Za najmanje 700 miliona dece detinjstvo prerano završeno

Za najmanje 700 miliona dece, odnosno jednu četvrtinu svetske populacije dece, detinjstvo se prerano završilo, upozorila je organizacija Sejvd čildren (Save the Children) u svom izveštaju objavljenom na Međunarodni dan deteta. Prema tom izveštaju, Slovenija sa Norveškom deli prvo mesto među zemljama sveta u kojima je detinjstvo najmanje ugroženo.
Sukobi, rani brakovi, maloletničke trudnoće, ekstremno nasilje, isključenost iz škole, radna obaveza, neuhranjenost i smrt uskraćuju deci njihova prava da uče, rastu i razvijaju svoje pune potencijale u sigurnom okruženju, upozorava ta organizacija. U saopštenju se navodi da na ovogodišnjem Indeksu o prekinutom detinjstvu, Srbija zauzima 41. mesto od ukupno 172 države sveta, saopšteno je danas.  Bosna i Hercegovina nalazi se na 35. mestu, Crna Gora na 44. a Albanija na 71. mestu.  Navodi se da podaci, prikupljeni većinom od agencija UN, govore kako su pokazatelji poput smrtnosti dece ispod pet godina starosti, broja maloletničkih trudnoća i broja dece koja obavljaju rad na ulici učinili da Srbija zauzme nižu poziciju u odnosu na druge evropske zemlje, ali i neke susedne države.
S druge strane, Slovenija koja se našla u samom vrhu liste dokazuje da promišljena odluka da se investira u zdravlje i dobrobit dece može imati veći učinak nego nacionalno bogatstvo – i da je promena moguća kada dobrobit dece postane prioritet.

Brnabić: Zakon, ako treba i silom!

U sredu, 31. maja održana je još jedna, treća po redu i posebno razočaravajuća runda pregovora između sindikata i predstavnika resornih ministarstava, a u cilju da se upodobi zakon o javnim poslenicima, a u skladu sa onim o čemu je odavno postignut konsenzus između socijalnih partnera i, na kraju krajeva, potpisan Sporazum nakon poslednjeg štrajka. Nažalost, sada se vidi da je zakon koji je na stolu sasvim nešto drugo i od dogovorenog, a još više od onoga što su želeli i predlagali sindikati – zakon koji bi uredio prvenstveno plate za sve direktne i indirektne budžetske korisnike na pravičan i transparentan način. Nažalost, sada je potpuno jasno da od tog posla neće biti ništa.
„Predstavnici SRPS-a, odnosno predstavnici NSPRV koji su u ime SRPS-a bili u pregovaračkom timu, su zatražili odgovore na neka od ovih pitanja i pismenim putem pre samog sastanka. Takođe, zahtevali smo objašnjenje izjave ministarke Ane Brnabić, koja je rekla da će ovaj zakon biti donet političkom odlukom ako se bude moralo i najavila štrajkove i proteste. Od predstavnika predlagača smo dobijali uveravanje da pomenuta ministarka nije ni imala uvid u ono što mi na sastancima radimo. Naravno, u tako nešto nismo mogli poverovati. Od predstavnika iz Ministarstva finansija smo, između redova, obavešteni da se suma za plate teško može povećavati, da i dalje svaki služba ima svoj budžet, što jasno ukazuje da se ovim zakonom samo pokušava konzervitrati postojeće stanje” kaže  Dušan Kokot,  potpredsednik NSPRV i  učesnik pregovora.

Strane studente muči nostrifikacija

Na novosadskom univerzitetu značajan broj studenata dolazi iz inostranstva, a jedan od brojnijih fakulteta, kad je reč o stranim studentima, jeste Medicinski. Iako, kada su dolazili da upišu fakultet nisu morali da polažu razlike ili nostrifikuju diplome, na povratku u rodne zemlje ih čeka obimna procedura kako bi naša diploma bila validna kod njih. Novosadski medicinski fakultet pohađa oko 300 stranaca. Kada su dolazili procedura za upis je bila relativno jednostavna i bez značajnijih razlika u odnosu na studente iz Srbije. Povratak je međutim sasvim druga priča.
Studentkinje sa kojima smo razgovarali kažu da diploma našeg medicinskog fakulteta mora biti potvrđena i u zemljama iz kojih dolaze, a procedura se ralikuje od države do države. “Imamo određene razlike koje moramo polagati, anatomija, fiziologija, patologija i tako dalje, ukupno ih je sedam, što znači da moramo proći vrlo tešku proceduru i najteže je što polažemo nešto što smo već položili. To se razlikuje u odnosu na kolege koje studiraju u Evropskoj Uniji jer se njima diplome odmah priznaju”, kaže Hristina Pateli iz Grčke. Iako naši sagovornici znaju šta ih čeka kada se vrate u svoju zemlju, svako od njih je iz određenih razloga na to spreman zarad obrazovanja u Srbiji. Kod nekoga je to lakši upis našeg fakulteta, dok drugi kao glavni razlog navode kvalitet obrazovanja koje mogu dobiti kod nas. https://www.youtube.com/watch?v=HHk98I3TE-0

Studenti sve češće idu da rade u SAD

Program Work and travel za kulturnu razmenu studenata u SAD sve je popularniji. Godišnje na rad u Ameriku ode između 3 i 4 i po hiljade naših studenata, koji nakon četveromesečnog rada imaju i mesec dana za turistički obilazak. Najviše se biraju poslovi u domenu turizma i ugostiteljstva koji donose i dobar bakšiš. Kako bi svi studenti bili apsolutno bezbedni tokom boravka, američke vlasti proveravaju sve organizacije koje se bave tim programom, kao i poslodavce. Međutim, i studenti takođe moraju da zadovolje određene kriterijume i kažu da su ljudi iz Srbije prepoznati kao izuzetno vredni i zbog toga veoma cenjeni, pa im posao nije teško naći. https://www.youtube.com/watch?v=NLt-xopRVx0

Štrajk u Poljoprivrednoj školi u Vršcu

Poljoprivredna škola Vršac u sredu je stupila u jednodnevni štrajk kojim je izrazila protest zbog ukidanja odeljenja prehrambene struke u ovoj školi. Smer prehrambeni tehničar je bio jedino takvo odeljenje ne samo na teritoriji grada, već i u Južnom Banatu, jer ga nemaju ni škole u Kovinu i Pančevu. Sindikat Poljoprivredne škole Vršac uputio je dopis resornom ministarstvu, a pre par dana i direktno ministru, sa obrazloženjem protesta i priloženim pismima podrške preduzeća sa ove teritorije koja se bave prehrambenom tehnologijom, i zahtevom da se poništi odluka o ukidanju predmetnog odeljenja.

Info dan o mobilnosti studenata s invaliditetom na UNS-u

U novootvorenom Info centru Univerziteta u Novom Sadu u sredu  je održan Info-dan o mobilnosti studenata sa invaliditetom , na kojem su  predstavljene detaljne informacije o projektu Erazmus+ Trans2Work, posvećenom mobilnosti i zapošljavanju studenata sa invaliditetom koji se realizuje uz podršku Evropske unije, partnera iz Evrope i regiona i Univerziteta u Novom Sadu. „Na Univerzitetu u Novom Sadu trenutno studira 74 studenta s invaliditetom i ovaj projekat je i njima omogućio razmenu u vidu dvomesečne plaćene  radne prakse u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Projekat Erazmus+ Trans2Work pruža priliku za sticanje radnog iskustva kroz radnu praksu studentima s invaliditetom koji su na završnim godinama studija, ali i svršenim studentima, ako su diplomirali u poslednjih pet godina”, kaže mentor za studente s invaliditetom na UNS-u Stefan Savić.
Po rečima Stefana Savića interesovanje studenata za ovu praksu bilo je  veliko, a najviše ih je interesovalo gde bi išli na praksu i da li bi i za vreme pakse imali personalnog asistenta. “Naši partneri u zemljama u kojima se sada organizuje praksa, u skladu s afinitetima prijavljenih studenata će  obezbeđivati i odlazak u određene kompanije, a pitanje personalnog asistenta biće rešeno onako kako je sistem podrške rešen u zemlji u koju student odlazi na praksu.Nadamo se da će posle ovog info dana biti i prijava za odlazak na praksu, jer studenti s hendikepom su praktično i do sada mogli da idu na paksu, ali nisu o detaljima nigde mogli da se obaveste i ovo je prvi put da na jednom mestu mogu da dobiju sve informacije”, kaže Stefan Savić.

Visoko obrazovanje je ogledalo društva

Da li je Srbiji potrebno deset privatnih i osam državnih univerziteta? Da li smo kao država bili spremni za privatno visoko školstvo? Možda bi valjalo formirati univerzitet Srbije sa kampusima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu? Zašto nemamo državni računarski fakultet? – neka su od pitanja koja su istaknuta na okruglom stolu „Univerziteti u Srbiji – stojimo li u mestu ili idemo dalje”. Skup je organizovao Odbor za visoko obrazovanje Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).  Predsednik tog odbora akademik Dušan Teodorović naglasio je da nepotizam na fakultetima ide dotle da se „sinovi i ćerke postavljaju za asistente čak ne na susednoj katedri”. Pitajući može li da se izađe na kraj intelektualnoj krađi, ukazao je na problem masovnih plagijata. U interesu države je, smatra on, da se promeni procedura za izbor u univerzitetska zvanja, da u komisiji koja odlučuje ne bi smeli da budu prijatelji kandidata.

Mašinskih i pravnih fakulteta koliko hoćete, a …

Mreži ovdašnjeg visokog obrazovanja pripada i 65 visokih škola strukovnih studija, podsetio je prof. dr Dejan Popović, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. – Medicinskih fakulteta ima šest. Imamo mašinskih i pravnih fakulteta koliko hoćete. Kako uvesti racionalnost u celu tu organizaciju? Bez promena u društvenoj bazi odgovora nema. Slika visokog obrazovanja verna je refleksija društvenih zbivanja, dominacije političke nad ekonomskom sferom. Postoje i dobri primeri u privatnim i loši u državnim univerzitetima, ali problem će postojati dok god tržište bude prihvatalo bilo kakvu diplomu – smatra on.

U kojoj meri integrisati visoko obrazovanje

Posebno pitanje bilo je i potrebna integracija visokog obrazovanja i u kojoj meri. Da je funkcionalna integracija u povoju, ilustrovao je dr Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu i predsednik Zajednice državnih univerziteta Srbije, osnovane pre nešto manje od godinu dana. – Zajednica državnih univerziteta ima istog osnivača, probleme, ciljeve i potrebe. Na primer, napravili smo listu laboratorija i opreme na sajtu Univerziteta u Novom Sadu, da naši nastavnici i saradnici sa različitih fakulteta mogu da ih koriste. Ispostavilo se imamo 247 različitih laboratorija. Na nivou države, ne znamo tačno šta koji univerzitet ima i trenutno radimo na tome – kazao je Nikolić.

Fakulteti bez nastavnika i zgrade!

Dok se u svetu prvo obezbedi zdanje i predavački kadar pa se onda upisuju studenti, kod nas se studenti upisuju na fakultete bez nastavnika i zgrade, kako je ukazao dr Miloš Đuran, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, dopisni član SANU. – Pre 17 godina tako smo osnovali Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu, koji još nema svoju zgradu, nastava se odvija na šest-sedam mesta, a nastavnici dolaze sa strane – dočarava Đuran.

Studenti na praksi u 16 novosadskih IT kompanija

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu juče su svečano potpisani ugovori između ovog fakulteta i 16 novosadskih kompanija iz oblasti informacionih tehnologija. Ovim ugovorima definisana je saradnja između PMF-a i ovih kompanija u obezbeđivanju prakse za studente. Ugovore s PMF-om potpisali su, između otalih i predstavnici kompanija ACME Softnjare DOO, BCool IT doo, Digitaz Information Tečnology DOO, Edžecom doo, Edžecom Nord doo, EDŽLRT DOO, LighSoft DOO, LJA Cube doo, Rendered Tedžt, Simple Task DOO, Sidžsentidž doo, Synečron Srb DOO, The Logos Vision Doo, Vivify Ideas doo, Yu Spin d.o.o „Jak IT sektor preduslov je razvoja svake zemlje i mi na PMF-u smo toga itekako svesni jer školujemo kadrove u oblasti računarskih nauka i informacionih tehnologija“, rekla je dekanica PMF-a profesorka dr Milica Pavkov Hrvojević.
„Veoma nam je važno da naši studenti imaju gde da teorijska znanja, koja steknu na fakuletu, primene u praksi, pa smo i do sada sarađivali s privredom i imamo već potpisanih 14 sporazuma o saradnji. Ovo je nov korak koji je tu saradnju precizno i jednobrazo definisao“. Po rečima inicijatora ove akcije profesora dr Miloša Rackovića, juče potpisani ugovori studentima će omogućiti da na organizovan način, po jasnim pravilima, dođu do firmi u kojima će raditi konkretne zadatke, a urađeno će se kasnije i na Fakultetu proveravati i vrednovati. va praksa u tajanju od 30 dana, studentima donosi 10 ESP bodova.Takođe, kompanije će imati priliku da i u toku studija upoznaju buduće stručnjake, procene ih , pa možda i stipendiraju ili im posle zvršenih studija ponude posao.

Godišnjica Galerije Matice srpske

Svečanošću na Trgu galerija u sredu 1. juna je obeležen završetak radova na obnovi fasade i početak proslave 170 godina Galerije Matice srpske. Na svečanosti prisutnima su se  obratili ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, upravnica Galerije dr Tijana Palkovljević Bugarski i predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke Marinos Vatis, rečeno je na konferenciji za novinare. Svetlosna projekciju na obnovljenoj fasadi, rad profesora Srđana Radakovića, predstaviće dvadesete i tridesete godine 20. veka i pokazati sponu između filmske aktivnosti likovnih umetnika u Evropi sa začetkom umetničkih aktivnosti u okviru Muzeja Matice srpske.
Kadrovi iz filmova “Međučin”, “Anemični bioskop” i “Ritam 21”, u kojima se pojavljuju umetnici poput Marsela Dišana, Fransisa Pikabia i Mana Reja, povezani su s najreprezentativnijim delima Uroša Predića, Paje Jovanovića, Save Šumanovića, Ivana Tabakovića koja se čuvaju u Galeriji Matice srpske. Svetlosnu igru na fasadi pratiće izvođenje kompozicija profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu Nebojše Jovana Živkovića – “Trioperuno” i “Fanfare for Brass & Percussion” koje će predstaviti studenti Akademije.
U godini obeležavanja jubileja Galerija Matice srpske završava adaptaciju zgrade u kojoj se nalazi od 1958. godine, a koja od tada nije obnavljana.(→Press Clipping)

“Ruža uvela” i “Na Drini Ćuprija” na Sterijinom pozorju

Na završenoj petoj večeri 62. Sterijinog pozorja izvedene su dve predstave u takmičarskoj selekciji: “Ruža, uvela” i “Na Drini ćuprija”.  U okviru Pozorja mladih, studenti moskovske dramske akademije “Gitis” izveli su koreografsku adaptaciju – “San hotela Šekspir”, a studenti Akademije umetnosti iz Banjaluke, kolaž dramskih adaptacija. U okviru pratećeg programa, predstavljena je knjiga “Dnevnik upravnika pozorišta”, Milana Đokovića. U Srpskom narodnom pozorištu u toku je Sterijino pozorje, 62. po redu. Do 3. juna biće izvedeno 16 predstava.

Anja Antić oboom pozlatila i Rim

Trinaestogodišnja Novosađanka Anja Antić je nesvakidašnji muzički talenat. Nije prošla ni jedna godina od kako je pre pet godina upisala Muzičku školu “Isidor Bajić” u Novom Sadu u klasi profesorice Ljiljane Segedi, a da nije osvojila prvu nagradu svirajući obou. Ovog puta bila je najbolja u Rimu.  “Jako sam želela da učestvujem na takmičenju u Rimu. Vredno sam vežbala po tri sata dnevno, ponekad i više poslednjih meseci. Nije prošla nijedna subota od početka školske godine a da profesorica, korepetitor i ja nismo vežbali. Ali, trud se, kao i uvek do sada isplatio. Pobedila sam na međunarodnom takmičenju Premio klivis u Rimu”, kaže Anja. “Nije nam bilo lako. Od naših skromnih primanja nije bilo šanse da obezbedimo potreban novac za put i boravak u Rimu. Ipak, zahvaljujući pomoći sponzora koje smo sami našli otputovali smo i Anja je opravdala ukazano poverenje”, veli mama Nataša. “Osim nesvakidašnjeg talenta, ono što Anju čini posebnom i donosi rezultate su Anjina upornost, rad i posvećenost. Ona vredno svakodnevno vežba, često nastupa i to je dobitna, prava kombinacija”, objašnjava profesorica Ljiljana Segedi.
Na IV međunarodnom muzičkom takmičenju “Premio klivis” u Rimu učestvovali su mladi iz čitave Evrope. Anja je spremila program od 8 minuta i uz pratnju korepetitora Duška Švonje osvojila prvu nagradu i time i učešće na završnom koncertu koji je održan u svečanoj sali Serafikuma 28. maja, poslednjeg dana takmičenja.

Performans mladih Evropljana u centru Vršca

Projekat “Playing for equality”, podržan od strane programa Erasmus+ Evropske komisije, ima za cilj promociju ljudskih prava i jednakosti kroz pozorišni pristup. Nosilac projekta u Srbiji je Organizacija kreativnog okupljanja „OKO” iz Beograda, a u Vršcu je sproveden petodnevni trening kurs, koji je završen performansom mladih Evropljana u centru grada. Performans održan 31. majana gradskom trgu u centru grada završna je aktivnost treninga sprovedenog u okviru projekta “Playing for equality”, koji je okupio 30 učesnika iz 11 evropskih zemalja. Mladi ljudi iz Španije, Italije, Portugalije, Grčke, Turska, Mađarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije razgovarali su u Vršcu o ljudskim pravima i jednakosti, razmenjivali iskustva i savete za razvijanje tolerancije i prihvatanje različitosti.
Domaćin mladim Evropljanima u Vršcu bila je Kancelarija za mlade, za koju je učešće u ovakvim projektima dragoceno, jer je trenutno u procesu akreditacije za Evropski volonterski servis: „To znači da će vršačka omladina moći da putuje po evropskim zemljama od 2 do 12 meseci, i da tamo volontira, odnosno bude deo tog velikog Evropskog omladinskog servisa, i takođe mi ćemo moći da ugostimo volontere iz svih tih zemalja, a čitava ideja i jeste da razmenjujemo iskustva i kulturno nasleđe.”, objašnjava Adrijana Barši, koordinatorka Kancelarija za mlade Vršac
Aktivnosti u okviru projekta već su sprovedene u Beogradu i uslediće još jedno okupljanje u Nišu, a po povratku u svoje zemlje, mladi treba da kroz pozorišni prikaz koji sami osmisle, pokušaju da približe svoj svakodnevni život i probleme zajednici u kojoj žive, pa će rezultat projekta biti zapravo 11 predstava ili performansa na temu ljudskih prava.(→Press Clipping)

Uspeh “Isidorine” gimnazije na Aplauz festivalu

Učenici Dramske sekcije na engleskom jeziku Gimnazije “Isidora Sekulić” učestvovali su na Međunarodnom festivalu školskog teatra, Aplauz festivalu, u rumunskom gradu Konstanci, koji je organizovan deveti put u periodu od 21. do 25. maja 2017. godine.  Organizator Festivala je Nacionalni koledž Mirča čel Batran iz Konstance. U takmičarskoj konkurenciji učestvovalo je 12 pozorišnih trupa iz Bugarske, Moldavije, Srbije i Rumunije. Naša pozorišna trupa je prva iz Srbije koja je učestvovala na Festivalu. Učenici Gimnazije “Isidora Sekulić” izveli su Šekspirovog Hamleta na engleskom jeziku, čija je premijera bila u okviru četvrtog Festivala školskog teatra na stranom jeziku (Foreign Language Drama Festival) u Pozorištu mladih u Novom Sadu. Stručni žiri pohvalio je učenike i dodelio treći nagradu za predstavu u celini. Na Festival je otputovalo 11 učenika u pratnji profesorke engleskog jezika Bosiljke Trifunović Vernački i profesorke veronauke Božidarke Andrić. Cilj manifestacije je promocija pozorišne umetnosti, saradnja školskih ustanova i međukulturna razmena učenika i profesora. Za sve učesnike Festivala organizovani su obilasci kulturno – istorijskih znamenitosti Konstance i pozorišne radionice sa profesionalnim glumcima i koreografima. Učesnici su imali prilike da budu gosti u Nacionalnom koledžu Mirča čel Batran i upoznaju se sa načinom rada u njihovim školama.

Sedam zlata za Andreja iz Stare Pazove

Da je Srbija nepresušan izvor talenata potvrđuje Andrej Radovanovič učenik izdvojenog odeljenja u Staroj Pazovi Osnovne muzičke škole „Teodor Toša Andrejević” sa sedištem u Rumi koji je tokom ove školske godine na 7 takmičenja osvojio 7 prvih nagrada. Harmonika pod njegovim prstima postaje igračka na kojoj najviše voli da svira ozbiljnu muziku. Desetogodišnji Andrej Radovanović iz Stare Pazove svojom muzikalnošću, spretnošću i posvećenošću potvrđuje da je uspeh neizbežan kada se radi o istinskoj želji da uspe i napreduje bez obzira na prve nagrade koje je nizao tokom proteklih meseci na internacionalnim takmičenjima.
Otac Simo od koga je nasledio talenat je na svakom takmičenju uz svog mezimca, ali seća se da na samom početku nije bilo lako izdvojiti preko 600 evra za kupovinu kvalitetnog instrumenta. Na poslednjem takmičenju održanom proteklog vikenda u Lazarevcu ovaj talentovani dečak beleži i sedmo zlato. Među učenicima iz čitavog sveta, Andrej ima najmanje iskustva što ga ne sprečava u želji da oduševi žiri. Učenik druge godine izdvojenog odeljenja u Staroj Pazovi Osnovne muzičke škole „Teodor Toša Andrejević” radi sa profesorom Damirom Vasiljevićem Toskićem, odličan je đak, a svoje školovanje i usavršavanje znanja na harmonici, kako kaže, nastavlja u Nemačkoj.

Petnica nastavlja da podržava mlade naučne talente

Istraživačka stanica Petnica proteklog vikenda je ugostila dvadeset predstavnika organizacija koje se bave naučnim obrazovanjem, talentima u nauci i izuzetnošću mladih na godišnjoj konferenciji. Predstavnici su razgovarali o unapređenju načina identifikacije talenata i modernim obrazovnim programima za njih, navodi se u saopštenju. Mreža organizacija za izuzetnost mladih okuplja organizacije širom sveta koje se bave mladim talentima, njihovom posebnošću, i obrazovnim programima prilagođenim za one sa dodatnom motivacijom. Mreža je registrovana u Nemačkoj, a članice dolaze sa svih kontinenata. O svom utisku sa konferencije nekadašnji predsednik Mreže koji dolazi iz Izraela Zvi Paltiel kaže da je u svetu nema mnogo organizacija koje se bavi mladim talentima i izuzetnošću, stoga je važno da se mladima koji pokazuju interesovanje za učenje i istraživanje posveti pažnja na pravi način, jer su bitni za razvoj čovečanstva.
Ovogodišnji skup trajao je od 26. do 28. maja, a Istraživačka stanica Petnica ugostila je predstavnike iz Nemačke, Izraela, Poljske, Češke, Mađarske, Rumunije, Danske, Španije, Italije, Hrvatske i Srbije. Istraživačka stanice Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna. Kroz programe ISP do sada je prošlo 50.000 učesnika. Ove godine obeležava 35 godina rada.

Maturantkinja Karlovačke nadmašila konkurenciju

Osvojivši 94,12  bodova u petoj, najvišoj kategoriji HIPO takmičenja u poznavanju engleskog jezika, koje je održano od 13. do 15. maja u italijanskom gradiću Lido di Jesolo, maturantkinja Karlovačke gimnazije Emilija Micković postala je pob  ednica tog nadmetanja u pomenutoj grupi. Od kolikog značaja je njen uspeh najbolje govori podatak da je znanje engleskog na ovom takmičenju odmeravalo 15.500 mladih od devet do 19 godina iz 20 zemalja sveta, a u finale ušlo svega njih 85. “Ovo mi je druga godina da učestvujem na tom takmičenju”, kaže Emilija i dodaje da je u pitanju Hipo takmičenje koje se održva petu godinu za redom, a sastojalo iz tri kruga.
Prvi krug je bio na nivou škole, drugi – polufinale koje se održavalo u svim većim gradovima , a finale je bilo u Lido di Jesolo u Italiji. Test je bio sastavljen  iz četiri dela – razumevanje teksta, pisanje sastava, govor  i slušanje.  “Bila je to i lepa  prilika da upoznamo decu s drugih kontinenata  i da se družimo, na kraju i da koristimo taj engleski koji toliko učimo. Puno mi znači ova pobeda iz dva razloga. Pre svega,  lepo je kada tvoj trud i rad budu prepoznati i cenjeni, a s druge strane značajna je i činjenica da zahvaljujući tome  mogu da se upišem na fakultet bez polaganja prijemnog ispita”, kaže Emilija Micković.
Emilijina profesorka Miona Brkanić kaže da razlika između broja bodova koje je njena učenica osvojila i sledećeg na listi puno govori. Drugoplasirani je imao 88,24 procenata. “U jakoj konkurenciji presudilo je Emilijino odlično poznavanje engleskog jezika i ona je ubedljivo pobedila ostale takmičare u toj najvišoj kategoriji”, kaže Miona Brkanić. Prema njenim relima, osim talenta i znanja, nju krase i druge osobine, koje su joj obezbedile trijumf. Staloženost, usredsređensot, istrajnost, marljivost, motivisanost, oštrounost, snalažljivost, pronicljivost su neke od njih. Zlatna medalja koja je obeležila kraj Emilijinog školovanja u Karlovačkoj gimnaziji, predstavlja lep početak njenog daljeg uspešnog školovanja. O Emiliji Micković će se tek čuti. Ova svršena učenica Karlovačke gimnazije planira da studira anglistiku, a profesorka dodaje da je misli da se Emilija neće zaustaviti samo na osnovnim studijama. Karlovačka gimnazija je i prošle godine zabeležila uspeh na tom takmičenju. Tada učenica četvrtog razreda, Ksenija Došen takođe je osvojila prvu nagradu. Ovog puta je to Onlajn kurs Univerziteta u Mizuriju.

Đura Jakšić na francuskom u izdanju BKC-a

Izabrane pesme Đure Jakšića, u prevodu na francuski jezik dr Borisa Lazića iz Nice, Banatski kulturni centar objavljuje u godini kada se obeležava 185 godina od rođenja pesnika. Dvojezična srpsko-francuska zbirka objavljena je pod nazivom „PONOĆ i druge pesme / MINUIT et autres poemes”. Priređivač i prevodilac dr Boris Lazić u pogovoru za francuskog čitaoca, ali i kao podsetnik sa srpsku čitalačku publiku, o Đuri Jakšiću navodi sledeće: “Slikar i učitelj crtanja, pesnik, dramski pisac i pripovedač, Đura Jakšić je romantičar bez premca. Divio se Rembrantu i Rubensu u umetnosti, Bajronu i Petefiju u književnosti. Jakšić je autor izražene poetske osobenosti, naglašenog lirizma, rođeni buntovnik, pesnik individualne drame i neutaženih strasti.”(→Press Clipping)

Učenici izumeli pametne košnice

Četvoro učenika prvog razreda specijalno informatičkog smera Prve kragujevačke gimnazije osmislio je neobičan izum koji će olakšati pčelarima u proveri samih košnica i sprečavanju bolesti kod pčela. Pametna košnica komunicira sa pčelarima putem kamere a senzorima meri temperaturu i vlažnost vazduha unutar same košnice. Pametna košnica izum kragujevačkih gimnazijalac osmišljena je sa ciljem da se zaštite pčele i da se dosta olakša pčelarima prilikom obilaženja košnica koje se često nalaze daleko od imanja. Izum se sastoji od rama sa senzorima uz pomoć koji se meri temperatura i vlažnost vazduha, dok kamera i mikrofon pčelaru daje mogućnost da vidi šta se dešava u samoj košnici.
“On sa košnicom komunicira preko interneta odnosno pristupom određenoj web adresi. Pčelar može da vidi kroz kameru šta se događa na samom ulazu u košnicu, može da čuje na svakih 10 minuta, kada se i pravi snimak, zvuk u košnici ali i da proveri temperaturu i vlažnost vazduha”, kaže Jovana Milošević, učenica prvog razreda specijalno informatičkog odeljenja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Na Nacionalnom takmičenju najboljih đačkih kompanija ovi gimnazijalci, koji su bili i najmlađi učesnici osvojili su pametnom košnicom, kao kompanija “Legobuž” prvo mesto. Kažu i da su pčelari pokazali interesovanje za njihov proizod.(→Press Clipping)

Na Trgu slobode crtežima protiv nikotina

Pod sloganom „Duvan – pretnja razvoju”, Dom zdravlja „Novi Sad” je uz partnerske institucije u sredu 31 maja  na Trgu slobode obeležio Svetski dan bez duvanskog dima. U okviru već tradicionalne manifestacije, sugrađani su imali priliku da besplatno prekontrolišu šećer u krvi, kao i ugljen-monoksid u izdahu aparatom „Smokerlyzer”, izmere krvni pritisak, težinu i BMI, urade spirometriju pluća, provere visinu zavisnosti od nikotina i popune anketni upitnik. Svako ko je ostavio jednu cigaretu, dobijao je flašicu s vodom.
Po podacima istraživanja zdravstvenog stanja stanovništva 2013. godine, svaka treća osoba je pušač, što predstavlja oko 35 odsto stanovništva. Taj procenat bio je značajno veći pre 10-15 godina, nakon čega su sprovedene najveće kampanje i akcije u borbi protiv duvanskih proizvoda.U akciju su se, na poziv Savetovališta za mlade, uključili i učenici nižih razreda Privatne osnovne škole „Mika Antić”, koji su delili flajere i imali zadatak da nacrtaju plakate koji govore o tome kako oni doživljavaju pušenje i zašto misle da stariji ne bi trebalo da puše.”Zajedno smo nacrtale ovaj crtež”, objašnjavaju učenice prvog i trećeg razreda pomenute škole Elena Svirčević i Mila Bursać. On prikazuje devojčicu i pored nje precrtanu slika cigarete.(→Press Clipping)

Vremeplov:  Tesla u Beogradu

Na jučerašnji dan 31. maja 1892 godine srpski naučnik Nikola Tesla doputovao je iz SAD u jedinu posetu Beogradu, gde mu je na železničkoj stanici priređen doček. Sa ministrom prosvete Androm Mitrovićem primljen je u audijenciju kod kralja Aleksandra Obrenovića. Posetio je i Narodni muzej i Veliku školu (Univerzitet), gde je o svom radu govorio studentima i profesorima, a sa srpskim fizičarem Đorđem Stanojevićem razgovarao je o započetoj gradnji prve električne centrale u Beogradu.

Vremeplov: Jaša Prodanović

Srpski  političar i pisac Jaša Prodanović, član Srpske akademije nauka i umetnosti umro je 31. maja 1948 godine. U kraljevini Srbiji bio je ministar prosvete i ministar privrede, a posle Drugog svetskog rata potpredsednik vlade FNRJ. Kao ministar privrede izborio je 1910. u skupštini usvajanje Zakona o radnjama, kojim su stvorene radničke i druge komore i uvedeno zaštitno radno zakonodavstvo. S Ljubom Stojanovićem osnovao je 1921. Republikansku stranku, koju je predvodio do smrti 1948. Uređivao je više časopisa (“Narodna misao”, “Ođek”, “Glasnik Profesorskog društva”), priredio dve antologije narodnih pesama i pripovedaka i celokupna dela Jovana Jovanovića Zmaja, Jove Ilića, Svetislava Vulovića i Laze Lazarevića. Ostala dela: “Ustavni razvitak i ustavne borbe u Srbiji”, “Vuk Karadžić i Miloš Obrenović”, “Istorija političkih stranaka i struja u Srbiji”, “Naši i strani”, “Naša narodna književnost”.

Vremeplov:  Glinka

Ruski kompozitor Mihail Ivanovič Glinka, tvorac ruskog nacionalnog stila rođen je 31. maja 1804 godine. Autor je prve ruske nacionalne opere “Život za cara”. Prvobitni naziv je navodno bio “Ivan Susanjin”, ali je, prema želji cara Nikolaja I preimenovana. Prema istoimenoj poemi Aleksandra Puškina, napisao je libreto za operu “Ruslan i Ljudmila”. Ostala dela: fantazija “Kamarinskaja” (na teme iz ruskih narodnih pesama), španske uvertire “Aragonska hota”, “Noć u Madridu”, kamerna muzika, romanse, crkvena muzika, solo pesme.

Digitalno nasilje sve češće među decom

Istraživanja pokazuju da je svako četvrto dete žrtva vršnjačkog nasilja, a digitalno nasilje je sve češće među decom, rečeno je u sredu 31. maja Prvoj konferenciji o vršnjačkom nasilju organizovane u okviru projekta “Drug nije meta”. Glavni koordinator za prevenciju nasilja Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih Biljana Kikić Grujić kaže da u Srbiji postoji vršnjačko nasilje. ”Da li vršnjačkog nasilja ima više ili manje je diskutabilno zato što smo u odnosu na pre 10 godina postali senzibilniji, odnosno, znamo da prepoznamo neki oblik nasilja koji se javlja”, rekla je Kikić Grujić. Prema njenim rečima, ono što je trend u svetu, pa i u Srbiji, jeste da vršnjačko nasilje menja oblik – iz stvarnog sveta prelazi u virtuelni svet. ”Kažemo da ne postoji granica stvarnog i virtuelnog sveta jer svađa koja započne u stvarnom svetu – školi ili van škole, se prenosi u virtuelni svet i na kraju rezultira tučom u stvarnom svetu”, rekla je Kikić Grujić. Ona je istakla i da se vršnjačko nasilje ne može izdvojiti, niti se može o njemu pričati kao izdvojenom faktoru.
”Pre 20 godina, kada je neko pravio problem u školi, sa njim niko nije želeo da se druži ili bar veliki broj dece nije želeo da se druži. Danas su takva deca lideri, vođe, uzori”, rekla je Kikić Grujić, dodajući da je problem u poremećaju vrednosti u vršnjačkim grupama. Kako kaže, sa druge strane postoji ”spavanje institucija”. ”Ne možemo reći da ne postoji reagovanje institucija, ono postoji, ali mi se čini da postoji tek kada se desi neki oblik vršnjačkog nasilja koji rezultuje pokušajem ili izvršenjem samoubistva deteta”, rekla je Kikić Grujić. Ona je ocenila i da je preventivni rad negde zatajio ili da bi trebalo da se pojača da bi imalo efekta i na samu decu. ”Sakrivanje bilo kog oblika vršnjačkog nasilja i uopšte nasilja i zlostavljanja dece, da li u stvarnom ili virtuelnom svetu, samo će rezultovati da će posle nekog određenog vremena taj problem eskalirati”, zaključila je Kikić Grujić.

Prva tinejdžerska cigareta već u 13. godini

Prvu cigaretu srednjoškolci u Srbiji zapale u uzrastu između 13 i 15 godina, puše u proseku pola paklice dnevno i mesečno na cigarete troše između dve i 10 hiljada dinara, pokazalo je istraživanje srednjoškolaca od 15 do 19 godina o pušenju, povodiom Svetskog dana borbe protiv duvanskog dima, 31. maja. To istraživanje, rađeno za potrebe fondacije Hemofarm i sajta www.bezduvana.rs koji okuplja zajednicu onih koji žele da se odviknu od duvana, pokazalo je i da srednjoškolci u Srbiji novac za cigarete uglavnom dobijaju od roditelja, kao i da ih pušenje asocira na relaksaciju i opuštanje. Istraživanje je pokazalo i da najveći podsticaj za posezanje za prvom cigaretom dolazi od vršnjaka, ali i posredno – od porodice u kojoj ima pušača.  Većina ispitanika je navela i da su njihovi najbliži prijatelji pušači i da vršnjaci imaju presudan uticaj na njih, kao i da su mesta na kojima najčešće puše su škola i tokom izlaska sa društvom. Prema rezultatima istraživanja, mladi samo pušenje ne vide kao bolest zavisnosti i nemaju ni želju ni potrebu da ostave pušenje, a većina ispitanika smatra i da je mesec dana realan period za odvikavanje od duvana. Kao glavnu poteškoću prilikom ostavljanja cigareta mladi navode okruženje, odnosno vršnjake i članove porodice, koje uglavnom čine pušači, a asocijacija na ostavljanje cigareta su im tablete, flasteri, elektronske cigarete, savetovališta i  knjige.
Istraživanje je pokazalo da su srednjoškolci uzrasta od 15 do 19 godina vrlo dobro informisani o štetnim posledicama pušenja i kao takve su prepoznati, kašalj, glavobolja, smanjenje kondicije, žuti zubi, nokti i koža, ubrzavanje starenja, rak pluća, jezika i grla. (→Press Clipping)

Australija će zabraniti pedofilima da putuju iz zemlje

Australijska vlada planira da zabrani osuđenim pedofilima da putuju van zemlje, a to se smatra prvim takvim potezom čiji je cilj da se od eksploatacije zaštite deca iz jugoistočne Azije. Kako se navodi, australijski pedofili poznati su po tome što odlaze na jeftine odmore na obližnja jugoistočna i pacifička ostrva, gde zlostavljaju decu, prenosi AP.  Ministarka spoljnih poslova Džuli Bišop kazala je da bi oduzela pasoše pedofilima, kojih ima oko 20.000 registrovanih, a novi zakoni uskoro će se naći pred australijskim parlamentom. “U porastu je zabrinutost zajednice o seksualnoj eksploataciji ranjive dece, a ta zabrinutost zajednice je opravdana”, rekla je Bišop novinarima i dodala da je samo u toku prošle prošle godine, oko 800 registrovanih pedofila putovalo u inostranstvo, a polovina njih je išla na destinacije na jugoistoku Azije. Prema njenim rečima, novi zakoni će od Australije napraviti svetskog lidera u zaštiti ugrožene dece u regionu od onoga što je nazvala “dečiji seks turizam”. Ona je dodala i da vlade u azijsko-pacifičkom regionu žele da Australija učini više kako bi se zaustavili pedofili. Australijski ministar pravde Majkl Kinan istakao je da ni jedna država nema zabranu te vrste i naglasio da će oko 2.500 novoosuđenih pedofila biti dodato u registar pedofila, kao i da će i oni ostati bez pasoša.

By admin

Leave a Reply