КРЊИ ЗАКОН О ЈАВНИМ СЛУЖБАМА
Министарка ДУЛС најавила доношење Закона, ако треба и силом!

У среду, 31. маја одржана је још једна, трећа по реду и посебно разочаравајућа рунда преговора између синдиката и представника ресорних министарстава, а у циљу да се уподоби закон о јавним посленицима, а у складу са оним о чему је одавно постигнут консензус између социјалних партнера и, на крају крајева, потписан Споразум након последњег штрајка. Нажалост, сада се види да је закон који је на столу сасвим нешто друго и од договореног, а још више од онога што су желели и предлагали синдикати – закон који би уредио првенствено плате за све директне и индиректне буџетске кориснике на правичан и транспарентан начин. Нажалост, сада је потпуно јасно да од тог посла неће бити ништа.
Стога се наши представници у преговарачком тиму са правом питају: Чему овај закон служи? Зашто се Закон о запосленима у јавном службама бави питањима која су већ уређена и наново уређује теме дефинисане Законом о основама система образовања и васпитања који је још увек у јавној расправи? Зашто нацрт овог закона старији и од Закона о раду и уређује нека питања на рестриктивнији начин? Шта значи „интерно тржишта рада“  и да ли се на тај начин покушавају инфилтрирати политички кадрови у школе? Зашто се сви запослени у јавном сектору не обједине јединственим законом ако је интенција надлежних да заокружи сет закона на ову тему? Да ли држава има довољно новца да финансира „платне разреде“ …?  Све ово су питања која ни после последњег састанка везаног за Закон о запосленима у јавним службама остају без одговора.
Представници СРПС-а, односно представници НСПРВ који су у име СРПС-а били у преговарачком тиму, су затражили одговоре на нека од ових питања и писменим путем пре самог састанка. Такође, захтевали смо објашњење изјаве министарке Ане Брнабић, која је рекла да ће овај закон бити донет политичком одлуком ако се буде морало и најавила штрајкове и протесте. Од представника предлагача смо добијали уверавање да поменута министарка није ни имала увид у оно што ми на састанцима радимо. Наравно, у тако нешто нисмо могли поверовати. Од представника из Министарства финансија смо, између редова, обавештени да се сума за плате тешко може повећавати, да и даље сваки служба има свој буџет, што јасно указује да се овим законом само покушава конзервитрати постојеће стање.
Што се самог текста Закона тиче готово 90% чланова је добило предлоге за измену, али како са друге стране није било ни једне особе која је у могућности да нам каже да ли је тај наш предлог прихватљив или није, резултате ћемо тек моћи да видимо када се текст уобличи на радној групи, у којој, подећамо, нема представника синдиката. На крају је наш захтев био брисање и одредби о примени од 01.01.2018.год, јер је јасно да би то значило брзељање и готово сигурно катастрофална решења. Од представника нашег синдиката представници предлагача су обавештени да би у случају да се ствари почну одвијати на начин како је министарска Брнабић наговестила, могу са сигурношћу очекивати врелу синдикалну јесен проткану протестима и штрајковима!
Нови Сад, 01.06.2017.год.
Душан Кокот
потпредседник НСПРВ
учесник преговора

2017-06-01 Saopstenje Krnji Zakon o javnim sluzbama

 

 

By admin

Leave a Reply