Vesti – 14.06.2017.

„Zaštitimo decu od dečijeg rada u ratnim sukobima i prirodnim katastrofama“ 

U Svečanoj sali Gradske kuće u Somboru juče je, u organizaciji  NSJSV i NSPRV,  održana konferencija posvećena 12. junu Svetskom danu borbe protiv dečijeg rada „Zaštitimo decu od dečijeg rada u ratnim sukobima i prirodnim katastrofama“. Konferencija je završena podela nagrada i priznanja učesnicima na konkursima „Bori se za   obrazovanje. Vreme je!“ i zahvalnica prijateljima Sindikata,  a zatim su domaćini priredili  koktel za sve goste i učesnike Konferencije. (→Galerija)

MOR: 168 miliona dece u “dečjem radu”

Kako je naveo, upravo zbog toga će ministarsto nastaiviti sa Međunarodnom organizaciojom rada i na fenomenu borbe protiv dečijeg rada, ali i na svakom obliku koji krši ono što se naziva dostojanstveni rad. Predstavnik Međunarodne organizacije rada Jovan Protić rekao je da je činjenica da 168 miliona dece širem svetu jesu predmet dečjeg rada. On je ponovio da treba napraviti razliku između zloupotrebe dečjeg rada i rada dece jer nije svaki rad maloletnika sam po sebi štetan. ”Rad dece može da bude i koristan dokle god ne ugrožava njihov mentalni, fizički i umni razvoj”, rekao je Protić dodajući da su poljoprivreda i prosjačenje oblasti gde se krije zloupotreba dečijeg rada u Srbiji.

Vulin: Sklonjeno 26 “dece ulice”

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je 12 juna na Svetski Dan borbe protiv dečijeg rada da je u okviru akcije ministarstva u borbi protiv fenomena dece ulice prepoznato, otkriveno i sa beogradskih ulica sklonjeno 74 dece, dok je zaključno sa aprilom ove godine sklonjeno 26 dece. ”Sve naše institucije su angažovane u borbi protiv fenomena dece ulice i zato šmo osnovali 115 timova u centrima za socijalni rad koji se bave upravo ovim fenomenom”, rekao je Vulin na konferenciji povodom povodom Svetskog dana borbe protiv zloupotrebe dečjeg rada. Dodajući da u tome imaju aktivnu pomoć MUP-a, on je istakao da je ipak glavni teret na centrima za socijalni rad.
On je naveo da su neka od dece trajno oduzeta roditeljima i da su smeštena u institucije ili u hraniteljske porodice, da su neka oduzeta privremeno, a da su neki vraćeni u bilošku porodicu sa kojom se radi na osnaživanju, ali i kako bi razumeli šta nije prihvatljivo kao oblik ponašanja. ”Ova deca nisu prestupnici i ne treba da budu hapšena i odvođena u zatvor i to sa njima niko i ne radi. Njima je jednostavno potrebna pomoć kao što potrebna pomoć i njihovim porodicama da se osnaže, a nekada i da razumeju šta zapravo radimo”, rekao je Vulin. On je dodao i da cilj nikada nije oduzeti dete, već je cilj vratiti ga u porodicu koja je ojačana da moze da brine o detetu.  ‘Zbog toga će ministarsto nastaviti sa Međunarodnom organizacijom rada i na fenomenu borbe protiv dečijeg rada, ali i na svakom obliku koji krši ono što nazivamo dostojanstveni rad”, rekao je Vulin. 

Vlada donela Uredbu o poslovima koje deca ne smeju da rad

Vlada Srbija donela Uredbu o poslovima koje deca ne smeju da rade, izjavio je Aleksandar Vulin, dodajući da je fenomen dečjeg rada pogađa čitavu planetu, a da deca u Srbiji u najvećem broju slučajeva rade u poljoprivredi. ”Fenomen dečjeg rada je nešto što pogađa čitavu planatu, svakako da ga ima u Srbiji, a na nama je da se borimo protiv njegove pojave. Svakako se trudimo da je bude što manje”, rekao je ministar Vulin na konferenciji za novinare povodom Svetskog dana borbe protiv zloupotrebe dečjeg rada. On je ukazao i da nije svaki dečiji rad i zloupotreba dečijeg rada.

Mreža škola po kroju Svetske banke

Selidba pet beogradskih škola u toku raspusta među prvim je koracima optimizacije mreže srednjih škola u Srbiji, potvrdio je za Politiku ministar prosvete Mladen Šarčević. Šarčević objašnjava da Svetska banka radi na mreži škola cele Srbije, da će u toku leta biti završen dokument, koji će zatim ići na javnu raspravu. “Za sve što smo do sada uradili u Beogradu na planu optimizacije školskog prostora dobili smo pohvale Svetske banke. Samo na predškolskom sistemu uštedeli smo 20 miliona evra”, rekao je Šarčević i dodao da sve to treba da služi da se mladi zapošljavaju i država razvija. Na novim adresama sledeće školske godine biće Sportska gimnazija, Politehnika – škola za nove tehnologije, Tehnička škola “Zmaj”, Tehnička škola za dizajn kože i tekstila i Građevinska škola.

Osnovcima poslednji radni dan u školi

Nastava za učenike od prvog do sedmog razreda osnovnih škola završava se danas prema kalendaru obrazovno – vaspitnog rada. Za učenike osmog razreda nastava je završena 30. maja, ali su morali da nastave sa pripremnom nastavom za polaganje male mature. Testiranje iz srpskog (maternjeg) jezika predviđeno je za 14. jun, test iz matematike za 15., dok će kombinovani test rešavati 16. juna.

Tribina”Studiram, putujem, upoznajem Evropsku uniju” u Vršcu

U Gradskoj biblioteci u Vršcu u ponedeljak 12. juna održana je tribina “Studiram, putujem, upoznajem Evropsku uniju” u organizaciji tima projekta “Euteka-EU u vašoj biblioteci” i Gradske biblioteke Vršac. U Gradskoj biblioteci u Vršcu održana je tribina „Studiram, putujem, upoznajem Evropsku uniju” u organizaciji tima projekta “Euteka-EU u vašoj biblioteci” i Gradske biblioteke Vršac. Erasmus+ pruža mogućnost razmene studenata na svim nivoima studija počev od druge godine osnovnih , mastera i doktorskog rada, a više detalja čulo se na tribini na ovu temu u Gradskoj biblioteci u Vršcu.
Unutar Erasmus + programa, za koji je Fondacija “Tempus” zadužena u našoj zemlji, mladi ljudi, studenti iz Srbije imaju nekoliko mogućnosti, što znači da studenti mogu da jedan ili dva semestra provedu na nekom univerziteta u nekopj od evropskih zemalja, reako je Goran Bogunović uz Fondacija “Tempus”. Opšti uslovi da bi se pristupilo razmeni su CV, motivaciono pismo, pismo preporuke i znanje engleskog jezika ili onog na kojem se vrši nastava u tom gradu. Prosek ocena jeste bitan, ali nije ni presudan n i najvažnija stvar, i na taj način Erasmus želi da prilagodi uslove što većem broju studenata kako bi obogatili i lično i profesionalno iskustvo.

Završene Zmajeve dečje igre

Jubilarne 60. Zmajeve dečje igre završene su u nedelju uveče. Junski programi igara ponudili su Novosađanima svih generacija i gostima više od 110 raznovrsnih umetničkih i edukativnih programa, koji su se odvijali paralelno u centru grada, novosadskim školama, vrtićima, Gradskoj biblioteci, Kulturnom centru, Pozorištu mladih, Galeriji “Forma UPIDIV”, Matici srpskoj, Kulturnom centru Novog Sada, Američkom kutku… „Tokom pet festivalskih dana, uz više od 8.000 dece i mladih koji su učestvovali u programima, publici je kreativni rad predstavilo oko sto umetnika, među kojima su bili književnici, likovni, dramski i muzički umetnici“, u ime organizatora festivala istakla je Milica Dondur Miškov. „Osnovne programske segmente činili su razgovori o literaturi, koncerti, dramski, plesni i poetski nastupi, izložbe, umetničke i naučne radionice.“

Studenti FTN-a drugi na takmičenju Evrobot 2017.

Povodom velikog uspeha studenata Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada na međunarodnom takmičenju mladih u robotici “Evrobot 2017” održanog od 24. do 28. maja u Francuskoj, gde je ekipa M 41+ osvojila drugo mesto u konkurenciji od preko 50 prijavljenih timova, od kojih je 29 iz 14 zemalja uspelo da se plasira na takmičenje, za nagrađene je održan svečani prijem u zgradi Rektorta Univerziteta u Novom Sadu. Timovi sa Fakulteta tehničkih nauka na takmičenju Evrobot učestvovali su već šesnaest puta i postizali su zapažene uspehe. Prošle godine osvojili su drugo i treće mesto čime je Srbija postala jedna od najuspešnijih zemalja.
Član ekipe M41+ Nenad Peleš, objasnio je da je forma takmičenja bila takva da meč traje devesedet sekundi i za to vreme robot ima konkretne zadatke koje treba da obavi. “Prošle godine tema je bila roboti na plaži, dok je ove godine tema robot koji treba da pomogne u izgradnji ljudske kolonije na Mesecu”, rekao je Peleš. On je objasnio da su na stolu površine tri puta dva metra bili postavljeni valjci koje je robot trebalo da uzme a zajedno sa njima da pokupi i loptice od stiropora koje je potpm trebalo da stavi u korpice. Robot koji za devedest sekundi uradi više, pobeđuje. Svaka država koja je članica “Eurorobot” organizacije, ako na državnom nivou ima prijavljeno više od tri ekipe, mora da organizuje nacionalno takmičenje. U Srbiji obično imamo od 15 do 20 ekipa od kojih tri najbolje idu na evropsko takmičenje, kazao je Peleš. Njegova ekipa M 41+ broji 14 članova studenata od druge godine do mastera.

Sportske igre mladih u Pančevu

Sportske igre mladih Srbije (SIM) spektakularno su u ponedeljak otvorene u Pančevu, gde se nekoliko hiljada mališana na terenima Sportskog centra “Mladost” takmičilo u čak devet sportova – između dve vatre, malom fudbalu, odbojci, tenisu, šahu, rukometu, stonom tenisu, basketu 3×3 i odbojci na pesku. Baklju sa plamenom Igara, koje okupljaju školsku decu iz Srbije, Hrvatske i BiH, poneo je talentovani šahista Marko Milanović, koji je zajedno sa gradonačelnikom Sašom Pavlovom, predsednicom SIM Srbije Ivanom Jovanović i predsednikom lokalnog Sportskog saveza Slobodanom Bitevićem označio početak takmičenja. “Pančevo je grad sporta, to je pokazao danas, kao i mnogo puta do sada. Puno mi je srce kada vidim ovoliko dece koja su došla da se druže i takmiče. Ima li šta lepše od ovoga? Hvala svim našim koordinatorima, hvala i gradonačelniku Pavlovu, koji voli sport i pomaže sportistima ovog grada”, izjavila je Ivana Jovanović. Nekadašnji šampion sveta u karateu, sada predsednik Sportskog saveza Pančeva, Slobodan Bitević bio je oduševljen onim što je video. “Sportski savez će uvek podržavati ovakve akcije koje za promociju imaju zdrav način života i prave životne poruke. Sportske igre mladih su se po ko zna koji put pokazale kao sjajne i igre koje deca najviše vole”, rekao je Bitević. Najbolji sa takmičenja u Pančevu plasiraće se na državno finale krajem jula u Beogradu, odakle će pobednici izboriti plasman na regionalno finale krajem avgusta u Splitu.

Diplome malim fotografima u Vrbasu

Centar za razvojne projekte Vrbas organizovao je u ponedeljak u Osnovnoj školi “Bratstvo-jedinstvo” svečanu dodelu diploma učesnicima škole digitalne fotografije i veb dizajna. Kroz dvomesečni program i osnovnu obuku talentovani učenici osnovnih škola obučeni su za samostalno kreiranje i obradu digitalnih fotografija i izradu veb sajtova. Učesnici programa završili su obuku zajedničkim projektom u kom su primenili sva stečena znanja. Po programu Akcionog plana politike za mlade za povećanje broja mladih koji su obuhvaćeni neformalnim obrazovanjem, podržanog od strane Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, za razliku od klasičnih informatičkih obuka koje su postale previše uobičajene i dostupne u današnjem društvenom okruženju, ovakav vid obuke bilo je veoma zanimljiv, zajedničja je ocena svih polaznika i predavača.
Predsednik centra za razvojne projekte Vrbas Momir Mišović, zahvalio se ovom prilikom prisutnim učesnicima škole digitalne fotografije i veb dizajna, Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu i pokrajinskom sekretaru Vladimiru Batezu, Opštinskoj upravi Vrbas i predsedniku opštine Milanu Glušcu, direktorki OŠ “Bratstvo-jedinstvo” Slavici Šestović, koji su obezbedili prostor i opremu za realizaciju obuke, kao i DTG štampariji VizioŠop za podršku. On je posebno istakao da “razvijanje kreativnosti upotrebom informatičkih sredstava pomaže mladima da razumeju svet oko sebe, ali i da iskažu svoja lična iskustva i ideje”. “S obzirom da živimo u doba digitalne ere i da je informatička pismenost neophodna, nadamo se da će ovakvi projekti i dalje biti podržani od strane različitih društvenih institucija i društveno odgovornih kompanija. Potrebna nam je analiza obrazovnih profila koji će biti potrebni u budućnosti. Pored formalnog, mora se ukazati i na značaj nefomalnog obrazovanja i obuka, kako bi se ohrabrila kreativnost i preduzetnički duh maldih”, rekla je prilikom uručivanja diploma Slavica Šestović, ditektorka OŠ “Bratstvo-jedinstvo”.

Pažnja prema deci i mladima obolelim od dijabetesa

Minulog vikenda na Paliću deca i mladi koji su oboleli od dijabetesa imali su priliku da se druže kroz različite kreativne radionice tokom manifestacije „Slatki vikend“. Cilj manifestacije je da se deca, roditelji kao i svi posetioci upoznaju sa svim aspektima ove bolesti, nauče što više o tome kako živeti sa njom, rekao je Nebojša Bulatović, predsednik Udruženja „Plavo srce 024“ „Pomoć roditeljima čija deca su obolela od dijabetesa je potrebna u svim segmentima, pa smo se okupili u udruženje 2013. godine. Po našem modelu osnovana su kasnije i udruženja u Novom Sadu i Somboru. Niko se aktivno nije bavio ovim problemom, zato se na podršci zahvaljujemo lokalnoj samoupravi Subotice“, kaže Bulatović.
Udruženje ima 56 članova, dece i omladine, ali se zna da na teritoriji Subotice ima preko 120 registrovanih slučajeva dijabetesa tipa 1 kod dece i omladine. Zamenica gradonačelnika Subotice Timea Horvat je poručila da će Grad uvek podržavati manifestacije poput „Slatkog vikenda”, gde su deca imala priliku da se druže i kroz razne kreativne radionice i predavanja upoznaju principe zdrave ishrane. Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Nenad Ivanišević izrazio je spemnost da se založi kako bi se i resorno ministarstvo aktivnije uključilo u zaštitu dece koja su obolela od dijabetesa. „U planu je da se uz pomoć donatora obnovi objekat Crvenog krsta na Paliću, gde bi ovo i slična udruženja mogli da rade i ostvaruju svoje ciljeve“, rekao je Nenad Ivanišević.

Besplatni izleti za bečejske osnovce

U saradnji Kancelarije za mlade i Odseka zaštite životne sredine opštine Bečej realizovani su jednodnevni besplatni izleti za osnovce do lokacija koje nisu daleko, ali se razlikuju od sredine u kojoj ova deca odrastaju. „Četvrtu godinu već na ovaj način mladima prikazujemo primere dobre prakse očuvanja životne sredine. Lane su programom bili obuhvaćeni srednjoškolci, koji su posetili Obedsku baru i Carsku baru, a ove godine su ciljna grupa bili osnovci. Tokom minule dve nedelje za svaku školu je obezbeđen autobus i oni su, shodno pokazanom interesovanju za biologiju i ekologiju, odabrali po 50 učenika“, rekao nam je koordinator Kancelarije za mlade opštine Bečej Dane Mandić. Deca iz Bačkog Gradišta posetila su Beljansku baru kod Turije, iz Bačkog Petrovog Sela su obišla Park prirode „Stara Tisa“ kod Bisernog ostrva, učenici bečejske OŠ „Sever Đurkić“ posetili su Jegričku kod Temerina, a Specijalni rezervat prirode Zasavica kod Sremske Mitrovice postili su učenici bečejskih škola „Zdravko Gložanski“, „Petefi Šandor“ i „Šamu Mihalj”.

Novi Sad: Od septembra ponovo sportski smer u Jovinoj gimnaziji

Prirodno-matematički sporski smer u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj” ponovo se uvodi od naredne školske godine. Iako ga je za 2016/2017. školsku godinu ukinulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ove godine ono se vraća na inicijativu Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada. “Mladi sportisti ulažu velike napore, i to treba poštovati, zato želimo da ih podržimo i omogućimo im da svoje talente razvijaju u kvalitete“, rekao je direktor Gimnazije Radivoje P. Stojković.
Iako je rok za prijavu za sportski smer prošao, ipak je do 20. juna moguće dostaviti potvrde u škole, a koje će biti prosleđene Republičkoj upisnoj komisiji. Da bi neko uopšte imao pravo da konkuriše za prirodno-matematički sportski smer, mora da ima potvrdu resornog sportskog saveza, a koji je na spisku Ministarstva omladine i sporta, odnosno da je registrovani sportista, po mogućstvu, s već ostvarenim rezultatima, na osnovu kojih dobija dodatne bodove.(→Press Clipping)

Škola mentalne aritmetike u Staroj Pazovi

U velikoj skupštinskoj sali Bele zgrade u četvrtak u Staroj Pazovi predstavljena je Škole mentalne aritmetike “Malac Genijalac” sa sedištem u Zemunu koja će od predstojeće školske godine početi rad i u Staroj Pazovi. Veliki broj mališana sa teritorije opštine Stara Pazova moći će da razvije i poboljša mentalnu sposobnost, a zatim da za kratko vreme izračuna komplikovane računske operacije. Zahvaljujući jedinstvenom programu u Srbiji, koji potiče iz Istočne Azije, mogućnost da poboljšaju memoriju, inteligenciju, koncetraciju i maštu i postanu Malci Genijalci imaće staropazovački mališani.
Škola traje dve godine, časovi će se održavati vikendom jednom nedeljno u trajanju od tri školska časa, a program je posvećen deci uzrasta od 4 do 12 godina s obzirom da se u tom periodu dečiji mozak najviše razvija. Razvijajući sopstveni mozak, deca povećavaju sopstveni intelekt i emocionalnu inteligenciju, a u ovoj školi mentalni razvoj postiže se na zabavan i razigran način. https://www.youtube.com/watch?v=ZWsUCd2isGI

Preživeti malu maturu

Mali maturanti trebalo bi da prave pauze u učenju, odvoje vreme i za zabavu i odmor, dok je uloga roditelja da im budu podrška, umesto da unose nervozu. Ovo su samo neki od saveta psihologa kako bi učenje za polaganje male mature prošlo bez stresa i dalo najbolje rezultate. Nešto više od 72.000 osmaka širom Srbije sledeće nedelje polaže završne ispite iz srpskog jezika, matematike, kao i kombinovani test (biologija, geografija, istorija, hemija, fizika). Kako se bliži polaganje, tako raste i trema, a psiholozi sa kojima smo razgovarali savetuju i đake, ali i roditelje, kako da ovaj period iskoriste na najbolji način. 

Napraviti kućni plan 

Kako ističe Vesna Janjević Popović, psiholog iz Osnovne škole “20. oktobar”, i deca i odrasli su zabrinuti, jer ih očekuje nova životna situacija. “Korisno je napraviti mali zajednički kućni plan: da bi se došlo do cilja, odnosno uspešnog polaganja ispita, dobro je proveriti “početno stanje”, pregled toga šta je dete do sada savladalo, kao i kakav tip grešaka pravi – da li greši brzopleto na lakim, jednostavnim zadacima, ili nisu dovoljno dobro sagledane neke oblasti”, objašnjava Vesna Janjević Popović. 

Šta ako je dete brzopleto?

Vesna Janjević Popović ističe da je normalno da se prave greške, ali da je važno decu naučiti da “love” sebe u greškama i ispravljaju ih. Jedan od načina jeste i povremeno organizovanje kućnog polaganja. – Izaberite slučajnim izborom iz zbirke dvadesetak zadataka i zamolite dete da ih radi dva sata u tišini, koje će verovatno uraditi i ranije. Neka par minuta napravi pauzu slobodno razmišljajući o stvarima koje nemaju veze sa testom. Zašto? Ponekad kada rešavamo zadatke ponašamo se kao da se vozimo u vozu po šinama, pogrešimo i kad neposredno posle rada proveravamo šta smo uradili, događa se da previdimo sopstvene greška, jer kao da se krećemo po onim istim šinama i ponavljamo grešku. Zato služi ta kratka pauza – ističe Janjević-Popović.
Ona dodaje da se brzopletost rešava i “pređenom kilometražom”: što se više zadataka provežba, to će đaci biti bolji u rešavanju. Takođe, korisnije je vežbati zadatke po slučajnom izboru, a ne po oblastima. – Pretpostavljamo da su u ovom trenutku provežbane sve oblasti. Kada se rešavaju u jednoj oblasti zadaci, onda nam to pomaže jer se na sličan način rešavaju, dok ćemo kada dajemo raznovrsne zadatke imati realniju sliku o tome šta je savladano, jer se u kratkom vremenu prolaze različite oblasti”,  kaže Vesna Janjević Popović i dodaje da najbolje uče oni koji “znaju šta ne znaju”.

Kako postići bolje rezultate

Školski psiholog ističe da će pravljenje pauza koje uključuju bavljenje sportom i druženje sa vršnjacima dati bolje rezultate nego celodnevno učenje. – Dan mora da bude uravnotežen, da sadrži koncentrisano učenje, ali i dovoljno vremena za odmor, zabavu, san i boravak na vazduhu. Najvažnije je podržati ih kada uče za stolom, bez televizije, muzike, telefona, jer tada postižu bolje rezultate u kraćem vremenu. Važno je i da imaju odgovarajući vremenski raspored učenja: kada uče i koliko zadataka planiraju da pređu – savetuje ona.

I roditelji imaju tremu

 

Školski psiholog Marina Nadejin Simić ističe da su roditelji često više uznemireni zbog polaganja nego sami đaci, a da, ako previše teraju dete da uči, to može da bude kontraproduktivno. – Roditelji moraju naći ravnotežu, oni ne bi trebalo da lebde iznad deteta stalno, ali bi ponekad trebalo da prekontrolišu koliko je ono uradilo, možda mu i pomognu. Oni moraju biti podrška, a ne da unose dodatnu nervozu. Umesto “jao, šta ako ne uspeš”, svom maturantu trebalo bi reći “uradi najbolje što možeš” ili “toliko đaka je uradilo, zašto ne bi i ti” – jedan je od saveta Marine Nadejin Simić roditeljima.

Kako da roditelj pomogne detetu

Kako bi roditelj pomogao detetu, Vesna Janjević Popović predlaže sledeće:
  • Zajedno sa detetom razgovarajte o tome šta mu pomaže da dođe do svog cilja, a šta ga ometa, ne zaboravite da na listu ometajućih faktora stavite telefon, Fejsbuk, prekidanje rada zbog dopisivanja…
    Podsetite ih na školske urbane legende: neki drugari će voleti da se hvale na primer da ništa ne uče, a da sve znaju. To je sigurno nemoguće.
    Razgovarajte sa detetom o gradivu koje uče šta je tu smisleno, pitajte ih šta im je besmisleno, pokažite razumevanje da su im interesovanja drugačija od onoga što uče.
    Prelistavajte lektiru zajedno, podsetite se gramatičkih pravila i neka roditelji nauče nova zajedno sa detetom. Tako ćete i ovu situaciju deliti – savetuje ona.

Na dan ispita

Roditelji imaju važnu ulogu i dan pre polaganja. “Đaci ne bi trebalo puno da uče dan pred ispit, jer zbog treme sami sebi mogu da naprave frku. Oni će se uplašiti ako tada shvate da nešto ne znaju, preuveličaće situaciju i sutradan neće otići zadovoljni. Umesto toga, tada bi trebalo da se opuste, a roditelji ih mogu tog popodneva angažovati u nekim zajedničkim aktivnostima”, ističe Marina Nadejin Simić. Kada dođe dan polaganja, jako je bitno da se đaci fokusiraju na zadatke koje su dobili. “Oni bi trebalo da dođu naspavani, obavezno je pre toga da doručkuju i popiju vode, kako bi mogli da se usredsrede na test. Tokom polaganja, jako je važno da čitaju pažljivo i ne žure. Ako neko pitanje ne znaju, ne treba gubiti vreme, već se kasnije vratiti na njeg”, kaže ona.

Prijem za studente FTN

Studenti FTN-a su ove godine učestvujući na međunarodnom takmičenju, postigli izuzetne rezultate. Svečani prijem studentskih ekipa, koje su bile deo internacionalnog takmičenja Eu-robot upriličen je u Rektoratu Univerziteta. Trud, rad, posvećenost i predanost sedam članova studenata mehatronike, pokazali su rezultate. Studentska ekipa „M41+” Fakulteta tehničkih nauka na takmičenju „Eurobot” u Francuskoj, je, pored preko 50 drugih timova, došla do finala i osvojila drugo mesto. Studenti ekipe „M41+” kažu da su timski rad i dobri međuljudski odnosi ključni za zajednički uspeh. Pripreme za to takmičenje su počele još u septembru prošle godine, bile su jako naporne, ali svakako vredne titule „drugog robota Evrope”. Taj uspeh doprineće boljoj saradnji sa stranim univerzitetima, i sigurno porastu broja stranih studenata u Novom Sadu. Ovo je oblast koja je usko povezana sa privredom, pa je napredak robotike veoma važan za reindustrijalizaciju naše zemlje.

Veterinarska klinika na Poljoprivrednom posle 15 godina

Na poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu u ponedeljak je otvorena Veterinarska klinika, a otvaranju je prisustvovao i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je rekao da je uređenje klinike i laboratorije u okviru nje, koštalo više od 23 miliona evra. “Na ovaj način mi pokazujemo jednu vrstu nove politike, da zajednički investiramo u razvojne elemente na Univerzitetu u Novom Sadu, investiramo i u druge isto tako razvojne elemente, iz dana u dan napreduje naučno-tehnološko park u okviru Fakulteta tehničkih nauka, a investira se i u komunalnu infrastrukturu”, rekao je Mirović. “Veterinarska klinika na Poljoprivrednom fakultetu imaće i sopstvene prihode, ovo nije ulaganje koje će biti samo edukativnog ili naučno-nastavnog karaktera, već će biti otvoreno i za tržišnu utakmicu i na taj način će i opravdati smisao ulaganja u njenu izgradnju”, kazao je Mirović. Vojvodina, kaže, mora imati mnogo više ambicija, kao što su nekada pre 15 godina imali oni koji su osnovali Departman za veterinarsku medicinu. “Oni su Departman osnovali sa ambicijama da najbolji veterinarski stručnjaci podstaknu zaštitu i razvoj u ovoj oblasti u Vojvodini, tako i mi svi danas moramo shvatiti da Vojvodina mora imati najbolje u svim oblastima, da ona ne sme da krije svoje ambicije i to dokazujemo i otvaranjem ove laboratorije”, dodao je Mirović.          https://www.youtube.com/watch?v=5DCEq-goUSc  (→Press Clipping)

Oko 3. 000 Roma završilo fakultete u poslednjih 10 godina

U osnovnu školu se na vreme upiše 69 dece iz romskih naselja u Srbiji, a 64 odsto je i završi, svako peto romsko dete pohađa srednju školu, dok je u poslednjih 10 godina skoro 3.000 Roma završilo fakultete, rečeno je u ponedeljak na predstavljanju rezultata projekta posvećenog unapređenju mogućnosti za obrazovanje i integraciju Roma i pospešivanje zapošljavanja.  Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević pozvao je Rome da ne napuštaju sistem obrazovanja, ističući da nema kvalitetnog zapošljavaja bez kvalitetenog obrazovanja.

Akcija “Odeća za sve” nastavljena u Subotici

Oko stotinu kutija punih odeće i obuće podeljeno je deci u Subotici koja se nalaze u stanju socijalne potrebe, a u sklopu humanitarne akcije „Odeća za sve“ Fondacije “Ana i Vlade Divac”. Učenici, ali i njihovi profesori ne kriju zadovoljstvo zbog donacije, koja im mnogo znači. Članovi Gradskog veća zaduženi za obrazovanje i socijalna pitanja i zdravstvo Nataša Aleksić i Ilija Đukanović, predstavnici Fondacije „Ana i Vlade Divac” i Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju (HCIT), uz podršku kompanije „Inditeks“ obradovali su učenike Školskog centra sa Domom učenika „Dositej Obradović“, kao i štićenike Osnovne i srednje škole „Žarko Zrenjanin“ paketićima garderobe i obuće. “Školu pohađa ukupno 147 učenika, a u Domu za učenike smešteno je 70-oro dece. Donacija nam mnogo znači, a naročito deci i zahvaljujem se u ime škole na donaciji predstavnicima Grada Subotice, kao i Fondacije „Ane i Vlade Divac“. Nedostaje nam najviše nedostaje donjeg veša, čarapa i peškira”, rekla je Željka Musović, koordinatorka Vaspitne službe u Domu učenika.
U dosadašnjoj saradnji sa Fondacijom podsetio je, realizovano je nekoliko projekata: prošireni su kapaciteti Narodne kuhinje, donirana je oprema za reagovanje u kriznim situacijama, a organizovani su edukativni treninzi za članove lokalnog štaba za vanredne situacije. Pored direktne humanitarne pomoći izbeglicama i migrantima, Fondacija u saradnji sa lokalnim partnerom HCIT-om, pruža podršku i lokalnim zajednicama koje su pogođene izbegličkom krizom sa ciljem da ojačaju njihove kapacitete.

ArtLink gudački ansambl i Pavel Doležal u Novom Sadu

ArtLink gudački ansambl mladih talenata nastupio je zajedno sa Pavelom Doležalom, koncert majstorom orkestra “Kamerate Janaček”, u subotu u Novom Sadi u okviru programa Zmajevih dečijih igara. ArtLink muzički ciklus za mlade talente u saradnji sa Delegacijom EU, EU info centrom i EUNIK-om organizovala je Junske muzičke promenade u čast Svetskog dana muzike u Novom Sadu i Beogradu uz učešće mladih muzičara koji su na audicijama osvojili svoje mesto. Publika je imala priliku da čuje najmlađe odabrane soliste koji su  izvodili kompozicije za violinu, kontrabas, violončelo i dve violine i kamerni orkestar. Gostovanje Pavela Doležala deo je programa koji se realizuje u saradnji sa Delegacijom Evropske Unije u Srbiji. Taj program omogućava gostovanja renomiranih umetnika iz zemalja Evropske Unije u Srbiji, njihov rad i nastupe sa našim najmlađim muzičkim talentima.
Pavel Doležal je koncert majstor “Kamerate Janaček” od 1998. godine, koncert majstor Simfonijskog orkestra “Janaček” i pedagog na Konzervatorijumu “Janaček”. Veoma je angažovan kao kamerni muzičar i solo izvođač. Kao koncert majstor vodio je nekoliko velikih turneja po Evropi, Aziji, Severnoj Americi i Australiji. Na programu će biti Godišnja doba Vivaldija, Bahov Koncert za dve violine i gudače, Telemanov Koncert za violu, Karmen fantazija, Meditacije i još nekoliko odabranih kompozicija. Najmlađi solista iz Novog Sada violinistkinja Lana Zorjan ima 8 godina, a među solistima sa orkestrom su i Sergej Skeledžija, Jana Jakovljević, Marija Radovanović, Strahinja Mitrović, Dunja Kalamir, Jana Vukićević, Anđela Josifoska, Relja Mitrović i drugi.
Junska muzička promenada u Beogradu održaće se 21. juna na Svetski dan muzike, u saradnji sa EUNIK -om i Gradskom opštinom Stari Grad. Planirani su nastupi ArtLink mladih virtuoza na nekoliko lokacija u Beogradu , sa izvođenjima popularnih dela klasične muzike.

Studenti FON-a osvojili prvo mesto na međunarodnom takmičenju

Studenti Fakulteta organizacionih nauka (FON) Anja Spasojević, Miloš Milosavljević, Nemanja Jevtić i Velizar Stefanović osvojili su prvo mesto na međunarodnom takmičenju u upravljanju projektima, koje je održano na Brionima.  Pored tima iz Srbije, u finalu takmičenja učestvovale su ekipe iz Finske, Nemačke, Litvanije, Hrvatske, Italije, i Španije. Timovi su svoja znanja i veštine prikazali kroz simulaciju upravljanja realnim projekta korišćenjem agilnog pristupa, navodi se u saopštenju.

Vremeplov: Aleksandar Veliki

  1. juna 323. p. n. e. – umro je Aleksandar Veliki, najveći vojskovođa antičkog sveta. Bio je učenik atinskog filozofa Aristotela, kojeg je u prestonicu grčke države Makedonije Pelu doveo Aleksandrov otac kralj Filip II, a na presto je došao u 20. godini, kad je 336. pre n.e. ubijen Filip II. Dovršio je pokoravanje grčkih država i 334. pre n.e. poveo je s 30.000 pešaka i 5.000 konjanika rat protiv Persije. Osvojio je Malu Aziju, Siriju, Egipat i Persiju i stigao do reke Ind. U prestonici Vavilon, po povratku iz Indije, iznenada je umro u 33. godini. Koristio je sadejstvo konjice i pešadije i prvi je u istoriji ratne veštine uveo sistematski rad štaba. Na vojne pohode uvek je vodio i ekipu naučnika i istraživača raznih vrsta, stoga nije bio samo osvajač već i nosilac širenja helenske kulture. Vekovima kasnije na teritorijama koje je on osvojio bile su vidljive tekovine grčke kulture i civilizacije.

Vremeplov: Martin Buber

Jevrejski pisac i filozof Martin Buber umro je 13. juna1965 godine. Najviše je bio zaokupljen književnim i filozofskim nasleđem hasidizma, jevrejskog verskog pokreta nastalog u Poljskoj početkom 18. veka (teritorija kasnije austrijske Galicije). Napisao je i više značajnih dela o istoriji jevrejske kulture. Pisao je na nemačkom i za pripovetke je uzimao motive iz folklora poljskih Jevreja. S Francom Rozencvajgom preveo je na savremeni nemački jezik “Stari zavet”. Pred nacistima je 1938. pobegao iz rodne Austrije u Palestinu i postao jedan od prvih profesora Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu. Zalagao se za zajedničku jevrejsko-arapsku državu. Dela: “Priče rabi Nahmana”, “Ja i ti”, “Hasidske priče”, “Gog i Magog”, “Slike o dobru i zlu”, “Mojsije”, “Susreti”.

Vremeplov: Vilijam Batler Jejts

Irski  pisac Vilijam Batler Jejts, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1923 rođen je 1865 godine. Bio je izraziti kosmopolita oslonjen na klasične helenske uzore, ali i duboko vezan za irsko tlo i tradiciju. Jedan je od najvećih autora koji su stvarali na engleskom jeziku. Dela: poezija “Oisinova lutanja”, “Vetar u trsci”, “Ostrvce na jezeru Inisfri”, “Toranj”, drame “Grofica Ketlin”, “Žuđena zemlja”, “Mačka i mesec”, eseji “Keltski suton”, “Ideje dobra i zla”, “Sanjarenja o detinjstvu i mladosti”, “Autobiografija”.

Takmičenje “Udicom protiv droge”

Već sedam godina Ribolovački klub Dunav iz Karavukova organizuje takmičenje “Udicom protiv droge”. Ovogodišnji skup mladih ribolovaca bio je i najmasovniji. Osamdesetak učenika osnovne škole “Bora Stanković” iz Karavukova, sa učiteljicama, mamama, dekama okupili su se na karavukovačkoj tromeđi da bi promovisali zdrav način života, naučili nešto o štetnosti droge i pokazali da vole pecanje. Čim je počelo takmičenje najmlađi su se pohvalili ulovom. Na ovom takmičenju ulov nije prioritet, zbog toga je i odziv dece od prvog do sedmog razreda veliki. “Ovde sam došla sa bratom i nisam prvi put na pecanju. Nekako me to opušta i volim da pecam”, rekla je Anđela Stanković, učenica petog razreda. “Ljudi su ponovo počeli da shvataju važnost ovoga. Prepoznali su da je ovo prava stvar koju radimo jer smo jedini opstali od kako smo počeli 2011. i sada upravo radimo istu stvar sa istim ljudima, što je retko na ovim našim prostorrima”, dodao je Dejan Atanasković, predsednik KSR “Dunav” Karavukovo.
“Novina je ove godine što ćemo izvesti jednu pokaznu vežbu iz prve pomoći. dovešćemo dve ekipe Crvenog krsta Odžaci, a jedna od dominatnih supozicija biće kako izgleda narkoman kada se predozira”, saopštio je Rade Radivojević, Crveni krst Odžaci. Udicom protiv droge održava se u saradnji sa Sportskim savezom opštine Odžaci, Policijskom upravom Sombor, Crvenim krstom. Do sada je kroz edukaciju o štetnosti narkotika prošlo sedam stotina mališana, a zahvaljujući njoj Karavukovo je dobilo i nekoliko juniorskih prvaka Srbije i Evrope u pecanju.

About the Author

admin

Leave a Reply