Ne dečijem radu

Konflikti u svetu  su naterali jedno od 80 dece da napusti svoj dom, 168 miliona dece u svetu uključeno je u dečiji rad – 85 miliona od njih u štetan rad – što je broj veći od ukupnog broja dece u Evropi (138 miliona)

Za svako četvrto dete detinjstvo prerano završilo

  Za najmanje 700 miliona dece, odnosno jednu četvrtinu svetske populacije dece, detinjstvo se prerano završilo, upozorila je organizacija Sejv d čildren (Save the Children).  Slovenija koja sa Norveškom deli prvo mesto među zemljama sveta u kojima je detinjstvo najmanje ugroženo, s  druge strane, dokazuje da promišljena odluka da se investira u zdravlje i dobrobit dece može imati veći učinak nego nacionalno bogatstvo – i da je promena moguća kada dobrobit dece postane prioritet.
U okviru globalne kampanje Svako dete #bezIZUZETKA Save the Children  pozvao je države da ulažu u svu decu, te da garantuju da će finansijske barijere koje sprečavaju decu da dobiju kvalitetne osnovne usluge biti uklonjene.  “S obzirom na pokazatelje koji se odnose na Srbiju, posebnu pažnju skrećemo na potrebu za većim ulaganjima u oblasti zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja, u koje treba uključiti i decu u izbeglištvu i migracijama koji se trenutno nalaze u Srbiji”, ističe direktorka Sejv d čildren za severozapadni Balkan Andrea Žeravčić.  U izveštaju se takođe kaže da su detinjstva najviše ugrožena u zapadnim i centralnim afričkim zemljama – najlošije rangiran je Niger, zatim slede Angola, Mali, Centralnoafrička Republika i Somalija.

Indeks prekinutog detinjstva: Srbija na 41. mestu

Prema indeksu o prekinutom detinjstvu, Srbija zauzima 41. mesto od ukupno 172 države sveta.

Svake dve sekunde jedna devojčica rodi dete

Save the Children navodi  da više od 16.000 dece dnevno umre pre nego što napuni pet godina, najčešće od uzroka koji se mogu sprečiti, približno četvrtina od sve dece na svetu ispod pet godina starosti (156 miliona) ima fizičke i mentalne smetnje u razvoju usled neuhranjenosti, dok svako šesto dete školskog uzrasta širom sveta trenutno ne ide u školu.
Svakih sedam sekundi u svetu se uda jedna devojčica mlađa od 15 godina, navodi se u izveštaju i dodaje da u svetu, svake dve sekunde jedna devojčica rodi dete.

Prijemni ispiti u srednjim muzičkim školama do 3. juna

Prijemni ispiti u srednjim muzičkim školama su u toku i završavaju danas 3. juna. Za muzičke talente u klupama prvog razreda predviđeno je 976 mesta, a prijavilo se 1.210 devojčica i dečaka. Provera veštine, darovitosti i znanja za buduće učenike srednjih baletskih škola trajaće od 4. do 6. juna. Za njih je opredeljeno 86 mesta, a da polažu prijemni prijavilo se 126 dojučerašnjih osnovaca. Trodnevni ispit iz crtanja, slikanja i vajanja za osmake koji nameravaju da upišu srednjoškolske umetničke smerove likovne oblasti biće organizovan u petak, subotu i nedelju, i to u dva termina dnevno, od devet sati do podneva, i od 14 do 17 časova. Najmlađa generacija „likovnjaka” u umetničkim školama i odeljenjima brojaće 749 dece, prema planu upisa, a za polaganje prijemnog prijavljen je 941 đak.

Konkurencija veća u „naučnim” nego u umetničkim školama

Kada se na republičkom nivou uporedi broj dece koja su se prijavila da polažu prijemni, za smerove za koje je ta provera znanja uslov za upis, i broj raspoloživih mesta, izgleda da će konkurencija biti veća u „naučnim” nego umetničkim obrazovnim profilima.

U matematičkim gimnazijama 260 mesta, kandidata  559

U matematičkim gimnazijama i odeljenjima planirano je da klupe prvog razreda zauzme ukupno 260 đaka, a kandidata ima 559. Dakle, biće borba znanjem: dvoje na jedno mesto. Slične su procene i za osvajanje klupa u gimnazijskim odeljenjima specijalizovanim za đake obdarene za računarstvo i informatiku, gde je kvota 300 a kandidata 596. Predviđena mesta za darovite fizičare, jednako su atraktivna osmacima. U ponudi ih je samo 60, u tri gimnazije u Srbiji, jer ova odeljenja broje po 20 učenika, a 121 đak želi tu da nastavi obrazovanje.
Prijemni ispit u Matematičkoj gimnaziji, i za upis u matematička odeljenja drugih gimnazija, zakazan je u subotu, od 10 do 12 sati. Đaci sa posebnim sposobnostima za fiziku i računarstvo moći će u nedelju da biraju koji prijemni žele da polažu: iz matematike – od 10 do 12 sati, ili fizike – od 14 do 16 časova. A mogu da polažu i oba testa, s tim što će im se za upis računati samo jedan, bolji rezultat.

Prijemni ispiti u filološkim gimnazijama u subotu i nedelju

Prijemni ispiti u filološkim gimnazijama i odeljenjima su u subotu i nedelju. Za ukupno 552 mesta širom Srbije prijavilo se 753 đaka.

Dvojezična odeljenja: Za 480  mesta konkurisao 861 kandidat

Upisna trka za buduće srednjoškolce praktično je počela. Prvi su na prijemni ispit izašli osmaci koji žele da nastave školovanje u dvojezičnim odeljenjima. Njima je namenjeno 480 mesta, za koja se prijavio 861 kandidat. Ipak, na proveru znanja, koja je obavezna za upis u odeljenja u kojima će se nastava odvijati na srpskom i delom na stranom jeziku, prošle subote izašlo je 744 učenika. To su najnoviji podaci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

“Mala matura” od 14. do 16. juna

Posle prijemnih ispita za upis u srednje škole sve male maturante čeka i polaganje završnog ispita za kraj osnovnog obrazovanja 14, 15. i 16. juna. Srednjoškolce završnih razreda gimnazija i četvorogodišnjih smerova stručnih škola prijemni ispiti za upis studija očekuju od 21. juna do 14. jula, kada će fakulteti i visoke škole primiti novu generaciju brucoša u prvom upisnom krugu.

Evropski pokret: Konkurs za putovanje po Evropi za studente završnih godina fakulteta

Najbolji studenti završnih godina fakulteta u Srbiji mogu od 30. maja do 16. juna da se prijave za besplatno putovanje po Evropi koje će se održati u julu, saopštio je Evropski pokret u Srbiji. Kako se navodi, na konkursu se mogu prijaviti studenti starosti do 26 godina koji su upisani na završne godine osnovnih, master studija i apsolventi sa državnih i privatnih univerziteta u Srbiji. Kriterijumi prema kojima će 50 studenata otići na putovanje su – uspeh na fakultetu, dužina studiranja, poznavanje stranog jezika, materijalno stanje i ranija putovanja po zemljama EU. Lista će biti objavjena 1. jula, a odabrani studenti na putovanje zajedno polaze 23. jula i dobiće Interejl karte, džeparac i međunarodno putno osiguranje. Studenti će prvo obići Berlin i tu će se tri dana družiti sa ostalim učesnicima iz regiona, a nakon toga će sami birati svoje destinacije.  Informacije i formular za konkurisanje mogu se naći na stranici www.putujemouevropu.org. “Na osnovu istraživanje koje je u aprilu ove godine “Epus” sproveo sa Fakultetom političkih nauka, 35 odsto građana Srbije nikada nije putovalo u Evropu, dok je procenat mladih koji uopšte ne putuju oko 15 odsto i to uglavnom zbog lošeg materijalnog stanja”, navodi se u saopštenju. Projekat “Putujemo u Evropu” organizuju 13. godinu zaredom Evropski pokret u Srbiji, Fondacija “Robert Boš” i Balkanski fond za demokratiju.

Ministarstvo o dualnom obrazovanju:
Šira i kvalitetnija ponuda od septembra

Prema podacima Ministarstva prosvete, u dualnom modelu obrazovanja prethodne tri godine učestvovalo je 18 škola, oko 500 đaka i 48 kompanija, a učenici prve generacije školovane po ovom modelu u Pećincima, većinom su zaposleni u kompaniji Boš, gde su imali praksu. Dualno obrazovanje je jedan od najvažnijih projekata za Vladu Republike Srbije i premijera “Za narednu školsku godinu imaćemo širu i kvalitetniju ponudu obrazovanih profila po ovom modelu, ili sa njegovim elementima. U 49 srednjih stručnih škola biće realizovan neki od 19 koji su koncipirani za dualni model učenja, a planira se upis 1.872 učenika. Ovi profili će, u nekim školama, biti realizovani kroz rad u preduzećima ili školskim učionicama-radionicama u maksimalnoj meri, sa ukupno 3.879 učenika” – ističe Gabrijela Grujić, savetnica ministra prosvete za dualno obrazovanje.

Šta je dualno obrazovanje?

Dualno obrazovanje je model srednjeg-stručnog obrazovanja koji podrazumeva da praktičan deo obuke učenici savladaju u kompanijama, dok teoriju uče u školi. Učenici, tako, prve godine praksu imaju jedan dan, druge godine dva, a u trećoj godini provode u kompaniji čak tri dana. Oni koji se dobro pokažu, većinom dobijaju ponudu da ostanu u firmi u kojoj su bili na praksi.

“Sloga”: “Poslodavci će dobiti jeftinu radnu snagu”

Kako se Nacrtom Zakona o dualnom obrazovanju predlaže da đaci imaju 35 časova rada nedeljeno, kako i da za to budu plaćeni polovinom minimalca, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović pita da li će poslodavci u Srbiji time dobiti jeftinu radnu snagu. On ukazuje da je puno radno vreme za zaposlene 40 sati nedeljno, a da je srednjoškolcima namenjeno tek pet manje.
“Poznavajući mentalitet naših poslodavaca postavlja se pitanje da li će učenici građevinske škole ići kod nekog preduzimača i mešati malter za 10.000 dinara mesečno, što je klasično izrabljivanje. Ili u trgovinskim lancima za isti novac raditi na kasi ili puniti rafove” – pita se Veselinović.

Gojkovićeva: Skupština će podržati dualno obrazovanje

Skupština Srbije će podržati napore vlade i nadležnih ministarstava po pitanju uvođenja dualnog obrazovanja kroz stvaranje zakonodavnog okvira, ali i podsticanja privrede da se uključi u ovaj proces, izjavila je večeras predsednica parlamenta Maja Gojković. “Uvođenje dualnog obrazovanja u naš obrazovni sistem je važan preduslov daljeg razvoja Srbije i smanjenja nezaposlenosti, pre svega mlade populacije, kroz bolje usklađivanje obrazovanja i tržišta rada”, rekla je Gojkovićeva na svečanoj akademiji povodom početka projekta Karavan “Duh mladosti” na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja. Ona je istakla da da Srbija prepoznaje važnu ulogu koju mladi imaju u društvu, jer su, kaže, oni pre svega pokretači razvoja.
Kaže da je projekat “Duh mladosti” značajan u promovisanju dualnog obrazovanja i poznavanja učenika i roditelja sa značajem takvog oblika učenja. “Važno je da nastavimo da ulažemo u mlade i uspostavimo partnerski odnos vas i države, ali i podstaknemo vaše povezivanje kako na lokalnom tako i na regionalnom nivou”, poručila je ona mladima i podsetila da je parlament danas ratifikovao sporazum kojim je osnovana Kancelarija za saradnju mladih Zapadnog Balkana. “Verujem da će se ovim činom stvoriti uslovi da mladi Zapadnog Balkana doprinose razvoju čitavog regiona”, dodala je Gojkovićeva. Ona je uverena da budućnost Srbije može biti bolja samo ako je zasnovana na znanju, navodeći da svaka država koja teži razvoju i napretku mora da prepozna i uvaži potencijale mladih, a od posebnog značaja je, kaže, uključivanje mladih u razvoj politika koje se odnose na tu populaciju.

Trans2Work: “Jednak pristup za sve”

Projekat Trans2Work osmišljen je kao dopuna projektima “Jednak pristup za sve: osnaživanje socijalne dimenzije u cilju jačanja evropskog prostora visokog obrazovanja  u Srbiji, “Podrška i uključivanje studenata s hendikepom u visoko obrazovanje u Crnoj Gori i “Jednake mogućnosti za studente sa posebnim potrebama u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini”. I dok su ovi projekti bili usmereni na poboljšanje jednakog pristupa, uključivanje u rad i podršku studentima s hendikepom na visokoškolskim ustanovama ove tri zemlje, Trans2Work projekat nadovezuje se na njih, dopunjujući ih tako što te studente, koji se često suočavaju sa ograničenim pristupom i uspehom na studijskim programima, a to za posledicu ima i ograničenu mogućnost zapošljavanja,  priprema za potrebe tržišta rada posle diplomiranja.

Dani Josifa Marinkovića u Novom Bečeju

Tradiciju srpske solo pesme čuvaju već punih 25 godina „Obzorja na Tisi – Dani Josifa Marinkovića“ u Novom Bečeju, podstičući stvaranje novih kompozicija i afirmaciju mladih pevača. Proslava srebrnog jubileja započela je u petak 26. maja svečanim otkrivanjem biste „Josifa Marinkovića“, koja je rad Zorana Ivanovića i Mirjane Družetić Ivanović, a čiju je izradu i postavljanje finansirala kompanija NIS u okviru programa „Zajednici zajedno“. Početak programa obeležio je i nastup hora Osnovne škole „Miloje Čiplić“, pod dirigentskom palicom Sofije Gurjanov Jegdić.
Usledila je promocija monografije „Obzorja na Tisi“ Dani Josifa Marinkovića u galeriji „Tiske akademije akvarela“, autora Stevana Davidovića. Promovisan je i kompakt-disk na kojem se nalazi 17 kompozicija sa Pozivnih kompozitorskih konkursa za solo pesmu, izvedenih na prethodnih sedam „Obzorja na Tisi“. Stevan Davidović je monografiju nazvao vodiljom koja pokazuje kako raditi dalje, odnosno svojevrsnim priručnikom koji daje na znanje da je jedna manifestacija u maloj sredini uspela da živi sve ove godine. Stručnu pomoć u pisanju monografije Davidoviću je pružila Marija Adamov.
Dodeljene su i plakete „Josif Marinković“ zaslužnima koji su pomagali „Obzorja na Tisi“ u minulim godinama. Jedna od njih je Vera Vitkai Kovač, nekadašnja primadona opere Srpskog narodnog pozorišta i redovna profesorka solo pevanja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Nagradi se nije nadala, a kako kaže, „Obzorja na Tisi“ za nju predstavljaju nešto posebno i izuzetno. Organizacijom 25. Dana Josifa Marinkovića zadovoljan je i Novica Blažin, direktor Doma kulture opštine Novi Bečej koji je iskoristio priliku da se zahvali svima koji su pomogli realizaciju manifestacije.

Filip Moris podržava naučnike

„U Srbiji ima puno talentovanih mladih naučnika, i želimo da im pomognemo ne samo da promovišu principe održivosti kroz svoja naučna istraživanja već da njihovom primenom doprinesu razvoju društva u našoj zemlji“, istakla je Jelena Preradović Stevanović iz Filip Morisa, kompanije koja je i sama do sada uložila preko tri milijarde dolara u naučna istraživanja i zapošljava preko 400 svetski priznatih naučnika iz raznih disciplina u cilju razvoja potencijalno manje štetnih proizvoda. „Na ovaj način, Filip Moris svojim primerom dokazuje važnost naučnih istraživanja i njihove primene u razvoju društva. Mi takođe promovišemo i podržavamo eksterna istraživanja zainteresovanih naučnika u lokalnim naučnim zajednicama koja nezavisno unapređuju i promovišu nauku Filip Morisa.“

Promocija Održivog razvoja do 2030. godine

Ideja ovogodišnjeg programa  „Pokreni se za nauku“ i Konkursa u okvru kojeg su  dodeljene stipendije i grantove u vrednosti od po 600.000 dinara je promocija principa održivog razvoja u skladu sa Agendom Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine. Srbija kao zemlja potpisnica Agende preuzela je obaveze da između ostalog poveća udeo obnovljivih izvora energije i efikasnost potrošnje resursa u različitim sektorima, a program „Pokreni se za nauku“ pruža podršku mladim naučnicima i naučnicama da se posvete istraživanjima i projektima u ovim oblastima. „Razvoj u skladu sa principima održivog razvoja veoma je značajan i za nastavak integracije Srbije u Evropsku uniju“, istakla je Ljubica Maksimović iz Centra za razvoj liderstva, partnerske organizacije kompanije Filip Moris u realizaciji programa „Pokreni se za nauku“.

Novi Sad: Završna priredba predškolaca

Predškolci koji od jeseni sedaju u školske klupe, održali su završnu, godišnju priredbu, na kojoj su pokazali znanja i veštine stečene u vrtiću “Mrvica” Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo” u Novom Sadu. Domaćin mališanima i njihovim najbližima, bio je zabavni park “Starli”. https://www.youtube.com/watch?v=ZTpU3hMP1Nk

Predstavljeni prvi polaznici Svetske akademije za prirodu

Svetska organizacija za prirodu (WWF) saopštila je da je na svečanoj prezentaciji prve WWF Akademije za prirodu održanoj u Donjem Milanovcu, 10 školskih „ambasadorskih“ timova predstavilo rezultate projekata koje su tokom godine razvijali i sprovodili zajedno sa upravljačima zaštićenih područja.  Kako se navodi,  program akademije obuhvatio je mnoge teme, uključujuči zaštićena područja, njihov značaj za ljude i prirodu, ekološki otisak, odnosno životni stil i uticaj ljudi na prirodu, kao i načine aktivnog učešća građana u očuvanju prirode.  Dodaje se da su filmovi i pozorišne predstave na temu zaštite prirode, izgradnja modela zaštićenog područja u školskom drvorištu, osmišljavanje i produkcija promotivnih materijala, foto izložba, samo neki od rezultata rada timova učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola iz Srbije, koje su osmišljavali u saradnji sa zaposlenima iz nacionalnih parkova Đerdap, Tara i Fruška gora, Specijalnim rezervatom prirode Gornje Podunavlje i Predelom izuzetnih odlika Avala.
U saopštenju se podseća da je WWF akademija za prirodu deo obrazovne komponente velikog regionalnog projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, koji je započet u oktobru 2015. i trajaće do oktobra 2019, a napravljen je radi poboljšanja komunikacije sa lokalnom zajednicom, njenog uključivanje u upravljanje zaštićenim područjima, razvitka obrazovnih programa, te turističke ponude koje će unaprediti posećenost i razvoj zaštićenih područja.   Projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ se u Srbiji sporovodi u saradnji sa nacionalnim parkovima Tara, Đerdap, Fruška Gora i JP „Srbijašume“ i „Vojvodinašume“, a finansira ga Švedska međunarodna razvojna agencija – Sida.

IS Petnica u brojnim poteškoćama

ISP i pored visokog rejtinga u zemlji i site nažalost se susreće sa raznim poteškoćama, ali je  direktor Vigor Majić  optimista da će se ti problemi polako rešavati, korak po korak i navodi da ISP sada ima dobru i kvalitetnu komunikaciju sa resornim ministarstvom, koja, kako smatra, obećava da će neki problemi biti rešeni, poput funkcionalnog održavanja infrastrukture Petnice. “Naime, infrastruktura u kojoj radimo, ovi objekti, prostor, oprema, to je imovina države Srbije, država je ulagala u ovaj prostor. Međutim, mi do sada nismo rešili jedan vrlo važan i vitalan problem – da taj prostor funkcionalno održavamo. Znači, mi ne dobijamo nikakva sredstva da održavamo ovih pet zgrada ovde, kao i nastavnu istraživačku opremu koja se ovde nalazi, literaturu, bibilioteku”, kaže Majić.
U stvari, kaže direktor, za taj novac se mora boriti, jer, retko koji sponzor želi da da sredstva, da se njima održava državna imovina. “To je problem na kome sada radimo. Svake godine, ima sve više preduzeća, to mi je veoma drago, i osim NIS-a, koji nam već sedam-osam godina vrlo iskreno i kvalitetno pomaže, ali to je strana kompanija, srećni smo što se sve više pojavljuje domaćih kompanija koje prepoznaju da je to što mi radimo dobro”, rekao je Majić.
Ističe da kompanije pomažu Petnicu, ne samo iz nekog svog uskog interesa da će neko od te dece postati njihov stipendista, već smatraju da je kvalitetno obrazovanje neophodno, kao i povećavanje broja ljudi koji su imali kontakt i neposredno radili na novim tehnologijama, koje još nisu postale deo nastavnog procesa u školama, da se stvara klima u kojoj takve kompanije mogu na duže staze da računaju na intenzivni razvoj. “Mi smo jedan mali zupčanik u tom poslu, ali, da bi se sve “kotrljalo” kako treba, i taj mali zupčanik mora da se vrti i zato mislim da je to sve polako bolje i bolje. Očekujem da će se ove godine pojaviti još nekoliko novih domaćih kompanija, koje će da pomognu neke stvari, svako po malo, neka nam pomognu da napravimo jedan program, seminar, kurs, i polako će stvari doći na svoje mesto”, objašnjava Majić.

“Brankovo kolo”: Za odlazak u penziju portiru – “golf”

Portir Milenko Pešić, poznatiji kao čika Mile, nakon 35 godina rada u Domu učenika srednjih škola “Brankovo kolo”, od kolektiva i srednjoškolaca dobio je nesvakidašnji poklon za odlazak u penziju – “golf 2”. Mile je, posle 35 godina rada u noćnoj smeni, u utorak došao da se oprosti od svojih kolega i započne život penzionera. Iako je u ovom domu tradicija da se kolege u penziju ispraćaju poklonom, nije ni mogao da nasluti da će to biti baš ono na šta je dugo čekao, odnosno automobil.  Inicijativa je potekla od njegovih kolega portira koji su od Mileta slušali kako bi voleo  da kada ode u penziju kupi sebi automobil. Ostali članovi kolektiva su prihvatili ideju i ključevi “golfa” našli su se u Miletovim rukama. Kako bi iznenađenje učinili većim, ključeve su stavili u jednu od kutija bombona, a kako Mile kaže za 021.rs, ni kada je video automobil, nije mogao da veruje da se to stvarno dešava. “Jednostavno bio sam bez reči, a i sada mi je teško da nađem prave. I dalje sam u šoku, jer tako nešto zaista nisam očekivao. U šali sam im rekao da znam da me vole, ali baš toliko, to nisam znao. Mislio sam da je u pitanju neka šala, skrivena kamera, ali eto, nije bila i stvarno sam zahvalan svima”, za portal 021 Mile prepričava utiske. Nakon 35 godina rada u “Brankovom kolu” Mile zaključuje da je najponosniji na to što nijednom učeniku “nije nedostajala dlaka sa glave, iako je bilo raznih vremena”.(→Press Clipping)

Poslednji čas uz trubače, kupanje, …

Slavljem koje se iz učionica i školskih dvorišta selilo na gradske ulice hiljade maturanata širom Srbije obeležile su završetak obrazovanja u osmoletkama i u trogodišnjim i četvorogodišnjim smerovima srednjih stručnih škola. Bili bi sa njima i maturanti gimnazija da nisu iz klupa izašli prošle nedelje. Sa odeljenjskim drugarima i nastavnicima se pozdravilo više od 70.000 osmaka i bar upola toliko srednjoškolaca – pesmom, igrom, zagrljajima, ponegde i suzama. U „rasporedu časova” poslednjeg školskog dana za beogradske maturante i ovoga puta bilo je „spontano” kupanje u fontani na Trgu Nikole Pašića. Prvi kupači, uglavnom osnovci, brčkali su se i pre nego što je odzvonilo za kraj nastave u prepodnevnoj smeni. Kupanje za kraj školovanja trajalo je satima. Do kasnog popodneva u fontani u jezgru prestonice smenjivali su se maturanti iz svih krajeva grada, a pojedini, potpuno mokri, vitlali su i upaljenim bakljama. Slavljeničku atmosferu u ritmu trubača nije pomutila pomisao na ispite koji đake čekaju na raskrsnici obrazovanja do koje su stigli.

Na lečenju bilo 1.912 dece

Rehabilitacija dece do 18 godina života, kao najosetljivije kategorije osiguranih lica, sprovedena je kod njih 1.912, odnosno 4,54 odsto upućenih na stacionarnu rehabilitaciju su deca. Njima je priznata rehabilitacija u trajanju od 39.893 dana. “Razlozi upućivanja dece na produženu rehabilitaciju su prevencija nastanka komplikacija kod gojaznosti za uzrast od 12 do 18 godina kod 367 dece i 5.496 dana rehabilitacionih procedura, zatim prevencija nastanka komplikacija kod obolelih od šećerne bolesti na terapiji insulinom za uzrast do 18 godina u 356 slučajeva, sa ukupno 3.789 dana, potom nastavak lečenja zbog različitih oboljenja kod 1.189 dece sa ukupno 30.608 dana produžene rehabilitacije, od čega je zbog rehabilitacije posle lečenja dece od zloćudnih tumora upućeno njih 44 sa ukupno 1.255 dana medicinske rehabilitacije”, navode u Fondu.

Vremeplov: Atanasije Stojković

Atanasije Stojković srpski pisac i naučnik, član ruske Carske akademije nauka, profesor i rektor univerziteta u Harkovu umro je na jučerašnji dan  2. juna 1832  godine. Jedan je od učenih Srba koje je carska Rusija pozvala da budu profesori na tom univerzitetu, uz Gligorija Trlajića, Savu Petrovića, Đorđa Koritara. Bio je i rektor i osnivač harkovskog Učenog društva. Jedan je od nosilaca prosvetiteljstva kod Srba, uz Dositeja i Pavla Solarića, i bio je među najvećim protivnicima jezičke reforme Vuka Karadžića. U Budimu je 1801/3 (na podsticaj Dositeja Obradovića) objavio trotomno delo: “Fisika, prostim jezikom spisana za rod slaveno-serbskij”. Autor je i prvog originalnog srpskog romana: “Aristid i Natalija” na tradicijama tzv. sentimentalnih romana 18. v. iako se začecima beletristike kod Srba, smatra prerada Marmontelovog “Velizarija” Pavla Julinca (1730-1785). Po uzoru na Volterov “Kandid” napisao je: “Kandor ili otkrivanje egipetskih tain”, filozofsko poučno delo. Autor je i dela: “O vazdušnom kamenju i njihovom poreklu” – što je prva knjiga o meteoritima uopšte na svetu. U Istočnom Sibiru, gde je 30. juna 1908. godine pao meteorit i izazvao ogromna razaranja, postoji brdo visine 150 metara koje je nazvano “Stojkovićevo brdo” upravo po ovom srpskom naučniku.

Vremeplov: Studentske demonstracije 1968.

Na jučerašnji dan 2. juna 1968. godine u Beogradu su kasno uveče započeli nemiri koji su se su narednog dana pretvorili u masovne studentske demonstracije, najveće u socijalističkoj Jugoslaviji od Drugog svetskog rata. Uzrok nezadovoljstva je bio u velikom raskoraku između – sve većeg socijalnog raslojavanja i udaljavanja od proklamovanih ideala – i zvanične propagande o “socijalnoj pravdi i vodećoj ulozi radničke klase”. Demonstracije na tragu velikih studentskih protesta održavanih tada širom Evrope, na ulicama Beograda rasturene su silom, a zatim su nastavljene unutar univerzitetskih zgrada, najviše na Filozofskom fakultetu (Kapetan Mišino zdanje). Sedmog dana protesta predsednik Josip Broz Tito obratio se javnosti podržavši, deklarativno, većinu studentskih zahteva, što je za posledicu imalo prestanak nemira. U narednom periodu nekolicina nastavnika Filozofskog fakulteta, za koje se verovalo da su inspiratori, odstranjeni su iz nastave.

Vremeplov: Đuzepe Garibaldi

Italijanski revolucionar Đuzepe Garibaldi, vođa pokreta za ujedinjenje Italije umro je 2. juna 1882 godine. Pristupio je 1831. tajnom društvu “Mlada Italija” Đuzepa Macinija, a posle propasti ustanka u Savoji 1834. emigrirao je u Južnu Ameriku, gde se borio u Brazilu i Urugvaju. Vratio se u otadžbinu 1848. i učestvovao je u borbama protiv Austrije, 1849. u borbi za Rimsku republiku, posle čijeg pada je pošao u pomoć Veneciji sa 4.000 dobrovoljaca, ali su ga monarhisti uhapsili i oterali u progonstvo u kojem je ostao do 1854. Kada je 1859. izbio rat između Francuske i Pijemonta (Savoje) ponovo je okupio dobrovoljce. Izveo je 1860. legendarni pohod na Siciliju i sa hiljadu “crvenokošuljaša” zauzeo je ostrvo, a 7. septembra 1860. trijumfalno je ušao u Napulj (čime je svrgnuta lokalna dinastija Burbona i Napuljsko kraljevstvo je prestalo da postoji). Pokušao je 1862. i 1867. da oslobodi Rim papske vlasti, ali je oba puta uhapšen. Učestvovao je sa svojim dobrovoljcima 1870. na strani Francuza u Francusko-pruskom ratu. Kasnije se povukao iz politike, nezadovoljan razvojem događaja u Italiji posle ujedinjenja. Društvo Srpske slovesnosti, preteča Srpske kraljevske akademije (danas SANU) izabralo ga je za člana 1864.

Vaspitačice ostavile decu zaključanu, trogodišnjaka stariji drugar izujedao 11 puta

Trogodišnji V. Đ. vratio se iz valjevskog vrtića “Veseljko” sa čak 11 povreda na telu pošto ga je izujedao i izgrebao dve godine stariji dečak! Incident se dogodio tokom podnevnog spavanja, a roditelji povređenog deteta najavili su da će tužiti obdanište, jer je očigledno da su deca bila ostavljena bez nadzora vaspitačice. Sve se dogodio 15. maja, a Sunčica Đ., majka izujedanog dečaka, kaže za “Blic” da je sina tog jutra ostavila kod njegove vaspitačice Smilje Raletić, koja je ujedno i vlasnica “Veseljka”. – Dete sam preuzela u 17 sati, od devojke koju prvi put vidim, iako u taj vrtić idemo dve godine. Ona mi se predstavila kao vaspitačica i rekla da sin ima “alergiju”, pa su mu “hladili obraz”. Šokirala sam se, međutim, kada sam videla modri podliv na njegovom obrazu. Odmah sam odvela dete u Urgentni centar, gde su mu izbrojali 11 povreda, što ujeda, što ogrebotina, na obrazima, čelu, nosu, uvu, grudima i ručici – priča ogorčena majka.
Medicinska dokumentacija pokazuje da je dežurni lekar u Urgentnom centru konstatovao da su tragovi zuba vidljivi na levom obrazu i levoj podlaktici mališana, dok su ostalo ogrebotine, zbog čega je V. Đ. sledećeg dana u Domu zdravlja morao da primi tetanus vakcinu. S obzirom na to da su povrede nastale nasilnim putem, Urgentni centar je po službenoj dužnosti obavestio policiju, pa je Sunčica izjavu o incidentu dala i inspektorima.

Konflikt počne u virtuelnom, ali se završi u realnom svetu

Glavni koordinator za prevenciju nasilja Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih Biljana Kikić Grujić kaže da u Srbiji postoji vršnjačko nasilje. – Da li vršnjačkog nasilja ima više ili manje je diskutabilno zato što smo u odnosu na pre 10 godina postali senzibilniji, odnosno, znamo da prepoznamo neki oblik nasilja koji se javlja – rekla Kikić Grujić. Prema njenim rečima, ono što je trend u svetu, pa i u Srbiji, jeste da vršnjačko nasilje menja oblik – iz stvarnog sveta prelazi u virtuelni svet. “Kažemo da ne postoji granica stvarnog i virtuelnog sveta jer svađa koja započne u stvarnom svetu – školi ili van škole, prenosi se u virtuelni svet i na kraju rezultira tučom u stvarnom svetu” – rekla je Kikić Grujić.
Ona je istakla i da se vršnjačko nasilje ne može izdvojiti, niti se može o njemu pričati kao izdvojenom faktoru. – Pre 20 godina, kada je neko pravio problem u školi, sa njim niko, ili bar veliki broj dece, nije želeo da se druži. Danas su takva deca lideri, vođe, uzori – rekla je Kikić Grujić, dodajući da je problem u poremećaju vrednosti u vršnjačkim grupama. Kako kaže, sa druge strane postoji ”spavanje institucija”. – Ne možemo reći da ne postiji regaovanje institucija, ono postoji, ali mi se čini da se javi tek kada se desi neki oblik vršnjačkog nasilja, koji rezultira pokušajem ili izvršenjem samoubistva deteta – rekla je Kikić Grujić. Ona je ocenila i da je preventivni rad negde zatajio ili da bi trebalo da se pojača da bi imalo efekta i na samu decu. – Sakrivanje bilo kog oblika vršnjačkog nasilja i uopšte nasilja i zlostavljanja dece da li u stvarnom ili virtuelnom svetu samo će rezultirati da će posle nekog određenog vremena taj problem eskalirati – zaključila je Kikić Grujić.

Lane rasvetljeno 1.113 slučajeva nestale dece

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Biljana Popović Ivković izjavila je u četvrtak 25. maja u Novom Sadu da je nestanak deteta uvek prioritet za policiju i da u svakom od prijavljenih slučajeva policija postupa hitno. Popović Ivković, koja je učestvovala u obeležavanju Međunarodnog dana nestale dece na novosadskom Trgu Slobode, navela je da je tokom prošle godine, brzom i efikasnom intervencijom, policija evidentirala i rasvetlila 1.113 slučajeva nestanaka dece. “Od ukupnog broja prijavljenih nestanaka najviše je dece i maloletnika koji su pobegli od kuće, iz domova za nezbrinutu decu, škola, prihvatilišta. Razlozi su razni od ljubavnih problema, loših ocena, svađe sa roditeljima i vršnjačke svađe, nasilja u porodici”, objasnila je Popović Ivković.
Ukazavši da deca iz ustanova socijalne zaštite u nekim slučajevima beže i po tri puta na dan, Popović Ivković je istakla da policija i u tim situacijama, iz predostrožnosti, ne obustavlja objavu potrage. “Nijedan nestanak deteta policija ne shvata olako. Ne samo danas, već svakoga dana treba da budemo budni, posvećeni i obazrivi kada su najmlađi u pitanju. I u tome moramo svi da učestvujemo policija, porodica, škola, celokupno društvo”, naglasila je Popović Ivković, a prenosi MUP u saopštenju. Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako je navela, otvoreno je za sve inicijative koje mogu unaprediti rad policije i doprineti da se postigne veća bezbednost dece. “Imamo zajednički cilj – da nam deca budu bezbedna. Ukoliko ostvarimo zajedništvo i udruženo se angažujemo postićemo najviši nivo bezbednosti za našu decu”, rekla je državni sekretar. Ona je dodala da je Ministarstvo unutrašnjih poslova ove godine sa fondacijom “Tijana Jurić” potpisalo Sporazum o saradnji kojim se unapređuju procedure postupanja u slučajevima nestale dece, kao i da sa udruženjem “Astra” ima dugogodišnju saradnju.
“Policija je tu da služi građanima, da im bude na usluzi, da brine o njihovoj bezbednosti, da osigura stabilnost države. Tu smo da štitimo decu od svih opasnosti koje ih vrebaju. Tražimo od vas podršku, jer samo zajedno učinićemo da naša zemlja bude mesto bezbrižnog detinjstva naših mališana”, zaključila je Popović Ivković.

Prvu cigaretu srednjoškolci zapale između 13 i 15 godina

Prvu cigaretu srednjoškolci u Srbiji zapale u uzrastu između 13 i 15 godina, puše u proseku pola paklice dnevno i mesečno na cigarete troše između dve i 10 hiljada dinara, pokazalo je istraživanje srednjoškolaca od 15 do 19 godina o pušenju, povodom Svetskog dana borbe protiv duvanskog dima, 31. maja. To istraživanje, rađeno za potrebe fondacije Hemofarm i sajta www.bezduvana.rs koji okuplja zajednicu onih koji žele da se odviknu od duvana, pokazalo je i da srednjoškolci u Srbiji novac za cigarete uglavnom dobijaju od roditelja, kao i da ih pušenje asocira na relaksaciju i opuštanje. Istraživanje je pokazalo i da najveći podsticaj za posezanje za prvom cigaretom dolazi od vršnjaka, ali posredno i od porodice u kojoj ima pušača.
Većina ispitanika je navela i da su njihovi najbliži prijatelji pušači i da vršnjaci imaju presudan uticaj na njih, kao i da su mesta na kojima najčešće puše su škola i tokom izlaska sa društvom.Prema rezultatima istraživanja, mladi samo pušenje ne vide kao bolest zavisnosti i nemaju ni želju ni potrebu da ostave pušenje, a većina ispitanika smatra i da je mesec dana realan period za odvikavanje od duvana.Kao glavnu poteškoću prilikom ostavljanja cigareta mladi navode okruženje, odnosno vršnjake i članove porodice, koje uglavnom čine pušači, a asocijacija na ostavljanje cigareta su im tablete, flasteri, elektronske cigarete, savetovališta i knjige. Istraživanje je pokazalo da su srednjoškolci uzrasta od 15 do 19 godina vrlo dobro informisani o štetnim posledicama pušenja i kao takve su prepoznati, kašalj, glavobolja, smanjenje kondicije, žuti zubi, nokti i koža, ubrzavanje starenja, rak pluća, jezika i grla. (→Press Clipping)

By admin

Leave a Reply