Hrnjaz Šarčeviću: Upozorenje pred oluju

Mladenu Šarčeviću, ministru školskom juče se još jednom obratio predsednik NSPRV Ranko Hrnjaz pismom u kome kaže: “Ovo je, što se tiče našeg sindikata, poslednji put da Vam se pismeno obraćamo povodom nezakonito obračunate naknade za godišnji odmor iz 2014. godine! Da na naša dosadašnja i dobronamerna upozorenja niste, nažalost, ništa konkretno učinili, iako znate i sami da se ista stvar dešavala i u godinama koje su prethodile pomenutoj, ali zbog zastarenja roka nismo više u poziciji da sudskim putem potražujemo ta sredstva. To ipak ne menja činjenicu da su prosvetni radnici bili pokradeni i tih godina. Krađa, ma kako je zakon tumačio, po nama nikad ne zastareva i to će sigurno ostaviti mrlju na našem socijalnom partnerstvu i socijalnom dijalogu na koji smo, i pored toga, osuđeni i mi kao sindikati, i Vi kao predstavnik vlasti i poslodavac.
„Na sva pitanja koja Vi sada postavljate dobili ste odgovor još prošle jeseni, kada ste znali zakon i platili u julu 2016. godine 6 sati manje, kada ste platili razliku naknade za 2015. Godinu, ali i kada ste od nas dobili dopis kojim smo Vam citirali odredbe Zakona o radu, Kolektivnog ugovora, a što se vidi i iz saopštenja koje je tada dalo Vaše Ministarstvo. Pomenuti dopis ste dobili još 7. septembra 2016. i do danas ste mogli hiljadu puta proveriti te navode. Posle toga dobijali ste i presude, od kojih su neke izvršne, a na neke su škole uložile žalbe. Slušajući Vašu izjavu Tanjugu od pre nekoliko dana, dalo se naslutiti da je i Vama jasno kako će se ti postupci završiti: znate da će država izgubiti milijarde, a advokati ih zaraditi, odnosno znate kako će se sporovi završiti” kaže Hrnjaz. (→Saopštenja)

Ministarstvo traži smenu Lipkovskog

Ministarstvo prosvete zatražilo je od Skupštine Srbije da prof. dr Aleksandra Lipkovskog smeni sa mesta predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS). Ministarstvo se žali na kašnjenje u radu ovog tela, a Lipkovski, za “Novosti”, kaže da je predlog za njegovu smenu osveta zbog njegovih ličnih neslaganja i primedbi celog NPS na prosvetne zakone koji treba da budu usvojeni. Ipak, dodaje, iznenađen je predlogom. Inicijativa sa pritužbama na rad Lipkovskog stigla je do skupštinskog Odbora za obrazovanje, a njegov predsednik Muamer Zukorlić potvrđuje da će se o ovom pitanju raspravljati na jednoj od narednih sednica. Da bi Lipkovski bio smenjen, nije dovoljno da to izglasa samo odbor, već i da predlog podrži većina poslanika.
Ministar prosvete Mladen Šarčević još ranije izjavljivao je da nije zadovoljan radom NPS, a u ministarstvu nezvanično kažu da su se odavno stekli uslovi za smenu prof. Lipkovskog. Posebno zameraju što NPS nije na vreme dao mišljenje o nastavnim planovima i programima za manjine. Zamereno mu je i što NPS nije na vreme glasao o velikom broju pravilnika i drugih prosvetnih dokumenata. Kašnjenje u donošenju odluka NPS, na koje se poziva Ministarstvo prosvete, posledica je, prema rečima Lipkovskog, toga što Ministarstvo nije Savetu obezbedilo tehničke uslove za rad.- Obaveza Ministarstva prosvete bila je da nam obezbedi pravnika, sekretara i ostale tehničke uslove, a oni to nisu uradili na vreme – kaže Lipkovski. – Pravi razlog za moju smenu je osveta jer nisam podržao Zakon o osnovama sistema obrazovanja i ostale prosvetne zakone koji treba da budu usvojeni. Zakoni su loši i izneo sam desetine primedbi.(→Press Clipping)

Zukorlić: Neuobičajena smena

Muamer Zukorlić kaže da još ne zna da li će glasati za smenu Lipkovskog ili ne. – Nije uobičajeno da se bilo ko kod nas smenjuje. Ministarstvo je navelo brojne argumente, na osnovu kojih imaju pravo za ovu inicijativu – kaže Zukorlić.

Neizvesna podrška

Prof. dr Aleksandar Lipkovski predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta je izabran 2015. godine, glasovima skupštinske većine okupljene oko SNS, iako je bio član “Dveri” a sa njegovim izborom nije se slagao tadašnji ministar prosvete Srđan Verbić. Lipkovski smatra da bi sada, iako se skupštinska većina nije promenila, mogao da bude smenjen. – Ako je to politička odluka, sigurno će me smeniti – kaže Lipkovski.

Školski kalendar za školsku 2017/18. godinu

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, u skladu sa zakonom, doneo je pravilnike o školskom kalendaru za osnovne i srednje škole sa sedištima na teritoriji AP Vojvodine, za školsku 2017/18. godinu. Svake godine, prilikom izrade pravilnika o školskim kalendarima, poštuju se specifičnosti Autonomne pokrajine Vojvodine u pogledu velikog broja nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica i verskih zajednica koje žive na ovom području. Istovremeno, školski kalendar za osnovne i srednje škole u AP Vojvodini neophodno je usaglasiti sa školskim kalendarom koji se primenjuje na teritoriji Republike Srbije.
Školska godina počeće u petak, 1. septembra 2017. godine, a prvo polugodište trajaće do petka – 22. decembra 2017. godine. Drugo polugodište počeće u sredu, 10. januara 2018. godine, a završetak nastavne godine zavisi od nastavnog plana za osnovne i srednje škole. (→Pravilnici)

Kanjiža: „Kamp bez granica 2017“

U okviru projekta Pokrajinske vlade „Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini”, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Centar za mlade „Ana i Bastian” iz Kanjiže organizuju manifestaciju „Kamp bez granica, Kanjiža 2017” čiji je prvenstveni cilj afirmacija pozitivnih vrednosti multikulturalizma i promovisanje međusobnog suživota zajednica s teritorije AP Vojvodine. Osnovna ideja potprojekta jeste pružanje prilike učenicima srednjih škola s teritorije cele Vojvodine da se u okviru dva četvorodnevna kampa druže, međusobno upoznaju i nadmeću u popularnim igrama veštine, spretnosti i znanja. Specifičnost ovog potprojekta ogleda se u tome što su ekipe mešovite po svojoj polnoj i etničkoj strukturi, formirane od predstavnika različitih škola koje učestvuju u projektu, čime jačaju međusobnu povezanost i poverenje.
Kamp je zamišljen kao mesto na kome će – pored nadmetanja – biti organizovan prateći program i kreativne radionice s ciljem međusobnog upoznavanja, prevazilaženja etničkih predrasuda i jačanja međunacionalnog poverenja. Manifestacija „Kamp bez granica, Kanjiža 2017” održaće se u dva termina u periodu od 18. do 21. juna i od 23. do 26. juna 2017. godine u Kanjiži. U dva četvorodnevna kampa učestvovaće blizu 150 učenika i njihovih profesora iz 16 srednjih škola s teritorije AP Vojvodine.

Pokrajinski sekretarijat posetili studenati Univerziteta u Bernu

U petak, 16. juna 2017. godine, četrnaest švajcarskih studenata i četvoro profesora sa Univerziteta u Bernu (Institut za geografiju), bili su gosti Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.  Goste su dočekali Milinka Hrćan – pomoćnica pokrajinskog sekretara za nacionalne manjine – nacionalne zajednice i njeni saradnici. Studenti, sa svojim profesorom Belom Filepom na čelu, u okviru studijskog putovanja po Vojvodini, posetili su i naš sekretarijat. Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini bila je u žiži njihovog interesovanja.
Pomoćnica Milinka Hrćan, posle pozdravnih reči, predstavila je ukratko gostima rad sekretarijata. Bojan Gregurić, samostalni savetnik za ostvarivanje ravnopravnosti nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica, prezentovao je prisutnima najznačajnije projekte sekretarijata u okviru multikulturalizma i tolerancije. Studenti su se ponajviše zainteresovali za projekat „Kup tolerancije”, za kviz „Koliko se poznajemo”, kao i za „Kamp bez granica – Kanjiža”. Nakon prezentacije, mladi su postavljali pitanja i bili su izuzetno zadovoljni odgovorima i zadivljeni realizacijom dugogodišnjih projekata sekretarijata.

Novosadski Univerzitet dobija nove i renovira stare zgrade

U okviru Kampusa novosadskog univerziteta, planira se izgradnja novih objekata, rekonstrukcija i dogradnja postojećih, kao i unapređivanje saobraćajne i komunalne infrastrukture i javnih površina. Sve to je potvrđeno i objavljeno u Službenom listu u kojem su nalazi i Plan detaljne regulacije Univerzitetskog kompleksa. Na uglu Fruškogorske i Ulice dr Ilije Đuričića, na mestu nekadašnje „Tvornice mašinskih delova” gradi se kompleks objekata Fakulteta tehničkih nauka – Tehnološki park. Planirani objekti imaće sutren i tri do pet spratova s potkrovljem, odnosno šest spratova ukoliko budu imali ravan krov i to će biti jedan od najvećih objekat koji će se graditi u studentskom gradu.
Za potrebe Mašinskog fakulteta, na mestu laboratorija planira se izgradnja petospratnice sa suterenom. Izdvajanjem dela parcele osnovne škole “Jovan Popović”, Departman za građevinarstvo bi trebao da dobije nov objekat, čiji bi gabarit u osnovi iznosio 16h30 metar. Difovci će takođe dobiti novu zgradu koja će se graditi između Ulice dr Sime Miloševića i stare zgrade fakulteta . Prema planu nova zgrada će biti povezana sa starom i imaće suteren i visoko prizemlje.
Za potrebe Instituta za hemiju i geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta, predviđena je izgradanja trospratnice. Nova zgrada biće desetak metara udaljena od Departmana za ekologiju i biologiju, a da bi se olakšalo kretanje, ostavlja se mogućnost povezivanja objekata. Za potrebe Instituta za hemiju planira se izmeštanje starog magacina za zapaljive hemikalije i gasove s bazenom za neutralizaciju otpadnih voda i izgradnja novog. Između PMF-a i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja gradiće se Studentski kulturni centar, a uslov za izgradnju je uklanjanje montažnog objekta studentskog restorana koji se tu nalazi. Takođe, za potrebe Univerziteta u Novom Sadu planira se izgradnja prizemnog ugostiteljskog objekta.
Između Đačkog igrališta, Sunčanog keja i staklenika PMF-a planira se višespratni objekat naučnoistraživačkog centra u zoni 30 do 50 metara od nasipa. Univerzitetski kompleks će u dogledno vreme dobiti i trospratni apart-hotel 2, odnosno dom za mlade nastavno-naučne radnike kao i studentski restoran sa društvenim centrom. Pored izgradnje novih objekata u planu je i dogradnja pojedinih fakultetskih zgrada. Zapadni deo zgrade Ekonomskog fakulteta dobiće još jedan sprat, a za po sprat će biti nadgrađeni i  studentski domovi „Slobodan Bajić” i „Veljko Vlahović”. Po Planu detaljne regulacije ostavljena je mogućnost za dogradnju zgrade  Filozofskog fakulteta koja će se širiti u zavisnosti od potreba i konstruktivnih mogućnosti. U okviru postojećih regulacija ulica oko Univerzitetskog kompleksa, plan predviđa rekonstrukciju i reorganizaciju saobraćajne infrastrukture, kao i izgradnju novih parking-prostora, a planirano je i ozelenjavanje javnih površina.

Sabor učitelja: U znaku NTC programa 

NTC sistem učenja je specijalizovani program za edukaciju dece, roditelja, vaspitača i učitelja. Sprovodi se u 17 država Evrope, a nedavno ga je svetska MENS-a kandidaovala za najbolji edukativni program na planeti. Sa NTC programom prošle nedelje  su se upoznali učitelji Srbije. Istraživanja u više evropskih zemalja pokazala su da je svaka nova generacija đaka slabija po motoričkim sposobnostima, pažnji, koncentraciji, opštem znanju i rečniku. Kao jedan od glavnih krivaca navode se prezaštićeno detinjstvo i zastareo školski program, neprilagođen tehnološkom razvoju u kojem se današnji klinci bolje i brže snalaze od odraslih. Medicina primenjena u obrazovanju dala je Nikola Tesla Centar metod učenja, poznatiji kao NTC program. On motiviše decu da do znanja dolaze povezivanjem i razmišljanjem, a ne učenjem napamet: “Evo tipično pitanje iz našeg programa, kad pitamo decu da malo misle, dobiju pitanje „preko koje životinje pređe najveći broj pešaka?” . Oni vrte po glavi, pa kažu „zebra”. A šta je klasično pitanje: koje životinje liče na konja, crno-bele boje, žive u Africi, oni dignu ruku i kažu „zebra”. Tu razmišljanja nema. Ili zna ili ne zna. A cilj škole sad je funkcionalno znanje i da učimo decu da misle. Evo samo jedan podatak. Od deset najtraženijih zanimanja u svetu, sedam nije postojalo pre deset godina. To znači da mi spremamo decu za zanimanja koja još ne postoje, jer šta je funkcija škole, da ih učimo napamet ili da misle? Pa naravno da misle”, kaže Ranko Rajović, jedan od tvoraca NTC programa .
Svetska MENSA kandidovala je NTC obrazovni program za jednog od najboljih na svetu, a kao takvog akreditovao ga je i Savez učitelja Srbije, te se već sedam godina primenjuje u našoj zemlji: “Ono što jeste činjenično stanje, to je da se mi bavimo svakim detetom, ali ono što smo primetili u praksi jeste to da nam u praksi nedostaje malo pokretačkog i znanja i inicijative za rad sa darovitom decom. I to je za nas bio veliki izazov, prepoznali smo kvalitet u Rankovim razmišljanjima”, kaže Nataša Nikolić Gajić, predsednica Saveza učitelja Srbije.  https://www.youtube.com/watch?v=jhks2Jao-C8

Ču­va­ri tra­di­ci­je i pi­o­ni­ri mo­der­nog u ba­let­skoj ško­li

Iako su kla­si­čan ba­let i po­zna­te suk­nji­ce ko­je ba­le­ri­ne če­sto no­se, ta­ko­zva­ne pač­ke, mno­gi­ma pr­va aso­ci­ja­ci­ja na Ba­let­sku ško­lu u No­vom Sa­du, već ne­ko vre­me ta kul­tur­na in­sti­tu­ci­ja uče­ni­ci­ma pru­ža ve­ću ra­zno­vr­snost. Na pri­mer, za one ko­ji že­le ne­što mo­der­ni­ju va­ri­jan­tu, kao op­ci­ja po­sto­ji Smer za sa­vre­me­nu igru, ko­ji nu­di ve­će slo­bo­de po­kre­ta i mo­guć­nost lič­nog pe­ča­ta. Na­su­prot to­me, po­sto­ji i Smer za na­rod­nu igru, gde uče­ni­ci na pro­fe­si­o­nal­nom ni­vou iz­u­ča­va­ju fol­klor na­ših pro­sto­ra. Oba sme­ra odr­ža­la kon­cer­te, na ko­ji­ma su po­ka­za­li šta zna­ju i ko­li­ko su ra­zno­vr­sni. “Smer za sa­vre­me­nu igru je re­la­tiv­no mlad, osno­van je 2003. go­di­ne u na­šoj ško­li“, ka­že na­stav­ni­ca sa­vre­me­ne igre i po­moć­ni­ca di­rek­tor­ke Ba­let­ske ško­le Alek­san­dra Ke­tig. “Po­la­ko se raz­vi­ja­mo i sad već ima­mo mno­go vi­še uče­ni­ca i uče­ni­ka ko­ji su do­bro pro­fe­si­o­nal­no ori­jen­ti­sa­ni, i, ka­ko smer ra­ste, na­pre­du­je i ni­vo nji­ho­vih zna­nja i spo­sob­no­sti.” Po nje­nim re­či­ma, na­kon za­vr­še­ne sred­nje ško­le, de­ca ima­ju mo­guć­nost za ško­lo­va­nje u ino­stran­stvu, kao i na In­sti­tu­tu za umet­nič­ku igru u Be­o­gra­du, a ima­ju pri­stup i ve­ći­ni dru­gih fa­kul­te­ta. Osnov­na spe­ci­fič­nost sa­vre­me­ne igre je, ka­ko ka­že Alek­san­dra Ke­tig, ve­ća slo­bo­da po­kre­ta, lič­ni pri­stup ple­su i im­pro­vi­za­ci­je, a na­stav­ni­ci se tru­de da ani­mi­ra­ju uče­ni­ke da sa­mi osmi­šlja­va­ju ko­re­o­gra­fi­je.(→Press Clipping)

“Dunavska sonata”: Mladi sviraju klasičnu muziku na Štrandu

Na ovogodišnjem festivalu “Dunavska sonata” nastupiće 39 najtalentovanijih mladih muzičara iz Vojvodine, na tri koncerta, koji će se 4, 11. i 18. avgusta od 19 časova održavati na Štrandu. Za razliku od prethodnih godina, ovog će puta festival biti takmičarskog karaktera, a troje najboljih iz tri takmičarske kategorije dobiće po 100.000 dinara. Na dve audicije prijavilo se više od 100 učesnika, a najbolji od njih nastupiće na koncertima podeljeni u tri grupe. Prvu čine deca do 12 godina, drugu mladi do 18 godina, a treću kategoriju odrasli stariji od 18 godina. Pored pijanistkinje Rite Kinko, profesora gitare Zorana Krajišnika i koncert majstora Miroslava Pavlovića, u komisiji koja je izabrala učesnike bio je i umetnički direktor festivala Marko Miletić. On je za “Dnevnik” rekao da je veoma zadovoljan odzivom mladih, te da će sva tri koncerta biti veoma šarenolika i lepa.

U vrtiće primljeno 1.050 dece, odbijeno 3.386

Nakon završenog konkursa Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo” za školsku 2017/2018. godinu, u državne vrtiće na teritoriji Novog Sada upisano je zasad 1.050 dece. „Odbijeno je ukupno 3.386 mališana. Gradskoj upravi za obrazovanje smo u utorak poslali molbu za proširenje kapaciteta za 20 odsto, koje po zakonu možemo dobiti“, kaže direktorka PU „Radosno detinjstvo” Mirjana Đurđev.
Ipak, o tome ćemo više znati tek nakon 26. juna, dokle traje upis mališana koji su već primljeni. Konkurs je u aprilu raspisan za ukupno 1.490 slobodnih mesta. Razlika od 440 mesta, u odnosu na 1.050 upisanih, nastala je, kako kaže Mirjana Đurđev, usled nepopunjenih mesta u četvoročasovnom boravku za koji su roditelji bili manje zainteresovani. U celodnevni boravak u vrtićima „Radosnog detinjstva” mogla su se upisati deca od šest meseci do polaznika u školu, dok je poludnevni boravak na raspolaganju za uzrast od pet godina do polaznika u školu, kao i za mališane od tri do pet godina.
Prioritet pri upisu imali su mališani koji su pripadali nekoj od deset kategorija, i oni nisu bodovani. To su deca žrtve nasilja u porodici, deca iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite i deca bez roditeljskog staranja, zatim deca samohranih roditelja, iz socijalno nestimulativnih sredina, sa smetnjama u psihofizičkom razvoju…

Irig: Škola i vrtić do jeseni kao novi

Novac je Irižanima obezbedila Kancelarija za upravljanje i javna ulaganja Vlade Srbije, dok je za ambulantu Opština dobila sredstva Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Pošto su javne nabavke na samom kraju za sve radove, očekuje se da oni startuju uskoro. “Očekuje se da će oko 250 đaka Osnovne škole „Dositej Obradović” u Irigu naredne školske godine krenuti na nastavu u sasvim drugačiju školu”, kaže rukovodilac javnih nabavki u Opštini Irig Bogdanka Filipović Lekić. Od  1. jula trebala bi da krene rekonstrukcija zgrade izgrađene još na početku prošlog veka.  “Od Kancelarije za upravljanje i javna ulaganja dobili smo oko 184 miliona za rekonstrukciju školske zgrade, pa će se zameniti sve instalacije, ugraditi nova stolarija i sanirati učionice i prostorije unutar objekta”, kaže Bogdanka Filipović Lekić. Po njenim rečima oko 3,4 miliona dinara biće utrošeno da se adaptira ustanova „Dečja radost”. To je centralni vrtić u Irigu gde je upisano oko dve stotine predškolaca. Objekat je izgrađen još 1986. godine od azbestnih ploča, pa sledi njihova zamena, rekonstrukcija krova koji prokišnjava i sancija zgrade. I ti radovi bi trebali da budu završeni do 1. septembra – istakla je rukovodilac javnih nabavki.

„Radosno detinjstvo”: Roditelji pravili greške

Direktorka PU „Radosno detinjstvo” Mirjana Đurđev napominje da su roditelji pri apliciranju često pravili grešku navodeći u prijavi vrtić u kome, po konkursu, nije bilo raspisanih slobodnih mesta. Lista se, kaže ona, kompjuterski obrađuje, te su takve prijave automatski bile odbijene, kako je i bilo navedeno u konkursu. Direktorka „Radosnog detinjstva” pozvala je sve zainteresovane roditelje da dođu na uvid rezultata, te da su slobodni da podnesu molbe, odnosno žalbe. „Naša ustanova broji 16.000 dece, a od prošle školske godine imamo dva nova vrtića i 40 grupa više, što su ukupno 663 grupe. I pored većih kapaciteta, nažalost, svake godine imamo velik broj dece koju ne možemo da primimo. To kazuje da Novi Sad raste mnogo brže od naših mogućnosti za proširivanjem. Predviđeno je da u Orahovoj ulici na Klisi, gde imamo plac, bude izgrađen nov objekat, ali za to treba i vremena i novca“, objašnjava Mirjana Đurđev. Roditelje čija su deca ostala ispod crte i žele da konkurišu za subvencije grada za boravak mališana u privatnom vrtiću, Mirjana Đurđev podseća da se od ove godine obraćaju direktno privatnim ustanovama. Takođe, u maju je dogovoreno i da roditelji koji budu želeli da upišu mališane u privatne vrtiće uz subvencije grada više neće morati da najpre konkurišu za mesto u Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo”.

Sremski Karlovci: Koncert duhovne i svetovne muzike

Društvo za negovanje tradicija i razvoj Sremskih Karlovaca, u saradnji sa Sabornom crkvom u Sremskim Karlovcima, organizuje sutra u 20 sati u Svečanoj sali Karlovačke gimnazije koncert duhovne i svetovne muzike. Nastupa hor Smera za crkvenu i duhovnu muziku Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu pod upravom dirigenta i osnivača hora Radeta Radovića. Publika će imati priliku da čuje i grupu pojaca kojom diriguje Predrag Đoković. Tim koncertom Društvo za negovanje tradicija i razvoj najavljuje 25. letnju školu crkvenog pojanja „Korneliju u spomen”, koja će ove godine biti održana od 30. jula do 6. avgusta u Sremskim Karlovcima. Taj jedinstveni omladinski muzički kamp četvrt veka neguje i afirmiše deo srpskog kulturnog nasleđa – tradicionalno narodno crkveno pojanje, koje je prvi srpski školovani kompozitor Kornelije Stanković polovinom 19. veka upravo u Sremskim Karlovcima „stavio u note” i tako sačuvao od zaborava. Kroz kamp je do sada prošlo oko 1.500 mladih iz Srbije i inostranstva.
Škola će imati tri radionice – horsku, pojačku i radionicu namenjenu najmlađima –  dečji hor. Tokom sedam dana, koliko traje, polaznici imaju dva puta dnevno probe na kojima uvežbavaju program za završni koncert, koji je kruna rada škole. Osim toga, učestvuju u raznovrsnim predavanjima, otvorenim za javnost, i na bogosluženjima u Sabornoj crkvi i drugim sremskokarlovačkim hramovima. Imaće priliku da upoznaju znamenitosti Sremskih Karlovaca, nekoliko fruškogorskih manastira, kao i da posete Novi Sad. Autor programa je prof. dr Danica Petrović. Prijavljivanje je još u toku.

Sokolski susreti u Novom Sadu: Fešta za sve gimnastičare

Kao i svake godine Sokolsko društvo Vojvodina je i ove organizovalo manifestaciju pod nazivom „Dan gimnastike za sve“. Tradicionalni slet organizovan je na otvorenom terenu Sokolskog doma uz učešće preko 500 mališana iz gimnastičkih klubova, sekcija i sokolskih društava širom Srbije. Posle svečanog defilea učesnika, usledila je tradicionalna grupna vežba oko 150 članova Sokolskog društva Vojvodina u kojoj je prisutnima dočaran delić onoga što deca uče tokom cele godine. Zatim je sve prisutne na otvorenom terenu Sokolskog doma pozdravio predsednik Sokolskog saveza Srbije Petar Stakić istakavši da tradicija koju neguje Sokolsko društvo Vojvodina treba da bude primer svima.
„Cilj je da se ovakva društva osnicaju širom Srbije u što većem broju, jer ćemo tek onda moći sokolstvo da vratimo na stare staze i da govorimo o zdravoj naciji“, kazao je između ostalog Stakić.
Vežbače su pozdravili i predsednica Gimnastičkog saveza Srbije Aleksandra Ristić i predsednik Sokolskog društva Vojvodina Miroslav Kovačev i zahvalili se Gradu na podršci, a u ime pokrovitelja manifestaciju je otvorio Ognjen Cvjetićanin, član Gradskog veća za sport i omladinu. On je između ostalog istakao:
„Drago mi je što se ova manifestacija održava u Novom Sadu i što je naš grad svake godine domaćin velikom broju gimnastičara i gimnastičarki iz čitave Srbije, koji u vežbanje ulažu veliki trud i entuzijazam. Oni nastavljaju da neguju tradiciju sokoslstva i gimnastike. Sokolsko društvo Vojvodina postoji već 112 godina i perjanica je gimnastičkog sporta u našoj zemlji. Gradska uprava za sport i omladinu radi na poboljšanju uslova za bavljenje sportom i rekreacijom, a zajednički sa organizatorom ove manifestacije se trudimo da popularišemo gimnastiku. Time doprinosimo, ne samo zdravom životu, nego i negovanju pravih vrednosti“.

Novi Sad: Generacija hidrotehničara iz 1950.

Generacija maturanata 1948./1950., smera hidrotehnika novosadske Građevinske škole, 17. juna je obeležila 65 godina mature. Iz te generacije potekli su neki od najpoznatijih tehničara i inženjera hidrotehničke struke u bivšoj Jugoslaviji.     https://www.youtube.com/watch?v=myIGyNk18kg

Vremeplov: Vladimir K. Petković 

Srpski geolog Vladimir K. Petković, član Srpske kraljevske akademije, osnivač Državnog geološkog instituta, profesor i rektor Beogradskog univerziteta, najbolji poznavalac kredne formacije kod nas i tektonike istočne Srbije rođen je 19. juna 1873 godine. Bio je upravnik Geološkog zavoda Beogradskog univerziteta i urednik “Geoloških anala Balkanskog poluostrva”. Napisao je oko 70 radova, pretežno o stratigrafiji i tektonici Srbije. Dela: “Geologija istočne Srbije”, “O tektonskom sklopu istočne Srbije”, “Tercijer u Skopskoj ravnici”, “Tupižnica i njeno podnožje”, “Golt u Srbiji”, “O baremskom katu na Grebenu”, “Aptski kat u istočnoj Srbiji”.

Vremeplov: Stevan Hristić

Kompozitor i dirigent Stevan Hristić rođen je 19. juna  1885 godine: Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti, obdareni polifoničar koji je osnovno nadahnuće crpeo iz narodnih motiva, jedan od osnivača Muzičke akademije u Beogradu, šef Beogradske filharmonije, dirigent Narodnog pozorišta, direktor Opere i prvi predsednik Saveza kompozitora Jugoslavije. Muzičko obrazovanje stekao je u Beogradu, Rimu, Beču, Lajpcigu, Moskvi i Parizu. Dela: orkestarska “Simfonijska fantazija”, “Rapsodija”, “Vranjanska svita”, “Poema zore”, “Marš slobode”, “Skice za klavir”, muzička drama “Suton”, balet “Ohridska legenda”, oratorijum “Vaskresenje”, scenska muzika za drame “Čučuk Stana”, “Sunce”, “Lazarevo vaskrsenje”, “Uobraženi bolesnik”, “Hamlet”, “Večiti mladoženja”, “Bura”, horovi, solo pesme.

Vremeplov: Jovan Bijelić

Na jučerašnji dan 19. juna 1886. godine rođen je i srpski slikar Jovan Bijelić, član Srpske kraljevske akademije, jedan od najznačajnijih srpskih (i jugoslovenskih) likovnih stvaralaca između dva svetska rata. Studirao je u Sarajevu, Krakovu, Parizu i Pragu. Scenograf (potom i šef slikarske radionice) Narodnog pozorišta u Beogradu, u kojem je delao do smrti, postao je 1919. Slikao je portrete, pejzaže, mrtvu prirodu i kompozicije. Imao je privatnu školu iz koje je izašao niz slikara. Dela: “Portret devojke”, “Kupačica”, “Jajce”, “Kći umetnikova”, “Dvorište”, “Ženski akt”, “Sarajevo”, “Portret starice”.

Vremeplov: Salman Ruždi

Na jučerašnji dan 19. juna 19. juna 1947 godine rođen je indijski pisac Salman Ruždi, kojem je iranski verski vođa ajatolah Ruholah Homeini izrekao fatvu sa smrtnom presudom, zbog izvrgavanja ruglu Islama u romanu “Satanski stihovi”. Ostala dela: romani “Deca ponoći”, “Istok, zapad”, “Harun i more priča”, “Mavrov poslednji uzdah”.

Vremeplov: Vilijam Golding

Engleski  pisac Vilijam Golding, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1983. umro je 19. juna 1993. Bio je preokupiran temom zla i iskonskog greha, tako da su njegova dela prožeta takvom atmosferom, sa brojnim alegorijama, često nerazumljivim. Bio je veoma popularan. Dela: romani “Gospodar muva”, “Naslednici”, “Hridine dvojice mrtvih”, “Beg škorpija”, “Slobodan pad”, “Toranj katedrale”, “Piramida”, “Vidljiva tmina”, “Obredi plovidbe”, eseji “Vrele kapije”, “Pokretni cilj”.

Vremeplov: Paskal

Na jučerašnji dan 19. juna 1623. godine rođen je francuski matematičar, fizičar, pisac, filozof, mistik, Blez Paskal, koji je postavio osnove računa verovatnoće. Veoma mlad istakao se otkrićima iz geometrije i fizike: u 16. godini objavio je raspravu o konusnim presecima, a u 18. dovršio konstruisanje matematičke mašine (aritmometar), koja je obavljala četiri osnovne računske operacije. Prvi je matematički tretirao problem verovatnoće u hazardnim igrama i s francuskim matematičarom Pjerom Fermaom postavio je osnove računa verovatnoće. Izumeo je i hidrauličnu presu i utvrdio da pritisak vazduha opada s visinom i da se pomoću barometra može utvrditi visina planina. Do 24. godine bavio se samo matematikom i fizikom, a potom je došao do zaključka da je njegova dotadašnja aktivnost nebitna i posvetio se verskim temama, filozofiji, pa i književnosti. Povukao se u manastir Por-Roajal, u kom se nalazila grupa takozvanih Jansenita (reč je o religiozno-društvenom pokretu na čijim osnovama će vremenom izrasti Starokatolička crkva). Zvanična Crkva je bila veoma isključiva prema Jansenitima, pa je Paskal snosio posledice ovakvog izbora. Dela: “Pisma jednom provincijalcu” (antijezuitski tekst), “Misli” (kontemplativan tekst, duboko hrišćanski).

Propao nastup “Velikog kola” u Beču: 7 sati čekali na granici

Grupa od 36 dece i odraslih, članova Folklornog udruženja “Veliko kolo”, bili su sprečeni da otputuju na nastup na završnici manifestacije “Dani srpske kultre” u Beču, jer su na mađarskoj granici na Horgošu čekali skoro sedam sati.  Zbog tog neočekivanog kašnjenja, članovi tog folklornog udruženja nisu mogli da stignu na vreme u Beč, te nisu imali druge, nego da krenu nazad za Novi Sad. „Svi smo veoma razočarani i istovremeno ljuti na carinu Mađarske, jer nisu imali sluha za našu molbu koju smo usmeno uputili tri puta, kako bi nam pregledali pasoše van redovne kolone, u kojoj je bilo preko 30 autobusa“, kaže vođa puta Milan Veselinović. „Na granicu smo stigli u 3.40 časova, dok smo tek u 10.50 ušli u Mađarsku. Kada smo stigli na granicu, bilo je i vozila koja su tu stajala od 23 časa prethodnog dana.“ Inače, članovi Udruženja “Veliko kolo” pozvani su da odigraju nekoliko koreografija na zatvaranju manifestacije “Dani srpske kulutre” u Beču, koja je trajala od 5. do danas. Njihov nastup trebao je da bude održan u palati “Palffu” u centru glavnog grada Austrije. „Baš nam je žao što smo propustili priliku da nastupimo na jednoj takvoj manifestaciji i na takvom mestu! Javili smo organizatorima i objasnili zbog čega smo sprečeni. Nadamo se da ćemo sledeće godine dobiti još jednu priliku“, razočaran je Veselinović.

Gojaznost dece i adolescenata pošast 21 veka

Gojaznost je definitivno bolest 20. i 21. veka i predstavlja povećano nakupljanje masnih depoa u tolikoj meri da oštećuje zdravlje. Po rečima dr Dragane Balać iz Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, pojava gojaznosti vezuje se za period pojačane industralizacije i instant-načina života. I u našem gradu je primetno sve više gojazne dece i mladih.  „Kako je industralizacija rasla i kako se poboljšavao način života, tako smo se sve više usredsredili na sedenje, odnosno manje smo fizički aktivni“, rekla je Dragana Balać.
„Sve više dece se okreće brzoj hrani, koja je bogata mastima i šećerima i ima mnogo veću energetsku vrednost od domaćih obroka, a razlog tome je sve urbaniji i brži način života, zbog čega veliki procenat roditelja ne stiže da kuva. Fizička aktivnost je sve manja jer deca sve više vremena provode gledajući televiziju ili koristeći internet, pri tom grickajući nezdrave grickalice, što doprinosi povećanoj stopi gojaznosti.“
Po njenim rečima, fizička neaktivnost, sedenje, oslobađanje od fizičke aktivnosti u školama su načini za razvijanje gojaznosti kod dece i adolescenata. Najveći neprijatelj zdravog života je internet jer se deca po ceo dan više vezuju za društvene mreže nego što su napolju, na svežem vazduhu, u igri, čime bi sprečila pojavu gojaznosti. Kako kaže dr Balać, gojazno dete je sklonije razvoju neke metaboličke bolesti, poput dijabetesa i povišenih masnoća. Kod dece i adolescenata, ukupni sadržaj telesne masti zavisi od uzrasta, pola i pubertetskog razvoja.

Gojaznost kod dece i adolescenata u svetu deset odsto

„Masno tkivo nije samo depo energije već je važan endokrini organ, koji produkuje biološki aktivne suspstance s lokalnim i/ili sistemskim dejstvom, stvarajući i oslobađajući proinflamatorne i antiinflamatorne faktore“, rekla je za „Dnevnik” endokrinolog-pedijatar dr Slavica Dautović iz Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. „Rizik za pojavu šećerne bolesti kod gojaznih muškaraca je 60 odsto, a kod žena čak 93 odsto, a i rizik od infarkta je tri do četiri puta veći, a od moždanog udara pet puta. U osnovi razvoja šećerne bolesti kod gojaznih je insulinska rezistencija, odnosno smanjena osetljivost na sopstveni insulin. Manje od pet odsto uzroka gojaznosti u detinjstvu je uzrokovano genetskim poremećajima, endokrinim bolestima, lezijama centralnog nervnog sistema ili jatrogenim uzrocima.“ Kako je objasnila naša sagovornica, učestalost gojaznosti kod dece i adolescenata u svetu je dva do tri odsto, a prekomerne uhranjenosti, uključujući gojaznost, deset odsto. Porast učestalosti kod dece iznosi 0,5 do jedan odsto godišnje tokom poslednje dve decenije i naročito je izražen u ekonomski razvijenim zemljama Severne Amerike i Evrope. Deca gojaznih roditelja imaju veći rizik od gojaznosti. „Epidemija gojaznosti sve više pogađa najmlađe uzraste i s tim u vezi imamo gotovo 12 odsto dece uzrasta od šest do 23 meseca koja su prekomerno uhranjena“, rekla je Slavica Dautović.

U Srbiji 28,2 odsto dece i adolescenata prekomerno uhranjeno

„U Srbiji, po rezultatima Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije u 2013. godini, 28,2 odsto dece i adolescenata uzrasta sedam do 14 godina je bilo prekomerno uhranjeno, od čega je 14,5 odsto bilo predgojazno, a 13,7 odsto gojazno. Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije tokom poslednjih 13 godina pokazuju da je prevalencija gojaznosti porasla 3,1 puta, a predgojaznosti 1,8 put.“ Prevencija gojaznosti kod dece, po njenim rečima, treba da bude usmerena najpre na roditelje, koji moraju biti upoznati sa činjenicama o tome na koji način ishrana i telesna masa utiču na zdravlje deteta. Gojaznost smanjuje kvalitet života i potrebna je edukacija svih članova porodice gojazne dece, zbog promena u načinu života kroz usvajanje trajnih izmena u ishrani i fizičkoj aktivnosti. Takođe, neophodna je i podrška društvene zajednice u celini, kroz dostupnost sadržaja za fizičku aktivnost, organizovanje edukacija i kontakta s medicinskim stručnjacima.

Uticaj na hormonski status

„Do pre 20 godina nije se znalo da je masno tkivo i te kako hormonski aktivno i da utiče na naš hormonski status, odnosno na polne hormone“, rekla je dr Dragana Balać. „Zato su gojazne devojčice maljavije od negojaznih. Osim toga, gojaznost predstavlja rizik za koštano-zglobni sistem jer ga opterećuje te će takva deca, naročito ženska, kasnije biti u većem riziku za oboljevanje od osteoporoze.“

Složni učenici iz Jajca ne odustaju

Iz Saveta učenika Srednje stručne škole Jajce saopšeno je da su s velikom radošću i ushićenjem primili vest o ukidanju inicijative za osnivanjem Mešovite srednje škole u Jajcu, koja bi njihove vršnjakinje i vršnjake podelila po nacionalnoj osnovi. – Za nas, koji se protiv produbljenja segregacije u Jajcu borimo već godinu dana, današnja vest predstavlja veliku satisfakciju i dokaz da je već načinjene političke odluke moguće okrenuti u svoju korist, ali samo ukoliko smo dovoljno ustrajni i ukoliko verujemo u promenu. Mi smo u našu borbu verovali istim intenzitetom od prvog dana, pa sve do danas – piše u saopšenju.
Učenici ističu da danas veruju da je angažmanom mladih, uz podršku međunarodne zajednice, moguće napraviti korenite promene u obrazovnom sektoru i oblikovati ga prema merilima 21.veka, u kojem odrastaju. – Iako smo sprečili osnivanje 55. škole koja bi u Federaciji radila po principu dve škole pod jednim krovom, svesni smo da i dalje postoje 54. takve škole u Federaciji. Među njima su i škole u SBK. Osnovne škole u Jajcu su podeljene, mi smo ih pohađali i svesni smo opasnosti koja iz dve škole pod jednim krovom vreba po sadašnjost i budućnost jajačkog i BiH društva – navode učenici. (→Press Clipping)

By admin

Leave a Reply