Vesti – 29.05.2017.


Jerkov: Brnabić radi protiv dece koja idu u male škole

Poslanica DS Aleksandra Jerkov optužila je u petak  ministarku Anu Brnabić da rade protiv dece koja idu u male škole. “Izjava ministarke Ane Brnabić da će država zatvoriti škole u kojima ima malo đaka, na najbolji način prikazuje način na koji ova vlast tretira građane”, navela je Jerkov u saopštenju. Ovim potezom, tvrdi Jerkov, Vlada direktno radi protiv dece koja idu u te škole i ugrožava njihove interese. “Možda baš deca koja idu u te škole mogu izrasti u ljude koji će promeniti Srbiju, možda baš to dvoje kojima će ministarka Ana Brnabić zatvoriti školu mogu postati veliki ljudi, naučnici, intelektualci”, kazale je poslanica DS.

Arsić: “Plate da prate privredni rast”

Povećanje plata od deset odsto i određeno povećanje penzija bi sigurno uticalo na ponovni rast fiskalnog deficita, a dovelo bi i do usporavanja opadanja javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP), ocenio je za nedeljnik “Vreme” profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić. U takvim okolnostima, investitori bi procenili da ćemo opet za dve do tri godine morati da primenjujemo oštre mere štednje. Loše je ako naša ekonomska politika bude toliko nestabilna, ako pravimo nagle zaokrete iz restriktivne u ekspanzivnu politiku i obratno, upozorio je on. Tada postajemo nepredvidivi, a to je rizik za onoga ko posluje u Srbiji. Bilo bi dobro da se plate i penzije jednom godišnje povećavaju, ali da to povećanje prati kretanje inflacije i privredne aktivnosti, rekao je Arsić. Prema njegovoj oceni, nije održivo da se plate povećaju za 10 odsto, kada će privredna aktivnost u najboljem slučaju porasti za tri odsto, a inflacija bude na sličnom nivou.

Osnovano udruženje “Za pomirenje”

U Beogradu je u petak 26. maja održana Osnivačka skupština udruženja “Za pomirenje” koje je okupilo predstavnike intelektualnog, političkog i javnog života iz cele Srbije. Kako je saopšteno, Udruženje će u narednom periodu raditi na formiranju lokalnih ogranaka u svim sredinama u Srbiji. Za predsednika udruženja jednoglasno je izabran akademik profesor dr Refik Šećibović, za potpredsednicu doktorka medicine Binasa Sokolović, a za generalnog sekretara ekonomista Ana Abramović. Osnivačkom skupštinom predsedavao je predsednik Odbora za obrazovanje Narodne skupštine Srbije Muamer Zukorlić, a među osnivačima ima predstavnika bošnjačkog, srpskog, albanskog i rumunskog naroda.
Na skupštini su predstavljena i Programska načela delovanja, među kojima su i procesi dijaloga i pomirenja među narodima u Srbiji i na Balkanu, borba za jednakopravnost naroda i građana. Programska načela predviđaju borbu protiv siromaštva, korupcije, kriminala i nemorala, afirmaciju humanosti i unapređenje obrazovnog sistema, zdravstcenog sektora, decentralizaciju i ravnomjeran regionalni razvoj, afirmaciju porodice, žene i dece, kao i zaštitu životne sredine.

“Nezavisnost”: Izuzeti prosvetu iz Zakona!

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” zatražio je izuzimanje prosvete iz Zakona o zaposlenima u javnim službama i ocenio da je radna verzija tog zakona očigledan primer pravljenja zakona po meri najpovlašćenijih u društvu – državnih organa, a na štetu zaposlenih u obrazovanju. Pokazalo se da su bespredmetna naša očekivanja da će zaposleni u obrazovanju postati ravnopravni sa drugim budžetskim korisnicima, piše u saopštenju. Sindikat ukazuje da je vidljiva namera zakonodavca da se prosveta iskoristi za udomljavanje partijskih kadrova.

Sadašnji osmaci prvi će polagati veliku maturu

Velika matura zameniće prijemni na fakultetima, a prva generacija koja će je polagati su sadašnji osmaci nakon završene srednje škole 2021. godine. Gimnazijalci će polagati opštu maturu, u srednjim stručnim školama stručnu i u umetničkim školama umetničku maturu. Član Radne grupe za izradu velike mature Radivoj Stojković kaže da se konceptom velike mature uvodi jednoobraznost testiranja u svim školama, da će ona označavati završetak srednjoškolskog obrazovanja – dobija se diploma, ali da bi trebalo i da zameni prijemni na fakultetima i da se vrednuje kod upisa na fakultete. (→Press Clipping)

Na opštoj, stručnoj i umetničkoj maturi tri ispita

Učenici će na opštoj, stručnoj i umetničkoj maturi imati tri ispita, obavezni će biti srpski jezik i književnost, matematika – osim za one škole koje su imale taj predmet samo u prve dve godine školovanja. Oni koji su imali matematiku samo u prve dve godine u srednjim školama umesto matematike biraće predmet sa liste opšteobrazovnih predmeta.
Gimnazijalci će polagati opštu maturu u okviru koje će polagati test iz srpskog jezika i književnosti, matematike i jednog predmeta po izboru sa liste opšteobrazovnih predmeta – istorija, biologija, geografija, hemija, fizika i strani jezik.
Na stručnoj maturi učenici će polagaće srpski jezik i književnost, matematiku za one koji su je imali duže od dve godine i stručni test koji će se sastojati iz teorijskog i praktičnog dela.
Umetnička matura podrazumevaće test iz srpskog, matematike, ali i test iz nekog umetničkog predmeta.

Za upis na fakultet i dodatni ispiti

“Osim tri obavezna ispita za rangiranje i upis na fakultet mogu se polagati i dodatni ispiti sa liste opšteobrazovnih predmeta”, pojašnjava Stojković za Tanjug. On kaže da će predstavnici visokoškolskih ustanova određivati kako će se rangirati učenici za upis na fakultet, a njihovi predstavnici će biti i u komisijama za pravljenje testova.
Zadaci na testovima biće iz osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa, a za nastavak školovanja učenici moraju imati ostvaren srednji nivo. “Fakultetima smo ostavili mogućnost dodatne provere sposobnosti učenika”, pojašnjava Stojković i dodaje da su u radnoj grupi bili predstavnici KONUS-a i da nije bilo zamerki na koncept velike mature koja bi bila zamena za prijemni na fakultetima.

Probno testiranje velike mature 2018. godine

Prvo probno testiranje velike mature biće organizovano 2018. godine, a prema rečima Stojković ostalo je dovoljno vremena da obave probna testiranja i koncept unaprede. “Najveću dobit od velike mature imaće maturanti koji će moći da konkurišu na više fakulteta, a ne kao do sada da se pripremaju za prijemni na jednom, pa ukoliko ne prođu čekaju drugi upisni rok i upisuju fakultete na kojima ima mesta, a ne one koje žele”, naglasio je Stojković. Koncept će biti sličan kao na maloj maturi, gde svršeni osnovci popunjavaju listu željenih škola – navode 20 škola, te ukoliko ne upišu prvu željenu sa liste, upisuju drugu, treću. Za one koji upišu srednju stručnu školu koja traje tri godine, nikako ne znači da ne mogu da nastave školovanje. Potrebno je samo da upišu četvrtu godinu srednje škole – vanredno ili redovno i da polože opštu maturu.

Vulin: “Briga za porodicu prioritet Vlade”

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, rekao je u subotu  na otvaranju manifestacije Baby exit da Vlada Srbije ne može da nađe bolji način da promoviše sve ono što je uradila za zaštitu porodice i zaštitu dece nego da bude na mestu gde se okupljaju hiljade porodica, dece i njihovih roditelja.

Đaci pokazali znanje na “KODigranju”

U vreme kada smo tek na početku uvođenja dualnog obrazovanja u Srbiji, pojedine aktivnosti u našim osnovnim školama pravi su primer usmeravanja dece u praktična znanja. U subotu  27. maja je u Novom Sadu, i još 17 gradova širom zemlje, održano takmičenje „KODigranje” u kome su osnovci pokazali svoje znanje u programiranju i kodiranju. Roboti, šrafcigeri, računari, dečaci, devojčice i mentori, tako u najkraćem izgleda takmičenje u kome osnovci, uzrasta od 5. do 8. razreda, programiraju i kodiraju mini robote. Po pet mBot robota dobile su 344 škole u Srbiji, putem akcije „Bitka za znanje”. Korišćenje tih mini robota unapredilo je nastavu informatike, a deci je omogućilo da praktično stvaraju ono što unapred zamisle. U finalu takmičenja „KODigranje”, koje će se održati 24. juna u Naučno – tehnološkom parku u Beogradu, učestvovaće najboljih 30 ekipa iz cele zemlje, a najuspešniji osnovci-programeri, osim stečenog znanja, dobiće i vredne nagrade. https://www.youtube.com/watch?v=IgpGJ1oGwbI

SANU: Odeljenja društvenih nauka na izdisaju?

Skupština Srpske akademije nauka i umetnosti donela je  u četvrtak 25. maja odluku o osnivanju nove jedinice Akademije – Audiovizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju i većinom glasova usvojila izmene i dopune Statuta koja se odnose na uvođenje ograničenja broja članova po odeljenjima (numerus clausus) na 25. Izmene i dopune Statuta koji se odnose na uvođenje “numerus clausus” izazvale su najviše polemike danas na Godišnjoj skupštini SANU, kojoj je od 134 člana prisustvovao 91 akademik, a 81 je glasao za uvođenje ovog, kako je istakao predsednik SANU akademik Vladimir Kostić, kratkotrajnog rešenja. Kostić je u uvodnom obraćanju rekao da je u pojedinim odeljenjima došlo do nesrazmernog rasta, dok u drugim do nesrazmernog pada broja članova što ugrožava opstanak odeljenja društvenih nauka.
Zbog toga je Predsedništvo Akademije održalo niz sastanaka posvećenih rešavanju tog problema. Predlozi koji su imali bar trećinu podrške dostavljeni su odeljenjima i svim članovima SANU, nakon čega je konstituisana Statutarna komisija koja je formirala predlog i uputila ga Predsedništvu koje je taj predlog većinom glasova prihvatilo. Cilj je da se vodi računa o ravnoteži između pojedinih oblasti nauka i umetnosti, a posebno između broja članova iz društvenih i humanističkih, s jedne strane, i prirodnih i tehničkih nauka s druge strane, kao i između pojedinih odeljenja. Predlog je i da ukoliko neko odeljenje SANU u vreme izbora za nove dopisne i redovne članove Akademije proceni da bi to pomoglo izboru, ono može zamoliti najsrodnija odeljenja da odrede do pet svojih redovnih članova koji će učestvovati u svim raspravama o predlozima za izbor novih članova i dati, ukoliko to smatraju potrebnim, svoje mišljenje.
Kostić je istakao da je šest od osam odeljenja tražilo uvođenje “numerus clausus” i da je to kratkotrajno rešenje, kao i da će u septembru i oktobru pristupiti diskusiji o mogućim organizacionim promenama.

SANU: Sačuvati autonomiju Odeljenja društvenih nauka

Akademik Vladimir Kanjuh, član Odeljenja medicinskih nauka, smatra da treba sačuvati autonomiju Odeljenja društvenih nauka, uz pomenutu pomoć SANU do pet predloženih članova iz srodnih odeljenja i prepustiti Odeljenju društvenih nauka da reši svoj problem, kao i da bi uvođenje “numerus clausus” teško pogodilo Odeljenje medicinskih nauka i Odeljenje za matematiku, fiziku i geonauke. “Ako se usvoji da Odeljenje medicinskih nauka, koje ima 24 člana, može na izborima sledeće godine da primi samo jednog člana, imaćemo oštru i opravdanu kritiku od strane medicinske naučne javnosti”, rekao je Kanjuh. On je dodao da SANU u “svom uvećanju i u prirodnim oscilacijama nije dostigla kritičnu tačku da joj je potreban numerus clausus”, kao i da bi njegovo uvođenje dovelo do nezadovoljstva mladih Akademijom.
Akademik Vasilije Krestić, član Odeljenja istorijskih nauka, rekao je da nije za uvođenje “numerus clausus”, ali da trenutno nema drugog rešenja problema, jer postoji opasnost da nestanu discipline na kojima je potekla SANU i na kojima i dalje mora da počiva. On je kazao da među 11 članova Odeljenja istorijskih nauka nema arheologa, jer su svi pomrli, nema istoričara crkve, ni vojnih istoričara, kao i da je većina starija od 80 godina.
Predsednik SANU akademik Vladimir Kostić rekao je da, iako će biti napadnut zbog svoje izjave, on i dalje smatra da su osnova i suština Akademije jezik, pismo, istorija, društveno-humanističke nauke i naveo da članovi iz oblasti društveno-humanističkih nauka broje 28 akademika ili 21 posto svih članova, obećavši da je usvojena izmena Statuta samo kratkotrajno rešenje.
Kanjuh je zatražio i da se u Statut vrati status “član van radnog sastava”, na šta je Kostić rekao da to zahteva promenu Zakona o SANU iz 2010. godine, što trenutno za Akademiju može biti čak i “opasno”. Kostić je u svoj uvodnom govoru ukazao na neophodnost da SANU sa Vladom Srbije uspostavi dijalog o neprihvatljivim uslovima rada Arhiva Akademije ui neophodnosti nove zgrade za tu namenu, kao i da se ozbiljno sagledaju finansijski odnosi sa resorom kulture, jer deo rada SANU jeste i umetnost. On je konstatovao da SANU trenutno nije ugrožena , da su povećana izdvajanja za pet posto u odnosu na 2016. godinu i da je Vlada Srbije opredelila velika sredstva za Akademiju u okviru postavljenog prioriteta na polju digitalizacije kulturne, naučne, umetničke i istorijske baštine.

Sinod SPC: Besmislena rasprava o Darvinu

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je u petak da je na Saboru razmotrio “izlišan i u suštini besmislen problem”, odnosno uplitanje grupe nastavnika i asistenata Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u javnu raspravu o Darvinovoj teoriji evolucije, što je u medijima horski proglašeno za podršku darvinizmu u njegovom najgorem izdanju. U saopštenju se navodi da je to poslužilo za posredno osporavanje bogootkrivene istine o Bogu kao Tvorcu sveta i biblijske povesti o stvaranju. Potpisnici toga teksta su se obratili Saboru sa ispovedanjem autentične hrišćanske vere u Boga Tvorca, zdravi i pravi kreacionizam. Sabor je to prihvatio, ali sa napomenom da nam čitava ta rasprava, bez obzira na njihove namere i zamisli, uopšte nije bila potrebna, navodi se u saopštenju Sinoda SPC.

SPC: Ostacima Nikole Tesle nije mesto u muzeju

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC)  smatra, kao što je i ranije smatrao, da zemnim ostacima srpskog i svetskog velikana Nikole Tesle nikako nije mesto među muzejskim eksponatima, ta činjenica predstavlja jedinstven presedan i vaseljensku sramotu, nego u grobnici, i to u Hramu Svetog Save na Vračaru ili, alternativno, na platou ispred njega, dodaje se u saopštenju.

NS: Kurs za Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove

Specijalistički kurs u organizaciji Pokrajinske vlade u okviru kojeg će se polaznici obučavati za program Upravljanja regionalnim razvojem kroz EU fondove otvoren je u petak 26. maja na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu. Gotovo 50 polaznika iz raznih lokalnih samouprava, javnih preduzeća i civilnog sektora, pohađaće obuku za pripremu i implementaciju projekata koje finansira Evropska unija.
Predavanja i obuke polaznicima držaće profesori sa Ekonomskog fakulteta, Fakulteta tehničkih nauka i Prirodno-matematičkog fakulteta, kao i stručnjaci iz Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Specijalistički kurs trajaće tri meseca, a polaznici će između ostalog imati priliku da saznaju kako da razviju projektne ideje za svoje lokalne samouprave. https://www.youtube.com/watch?v=TrygiPo9bjM

Dualno obrazovanje u sektoru poljoprivrede

Okrugli sto na temu “Dualno obrazovanje u sektoru poljoprivrede i prehrambenoj industriji – izazovi i mogućnosti” održan je u petak 26. maja u Privrednoj komori Vojvodine. “Danas su tu predstavnici relevantnih institucija , ali i direktori srednjih škola i privrednici. Svi mi zajedno imamo obavezu i mogućnost da poboljšamo sistem obrazovanja. Dualno obrazovanje doprineće oblikovanju stručnih kadrova koji su potrebni tržištu”, rekao je predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević. “Kada su u pitaju srednje stručne škole na teritoriji AP Vojvodine, u tekućoj školskoj godini obrazuje se 336 učenika po dualnom, odnosno kooperativnom modelu obrazovanja, i to u pet stručnih škola (u Pećincima, Novom Sadu, Subotici i Sremskoj Mitrovici), za tri obrazovna profila (bravar-zavarivač, električar i industrijski mehaničar). Već za narednu školsku godinu, u 25 škola na teritoriji AP Vojvodine planirano je uvođenje 24 nova obrazovna profila u osam područja rada po dualnom modelu”, izjavio je na skupu potpredsednik Pokrajinske vlade i sekretar resornog sekreterijata Mihalj Njilaš.

Trogodišnjica Konfučijevog instituta u Novom Sadu

Konfučijev institut Univerziteta u Novom Sadu, sa sedištem na Filozofskom fakultetu, u petak 26. maja je svečano obeležio tri godine uspešnog rada. Kulturni su centri u kojima možete da naučite nešto o Kini i njenoj kulturi. Na Filozofskom fakultetu priređena je Svečana akademija, uz kulturni i umetnički program. U kinoteci fakulteta, uz veliki broj gostiju, obratili su se srpski direktor instituta, kineski direktor i rektor Univerziteta u Novom Sadu. Prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, dekan Filozofskog fakulteta i srpski direktor Konfučijevog institute Konfučijev institut u Novom Sadu jedan je od preko 500 takvih instituta u svetu. Oni se uvek nalaze na prestižnim univerzitetima i kulturni su centri u kojima možete da naučite nešto o Kini i njenoj kulturi. Konfučijev institut je, pre svega, osnov za širenje kineske kulture, učenje kineskog jezika i tradicije te zemlje, ali takođe predstavlja i sponu za naučnu saradnju između univerziteta kod nas i kineskih univerziteta. https://www.youtube.com/watch?v=MN7GbwtGVaU

“Žogarija – loptarija” u Zrenjaninu

U Zrenjaninu je održan internacionalni sportski događaj “Žogarija – Loptarija” 2017. Svi zainteresovani mališani imali su priliku da se takmiče u fizičkim vežbama sa loptom, kao i da nauče šta je fer-plej i zdrav život. https://www.youtube.com/watch?v=GeiMsZbVISY

Petnica “kotrlja” veliko znanje

Svuda u svetu školski program kasni za naukom i tehnologijom, potrebno je vreme da se nove stvari “prepevaju” u školske programe, a institucije poput Istraživačke stanice Petnica (ISP) to mogu da “premoste”, jer su prilično fleksibilne, kaže direktor ISP Vigor Majić. “Pošto nismo deo oficijalnog obrazovnog sistema, nama nije problem, da kada se pojavi nešto novo u nauci, tehnologiji, ili svejedno – životu, poput recimo epidemije SARS-a, možemo za 7-8 dana organizovati neki seminar, naći stručnjaka da o tome govori, ne moramo čekati da to bude ugrađeno u neki nastavni program. Ta fleksibilnost jako je važna i to je neka naša funkcija i uloga, kako je vidimo”, kaže Majić za Tanjug. Programi ISP pravljeni su za učenike koji su lično zainteresovani da prošire svoja znanja u određenim oblastima, a Letnja naučna škola ISP specijalan je program veoma visoke selektivnosti, za stvarno izuzetne koji mogu pratiti intenzivan program i na višem nivou od uobičajenog rada u školi. Programi, koje ISP uspešno realizuje blizu trideset godina obuhvataju oblasti kao što su arheologija, biologija, astronomija, hemija, geografija, geologija, fizika, elektronika, matematika, lingvistika, istorija, psihologija, uključujući teorijski i praktičan rad, izlete, kao i rad u kabinetima i laboratorijama. Inače, ISP radi cele godine, a godišnje se organizuje više od 150 različitih kurseva i seminara, škole predlažu polaznike, a ISP ih bira.

Zrenjaninski studenti na praksi

Zrenjaninski studenti dobili su priliku da ovog leta rade u nekoj od gradskih kompanija. Poslodavci iz Zrenjanina su u saradnji sa tehničkim fakultetom organizovali projekat „letnja stručna praksa”. https://www.youtube.com/watch?v=wLHEE-TZ9mw

Muzički festival dece Vojvodine u Bačkoj Topoli

  1. Muzički festival dece Vojvodine svečano je otvoren 14. maja. Tada su nastupili dečji orkestri i horovi. Drugi deo festivala nastavljen je u nedelju, 28. maja nastupom dečjih folklornih ansambala u dve kategorije u velikoj sali OŠ “Čaki Lajoš” u Bačkoj Topoli. Na prvom koncertu u 12,00 sati nastupilo je 7 ansambla mlađeg uzrasta i 8 ansambala starijeg uzrasta. Na drugom koncertu nastupilo je preostalih 15 ansambala starijeg uzrasta. Od 2012. godine manifestacija se, uz suorganizaciju svesrdnu pomoć domaćina manifestacije Srpskog kulturnog centra “Vuk Stefanović Karadžić” i opštine Bačka Topola, održava u Bačkoj Topoli u izvanrednim tehničkim i prostornim uslovima uz dobru organizaciju domaćina. Na opšinskim smotrama, koje su obavezne za sve opštine, učestvuje blizu 10.000 dece.
    Selekcijom ansambala na opštinskim smotrama biraju se ansambli koji učestvuju na 7 zonskih smotri: Bačka Topola, Stara Pazova, Zrenjanin, Pančevo, Kula, Čelarevo i Sremska Mitrovica, a zatim najbolji sa ovih smotri učestvuju na završnoj pokrajinskoj smotri. Nasuprot činjenici da je broj orkestara i horova u Vojvodini drastično opao imamo porast i broja i kvaliteta dečjih folklornih ansambala. Ove godine na prvoj stepenici selektovanja, na opštinskim smotrama učestvovalo je oko oko 150 dečjih ansambala. Najbolji ansambli obezbeđuju plasman na odgovarajuće republičke festivale i manifestacije. S obzirom da se na Festival kvalifikuju dečji ansambli koji su prošli višestruke selekcije i da svi imaju vrlo visok nivo umetničkog izvođenja, stručni žiri u sastavu: Dajana Kostić, Dušanka Dmitrović, Bojan Milinković i Ivan Trzić dodeliće priznanja i svrstati ih u tri vrednosne kategorije: bronzana, srebrna i zlatna odličja. Pet najboljih ansambala učestvovaće na republičkom festivalu u Valjevu 17. juna.

Sombor: Gimnazija dobija salu za 4 meseca

“U Gimnaziji “Veljko Petrović” u Somboru u toku je izgradnja fiskulturne sale čiju izgradnju finansira ministarstvo privrede i grad Sombor, a radovi će biti završeni za 120 dana”, rekla je gradonačelnica Dušanka Golubović.

Festival knjiga “FESK – Pazi šta čitaš”

Dodelom nagrada za izdanja objavljena 2016. i 2017. godine, u atrijumu beogradskog hotela “Envoj” u sredu 24. maja je svečano otvoren Festival knjiga kapitalnih izdanja “FESK – Pazi šta čitaš”, jedinstven po tome što predstavlja samo kvalitetne naslove iz oblasti humanističkih i društvenih nauka, kulture i umetnosti. U kategoriji knjiga koje su ostvarile naučni doprinos ravnopravno su nagrađena tri izdanja:Globalna nejadnakost, autora Branka Milanovića (izdavač: Akademska knjiga, Novi Sad), Srbi u Habzburškoj monarhiji 1 i 2, grupe autora: Goran Vasin, Dejan Mikavica, Nenad Lemajić i Nenad Ninković (izdavači: Priometej i Radio televizija Vojvodine, Novi Sad) i Srpsko zidno slikarstvo u zemljama Lazarevića i Brankovića, autora Tatjane Starodubcev (izdavači: Univerzitet u Beogradu, Filozofski faklutet, Institut za istoriju umetnosti).
U kategoriji knjiga koje su doprinele inovativnoj obrazovnoj praksi nagrađena je knjiga Pupin (1854-1935), koju je priredila Aleksandra Ninković-Tašić (izdavač: Istorijski muzej Srbije) U kategoriji vrednog reprint izdanja stare knjige ili stare građe čija vrednost i aktuelnost odolevaju vremenu, nagrade su ravnopravno podelile dve knjige: Povelja kralja Milutina manastiru Banjska (u dve knjige), priređivača Đorđa Trifunovića (izdavač: Službeni glasnik, Beograd) i Kvantitativni opis strukture srpskog jezika (u osam tomova), autora Đorđa Kostića (izdavač: Službeni glasnik, Beograd). Posebno priznanje za umetnički utisak i kvalitet izdanja dobila je knjiga: Zelena – istorija jedne boje, autora Mišela Pasturoa (izdavač: Službeni glasnik, Beograd). Festival knjiga je bio  otvoren do subote, 27. maja a ulaz za posetioce bio je svo vreme besplatan.

Održano republičko takmičenje “Šta znaš o saobraćaju”

Republičko takmičenje za osnovce “Šta znaš o saobraćaju” nastavljeno je u subotu 27 maja u Beogradu, a najuspešniji će predstavljati Srbiju početkom septembra na evropskom šampionatu u Albaniji. Takmičila su  se deca koja su bila najuspešnija sa okružnih takmičenja iz cele Srbije i sa gradskog nadmetanja u Beogradu. U teoretskom delu takmičenja u Domu učenika železničke škole u petak  su osnovci rešavali testove, a u subotu su se  odmeravali u vožnji bicikla Ledenoj Hali Pionir, u praktičnom delu takmičenja na poligonu spretnosti i praktičnog ponašanja.
Predstavnica AMS S Vesna Barbulović je izjavila Tanjugu da je AMS S veoma ponosan na takmičenje “Šta znaš o saobraćaju” koje se organizuje 48. put. “Gotovo pola veka, to je najstarije i najmasovnije đačko takmičenje u Srbiji. Veoma je važno jer deca kroz takmičenje razvijaju svest o saobraćajnoj kulturi”, naglasila je ona. Barbulović je rekla da je ta strategija razvoja svesti kod dece o saobraćajnoj kulturi ispravna, jer znači tako zaštititi najmlađe. Oni će ne samo poznavati propise već se i bezbedno ponašati u saobraćaju, naglasila je Barbulović. Kako kaže, danas se završava ciklus koji je počeo sa školskim takmičenjima. Barbulović je naglasila su milioni dece prošli kroz to takmičenje do sada, kao i da je ove godine odštampano 200.000 testova. “Pobednici, dve devojčice i dva dečaka od 10 do 12 godina u B kategoriji predstavljaće Srbiju početkom septembra u Albaniji na evropskom šampionatu. Tamo će nastupuiti kao favoriti pošto će to biti peti put da će pokušati da osvoje zlato”, dodala je ona.

Vremeplov: Aleksa Šantić

U subotu je obeležen dan na koji je 27. maja 1868. godine rođen srpski pisac Aleksa Šantić, autor antologijskih pesama “Ostajte ovdje”, “Emina”, “Veče na školju”. Pripadao je mostarskom krugu oko književnog lista “Zora”, koji je pokrenuo s Jovanom Dučićem i Svetozarom Ćorovićem. U Mostaru je osnovao srpsko pevačko društvo “Gusle”. U vreme “aneksione krize”, izazvane 1908. austrougarskom okupacijom Bosne i Hercegovine pobegao je u Italiju, a posle toga bio je poslanik u Bosanskom saboru. U Prvom svetskom ratu austrougarske vlasti su ga hapsile kao istaknutog srpskog nacionalistu. Bio je u početku pod uticajem srpskih pesnika Branka Radičevića, Jovana Jovanovića Zmaja i Vojislava Ilića, ali je potom izgradio vlastiti pesnički izraz karakterističan po elegičnim motivima i rodoljubivim temama. Pisao je i dramske tekstove i prevodio s nemačkog i češkog. Dela: drame “Hasanaginica”, “U magli”, “Anđelija”, prevod “Lirskog intermeca” Hajnriha Hajnea.

Vremeplov: Svetozar Radojčić

Srpski istoričar umetnosti Svetozar Radojčić, profesor Filozofskog fakulteta u Skoplju do 1941. i Beogradu od 1945, član Srpske akademije nauka i umetnosti rođen je 27. maja 1909 godine. Autor je niza značajnih radova iz oblasti srpske srednjovekovne umetnosti. Dela: “Portreti srpskih vladara u srednjem veku”, “Stare srpske minijature”, “Umetnički spomenici manastira Hilandara”, “Majstori starog srpskog slikarstva”, “Studije o umetnosti XIII veka”, “Ikone Srbije i Makedonije”, “Mileševa”, “Staro srpsko slikarstvo”, “Tekstovi i freske”, “Uzori i dela starih srpskih umetnika”, “Srpski psaltir”, “Geschichte der serbischen Kunst von den Anfangen bis zum Ende des Mittelalters”.

Vremeplov:  Dragoslav Andrić

Dragoslav Andrić, srpski književni prevodilac, pisac, leksikograf, dramaturg umro je 27. maja 2005. godine. Sa engleskog, francuskog, nemačkog i ruskog preveo oko 130 knjiga poezije, proze kao i dramskih dela. Posebno se ističu njegove antologije klasične kineske poezije, tradicionalne japanske poezije, kanadske poezije i američke humorističke poezije. Priređivač je i prevodilac “Antologije svetske poezije”, “Leksikona viceva”, “Rečnika žargona” i više šahovskih knjiga.

Vremeplov: Robert Koh

Nemački bakteriolog Robert Koh, jedan od osnivača bakteriologije, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1905. umro je 27. maja 1910. Godine. Otkrio je 1882. bacil tuberkuloze, skinuvši veo tajne sa opake bolesti koja je kosila u 19. veku. Izolovao je i bacil antraksa i pronašao izazivača kolere, epidemijske bolesti koja je u srednjem veku uništavala čitave gradove, ispitivao je afričku spavaću bolest, tifus, malariju i prvi primenio lečenje kininom.

Kršenje sudske zabrane – krivično delo

Svi koji od ove sedmice budu prekršili zabranu odlaska na stadion ili zabranu vožnje i druge zabrane koje im je sud odredio kao meru bezbednosti, odgovaraće krivično i preti im kazna do šest meseci zatvora ili novčana kazna. Ova sankcija predviđena je novim krivičnim delom “kršenje zabrane utvrđene merom bezbednosti” koje počinje da se primenjuje od 1. juna u krivičnom zakonodavstvu Srbije. Krivično delo će u ovom slučaju izvršiti svako ko prekrši zabranu izrečenu bilo kojom merom bezbednosti, rekao je Tanjugu državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić. To se odnosi i na izgrednike sa sportskih tribina kojima je sud izrekao meru bezbednosti zabrane odlaska na određene utakmice, odnosno sportske priredbe. “Ukoliko počnu da se pojavljuju na tribinama, ili se ne jave policiji pred početak utakmice, izvršiće krivično delo”, naveo je Ilić.
Krivičnu odgovornost snosiće i oni koji ne budu poštovali zabranu suda da se približavaju i komunikaciju sa oštećenim, već na svoju ruku krenu da ugožavaju tu osobu. Ova zabrana tipična je za krivična dela porodičnog nasilja. Ko prekrši zabranu vršenja poziva, delatnosti i dužnosti, ili i pored sudske zabrane nastavi da vozi motorna vozila takođe će izvršiti krivično delo. Zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti, izriču se mahom osuđenima za krivična dela zloupotrebe položaja i odgovornim licima, zatim lekarima, profesorima, bankarima i drugim osobama koja iznevere kodeks svog poziva ili prekorače ovlašćenja. Zabranu upravljanja motornim vozilom sud mahom izriče optuženima za koje utvrdi da su odgovorni za izazivanje saobraćajne nesreće.

Pojavu “Plavog kita” u Bečeju, ipak, istražuje MUP

Policija radi na rasvetljavanju svih činjenica i okolnosti u slučaju dvanaestogodišnje devojčice na čijoj ruci je uočen crtež kita, a o svemu je obavešteno i tužilaštvo, rečeno je Tanjugu u MUP-u. Kako je navedeno, policiji u Bečeju juče je prijavljeno da je na ruci dvanaestogodišnje devojčice uočen crtež kita, a odmah po prijavi policijski službenici obavili su razgovor sa devojčicom.  U prvobitnoj izjavi ona je rekla da je na majčinom telefonu instalirala aplikaciju sa igrom “Plavi kit”, da bi potom, u drugoj izjavi, sve to negirala. Policija radi na rasvetljavanju svih činjenica i okolnosti ovog događaja, a o svemu je obavešteno i tužilaštvo, navode iz MUP-a.
RTS je ranije, na osnovu saznanja, javio da je u Odeljenju za visoko tehnološki kriminal bečejske policije zabeležen prvi slučaj koji ima veze sa video-igricom “Plavi kit”. Navedeno je da je 12.godišnja devojčica, koja kaže da je igricu instalirala na Gugl aplikaciji na mobilnom telefonu svoje majke, stigla do trećeg nivoa u igri i na njenom telu uočen je crtež u obliku kita koju učesnici u internet igrici crtaju na svom telu. Nema vidljivih povreda na njenom telu, a iz policije je apelovano na roditelje da proveravaju aplikacije na mobilnim telefonima i tabletima svoje dece i ako primete aplikaciju te video-igrice, odmah obaveste policiju.

Matić: “Plavog kita” nema na “Gugl pleju”

Državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je za RTS da video-igrica “Plavi kit”, čiji je konačni zadatak poziv na samoubistvo, ne može da se nađe na “Gugl pleju”, ali da tamo postoji druga igrica sa istim imenom i da to nije ona od koje se strahuje. RTS navodi da, iako su postojale sumnje da su neka deca uspela da skinu aplikaciju, policijskom istragom nije utvrđeno da se igra “Plavi kit”, čiji je konačni zadatak poziv na samoubistvo, pojavila u Srbiji.
Iz Vlade poručuju da na internetu može da se nađe i instalira aplikacija za igricu “Plavi kit”, ali da ona s onom koja se pojavila u Rusiji i u kojoj se od učesnika, najčešće dece, traži da se povređuju i na kraju izvrše samoubistvo, nije u vezi.  “Osnovna razlika je pre svega što vi tu igricu koja je opasna ne možete da nađete na ‘Gugl pleju’. Ovo je igrica koja je ozloglašena i nalazi se na dark-vebu. Reč je o grupi koja se stvara, u koju se ulazi pod određenim uslovima. Mi još nismo nijedan takav slučaj uspeli da identifikujemo u Srbiji”, navela je Matićeva. Ona je kazala da nema razloga za paniku i da je Ministarstvo telekomunikacija u kontaktu sa inspektorima za visokotehnološki kriminal. “Da, postojale su indikacije da su određena deca uspela da skinu aplikaciju, ali to istragom nije dokazano. Bile su dve prijave, devojčica iz Bečeja i dečko iz Plane crtali su olovkom. Devojčica ima određene psihičke probleme i crtala je hemijskom olovkom po ruci. Aplikacija ‘Plavi kit’ postoji pod tim imenom na ‘Gugl pleju’, ali nije igrica od koje strahujemo. To su dve različite igrice, samo imaju isto ime”, istakla je Matićeva.

Epidemiološka situacija zadovoljavajuća

Epidemiološka situacija u Vojvodini je zadovoljavajuća, a problemi koji postoje sa otporom imunizaciji nisu nerešivi, zaključeno je u petak 26. maja nakon simpozijuma epidemiologa održanog u Kovačici. Teme ovogodišnjeg stručnog skupa čiji domaćini je bio Zavod za javno zdravlje Pančeva bile su obuhvat stanovništva Vojvodine vakcinacijom, kretanja zaraznih i nezaraznih bolesti i depresivni poremećaji kod stanovništva. Ocenjeno je da je sa stanovišta pojave zaraznih bolesti prošla godina u Vojvodini bila mirna, dok se ove beleže ograničene epidemije malih boginja u Sremu. Oko obuhvata stanovništva vakcinacijom izneta su različita mišljenja i iskustva prisutnih stručnjaka s teritorije cele Srbije, a preovladavala su ona da broj vakcinisanih građana pre svega dece nije zadovoljavajući.

Međunarodni dan nestale dece

Fondacija Tijana Jurić i Festival nacionalnih kuhinja “Food Planet”, obeležili su u četvrtak  na  novosadskom Trgu slobode Međunarodni dan nestale dece. Program je upotpunujen nastupom Branimira Rosića i njegovih letećih gitara, poznatog tv voditelja, kompozitora, izvođača i frontmena grupe “Branimir i neprijatelji”. Prisutnima su se obratili i Jovan Adamov, istaknuti kompozitor, dirigent i producent, autor najpoznatijih dečjih kompozicija i Dušan Pop Đurđev, direktor Zmajevih dečjih igara i autor više od 20 knjiga za decu i mlade.
Na Trgu slobode nastupila je i Valentina Mališević, talentovana mlada interpretatorka dečje i zabavne muzike, Tode Nikoletić, autor više od 40 knjiga za decu i mlade i najpoznatiji srpski klovn Arsa s Marsa. Program “Food Planeta” nastavlja se u 18 časova kada će se Novosađanima predstaviti ambasada Izraela. Prisutnima će se obratiti Nj.E. ambasadorka Izraela, Alona Fišer Kam, a posetioci će imati priliku i da probaju izraelske specijalitete i upoznaju se sa kulturom ove zemlje. https://www.youtube.com/watch?v=3AsN3D_oT1w

About the Author

admin

Leave a Reply