Svetski dan borbe protiv dečijeg rada
“Zaštitimo decu od rada u ratnim sukobima i prirodnim katastrofama”
Deci je mesto u školi!

 


Čemu Zakon o javnim službama?

 U sredu, 24. maja u Beogradu je održan  sastanak predstavnika nadležnih resornih ministarstava i predstavnika reprezentativnih sindikata u oblasti obrazovanja. Tema razgovora, po drugi put, bila je Predlog nacrta Zakona o zaposlenima u javnim službama. U ime SRPS sastanku su prisustvovali Ranko Hrnjaz, Milorad Antić i Dušan Kokot.
Na početku sastanka, a na insistiranje predstavnika SRPS i Nezavisnosti, rasprava je ponovo krenula od prvog člana. U prvom obraćanju predstavnici SRPS i Nezavisnosti postavili su očigledno pitanje opravdanosti donošenja ovakvog zakona. Prvo, on ne uređuje pitanje plata kao esencijalnog problema, osim što daje okvira koji u startu ukazuju kako bi to u budućnosti izgledalo, a to je katastrofa u najavi. Ako zakon ne važi za sve, ako nema novih para a država nikome ne želi da umanji zaradu onima koji primaju više nego što će i zakonom biti definisano ,onda je pitanje šta mi dobijamo tim propisima osim ozakonjenja postojećeg a neprihvatljivog položaja.
Takođe, ukazano je na nelogičnost donošenja seta parcijalnih zakona (posebno za javne službe, državne službenike, vojsku, policiju…). Na našu konstataciju da se, bar, o ovom nacrtu moralo diskutovati zajedno sa svima koji su njim obuhvaćeni dobili smo obrazloženje da će tako i biti i da je ovo samo predlog za radnu grupu koja radi na izradi ovog zakona. SRPS i Nezavisnost su izrazili nezadovoljstvo sastavom radne grupe jer je očigledno da se sindikati u njoj ne nalaze. Daljim korekcijama svi sindikati su jasno stavili do znanja da utvrđivanje osnovice za obračun plata, a bez pregovora sa sindikatima nije prihvatljivo! (→Saopštenja)

Iz budžeta Vojvodine biće finansiran 6.531 brucoš

Pokrajinska vlada je 24. maja utvrdila Predlog pokrajinske skupštinske odluke o Završnom računu budžeta AP Vojvodine za 2016. godinu sa Izveštajem o izvršenju Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu AP Vojvodine za 2016. godinu. Pokrajinska vlada je donela i tri odluke o broju studenata za upis na prvu godinu studija u školskoj 2017/2018. godini, koji se finansiraju iz budžeta AP Vojvodine. Prvu godinu osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija, koji se finansiraju iz budžeta AP Vojvodine, na fakultetima u sastavu Univerziteta u Novom Sadu, može upisati 5.456 studenata. Prvu godinu master akademskih studija i doktorskih akademskih studija koje se finansiraju iz budžeta Pokrajine na fakultetima u sastavu Univerziteta u Novom Sadu može upisati 2.962 studenta. Prvu godinu osnovnih strukovnih studija u visokim školama strukovnih studija može upisati 1.075 studenata, čije se obrazovanje finansira iz budžeta AP Vojvodine, navodi se u saopštenju Sekretarijata pokrajinske vlade.(→Press Clipping)

UNS neće povećavati školarine

Ni u narednoj školskoj godini UNS neće povećavati školarine ni za jedan studijski program na srpskom jeziku, tako da će i dalje najniža školarina od 50.000 dinara biti na Pedagoškom i Učiteljskom fakultetu na mađarskom jeziku, a najviša od 125.000 dinara na Akademiji umetnosti. Školarine će biti povećane na master akademskim studijama forenzike za strane studente i iznosiće 3.000 evra, kao i na integrisanim studijama medicine i stomatologije na engleskom jeziku gde će školarina biti 5.500 evra.

Šarčević posetio Sivac

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je u sredu i Osnovnu školu ”20. oktobar” i vrtić “Čuvari osmeha” u MZ Sivac i razgovarao sa predstavnicima opština Kula. Perica Videkanjić, predsednik opštine Kula upoznao je ministra sa ulaganjima lokalne samouprave u obrazovanje. Tom prilikom je ukazao na veoma dobru saradnju sa prosvetnim radnicima, kako u MZ Sivac, tako i u celoj opštini. Saradnja lokalnih vlasti i škole “20. oktobar” u Sivcu jedan je od boljih primera saradnje koji smo do sada videli, a posetili smo više od 60 gradova i opština, rekao je posle sastanka ministar Šarčević. “Ustanove koje smo danas posetili visoko su ocenjene prilikom spoljašnjeg vrednovanja i spremne su za reformu koja sledi. Ustanovama koje ostvare visoke standarde rada i kvaliteta zakon će omogućiti mnogo širu autonomiju”, poručio je ministar.

Šarčević: Reforma gimnazija sledeći posao

Reforma gimnazija je sledeći veliki posao sa ciljem da postanu elitne škole i zbog toga je važno da se u 12 gradova formiraju informatički smerovi kako bi što veći broj dece završio ovaj smer. “Ne zaboravite da informatika ulazi u pete razrede kao nov program, da smo negde preko 800 studenata pripremili za studije IT sektora od naredne školske godine na budžetu, s tim što ta kvota nije ni konačna”, rekao je Šarčević.

Šarčević u somborskoj gimnaziji

Dualno obrazovanje i reforma gimnazija da bi one dostigle željenih 40 odsto učešća u obrazovnom sistemu, su veliki poslovi koje smo započeli i koji daju dobre rezultate, istakao je  u sredu Ministar prosvete Mladen Šarčević prilikom posete Somboru. Odziv kompanija za podršku dualnom obrazovanju je veći nego što se očekivalo trenutno je je 1836 kompanija potpisalo ugovor, a prijavilo se još 300, rekao je ministara prosvete Mladen Šarčević prilikom posete Gimnaziji “Veljko Petrović” u Somboru, istakavši da je 19.000 đaka obuhvaćeno ovim obrazovanjem. U narednoj školskoj godini u ovoj obrazovnoj ustanovi će biti uvedeno odeljenje obdarenih za informatiku i računarstvo. Važni kriterijumi za donošenje odluke o otvaranju novog smera bili su velika zainteresovanost osmaka i činjenica da svi segmenti rada u školi idu uzlaznom putanjom.

Dualno obrazovanje eksploatacija srednjoškolaca?

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” saopštili su 24. maja da su zabrinuti zbog pojedinih odredbi iz nacrta Zakona o dualnom obrazovanju, po kojim će srednjoškolci morati da rade 35 sati nedeljno kod poslodavca i zauzvrat biti plaćeni 50 odsto od minimalne cene rada za “produktivan rad”. Zahtevamo da se Ministarstvo obrazovanja ne igra sa budućnošću dece u Srbiji i da odmah povuče ovakav nacrt, navodi se u saopštenju. Ukoliko se ovakav zakon donese i usvoji bez jasno definisanih normi i preciziranja šta je to “produktivan rad”, na koje se poslove odnosi i na koji obim, bojimo se da će Srbija biti prva zemlja u Evropi koja će uvesti i ozakoniti eksploataciju dečijeg rada, upozorio je sindikat Sloga.

Studenti FTN-a otputovali na „Eurobot 2017”

Studenti Fakulteta tehničkih nauka otputovali su u Francusku na takmičenje u robotici „Eurobot 2017”. Troškovi puta i smeštaja su pokriveni, a kotizaciju za učešće, koja iznosi 700 evra, platiće studenti i vođa puta. Takmičenje se održava od 24. do 28. maja u francuskom gradu Laroš-sir-Jon, a robotičari s FTN-a su već 16 puta učestvovali i ostvarivali zapažene rezultate. Fakultet tehničkih nauka u Francuskoj će predstavljati tri tima, a većina ih je s mehatronike, osim mentora drugog tima, koji je s Departmana za elektrotehniku i energetiku. Okosnicu timova čine studenti četvrte godine, a podržavaju ih mlađe kolege s treće, druge i prve. Vođa puta Jovica Tasevski, asistent na Katedri za mehatroniku, robotiku i automatizaciju, pred polazak na put nam je rekao da se nadaju da će ostvariti dobre rezultate i da će na najbolji način predstavljati Srbiju.

“Bog je stvorio čoveka, a kako – pitajte biologe”

Svetom pismu nije cilj da bude izvor naučnih informacija već da pruži istinu o jednom Tvorcu, svetu, čoveku, o vrednosti života i njegovom smislu – ovim rečima teolog dr Andrej Jeftić, profesor na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, objašnjava zašto je potpisao apel kojim se protivi izbacivanju Darvinove teorije o evoluciji iz našeg obrazovnog sistema. Peticija za reviziju Darvinove teorije evolucije u srpskim udžbenicima izazvala je šok u javnosti, posebno činjenica da je među 166 potpisnika koji su za “ukidanje Darvina” svoj potpis dali i jedan biolog kao i genetičar. Sve je dobilo za mnoge neočekivan “obrt”, kada je sa Bogoslovskog fakulteta oglasilo 12 teologa iznevši stav da Darvinovu teoriju treba ostaviti u obrazovnom sistemu, kao jedinu koja je potkovana naučnim činjenicama. Teolog dr Andrej Jeftić, koji je bio na tribini Centra za promociju nauke na Hemijskom fakultetu, o svom viđenju odnosa teologije i Darvinove teorije pričao je za Blic.(→Press Clipping)

Dan Ćirila i Metodija obeležen u Matici srpskoj

U sredu  24. maja uveče  je, već tradicionalno, u Matici srpskoj, Svečanom akademijom obeležen dan Svetih Ćirila i Metodija, koji se širom slovenskih naroda slavi i kao dan slovenske pismenosti. Tom prilikom, resorni ministri najavili su da će se od naredne godine taj dan slaviti i u Srbiji kao državni praznik. Slaveći slovenske apostole, Ćirila i Metodija, Matica srpska već godinama ukazuje na važnost očuvanja i afirmacije pisma, kao i na neophodnost slavljenja svetaca koji su započeli kulturnu revoluciju slovenskih naroda i postavili temelje za budući razvoj. Za Ministarstvo kulture, pitanje očuvanja jezika i ćiriličnog pisma, jedno je od ključnih. Stoga su u saradnji sa Ministarstvom rada pokrenuli inicijativu da se od naredne godine Dan Svetih Ćirila i Metodija, Dan slovenske pismenosti i u Srbiji, kao i u drugim slovenskim zemljama, obeležava kao državni praznik, radno. Ministarstvo kulture kroz niz akcija želi da ukaže na važnost očuvanja i korišćenja ćiriličnog pisma, te s tim u vezi priprema i zakon koji bi trebalo da garantuje da će se ta kulturna osobenost našeg naroda i očuvati. https://www.youtube.com/watch?v=K5st__0WbMg

Srbobran: Dani Beljanske bare

Učenici četiri osnovne škole sa teritorije Opštine Srbobran učestvovali su u sredu  u priredbi održanoj u okviru manifestacije „Dani Beljanske bare” u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” u Srbobranu. Upriličena je i izložba najuspešnijih likovnih i literarnih radova na temu Parka prirode „Beljanska bara”, a JVP „Vode Vojvodine” obezbedilo je nagrade za 13 najuspešnijih. U priredbi su učestvovali osnovci iz srbobranskih škola „Jovan Jovanović Zmaj” i „Vuk Karadžić”, te OŠ „Petar Drapšin” iz Turije i OŠ „Žarko Zrenjanin” iz Nadalja, a prisustvovali su i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizami zaštitu životne sredine i lokalne samouprave Srbobran. Takođe, u sredu  je organizovana i edukacija o biljnom i životinjskom svetu Parka prirode „Beljanska bara” za decu iz vrtića u Turiji. Manifestacija „Dani Beljanske bare” održana je po prvi put, u organizaciji JVP „Vode Vojvodine” u saradnji sa opštinama Srbobran i Bečej. Održana je povodom Evropskog dana parkova, sa ciljem da se podigne ekološka svest dece osnovnoškolskog uzrasta o značaju zaštite ovog područja. Zaštićeno prirodno dobro „Beljanska bara” proglašena je za park prirode 2013. godine.

U S.Mitrovici održane Sportske igre mladih

Četvrti put u Sremskoj Mitrovici u sredu 24. maja su održane Sportske igre mladih, u kojima je učestvovalo skoro tri hiljade devojčica i dečaka. To je najmasovniji sportski događaj u čitavom regionu, istaknuto je prilikom otvaranja, a najbolji nakon današnjeg dana plasirali su se na državno prvenstvo koje će biti u Beogradu. Grad Sremska Mitrovica pružio je podršku ovom sportskom projektu. Plamen koji je upaljen ispred poslovno sportskog centra Pinki označio je početak Sportskih igara mladih. Ovaj događaja okupio je veliki broj dece i posmatrača, a na samom početku Mitrovčani su u prvoj disciplini, nadglašavanju, stali na prvo mesto ispred svojih vršanja u čitavoj državi i postali najglasnija deca Srbije.
Njihovi glasovi dostigli su više od 97 decibela i time postavili visoko lestvicu za buduće takmičare. Deca su se takmičila u osam disciplina, kao što su stoni tenis,tračnje, fudbal, odbojka, između dve vatre, šah… Sve osnovne škole sa teritorije Mitrovice su se odazvale ovom događaju i poslale ekipe za neku od disciplina. Borilišta su bila ispred hale Pinki, u sportskoj sali Prehrambeno šumarske i hemijske škole, Pinkijevoj i u šah klubu. Sportske igre mladih su projekat koji za cilj ima promociju prijateljstva i zdravog načina života. Državno finale je planirano za kraj jula u Beogradu, a regionalno finale održaće se krajem avgusta meseca u Hrvatskoj.

„Male olimpijske igre”: Nadmetali se mališani iz 22 škole

„Male olimpijske igre” za učenike od prvog do trećeg razreda osnovnih škola Južnobačkog okruga su organizovane u OŠ „Jožef Atila” Učenici iz 22 škole takmičili su se u četiri kategorije, i to mešovite ekipe prvih razreda na zabavnom poligonu, mešovite ekipe drugih razreda na poligonu spretnosti, a na poligonu svestranosti posebno muške i ženske ekipe trećih razreda. U isto vreme takmičenje je realizovano na još dva punkta, u Futogu i Kaću, gde su se okupili učenici osnovnih škola koje gravitiraju ka tim mestima.  “Novi Sad je u okviru „Malih olimpijskih igara” ostvario značajne rezultate, a OŠ „Jožef Atila” može da se pohvali da je jedna od najtrofejnijih škola “, istakao je predsednik Saveza za školski sport Novog Sada (SŠSNS) Goran Stevanović.” Cilj nam je da promovišemo i popularizujemo sport u školama. Nadam se da ćemo u narednom periodu uvesti još novina, a na kraju godine, kad budemo svedili rezultate, znaćemo šta je potrebno da uradimo da bi program bio što kvalitetniji.”
Igre se tradicionalno organizuju, a prvi put takmičenju su se pridružila i deca iz besplatnog projekta „Sport u škole”, koji je SŠSNS pokrenuo u februaru, a finansira ga Gradska uprava za sport i omladinu. U sklopu projekta, učenici su, nakon završenog poligona, trčali na 60 metara i igrali između dve vatre. Na Republičko takmičenje (7. jun, Pirot) plasirali su se: mešovite ekipe 1. i 2. razreda OŠ “Jožef Atila” u zabavnom i poligonu spretnosti, potom devojčice 3. razreda OŠ “Ivo Andrić” iz Budisave i dečaci 3. razreda OŠ “Đura Jakšić” iz Kaća u poligonu svestranosti.

Novi Sad:Humanitarna predstava u Tozinoj gimnaziji

Humanitarna predstava “Nasukani” u režiji Đorđa Ivankovića, održana je juče  u 20.00 časova u Svečanoj sali Gimnazije “Svetozar Marković” u Novom Sadu.  Karte su se mogle kupiti na ulazu i koštale su 200 dinara. Sav novac koji se prikupi doniraće se porodici Aleksandra Adamovića, koji je teško povređen u saobraćajnoj nesreći.
Aleksandar Adamović, rođeni brat profesorice sa Prirodno-matematičkog fakulteta je doživeo tešku saobraćajnu nesreću pre 5 godina i od tada je nepokretan i bez mogućnosti govora. Tek su se nedavno stvorili uslovi za niz terapija u Rusiji koje bi mu dosta olakšale dalji oporavak.
Uz inicijativu nekolicine profesora sa fakulteta organizovana je humanitarna predstava kako bi se finansijski doprinelo daljem Aleksandrom lečenju. Radnja predstave odvija se na palubi broda, a žanr koji dominira je komedija apsurda.

Bečej: Muzičko takmičenje “Fantast 2017”

U Bečeju na međunarodnom muzičkom takmičenju Fantast 2017, i ove godine se pokazala jaka konkurencija. Broj prijavljenih takmičara svake godine se povećava, što ukazuje na visok nivo organizacije. U proteklih nedelju dana u dvorcu na Fantastu na međunarodnom muzičkom takmičenju 563 učesnika je pokazao svoje muzičko znanje. Deca su se takmičila u pet disciplina, a u svakoj disciplini takmičare je bodovao stručan žiri. Pored nagrada za najbolje takmičare organizatori su i ove godine pripremili specijalne nagrade. A najuspešniji nastavnik ove godine je Nenad Petrović iz Beograda, ko je u disciplini gitara imao dvanaestoro đaka, i to sa dobrim uspecima.

Loznica: Otvoren 46. Đački Vukov sabor

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je u sredu 24. maja 46. Đački Vukov sabor, poručivši da ako ne budemo posebno negovali i čuvali ćirilicu, Vukovo fonetsko pismo sa kojim se možemo podičiti kao malo koji narod na zemaljskoj kugli, onda nećemo biti dosledni naslednici Vuka Karadžića. Ministar Vukosavljević đacima poručio i da imaju veliku privilegiju što su rođeni u ovom kraju, ali i obavezu da se bore za svoj jezik, za svoje pismo, da govore čistim srpskim jezikom, da se trude da ispravno i tačno govore i besede, da čitaju knjige i podstiču druge da čitaju i da neguju srpsku kulturu i pismenost upravo kao lučonoše kraja odakle je potekao jedan od velikana naše kulture. Vukosavljević se prisetio i reči Vuka Karadžića napisanih pre tačno 190 godina, na početku “Srpskog bukvara”. “Što su gođ  ljudi na ovome svijetu izmislili, ništa se ne može isporediti s pismom. Prijatelju ili znancu svome, koji je na daleko preko bijelog svijeta, poslati misli svoje na komadu artije, čitati, što su drugi pisali prije dvije iljade godina i napisati, da mogu drugi poslije nekoliko iljada godina čitati, to je nauka, koja um ljucki gotovo prevazilazi, i moglo bi se reći, da je onaj, koji je prvi nju izmislio, bio više Bog, nego čovek […] Srbi su ovaj dar Božij” – piše Vuk – “primili tek sa zakonom rišćanskim, prije iljadu godina…”, citirao je ministar.

Vesić: Popust na ćirilicu

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić izjavio je da su u toku i razgovori sa nadležnim ministarstvom o izmeni propisa po kojima bi oni koji svoje firme ističu i oglašavaju na ćirilici dobili određene popuste. Tako ćemo dati dodatni doprinos da se sačuva ćirilica, jer iako je i latinica srpsko pismo, verujemo da je njeno čuvanje u vreme interneta i globalizacije jedan od naših najvažnijih zadataka, najavio je Vesić u izjavi za Beoinfo. Vesić je, povodom Dana slovenske pismenosti i kulture, položio cveće na spomenik Ćirilu i Metodiju u istoimenom parku. On je istakao da je današnji dan praznik za sve slovenske narode, kada se obeležava sećanje na Ćirila i Metodija, grčku braću iz Soluna, koja su širila pismenost i hrišćanstvo među Slovenima. Ovaj praznik još uvek nije zvanični praznik u Srbiji, ali mi u Gradu Beogradu razgovaramo sa ministarstvima kulture i prosvete da se ovaj praznik obeležava u školama i tog dana izučava delo Ćirila i Metodija, istakao je Vesić.

Energotehnika stipendira najbolje studente FTN

Kompanija Energotehnika Južna Bačka u sredu 24. maja je potpisala ugovor o stipendiranju sa četvoro najboljih studenata elektrotehnike na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na osnovu kojih će, pored stipendija, ti studenti biti u mogućnosti da se zaposle u toj kompaniji. Predsednik Kompanija Energotehnika Južna Bačka, Dragoljub Zbiljić, rekao je na konferenciji za novinare da su razgovori o saradnji između Kompanije na čijem je čelu i FTN-a o stipendiranju studenata počeli pre dva meseca i da su formirane ozbiljne komisije koje su koje su izvršile odabir kandidata. Stipendije od Energotehnike Južna Bačka dobili su studenti četvrte godine Slavica Gajić, Nikola Diklić i Miloš Kukić i student treće godine Đorđe Radovanović.
“Ovo potpisivanje ugovora o stipendiranju me jako raduje jer je moja velika želja i to stalno ponavljam, da srpska pamet ostane u Srbiji i da radi za srpska preduzeća, a ukoliko budući inženjeri ne mogu da se izbore za status da budu zaposleni u domaćim kompanijama onda bar da se zapošljavaju u stranim kompanijama koje rade ovde u Srbiji”, rekao je Zbiljić. On je dodao da naše kompanije najboljim studentima moraju da pruže mogućnost da, kako je rekao, nastupaju u svetskoj tržišnoj utakmici i da odmeravaju snage sa najboljim svetskim kompanijama, a to im, kako je naglasio, upravo pruža Energotehnika Južna Bačka koja je prisutna na međunarodnom tržištu i koja posluje dosta i na tržištu Evropske unije. “Kada u bliskoj budućnosti postanu radnici Energotehnike Južna Bačka ovi studenti će imati priliku da se takmiče u svom stručnom polju, sa ozbiljnim kompanijama i to je ono što se zove poslovni izazov”, kazao je Zbiljić. On je naglasio da je ovo prva godina kako je pokrenut takav vid saradnje sa FTN-om i da je plan da u narednim godinama svake godine bude selektovano četiri – pet najboljih studenata, tako da će za četiri godina Energotehnika Južna Bačka formirati jedan snažan tim od 20 do 25 izuzetno kvalitetnih mladih inžinjera.

FTN ugostio đake IT karavana

Cilj kampanje IT karavan je da upozorimo decu na opasnosti koje postoje na internetu, ali i da ih motivišemo da koriste nove tehnologije za unapređivanje svojih talenata i sposobnosti, istakla je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, na prezentaciji kampanje “IT karavan 02” na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Obraćajući se đacima OŠ “Žarko Zrenjanin”, za koje je izveden program o zaštiti od digitalnog nasilja i prednostima upotrebe interneta, ona ih je pozvala da razmišljaju upravo o tom fakultetu u izboru daljeg obrazovanja, ali da tehnologije koriste i za druge oblasti koje ih zanimaju, saopštilo je Ministarstvo.
Učenike je pozdravio i dekan Fakulteta tehničkih nauka, Rade Doroslovački, koji je rekao da je taj fakultet najveći u jugoistočnoj Evropi, navodeći da je ove godine upisano 2367 brucoša, od toga čak 900 na IT smerove. Ovom prilikom predstavniku škole uručen je edukativni set robota. Nakon prezentacije koju su vodili glumac i muzičar Bojan Ivković, psiholog i stručnjak za digitalne komunikacije Ana Mirković, i inspektor MUP-a Rade Vuković, instruktori iz udruženja Edulab, održali su radionicu robotike za đake. Kampanja Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, za pametnu i bezbednu upotrebu novih tehnologija “IT karavan” pokrenuta je 2016. godine, a ove godine sprovodi se od 12. aprila do 25. maja, sa partnerima Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom unutrašnjih poslova, organizacijom “Save the Children” za severozapadni Balkan i kompanijom “Microsoft”.

U „Radosnom detinjstvu”  radi i pet likovnih pedagoga

Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo”  trenutno broji pet likovnih pedagoga: osim našeg sagovornika, to su i akademski slikar Bojan Stankov i akademski grafičari Dušan Basara, Jelena Tišma i Viktorija Čikoš. Osim rada u Centru, kao i u vrtićima, svoj rad s decom oni temelje na galerijama, ispred umetničkih dela, a sarađuju i s Dečjim selom, preduzećem „Vojvodinašume”, Galerijom Matice srpske, Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog, Spomen-zbirkom Rajka Mamuzića, Prirodnjačkim muzejom, Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, Muzejom grada Novog Sada…
Upravo u okviru jedne takve saradnje, sa Spomen-zbirkom Pavlja Beljanskog, nastao je i jedan od ovogodišnjih programa Centra, u kojem je učestvovalo više od 400 dece, u 12 vaspitno-obrazovnih grupa s preko 30 vaspitača. Tema je inspirisana obeležavanjem 120 godina od rođenja velikog Save Šumanovića, te je program nazvan „Kako znam i umem”, po njegovoj čuvenoj rečenici kojom je okarakterisao svoj stil slikanja. – To smo preneli i na mališane jer i mi tražimo upravo autentični dečji crtež, bez mnogo uplitanja u načine na koji oni crtaju, ali s podsticanjem unutrašnje i spoljašnje motvacije. Pokušavamo da probudimo njihove perceptivne sposobnosti obilazeći slike, pričajući o njima i o slikarima. U tome im nudimo i prostor koji je zaista prilagođen različitim likovnim aktivnostima, od slikanja i crtanja, vajanja, do grafičkog ateljea. Deca prvim ulaskom uzimaju pribor i osećaju se prijatno” – kaže Jajić.

Danas u Novom Bečeju: “Obzorja na Tisi”

Jubilarna 25. Obzorja na Tisi – Dani Josifa Marinkovića održaće se u Domu kulture u Novom Bečeju u petak 26. maja 2017. godine.  Dom kulture već 25 godina za redom organizuje ovu manifestaciju. Manifestacija je iznedrila 91 novu (savremu) solo pesamu, i prvu i jedinu banatsku operu: „Dečak koji se ničega nije bojao” Dimitrija O. Golemovića. Koncepcija manifestacije omogućava pevačima takmičarima da se u programu takmičenja upoznaju sa stvaralaštvom savremene solo pesme nastale na Obzorjima i pesmama Josifa Marinkovića. Pevači kroz svoj nastup na takmičenju omogućavaju širem auditorijumu da se bolje upozna sa ovim muzičkim oblikom.
Takmičenja pevača dala su šansu mnogim mladim ljudima da započnu svoju umetničku afirmaciju. Većina njih sada postiže uspešnu karijeru, neki i na pozornicama operskih kuća u inostranstvu, najpre Željko Lučić, Milena Kitić, Dunja Simić, Saša Štulić, Violeta Srećković, Vasa Stajkić, Sofija Pižurica, Aleksandra Angelov i drugi. ”Obzorja na Tisi”- Dani Josifa Marinkovića imaju za cilj da podsete kulturnu javnost na značaj imena i dela Josifa Marinkovića i daju uvid u savremenu srpsku solo pesmu kroz nastup mladih talentovanih pevača koji su na početku umetničke karijere. Kao i stvaranje savremene srpske solo pesme. Revija “Muzika Klasika” je nagradila manifestaciju “Obzorja na Tisi”, proglasivši je najboljim muzičkim festivalom od regionalnog značaja u 2012. godini.

Rekreativno plivanje, najzdraviji i najkorisniji sport

Rekreativno plivanje je, po mišljenju većine stručnjaka, najkorisniji sport za zdravlje, očuvanje kondicije i skladan psihofizički razvoj čitavog organizma. Ono opušta, blagotvorno deluje na psihu, kardiovaskularni sistem, respiratorni sistem, razvoj mišićnog i koštanozglobnog aparata.  Pomaže pri otklanjanju ili ublažavanju deformiteta kičmenog stuba i drugih oboljenja. Zato se ova aktivnost preporučuje svima, bez obzira na pol i godine starosti. Da bi plivanje zaista koristilo našem zdravlju potrebno je naučiti kako se pravilno pliva, kao i kako da ovaj sport što pravilnije upražnjavamo. Rekreativno plivanje se preporučuje kao aktivnost u bilo kom životnom dobu.
U pubertetu povoljno utiče na pravilan rast i razvoj. Preporučuje se i kao prevencija u nastanku telesnih deformiteta, a naročito deformiteta kičmenog stuba. Rekreativno plivanje smanjuje stres, pa se posebno preporučuje ljudima koji rade na odgovornim radnim mestima. Psihoterapeuti ističu da su ljudi koji redovno plivaju sigurniji u sebe, dobro raspoloženi i deluju vitalno. Zato preporučuju plivanje najmanje dva – tri puta nedeljno. Starijima je ono idealno za očuvanje kondicije i prevenciju srčanih, plućnih i reumatičnih bolesti, ali i kao svojevrstan eliksir za produženje mladosti. Idealna temperatura vode za plivanje je 25 – 26 stepeni, a maloj deci oko 28 stepeni. Voda hladnija od 22 stepena preporučuje se samo ljudima koji su od detinjstva navikli na hladnu vodu. Najidealnije je plivanje ujutru i to dva sata poslije jela, ako je obrok bio obilniji.
Zbog povoljnog delovanja vode na čovekovo psihofizičko zdravlje plivanje se preporučuje svima, bez obzira na pol i godine. Bilo bi idealno da se plivanje ne ograniči samo na letne mesece, već da se upražnjava stalno, jer je to najbolji način da se održi kondicija, stekne i sačuva dobra linija i što je najvažnije očuva zdravlje. 30 minuta neprekidnog plivanja u stazi sagori preko 200 kalorija. Voda omogućava veću elastičnost tokom vežbanja, vežbanjem u vodi troši se i više kalorija nego kad upražnjavate klasično vežbanje. Svako plivanje koje vas podstiče na jače disanje računa se kao umerena aktivnost. S obzirom na veći otpor koji prilikom vežbanja pruža voda, zaštićeniji ste od povreda dok vežbate. Pošto su vaši mišići okruženi vodom, dok trenirate na ovaj način istovremeno upražnjavate i hidromasažu. Kad vežbate u vodi vaše opterećenje iznosi svega 50 odsto od vaše celokupne telesne težine. Zato je ovaj vid vežbanja mnogo lakši od drugih. Vežbanje u vodi jača mišićnu masu i omogućava veću fleksibilnost tela.  Plivanje oslobađa od napetosti. Vežbe u vodi smanjuju rizik od kasnijeg razvoja srčanih oboljenja, karcinoma i dijabetesa (tipa 2, po nekim istraživanjima, je u zabrinjavajućem porastu kod adolescenata).

Na lečenju u inostranstvu 195 pacijenata, najviše dece

Republički fond za zdravstveno osiguranje je ove godine, do početka maja, na lečenje u inostranstvo uputio 195 građana, za šta je uplaćeno 83.710.722,55 dinara. Najviše je dece, a zbog sumnje na retke bolesti za njih 142 poslat je uzorak tkiva na analizu. Kako je saopštio RFZO, do maja je u inostranstvo upućeno 168 osiguranika starosti do 18 godina života, od kojih je 18 upućeno na lečenje u Italiju u cilju pretransplantacione pripreme, transplantacije jetre i posttransplantacionog praćenja. – U Italiju je upućen jedan pacijent u cilju pretransplantacione pripreme, transplantacije kostne srži i posttransplantacionog praćenja. Iz oblasti oftalmologije, za melanome i retionoblastome, odobreno je lečenje njih dvoje u Belgiji i jednog u Švajcarskoj. Iz oblasti neurohirurgije kod dva pacijenta odobreno je dovođenje inostranog medicinskog stručnjaka iz Italije radi obavljanja operacija u saradnji sa domaćim stručnjacima iz Klinike za neurohirurgiju KCS u Beogradu – navodi se u saopštenju Fonda i dodaje da je iz oblasti neurohirurgije odobreno za jednog osiguranika lečenje farmakorezistentne epilepsije u Turskoj.
Po osnovu niske incidence jedan pacijent upućen je u Englesku radi operacije renalne arterije. Za 142 pacijenta odobreno je upućivanje biološkog uzorka na analizu u inostranstvo zbog sumnje na postojanje retke genetske bolesti. Od 27 odraslih, za sedam pacijenata odobreno je lečenje u cilju pretransplantacione pripreme, transplantacije kostne srži i posttransplantacionog praćenja u Italiji. Iz oblasti neurohirurgije za njih šest odobreno je dovođenje inostranog medicinskog stručnjaka iz Italije radi obavljanja operacija u saradnji sa domaćim stručnjacima iz Klinike za neurohirurgiju KCS u Beogradu. Takođe, iz oblasti neurohirurgije odobreno je za jednog pacijenta lečenje farmakorezistentne epilepsije u Italiji.(→Press Clipping)

Vremeplov: Dragiša Brašovan

Na jučerašnji dan 25. maja 1887. godine rođen je Dragiša Brašovan, srpski arhitekta. Po okončanju školovanja u rodnom Vršcu studirao je na Tehničkom fakultetu u Budimpešti gde, posle diplomiranja 1912. radi u arhitektonskom ateljeu “Teri i Poganj”. U Beogradu je 1920. sa M. Sekulićem, osnovao projektantski atelje “Arhitekt” a potom projektantsko preduzeće “D. Brašovan” 1925. Autor je brojnih reprezantativnih zdanja širom Srbije, među kojima su najpoznatija: Sokolski dom u Zrenjaninu, 1924; crkva u Orlovatu, 1927; Vila Genčić (danas Muzej Nikole Tesle), Beograd, 1929; Komanda vazduhoplovstva, Zemun, 1935; Palata Dunavske banovine, Novi Sad, 1935 – 1940; Palata Državne štamparije Kraljevine Jugoslavije (danas BIGZ), Beograd, 1940. Bio je počasni član Kraljevskog instituta britanskih arhitekata od 1953. a za dopisnog člana SANU izabran je 1961.

Vremeplov: Erih Koš

Na jučerašnji dan 25. maja 2010. godine umro je srpski književnik Erih Koš, član SANU, prevodilac, diplomata. Rođen je u Sarajevu 1913. a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1935. Bio je pripadnik NOP-a od 1941. Dela: “Dosije Hrabak”, “U potrazi za Mesijom”, “Pisac govora”, “Taj prokleti zanat spisateljski”, “Uzgredne zabeleške”.

Vremeplov: Josip Broz Tito

Na jučerašnji dan 25. maja 1892 godine rođen je Josip Broz Tito, dugogodišnji predsednik Jugoslavije, na čijem čelu se nalzio 35 godina. Tačan datum njegovog rođenja nije poznat, ali je rođendanom smatran 25. maj 1892, što je proslavljano u skladu s jakim kultom ličnosti koji je sistematski građen tokom njegove vladavine. Kao austrougarski vojni obveznik učestvovao je u Prvom svetskom ratu, između ostalog i na srpskom frontu. Ranjen je i zarobljen u Rusiji 1915. U Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca došao je krajem 1920. Godine 1937. postao je generalni sekretar KPJ, posle smenjivanja i streljanja Milana Gorkića. Kao vođa KPJ predvodio je u Drugom svetskom ratu Partizanski pokret (Narodnooslobodilačka vojska). Iz rata je izašao kao legendarni vođa. Osim borbe protiv okupatora jedinice pod njegovom komandom sprovele su komunističku revoluciju, tokom i nakon rata. U zanosu revolucionarne “pravde” nestale su desetine hiljada nekomunista, pod maskom “borbe protiv saradnika okupatora”. Odbio je Staljinov pritisak 1948, nakon čega je dugo dobijao značajnu finansijsku i vojnu pomoć od SAD. Bio je jedan je od osnivača Pokreta nesvrstavanja, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliki značaj. U unutrašnjoj politici, ostavio je ustrojstvo koje je na kraju razorilo Jugoslaviju – ustav iz 1974. godine.

Novi Sad: Obeležen Međunarodni dan nestale dece

Fondacija Tijana Jurić i Festival nacionalnih kuhinja “Food Planet”, obeležili su juče u 14 časova na Trgu slobode 25. maj Međunarodni dan nestale dece. Prisutnima su se obratili predsednik Fondcije Tijana Jurić, Igor Jurić i državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnih poslova, Biljana Popović Ivković. Program je nastavljen nastupom Branimira Rosića i njegovih letećih gitara, poznatog tv voditelja, kompozitora, izvođača i frontmena grupe “Branimir i neprijatelji”. Prisutnima će se obratiti i Jovan Adamov, istaknuti kompozitor, dirigent i producent, autor najpoznatijih dečjih kompozicija i Dušan Pop Đurđev, direktor Zmajevih dečjih igara i autor više od 20 knjiga za decu i mlade.
Na Trgu slobode nastupili su i Valentina Mališević, talentovana mlada interpretatorka dečje i zabavne muzike, Tode Nikoletić, autor više od 40 knjiga za decu i mlade i najpoznatiji srpski klovn Arsa s Marsa. Program “Food Planeta” nastavljen je u 18 časova kada  se Novosađanima predstavila ambasada Izraela. Prisutnima  se obratila  Nj.E. ambasadorka Izraela, Alona Fišer Kam, a posetioci su imali priliku i da probaju izraelske specijalitete i upoznaju se sa kulturom ove zemlje.

Dvostruko više poziva broja za nestalu decu

Evropski broj za nestalu decu je u ovoj godini primio preko 800 poziva više, što je dva puta više u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u izveštaju organizacije ASTRA, koja se bavi organizacijom rada Evropskog broja. Prema istim podacima zabeleženo je 33 slučaja nestale dece različitih kategorija, među kojima najveći broj čine maloletni migranti bez pratnje, 14 dece. Druge vrste nestanaka dece koje su registrovane putem Evropskog broja su deca koja su pobegla od kuće, roditeljske otmice i pet slučajeva izgubljene, povređene nestale dece. Ukoliko se ovi podaci uporede sa brojevima za nestalu decu koji postoje u 31 zemlji Evrope, struktura poziva je slična pozivima broja koji vodi ASTRA u Srbiji. Najveći procenat ukupnog broja poziva svih zemalja članica mreže odnosi se na decu koja su pobegla od kuće, na drugom mestu nalaze se roditeljske otmice, migranti bez pratnje i u veoma malom broju, ispod jedan odsto, su otmice od strane treće osobe. Kako se navodi, posebnu pažnju treba skrenuti državnim organima, ali i roditeljima na veliki broj dece koji beže od kuće, jer su ova deca u tom momentu ranjivi i mogu biti žrtve različitih oblika eksploatacije. Iz ASTRE pozdravljaju izmenu Zakona o policiji, koji predviđa da se u potragu za nestalom decom krene odmah, bez čekanja 24 časa od prijave nestanka i apeluju na primenu ovog zakona u praksi. Takođe se poziva na uvođenje sistema alarmiranja javnosti u slučajevima nestale dece Amber Alert, za čije uvođenje još ne postoje konkretni koraci.

Testovi na narkotike za novosadske đake

Grad Novi Sad će predstojećim rebalansom budžeta obezbediti 10 miliona dinara za kupovinu testova na narkotike, koji bi trebalo da početkom naredne školske godine budu podeljeni roditeljima 7. i 8. razreda osnovnih i svih razreda srednjih škola u gradu, zaključeno je u sredu 24. maja na  sednici Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama. Prema rečima predsednika Koordinacionog tela i člana Gradskog veća zaduženog za obrazovanje mr Vladimira Jelića, zaključak sa današnje sednice je da se Gradska uprava za obrazovanje zaduži da obezbedi sredstva za kupovinu testova za najširi opseg narkotika, koje će škole nabavljati i deliti roditeljima.
Narkomanija sve više uzima maha među našom decom u srednjim, pa čak i osnovnim školama. Grad zajedno sa roditeljima mora preduzeti sve potrebne mere da se ona suzbije, a jedna od najefikasnijih mera je prevencija. Roditelji će se sami opredeliti da li će besplatne testove iskoristiti za svoju decu ili neće, da li će ih negde sačuvati kao opomenu ili će se odlučiti da ih bace ili poklone nekome – istakao je Jelić, naglašavajući da je “plan da se ovom merom deca odvrate od toga da uopšte probaju drogu, jer znaju da mogu biti otkriveni”.(→Press Clipping)

By admin

Leave a Reply