Održana uspešna Konferencija: „Zaštitimo decu od dečijeg rada u ratnim sukobima i prirodnim katastrofama“ 

U Svečanoj sali Gradske kuće u Somboru juče je , u organizaciji  NSJSV i NSPRV,  održana konferencija posvećena 12. junu Svetskom danu borbe protiv dečijeg rada „Zaštitimo decu od dečijeg rada u ratnim sukobima i prirodnim katastrofama“. Konferencija je otvorena spotom   „Svako je slep sve dok ne progleda i niko ne može biti slobodan dok postoji ropstvo“ i obraćanjem domaćina Hadži Zdravka M. Kovač, predsednika NSJSV i Ranka Hrnjaz, predsednik IO NSPRV, a zatim je emitovana poruka  Irine Bokove, generalne direktorke UNESCO   „Poruka za Globalnu nedelju akcije 2017.g“     i film ILO: „Minimalni standardi za zaštitu dece od rada u ratovima i prirodnim katastrofama“.
Nakon toga učesnicima Konferencije su se obratili predstavni Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. Borislav  Staničkov, načelnik Školske uprave Sombor, predstavnici Ministarstva rada i zapošljavanja – NZS filijala Sombor, predstavnici   Centra za socijalni rad Sombor, Ana Erić, psiholog iz Škole  za osnovno obrazovanje odraslih Sombor, Bosiljka Ostavić Pavićević, koordinatorka za  saradnju sa obrazovno vaspitnim ustanovama ispred MUP – PU Sombor, predstavnici   Gradske uprave Sombor i drugi.
Usledila je prezentacija „Cilj 4 i ostali Ciljevi održivog razvoja“ koju je održao Hadži Zdravko M. Kovač, predsednik NSJSV, a zatim i  prezentacija „Zaštitimo decu od rada u ratnim sukobima i prirodnim katastrofama“ Hadži  Zdravko M. Kovač, predsednik NSJSV.
Zatim je izveden Muzički program učenika i profesora Muzičke škole „Petar Konjović“ Sombor „Muzikom protiv  dečijeg rada“ u kome su učestvovali :  1. Teodora Krneta, učenica pripremnog razreda violončela, Suzuki –  koja je izvela dve pesme  (French folk song i Lightly row). Klasa: prof.Adrijana Županek, Klavirski saradnik: prof. Lea Porobić,  2. Relja Nikolajević, učenik pripremnog razreda klavira, Kabalevski: Rondo tokata, klasa: prof. Lea Porobić, 3. Brcanski Slobodan, učenik prvog razreda trube,  Henri Persl: Melodija i arija za trubu, klasa: prof. Lukačević Zoltan, klavirski saradnik: prof. Lea Porobić, 4.Dančulović Slobodan, učenik drugog razreda gitare, J.K. Merc: Andante, klasa: prof. Pešić Aleksandar, 5.Luka Merei, učenik drugog razreda klarineta, Kepke:Skerco, klasa: prof.Miloš Radović, Klavirski saradnik: prof.Lea Porobić, 6.Pavlović Marko, učenik drugog razreda srednje škole violin Sarasate: Andaluzijska romansa, klasa: prof. Tanja Radišić, klavirski saradnik: prof. Lea Porobić, a na kraju je  kao 7.  nastupio trio: Jovana Radončić klavir II razred srednje škole, Ana Zelić violončelo II razred srednje škole, Marko Pavlović violina II razred srednje škole, Pjacola: The four seasons of buenos aires – winter, klasa prof. Aleksandra Đurić Paljenkaš.
Konferencija je završena podela nagrada i priznanja učesnicima na konkursima „Bori se za   obrazovanje. Vreme je!“ i zahvalnica prijateljima Sindikata,  a zatim su domaćini priredili  koktel za sve goste i učesnike Konferencije.

Nagrađeni učesnici konkursa:
Bori se za obrazovanje. Vreme je!

Najbolji Andrej Stojiljković iz Subotice i Stevan Sunotok iz Sombora

U skladu sa već odomaćenom tradicijom, NSPRV je i ove godine u sklopu Globalne nedelje akcije (23-29. aprila 2017.) organizovao konkurse za najbolji pisani i likovni učenički rad na temu: „Bori se za obrazovanje. Vreme je!“ sa naglaskom na obrazovanje dece migranata i dece na maternjem jeziku. I ovom prilikom podsećamo da je Globalna nedelja akcije posvećena realizaciji jednog od 17 ciljeva održivog razvoja – cilju 4. „Osigurati inkluzivno i ravnopravno kvalitetno obrazovanje i mogućnost doživotnog obrazovanja za sve“. Svi koji se bave obrazovanjem i obrazovnim sistemima jednodušni su u oceni da od uspešnog realizovanja cilja 4. sasvim sigurno zavisi i realizacija ostalih globalnih ciljeva koji su nesumnjivo ugroženi jer bogati su sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji i bez pomoći bogatih nije moguće siromašnim zemljama reformisati i unaprediti svoje obrazovne sisteme i svojim najmlađim generacijama pružiti šansu da steknu kvalitetno osnovno, ali i srednje obrazovanje i time šansu za bolji život.
Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da je i država ovaj put prepoznala problem i da u skladu sa svojim mogućnostima pokušava rešiti problem obrazovanja dece migranata i, naravno, obrazovanja na jeziku koji deca razumeju. Izostajanje iz skamija najčešće decu vodi na ulicu ili u dečiji rad, uključujući i one najgore pojavne oblike: prostituciju i ropski rad, pošto su upravo deca iz tih grupa često puta žrtve trafikinga. Naš Sindikat koji se već deceniju i po bavi problemom eliminacije dečijeg rada i koji je nažalost po tome usamljen među sindikatima ostaje uporan da se deci obezbedi mesto u školi, a da za porodične finansije brinu roditelji. Ove godine tema Dana borbe protiv dečijeg rada je eliminacija dečijeg rada u uslovima ratnih sukoba i prirodnih katastrofa.
I ovom prilikom Sindikat zahvaljuje svim učesnicima i jednog i drugog konkursa i ima zadovoljstvo da obelodani najbolje na njima.  Elem, u  sredu, 24.05.2017.godine, komisija za likovne radove u sastavu: Saša Lovrenov, član Udruženja likovnih stvaralaca, zaposlen u ŠOSO sa domom „Vuk Karadžić“, Simon Savović profesor likovne kulture iz OŠ „Dositej Obradović“ Sombor i Sanja Medić, likovni pedagog iz OŠ „ Ivo Lola Ribar „Sombor donela je Odluku da se nagrade sledeći radovi: I nagrada: Andrej Stojiljković, III-c OŠ „Đuro Salaj“ Subotica, mentor: Hedviga Šoš. II nagrada: Sara Krička, I-a OŠ „Petar Kočić“ Riđica, mentor: Sandra Plavšić i III nagrada: Jovana Preradović, VII-1 OŠ „Dositej Obradović“ Sombor, mentor: Simon Savović, a komisija za literarne radove u sastavu: Tatjana Njegomir, profesor srpskog jezika i književnosti u Srednjoj poljoprivredno-prehrambenoj školi Sombor i Mira Trbović, profesor srpskog jezika i književnosti u Srednjoj ekonomskoj školi Sombor, donela je Odluku da se nagrade sledeći radovi: I nagrada: Stevan Suntok, IV-a OŠ „Ivo Lola Ribar“ Sombor, mentor: Andrea Tomić . II nagrada: Jelena Radaković II-2, Gim. i ekon. šk. „J.J.Zmaj“ Odžaci, mentor: Dragana Milošević i III nagrada: Aleksandra Korać, III-2 Srednja ekonomska škola Sombor, mentor: Mira Trbović.
Osim toga, žiri je pohvalio i sledeće likovne radove:  1. Dimitrije Đokić, VI-3 OŠ „Nikola Vukićević“ Sombor, mentor: Renata Cvetkov, 2. Viktorija Blesić, II-c OŠ „Đuro Salaj“ Subotica, mentor: Elvira Salma, 3. Ina Klipa, VIII-d OŠ „Ivo Lola Ribar“ Sombor, mentor: Sanja Medić, 4. Danijela Bezbradica, VII-a OŠ „Petar Kočić“ Riđica, mentor: Jasna Radusin, 5. Sanja Janković, II-b OŠ „Ivo Lola Ribar“ Sombor, mentor: Vesna Trbojević, 6. Maksim Novaković, II-b OŠ „Ivo Lola Ribar“ Sombor, mentor: Vesna Trbojević , 7. Žužana Goli, II-c OŠ „Đuro Salaj“ Subotica, mentor: Elvira Salma, 8. Erik Hajdu, III-c OŠ „Đuro Salaj“ Subotica, mentor: Hedviga Šoš, 9. Vanja Lađarević, III-2 Srednja ekonomska škola Sombor, mentor: Mira Trbović, 10. Ariana Bukinac, IV-a OŠ „Ivo Lola Ribar“ Sombor, mentor: Andrea Tomić i 11. Sonja Kabljev, III-c OŠ „Đuro Salaj“ , mentor: Hedviga Šoš.
Sindikat se ovom prilikom zahvaljuje svim učesnicima na konkursima, jer time pomažu da se ovaj, sve uočljiviji, problem počne rešavati i ono što je za nas najvažnije, a to je da se i deca osnovnoškolskog uzrasta i srednjoškolci upoznaju sa problemom koji ne mimoilazi ni nas. 

Zloupotreba dečjeg rada – nedopustiv čin

Zloupotreba i eksploatacija dečjeg rada nezakonit je i nedopustiv čin koji u svakom civilizovanom društvu nailazi na osudu i podleže rigoroznim kaznama od strane nadležnih, izjavila je danas zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović, povodom Međunarodnog dana borbe protiv dečjeg rada. Prema poslednjim podacima UNICEF-a iz 2014. godine u Srbiji je 10 odsto dece starosti od pet do 17 godina bilo uključeno u aktivnosti koje se klasifikuju kao dečji rad i koje po svojoj prirodi štete dobrobiti deteta, eksploatišu ga i onemogućavaju u obrazovanju i celokupnom razvoju, navodi se u saopštenju. Život u siromaštvu i socijalnoj isključenosti dece koja žive i rade na ulici su pokazatelji da država nije svoj deci, bez razlike, obezbedila jednake egzistencijalne uslove. Zamenica zaštitnika građana apeluje posebno na zaštitu dece migranata koja bez pratnje prelaze granice, čineći posebno ranjivu kategoriju izloženu svakoj vrsti eksploatacije i zloupotrebe. 

Vladika Hrizostom: Darvin ostaje teorija

U crkvi nije nastao nikakav rascep po pitanju različitih stavova o Darvinovoj teoriji o nastanku čoveka, rekao je za “Novosti” mitropolit dabrobosanski Hrizostom, ističući da se nada da je stav crkve jasan – Darvinova teorija je teorija, a ne naučna doktrina. “Ja verujem i učim onako kako veruje i uči jedna sveta, saborna i apostolska crkva”, kaže on.
Komenatrišući buru u javnosti zbog kontroverznog apela grupe teologa povodom zahteva za reviziju teorije evolucije u srpskim školama, vladika kaže da je “takozvana Darvinova teorija evolucije vekovima mnogima kamen spoticanja”, zato što nauka nije dala odgovore na mnoga otvorena pitanja. “Time je ostavljen slobodan prostor za teorije i pretpostavke. U taj ambis je upao i Darvin sa svojom teorijom evolucije, koje se sada i naučnici i nenaučnici drže kao pijan plota”, kaže on.
(→Press Clipping)

Šid: Izložba “Boje života” dece migranata 

U prostorijama Ruskog dvora u Šidu otvorena je izložba “Boje života” koja obuhvata radove čiji su autori deca i mladi migranti smešteni u prihvatnom centru u Adaševcima. Radovi su nastali tokom radionica koje je Fondacija SOS Dečja sela Srbije organizovala tokom aprila meseca. Pored 129 radova dece migranata, izloženo je i 29 fotografija profesionalnog fotografa iz Irana koji već devet meseci boravi u prihvatnom centru u Adaševcima. “Inspiraciju pronalazim u želji za boljim i lepšim životom. Prilagođavajući se situaciji u kojoj se nalazim, sve fotografije snimljene su mobilnim telefonom.” Suorganizator izložbe “Boje života” je Udruženje za pomoć roditeljstvu i deci sa smetnjama u razvoju “Otvoreno srce” iz Šida. Fondacija SOS Dečja sela Srbije planira da ova izložba bude putujuća, te da radovi budu u narednom periodu izloženi u prihvatnim centrima u Srbiji.

Dan NIS-a na Tehnološkom fakultetu u Zrenjaninu

Dan NIS-a održan je u četvrtak na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, u prisustvu velikog broja studenata ovog fakulteta i Visoke tehničke škole strukovnih studija, kao i srednjoškolaca iz grada na Begeju. O projektu „Energija znanja“, koju je kompanija NIS pokrenula i uspešno ga realizuje, govorila je Snežana Lakićević, savetnik direktora funkcije za organizaciona pitanja za saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama. Ona je istakla da je ostvarena značajna saradnja sa školama i fakultetima i sa mladim i uspešnim pojedincima. „Saradnja sa školama dala je velike rezultate, jer je u više od 40 škola NIS uradio ili informatičke učionice ili laboratorije za fiziku i hemiju. Želja nam je bila i da promovišemo ruski jezik, i partnerstvo sa ruskim kompanijama, i tu smo ostvarili odlične rezultate“, naglasila je Snežana Lakićević. Ona je predstavila i prve zrenjaninske stipendiste kompanije NIS, Miodraga Šljapića, Peđu Dunđerskog i Milana Ludoškog.
„Ovo nam je samo podstrek da radimo bolje, jače i više i to je poruka mlađim kolegama da se i oni usavršavaju i napreduju u studijama i poslu koji smo odabrali, a mislim da smo dobro odabrali“, rekao je u obraćanju prisutnima Peđa Dunđerski. Na svečanosti u amfiteatru prezentovana su i iskustva sa stručne prakse 14 zrenjaninskih studenata na Univerziteu u Uhti. Oni su na skupu govorili o svojim iskustvima, neki i na ruskom jeziku. Dan NIS-a zaključen je stručnim predavanjem Marka Vanića, menadžera projekta za naučno-istaživački rad u kompaniji NIS, koji je govorio na temu „Primena geofizičkih metoda u istraživanju ležišta“.

Maturanti Karlovačke na okupu posle 65 godina

Nekadašnji đaci Učiteljske škole, koja je radila u zgradi Karlovačke gimnazije, a koji su je završili 1952. godine, okupili su se prve subote u junu u Sremskim Karlovcim da proslave 65-godišnjicu mature. Na ovogodišnji susret došlo je njih osmoro, pet „devojaka“ i tri „momka“. Nakon što su se svi okupili kod česme Četiri lava, zaputili su se u restoran „Dunav“, gde poslednjih godina svakog prvog juna evociraju uspomene na đačke dane. Po rečima jednog od njih, Nikole Ćirića iz Bačke Palanke, daleke 1948. godine Učiteljsku školu upisalo je 118 učenika. Veliki deo njih proveo je ceo radni vek u prosveti. Bili su generacija učitelja koja nije imala uticaj na izbor mesta u kojem će raditi pošto je to određivalo ministarstvo, tako da su mnogi profesionalnu karijeru započinjali daleko od rodne grude, najčešće po Bosni i Kosovu. To nije uticalo na njihov odnos prema profesiji za koju su školovali i misiji koju su obavljali. Generacija su o kojoj je i izdata knjiga pod jednostavnim naslovom „Maturanti Mešovite učiteljske škole u Sremskim Karlovcima“, čiji autor je mr Boško Brzić, jedan od trojice momaka pristiglih na jubilarnu 65-godišnjicu mature.

Zmajeve dečije igre u znaku astronomije

 U okviru Zmajevih dečjih igara, posetioci u Zmaj Jovinoj ulici četvrtak i petak uveče  imali su priliku da teleskopom posmatraju nebeska tela, ali i neke zanimljive detalje u gradu, pošto je bilo  oblačno vreme, pa su članovi Astronomskog društva „Kosmos” inspiraciju dobili u tornjevima Novog Sada, a oba dana vladalo je veliko interesovanje, naročito najmlađih.
Centar Novog Sada, tokom trajanja Zmajevih dečjih igara, svake godine postaje prava dečja pozornica gde se okupi veliki broj mališana koji učestvuju na toj manifestaciji. Već nekoliko godina, posetioci imaju priliku da pogledom kroz teleskope, postavljene na početku Zmaj Jovine ulice, posmatraju i nebeska tela, što se svakako najaviše dopalo deci.
Istraživanje tajni svemira je i dan-danas najveća inspiracija za ljudski rod, jer pored posmatranja nebeskih tela i detalja na njima, astronomi i naučnici neumorno traže odgovor na pitanje: ima li u njemu života još negde sem na Zemlji. Astronomsko društvo „Kosmos” se i ovde godine rado odazvalo pozivu organizatora Zmajevih dečjih igara i tako omogućilo svim zainteresovanima da, ako ne nebesko telo, pogledom kroz teleskop, Novi Sad vide pod velikim uvećanjem.

Zmajeve dečije igre u Dino parku

Povodom jubileja, 60 godina Zmajevih dečijih igara, Dino park se pridružio proslavi i  u subotu otvorio svoja vrata za sve posetioce. Osim besplatnog ulaza, pripremljen je i bogat kulturno-umetnički program. Već od 10 časova novosadski Dino park bio je prepun. Deca su uživala gledajući dinosauruse a sav propratni program koji se nalazi u parku bio je besplatan. Osim zabave, mališani su i naučili ponešto o tim džinovskim stvorenjima. Sve je počelo muzikom i igrom, a organizovane su i brojne radionice. “Danas izvodim koreografiju sa kojom sam osvojila srebrnu medalju na državnom prvenstvu”, rekla je Smiljana Marković Plesni studio Dance Revolution. “Od malena i posećujem i volim da nastupam na Zmajevim dečijim igrama”, dodala je Tea 6 godina, igračica. Nakon kratke pauze zbog jakog sunca, program u Dino parku nastavljen je u 17 časova. “Kulturno umetnička društva, i na našu veliku radost po prvi put mažuretkinje, gošće iz Pančeva će nastupiti od 19 časova u Dino parku. Tako da pozivam sve posetioce da nam se danas pridruže. Sve što se nalazi u parku, posetiocima je na raspolaganju”, izjavila je Dejana Radanović portparolka Dino parka. Osim programa u Dino parku, Zmajeve dečje igre su  održavane  se širom Novog Sada a centralna bina  bila je postavljena je na Trgu Slobode. Igre su završene u nedelju 11. juna.

Akcija “Odeća za sve” nastavljena u Subotici

Oko stotinu kutija punih odeće i obuće podeljeno je deci u Subotici koja se nalaze u stanju socijalne potrebe, a u sklopu humanitarne akcije „Odeća za sve“ Fondacije “Ana i Vlade Divac”. Učenici, ali i njihovi profesori ne kriju zadovoljstvo zbog donacije, koja im mnogo znači. Članovi Gradskog veća zaduženi za obrazovanje i socijalna pitanja i zdravstvo Nataša Aleksić i Ilija Đukanović, predstavnici Fondacije „Ana i Vlade Divac” i Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju (HCIT), uz podršku kompanije „Inditeks“ obradovali su učenike Školskog centra sa Domom učenika „Dositej Obradović“, kao i štićenike Osnovne i srednje škole „Žarko Zrenjanin“ paketićima garderobe i obuće. “Školu pohađa ukupno 147 učenika, a u Domu za učenike smešteno je 70-oro dece. Donacija nam mnogo znači, a naročito deci i zahvaljujem se u ime škole na donaciji predstavnicima Grada Subotice, kao i Fondacije „Ane i Vlade Divac“. Nedostaje nam najviše nedostaje donjeg veša, čarapa i peškira”, rekla je Željka Musović, koordinatorka Vaspitne službe u Domu učenika.
U dosadašnjoj saradnji sa Fondacijom podsetio je, realizovano je nekoliko projekata: prošireni su kapaciteti Narodne kuhinje, donirana je oprema za reagovanje u kriznim situacijama, a organizovani su edukativni treninzi za članove lokalnog štaba za vanredne situacije. Pored direktne humanitarne pomoći izbeglicama i migrantima, Fondacija u saradnji sa lokalnim partnerom HCIT-om, pruža podršku i lokalnim zajednicama koje su pogođene izbegličkom krizom sa ciljem da ojačaju njihove kapacitete.

Nema priznanja koje „Sonja” nije dobila

Akademsko kulturno-umetničko društvo „Sonja Marinković” je jedan od najkvalitetnijih amaterskih kolektiva u našem regionu. Dobitnik je najviših svetskih i državnih priznanja s brojnih festivala i takmičenja, među kojima je Povelja s plaketom Univerziteta u Novom Sadu, Orden Vuka Karadžića 2. stepena (savezno priznanje) i Vukova nagrada, koju je dodelila Kulturno-prosvetna zajednica Srbije. Društvo ove godine obeležava 55 godina postojanja i rada pa je tim povodom organizovalo dva koncerta na Velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta pod sloganom „Sonja svome gradu”. Koncert dečjih ansambala održaće se 11. juna u 16 sati, a nakon toga će uslediti koncert Ansambla narodnih igara i pesama s gostima (AKUD  „Mika Mitrović Jarac” iz Beograda i AFA „Oro” iz Niša) koji će početi u 19.30. Novosađani će i ove godine imati priliku da vide vrhunska umeća učesnika, koji će se još jednom potruditi da svim posetiocima prenesu nezaboravne trenutke igre, muzike i glume. Kako u društvu ističu, „Sonja” već više od pola veka uspešno i s ljubavlju neguje i prenosi našu umetničku tradiciju u oblastima folklornog, instrumentalno-orkestarskog, horskog i pozorišnog stvaralaštva.
Akademsko kulturno-umetničko društvo „Sonja Marinković” ima više od 800 članova. Mnogi su upravo ovde naučili prve korake folklora, nastavljajući da nižu brojne uspehe i da ih prenose na druge generacije. Mnogi od njih, među kojima su studenti i veteranski folklorni ansambl, i dalje pokušavaju da svojim zalaganjem, trudom, radom i kreativnošću očuvaju tradiciju započetu pre više od pola veka. Ovde se peva, igra, glumi, druži i dobro zabavlja, ističu u društvu. Članove spaja ne samo ista želja da neguju narodne običaje i vrednosti već i prijateljstva koja su za ceo život.(→Press Clipping)

Eksperimenti đaka iz Futoga osvajaju nagrade

U Osnovnoj školi „Miroslav Antić” iz Futoga već četiri godine održava se Festival nauke iz oblasti fizike i hemije, a na ovogodišnjem su prikazani i eksperimenti koji su osvojili prvo mesto na međunarodnom takmičenju Start Luma Centre Finland u Finskoj. Istraživački projekat u ovoj školi svake godine traje pet meseci – od decembra do aprila, svakog meseca se biraju najbolja rešenja različitih eksperimenata, da bi se na kraju, na festivalu, ostalim učenicima koji nisu učestvovali u projektu prikazali rezultati.
“Ove godine imamo čast da prikažemo projekat naše škole, sa sedam eksperimenata, koji je izabran u konkurenciji od 800 škola iz 36 zemalja i nominovan najpre u deset najboljih da bi zatim glasovima publike dobio prestižno priznanje najboljeg rada”, kaže direktorka Gordana Hajduković Jandrić, i dodaje da su ove godine na festivalu prvi put uključeni i đaci četvrtog razreda.(→Press Clipping)

Nagrađen Nikola Bebić

Na svečanosti u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj” Fondacija za mlade talente „Dušan Kešelj” nagradila je maturanta Nikolu Bebića, koji se tokom školovanja naročito istakao iz oblasti informatike. On je do sad osvojio treće mesto na Srpskoj informatičkoj olimpijadi, ali i prvo mesto na Republičkom takmičenju iz fizike.

Maturanti Jovine gimnazije na okupu posle 60 godina

Nekadašnji srednjoškolci Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” iz generacije ’57 okupili  su se juče u dvorištu svoje gimnazije da bi proslavili 60. godišnjicu mature. Na ovogodišnji susret došlo je oko tadašnjih 30 maturanata. Dobro raspoloženi i nasmejani, svi zajedno su se uputili u restoran „Fontana”, gde su se još jednom podsetili đačkih dana. Po rečima Mirjane Kurbalije, mnogi su danas došli da proslave godišnjicu mature, ali i da se još jednom podsete lepih vremena iz tog perioda.
(→Press Clipping)

Od januara u Novom Sadu osam novih predškolskih ustanova

Većinom glasova Skupština grada je na sednici u petak  odobrila plan da se Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“ podeli na osam manjih ustanova, što bi, po rečima člana Gradskog veća za obrazovanje mr Vladimira Jelića, trebalo da se dogodi početkom naredne godine. Ujedno, odbornici su prvi put radili u potpuno informatizovanom sistemu vođenja sednice. Pred sednicu u izjavi novinarima, a kasnije i za skupštinskom govornicom, Jelić je istakao da je „Radosno detinjstvo“ najveća takva ustanova na Balkanu, sa 663 grupe u kojima je 16.000 dece, da raspolaže sa 69 objekata i da ima više od 1.800 zaposlenih. – Podela na osam ustanova nije samo usaglašavanje sa zakonom, koji predviđa da ustanove mogu imati najmanje pet, a najviše 100 grupa, nego je prosto bilo potreba, radi efikasnijeg rada predškolske ustanove kao celine, da se podeli na osam delova jer će tako Grad lakše kontrolisati njihov rad – kazao je Jelić. – Te reforme ne podrazumevaju povećanje broja zaposlenih, on ostaje isti, masa plata je potpuno ista, nego podrazumevaju da se ukinu neka rukovodeća mesta poslovnih jedinica, a takvih je bilo deset, a umesto njih dobićemo osam novih direktora ustanova.
On je potvrdio da će novih osam direktora, koji će biti birani na javnom konkursu, imati plate od oko 50.000 dinara, što je 20 odsto više nego što ih sada prima deset rukovodilaca poslovnih jedinica. Ipak, kako je rekao, pošto se ukidaju radna mesta pomenutih ruukovodilaca, iznos mase zarada neće se menjati. – Smatramo da će taj novi način organizacije biti mnogo efikasniji nego što je bio do sada i da ćemo prve rezultate videti naredne godine, s obzirom na to da će ta podela zaživeti od januara 2018. – istakao je Jelić.
Konkurs za upis dece ostaje centralizovan kao i do sada. Po Jelićevim rečima, jedna od osam ustanova će u ime svih raspisati konkurs i roditelji će i dalje prijavljivati decu na jednom mestu. – Imaćemo i dalje dve kuhinje koje će snabdevati hranom osam ustanova, jer očekujemo, pošto će Grad izdvojiti 50 miliona dinara rebalansom budžeta, a i Pokrajina je izdvojila 50 miliona za narednu godinu, da će do sredine sledeće godine konačno proraditi centralna kuhinja, čime će prestati da rade postojeće dve kuhinje, a radnici koji su tamo radili, radiće u centralnoj. Centralna kuhinja će biti zaista moderan objekat, s evropskim standardima, koji će dnevno moći da distribuira 40.000 obroka, što će biti sasvim dovoljno za tih osam ustanova, a moći će da se snalazi i na tržištu – rekao je mr Vladimir Jelić.
Kako je napomenuo, prethodnih godina otvoreni su novi vrtići u Radničkoj 20, u Petrovaradinu i na Fešteru u Veterniku, čime su stvorene nove 44 grupe, odnosno oko 1.000 dece dobilo je mesto u PU „Radosno detinjstvo“. On je dodao i da Grad subvencioniše oko 2.000 dece koja borave u privatnim vrtićima.(→Press Clipping)

„Dnevnik” u Slankamenačkim Vinogradima

Janko, Nikola, Mihailo, Radenko, Elena, Ema i Anđela učenici su od prvog do četvrtog razreda isturenog i kombinovanog odeljenja krčedinske Osnovne škole „22. jul”, a u Slankamenačkim Vinogradima. I, za razliku od naših uobičajenih poseta vojvođanskim selima, gde nas uglavnom dočekuju starosedeoci ili oni koji pamte i bolja vremena, ove nedelje su naš dolazak ulepšali i obeležili dečja graja, muzika i dosetke. Jer samo tako i može da bude u društvu malih veseljaka čije detinjstvo ne ometaju igrice na kompjuteru, internet i televizija.
Odmah nakon glasnih izjava kako najviše vole da uče matematiku i likovno, prešli smo na ozbiljnije teme – simpatije i ljubavi. Svako ima neki osmeh i par očiju o kojima mašta, ili ruku koju potajno drži, i samo je pitanje da li su ta osećanja obostrana. – Anđela je moja devojka, ali ona ima drugu simpatiju – hvali nam se, ili ipak ne, Nikola, učenik četvrtog razreda, koji sedi u prvog klupi, dok je njegova „devojka” učenica trećeg razreda i sedi sasvim pozadi. Anđela nam se stidljivo nasmešila i zagnjurila porumenelo lice u prekrštene ruke na stolu. Ali bez uvrede, čini se.
Iako pohađaju nastavu na slovačkom jeziku, perfektno govore srpski. Zatekli smo ih u improvizovanom holu improvizovane škole, odnosno zgrade u kojoj se nalaze i Dom zdravlja, nekadašnja Pošta, nekadašnji vrtić, Mesna kancelarija i lokalni KUD, kako pokušavaju da se usklade pevajući pesmu „Druže moj, dođi da plešemo”, a koju će izvesti u okviru priredbe „Putujući svirači” za roditelje povodom završetka školske godine. A onda kreće raspust…(→Press Clipping)

Predavanje “Kako deci reći NE” u Šidu

U okviru muzičko-edukativnog festivala “Eufonija” u gradskoj biblioteci u Šidu održano je predavanje “Postavljanje granica – kako deci reći NE”. Predavanje je održao psiholog Žarko Trebješanin. Predavanje na temu “Postavljanje granica – kako deci reći NE” organizovano je u Šidu u okviru muzičko edukativnog festivala Eufonija. Potreba za održavanjem jednog ovakovog predavanja proistekla je iz činjenice da nasuprot nekada strogom patrijahalnom načinu vaspitanja, roditelji danas, u želji da udovolje detetu, prave kardinalnu grešku. Izostanak odlučnog NE i beskrajno ispunjavanje detetovih želja ne može proizvesti ništa dobro. Popustljivost i slanje dvostrukih poruka loše je i za dete i za roditelje. Šidska publika imala je priliku da u okviru predavanja pogleda i kratki scenski prikaz, u izvođenju učenika Muzičke škole Filip Višnjić, koji pokazuje najčešće roditeljske greške u situacijama kada svojoj deci ne mogu da kažu ne. Ovim predavanjem završen je prvi deo muzičko edukativnog festival Eufonija. Festival se, nakon letnje pause, nastavlja koncertima i predavanjima tokom septembra i oktobra.

Inđijski osnovci doneli medalje iz Moskve

Četiri medalje stigle su iz Moskve u Inđiju i to zahvaljujući Stefanu Zakamaroku i Lazaru Matijeviću, učenicima osnovnih škola “Dušan Jerković” i “Petar Kočić”. Oni su se sa svetskih dečijih pobedničkih igara, vratili sa dve zlatne i dve bronzane medalje.            https://www.youtube.com/watch?v=ZiAlb5inU7o

Čvarkov i Torbica podučavali studente državnom poslu

Junaci humorističkog serijala “Državni posao”  Dimitrije Banjac i Nikola Škorić, poznatiji kao Đorđe Čvarkov i Dragan Torbica, podeleli su sa studentima Više poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu  iskustva „rada“ na državnom poslu. Ono što je problem sa državnim firmama je da tu nema mogućnosti za veliko napredovanje osim ako niste poseban tip čoveka koji ume da “cinculira” na raznim stranama. “U socijalističko vreme je bila druga priča jer su tada svi mogli da žive od plate, a razlika je bila samo da li ćeš ići jednom ili dva puta na more“, ukazao je Škorić i dodao da oni rade na četiri-pet strana jer od jednog posla ne mogu da žive normalno. Kažu da u Srbiji postoje neke privatne firme gde su plate evropske, ali tamo moraju da se “zasuču rukavi” i da se radi mnogo i naravno budućnost je u preduzetništvu i inicijativi. Banjac je rekao da misli da mlade generacije zbog velikog protoka informacija i globalnog tržišta imaju šanse da uspeju jer mogućnost za zaradu postoje na jutjubu “Upoznao sam neke klince jutjubere koji imaju ozbiljna primanja koja ne bi mogla da im isplati ni jedna televizijska kuća u Srbiji“, ukazao je Banjac. Škorić je posavetovao studente da struka ne treba da im bude sveto slovo već da moraju da budu fleksibilni i da se s vremena na vreme, ako treba i prekvalifikuju. Zaključio je da oni, recimo, nisu ni sanjali da će jednog dana postati komičari koje će zabavljati široke narodne mase.

Vremeplov:

Stariji čovek namigivao devojčicama, palacao jezikom i nudio im novac

Prva krivična prijava za novo krivično delo polno uznemiravanje podneta je danas protiv H.D. (56) jer se na uvredljiv i ponižavajući način obraćao dvema maloletnicama na autobuskom stajalištu. Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu je nakon saslušanja protiv H.D. pokrenulo krivični postupak, a sudija za prethodni postupak mu je odredio meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa devojkama K.DJ. i S.Š. od 15 i 16 godina – rečeno je u subotu  Tanjugu u tom tužilaštvu. Do incidenta je došlo juče popodne na autobuskom stajalištu u ulici Despota Stefana kada je H.D. u alkoholisanom stanju počeo devojkama da se obraća palacajući jezikom, mimikom, namigivanjem, i drugom specifičnom gestikulacijom im ponudio novac i pozvao ih da za njim uđu u autobus.
Ovo ponašanje kod devojaka je izazvalo osećaj straha i sramote i one su odmah pozvale policiju koja je privela H.D. Nakon saslušanja osumnjičenog i ispitivanja devojaka tužilaštvo je protiv H.D. pokrenulo postupak zbog krivičnog dela polno uznemiravanje i mada je tražilo da mu se odredi pritvor, sudija je smatrao da je za sada dovoljno da mu se izrekne pomenuta mera zabrane.
Nakon što se obave potrebna veštačenja H.D. tužilaštvo će doneti odluku o optuženju. Za ovo krivično delo koje je u srpskom zakonodavstvu od 1. juna Krivičnim zakonikom propisana je novčana kazna ili zatvor do šest meseci, a ukoliko je izvršena prema maloletnom licu kao u ovom slučaju, zaprećena je kazna od tri meseca zatvora do tri godine.
Polno uznemiravanje predstavlja svako nepristojno dobacivanje, ponašanje, ponižavajući ili uvredljivi komentari, koji vređaju dostojanstvo osobe kojoj su upućeni.(→Press Clipping)

Direktor škole zaposlio sedam članova porodice

Protiv direktora Trgovinsko-ugostiteljske škole Gradimira Ilića biće pokrenut postupak zbog nepotizma, jer je u toj školi zaposlio članove uže i šire porodice, navela je Agencija za borbu protiv korupcije. Tokom sedam godina direktorovanja, Ilić je, naime, zaposlio svog sina i sinovljevu ženu, ćerku i njenog supruga, brata od strica i njegovu suprugu, ali i svoju sestričinu, što je, inače, javna tajna u Leskovcu na koju se niko od nadležnih nije obazirao, a Agencija je reagovala na osnovu prijave jednog građanina. – Direktor je doveo sebe u situaciju sukoba interesa, javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za povezana lica, čime je ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije – navodi se između ostalog u dopisu v. d. direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Verke Atanasković, u koji je “Blic” imao uvid.
Pokušali smo da kontaktiramo sa Ilićem, ali je on kratko rekao da nema komentar i spustio slušalicu. U ranijoj izjavi za naše novine priznao je da je zaposlio članove svoje porodice i rođake, ali na konkursu, te da je inspekcija proveravala anonimne prijave kojima je optuživan za sukob interesa, ali da nije pronašla ništa nezakonito. – Zbog toga sam obeleo, a inspekcije nisu našle ništa nezakonito – kazao je tada Ilić. U prijavi jednog građanina Leskovca upućenoj Agenciji navodi se još da je Ilić zaposlio i decu jednog prosvetnog inspektora, ali u odgovoru stoji da to ne predstavlja sukob interesa po Zakonu o Agenciji. (→Press Clipping)

Novi Sad: Devojčica ranjena zalutalim metkom

Devojčica koja je ranjena zalutalim metkom u Alibegovcu, naselju nadomak Novog Sada, u stabilnom je stanju, a operativno joj je sanirana povreda šake, rečeno je Tanjugu u Dečijoj bolnici u Novom Sadu. Devojčica je, kako je u Dečijoj bolnici potvrđeno, smeštena na odeljenju za plastičnu hirurgiju i van životne opasnosti je i u stabilnom stanju. Kako pojedini lokalni mediji prenose, devojčica je ranjena u subotu, dok je bila na jednoj rođendanskoj žurci u Alibegovcu, a pogodio ju je metak koji je, kako se pretpostavlja, ispaljen na svatovskom veselju koje je bilo organizovano u jednom ugostiteljskom objektu nedaleko od mesta gde je održavana rođendanska žurka.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su policijskog službenika G.K. (29), osumnjičenog za krivična dela izazivanje opšte opasnosti i teško delo protiv opšte sigurnosti. On se tereti da je juče u Sremskoj Kamenici, na svadbenom veselju, ispalio iz pištolja metak koji je ranio u ruku desetogodišnju devojčicu u Alibegovcu. G.K. je određeno zadržavanje do 48 sati, po odobrenju javnog tužioca, kojem će biti priveden na saslušanje.

By admin

Leave a Reply