Vesti – 31.05.2017.


Subotica: Uloga i odgovornost predsednika sindikata

U ponedeljak 29. maja u Subotici je održan  seminar za članove NSPRV, na temu: „Uloga i odgovornost predsednika sindikata u organizovanju sindikata i postupku rešavanja statusa radnika  za čijim radom delimično ili u potpunosti prestaje potreba“ Seminar je održan u ponedeljak, 29.05.2017. godine u prostorijama Hemijsko-tehnološke škole Subotica sa početkom u 10.00 časova.   Seminar je otvorila i učesnike pozdravila  Jelena Zejak, predsednica GO NSPRV Subotica,  a zatim se učesnicima obratila i Otilija Kiš, koordinator NSPRV za Severnobački okrug. Usledilo je  predstavljanje polaznika i uvodna prezentacija „Uloga i odgovornosti predsednika sindikalne organizacije u regrutovanju  i organizovanju članova sindikata“,  kao i prezentacija akcije lobiranja u sindikatu „Jedan na jednoga“ koje je održao  prof. Hadži Zdravko M. Kovač, savetnik u Sindikatu.
Nakon pauze  za  doručak i osveženja rad je nastavljen  prezentacijom prof .  Hadži Zdravka M. Kovač: „Rešavanje „tehnoloških viškova“ u školama“, nakon kojega je usledila kvalitetna diskusija o konkretnim problemima koji se javljaju u postupku određivanja viškova i preuzimanja zaposlenog za čijim je radom delomično ili potpuno prestala potreba. (→Galerija)

Gojkovićeva: Skupština će podržati dualno obrazovanje

Skupština Srbije će podržati napore vlade i nadležnih ministarstava po pitanju uvođenja dualnog obrazovanja kroz stvaranje zakonodavnog okvira, ali i podsticanja privrede da se uključi u ovaj proces, izjavila je u ponedeljak uveče predsednica parlamenta Maja Gojković. “Uvođenje dualnog obrazovanja u naš obrazovni sistem je važan preduslov daljeg razvoja Srbije i smanjenja nezaposlenosti, pre svega mlade populacije, kroz bolje usklađivanje obrazovanja i tržišta rada”, rekla je Gojkovićeva na svečanoj akademiji povodom početka projekta Karavan “Duh mladosti” na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja. Ona je istakla da da Srbija prepoznaje važnu ulogu koju mladi imaju u društvu, jer su, kaže, oni pre svega pokretači razvoja. Kaže da je projekat “Duh mladosti” značajan u promovisanju dualnog obrazovanja i poznavanja učenika i roditelja sa značajem takvog oblika učenja. “Važno je da nastavimo da ulažemo u mlade i uspostavimo partnerski odnos vas i države, ali i podstaknemo vaše povezivanje kako na lokalnom tako i na regionalnom nivou”, poručila je ona mladima i podsetila da je parlament danas ratifikovao sporazum kojim je osnovana Kancelarija za saradnju mladih Zapadnog Balkana. “Verujem da će se ovim činom stvoriti uslovi da mladi Zapadnog Balkana doprinose razvoju čitavog regiona”, dodala je Gojkovićeva. Ona je uverena da budućnost Srbije može biti bolja samo ako je zasnovana na znanju, navodeći da svaka država koja teži razvoju i napretku mora da prepozna i uvaži potencijale mladih, a od posebnog značaja je, kaže, uključivanje mladih u razvoj politika koje se odnose na tu populaciju.

Deca izbeglice pod starateljskom zaštitom

U 18 prihvatnih centara za izbeglice u Srbiji trenutno je oko 3.000 dece, od tog broja 1.200 njih su deca bez roditeljske pratnje koji su pod privremenom starateljskom zaštitom Centra za socijalni rad, a svakom detetu su obezbeđeni smeštaj, zdravstvena zaštita kao i pravo na školovanje.   U Prihvatnom centru u Subotici je 47 dece, od kojih je 11 bez roditeljske pratnje, a deci koja su u Srbiji bez roditelja, lokalni centar za socijalni rad dodeljuje staratelja. “U skladu sa tim se odlučivalo šta je najbolje u interesu deteta, da li da bude smešteno u nekom od centara za smeštaj maloletnika bez pratnje ili nekom od centara za azil. Svako dete koje se nalazi u centrima za azil, konkretno u prihvatnim centrima, vodi se računa da uđe u proces obrazovanja”, rekao je za RTS Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice i migracije. Od decembra deca migranti pohađaju škole u Srbiji. Od oko 7.000 migranata koji trenutno borave u Srbiji, 1.900 je školskog uzrasta, a prema podacima Unicefa, 94-oro dece upisano je u 10 beogradskih škola.

Ministarstvo i sindikati o naknadama za godišnji odmor iz 2014.

Predstavnici reprezentativnih sindikata prosvete i Ministarstva prosvete razgovarali su  u petak, 26. maja o problemu isplate naknada za korišćenje godišnjeg odmora iz 2014. godine. „Ministarstvo već godinama primenjuje nezakonit obračun godišnjih odmora. Više puta smo im skretali pažnju, i uspeli smo da se u 2016. godini takva računica izmeni i uskladi sa zakonom“, rekao je Ranko Hrnjaz, predsednik NSPRV.  On je rekao i da je taj  sindikat tužio Ministarstvo i da je prva presuda u korist zaposlenog doneta u Zrenjaninu, pre nekoliko dana. Naveo je  da postoji mogućnost da hiljade profesora tuže Ministarstvo prosvete i zatraže korekciju koja, kako je rekao u proseku iznosi oko 3.000 dinara po jednom zaposlenom. Prema njegovim rečima, troškovi suda su od 30.000 dinara. „Sindikati žele da se izbegnu masovne tužbe i smatraju da Ministarstvo treba da uplati svim zaposlenima iznose za koje su oštećeni“, kaže Hrnjaz.
Pogrešan obračun naknade za odmor je usledio jer je umesto proseka plate na godišnjem nivou, na osnovu koga bi se obračunao odmor, uziman tromesečni prosek koji je zbog umanjenja zarada u prosveti od 10 odsto, bio niži. Naknada za godišnji odmor je obračunata po staroj metodologiji, uziman je prosek iz tri meseca koja prethode odmoru. Po sadašnjem Zakonu o radu koji je usvojen 2014. godine, potrebno je obračunati prosek zarade na godišnjem nivou. Tako prosek zarade čini i period pre umanjenja plata za 10 odsto. Pregovori će se nastaviti ove nedelje. U međuvremenu o načinu obračuna treba da se izjasni i ministarstvo rada.

Konkurs za studente koji žele da putuju po Evropi

Evropski pokret u Srbiji saopštio je da 30. maja otvara konkurs za studente i studentkinje završnih godina fakulteta u Srbiji koji se do 16. juna mogu prijaviti za učešće u projektu “Putujemo u Evropu”. Lista pobednika biće objavljena 1. jula, a na konkursu će biti odabrano 50 studenata koji će dobiti Interejl karte, džeparac i međunarodno putno osiguranje. Sve informacije i potrebni formular za konkurisanje, mogu se naći na stranici projekta www.putujemouevropu.org.(→Press Clipping)

“Krovni zakon” na javnoj raspravi do 8.juna

Prva tribina u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja održana je 26. maja u Novom Sadu. Novine koje donosi nacrt izložili su državna sekretarka Anamarija Viček, Aleksandar Marković, pomoćnik ministra za pravne poslove i Biljana Lajović, član radne grupe. Predstavnici Ministarstva i radne grupe kao primarni cilj novog zakona istakli su  uspostavljanje mehanizama i insitituta kojima se osigurava kvalitet obrazovanja i vaspitanja. Kao ključne novine naveli su povećanje efikasnosti i efektivnosti obrazovno-vaspitnog sistema i odgovornosti svih učesnika u njemu.
Predviđena je i veća uključenost i odgovornost  roditelja za vršenje roditeljske uloge, koja između ostalog sadrži  i odgovornost za kršenje zabrane od strane učenika. Novi zakon disciplinski postupak prema učeniku učiniće efikasnijim, a uvode se i nove vaspitno-disciplinske mere, poput društveno-korisnog i humanitarnog rada. Takođe, propisani su i bliži uslovi za organizaciju ekskurzija i nastava u prirodi.  Javna rasprava završava se 8.juna.

I zakon o inspekciji na raspravi

Prva tribina u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o prosvetnoj inspekciji  održana je 26. maja u Novom Sadu. Novine koje donosi nacrt  prezentovao je pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Bogoljub Lazarević. Otvarajući javnu raspravu Lazarević je  rekao da će se novim zakonom obezbediti veća samostalnost u radu prosvetnih inspektora, bolja popunjenost radnih mesta i ravnomernije opterećenje prosvetnih inspektora. Zbog neujednačenosti postupanja i neravnomernu raspoređenost inspektora i činjenice da mnoge opštine nisu imenovale prosvetnog inspektora predviđeno je da  posao prosvetne inspekcije obavlja samo republički inspektor u Prosvetnom inspektoratu, organu u sastavu  Ministarstva. Nacrtom zakona propisano je da na teritoriji AP Vojvodina, inspekcijski nadzor nad radom ustanova obrazovanja i vaspitanja povereni posao obavlja prosvetna inspekcija opština i gradova na teritoriji pokrajine,  kao i prosvetna inspekcija nadležnog pokrajinskog sekretarijata. „Norme nacrta zakona usmerene su prvenstveno ka preventivnom delovanju prosvetne inspekcije”, naglasio je Lazarević. Javna rasprava o Nacrtu zakona o inspekcijskom nadzoru završava se 8.juna.

Šarčević: Za studentske projekte 5. 600.000 dinara

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je danas dodelio 42 ugovora o dotacijama studentskim organizacija, akademskim kulturno-umetničkim društvima, univerzitetskim sportskim savezima kao i zdravstvenim potpornim udruženjima za realizaciju programa ili delova programa od opšteg interesa za studente u 2017 godini, po raspisanom javnom konkursu. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je za dotacije učesnicima konkursa ukupno izdvojilo 5.600.000 dinara .
“Cenimo vaš rad i nadamo se da ćemo u narednom periodu osim onoga što država može da izdvoji naći i dopunske načine finansiranja sa željom da vaši projekti zažive i budu od koristi svima” , rekao je Šarčević Uredbom o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja,  uređeni su kriterijumi, uslovi, obim, način, postupak dodele, kao i način i postupak vraćanja sredstava za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa koje realizuju udruženja.  Liste vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa kojima se dodeljuju sredstva biće objavljene na zvaničnoj internet stranici .

Univerziteti u Srbiji: Reforme (ni)su dale željeni rezultat?

U svetu informaciono- komunikacionih tehnologija univerzitete u svetu pa i u Srbiji čeka najveća transformacija do sada, ali je dosadašnja reforme visokog obrazovanja u Srbiji i uvođenje Bolonje nisu dale željene rezultate. To se moglo čuti na okruglom stolu “Univerziteti u Srbiji: stojimo li u mestu ili idemo dalje” koji organizuje Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU). Predsednik Odbora za visoko obrazovanje SANU Dušan Teodorović upitao se da li je Srbija bila spremna za otvaranje privatnih visokoškolskih ustanova i da li su našoj zemlji potrebno deset privatnih i osam državnih univerziteta? Upitao se i da li našoj zemlji treba toliki broj programa na fakultetima iz ekonomije i menadžmenta, da li treba sedam mašinskih fakulteta i pet medicinskih fakulteta i da li je rešenje u formiranju Univerzitet Srbije sa kampusima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. “Dozvolili smo nepotizam na fakultetima, sinovi i ćerke redovnih profesora se postavljaju za asistente i njihove naslednike. Imamo dosta plagijata, broj nastavnika na našim fakultetima veći je nego na svetskim univerzitetima”, ukazao je Teodorović. On je istakao da se na fakultetima pravi negativna selekcija zaposlenih, jer kada neko kao asistent uđe na fakultet to mu je garancija da će napredovati i sa fakulteta otići u penziju kao redovan profesor, te da se ne ostavlja mogućnost da oni koji su doktorate završili u inostranstvu počnu da predaju na srpskim fakultetima. U poslednjih 70 godina, kako je rekao, nismo imali ministra prosvete koji je studije završio u inostranstvu, što je bila praksa ranije. “Možemo da nastavimo ovako ili da napravimo promene na univerzitetima, ali za to je potrebna politička odluka”, pojasnio je on.

Nikolić: Ne treba očekivati velike promene

Rektor Univerziteta u Novom sadu Dušan Nikolić kaže da je uticaj savremenih tehnologija ogroman, ali da ne treba očekivati velike promene. Svesni smo, kako je rekao, da se fakultet može završiti a da se ne izađe iz kuće, ali je neposredni kontakt važan i to savremene tehnologije ne mogu da zamene. “Nisam sklon da verujem da ćemo imati drastične promene , jer univerzitet ima različitu ulogu. Tu smo zbog studenata i prenošenja znanja, da ih oblikujemo kao svestrane ličnosti, ali je važan i neposredni kontakt”, pojasnio je Nikolić.

Popović: Tržište prihvata bilo kakvu diploma!

Predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Dejan Popović kaže da je problem Srbije danas u dominacije političke sfere nad ekonomskom sferom. “Odgovor na pitanje da li smo bili spremni za privatne fakultete je jasan. Dok tržište prihvata bilo kakvu diplomu naravno da će se ići linijom manjeg otpora i da će se upisivati privatni fakulteti. Današnja slika je refleksija onog što se u društvu dešava”, naglasio je on. Kako kaže, postoje i dobri primeri privatnih univerziteta, a i mnogo toga što je loše kod državnih.

Đuran: Upisuju se na fakultete koji nemaju ni zgradu ni nastavnike

Dopisni član SANU MIloš Đuran ukazao je da se u Srbiji mnoge stvari rade naopako i da se studenti upisuju na fakultete koji nemaju ni zgradu ni nastavnike. “U svetu se prvo sagradi zgrada, zaposle nastavnici pa se onda upisuju studenti”, naglasio je on. Kako kaže, bio je veliki pobornik uvođenja Bolonjske deklaracije, kako bi se povećala efikasnost studija, povećala razmena studenata, ali da Bolonja nije zaživela. “Dobili smo veću efikasnost, ali je smanjen kavalitet školovanja”, naglasio je on i dodao da je uvođenje akreditacije bilo prilika da se urede neke stvari na fakultetima, ali da je to propušteno i fakulteti su naterani da imaju tri nivoa studija (osnovno, master, doktorske) za šta nisu bili spremni.

Svetski eksperti za talente zasedali u Petnici

Trodnevni skup svetskih stručnjaka za rad s talentima završen je u nedelju 28. maja u Istraživačkoj stanici „Petnica“ (ISP) kod Valjeva, saopštila ta ustanova. Eksperti iz mreže organizacija koje se bave dodatnim naučnim obrazovanjem i izuzetnošću mladih, njih 20, održali su u Petnici svoj godišnji skup. Stručnjaci iz Nemačke, Izraela, Poljske, Češke, Madjarske, Rumunije, Danske, Španije, Italije, Hrvatske i Srbije su razgovarali o unapredjenju načina identifikacije talenata i o savremenim obrazovnim programima za njih. Mreža organizacija za izuzetnost mladih okuplja organizacije širom sveta, koje se bave talentima, njihovom posebnošću, i prilagođenim obrazovnim programima, uz dodatnu motivaciju. Mreža je registrovana u Nemačkoj, a članice su organizacije sa svih kontinenata. Istraživačka stanica „Petnica“ od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna. Kroz njene programe je do sada prošlo 50.000 učesnika.

Predavanje “Heraldika i problem identiteta” danas u Matici srpskoj

Predavanje “Heraldika i problem identiteta” održaće se u sredu, 31. maja u Matici srpskoj.Predavač će biti Dragomir M. Acović. Program počinje u podne.

Telekom: Glasajte za znanje

Povodom 20 godina postojanja, kompanija Telekom Srbija pokrenula je projekat „Stvaramo znanje“, čiji je cilj opremanje 20 informatičkih kabineta u 20 osnovnih škola širom Srbije. Pokrovitelj projekta, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predložilo je 40 škola kojima nedostaje informatička oprema, a odluku o konačnom izboru škola u kojima će se realizovati projekat doneće građani putem konkursa na zvaničnoj Facebook stranici mts-a. Predložene škole podeljene su u četiri geografske oblasti, pa će iz svake biti nagrađeno po pet škola. Glasanje za izbor 20 škola počelo je 29. maja, a trajaće do 7.juna u podne, kada će biti poznato koje škole su osvojile najveći broj glasova po oblastima. Kompanija Telekom Srbija poziva sve korisnike Facebook društvene mreže da posete zvaničnu mts stranicu i svojim glasovima utiču na odabir škola kojima će biti opremljeni informatički kabineti.
Pravo na učešće imaju svi korisnici društvene mreže Facebook, sa boravištem u Republici Srbiji, koji su lajkovali Facebook stranicu mts-a. Korisnik dnevno može da glasa za po jednu školu iz svake geografske oblasti, odnosno da dodeli ukupno četiri svoja glasa. Nakon isteka perioda od 24 sata, korisnik ima pravo da ponovo pristupi aplikaciji i glasa. Simbolično obeležavajući jubilej opremanjem informatičkih kabineta za 20 škola, Telekom Srbija nastavlja tradiciju promovisanja obrazovanja i uvođenja savremenih tehnologija u školski sistem. Projekat „Stvaramo znanje“ omogućiće nastavnicima osnovnih škola širom Srbije da na što bolji i inovativniji način prenesu znanje, a učenicima da lakše uče i ostvaruju izvanredne rezultate.

Dualno obrazovanje – mogućnost za zloupotrebu dece

Bojazan sindikata da bi radni angažaman đaka, a što predviđa Nacrt Zakona o dualnom obrazovanju, mogao biti prostor za zloupotrebu dece, dok u Ministarstvu smatraju da je reč o pogrešnom tumačenju. U Nacrtu se, naime predlaže da đaci imaju 35 časova rada nedeljno, da za to budu plaćeni polovinom minimalca, a u Ministarstvo uveravaju da takav model obrazovanja otvara učenicima vrata najvećih kompanija za učenje, a kasnije i zapošljavanje. Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović ukazuje da je puno radno vreme za zaposlene 40 sati nedeljno, a da je srednjoškolcima namenjeno tek pet manje. „Poznavajući mentalitet naših poslodavaca postavlja se pitanje da li će učenici građevinske škole ići kod nekog preduzimača i mešati malter za 10.000 dinara mesečno, što je klasično izrabljivanje. Ili u trgovinskim lancima za isti novac raditi na kasi ili puniti rafove“, pita se Veselinović. On kaže da je za takve poslove, kao i za sklapanje kablova, šivenje cipela ili papuča, potrebno nekoliko sati ili dana obuke, te da je ideja dualnog obrazovanja u razvijenim zemljama da se deca školuju za deficitarna zanimanja, gde obuka traje nekoliko godina. „Da li će poslodavci u Srbiji dobiti jeftinu radnu snagu, gde će deca sklapati kablove za stotinak evra mesečno? Dobiće radnika koga ne moraju da plate ni po minimalnoj ceni rada“, smatra.

Grujić: Loše tumačenja nacrta Zakona o dualnom obrazovanju

Savetnica ministra prosvete zadužena za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić kaže da je u pitanju loše tumačenja nacrta Zakona o dualnom obrazovanju. Ona je pojasnila da se u članu šest govori o maksimalnom vremenu provedenom u kompaniji za vreme učenja kroz rad, ali u skladu sa planom i programom. Osvrnula se i na dosadašnju praksu u školama koja je bila organizovana u blok nastavi, gde su učenici imali po tri nedelje prakse, odnosno radili 40 sati nedeljno, a da pri tome, tvrdi, nije bilo negodovanja. „Sada postoji izmena u okviru nastavnih planova i programa po dualnim modelima koja kaže da u prvoj godini učenik provodi četiri dana u školi, jedan u kompaniji, druga godina tri dana teorije, dva u kompaniji i u trećoj godini dva dana u školi i tri dana u kompaniji“, navodi. To je, kako kaže , značajno manje od 35 sati o kojima se govori, te poziva roditelje i sve koji odlučuju u ovom trenutku da se izjasne da li je bolje da deca uče uz rad u kompanijama kao što su ER Srbija, Jat tehnika, Aerodrom „Nikola Tesla“ …ili da samo uče i vreme provode u školi. „Da li je bolje za decu koja se opredele za smer aviomehaničara da četiri godine provedu u učionici ili da uče kroz rad kako je sada obezbeđeno po dualnom obrazovanju zahvaljujući Er Srbiji koja je poklonila avion Boing 737 za obuku učenika“, pita Grujić.
Ona je kao primer navela Jat tehniku gde je učenicima obezbeđeno da se obučavaju na avionu A 320, kao i da su im širom otvorena vrata Aerodroma. Što se tiče nadoknade za rad. Nacrt predviđa, kako kaže, minimum 50 odsto od minimalne cene rade po satu, ali dodaje da neke kompanije već izdvajaju više novca za učenike. Primećuje i da svi roditelji, kada primete da deca nemaju kapaciteta za određene predmete, plaćaju privatne časove, a kroz dualno obrazovanje. objašnjava, učenicima su otvorena vrata uglednih kompanija gde mogu da uče u realnom okruženju i prate tehničko- tehnološki razvoj. Napominje i da je novac koji učenici dobijaju za učenje kroz rad veći je u mnogim slučajevima veći nego džeparac koji roditelji mogu da im priušte, te smatra da je i to stimulacija za ono što pokažu tokom boravka u kompaniji. „Nacrt Zakona o dualnom obrazovanju je definisao da učenik mora da prođe sve nastavne jedinice predviđene planom i programom. U tom procesu učestvovaće nastavnici i licencitrani instruktori iz kompanija i zajedničkom ocenom će procenjivati učenički rad“, pojasnila je ona.

Bečej: Završeno međunarodno muzičko takmičenje „Fantast 2017.“

Tradicionalno, šesto po redu, Međunarodno muzičko takmičenje „Fantast 2017.“ završeno je i u bečejskoj Osnovnoj muzičkoj školi „Petar Konjović“ sumirali su utiske devetodnevnog takmičenja na instrumentima koji se uče u školi – violina, klavir, gitara, harmonika i tambura. – Rekordan broj učesnika i nagrada na ovogodišnjem takmičenju. Ukupno se takmičilo 563 učesnika 79 osnovnih muzičkih škola iz 69 gradova sedam zemalja: Bosne i Hercegovine, Mađarske, Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije – rekla je direktorka Muzičke škole „Petar Konjović“ Tamara Krajtmar. Najviše je bilo takmičara na klaviru (236), zatim violini (139), harmonici (80), gitari (65) i tamburi (43). Produkt toga, naravno i dobrog muziciranja, je rekordan broj nagrada. Maksimalnih 100 bodova dobilo je ukupno 15 takmičara, osam na klaviru, pet s violinom i po jedan s gitarom i tamburom u rukama. Pored diploma, svi su nagrađeni i sa po 50 evra. Laureat je Sofija Glavičić iz beogradske Muzičke škole „Josip Slavenski“, koja je svirala violinu u uzrastu šeste kategorije.
Najviše učesnika, ukupno 27, bilo je iz škole domaćina i Osnovne muzičke škole iz Tuzle, pa je nagrada „Metronom“, namenjena školi s najvećim brojm učesnika, pripala Tuzlacima. Nastavniku gitare u beogradskoj Muzičkoj školi „Petar Konjović“ Nenadu Petroviću dodeljena je kao nagrada noćenje za dve osobe u hotelu „Fantast“ zato što je doveo najveći broj, ukupno 12 svojih učenika. Marko Maček iz Glazbene škole u Varaždinu je osvojio plaketu i paket školskog pribora, jer je sa pet i po godina bio najmlađi učesnik ovogodišnjeg takmičenja, a i za sviranje na klaviru je s 99,33 poena osvojio prvu nagradu kao drugoplasiran u bebi kategoriji.(→Press Clipping)

Poljoprivredna u Futogu: Nekada grofovsko imanje sada raj za učenike

Iako poljoprivreda možda većini tinejdžera nije prva na listi želja budućeg zanimanja, mnogi vredni učenici Poljoprivredne škole u Futogu pokazuju da se od zemlje itekako može živeti, a uz to i uživati. Zahvaljujući toj posvećenosti mnogi putnici namernici koji dođu u školu mogu, između ostalog, da probaju domaće vino ili rakiju u potpunosti nastale na tlu škole, oslade se domaćim cvetnim medom iz školskih košnica, a usput i uživaju u prizoru jahanja, sve na prostranom imanju koje je nekada pripadalo grofu Koteku. „Kada jedete med koji ste sami napravili, onda je još je finiji, ukusniji i čini da se ponosite sobom“, kaže Tibor Rekecki, učenik četvrtog razreda, budući veterinarski tehničar. Vrcanje im je omiljeni deo. Tibor je jedan od 17 učenika koji pohađaju pčelarsku sekciju u Poljoprivrednoj školi, koju vode profesori Monika Feher i Stanko Krivokapić, a nastala je tako što su 2004. godine uhvatili jedan roj u školskom dvorištu. Pčelarstvo je, objašnjava Krivokapić, za decu koja za to imaju afiniteta, ali i strpljenja, a sa pčelama, kaže, treba znati, jer ne vole nervozu.
Profesor i učenici uveravaju da ubod nije ništa osim malo otoka, čak je i zdrav i pomaže protiv reume. „Samo ako niste alergični, onda ni blizu. Inače,  više ne brojimo koliko smo bili ubodeni. Kada smo menjali pogače, jedan učenik je bio toliko nervozan da su pčele to osetile i bole su kao lude“, prisetio se Tibor. Pored pčela, desi se i da prostranom ekonomijom Poljoprivredne škole „prozuji” i po neki iskusan jahač na jednom od tri školske jahaće kobile. Osim što određeni smerovi imaju sportsko jahanje kao obavezan predmet, nastavnik Dušan Buča drži i konjičku sekciju, koja je prošle godine doživela pravi „bum”, pa umesto sedam-osam članova, sada ima čak 37.(→Press Clipping)

Oko 83.000 dinara prikupljeno za troje novosadskih mališana

Skoro 83.000 dinara sakupljeno je na štandu “Igračkom do osmeha” na ovogodišnjem “Baby Exit”-u na Petrovaradinskoj tvrđavi, a za lečenje Jugoslava Berklovića, Tijane Badrić i Aleksandra Živkovića. Akciju su organizovala novosadska udruženja Rilej, Itrasil, Novi Sad ima srce, Komšije i Trident, a uz podršku i pomoć festivala “Baby Exit”, hotela Leopold, pojedinaca, vrtića i škola. Ideja akcije bila je da roditelji donesu polovne igračke koje su deca prerasla, te da se iste ponude na festivalu po simboličnoj ceni. Novac, svih 82.800 dinara, koliko je prikupljeno, uručeno je roditeljima mališana.

Ponovljen “Humani ponedeljak” za Nemanju Ignjatića iz Budisave

“Humani ponedeljak” za Nemanju Ignjatića iz Budisave je ponovljen 29. maja na Štrandu. Pretprošlog ponedeljka počelo je sakupljanje novca za nabavku lekova za 23-ogodišnjeg Nemanju Ignjatića iz Budisave, koji već sedam godina ima teško obolenje bubrega – sistemski lupus. S obzirom na loše vreme koje je uzrokovalo slabiju posetu Štrandu, sakupljeno je svega 21.990 dinara, tako da su u “Zelenilu” odlučili da ponove akciju za Nemanju. Dakle, kapije Štranda tog dana bile su otvorene za sve posetioce, a ulaznicu je predstavljati dobrovoljni prilog. “Gradsko zelenilo” četvrtu godinu uzastopno organizuje akciju “Humani ponedeljak” namenjenu pomoći obolelima od retkih i teških bolesti. U protekle tri sezone sakupljeno je više od 5,5 miliona dinara, čime je omogućeno lečenje 31 osobe – 29 dece i dvoje odraslih.

Harvardovci slavili u Beogradu

Jedan od najvećih međunarodnih pravnih skupova u Srbiji u poslednjih 30 godina održan je prošle nedelje  u Beogradu: iz čitave Evrope i Amerike stigli su pravnici sa diplomom Univerziteta Harvard. Naša prestonica izabrana je u oštroj konkurenciji gradova koji su želeli da baš 2017. budu domaćini godišnjeg evropskog sastanka „harvardovaca”, jer se upravo navršava dva veka od osnivanja Harvard Law School (HLS). Bogdan Gecić iz Harvard kluba Srbije za „Politiku” kaže da je stiglo oko 130 pravnika sa diplomom Harvarda, a kao glavni govornik je najavljen premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je, podsetimo, završio beogradski Pravni fakultet, kao jedan od najboljih studenata u generaciji. “Poslednje 52 godine se održavaju godišnji sastanci u Evropi (Pariz, Rim, Ženeva, Amsterdam, Oksford, Hamburg, Brisel, Madrid, Prag, Kopenhagen, Istambul, Atina…). Međutim, do sada nijednom nije održan sličan događaj u nekoj od država bivše SFRJ. Ruska federacija, Ukrajina ili baltičke zemlje nisu takođe nikad bile pozvane da budu domaćini” – objašnjava Gecić.
Osim radnog dela koji je održan u Skupštini Srbije, gosti iz sveta su obišli i znamenitosti Beograda, videli grad sa reka, a završno gala veče, na kojem je održana evropska proslava 200 godina ovog prestižnog fakulteta, bila je u subotu uveče, na Belom dvoru. Domaćini su bili princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević. Gecić podseća da je Harvard univerzitet osnovan 1636, dok je Pravni fakultet u njegovom sastavu osnovan 1817. godine i predstavlja najstariji i najviše rangirani pravni fakultet na svetu. Među diplomcima su i dva američka predsednika – Raderford B. Hejz (19. predsednik, 1877–1881) i Barak Obama. Ovaj fakultet je završila i nekadašnja prva dama SAD Mišel Obama, Džozep Kenedi, stariji brat Džona Kenedija, kao i guverneri Masačusetsa, Njujorka, Floride, Arizone…
“Na Pravnom fakultetu Harvarda je takođe diplomirala većina sudija u sadašnjem Vrhovnom sudu SAD, a škola je do sada dala i najveći broj sudija Vrhovnog suda u celokupnoj istoriji Amerike. Isto važi za ministarstvo pravde i federalno tužilaštvo. HLS su takođe završili trenutne vrhovne sudije Indije, Australije, Hongkonga, bivši predsednik ustavnog suda Filipina, kao i aktuelni predsednik Tajvana. Na listi su i prethodni predsednik Svetske banke, prethodni komesar UN za ljudska prava, bivši predsednik Irske, bivši ministri inostranih poslova Holandije i Španije, sadašnje sudije Međunarodnog suda pravde u Hagu, sudije Evropskog suda pravde u Luksemburgu, sudije i osoblja suda u Strazburu, sudije Međunarodnog krivičnog suda kao i sudije Federalnog ustavnog suda Nemačke, viših sudova Engleske i mnogi drugi…” – navodi Gecić. (→Press Clipping)

Vremeplov: Volter

Na jučerašnji dan 30. maja 1778. godine umro je francuski filozof, pisac i istoričar Fransoa Volter, prosvetitelj i jedan od najslobodoumnijih duhova Evrope 18. veka, veliki protivnik klerikalizma, ali ne i ateista, saradnik čuvene “Enciklopedije”. Dugo je živeo u izgnanstvu, izvesno vreme i na dvoru pruskog kralja Fridriha II Velikog, potom u Ferneju u Švajcarskoj. Dela: filozofski romani “Kandid”, “Zadig”, “Mikromegas”, epopeje “Anrijada”, “Devica Orleanska”, istorijska dela “Vek Luja XIV”, “Ogled o običajima i duhu nacija”, “Istorija Karla XII”, tragedije “Edip”, “Brut”, “Zaira”, “Cezar”, “Meropa”, “Tankred”, komedije “Senjorsko pravo”, “Nanina”, filozofski spisi “Traktat o metafizici”, “Rasprava o čoveku”, “Filozofski rečnik”, “Filozofska pisma”.

Vremeplov: Pavle Savić

Na jučerašnji dan 30. maja 1994. godine umro je i srpski fizičar i hemičar Pavle Savić, jedan od pronalazača procesa nuklearne fisije (cepanje atomskog jezgra), profesor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti od 1971. do 1981. Svetski poznat naučnik postao je kad je sa Irenom Žolio Kiri 1937. i 1938. otkrio izotope poznatih elemenata bombardovanjem atoma urana sporim neutronima. Rezultat je bio neočekivan i epohalan – otkriveni su i elementi srednje atomske mase (lantan i drugi), a ne samo tzv. transuranski elementi kako se očekivalo, a drugi naučnici su ponavljanjem tog eksperimenta ustanovili da je bombardovanje neutronima proizvelo cepanje jezgra atoma urana. U Drugom svetskom ratu bio je od početka aktivni pristalica Partizanskog pokreta i 1942. je izabran za potpredsednika na Prvom zasedanju AVNOJ-a, a nakon rata organizovao je Institut za nuklearne nauke u Vinči nedaleko od Beograda.

Vremeplov: Pasternak

Ruski pisac Boris Leonidovič Pasternak, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1958. oštar kritičar boljševizma umro je 30. maja 1960. godine. Odrastao je u intelektualnoj sredini, uprkos bliskosti futuristima nije prihvatio njihovu revolucionarnu angažovanost. Bio je opčinjen Hristovim putem stradanja i žrtve, ali i temama prve i druge ruske revolucije. Zbirke pesama “Iznad barijera” i “Brat moj – život” donele su mu svrstavanje među klasike evropske poezije 20. veka. Najveći uspeh kod publike i književne kritike doneo mu je roman “Doktor Živago”, objavljen u inostranstvu, posle čega su ga izbacili iz ruskog Saveza pisaca. U Sovjetskom Savezu je “Doktor Živago” štampan tek 1988. Iskazao se i kao teoretičar književnosti i sjajan prevodilac Šekspira, Getea, Petefija i gruzijskih pesnika. Njegova filozofska lirika snažno je uticala na brojne ruske, evropske i američke pesnike. Ostala dela: roman u stihovima “Spektorski”, zbirke pesama i poeme “Blizanac u oblacima”, “Teme i varijacije”, “Poručnik Šmit”, “Devetstotina peta godina”, “Uzvišena bolest”, “Drugo rođenje”, “Kad se razvedri”, “Umetnik”, pripovetke “Detinjstvo Liversove”, “Povest”, autobiografije “Zaštitna povelja”, “Ljudi i situacije”, drama “Slepa lepotica”.

Vremeplov: Rubens

Na jučerašnji dan 30. maja 1640. God. umro je i flamanski slikar Peter Paul Rubens, jedan od najvećih majstora baroka. Sjedinio je najbolje tradicije severnjačkog i italijanskog slikarstva. Stvarao je dela puna dramatike, čulnosti, raskoši kostima i sjaja boja. Radio je istorijske, verske i mitološke kompozicije, seoske i galantne scene, portrete i pejzaže. Živeo je pretežno u Antverpenu, ali je radio i u Francuskoj i Španiji, gde je uticao na španskog slikara Velaskesa. Pošto je imao brojne porudžbine, neretko dela velih dimenzija, deo posla prepuštao je učenicima, među kojima su najznačajniji flamanski slikari Anton van Dajk i Jakov Jordans.

Direktori škola prikrivali vršnjačko nasilje!

Skoro 500 slučajeva vršnjačkog nasilja u novosadskim školama prijavljeno je u proteklih godinu dana nadležnim organima. Radi se o 495 prijava fizičkog, elektronskog, a potom i emocionalnog (socijalnog) nasilja u 35 osnovnih i 15 srednjih škola u gradu, koje su učestvovale u analizi, zaključak je Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama za školsku 2016/17. godinu.  Reč je o porastu broja prijava nasilja u školama, što pokazuje da je ažurnost škola bolja, ali se ne isključuje mogućnost da je ponašanje đaka u školama ipak agresivnije.
Međutim, kako su zaključili članovi Koordinacionog tela, pojedini direktori škola ne šalju redovno izveštaje o nasilju u njihovim školama, što su obavezni, a dešava se i da neki slučaj vršnjačkog nasilja prikriju i ne obaveste nadležne. Takođe, dešava se i da se u izveštaju ne navodi decidno o kakvoj vrsti nasilja nad decom se radi. Poražavajuće je, zaključili su članovi Koordinacionog tela, to što malo roditelja dolazi na edukativna predavanja stručnjaka koji se bave prevencijom (ujedno i članova Koordinacionog tela), kojih je bilo 11 u isto toliko škola. To je, kako su naveli, situacija koja se javlja godinama i koja potvrđuje da roditelji nisu naročito zainteresovani da slušaju o nasilju koje se može dogoditi i njihovoj deci – ili upravo njihova deca mogu da budu počinitelji.
Potrebno je, zaključeno je na sednici ovog tela, apelovati na direktore da redovno šalju izveštaje i reaguju kada problemi u njihovoj školi nastanu, te animirati roditelje da se zainteresuju za stanje u školama u kojima su im deca. Jedan od načina na koji se vršnjačko nasilje može sprečiti je i uvođenje testiranja na narkotike u novosadskim osnovnim i srednjim školama.

Pančevo: Presečen lanac trgovine ljudima, trojica uhapšeni

Pančevačka policija presekla je lanac trgovine ljudima i pronašla 11 ilegalnih migranata, od kojih je osam maloletnika. U akciji si uhapšene tri osobe – Z. S. (55), M. D. (31) i G. B. (25) iz Kačareva. Oni su, sumnja policija, omogućili nedozvoljen boravak 10 Avganistanaca i jednog Pakistanca u kući u Kačarevu. Protiv migranata će biti preduzete mere za ilegalan prelazak granice, a osumnjičeni će u zakonskom roku, uz krivičnu prijavu za trgovinu ljudima, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Pančevu.

Čurug: Osnovci se igrali pirotehnikom u školi, jedno dete u bolnici

Jedno dete je teže, a nekoliko njih lakše povređeno u incidentu koji se prošlog petka dogodio u dvorištu Osnovne škole “Đura Jakšić” u Čurugu. Učenici Osnovne škole “Đura Jakšić” u Čurugu, pretežno osmog razreda, zatekli su prošlog petka u toku popodnevne smene pirotehnička sredstva u dvorištu škole, u kojem je prethodne večeri na sportskom terenu organizovana proslava opštinske slave, Spasovdana. Mesna zajednica organizovala je proslavu slave, sa nastupima muzičara Saše Matića i Amadeus benda.  “U zaista izuzetnoj atmosferi koju su priredili ovogodišnji izvođači uživalo je više od sedam hiljada ljudi. Prema rečima organizatora koncerta Mesne zajednice Čurug, sve je proteklo u najboljem redu”, navodi se u kratkom izveštaju sa ovog događaja na zvaničnom sajtu opštine Žabalj, kojoj pripada Čurug. Međutim, da posle proslave nije sve proteklo u najboljem redu potvrđuju za 021 u Dečijoj bolnici, gde je u petak primljen petnaestogodišnji S. Š sa opekotinama lica i vrata, a koji se i dalje nalazi na Odeljenju plastične i rekonstruktivne hirurgije. On se, kako je rečeno za naš portal, ne nalazi u životnoj opasnosti.
S obzirom na to da niko od osoblja škole, kao ni organizatori proslave – Mesna zajednica Čurug, nisu uklonili pirotehnička sredstva korišćena za slavlje, deca su u popodnevnoj smeni, u toku velikog odmora, prišla pirotehnici i pokušala da je upale. To su i uspeli i doveli do incidenta. Na terenu su bili policija i protivpožarna inspekcija, a o svemu je u ponedeljak obaveštena i prosvetna inspekcija opštine.  “Policijski službenici PS Žabalj intenzivno rade na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti ovog događaja, a o svojim saznanjima izvestiće Sektor za vanredne situacije MUP Srbije i nadležno tužilaštvo”, kažu za 021 u MUP-u. Zbog čega niko nije uklonio pirotehniku iz dvorišta nismo saznali. Naime, u Mesnoj zajednici Čurug niko od članova nije bio prisutan, a direktorka osnovne škole je bila na sastanku. U školi su nam poručili: “Ajde, sada doviđenja”.

About the Author

admin

Leave a Reply