Vesti – 01.06.2017.


Deca migranti pohađaju škole u Srbiji

U 18 prihvatnih centara za izbeglice u Srbiji trenutno je oko 3.000 dece, od tog broja 1.200 njih su deca bez roditeljske pratnje koji su pod privremenom starateljskom zaštitom Centra za socijalni rad, a svakom detetu su obezbeđeni smeštaj, zdravstvena zaštita kao i pravo na školovanje. U Prihvatnom centru u Subotici je 47 dece, od kojih je 11 bez roditeljske pratnje, a deci koja su u Srbiji bez roditelja, lokalni centar za socijalni rad dodeljuje staratelja. “U skladu sa tim se odlučivalo šta je najbolje u interesu deteta, da li da bude smešteno u nekom od centara za smeštaj maloletnika bez pratnje ili nekom od centara za azil. Svako dete koje se nalazi u centrima za azil, konkretno u prihvatnim centrima, vodi se računa da uđe u proces obrazovanja”, rekao je za RTS Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice i migracije.
Od decembra deca migranti pohađaju škole u Srbiji. Od oko 7.000 migranata koji trenutno borave u Srbiji, 1.900 je školskog uzrasta, a prema podacima UNICEF-a, 94-oro dece upisano je u 10 beogradskih škola.

A od Vlade Vojvodine – 5 miliona

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević uručio je u utorak 30. maja rešenja o dodeli sredstava na osnovu javnog konkursa za finansiranje projekata koji se bave istraživačko-umetničkim stvaralaštvom na polju umetnosti. Za realizaciju ovog konkursa, namenjenog registrovanim naučnoistraživačkim institucijama s programima akademskih studija sa teritorije AP Vojvodine, Sekretarijat je izdvojio pet miliona dinara.
Milošević je ovom prilikom rekao da je Pokrajinska vlada, po prvi put, prepoznala umetničko-istraživačke projekte. Novčani iznos od pet miliona, kako je dodao, nije toliko u prvom planu, koliko je to vrednosna orijentacija da prepoznajemo pojam istraživačkog u lepom. “Svi ste vi doprineli u kreiranju jedne politike, zapravo isprovocirali ste da politika bude odgovornija prema onome što radite godinama i decenijama. Verujem da ćemo narednih godina sa više sredstava i u jačoj konkurenciji podržavati istraživačko-umetničko stvaralaštvo”, istakao je Milošević obraćajući se nosiocima podržanih projekata.
Finansijsku podršku su dobila četiri likovna, četiri muzički i jedan dramski projekat, kao i projekat iz primenjene umetnosti. Njih je odabrala petočlana komisija, koju su u većini činili umetnici. Prioritetne oblasti istraživanja koje su bile predmet konkursa su nauka o primenjenim umetnostima i dizajn, nauka o muzičkoj umetnosti, nauka o likovnim umetnostima, nauka o dramskim umetnostima, audio i vizuelno stvaralaštvo i primenjene oblasti iz naučnog interdisciplinarnog istraživanja u kojima postoji umetnička komponenta, kao što su restauracija i konzervacija.
Dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu Siniša Bokan, fakulteta sa više podržanih projekata, zahvalio se na prepoznavanju potrebe da se umetnost sagledava iz još jednog ugla i da se umetnički angažman oplemeni jednom novom kategorijom.

Manjak stručnjaka problem IT sektora

Domaći IT sektor mogao bi odmah da zaposli između 10 hiljada i 15 hiljada stručnjaka. S obzirom na to da se godišnje edukuje oko 1.500 novih stručnjaka, jasno je da će trebati dosta vremena pre nego što zadovoljimo potrebe IT sektora. Ipak, neki pomaci u tom pravcu postoje. Ovog problema su svesni i na državnom nivou, pa su učinjeni određeni koraci ka njegovom rešavanju. https://www.youtube.com/watch?v=vXWlE9ClHtg

Konkurs za studente koji žele da putuju po Evropi

Evropski pokret u Srbiji saopštio je u utorak 30. maja otvorio konkurs za studente i studentkinje završnih godina fakulteta u Srbiji koji se do 16. juna mogu prijaviti za učešće u projektu “Putujemo u Evropu”. Lista pobednika biće objavljena 1. jula, a na konkursu će biti odabrano 50 studenata koji će dobiti Interejl karte, džeparac i međunarodno putno osiguranje. Trinaestu godinu zaredom, u saradnji sa Fondacijom Robert Boš i Balkanskim fondom za demokratiju, organizujemo projekat Putujemo u Evropu koji najboljim studentima omogućava da upoznaju evropske zemlje i kulture iz prve ruke, napominje se u saopštenju. Do sada je više od 1400 studenata iz Srbije imalo prilike da, neretko po prvi put, putuje po Evropi u okviru ovog programa. Pravo učešća imaju državljani Srbije starosti do 26 godina upisani na završne godine osnovnih i master studija i apsolventi sa državnih i privatnih univerziteta u Srbiji.
Kriterijumi prema kojima će biti rangirani su uspeh na fakultetu, dužina studiranja, poznavanje stranog jezika, materijalno stanje i ranija putovanja po zemljama EU. Odabrani studenti na putovanje zajedno polaze 23. jula i prva stanica im je Berlin, gde Fondacija Robert Boš i Balkanski fond za demokratiju organizuju trodnevni program upoznavanja grada i druženja sa ostalim učesnicima iz regiona (iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije i sa Kosova). Nakon toga, putnici sami biraju svoje dalje destinacije. Istraživanje koje je u aprilu ove godine EPuS sproveo u saradnji sa Fakultetom političkih nauka, pokazuje da 35 odsto građana Srbije nikada nije putovalo u Evropu, dok je procenat mladih koji uopšte ne putuju oko 15 posto, iako bi to želeli. Najčešće se kao razlog navodi loše materijalno stanje. Sve informacije i potrebni formular za konkurisanje, mogu se naći na stranici projekta www.putujemouevropu.org.

Probno testiranje velike mature 2018. godine

Prvo probno testiranje “velike mature” biće organizovano 2018. godine, a prema rečima Stojković ostalo je dovoljno vremena da obave probna testiranja i koncept unaprede. “Najveću dobit od velike mature imaće maturanti koji će moći da konkurišu na više fakulteta, a ne kao do sada da se pripremaju za prijemni na jednom, pa ukoliko ne prođu čekaju drugi upisni rok i upisuju fakultete na kojima ima mesta a ne one koje žele”, naglasio je Stojković. Koncept će biti sličan kao na maloj maturi, gde svršeni osnovci popunjavaju listu željenih škola – navode 20 škola, te ukoliko ne upišu prvu željenu sa liste, upisuju drugu, treću. Za one koji upišu srednju stručnu školu koja traje tri godine, nikako ne znači da ne mogu da nastave školovanje. Potrebno je samo da upišu četvrtu godinu srednje škole – vanredno ili redovno i da polože opštu maturu.

Dualno obrazovanje otvara mladima vrata velikih kompanija

Model dualnog obrazovanja otvara mladim ljudima vrata velikih kompanija, da učenici nakon završetka škole nastave da rade. Karavan „Duh mladosti“, gde će 500 volontera, studenata i učenika govoriti o prednostima dualnog obrazovanja i promovisati taj model učenja u celoj Srbiji kreće danas iz Beograda. Cilj je da učenici i studenti svojim vršnjacima i njihovim roditeljima govore o prednostima dualnog obrazovanja. Od septembra 127 škola počeće nastavu po dualnom modelu obrazovanja. Uvedeno je 19 novih profila u 49 škola, dok je 43 profila sa elementima dualnosti usklađenih sa tržištem rada u još 78 škola.

Miroslavljevo jevanđelje najznačajniji ćirilični spomenik

Miroslavljevo jevanđelje, knjiga na kojoj je juče uz Ustav Srbije, zakletvu položio novi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najznačajniji je ćirilični spomenik srpske i južnoslovenske odnosno srpsko-slovenske pismenosti iz 12. veka. Unesko ga je 2005. godine uvrstio u svoju biblioteku Pamćenje sveta” čime je postao deo 120 najvrednijih dobara koje je stvorila ljudska civilizacija.

Deca Novog Sada obradovala vršnjake sa KiM

Dobrotvorna ustanova Eparhije bačke Vladika Platon Atanacković nedavno je u saradnji sa Katihetskim odborom Eparhije bačke organizovala prikupljanje poklon paketića za decu sa Kosova i Metohije. U akciji pod nazivom “Deca – deci”, učestvovale su osnovne škole “Ivo Lola Ribar”, “Petefi Šandor”, “Jožef Atila”, “Prva Vojvođanska brigada”, “Marija Trandafil”, “Miloš Crnjanski”, “Đorđe Natošević”, “Kosta Trifković”, “Đura Daničić” i srednja ekonomska škola “Svetozar Miletić” iz Novog Sada. Akciji su se priključile i osnovne škole „Slavko Rodić” iz Bačkog Jarka, „Jan Amos Komenski” iz Kulpina, „Žarko Zrenjanin” iz Bačkog Maglića i osnovna škola „Jan Čajak” i Gimnazija „Jan Kolar” iz Bačkog Petrovca.
U akciji je prikupljeno preko 600 paketića, koje su učenici sa svojim roditeljima pakovali i ukrašavali, čime su deca iz Novog Sada i okoline, ponovo pokazala svoju neizmernu ljubav prema svojim vršnjacima na Kosovu i Metohiji. Prikupljeni paketići su zatim vozilom Eparhije raško – prizrenske prevezeni na Kosovo i Metohiju. Prikupljene paketiće su preko kancelarije za Dobrotvorni rad Eparhije raško – prizrenske dobila deca u osnovnim školama i predškolskim odeljenjima u mestima Parteš, Donja Budriga, Cernica i Pasjane u Gnjilanskom kraju i u mestima Vitina, Vrbovac, Grnčar i Mogila u Vitinskom kraju.

Telekom oprema 20 škola informatičkim kabinetima

Kompanija “Telekom Srbija” je, povodom 20 godina postojanja, pokrenula 29. maja projekat “Stvaramo znanje”, u okviru kog će opremiti 20 informatičkih kabineta u 20 osnovnih škola, kako bi učenici širom Srbije dobili savremene uslove za učenje i usavršavanje, saopšteno je danas iz Telekoma Srbija. Za potrebe projekta, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao pokrovitelj projekta, predložilo je 40 škola kojima nedostaje informatička oprema, dok će odluku o konačnom izboru škola u kojima će se realizovati projekat doneti građani putem konkursa na zvaničnoj fejzbuk stranici “mts Tvoj svet”, navodi se u saopštenju. Predložene škole podeljene su u četiri geografske oblasti, pa će iz svake biti nagrađeno po pet škola. Ovaj projekat će omogućiti nastavnicima osnovnih škola širom Srbije da na što bolji i inovativniji način prenesu znanje, a učenicima da lakše uče i ostvaruju izvanredne rezultate, poručuju iz Telekoma, koji simbolično obeležavajući jubilej opremanjem informatičkih kabineta za 20 škola, nastavlja sa tradicijom promovisanja obrazovanja i uvođenja savremenih tehnologija u školski sistem. Glasanje za izbor 20 škola trajaće do 7. juna u podne.

Šesta “Vrtićijada” u Novom Sadu

Član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin prisustvovao je svečanom otvaranju 6. “Vrtićijade” na stadionu “Karađorđe” koju organizuje Sportsko udruženje “Super Aktivan” iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom Gradske uprave za sport i omladinu. Raduje me što je više stotina mališana došlo da se druži i takmiči na ovom lepom stadionu. Ono što su naglasili organizatori, jeste da je ovo ustvari takmičenje bez pobednika i da će svi učesnici dobiti medalju, a najbolji pehare, tako da niko neće otići praznih ruku.U tome se ogleda suština sporta i lepota bavljenja sportskim aktivnostima. Kad čujete da ljudi kažu “važno je učestvovati”, to zaista ima smisla, jer se kroz učestvovanje grade prijateljstva, jača timski duh i razvija fer-plej. Ovakav vid sportskog “takmičenja” za decu u vrtićima je veoma bitan za njihov dalji razvoj i odnos prema sportu. To je ustvari poruka o važnosti sporta i očuvanja zdravlja koju želimo da prenesemo najmlađima – rekao je Ognjen Cvjetićanin.
“Vrtićijada” je jedna od najvećih manifestacija u Srbiji namenjena deci predškolskog uzrasta, a u takmičarskom i revijalnom programu učestvuje oko 350 dece u šest disciplina: mali fudbal za dečake i devojčice, trčanje na 60 m, skok u dalj iz mesta, bacanje vorteksa iz zaleta u dalj, nadvlačenje konopca i rvanje za loptom. Manifestacija je namenjena razvijanju pozitivnog odnosa prema sportu i fizičkom vežbanju, preventivnom uticaju na pravilan rast i razvoj i fer-pleju u najmlađem uzrastu.  https://www.youtube.com/watch?v=1CtxHovG6zU    https://www.youtube.com/watch?v=-t6zANcvT5E

Dike novosadske Mlade fotografkinje

Medalje za osvojeno prvo mesto na republičkom takmičenju iz fotografije osvojile su učenice novosadske Tehničke škole “Mileva Marić Ajnštajn”, a tim povodom naša televizija donosi vam priču o njima. Vanja Todorović i Milana Bogdanović, učenice trećeg razreda Grafičke škole svojim fotografijama, odnosno teorijskim i praktičnim znanjem stigle su do prestižnog prvog mesta ekipno na 22. republičkom takmičenju mladih fotografa. Milana je u pojedinačnoj konkurenciji osvojila drugo mesto, dok je Vanja zauzela prvo. “Samo su nas stavili u auto i rekli vodimo vas negde i ostavili su nas na ergelu sa konjima i rekli su nam da imamo slobodnu temu i da možemo šta god želimo da slikamo i da samo predamo fotografije i nismo morali da slikamo objekat, nego smo mogli i detalje i sve što smo želeli i ja sam uslikala kasnije ćete pogledati fotografije dva detalja i jednog konja i osvojila prvo mesto sa 97, 3 boda od 100”, priča Vanja Todorović.
Vanja ne skriva zadovoljstvo zbog postignutog, što je slučaj i kod razrednog starešine, profesorke Aleksandre Drljače, koja je učenice i vodila na takmičenje. Osim fotografija, takmičarke su polagale i teorijski deo, na kom su pokazale zavidno znanje. “Iskreno, da ne budem skromna – ja sam i očekivala od njih visoki plasman. Verovala sam u njih. One su prošle kroz dosta rigoroznu školsku selekciju pred takmičenje, jer je konkurencija dosta velika. Mogu da učestvuju treća i četvrta godina, njih ima dosta, svi bi želeli da učestvuju na republičkom takmičenju. Motivacija je lepa, a i sam osećaj kao pobednika ne može da se opiše”, kaže Aleksandra Drljača, profesorka u Tehničkoj školi “Mileva Marić Ajnštajn”. Milana i Vanja odlične su učenice i kako kaže njihova razredna devojke za primer. Dok uživaju u srednjoškolskim danima, razmišljaju i o fakultetu i budućem zanimanju, a Vanja ističe da će šta god bude radila uvek da se bavi fotografijom, svojom velikom ljubavlju. https://www.youtube.com/watch?v=_MBpyJnsPXg

Novi Sad: “Sportske igre mladih“

Član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin prisustvovao je  u utorak otvaranju manifestacije „Sportske igre mladih” u OŠ „Jožef Atila”.  Organizator je Savez za školski sport grada Novog Sada, a planirano je da se takmičenje održi na više lokacija, u OŠ „Jožef Atila” (između dve vatre), OŠ “Đorđe Natošević” (basket 3 na 3), OŠ “Ivo Lola Ribar”(šah), na Javnom kupalištu “Štrand” (odbojka na pesku) i na Fudbalskim terenima “Bolesnikov” (fudbal). “Veliko mi je zadovoljstvo što je danas Novi Sad domaćin manifestacije “Sportske igre mladih”. Nakon nekoliko gradova u Srbiji, i naš grad je postao mesto okupljanja školaraca koji se nadmeću u najrazličitijim veštinama. Učestvovanje u organizovanim sportskim takmičenjima je važno iz više razloga. Naime, pored jačanja sportskog i takmičarskog duha, kroz sport se razvija i osećaj za fer-plej i prave vrednosti u životu. Najvažnije je što se deci i mladima širom Srbije, a i regiona, pruža mogućnost da besplatno učestvuju u takmičenjima, a veliku satisfakciju imaće svakako i najuspešniji pojedinci i ekipe. Ti takmičari će učestvovati na završnom delu Sportskih igara mladih u Splitu, tako da je i to putovanje i druženje dodatni motiv za postizanje što boljih rezultata”, rekao je Ognjen Cvjetićanin i naglasio da se nada da će kroz sport i zabavu, na ovaj način, mladi iz regiona razvijati prijateljstvo i toleranciju.
Promoter ovogodišnjih “Sportskih igara mladih” u Novom Sadu je proslavljeni odbojkaš Andrija Gerić, koji je deci poželeo mnogo uspeha u kvalifikacijama, a pre svega lepo druženje i sticanje novih prijateljstava. Pobednici takmičenja u Novom Sadu stiču pravo da predstavljaju svoj grad na Državnom prvenstvu u Beogradu u julu, a pobednici tog takmičenja će se plasirati u finale gde će se u avgustu u Splitu takmičiti predstavnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Kovin: U Bavaništu održani 16. Dani ćirilice

U Bavaništu kod Kovina za vikend su održani 16. Dani ćirilice. Na manifestaciji su učestvovali đaci iz gotovo čitave Srbije ali i drugih zemalja u kojima žive Srbi. Na kreativan način deca su pokazala kako čuvaju i neguju svoje pismo. Ove godine stiglo je više od 3000 inicijala i kaliografskih radova i oko 200 vezenih radova i lutki obučenih u narodnu nošnju. Takmičilo se i u pisanju, tema literarnog rada je bila majka. “Ja sam pravio lutku, za to mi je trebalo dva dana. Ona se sastoji od tkanine i vunice”, rekao je jedan od učesnika Nikola Čelper iz Kovina. “Pravili smo lutke od flašica, tikve i tkali smo narodnu nošnju”, objasnio je Bogdan Filipović iz Boljevca.
“U školi imamo predmet narodna tradicija pa smo učešće na ovom konkursu povezali sa tim predmetom. Sa decom smo uradili staru narodnu nošnju iz Jablanice a za to smo koristili stare fotografije kako bi sve bilo autentično”, izjavila je nastavnica Vesna Petrović. Za 16 godina koliko postoji manifestacija učestvovalo je oko 40.000 đaka sa svojim radovima. “Na ovoj manifestaciji učestvuju učenici osnovnih, ali i srednjih škola. Svake godine dobijemo nekoliko hiljada radova iz mnogih zemalja, smenjuju se učesnici, dolaze neki novi klinci. Tako da je to jedan dobar zametak koji će im verovatno i dalje u životu biti inspiracija i podsećanje da se štiti ćirilica koliko može”, dodao je Vidojko Jović, akademik.
Deca koja na ovaj način shvate koliko je njihovo pismo lepo i koliko je njihova kultura značajna i vredna, čuvaće svoju kulturu što je nama i cilj”, objasnila je Vera Sekulić, organizator “Dana ćirilice”. Na “Danima ćirilice” održane su i radionice veza na kartonu i kaligrafskog potpisa.

Završna svečanost čitalačke značke

Juče u 11 časova u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” održana je završna svečanost manifestacije “Čitalačka značka”. U ovogodišnjoj manifestaciji učestvovali su učenici osnovnih škola iz 24 škole iz Grada Zrenjanina, opštine Sečanj, a prvi put su u manifestaciji zrenjaninske biblioteke učestvovala i deca iz Beograda. Predato je 564 dnevnika, među kojima će na svečanosti biti nagrađeno 28 učenika pojedinačnom nagradom i dodeljeno 11 kolektivnih nagrada. Budući da je obavezni deo literature ove godine bilo jedno od dela književnika Roalda Dala, na svečanosti povodom završnice manifestacije posetioci će imati prilike da pogledaju pozorišnu predstavu “Veliki dobroćudni džin” nastalu prema romanu Roalda Dala “VDDŽ” u izvođenju ansambla Lutkarske scene Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”. Poklone za nagrađene učesnike obezbedili su Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” i fond “Učiteljičin dar”, čiji je osnivač dr Petar Subić.

“Senka na poslu”: Maturanti se upoznavali sa zanimanjima

Zahvaljujući projektu “Senka na poslu” maturanti staropazovačke gimnazije “Branko Radičević” proteklih meseci bili su prilici da se neposredno upoznaju sa zanimanjima za koja su se opredelili. Nataša Milovanović i Anđela Miljević, maturantkinje staropazovačke gimnazije žele da upišu Arhitektonski fakultet i kako kažu, za prijemni ispit pripremaju se i po nekoliko sati dnevno. Za razliku od Nataše koja je od malena pokazivala interesovanje za ovu oblast, Anđela je odluku o izboru zanimanja učvrstila zahvaljujući realizaciji projekta “Senka na poslu” koji omogućava maturantima da jedan radni dan provedu na poslu kojim žele da se bave.
Sa poslovima na projektovanju i urbanističkom uređenju u JUP “Urbanizam” u Staroj Pazovi, kao i sa poslovima koje rade arhitekte buduće studentkinje arhitekture upoznao je rukovodilac ovog preduzeća Darko Isailović koji je i sam bio učenik staropazovačke gimnazije. Anđela i Nataša su bile u prilici da se neposredno uvere kako izgleda posao na projektovanju i urbanističkom uređenju, kao i da saznaju više o mogućnostima studiranja i napredovanja.

Humanitarni događaj “Pesmom za vrtić”

Udruženje građana “Novi Sad” u saradnji sa “Čepom do osmeha” u sredu 31. maja od 18 sati, u dvorištu vrtića “Detelina sa četiri lista” ul. Kalmana Langa 2 organizovalo je humanitarni događaj “Pesmom za vrtić” u cilju prikupljanja sredstava za obnovu ovog vrtića. Mali detelinarci iz vrtića “Detelina sa četiri lista”, predvođeni Milom Dumedaš, pripremili su sjajan humanitarni dečiji koncert u kome je učestvovalo 80-ro dece, kako bi pomogli da njihov vrtić povrati svoj sjaj.

„Pokreni se za nauku”: Stipendije mladim naučnicima

U okviru  nacionalnog projekta „Pokreni se za nauku“ koji drugu godinu za redom sprovodi Centar za razvoj liderstva, uz podršku kompanije Filip Moris, u Centru za promociju nauke uručeno je osam stipendija i grantova u vrednosti od po 600.000 dinara mladim naučnicima i naučnicama za fundamentalna naučna istraživanja i projekte u oblastima obnovljivih izvora energije, očuvanja životne sredine i socio-ekonomske održivosti. Program „Pokreni se za nauku“ kreiran je sa željom da mlade, talentovane i perspektivne naučnice i naučnike u Srbiji podstakne na samostalnost u naučno-istraživačkom radu i motiviše da naučnu karijeru ostvaruju u svojoj zemlji.
Stipendije su dobili Vuk Radmilović, istraživač-saradnik u Inovacionom centru Tehnološko-metalurškog fakulteta, za istraživanje u oblasti polimerne elektronike koje predstavlja najviši nivo istraživanja u svetu solarnih ćelija i obnovljivih izvora energije. Ovim istraživanjem se domaća naučna zajednica stavlja u red vodećih svetskih institucija, Vesna Lojpur,naučni saradnik na Institutu za nuklearne nauke „Vinča“, za istraživanje u oblasti solarnih ćelija, koje se izdvaja  po tome što se odnosi na istraživanja ćelija za prostore niske osvetljenosti što odgovara prostorima naše zemlje.Zatim Anđelika Bjelajac istraživač-saradnik u Inovacionom centru Tehnološko-metalurškog fakulteta. za istraživanje koje predstavlja značajan naučni doprinos boljem korišćenju obnovljivih izvora energije, i podiže stepen razumevanja značaja korišćenja sunčeve svetlosti kao izvora energije, imajući u vidu da je nivo korišćenja solarne energije u Srbiji nizak i Mirjana Ljubojević docent na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu za istraživanje koje ima izuzetan dugoročni značaj za poljoprivredu naše zemlje

Dodeljeni i grantovi u okviru projekta „Pokreni se za nauku”

Grantove su dobili Tim Hemijskog fakulteta u Beogradu  na čelu s Vladimirom Beškovskim za razvoj multikompozitnog đubriva obogaćenog korisnim mikroorganizmima i mineralima, u obliku granula, petočlana grupa na čelu s Milošem Marjanovićem za istraživanje koje  se odnosi na praćenje i analizu erodivnih pojava u jednom od najznačajnijih prirodnih fenomena u Srbiji, Đavoljoj Varoši, sa ciljem održivosti prirodnih fenomena u uslovima klimatskih promena. Zatim tročlana grupa na čelu s Kajom Damjanović za projekat pod nazivom „Da li je grupa pametnija od svog najpametnijeg člana?“u kojem polaze od pretpostavke da je demokratija pametna procedura donošenja oduka koja se oslanja na sposobnost građana kao grupe da, pod odgovarajućim uslovima, prevaziđu alternativne načine odlučivanja i tim sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije na čijem je čelu Ivana Matić za istraživanje koje ima za cilj da se identifikuju i klinički validiraju molekularni markeri od značaja za procenu individualne osetljivosti pacijenata sa karcinomom prostate na radioterapiju.

Akcija RTV “Darujmo deci od srca”

Radio-televizija Vojvodine organizuje humanitarnu akciju “Darujmo deci od srca” u cilju prikupljana novca koji bi ubrzao izlečenje više dece. Ideja je da svi zaposleni na RTV-u, a naročito ličnosti koje stoje iza poznatih radijskih glasova i poznata TV lica doniraju svoju očuvanu garderobu u humanitarne svrhe. Za pultom će biti organizovana prodaja muške, ženske i dečije garderobe po simboličnoj ceni od 100 dinara. Građani mogu da doniraju i zanimljive predmete, kao i marame, kravate, torbice i očuvanu dečiju obuću koja će nakon akcije, ukoliko se ne proda, biti prosleđena Crvenom krstu.
Specijalni gosti biće momci iz “Državnog posla” koji će takođe donirati svoje predmete i garderobu. Prikupljeni novac biće darovan roditeljima dece obolele od malignih bolesti i Udruženju roditelja dece obolele od šećerne bolesti “Plavo srce”, kao i za lečenje našeg sugrađanina devetogodišnjeg dečaka Luke Krivokapića kome je potrebna transplatacija matičnih ćelija u Ukrajini. Akciju inicira Dečiji program Prvog programa radija, uz podršku rukovodstva RTV-a sa zaposlenima, uz pomoć Samostalnog sindikata RTV. Akciji se pridružilo i udruženje penzionera RTV-a, a očekuje se da se pridruže svi građani i javne ličnosti kulture, sporta i umetnosti. Oprana i očuvana garderoba i zanimljivi predmeti, kao i odeća za aukciju mogu se doneti u četvrtak i petak 1. i 2. juna od 9 i 30 do 15 časova.

Sedmi Salon pejzažne arhitekture

U Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti od 31. maja do 30. juna je postavljena izložba sedmog Salona pejzažne arhitekture. Na izložbi je predstavljeno 56 radova, od toga 30 inostranih iz Španije, Hrvatske, Grčke, Južne Koreje, Slovenije, Holandije, Italije, Bugarske, Austrije, Velike Britanije, Indije, Kine, BiH i Crne Gore. Posetioci mogu da vide planerska i dizajnerska rešenja uređenja različitih prostora, počev od širokih predela u kojima se nude rešavanja problema zaštite prirode, zaštite kulturnog nasleđa, pa do oblikovnih rešenja parkova, vrtova, stambenih otvorenih prostora, rekreativnih površina, zelenih krovova, poslovnih vrtova, obala. Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije organizuje Salon od 2005. godine, kao bijenalnu izložbu na kojoj se izlažu planovi, projekti, studije, publikacije, video i studentski radovi.

PHP najzastupljeniji programski jezik u Srbiji

Najveća regionalna konferencija o PHP programiranju održana je u Beogradu sa više od 550 učesnika i 24 govornika iz Srbije i sveta. Kako su saopštili organizatori, PHP je najzastupljeniji programski jezik u Srbiji, upotrebljava ga polovina srpskih softverskih developera, a očekuje se da će taj broj ostati nepromenjen i u budućnosti. Konferencija o PHP programiranju “PHP Serbia Conference 2017” okupila je međunarodne programere i softverske inženjere među kojima je bio i izumitelj PHP programskog jezika, Rasmus Lerdorf. Predsednik Udruženja “PHP Srbija”, Aco Gagić, rekao je da konferenciju organizuju peti put i da interesovanje učesnika nikada nije bilo veće.
“Sva mesta su popunjena nekoliko meseci pre konferencije, a osim domaće IT zajednice, okupili smo softverske inženjere iz Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Amerike, Britanije, Poljske, Italije, Austrije, Slovenije, Češke, Mađarske, Crne Gore i Makedonije”, naveo je Gagić. On je podsetio na učestalost PHP programskog jezika na srpskom softverskom tržištu. “Od 1995. godine i prve pojave PHP-a do danas je razvijeno 18 verzija. Tokom ova dva dana, srpski developeri imali su priliku da čuju iskustva za rešavanje problema, da dobiju preporuku za različite programerske alatke i da saznaju poslednje trendove u PHP programiranju što je izuzetno važno za razvoj domaće IT zajednice”, zaključio je Gagić.

Vremeplov: Društvo srbske slovesnosti (SANU)

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) osnovana je na ječerašnji dan 31. maja 1842. godine. Tog dana  u Beogradu je osnovano Društvo srbske slovesnosti, posle priprema koje su započele septembra 1841. Osnivači su bili Jovan Sterija-Popović i Atanasije Nikolić. Prvi članovi Društva bili su: Dimitrije Isailović, Stefan Marković, Jovan Stejić, Dimitrije Tirol, Sima Milutinović i Isidor Stojanović. Društvo je suspendovano u januaru 1864. godine zato što je za članove izabralo Đuzepea Garibaldija, Nikolaja Černiševskog i Aleksandra Hercena. Rad Društva obnovljen je u julu 1864. pod nazivom Srbsko učeno družtvo, od novembra 1886. Kralj Milan ga preimenuje i diže na viši nivo kao Kraljevsko srbsku akademiju (od 1887. Srpska kraljevska akademija) a posle Drugog svetskog rata Srpska akademija nauka. Naziv Srpska akademija nauka i umetnosti ustanovljen je 1960.

Vremeplov: Jozef Hajdn

Austrijski kompozitor Jozef Hajdn umro je 31. maja 1809. godine. Hajdn, predstavnik “bečkih klasičara”, bio  je tri decenije kapelmajstor na dvoru mađarske magnatske porodice grofova Esterhazi. Prilikom dva boravka u Engleskoj stekao je svetsku slavu i komponovao najzrelija dela.
Inspirisao se austrijskim, mađarskim, nemačkim, francuskim, ruskim folklorom. Napisao je više od 100 simfonija, komponovao je gudačke kvartete, klavirske sonate, crkvenu muziku, a prema njegovom “Carskom kvartetu” nastala je himna Austrije. Dela: simfonije “Jutro”, “Podne”, “Veče”, “Oproštajna”, “Marija Terezija”, “Oksfordska”, “Medved”, “Kokoška”, “Kraljica”, “Vojna”, “Časovnik”, gudački kvarteti “Sunčevi kvarteti”, “Ruski kvarteti”, oratorijumi “Stvaranje sveta”, “Godišnja doba”, opera “Apotekar”.

Vremeplov: Tintoreto

Na jučerašnji dan 31. maja 1594. godine umro je italijanski slikar Tintoreto, jedan od najvećih majstora 16. veka. S lakoćom je slikao kompozicije ogromnih dimenzija, koje odlikuje upotreba dramatičnih svetlosnih efekata, pri čemu je očuvao osećanje i za najmanje pojedinosti. Smatra se pretečom baroka. Radio je u rodnoj Veneciji, u kojoj su i sačuvana glavna njegova dela: “Raj” u Duždevoj palati, “Tajna večera” u crkvi San Đorđo Mađore, “Raspeće” u Skuoli di San Roko.

Vremeplov: Stevan Sinđelić

Na jučerašnji dan 31. maja 1809. godine poginuo je srpski nacionalni junak Stevan Sinđelić, resavski vojvoda, ispalivši iz kubure hitac u skladište municije u šancu na uzvišenju Čegar kod Niša, u jeku borbe s brojno nadmoćnim Turcima u Prvom srpskom ustanku. Eksplozija je digla šanac u vazduh, usmrtivši i branioce i 6.000 Turaka koji su upali u utvrđenje. Sinđelić se u maju 1809. sa 3.000 Resavaca pridružio ustanicima koji su nameravali da oslobode Niš. Na Čegru je bio u najisturenijem od šest srpskih šančeva i na njega je napad usmerio komandant niške tvrđave Kuršid paša, ali su ustanici odbili više turskih juriša. Pošto je uvideo da branioci, uprkos neviđenom herojstvu, ne mogu da odole turskoj sili, zapalio je skladište municije. Posle bitke paša je, da bi zastrašio Srbe, naredio da se od glava poginulih ustanika ozida kula, koja je dobila naziv Ćele-kula. Prvobitno su na njoj bile 952 lobanje, a sada je ostalo nekoliko desetina. Sinđelić je učestvovao u svim borbama u Pomoravlju od početka ustanka 1804. i istakao se u bojevima na Ivankovcu 1805, kad je za pokazanu hrabrost dobio čin vojvode, i na Deligradu 1806. pod komandom Petra Dobrnjca.

Vremeplov: Radovan Bigović

Na jučerašnji dan 31. maja 2012. godine preminuo je Radovan Bigović, teolog i filozof, profesor, u dva navrata i dekan, Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Kako da “mala matura” ne postane velik problem?

Proslava male mature u punom je jeku. Iako je Ministarstvo prosvete zabranilo da se proslava obeležava u kafićima i restoranima, i dalo preporuku da se ona organizuje u školama, ta preporuka se ne primenjuje zbog brojnih incidenata u školama koji su se dešavali tom prilikom. Nakon par godina organizovanja proslave male mature u školama, ta praksa se nije pokazala dobrom smatraju direktori. Kako kaže sagovornik Radio-televizije Vojvodine, posledice su polomljen inventar u učionicama, ugrožena bezbednost, kazna za školu zbog preglasne muzike i na kraju upropašćen važan datum maturantima. “Veliki su bezbednosni rizici jer je jako teško organizovati dežurstvo u samom objektu koji nije ugostiteljski objekat. Škola je ipak škola, ima šest ulaza, imamo 32 učionice kroz koje je sve moguće uneti, doturiti neke stvari, alkohol, cigarete”, objašnjava Nedeljko Đorđić, direktor Osnovne škole “Đorđe Natošević”.
Iako je proslava u školama primerenija 15-ogodišnjacima, većina roditelja smatra da njihova deca treba da imaju svečanu proslavu. Takođe, prema rečima direktora, kada se uporede cene hrane i pića koje se donosi na proslavu u školi, one su jednake sa cenama u restoranu.  “Deca kad uđu u restoran, fizički se vrata zaključavaju tako da nema unošenja ni alkohola, ni nekih drugih supstanci, tako da je najbezbednije da se na takav način organizuje”, smatra Dragan Popov, predsednik Saveta roditelja Osnovne škole “Đorđe Natošević”. “Takav je običaj, da svako dođe po svoje dete. Znači, deca ne mogu sama da napuštaju restoran i da odlaze u nepoznato u to doba noći”, dodaje Popov. Na proslave u restoranima nastavnici dolaze samo kao gosti, a škola ni na koji način ne učestvuje u organizaciji, objašnjava predsednica Aktiva direktora osnovnih škola.

Novi Sad:
Ni jedna škola ne organizuje proslavu “male mature”!

Škole organizuju samo priredbu na kojoj nagrađuju najbolje. “Stav direktora je da ni jedna škola ne organizuje proslavu male mature. Svaka škola organizuje svečanu dodelu diploma, sa proglašenjem đaka generacije i sa afirmacijom škole, na koju su pozvani svi zaposleni i roditelji učenika “, kaže Jasmina Pastanjicki , predsednica Aktiva direktora osnovnih škola. Neke škole nemaju dobre uslove za proslavu, saglasni su direktori, jer mali broj ima odgovarajuće sale. Problem je i hrana koja stoji na veoma visokim temperaturama. Ipak, zakon kaže da restorani nisu primereni, te da škola ne bi prekršila zakon, ugovore sa agencijama potpisuju roditelji.

Na vreme ispraviti telesne deformitete

Svako dete u određenom trenutku života suoči se sa pojavom različitih telesnih deformiteta. Roditelji često reaguju tek onda kada telesni deformitet poodmakne u kritičan stadijum, dok s druge strane telesne deformitete kod odraslih nije moguće otkloniti.  Ova činjenica opredelila je dva mlada profesora sporta i fizičkog vaspitanja da istraže tu oblast i osnuju Centar korektivne gimnastike. Kod dece u osnovnim i srednjim školama deformiteti kičmenog stuba u porastu su iz godine u godinu, pokazuju rezultati sistematskih pregleda. Genetika i loše navike u držanju, preteške školske torbe, neadekvatne školske klupe i stolice, nedovoljna fizička aktivnost, glavni su razlozi koji dovode do krivljenja kičme. https://www.youtube.com/watch?v=Rrw64NINfy8
U kikindskom dečjem i školskom dispanzeru novinarka Radio-televizije Vojvodine Tanja Popović proverila je koji su najčešći problemi zbog kojih roditelji dovode decu, kao i to na koji način da suzbijemo negativan trend deformiteta kičme kod dece.  https://www.youtube.com/watch?v=cGX5IKJ65rs

MUP: Istraga o incidentu u školi u Čurugu

Nekoliko učenika povređeno je u incidentu u Osnovnoj školi “Đura Jakšić” u Čurugu, a istraga je u toku, potvrđeno je Tanjugu u policijskoj upravi Novi Sad. Kako je rečeno, policiji u Žablju naloženo je da utvrde sve činjenice i okolnosti incidenta, koji se dogodio u petak u dvorištu te osnovne škole. Prema navodima lokalnih medija jedno dete je teže, a nekoliko njih lakše povređeno kada se nekoliko učenika igralo sa pirotehničkim sredstvima koje su, navodno, zatekli u dvorištu škole. “Policijski službenici u Žablju intenzivno rade na utvrđivanju svih činjenica vezanih za incident koji se dogodio u OŠ “Đura Jakšić” u Čurugu, a o svojim saznanjima izvestiće sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije i nadležno tužilaštvo”, rečeno je Tanjugu u PU Novi Sad.

About the Author

admin

Leave a Reply