ISTIČE ROK ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA PUN IZNOS NAKNADE ZA GODIŠNJI ODMOR IZ 2014. GODINE

N/r članovima Sindikata – svima

ISTIČE ROK ZA OSTVARIVANJE PRAVA
NA PUN IZNOS NAKNADE ZA GODIŠNJI ODMOR IZ 2014. GOD.

            Poštovani,
            Predstavnici sindikata prosvete i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja su, po zahtevu NSPRV, u petak, 26.05. održali sastanak na temu isplate punog iznosa naknade za korišćenje godišnjeg odmora iz 2014. godine. Nažalost, nije postignut dogovor da se zaposleni obeštete za nezakonito umanjen iznos ove naknade, iako je Sindikat predočio predstavnicima Ministarstva presudu u kojoj je sud presudio da se zaposlenom mora isplatiti ukradeni iznos, zatezne kamate i troškovi suda u iznosu od cca 38.000, pri čemu je svao od zaposlenih oštećen za oko 2.800 dinara i pripadajuću zateznu kamatu (ostalo čine troškovi spora), čime se htelo ukazati da je za Ministarstvo prosvete, odnosno Vladu Srbije jeftinije da izmiri dugovanje nego da plaća po presudama. Ministarstvo i dalje, očigledno, kupuje vreme sa očekivanjem da će doći do zastare i nemogućnosti da se i sudski ostvari pravo na ovo potraživanje. Oni traže dopunsko vreme i da se još jednom o svemu izjasni Minsitarstvo rada, iako je stvar više nego jasna. I tako, dok čekamo mišljenje Ministarstva rada i konačan stav Ministarstva prosvete, vreme polako ali sigurno prolazi, pa je naš Sindikat sačinio dopis u kome objašnjava kako da se ovo pravo ostvari sudskim sporom, sa posebnim naglaskom na rokove!
            Stoga Vas molimo da pažljivo pročitate sledeći dopis i da u slučaju da se ove nedelje ne postigne dogovor sa Ministarstvom prosvete, postupite po njemu kako bi ostvarili pravo na nezakonito umanjen iznos naknade za korišćenje godišnjeg odmora iz 2014. godine.
AKO NISTE SIGURNI  DA LI TUŽITI U OVOM SLUČAJU, ŽELIM DA VAM KAŽEM DA SE ISTA STVAR DEŠAVA OD 2009. GODINE I DA ĆE SE, U SLUČAJU DA PREĆUTIMO, KRAĐA NASTAVITI I U NAREDNOM PERIODU! SADA JE ODLUKA NA VAMA!
PRE POKRETANJA TUŽBE ZA NEZAKONITO OBRAČUNATU NAKNADU ZA GODIŠNJI ODMOR 2014. TREBA URADITI SLEDEĆE
TAKOĐE, ONO NA ŠTO TREBA OBRATITI PAŽNJU, PRVIH 168 SATI GODIŠNJEG SE RAČUNA KAO PROSEK TRI MESECA PRED OBRAČUNSKI PERIOD A POSLEDNJA DVA DANA (16 SATI) KAO PROSEK POSLEDNJIH 12 MESECI. TO JE ZATO ŠTO JE NOVI ZAKON O RADU STUPIO NA SNAGU 29. JULA 2014. GODINE.TO ĆE ZA POSELDICU IMATI MANJU KOREKCIJU (PAR DESETINA DINARA) ALI TEK DA NE BUDE ZABNUNE.SUŠTINSKI, UKRALI SU 10.67 RADNIH SATI.
1.   UZETI IZ ŠKOLE KOPIJU ISPLATNIH LISTI ZA PERIOD JUL 2013. ZAKLJUČNO SA AVGUSTOM 2014. GODINE
2.   SA ISPLATNIH LISTA IZRAČUNATI RAZLIKU KOJU SU VAM UKRALI. TO SE RADI NA SLEDEĆI NAČIN:
SABRATI UKUPNO PRIMLJENU PLATU U PERIODU (3 ILI 12 MESECI ) KOJI PRETHODE GODIŠNJEM ODMORU) Dakle, za prvih 21 radni dan uzimate prosek tri meseca, a za poslednja dva dana kao prosek 12 meseci.
SABRATI UKUPNI BROJ RADNIH SATI U ISTOM PERIODU (SVE OVO SE NALAZI VIDLJIVO NA LISTAMA). Takođe, za prvih 21 dan prosek tri meseca a za poslednja dva prosek poslednjih 12 meseci.
PODELITI DOBIJENU CIFRU UKUPNIH PRIHODA(ULAZE SVI PRIHODI UZ REDOVNU PLATU KAO ŠTO SU PREKONORMNI RAD, DODATAK ZA RADNI STAŽ…) I PODELITI SA UKUPNIM BROJEM RADNIH SATI U TIH 3 ILI 12 MESECI. NA TAJ NAČIN DOBIJAMO VREDNOST RADNOG SATA U PRETHODNIH 3 ILI 12 MESECI. POŠTO SVAKO IMA DRUGAČIJU VREDNOST (RAZLIČLIT PROCENAT ANGAŽOVANJA, STEPEN STRUČNE SPREME, GODINE STAŽA…) NEOPHODNO JE DA SVAKO OVO URADI ZA SEBE! Opet vodite računa o obračunskom period.
DOBIJENU VREDNOST RADNOG SATA POMNOŽITI SA 168(prvih 21 dan) ili 16 SATI (poslednja dva dana) JER JE U JULU 2014. BILO UKUPNO 23 RADNA DANA, ODNOSNO 184 RADNA SATA.
3.   UPOREDITI TAKO DOBIJENU VREDNOST SA ONIM ŠTO VAM JE ISPLAĆENO ZA JUL 2014. GODINE (ZATO UZIMATE I TE ISPLATNE LISTE). RAZLIKA PREDSTAVLJA ZAKINUTU SUMU
NAPOMENA: UKOLIKO RAČUNATE PLATU U BRUTO IZNOSU TREBA JE POMNOŽITI SA 0.701 DA BI SE DOBIO NETO IZNOS. VAMA PRESUDOM PRIPADA PRAVO NA BRUTO IZNOS (NETO PLUS DOPRINOSI) I ZATEZNA KAMATA NA TU CIFRU OD 21.8. 2014. GODINE DO DANAS.
KADA UTVRDITE RAZLIKU KOJU SU VAM UKRALI, PODNOSITE TUŽBU PROTIV ŠKOLE. TREBAĆE VAM I SVI ISPLATNI LISTIĆI KAO DOKAZ. NE TREBA DA BRINETE, MOGUĆA BLOKADA RAČUNA NE MOŽE UGROZITI PRIMANJE PLATE JER ONA IDE DIREKTNO PREKO TREZORA. BLOKADA OSTALIH PRIMANJA ŠKOLE JE IZVESNA (ODRŽAVANJE, ENERGENTI….). ČLANOVI NSPRV ĆE U NAJVEĆEM BROJU DOBITI BESPLATNU PRAVNU POMOĆ I PLAĆENU SUDSKU TAKSU. NJIHOVO JE SAMO DA POTPIŠU PUNOMOĆ ADVOKATU. UKOLIKO NEKO SEBI MOŽE DA PRIUŠTI IZDVAJANJE 1950 DINARA ZA TAKSU BILO BI VEOMA VAŽNO. NARAVNO, NA KRAJU SPORA DOBIJATE I TAJ NOVAC NAZAD! TAKO BI MOGAO TUŽITI VELIKI BROJ KOLEGA A DRŽAVA BI SE KONAČNO NAUČILA PAMETI! UKOLIKO TUŽITE SAMI, TEKST TUŽBE ĆE URADITI ADVOKAT A POKUŠAĆEMO DA POSTAVIMO UNIFORMU TUŽBU U NAREDNOM PERIODU.
JAKO JE VAŽNO DA SE OVAJ POSAO ( POTPISIVANJE PUNOMOĆI ADVOKATIMA) OBAVI DO KRAJA NASTAVNE GODINE  JER ZASTARENJE ZA OVAJ SLUČAJ NASTUPA  21.8.2017. GODINE!!! POSLE TOG ROKA ĆE BITI NEMOGUĆE DOBITI SPOR JER ĆE SE ŠKOLA POZVATI NA ZASTARENJE!
AKO TUŽITE SAMI, NAŠ SAVET JE DA ADVOKATU KAŽETE DA TEK KRAJEM ROKA (POČETKOM AVGUSTA) PODNESE TUŽBU NADLEŽNOM SUDU JER SE MOŽE DESITI DA SE DRŽAVA OPAMETI PA VRATI UKRADENO BEZ SUĐENJA!
            U svakom slučaju, o svim novim momentima u rešavanju ovog postupka koji je u toku, pravovremeno ćemo Vas obaveštavati.
Srdačan sindikalni pozdrav!
S poštovanjem,
Novi Sad, 30.05.2017.god.
Potpredsednik NSPRV
Dušan Kokot

2017-05-30 istice rok za ostvarivanje prava naknada za godisnji 2014 god

 

About the Author

admin

Leave a Reply