Vesti – 22.06.2017.

Udar na prosvetu:
Nova odluka o maksimalnom broju zaposlenih

Vlada Republike Srbije usvojila je Odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu Autonomne pokrajine Vojvodine i sistemu lokalne samouprave za 2017. godinu. U odnosu na broj zaposlenih na neodređeno vreme utvrđenih Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih za kalendarsku 2015. godinu (462.674) predlog maksimalnog broja zaposlenih za Odluku Vlade za 2017. godinu manji je za 11.241 i iznosi 451.433. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, smanjenje ni ovoga puta nije izvršeno linearno, a prilikom definisanja instrukcije za smanjenje sagledavani su standardi i prioriteti u okviru svakog od resora.
Tokom ove godine radi se “po prvi put na ozbiljnijoj reorganizaciji u sistemu prosvete” kaže se u saopštenju Vlade. Do kraja ove godine predviđeno je smanjenje od preko 2.700 normi (ili punog radnog vremena) u osnovnom i srednjem obrazovanju, što će biti rezultat efikasnije raspodele resursa i bolje organizacije školstva. Ovaj efekat će se postići najviše kroz reorganizaciju mreže škola, koju Ministarstvo prosvete priprema na osnovu funkcionalnih analiza Svetske banke.
Osim kvalitetnijih usluga, reorganizacija je neophodna kako bi sve što je u prethodnom periodu urađeno bilo i održivo, naročito u kontekstu postignutih budžetskih ušteda.U skladu sa navedenim, tokom 2017. godine očekuje se usvajanje akcionih planova u resorima prosvete, zdravstva, finansija, socijalne zaštite i poljoprivrede i zaštite životne sredine – koji sadrže merljive i dostižne aktivnosti uz jasne ciljeve i rokove za reorganizaciju, ističe se u saopštenju.

Počinje upis na fakultete

Prijavljivanjem kandidata, juče 21. juna počinje upis na fakultete Univerziteta u Beogradu, koji naredne školske godine upisuje 14.850 studenata, od kojih 9.511 budžetskih. Predaja dokumenata traje do 25. juna, a zatim sledi polaganje prijemnog ispita od 26. juna do 2. jula, prema rasporedu fakulteta. Konačne rang liste fakulteta biće objavljene 10. jula, a upis će biti obavljen od 10. do 14. jula. Drugi upisni rok počeće 1. septembra, prijavljivanjem kandidata, koje će trajati do 5. septembra. Polaganje prijemnog ispita u drugom upisnom roku obaviće se 6. i 7. septembra, a konačne rang liste biće objavljena najkasnije 13. septembra. Upis kandidata mora biti završen 16. septembra.

Samo M4 dokazuje staž

Prikupljanje papira za odlazak u penziju ponekad može da bude prava noćna mora i da traje dugo. Od trenutka kada se iskoristi godišnji odmor i zvanično podnese zahtev za penzionisanje, pa do prvog poštarskog zvona sa penzionim čekom može da prođe i po nekoliko meseci. Kako bi se postupak maksimalno skratio, oni koji ispunjavaju uslov za penziju trebalo bi da se raspitaju šta im je sve potrebno od papira, da provere u matičnoj evidenciji svoj status i da što pre predaju zahtev u filijali PIO fonda. U ovoj ustanovi naglašavaju da je procedura prilično pojednostavljena uvođenjem elektronske provere podataka. Naime, danas postoji mogućnost da osiguranici sami provere kretanje svog predmeta ili da unošenjem osnovnih podataka provere kada ispunjavaju uslove. – Nekompletni podaci o stažu osiguranja, zaradama i doprinosima mogu prilično da uspore proceduru – kažu u PIO fondu. – Podaci mogu da budu nepotpuni zbog neuplaćenih doprinosa, nepostojanja pravne i finansijske dokumentacije o angažovanju zaposlenih ili zbog nepredavanja M-4 obrazaca od strane poslodavaca.(→Press Clipping)

Šarčević: Intenzivno opremamo škole informatičkom opremom

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je u utorak  da se intenzivno radi na opremanju škola informatičkom opremom, da mnoge društveno odgovorne kompanije pomažu u tome, a da je Ministarstvo iz budžeta izdvojilo novac za nabavku novih računara. Šarčević je u utorak  u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Zemunu prisustvovao uručenju 16 laptopova za informatički kabinet, koji su donacija kompanije KPMG, rekavši da je pre osam meseci obećano da će velika pažnja biti posvećena digitalizaciji celog obrazovnog sistema, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Šarčević je kazao i da je pre osam meseci obećano da će velika pažnja biti posvećena digitalizaciji celog obrazovnog sistema – podizanju nivoa informatičke pismenosti od osnovne škole, povećanju broja budžetskih mesta na IT smerovima, rešavanju problema kapaciteta pojedinih fakulteta koji obrazuju IT stručnjake, raditi na novim programima i opremanju škola.
Predstavnica kompanije KPMG Ivana Manigodić istakla je važnost digitalizacije škola i uvođenja finansijske pismenosti, najavivši nastavak akcije u septembru. Donacija je realizovana u okviru projekta “100 za 100” koji je pokrenula Rotari fondacija.

Da li ste zadovoljni kako su vaši osnovci uradili maturski test?

Đacima u Srbiji matematika je zadala najviše muka, jer su upravo iz tog predmeta osvojili najmanje poena na završnom testu za osmake. Ipak, testove iz srpskog jezika uradili su bolje od prošlogodišnjih malih maturanata.

Loši rezultati male mature i jedna dobra vest za đake

Rezultati završnog ispita za osmake objavljeni su juče na sajtu Ministarstva prosvete, a kako nezvanično saznajemo, kombinovani test je veoma loše urađen te će smanjiti potreban broj bodova pri upisu u srednju školu. Do sada su mali maturanti najlakše prolazili sa kombinovanim testom jer su upravo na njemu najviše prepisivali, ali su sada u tome bili onemogućeni, pa se pokazala prava slika koliko đaci zaista znaju, odnosno ko je spremao gradivo, a ko nije. Ministarstvo je test štampalo u pet varijanti, svih 20 zadataka su bili isti, ali različito raspoređeni, pa su đaci pomislili da su dobili različite testove, što ih je nateralo da sami odustanu od prepisivanja.
I Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, potvrđuje naša saznanja da su mali maturanti lošije uradili kombinovani test u odnosu na prošlu godinu. – Upisne komisije sređuju testove, a po svemu sudeći, ove godine će kombinovani test sniziti rezultate cele male mature u odnosu na prošlogodišnje, jer je test urađen lošije. Prošle godine je matematika bila problem, a sada kombinovani test – rekla je Nedeljkovićeva za “Blic”.
Rezultati male mature objavljeni su na sajtu Ministarstva prosvete, a đaci su razočarani rezultatima upravo tamo gde su to i sami očekivali. Učenici Osnovne škole “Skadarlija”, koje je “Blic” pratio tokom dana neizvesnosti i strepnje pred završni ispit dok su vredno učili i spremali malu maturu, uglavnom su zadovoljni ukupnim brojem bodova, ali ne i time kako su uradili kombinovani test. Ovaj test se, inače, sastoji od pitanja iz hemije, biologije, fizike, geografije i istorije.

Bolji rezultati male mature nego lane

Preliminarni rezultati završnog ispita osmaka pokazali su da su učenici ove godine bolje uradili testove i da je ovogodišnji prosek bodova završnog ispita 17,63, što je za pola boda bolje nego lane. Testove su najbolje uradili učenici u Raškom, Pčinjskom i Nišavskom okrugu, dok je Beograd na četvrtom mestu. “U pitanju su preliminarni rezultati. Danas i juče su žalbe, nemamo uvid koliko se njih žalilo i šta je bilo predmet prigovora”, rekla je u utorak za Tanjug rukovodilac grupe za poslove osnovnog obrazovanja u Ministarstvu prosvete Slavica Jašić.
Na testiranju iz srpskog (maternjeg) jezika prosek je 6,64 poena, iz matematike 5,35, kombinovanog testa 5,64 boda. “Ukupan prosek završnog ispita je 17,63 boda, što je negde oko pola boda više nego prošle godine”, navela je Jašić. Malu maturu radilo je 69.065 učenika, od 70.396 koliko ih je u bazi podataka bilo osmaka. “Na završni ispit nisu izašli učenici koji su pali na popravni ili zbog bolesti. Možemo reći da je osnovnu školu završilo 69.065 učenika, odnosno oni koji su izašli na završni ispit”, zaključila je ona.

Zašto nisu odštampani svi udžbenici za manjine?

Prošlo je deset meseci od potpisivanja memoranduma Ministarstva prosvete sa savetima nacionalnih manjina o štampanju udžbenika, ali je od planiranih 100 do sada štampano samo 34 udžbenika. To nije prošlo nezapaženo ni u izveštaju Evropske komisije, koja je analizirala dokle se stiglo u realizaciji akcionog plana za poglavlje 23. Zastoj u štampanju udžbenika na jezicima nacionalnih manjina, za koji u Ministarstvu navode da je i do manjina, mogao bi da bude kamen spoticanja na putu Srbije ka EU.
Državni sekretar Ministarstva prosvete Anamarija Viček pojašnjava da su memorandumi sa savetima nacionalnih manjina potpisani da bi se omogućilo štampanje udžbenika na jezicima manjina van zakonskih rokova. “Sa nekim nacionalnim manjinama postoji zastoj, jer je po aneksima ugovora predviđeno da predlože i Ministarstvu dostave imena autora za pisanje nedostajućih udžbenika. Imena autora nismo dobili od albanske nacionalne manjine “, kaže Viček za Tanjug.
Njihov predlog je, kaže ona, da se bilateralnim sporazumima to uredi, tako da od predviđenih 43 udžbenika za albansku nacionalnu manjinu nije štampan ni jedan. Osim albanske, postoji problem i sa bugarskom manjinom, jer pri Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja nema govornika bugarskog jezika koji bi radio na vrednovanju predloženih udžbenika. “Zbog toga je Ministarstvo prosvete objavilo konkurs, kako bi imali celokupnu listu za sve jezike nacionalnih manjina za odobravanje udžbenika”, pojašnjava ona.
Od 11 planiranih udžbenika za štampanje bugarske manjine, već je odštampano 10, a u proceduri odobravanja je preostali jedan udžbenik.
Poteškoće postoje i za štampanje udžbenika na bošnjačkom, gde je od predviđenih 14 udžbenika štampan samo jedan. “Udžbenici na bošnjačkom nisu odgovarali standardima kvaliteta koje Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja očekuje. U više navrata ukazano im je koji su problemi i očekujemo da nam dostave ispravljene udžbenike”, naglasila je Viček.

Najviše udžbenika na mađarskom i slovačkom jeziku

Najviše udžbenika odštampano je na mađarskom i slovačkom jeziku, a Viček kaže da su to najbrojnije manjine u Srbiji. Cilj ministarstva je, pojašnjava ona, da svi udžbenici na jezicima manjina za osnovno obrazovanje što pre budu dostupni, a da se u narednom periodu obezbede i udžbenici za srednje škole. Akcionim planom predviđeno je da se urede bilateralni sporazumi između ministarstva prosvete Srbije i država maticama nacionalnih manjina, a Viček kaže da su prosledili zvanične dopise ministarstvima Albanije, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Slovačke i da se još samo očekuje odgovor iz Albanije.
“Imamo dobru saradnju sa Savetima nacionalnih manjina. Na poslednjem sastanku pozvali smo ih da predlože sve teme koje smatraju da su bitne da budu u bilateralnim sporazumima, a neke od tema odnosiće se i na udžbenike nacionalnih manjina”, pojašnjava ona.

Vojnić: Od 189 udžbenika HNV samo štampalo 84

Savetnica predsednika Hrvatskog nacionalnog veća Jasna Vojnić kaže da je veće u poslednjih 14 godina svojim sredstvima štampalo 84 udžbenika, a da je potpisivanjem memoranduma Ministarstvo prosvete preuzelo tu obavezu na sebe. “Od potpisivanja memoranduma do danas štampano je osam udžbenika i još četiri su u prosecu odobravanja. Drugim memorandumom potpisali smo da se štampa još 17 udžbenika i svi su u proceduri, nijedan nije završen”, pojašnjava ona. Sumira da je od 189 udžbenika Hrvatsko nacionalno veće samo štampalo 84, da je od državnog novca odštampano osam, a da veliki broj udžbenika još nije odštampan. “Nadamo se da ćemo od sledeće školske godine imati sve udžbenike za osnovnu školu. Udžbenici za srednju školu se ne pominju, ali očekujemo da će i to pitanje biti pokrenuto”, pojasnila je ona. Kako kaže, ne može reći da je prezadovoljna dinamikom štampanja udžbenika, ali naglašava da su se stvari pokrenule i da bi u narednih nekoliko godina mogli imati odštampane udžbenike i za srednju školu.

Dike novosadske – Matematičari iz OŠ “Žarko Zrenjanin”

Iako je školska godina završena, iz novosadskih škola ne prestaju da stižu lepe vesti. Tako su pred raspust učenici Osnovne škole “Žarko Zrenjanin” ostvarili veliki uspeh na državnoj Matematičkoj olimpijadi. Katarina Nedić, Tijana Trivunović, Marko Sladojević, Bojana Milosavljević i Dimitrije Ilić, učenici Osnovne škole “Žarko Zrenjanin” osvojili su ubedljivo prvo mesto na ekipnom državnom takmičenju iz matematike, na kom je znanje odmeravalo 106 timova iz cele Srbije.
Ono što ih je dodatno motivisalo da ostvare vrhunski rezultat su brojni razlozi zbog kojih vole matematiku.
Zbog polaganja prijemnog, sa snimanja je bio odsutan Dimitrije Ilić, koji je stalni član ekipe već pet godina. Skoro toliko godina traje i pobednički niz škole “Žarko Zrenjanin”.Katarina, Tijana, Marko, Bojana i Dimitrije, nisu odlični samo na polju matematike, nego beleže zapažene rezultate i na takmičenjima iz drugih predmeta. Pohađaju i razne kampove, Petnicu, te tako koriste sve druge prilike da usavrše trenutno i steknu novo znanje. https://www.youtube.com/watch?v=svkrQfUJZTo

Sombor: Prijem i nagrade za najbolje đake

U Skupštini grada Sombora  u utorak priređen je prijem za đake generacije osnovnih i srednjih škola. Za sve njih grad je obezbedio nagrade koje treba da budu podsticaj u daljem školovanju. Osamnaest đaka generacije iz gradskih i seoskih osnovnih škola ove godine su od grada Sombora osim plakete dobili i desetodnevno letovanje na jezeru Balaton u Mađarskoj. Uspeh koji su pokazali tokom školovanja, izdvojio ih je od vršnjaka i biće im podsticaj u srednjoj školi. Za Osam đaka generacije srednjih škola iz budžeta grada obezbeđeno je po 10 hiljada dinara, a nagrađeni su knjigom koja je poklon Kola srpskih sestara. Za najboljeg među najboljima Dejana Bogdanovića, maturanta Srednje tehničke škole Sombor obezbeđena je i stipendija grada. Dejanove nagrade teško je nabrojati, ali je dovoljno pomenuti prva mesta sa republičkih takmičenja iz matematike, robotike, fizike, informatike. “Najviše sam truda uložio u matematiku, ali mislim i sve ostalo, ali najviše me je interesovalo to su tehničke nauke, to je ipak struka. Zato sam se opredelio i za ovu školu i mislim da je to čime ću se u budućnosti baviti”, rekao je Dejan Bogdanović, đak generacije srednjih škola. Dejan Bogdanović, upisuje Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, i već sada možemo očekivati da će svojom vrednoćom i talentom zaraditi još ovakvih priznanja.

Nagrade najboljim osnovcima iz Plandišta 

U utorak je predsednik opštine Plandište, Jovan Repac, uručio diplome “Vuk Stefanović Karadžić” i novčane nagrade najboljim svršenim osnovcima. Uz dobre ocene stigla su zaslužena priznanja, ali i novčana nagrada od lokalne samouprave. Među vukovcima su i četiri đaka generacije – Anastasija Dodić iz Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Hajdučice, Anabela Javorina i Dragana Škorić iz OŠ “Dositej Obradović”iz Plandišta i Lana Kerkez, đak generacije OŠ “Jovan Sterija Popović” iz Velike Grede. Nagrađene kažu da su dosta učile, ali da je bilo vremena i za druge aktivnosti poput sporta, muzike, druženja. Znaju koju će srednju školu upisati, računaju i na određene fakultete, na dalju podršku porodice, ali i lokalne samouprave. Svečanosti u holu zgrade Kulturno-obrazovnom centru “Vuk Karadžić” u Plandištu, pored najboljih đaka, prisustvovali su njihovi profesori i roditelji.
Novčane nagrade od po 5.000 dinara uručio im je predsednik opštine Jovan Repac, koji je rekao da bi bilo lepo da ovi vredni osnovci budu jednako uspešni srednjoškolci i studenti i da se nakon sticanja diploma vrate u svoje mesto i pomognu njegovom razvoju. U opštini Plandište ima oko 600 đaka od prvog do osmog razreda, a ove godine bilo je 78 osmaka. Broj vukovaca je konstantan, a u Plandištu se nadaju da će biti više đaka. Na kraju svečanosti za vukovce, kako je to tradicija u ovoj opštini nalaže, usledila je zajednička fotografija za uspomenu i sećanje na kraj jednog lepog perioda u životu.

Renovirane prostorije Zavoda za histologiju

Na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, u ponedeljak su  svečano otvorene renovirane prostorije Zavoda za histologiju i embriologiju. Osim novih prostorija, taj fakultet je dobio i najsavremeniju opremu za rad. https://www.youtube.com/watch?v=CPK0hZgkPsw
  1. Mitrovica: Đacima generacije po 20.000 dinara

Za najbolje učenike osnovnih i srednjih škola u opštini Šid i Sremska Mitrovica, 20. juna je organizovana tradicionalna svečana dodela nagrada “Đak generacije”, koja je upriličena u Skupštini opštini Šid, odnosno u sremskomitrovačkoj Gradskoj kući. Nagrade koje učenici dobijaju se sastoje od diplome, novčane nagrade i knjige. Nagrada “Đak generacije” se dodeljuje najuspešnijim učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola sa teritorije Opštine Šid i grada Sremska Mitrovica, koji su tokom dosadašnjeg školovanja, kao i kroz razna školska takmičenja postigli zapažene rezultate.
Za najboljeg učenika u Sremsko Mitrovici izabrana je učenica gimnazije Nataša Popović, dok je u Šidu najbolja Jelena Božin, đak generacije OŠ Branko Radičević iz Šida. Kao i prethodnih godina, Sremska Mitrovica je i ove godine bogatiji za 18 učenika generacije, dok je opština Šid nagradila 35 učenika. Oni su ponos svog grada, pa je za najbolje među jednakima tradicionalno priređen prijem i uručene prigodne nagrade. Deci u Mitrovici dodeljeni su novčane nagrade u visini od 20.000 din i diplome. Lokalne samouprave u Sremu u narednom periodu će dodeliti stipendije za najbolje, radi motivisanja đaka da nastave da uče i rade, jer će se svaki trud, rad i zalaganje učenika vrednovati i poštovati.

Naučni kamion stiže u Kikindu

 Od srede, 21. juna, Kikinda će biti domaćin zanimljivog edukativnog karavana pod nazivom “Naučni kamion Noći istraživača”.  Kikinda je jedan od gradova u kojima će na pravi način biti promovisana i najavljena manifestacija “Noć istraživača”, koja je planirana u septembru. Narednih dana, pa sve do 25. juna, na velikom parkingu u samom centru Kikinde biće stacioniran Naučni kamion, kao prava pokretna laboratorija, učionica i izložbeni prostor. Osmišljen je tako da može da stigne u sve delove Srbije i približi nauku građanima kroz različite programe koji se u njemu održavaju. Sastavni delovi ove mobilne konstrukcije su radne stanice i interaktivni eksponati koji dodatno podstiču radoznalost i interesovanje za nauku, dok je Centar za promociju nauke, uz podršku Francuskog instituta u Srbiji pripremio izložbu o klimatskim promenama koju će Kikinđani takođe moći da pogledaju. Organizatori ove manifestacije, među kojima je i kikindski Centar za stručno usavršavanje, pozvali su najmlađe, ali i one nešto starije Kikinđane da uživaju u raznovrsnim radionicama u Naučnom kamionu Noći istraživača. Sve radionice, labaratorije i predavanja u Naučnom kamionu planirave su svakodnevno, u terminu od 10 do 20 časova. Moto manifestacije je: “Istraži, prikaži, znanje potraži” i svi su sadržaji besplatni.

Emisiji za decu RTV-a druga nagrada u Njujorku 

Na upravo završenom internacionalnom festivalu najboljih radio emisija u Njujorku, Srbija je osvojila drugo mesto i srebrni trofej, u kategoriji program za decu i mlade. Radio igra za decu Slobodana Govorčina “Bajkva za dečakva o patkvakvama”, u produkciji Javne Medijske Ustanove RTV Vojvodina, takmičila se sa mnogobrojnim delima javnih servisa i nezavisnih produkcija iz preko 30 zemalja širom sveta. Festival u Njujorku, jedan je od najprestižnijih svetskih festivala i pored nagrada za najbolje radio emisije, dodeljuje nagrade i najboljim ostvarenjima iz televizijske produkcije i marketinga. Za ovu nagradu RTV Vojvodini podjednako su zaslužni, sa jedne strane, glumci, skoro cela jedna klasa glume kod profesora Nikite Milivojevića na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, reditelj Siniša Bosančić, autor i izvođač muzike za radio igru, Branimir Rosić, kao i ton majstor Aleksandar Marković i asistent ton majstora Zlatoje Čolović, sa druge strane pobedničkog tima.
Radio igra “Bajkva za dečakva o patkvakvama” motivisana je istinitim događajem, a glavni akter je mladi divlji patak koji toliko zavoli svog spasioca, da poželi da postane njegov sin. Ova radio igra dobila je i prvu nagradu na festivalu radio igre za decu i omladinu PRIX EX AEQUO u Bratislavi 2016. a bila je i finalista na festivalu PRIX EUROPA U Berlinu iste godine.

Stević: “Maksimalno angažovani oko migranata”

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samuprave Bojan Stević izjavio je da se Vlada Srbije za vreme najvećeg priliva migranata maksimalno potrudila da pomogne ljudima koje je put doveo u našu zemlju. Ne možemo sve migrante posmatrati kroz sporadične incidente jer te ljude je muka naterala da odu iz svoje zemlje”, rekao je Stević u Kikindi, tokom volonterske akcije čišćenja na teniskim terima u okviru Sportskog centra Jezero”. On je dodao, da je zahvaljujući sredstvima Američke agencije za međunarodni razvoj, UNDP obnavlja i dečiji vrtić Maslačak” u Kikindi, u naselju Bašaid, u kome će se organizovati multikulturalne radionice za decu iz lokalne i migrantske populacije.

U Sberbanci u Novom Sadu izložba studenata Akademije umetnosti

“Sberbank Srbija” je u Novom Sadu otvorila novi poslovni centar. Ovim povodom u prostoru novootvorenog centra upriličeno je i otvaranje izložbe mladih slikara, studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu. U novi centar premešteni su dosadašnja ekspozitura iz Dunavske ulice i Regionalni centar za rad sa mikro, malim i srednjim preduzećima iz Futoške ulice. Gradska vlast pozdravlja otvaranje novog poslovnog centra. Otvaranje je obeležila i postavka slika studenata novosadske Akademije umetnosti. U Sberbanci kažu da im je veoma drago da sarađuju sa Akademijom umetnosti, dodajući da će i ubuduće nastaviti da promovišu radove mladih umetnika.

Beogradski studenti protiv ulaska u NATO i EU

Gotovo 88 odsto studenata Univerziteta u Beogradu smatra da Srbija ne bi trebalo da postane članica NATO, njih 39,7 odsto ne bi glasali za članstvo u EU, dok polovina smatra da Srbija neće postati članica Evropske unije, rezultati su danas objavljenih rezultata istraživanja “Stavovi studenata Univerziteta u Beogradu o spoljnoj politici Srbije”. Istraživanje Centra za međunarodnu javnu politiku u okviru projekta Predstavnici srpske diplomatije, obuhvatilo je 1.323 studenata sa 38 fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa ciljem da se sazna na koji način studenti grade svoj stav i koliko su upućeni u svakodnevna politička dešavanja u zemlji i svetu.
Na pitanje da li bi u ovom trenutku glasali za članstvo Srbije u EU, najveći broj studenata je dao negativan odgovor – 39,7 odsto, navedeno je u saopštenju. Za ulazak bi glasalo 28,9 odsto, nešto više od osam odsto ne bi izašlo na glasanje, a bez stava o tom pitanju je 22,4 odsto ispitanih studenata.
Polovina ispitanika smatra da Srbija neće postati članica Evropske unije, 24 odsto da će Srbija ući u EU, a formiran stav o ovom pitanju nema 26 odsto studenata. Nešto manje od 50 odsto ispitanika smatra da je glavna prepreka ulaska Srbije u EU pitanje statusa Kosova i Metohije.
Što se tiče stavova o bilateralnim odnosima Srbije sa zemljama u okruženju, studenti smatraju da najgore odnose imamo sa Albanijom, Hrvatskom i Crnom Gorom. Skoro 80 odsto anketiranih smatra da su odnosi sa Albanijom loši, a isto tako je odnose sa Hrvatskom ocenilo dve trećine ispitanika. Kada je reč o odnosima sa Crnom Gorom, četvrtina ispitanika loše ocenjuje odnose sa ovom zemljom.
Sa druge strane, studenti smatraju da najbolje odnose imamo sa Rumunijom, Mađarskom i Bugarskom.
Većina ispitanika (47 odsto) nije zadovoljna odnosima koje naša zemlja ima prema dijaspori, 38 odsto nema stav, a samo 15 odsto je zadovoljno ovim odnosima.
Što se tiče pristupanja u druge međunarodne organizacije, većina studenata (61 odsto) nema stav o tome da li bi Srbija trebalo da se pridruži Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) što se objašnjava nedovoljnom zastupljenošću ove teme u medijima. Slično mišljenje studenti su izrazili kada je reč o jačanju međunarodnog ugleda Srbije tokom predsedavanja naše zemlje OEBS-om, gde 51 odsto nema stav. Nešto više od 60 odsto studenata nije upoznato sa aktivnostima naše zemlje u UN. Većina ispitanih smatra da Srbija treba da postane član Svetske trgovinske organizacije (STO) – 48 odsto, stav o ovome nema 37odsto, dok je 14,1 odsto anketiranih studenata protiv pridruživanja ovoj globalnoj organizaciji.  Zanimljivo je da devet od 10 studenata nije upoznato sa radom Srpskog kokusa u Kongresu SAD. Kada je reč o celokupnom utisku ispitanika o spoljnoj politici Srbije, njih 50,8 odsto ocenilo je spoljnu politiku naše zemlje kao lošu, a oko 29 odsto smatra da je dobra.

Vremeplov: Zoran Pjanić

Na jučerašnji dan 21. juna 1991 godine umro je srpski ekonomista Zoran Pjanić, rektor i profesor Beogradskog univerziteta, predsednik Ekonomskog saveta jugoslovenske vlade, glavni redaktor “Ekonomskog leksikona” i “Ekonomske enciklopedije”. Dela: “Problem stanovništva u ekonomskoj teoriji”, “Savremene buržoaske teorije vrednosti i cena”, “Teorija cena”, “Robna privreda u samoupravnom sistemu”, “Samoupravni privredni sistem”.

Vremeplov: Makijaveli

Na jučerašnji dan 21. juna 1527 godine umro je italijanski političar, diplomata, pisac i istoriograf Nikolo Makijaveli, jedan od utemeljivača politikologije. Posle stvaranja Firentinske republike, bio je 14 godina sekretar vladajućeg “Saveta desetorice”. Oslobodio je politička razmatranja teoloških, moralnih i metafizičkih koncepata i začetnik je ideje nacionalne države (prvi je uveo koncept države u savremenom smislu). U glavnom delu “Vladalac”, u kojem je izneo i sopstvena diplomatska iskustva, razradio je teoriju prema kojoj vladar treba da upravlja državom u interesu njenog jačanja, bez obzira da li će cilj postići zakonom ili silom. Smatrao je da su merila individualnog morala nepodobna za procenjivanje postupaka u ime države. Iz njegove političke filozofije izveden je pojam “makijavelizam”. Rimokatolička crkva je 1559. njegova dela stavila na “Indeks zabranjenih knjiga”. Ostala dela: “Razmatranja o prvih deset knjiga Tita Livija”, “Istorija Firence”, “O ratnoj veštini”, komedija “Mandragola”.

Vremeplov: Sartr

Francuski  filozof i pisac Žan Pol Sartr, jedan od tvoraca filozofije egzistencijalizma rođen je  na jučerašnji dan 21 juna1905. godine. Tokom Drugog svetskog rata učestvovao je u Pokretu otpora, a ulogu angažovanog intelektualca nastavio je zalažući se za oslobođenje francuskih kolonija Indokine i Alžira. Nastojao je da stvori sintezu egzistencijalizma i marksizma. U književnosti je zastupao tezu o potrebi “angažovane literature”. Odbio je 1964. Nobelovu nagradu za književnost. Dela: filozofski spisi “Biće i ništavilo”, “Imaginarno”, “Egzistencijalizam je humanizam”, “Kritika dijalektičkog uma”, romani “Mučnina”, “Putevi slobode”, drame “Prljave ruke”, Nesahranjeni mrtvaci”, “Đavo i gospod bog”, “Iza zatvorenih vrata”, “Bludnica dostojna poštovanja”, “Zatočenici iz Altone”, eseji “O Bodleru”, “Šta je književnost”, autobiografija “Reči”.

Vremeplov: Rimski-Korsakov

Ruski  kompozitor i dirigent Nikolaj Andrejevič Rimski-Korsakov, član kompozitorske grupe “Velika petorica”  umro je 21. juna 1908. godine. Oslanjao se na muzičke motive ruskog i azijskih naroda. Veoma je značajan i kao muzički pedagog: među njegovim učenicima su bili i Igor Stravinski i Sergej Prokofjev. Napisao je “Principe orkestracije”, standardni priručnik na svim muzičkim akademijama u svetu. Dela: opere “Sadko”, “Zlatni petao”, “Snjeguročka”, “Carska nevesta”, simfonijske kompozicije “Fantazija na srpske teme”,”Šeherezada”, “Španski kapričo”.

Vremeplov: Fransoaz Sagan

Na jučerašnji dan 21. juna 1933 rođena je francuska književnica Fransoaz Kuare, poznata kao Fransoaz Sagan, opisivala je život francuske mladeži. Iako je povremeno osporavana književna vrednost njenog dela ono je bilo veoma popularno. Dela: romani “Dobar dan tugo”, “Za mesec, za godinu”, “Izvestan osmeh”, “Volite li Bramsa”, “Čudesni oblaci”, “Raspremljen krevet”, “Izgubljen profil”, “Modrice na duši”, drame “Dvorci u Švedskoj”, “Čuvar srca”, “Klavir u travi”.

Vremeplov: Marko Ristić

U utorak je obeležen dan na koji je 20. juna 1902. rođen  srpski pisac i diplomata Marko Ristić, jedan od najaktivnijih srpskih nadrealista. Bio je pesnik, esejista, kritičar. Posle završenog Filozofskog fakulteta u Beogradu, u međuratnom periodu učestvovao je kao urednik i saradnik u brojnim aktivnostima beogradskih nadrealista. Po okončanju Drugog svetskog rata bio je jugoslovenski ambasador u Francuskoj. Dela: pesme “Od sreće i od sna”, “Bez mere”, “Nox microcosmica”, eseji “Nacrt za jednu fenomenologiju iracionalnog” (sa Kočom Popovićem), “Koje su pobude i kakvi uspesi školske filozofije”, “Smrt fašizmu – sloboda narodu”, “Književna politika”, “Ljudi u nevremenu”, “Od istog pisca”, “Krleža”, “Prostor-vreme”, “Politička književnost”, “Nacer tiempo”, “Svedok ili saučesnik”.

Udvarače ne prijavljujte

Polno uznemiravanje i proganjanje, dva nova člana Krivičnog zakonika koja su stupila na snagu pre dve nedelje, i dalje izazivaju velike nedoumice. Građani, po pravilu žene, policijskim upravama, kako “Novosti” saznaju, prijavljuju sve i svašta, a najčešće, pod uticajem pojedinih medija i šala na društvenim mrežama – udvaranje osoba koje im se ne dopadaju.
Da su nadležni shvatili ozbiljnost situacije pokazala je prva krivična prijava za polno uznemiravanje, kaže Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde.
– Podneta je protiv starijeg lica koje je palacalo jezikom na grupu maloletnica, pravilo nepristojne pokrete rukom i tražilo da pođu sa njim. Praksa je prepoznala ovo ne kao udvaranje ili neslani vic, kako se pokušalo u javnosti predstaviti novo krivično delo, već kao ozbiljnu situaciju u kojoj su naša deca ugrožena. Zakonodavac je propisao takvo ponašanje kao nedozvoljeno i, kad su u pitanju maloletnici, propisao kazne od tri meseca do tri godine zatvora – kaže Ilić.
Kada su u pitanju punoletne osobe, kazne su novčane ili zatvorske, do šest meseci. Oštećeni podnosi predlog policiji i tužilaštvu, i bez njegove saglasnosti oni ne mogu da gone polno uznemiravanje. U Ministarstvu pravde su svesni da bi novo delo moglo da bude i zloupotrebljeno. Na primer, da ostavljena partnerka ili nezadovoljna radnica lažno prijavi partnera ili poslodavca. Policija i tužilaštvo obavezni su da pozovu prijavljenog na razgovor i ocene ima li osnova za gonjenje. – Svi koji lažno prijave polno uznemiravanje ili proganjanje i sami čine krivično delo lažnog prijavljivanja, i čeka ih kazna od tri meseca do tri godine zatvora – poručuje Ilić.(→Press Clipping)

“Sistem laže, hoćemo zajedno u školu”:
Srednjoškolci ispred Vlade SBK

Blizu 300 učenika iz Jajca, Travnika, Novog Travnika, Tuzle, Sarajeva, Zenice, Bugojna i Fojnice, uprkos vrućini, u utorak je od podneva protestovalo  ispred zgrade Vlade Srednjobosanskog kantona tražeći da se ukine sistem “dve škole pod jednim krovom”. Uzvikuju “zajedno u školu” i “nećemo dve škole pod jednim krovom”. Zapevali su i pjesmu “Sistem te laže” poručivši kako sistem “dve škole pod jednim krovom” nije neophodan kako se to pokušava prikazati te da se svi zajedno mogu obrazovati i graditi budućnost BiH. – Počeli smo borbu s mnogo jačim i bogatijim od sebe. Dobre vesti su se ipak pojavile. Naša borba, trud i zalaganje nisu bili uzaludni. Povučena je odluka o osnivanju nove škole i sprečen je još jedan pokušaj segregacije. Ako smo u ovoj situaciji našli rešenje, ono se može prebaciti i na ostale škole. Ovo je prilika za temeljite promene – poručili su učenici. Kako je za Klix.ba rekao Faruk Gutić, član Upravnog odbora Asocijacije srednjoškolaca u BiH, delegaciju učenika na razgovor je primila ministarka obrazovanja SBK, Katica Čerkez.(→Press Clipping)

Ministarka:
Vi ste instrument međunarodne zajednice, idite u disko!

Srednjoškolci iz Jajca bili su na sastanku sa ministarkom obrazovanja Srenjobosanskog kantona, Katicom Čerkez, nakon kojeg im je ona poručila da su “instrument međunarodne zajednice i da treba da idu u disko”. Kako javlja reporteka N1, Čerkez je nakon sastanka izjavila: “Vi ste instrument međunarodne zajednice.Iidite u disko, ja se ne mogu boriti sa vetrenjačama”, piše N1. Podsećamo, stotinak učenika iz cele BiH okupilo se danas u Travniku u znak mirnog protesta protiv fenomena dvie škole pod jednim krovom. Učenici su isprted zgrade Vlade Srednjobosanskog kantona poručili da ne žele etničke podele u školama, ted a neće odustati od borbe. Srednjoškolci su u Travniku skandirali: “U školu zajedno”, a nosili su transparente na kojima piše “Embargo za suživot”, “Segregacija je loša investicija”, “Vreme je za školovanje”.
Podsetimo, uprkos tome što je objavljeno da se odustalo od formiranja nove srednje škole u Jajcu, koja bi radila po bosanskom nastavnom planu i programu, Savet učenika Srednje strukovne škole Jajce i Asocijacija srednjoškolaca u BiH nisu odustali od protesta. (→Press Clipping)

About the Author

admin

Leave a Reply