dostavilo školama Stručno uputstvo za uključivanje učenika izbeglica/tražilaca azila u sistem obrazovanja i vaspitanja. Uputstvo možete pogledati  na sajtu ministarstva.

Unapređenje predškolskog obrazovanja i vaspitanja

Samo polovina mališana u Srbiji uzrasta tri do pet i po godina idu u vrtić, a predškolsko obrazovanje i vaspitanje mora da bude kvalitetno i dostupno deci iz svih miljea iz svih delova zemlje, zaključeno je danas na međunarodnoj konferenciji „Ključne dimenzije razvoja kvaliteta u predškolskom vaspitanju i obrazovanju“.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je podsetio da predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji ima dugu tradiciju, kvalitetnu praksu i veliki stručni potencijal. „Naši dosadašnji kao i budući napori biće usmereni ka izgradnji predškolskog vaspitanja koje će biti dostupno svoj deci, otvoreno prema porodici, kao i drugim nivoima u sistemu obrazovanja“, naglasio je Šarčević. Ministar je dodao da na polju unapređena predškolskog vaspitanja i obrazovanja još mnogo toga treba da se uradi i naglasio da nikada kao sad predškolsko vaspitanje nije bilo u fokusu Ministarstva i Vlade Srbije. „Namera nam je da povećamo obuhvat dece u vrtićima, posebno uzrasta od tri do pet godina. Sledi izgradnja novih, renoviranje i adaptacija postojećih i prenamena raspoloživih prostornih kapaciteta u zajednici“, rekao  je ministar.
Konferenciju su organizovali Kanclarija UNICEF-a u Srbiji, Ministarstvo prosvete, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i Centar za interaktivnu pedagogiju.

Laubli: Vaspitači pokretači reformi

Direktorka Švajcarske kompanije za razvoj i saradnju u Srbiji Ursula Laubli naglasila je da su vaspitači pokretači reformi u predškolskom obrazovanju i da mogu računati na podršku Švajcarske u tom poslu, kao što su je i do sada imali.Integracija dece od ranog uzrasta, kako kaže, pokazala je da ti mališani ostvaruju bolji uspeh u školi.

Mišel Sen Lot: Obrazovanje u ranom detinjstvu svima donosi dobitak

Strategija razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine postavila je za cilj da obuhvat dece uzrasta od tri do pet i po godina bude 75 odsto u vrtićima.  Direktor Kancelarije u Srbiji Mišel Sen Lot rekao je da je predškolsko obrazovanje mora biti kvalitetno i pristupačno deci iz svih socijalnih miljea i svih područja u zemlji. „Obrazovanje u ranom detinjstvu svima donosi dobitak, Srbija ima dugu tradiciju predškolskog obrazovanja, ali je procenat učešća dece u vrtićima i dalje mnogo manji od onog u Evropi, posebno su isključena siromašna i deca iz ruralnih područja kao i romska deca, a njima je obrazovanje najpotrebnije“, rekao je Sen Lot.  Da bi se povećao obuhvat dece u vrtićima i poboljšao kvalitet programa, neophodne su sistemske intervencije na nacionalnom ali i lokalnom nivou, modernizacija programa, edukacija zaposlenih i veća podrška unapređenju kvaliteta.

Niš: Završena javna rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju

Javna rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju završena je 22. maja tribinom u Rektoratu Univerziteta u Nišu. Raspravi su prisustvovali brojni dekani, prodekani, profesori i studenti. Otvarajući javnu raspravu ministar prosvete, nauke i tehnolškog razvoja Mladen Šarčević je rekao da je Minstarstvo u pripremu nacrta , kroz radnu grupu uključi sve relevantne činioce, i naglasio da će svi pristigli predlozi biti razmotreni, a neki od njih i ugrađeni u novi zakonski predlog.
Nacrt zakona predstavila je Prof. dr Vesna Mandić, pomoćnik ministra za razvoj i obrazovanje. Ona je rekala da zakon koji je trenutno na snazi ima dosta dobrih rešenja, ali da su se neka od njih u praksi pokazala kao neprimennjiva. Rešavanje problema koji su se javili u praksi  bilo je u fokusu rada na zakonu. Namera novog zakona je da stvorimo mogućnosti za obrazovanje kreativne mlade generacije koja će znanja usvajati tokom celog života, kao i da omogućimo bolju međunarodnu otvorenost sistema obrazovanja. Nakon prezentacije Nacrta zakona učenici tribine izneli su svoja viđenje predloga Minsitarstva, pohvale i primedbe.  Svi predlozi dostavljeni su Ministarstvu u pisanoj formi.
Inače, nacrt je pripremila petnaestočlana radna grupa koji su činili predstavnici Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, Konferencije univerziteta, Konferencije akademija strukovnih studija, Univerziteta u Beogradu, Unicerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Nišu, Univerziteta u Kragujevcu, Državnog univerziteta u Novm Pazaru, Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Univerziteta Singidunum i Ministarstva posvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ustavni sud: Osnivanje VANUK neustavno

Ustavni sud Srbije odlučio je da Odluka o osnivanju Javne ustanove Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture (VANUK) nije u skladu sa Ustavom Srbije, saopštio je u utorak potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) i predsednik poslaničke grupe te stranke u Skupštini AP Vojvodine Milenko Jovanov. Jovanov je novinarima rekao da to znači da je Ustavni sud potvrdio sve ono što su pokrajinski poslanici SNS pričali od trenutka kada je VANUK osnovan i da je pokušaj osnivanja te javne ustanove, kako je naveo, bio “još jedan od pokušaja Demokratske stranke i Pajtićevog režima u Vojvodini da se zaobiđe odluka Ustavnog suda iz 2012. godine, kada je Vojvođanska akademija nauka proglašena neustavnom”.
– Potsećam da su 2015. godine, kada je donošena odluka o osnivanju VANUK-a, poslanici pokrajinske skupštine bili uveravani da je sve urađeno u skladu sa odlukama Ustavnog suda i da su sve kritike koje su iznošene na račun osnivanja te ustanove odbacivane kao neosnovane i zlonamerne – kazao je Jovanov. Prema njegovim rečima, VANUK nikada nije ni zaživela na pravi način jer je bilo problema oko naziva, a onda su se i razišli oni koji su trebali da je vode.(→Press Clipping)

Ruma: “Dani slovenske kulture i pismenosti”

Manifestacija “Dani slovenske kulture i pismenosti” zvanično je otvorena u petak u Rumi.  Na početku se gostima, između ostalih, obratio i poznati akademik Matija Bećković. Rumljani, ali i posetioci iz ostalih mesta, biće u prilici da svako veče do 27. maja uživaju u kulturno-umetničkom programu na kome će učestvovati i neki od naših priznatih akademika i književnika.

Dika karlovačka: Prva među 15.500 takmičara

Veliko priznanje prošle nedelje stiglo je i u Karlovačku gimnaziju, te je maturantkinja te škole Emilija Micković s razlogom naša ovonedeljna dika novosadska. Emilija Micković, učenica IV-2 Karlovačke gimnazije, u najvišoj kategoriji takmičenja iz engleskog jezika u konkurenciji od 15.500 takmičara iz 20 država ubedljivo je osvojila prvo mesto. Finale se sastojalo iz četiri testa koji testiraju različite jezičke veštine – čitanje, pisanje sastava, razumevanje teksta, slušanje i govor.
Emilijina profesorka engleskog jezika Miona Brkanić prepoznala je potencijal svoje učenice i dodatnim radom sa njom donela veliko priznanje i uspeh Gimnaziji. Ona ističe da je drugoplasirani imao šest bodova manje, što njenu pobedu čini još većom, jer je do sada na tom takmičenju razlika uvek bila ne veća od dva boda. „Emilija sem odličnog znanja engleskog jezika poseduje i neke druge kvalitete, koje bih ja istakla i koje smatram da su je dovele u ovu poziciju, a to je zrelost, usredsređenost, staloženost. Brza je, ali nije brzopleta, odlučna je, precizna je i sve to kada se iskombinuje je dovelo do ovog uspeha”, potvrdila je Emilija Brkanić, profesorica engleskog jezika u Karlovačkoj gimnaziji
S obzirom na te osobine i neosporno znanje engleskog jezika, logičan sled događaja je upisivanje anglistike. Jezik je njena velika ljubav, kao i Karlovačka gimnazija u kojoj danas sa svojim drugarima obeležava poslednji dan. Vrata najstarije srpske gimnazije zatvaraju se iza Emilije, a samim tim otvaraju se vrata novih saznanja, vidika i veština. https://www.youtube.com/watch?v=_GtOTb2WyZ8

Nemoćnim Vrščanima knjige i na kućnu adresu

Udruženje Parakvad VŠ predstavilo je projekat Parakvad biblioteka, pokrenut u saradnji sa Gradskom bibliotekom Vršac, koji će osobama sa invaliditetom olakšati pristup knjigama i neophodnoj literaturi. Do kraja meseca biće završena obuka članica udruženja koje će raditi u Parakvad biblioteci, a izdavanje knjiga i njihova dostava na kućnu adresu korisnika, počeće u junu. Zahvaljujući saradnji Udruženja Parakvad VŠ i Gradske biblioteke Vršac, članovima udruženja i osobama sa invaliditetom omogućeno je da brže i lakše dođu do potrebne literature, a onima sa težim oblicima invalidnosti (od 80 do 100%) knjige će biti dostavljane na kućnu adresu.
Osim toga, kroz projekat Parakvad biblioteka, zaposlene su i dve članice udruženja: “Ova biblioteka omogućava da se putem interneta pronađu knjige za koje smo zainteresovani, a moći ćemo i da ih šaljemo na kućnu adresu onima koji nisu u mogućnosti da dođu po njih”, kaže Suzana Lazić koja će ovde raditi. Ono što je takođe veoma važno, je to što korist od projekat neće imati samo članovi ovog udruženja, kaže predsednik Udruženja Parakvad VŠ Dragan Vitorović: “Posle ove naše promocije, cilj nam je da pozovemo i druga udruženja da nam dostave spisak ččanova koji žele da čitaju, da i njima dostavljamo knjige na kućnu adresu”.(→Press Clipping)

Približavaju mališanima muzeje i galerije

Već četvrt veka likovni pedagozi Centra za likovne radionice pri Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo” rade na vaspitno-edukativnom radu s najmlađim Novosađanima i njihovim vaspitačima. Kroz najrazličitije sadržaje, u prostoru naročito prilagođenom likovnim aktivnostima dece, ali i vrtićima, muzejima i galerijama, oni uspevaju da približe mališanima kulturne institucije i manifestacije Novog Sada. Nizom programa koje će realizovati do 2021. godine, učesnici tih radionica će na važan način doprineti i tituli Novog Sada kao Evropske prestonice kulture.
– Trudimo se da kroz rad s decom unapređujemo likovno-pedagošku praksu da bismo afirmisali dečje likovno stvaralaštvo u korelaciji s ostalim aktivnostima i sredinom u kojoj su mališani, kao što su vrtići i kulturne institucije koje se bave namlađima – objašnjava likovni pedagog pri PU Dragan Jajić, inače akademski slikar i grafičar. – Težimo da približimo te kulturne institucije i decu jedne drugima. Na taj način, i kustosi u muzejima, na primer, imaju priliku da uvide šta je to što interesuje dete od četiri, pet, ili šest godina, te da im prilagode svoje programe, koji su stari i po 30 godina. Želimo da u galerijama, muzejima i kulturnim manifestacijama deca postanu svakodnevni gosti, ali i aktivni učesnici, i tim putem povuku i svoje najbliže.(→Press Clipping)

Pedeset godina mature u Mašinskoj školi

Pedesetak nekadašnjih đaka Mašinske škole u Novom Sadu okupilo se nakon 50 godina ponovo u školskoj klupi. Obuzeti emocijama, evocirali su uspomene na 1967. godinu, kada su, spremni za rad, iz te škole izašli s diplomom u rukama. Pet decenija kasnije neki se nisu prepoznali, neki nisu ni prestajali da se druže, a neki od njih nisu više među živima. Ipak, svi okupljeni bili su uzbuđeni zbog upriličenog druženja. Stari šmekeri su damama, koje su bile u manjini, doneli cveće, a troje profesora koji su došli, nisu krili zadovoljstvo što ponovo vide lica koja su ponosno ispratili iz škole pre 50 godina. Kako su nam rekli, u toj generaciji bilo je četiri odeljenja – dva konstruktivna i dva proizvodna smera. U svakom je bilo po tridesetak učenika, većinom momaka, dok je devojaka ukupno bilo deset. Kako su pristizali pred školu, tako su pokušali jedni druge da prepoznaju, nakon čega je usledila „spika” o tome ko ima koliko unučadi, ko je gde radio, ko je bio najveći mangup u generaciji, a koja dama je bila najlepša…

Inđija: Dugovanja vrtićima manja četiri puta

Dogovorom o reprogramiranju dugovanja roditelja prema Predškolskoj ustanovi “Boško Buha” u Inđiji novo rukovodstvo ustanove uspelo je da za samo nekoliko meseci, novonastala ali i dugovanja zaostala od predhodnog rukovodstva umanji za četiri puta. Prema novim finansijskim izveštajima dug prema ovoj ustanovi sada iznosi 900,000 hiljada dinara.
Dug od preko četiri miliona dinara koje je novo rukovodstvo PU Boško Buha zateklo uz planirani vid naplate kroz dogovor o reprogramiranju u rekordnom roku smanjen je na 900,000 dinara.
Roditeljima je ova mogućnost olakšala dalje finansiranje boravka dece ali većina njih svoje obaveze izmiruje na vreme jer kako kažu najteže je kad se dugovi nagomilaju u odlažu i po nekoliko meseci. “Redovno izmirenje obaveza omogućava nesmetano funkcionisaneje ustanove ali i doprinosi poboljšanju usluga”, ocenila je Zvezdana Puhara majka deteta. “Opština Inđija učestvuje sa više od pola finansijskog udela kod boravka dece, čija cena iznosi 4.000,00 dinara na mesečnom nivou za uzrast od jaslenog do predškolskog. Za decu koja su iz materijalno oštećenih porodica opština finansira kompletnu cenu boravka i obrok, takođe opština finansira i boravak za treće odnosno četvrto dete”, pojasnila je Jelena Kresoja direktor PU Boško Buha Inđija. https://www.youtube.com/watch?v=ignuY_CXXUo

Roditeljima preskupi izleti za đake

Cena jednodnevnih izleta za osnovce, koji najčešće koštaju od 1.500 do 3.000 dinara je, prema shvatanju većine roditelja, previsoka, dok turističke agencije tvrde da je ona realna.  Dečji izleti i ekskurzije se kao i redovna nastava, planiraju na početku školske godine, a roditelji osnovaca misle da je njihova cena često neopravdano visoka. “Škola u godišnjem planu ima jednodnevni izlet, bilo da se radi o jesenjem ili prolećnem delu školske godine i odeljenski starešina preuzima kao vođa puta na sebe odgovornost za taj deo posla”, objašnjava za Tanjug pomoćnik ministra obrazovanja Bogoljub Lazarević. Kako resorno Ministarstvo, iako nema uticaja na samu cenu, donosi pravilnik o dečjim putovanjima, Lazarević ističe da ono što je njime predviđeno jeste da sve aktivnosti koje su planirane izletom moraju da budu uključene u cenu. “Ono što smo mi pravilnikom predvideli je da nema takozvanih fakultativa na putovanju, dakle ne sme dete da dođe u situaciju da mu se novac trazi za vreme putovanja. Sve aktivnosti koje su planirane izletom ili bilo kojom vrstom putovanja moraju biti u ukupnoj ceni koštanja i roditelji je moraju znati unapred”, ističe on. O strukturi cene koštanja dogovaraju se škola i agencija, naveo je on, ali ono što Ministarstvo može garantovati roditeljima jeste da cena mora da im bude poznata pre samog puta i dete ne sme da daje nikakav dodatni novac za vreme samog izleta. U Pravilniku koji između ostalog preporučuje i destinacije za određeni uzrast, stoji i da savet roditelja mora da se saglasi sa svim elementima, pa i s cenom izleta.  “Bez saveta roditelja nijedna aktivnost ne može biti organizovana. To je uređeno tako zato što roditelji u potpunosti plaćaju svako putovanje svog deteta”, kaže Lazarević. (→Press Clipping)

Jednodnevni izleti od 2.000  do 2.500

Da savet roditelja mora dati saglasnost na svaki aspekt plana o školskim izletima, potvrdila je i vlasnica turističke agencija “Vanja travel” Vanja Ðekić. Na pitanje šta sve mora biti uključeno u cenu, kaže da to zavisi od dogovora sa školama i roditeljima pre javnih nabavki, a zašto je cena tako visoka, Ðekić kaže da je to zato što je u nju uključeno apsolutno sve. “U cenu mora biti uključeno sve, a to znači prevoz, ručak, angažovanje trističkih vodiča koji su obavezni za vreme takvih putovanja, osiguranje, moraju biti uključeni svi lokaliteti, da li su to muzeji, galerije”, nabraja Ðekić.
Jednodnevni izleti sa svim tim elementima, kako kaže, obično koštaju od 2.000 i do 2.500, zavisi koje destinacije su u pitanju. “Roditelj mora da dobije kompletan program aranžmana, i oni na osnovu njega i svega što ulazi u cenu kažu jesu li saglasni ili nisu”, navela je. Najčešće destinacije za jednodnevne izlete su, rekla je ona, Fruška gora, Fruškogorski manastiri, Vršac, Oplenac, Topola, Orašac, Tršić, Srebrno jezero, Smederevo i Požarevac.

Kamere u vrtićima i patrole osujetile vandale

Kako bi se obezbedila maksimalna bezbednost dece i zaštitila imovina obezbeđen je pojačan video nadzor i policijske kontrole objekata u noćnim satima. Kako naglašavaju u kikindskoj PU “Dragoljub Udicki”, dvorišta i dečja igrališta pri vrtićima, na raspolaganju su pre svega najmlađim Kikinđanima, ali su uvek bili otvoreni i za one nešto starije. Ipak, nakon što su krajem prošle godine zaposleni pri dolasku na posao zaticali polomljene klupe, iščupane ljuljaške, ostatke flaša i slične neprijatnosti, obratili su se nadležnima i preuzeli sve mere kako bi bezbednost dece, pa i samih objekata bila na najvišem nivou. “Od decembra smo uveli video nadzor koji je u funkciji 24 sata, a objekat se zaključava u 18 sati i praktično od tada mi nemamo većih problema. Razgovarali smo sa roditeljima, informisani su o svemu, a što se tiče bezbednosti apsolutno je pokriveno sve”, kaže glavni vaspitač u vrtiću “Plavi čuperak” Kristina Drljić.
“U međuvremenu, u saradnji sa Policijskom upravom Kikinda, kontrolisali smo video zapise. Bilo je ulazaka, ali nije bilo ozbiljnijeg remećenja javnog reda i mira, kao ni veće materijalne štete. Ono što sada vidimo je da su preduzete mere urodile plodom, ali nisu u potpunosti rešile problem”, kaže pomoćnica gradonačelnika Stanislava Hrnjak.
Predškolska ustanova ne može sama da rešava problem koji dotiče sve – od roditelja, preko škole, drugih institucija, pa sve do činjenice da narušeni sistem vrednosti tek treba da izgradimo. Primera radi, iako se dvorišta vrtića i dečja igrališta zaključavaju u 18 sati, ni to za pojedince nije prepreka. Na sreću, za sada bez većih posledica. Postojeći video nadzor biće u narednom periodu pojačan, ali bi bilo najbolje da do neprijatnih situacija i ne dolazi. Iz kikindske PU “Dragoljub Udicki” još jednom je upućen apel javnosti, roditeljima, sugrađanima da se zajedničko dobro mora čuvati, uz podsećanje da svojim primerom vaspitavamo najmlađe. https://www.youtube.com/watch?v=n35a1KRHhPM

Anita, devojčica koja je dobila novo srce, ponovo na operaciji

Anita Balaž (16) , prva pacijentkinja u Srbiji kojoj je Republički fond za zadrvstveno osiguranje platio transplantaciju srca u inostranstvu, u utorak  je ponovo ušla u operacionu salu. Ona je i dalje u Beču, gde joj je i urađena transplantacija srca, a ovoga puta morala je na još jednu operaciju, i to žuči. Kako saznajemo, operacija je još u toku i uskoro bi trebala da bude gotova. Anita je devojčica iz Erdevika kojoj je zbog teškog oboljenja srca u Austriji urađena transplantacija 27. avgusta 2014. Godinu dana ranije, ona je sa s majkom Ksenijom i u pratnji kardiologa dr Vladimira Vukomanovića sa Instituta za majku i dete otputovala u Beč. Istog dana primljena je na AKH kliniku, a dva dana kasnije ugrađena joj je srčana pumpa LVAD. Lekari su bili zadovoljni njenim oporavkom i zahvaljujući pumpi izbegnuta je transplantacija pluća koja je na početku lečenja bila neophodna.(→Press Clipping)

Humanitarna predstava u Gimnaziji “Svetozar Marković”

Humanitarna predstava “Nasukani” u režiji Đorđa Ivankovića, održaće se danas 25. maja u 20.00 časova u Svečanoj sali Gimnazije “Svetozar Marković” u Novom Sadu.  Karte se mogu kupiti na ulazu i koštaju 200 dinara. Sav novac koji se prikupi doniraće se porodici Aleksandra Adamovića, koji je teško povređen u saobraćajnoj nesreći. Aleksandar Adamović, rođeni brat profesorice sa Prirodno-matematičkog fakulteta je doživeo tešku saobraćajnu nesreću pre 5 godina i od tada je nepokretan i bez mogućnosti govora. Tek su se nedavno stvorili uslovi za niz terapija u Rusiji koje bi mu dosta olakšale dalji oporavak. Uz inicijativu nekolicine profesora sa fakulteta organizovana je humanitarna predstava kako bi se finansijski doprinelo daljem Aleksandrom lečenju. Radnja predstave odvija se na palubi broda, a žanr koji dominira je komedija apsurda.

Vremeplov: Nikola Kopernik

Na jučerašnji dan 24. maja 1543. godine umro je poljski astronom Nikola Kopernik, tvorac heliocentričnog sistema, jedne od najvećih prekretnica u istoriji nauke. Umesto ptolomejskog geocentričnog sistema, prema kojem je Zemlja centar vasione, on je posle istraživanja koja je obavio po povratku sa višegodišnjih studija u Italiji – polazeći od teorije grčkih astronoma koji su smatrali da je Sunce centar sveta oko kojeg kruže Zemlja i druge planete – uspostavio heliocentrični sistem. Prema tom učenju, Zemlja i planete se kreću po putanjama u čijem je centru Sunce, a prividno kretanje nebeske sfere posledica je kretanja Zemlje. Time je udario temelje moderne astronomije i osnove za otkrića Johanesa Keplera i Isaka Njutna o kretanju nebeskih tela, ali je njegova teorija imala dalekosežne posledice i za ostale prirodne nauke i celokupan duhovni razvoj čovečanstva. Njegovo učenje je, uz mnoštvo sledbenika, imalo i mučenike – Đordana Bruna sud rimokatoličke inkvizicije poslao je na lomaču, a Galilea Galileja pod pretnjom smrti primorao da učenje proglasi za zabludu. Rimokatolička crkva je 1616. zabranila sva dela koja su za osnovu imala Kopernikovo učenje. Dela: “Narratio prima”, “De Revolutionibus Orbium Coelestium” (O kruženju nebeskih tela).

Vremeplov: Farenhajt

Na jučerašnji dan 24. maja 1686. godine rođen je nemački fizičar Gabrijel Danijel Farenhajt, koji je 1726. izradio prvi termometar sa živom. Takođe je stvorio skalu za merenje temperature od 180 stepeni, nazvanu njegovim imenom, na kojoj je tačka smrzavanja na 32. stepenu, a ne na nuli kao kod Celzijusove skale. Farenhajtova skala u upotrebi je u SAD, ranije i u Velikoj Britaniji.

Vremeplov: Teodor Taranovski

Na jučerašnji dan 24. maja 1875 godine rođen je i srpski teoretičar prava Teodor Taranovski. Bio je član Srpske kraljevske akademije i profesor univerziteta u Varšavi, Petrogradu, Harkovu i Beogradu. U Srbiju je došao nakon revolucije u Rusiji. Najviše se bavio istorijom slovenskih prava. Veoma plodan autor. Dela: “Enciklopedija prava”, “Uvod u istoriju slovenskih prava”, “Dušanov zakonik i Dušanovo carstvo”, “Majestas Carolina i Dušanov zakonik, prilog za istoriju staleške države u srednjevekovnoj Evropi”.

Vremeplov: Bob Dilan

Nobelovac Bob Dilan, legendarni američki muzičar, pevač, kompozitor, pisac, jedan od najpopularnijih muzičara 20. veka rođen je 24. maja 1941 godine. Popularisao je folk-rok muziku, komponovao i spevao i mnoštvo balada, protestnih, kantri i folk pesama, svirajući pri tom na nizu instrumenata, poput usne harmonike, gitare, klavira.

Vremeplov: Univerzitetska biblioteka u Beogradu

Na jučerašnji dan 24. maja 1926  godine otvorena je Univerzitetska biblioteka u Beogradu, čija gradnja je uz pomoć Karnegijeve zadužbine započeta 1921. a završena 1924. Bila je to prva zgrada u Srbiji namenski građena za biblioteku. Naziv Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” dobila je 1946.

Pao plafon u OŠ “Svetozar Marković”

Od siline i količine kiše, posledice je imala i novosadska osnovna škola „Svetozar Marković” na Detelinari.  Deo hodnika je nakvašen vodom, a u dvema učiniocama otpao je u utorak  deo plafona. Povređenih nema, a vest za đake je da danas nema nastave. Drugi sprat škole nadograđen je pre nepunih pet godina, kada je i napravljen kosi krov i kada je uneta savremena građevinska i druga oprema. Nezvanično saznajemo da su dosadašnje kiše pokazale da na nadograđenom spratu pomalo propuštaju pvc prozori, ali je današnja kiša napravila poptuno drugačiju vrstu štete. “Jedan deo u našim učionicama, jedan deo roštilja koji drži gipsane ploče, jednostavno je popustio pod izolacionim materijalom i oko četiri kvadrata i u jednoj i u drugoj učionici se obrušilo, odnosno, palo na pod”, kaže Petar Narančić, direktor OŠ „Svetozar Marković Toza”. U tom trenutku učionice su bile prazne, te, na sreću, nema povređenih. Prokišnjavanja je bilo i u drugim delovima škole, te je struja isključena, a roditeljima javljeno da nastave za decu neće biti u poslepodnevnoj smeni. Kao ni sutra. “Za sutra jednostavno nismo u mogućnosti nismo u mogućnosti da organizujemo nastavu i ovo je ujedno obaveštenje za sve naše roditelje da sutra neće biti nastave u našoj školi, a za četvrtak će biti obavešteni tokom sutrašnjeg dana”, dodao je Petar Narančić, direktor OŠ „Svetozar Marković”. Jedan od razloga je i to što su građevinski inspektori, koji su vrlo brzo došli u školu, zatvorili delove u kojima ima oštećenja. https://www.youtube.com/watch?v=wROrGvjp14o

Sremska Mitrovica: Policija brine o bezbednom prevozu dece

Pripadnici saobraćajne policije Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici tokom ovog i narednog meseca sprovode intenzivne kontrole vozača i autobusa koji prevoze đake na ekskurzije. Cilj kontrola je da se prevoz učenika podigne na što viši nivo što doprinosi povećanju bezbednosti saobraćaja u celini. Prema objašnjenju  Vladimira Roljića, načelnika Odeljenja saobraćajne policije Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, policija kontroliše vozače i tehničku ispravnost autobusa kojom se deca prevoze. Kontrola vozača obavlja se uvidom u vozačku dozvolu, proverom da li ima dovoljno sati i dana odmora pre polaska na put, a obavezno se testira na alkotest zbog utvrđivanja prisustva alkohola u organizmu.
Policija proverava tehničku ispravnost autobusa uvidom u dokumentaciju i vizuelnim pregledom na licu mesta, proverava svetlosno-signalne uređaje i posredovanje neophodne opreme. Kontroliše se i da li autobus poseduje protivpožarni aparat, kao i da li u njemu ima dovoljno sedišta za sve đake i nastavnike koji putuju na ekskurziju. Autobusi koji prevoze decu , objasnio je Roljić, ne bi trebalo da su stariji od pet godina, a u slučaju da prelaze tu granicu moraju imati urađen tehnički pregled ne stariji od pet dana. Svaki autobus treba da poseduje table koje označavaju da se njime prevoze deca i to na prednjoj i na zadnjoj strani autobusa na vidnom mestu. U slučaju da vozač ili autobus ne ispunjavaju sve potrebne kriterijume u pogledu ispravnosti, od prevoznika se zahteva zamena. Ukoliko se, pak, utvrdi prekršajna odgovornost vozača  izriče mu se kazna prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja.

Više od 29.000 poziva preko Astrinog SOS telefona

Od 2002. godine Udruženje ASTRA je preko prvog i za sada jedinog specijalizovanog broja za pomoć i podršku žrtvama trgovine ljudima primili više od 29.000 poziva, kaže Katarina Ivanović iz organizacije Astra. Podsećajući da je 16. maja obeležen Međunarodni dan SOS  telefona, ona je u izjavi Tanjugu rekla da se ASTRA priključila obeležavanju preko Mreže žena protiv naselja u koju spada 26 sos telefona ženskih organizacija koje prvenstveno pružaju pomoć ženama koje su pretprpele neki oblik partnerskog ili porodičnog nasilja. Objašnjava i da je za razliku od SOS telefona koje pružaju pomoć ženama koje su pretrpele nasilje, ASTRA je usko specijalizovana za pružanje pomoći i podrške žrtvama trgovine ljudima i različitih vidova eksploatacije kako ženama, tako i muškarcima, a i deci.
Prema njenim rečima, ASTRA je preko broja 011 785-00-00, od 2002. do danas primila više od 29.000 različitih vrsta poziva koji su direktno povezani sa žrtvama trgovine ljudima. – To su pozivi koje zovemo post festum jer nam se žrtve najčešće obraćaju nakon izlaska iz lanca trgovine ljudima – rekla je Ivanović. Ona je dodala da je do sada identifikovano više od 490 žrtava različitih vrsta eksploatacije. – Primetno je da je najdominantniji oblik eksploatacije i dalje seksualna eksploatacija i da su njoj najčešće izložene žene i devojčice – rekla je Ivanović. Ona je navela i da ASTRA pruža, putem SOS telefona, medicinsku podršku, vođenje kroz institucije u koje su žrtve izgubili poverenje, pravnu pomoć, psihosocijalnu pomoć i sve vrste alternativnog smeštaja… (→Press Clipping)

Nemačka: Prvi put lužičko-srpski jezik uči se „onlajn“

Jezik Lužičkih Srba, slovenskog naroda koji vekovima živi mirno, šćućuren na istoku u „moru“ germanskog sveta, može se po prvi put učiti „onlajn“, u projektu za koji su nemačka država i pokrajine izdvojile oko 840.000 evra, prenose nemački mediji. Ovim su konačno stvoreni uslovi da se jezik Lužičkih Srba, poznatih i po tome što se veoma retko može čuti da je neko od njih počinio bilo kakvo krivično delo, može tehnički jednostavno učiti svuda u svetu, a početnički kurs od 56 lekcija, razvijen je na univezitetu u Drezdenu, omgućava, kako se navodi, da se nauči oko 2.000 reči. „Jezik Lužičkih Srba i novi mediji“, projekat je za koji je fondaciji Lužičkih Srba stavljeno na raspolaganje ukupno oko 1,9 miliona evra, prenose mediji.
Sami Lužički Srbi već duže upozoravaju da je njihov jezik ugrožen, a pojedni eksperti ukazuju da je, posebno donjo-lužičko srpski u „smrtnoj agoniji“. Kada je reč o jeziku ovog slovenskog naroda koji u Nemačkoj ima status nacionalne manjine, nedostaju učitelji za jezičku nastavu u škola Projekat vredan 1,9 miliona evra
Poslanik u Drezdenu iz redova demohrišćana Marko Šiman rekao je da su za osiguranje nastave jezika Lužičkih Srba hitno potrebni učitelji i ukazao na finansijsku obavezu države, a mediji navode da su pored nemačkih učitelja, zainteresovani i učitelji iz Poljske i Češke. Ovaj slovenski narod, koji je uspešno sve ovo vreme odolevao germanizaciji, a preživeo je i strahote Trećeg rajha, bori se za ocuvanje svog bogatog jezika, sa sedam padeža, jedninom, množinom, ali i dvojinom.  Ovaj narod živi u oblasti Lužice, koji Nemci zovu Lauzic (Lausitz), gde je u Budišinu kulturno središte Lužičkih Srba iz gornjeg regiona, a u mestu Kočebuz, ili kako Nemci kažu Kotbus, sedište donjo-lužičkih Srba.

About the Author

admin

Leave a Reply