Novi Sad: Istrekao rok za prijave na fakultete

Budući studenti novosadskog univerziteta, prijave na željeni fakultet mogli su podneti do petka 23. juna. Proveravali smo, kakve su im želje ove godine i kakva ih konkurencija očekuje.           https://www.youtube.com/watch?v=w948YUJvExg

Konačni  rezultati “male mature”

U okviru ovogodišnjeg upisnog roka u srednjim školama, u petak su se na oglasnim tablama osnovnih škola našlio konačni rezultati ovogodišnjeg završnog ispita. Pre toga, mali maturanti imali su dva dana da se žale ukoliko su smatrali da su oštećeni pri bodovanju. U Južnobačkom okrugu, u kojem ih je završni ispit polagalo oko 6.000, školske komisije su primile 868 žalbi, a uvažile 445, dok su 423 odbile, dok je u okružnu komisiju stiglo 243 žalbe, a uvaženo je 24. Osmaci, kojih je ove godine u Srbiji oko 70.000 kada vide kako su prošli na završnom ispitu i te bodove saberu sa onim po osnovu uspeha iz osnovne škole, trebalo bi danas još jedom dobro da razmisle i sastave listu sa svojim željama za nastavak školovanja na nekom od preko 76.000 mesta u srednjim školama. Oni koji žele na četvorogodišnje smerove srednjih stručnih škola, na kojima ima mesta za nešto više od 43.000 prvaka i u gimnazije, u kojima je preko 18.000 mesta, moraće da imaju bar polovinu od mogućih 100 bodova, dok za upis na neko od bezmalo 15.000 mesta na trogodišnjim smerovima srednjih stručnih škola to nije uslov.

Formulari sa željama predaju se u subotu i u nedelju

Formulare sa svojim željama svršeni osmaci će u svojim dojučerašnjim osnovnim školama predavati u subotu i u nedelju od 8 do 15 časova.Ove želje škole će objaviti 29. juna do osam časova i toga dana kandidati za srednjoškolce bi trebalo da provere da li su njihove želje tačno unete u centralnu upisnu bazu podataka, pa ukoliko nisu, odmah da podnesu prigovor. Posle toga, 30.juna biće istaknute konačne liste učeničkih želja, dok će se zvanični rezultati raspodele kandidata po srednjim školama i obrazovnim profilima, odnosno po smerovima gimnazija, na oglasnim tablama osnovnih škola naći najkasnije 3. jula u osam časova. Istog dana  na ovim oglasnim tablama naći će se i spisak nepopunjenih mesta u srednjim školama. Kandidati koji su raspoređeni, upisivaće se u svoje nove škole s originalnim dokumentima 4. i 5. jula od 8 do 15 časova.
Oni koji ostanu neraspoređeni, nove liste, ali sada samo sa željama za upis na neko od preostalih slobodnih mesta u srednjim školama podnosiće u svojim dojučerašnjim osnovnim školama 4. jula od 8 do 15 časova. Konačni raspored u ovom, drugom, upisnom krugu, na oglasnim tablama svojih dojučerašnjih škola moći će da vide 7. jula od osam časova, a upisivaće se istog dana do 15 časova, čime će i ovogodišnji upis u srednje škole biti završen.

Najveća navala za mesto na Medicinskom fakultetu

Sudeći prijavama na fakultete novosadskog univerziteta koje su prvog dana, (stiglo 4.316 prijava, što je 45 odsto planiranih), većina od predviđenih skoro 10.000 brucoških mesta na 14 fakulteta biće popunjena. Prvog dana prijavljivanja najveće interesovanje bilo je za Medicinski fakultet gde se za 415 budžetskih i 304 samofinansirajuća mesta prijavilo 498 maturanata, što je skoro 70 odsto od plana. Na ovom fakultetu najviše zainteresovanih bilo je za integrisane studije medicine.
Sledi Filozofski fakultet, na kojem je prvog dana primljeno 584 prijave za 517 budžetskih i 440 samofinansirajućih mesta, što je 61 odsto od planiranog, a najatraktivnija je, sudeći po broju prijava i ove godine psihologija. Treći na ovoj rang listi je Fakultet tehničkih nauka , koji prima i najviše brucoša – 1.493 budžetska i 1.201 samofinansirajućeg, a već prvog dana stigle su 1.304 prijave, što je 48 odsto planiranog.

Većina bi na računarstvo i automatiku

Najviše prijava ovde je bilo za računarstvo i automatiku. Interesovanje je već tradicionalno bilo veliko i na Poljoprivrednom fakultetu, na kojem ima 565 budžetskih i 175 samofinanisrajućih mesta , a prvog dana primljeno je 327 prijava , što je 44 odsto od planiraniog broja mesta. Najviše prijava ovde je bilo za veterinarsku medicinu. I Tehnološki fakultet interesantan je i ovoj generaciji maturanata pa je za popunu 225 buyetskih i 30 samofinansirajućih mesta prvog dana stiglo 102 prijave, što je 40 odsto planiranih, a najviše ih je bilo za biotehnologiju. Na Prirodno matematičkom fakultetu, na kojem ima 680 budžetskih i 320 samofinansirajućih mesta prvog dana stiglo je 365 prijava, ili 36 odsto planiranih, a od tog broja najviše je bilo za turizam, dok je na Pravnom fakultetu, na kojem ima 117 buyetskih i 703 samofinansirajuća mesta prvog dana bilo 276 prijava, većina za opšti smer,  što je 31 odsto planiranih.
Na Ekonomskom fakultetu za 489 budžetskih mesta i 414 samofinansirajuća stiglo je prvog dana 259 prijava, što je skoro 29 odsto planiranih, a najatraktivniji je smer za marketing. Na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu za 249 budžetskih i 161 samofinansirajuće mesto prijavilo se prvog dana 92 maturanta, to jest 22 odsto planiranih, a najviše prijava stiglo je za softversko inženjerstvo.

Na začelju DIF i Građevinski fakultet

Na Pedagoškom fakultetu u Somoboru se na 112 budžetskih i 123 samofinansirajuća mesta prijavilo 34 kandidata što je 14 odsto planiranih, a interesovanje je najveće za diplomirane učitelje. Na Učiteljskom fakultetu s nastavom na mađarskom jeziku u Subotici se na 35 budžetskih mesta i 20 samofinansirajućih prijavilo sedam kandidata, što je bezmalo 13 odsto planiranih, a više zainteresvanih ima za vaspitački smer. Prvog dana prijavljivanja na samom začelju po interesovanju bili su Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, na kojem je za 163 budžetska i 212 samofinansirajućih mesta bilo 36 prijava, što je tek nešto manje od 10 odsto planiranog(ovde je najinteresantniji bio smer za diplomiranog profesora fizičkog vaspitanja i sporta) i Građevinski fakultet u Subotici, na kom je, za 110 budžetskih i 24 samofinansirajuća mesta, prvog dana stiglo samo 12 prijava, što je manje od devet odsto planiranih. Sudeći po prvom danu prijavljivanja ovogodišnjoj generaciji maturanata nisu interesantne studije na kojima se školuje na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja za menayere u sportu, na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“za informatiku i tehniku u obrazovanju, na PMF-u za dvopredmetnu nastavu prirodnih nauka matematiku i informatiku , na FTN-u za tehničku mehaniku, na Medicinskom fakultetu za medicinu i stomatologiju na engleskom i na Filozofskom fakultetu za slovački i rumunski jezik, jer prvog dana za ove studije niko se nije prijavio.

Svi bi u glumce

I dok su se na ostalim fakultetima UNS-a prijave primale još u petak , pa se praktično još uvek ne zna kakva je zainteresovanost ovogodišnjih maturanata za studije,na Akademiji umetnosti je prijavljivanje završeno, a sudeći po prijavama, umetnički nastrojenih devetnaestogodišnjaka više je nego mesta, jer je za 149 buyetskih i 54 samofinansirajuća mesta stiglo 420 prijava, što je duplo više od planiranog.Od ovih prijava najviše je za glumu na srpskom jeziku.

Zukorlić isterao svoje: Vlada potvrdila validnost diploma Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru saopštio je juče da je Vlada Srbije usvojila zaključak kojim se potvrđuje validnost diploma tog univerzitetta na svim nivoima – osnovnim, master i doktorskim studijama. U saopštenju dostavljenom medijima se navodi da je Vlada Srbije zaključak donela 19. juna ove godine. Prema tom zaključku, kako se navodi, diplome će biti potvrđivane u kontinuitetu od osnivanja Univerziteta, uz konstataciju da se studijski programi ove visokoškolske ustanove smatraju akreditivnim do okoncanja procesa akreditacije. „Ovim su otklonjene i poslednje nedoumice oko akreditacije ovog univerziteta, pošto se u zakljucku naglasava validnost diploma u akreditacionom postupku, kao i svim drugim prilikama”, navodi se u saopštenju IU.

Zbog prepravljanja testova odgovorni i načelnici školskih uprava!

Samo u tri od trideset okruga u Srbiji mali maturanti na sva tri testa završnog ispita zavredeli su, u proseku, više od 19 poena, i to u Raškom, Pčinjskom i Nišavskom okrugu, pokazuju preliminarni rezultati. Ponovo školarci iz istih sredina kao i ranijih godina dominiraju nad ostatkom generacije po osvojenim bodovima. Jedino u ta tri okruga i prošle godine na maloj maturi đaci su imali više od 18,5 poena, kad je prosek generacije bio 17,07, na primer. I ovog juna iza njih su – Beograd, Kragujevac (Šumadijski okrug), Novi Sad (Južnobački okrug)… u kojima je đački uspeh, takođe, iznad republičkog proseka. Činjenica je da je reč o preliminarnim rezultatima, ali se u praksi pokazalo da i posle usvajanja žalbi roditelja na pogrešno obračunate bodove podaci bivaju drastično promenjeni.
Konačni rezultati male mature osvanuli su juče. Precizna analiza uspeha učenika na završnom ispitu stići će iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja na jesen, kao i uvek. Ne bi iznenadilo da se u tom prikazu nađu zaključci kakvih je bilo i u nekim prethodnim izveštajima: „neobjektivno i popustljivo ponašanje nastavnika i neujednačeni kriterijumi dovode do toga da se ne može pouzdano zaključiti o znanju učenika a pojedine đake stavlja u nepovoljan položaj” ili „Pčinjski i Raški okrug imaju visoke skorove na svim testovima, neočekivano jer je najveći deo opština iz ovih okruga deo nerazvijenih i devastiranih područja, a analize ukazuju na postojanje neregularnosti u toku dežurstva i pregledanja testova”.

Šarčević: Metoda kojom se utvrđuje gde su maturski zadaci ispravljani

U susret završnom ispitu ministar prosvete Mladen Šarčević upozorio je da se neće tolerisati prepravljanje i popravljanje đačkih radova, kao što je ranije bilo u 30 odsto testova. Naglasio je da to uglavnom rade nastavnici i pregledači. Odavno to znaju u prosvetnoj vlasti. I u analizama zavoda već su navodili da manjkavosti treba otkloniti da bi obrazovni sistem bio pravedniji. Imaju li nadležni mehanizam da ovakve propuste spreče, ili makar redukuju, da se ne bi nastavio očekivani niz neočekivano dobrih rezultata koji nisu odraz znanja učenika nego propusta u radu dežurnih nastavnika i pregledača testova. – Trenutno radimo analizu testova i pitanja. Proverava se da li su autori testova i recenzenti dobro uradili posao. To će biti tema sastanka predstavnika ministarstva i zavoda koji je nosilac posla i snosi punu odgovornost za izbor autora i recenzenata. Ukoliko se utvrdi da neko od njih nije dobro uradio posao možemo da objavimo njegovo ime i kažemo da više nećemo sarađivati s njim. Ako se utvrdi da je zavod napravio propust, pokrenućemo kadrovske promene – oštar je Šarčević i tvrdi da postoje indicije da se u nekim školskim upravama ponavlja nedopustivo ponašanje. On objašnjava da imamo pouzdanu metodologiju kojom se utvrđuje gde su zadaci ispravljani, gde je to promaklo supervizoru, direktoru, a gde školskoj upravi. Nove podatke uporediće sa prošlogodišnjim, ali i sa rezultatima spoljašnjeg vrednovanja škola.

Ni četiri nivoa kontrole završnog ispita nisu dovoljna

– Postojeća četiri nivoa kontrole završnog ispita nam, očigledno, nisu dovoljna, i to je još jedan dokaz u prilog stavu da nam je potreban novi krovni zakon koji bi ministarstvu dao u ruke efikasnije alate delovanja – kaže Šarčević najavljujući da će prosvetna vlast posle analiza preduzeti sve mere koje su joj na raspolaganju i kategorički zaključuje: – Pokrenućemo disciplinske postupke protiv dežurnih nastavnika i supervizora, poslaćemo zahteve za smenu direktora školskim odborima u školama u kojima direktori imaju sopstvena pravila. I na kraju, postavićemo pitanje odgovornosti načelnika školskih uprava.

Krivotvorenje zarad rejtinga škole

U prosvetnim krugovima nije nepoznanica da pojedini direktori škola dozvoljavaju prepisivanje i popravljanje đačkih rešenja na završnom ispitu jer se po uspehu đaka kotira i škola na republičkom nivou. Zaključci o propustima na maloj maturi proizilaze iz analiza zavoda koji ima pravo da u narednih godinu dana iz bilo koje osmoletke zatraži sve arhivirane papire u vezi sa maturskim ispitom, čak i nepodeljene testove.
Dragana Stanojević, rukovodilac Centra za ispite u zavodu, ali i član Republičke upisne komisije, ne spori da izveštaji godinama pokazuju da postoje indicije da rezultati učenika u pojedinim sredinama nisu u skladu sa očekivanim. – Prepisivanje je deo našeg folklora ne samo na završnom ispitu nego i u svakodnevnoj praksi. Da bi se to sprečilo i provera znanja bila pravednija, između ostalog, ove godine su izmešana pitanja na kombinovanom testu. Ipak, da je naš obrazovni sistem pravedan prema deci, potvrđuje i nedavni zaključak tima koji radi PISA testiranje u Srbiji, koji je ustanovio da naš završni ispit na najbolji način i u najvećoj meri utiče na raspodelu učenika na upisu u srednje škole, dok u drugim zemljama na to mnogo više utiču faktori kao što su socijalni ili ekonomski status – ukazuje Stanojevićeva.

Završna svečanost „Kampa bez granica, Kanjiža 2017”

Završna svečanost „Kamp bez granica, Kanjiža 2017”, održaće se u ponedeljak, 26. juna 2017. godine, u 17.30 časova na Gradskoj plaži „Štrand” u Kanjiži.  U okviru projekta Pokrajinske vlade „Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini”, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Centar za mlade „Ana i Bastian” iz Kanjiže organizovali su manifestaciju „Kamp bez granica, Kanjiža 2017” čiji je prvenstveni cilj bio afirmacija pozitivnih vrednosti multikulturalizma i promovisanje međusobnog suživota zajednica s teritorije AP Vojvodine.  Osnovna ideja potprojekta jeste pružanje prilike učenicima srednjih škola s teritorije cele Vojvodine da se u okviru dva četvorodnevna kampa druže, međusobno upoznaju i nadmeću u popularnim igrama veštine, spretnosti i znanja. Specifičnost ovog potprojekta ogleda se u tome što su ekipe mešovite po svojoj polnoj i etničkoj strukturi, formirane od predstavnika različitih škola koje učestvuju u projektu i na taj način jačaju međusobnu povezanost i poverenje.

Predsednik NPS-a odgovorio prosvetnim vlastima po svim tačkama „optužnice”

Inicijativa Ministarstva prosvete da budem smenjen s funkcije predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) bez osnova je, smatra prof. dr Aleksandar Lipkovski. Taj zaključak, ali i niz zapažanja i dokumenata u svoju odbranu, on je uputio Muameru Zukorliću, predsedniku Odbora za obrazovanje i nauku Narodne skupštine. Na istu adresu nedavno je stigao detaljno obrazložen predlog ministarstva u kome se osporava valjanost rada NPS-a. U tom dokumentu, Lipkovskom se najviše zamera na neažurnosti i kašnjenju u donošenju određenih pravilnika, rešenja, odluka, nastavnih planova i programa, kako je Zukorlić objasnio za naš list. Na zvaničan zahtev „Politike”, od pre četiri dana, da ministar Šarčević pojasni razloge pokretanja inicijative za smenu Lipkovskog, još čekamo odgovor.
– Posebno zabrinjava što inicijativa za smenu dolazi u vreme kada je sam branio direktora Centra za promociju nauke (ne i njegove stavove) i kada sam izneo veliki broj primedbi na Nacrt zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Ne ulazeći u razmatranje tog pitanja, pošto sam iz sredstava javnog informisanja obavešten o inicijativi za moju smenu, koju je podneo ministar Mladen Šarčević, i pošto sam dobio kopiju dopisa u kome to predlaže, bio sam slobodan da sačinim detaljan odgovor na „optužbe” iz Ministarstva prosvete – objašnjava Lipkovski.
Predsednik NPS-a tvrdi da nisu tačne zamerke o „lošem radu” saveta pod njegovim rukovodstvom koje ističe ministarstvo. Lipkovski uverava da je najvažnije stručno telo za preduniverzitetsko obrazovanje veoma odgovorno radilo, punim kapacitetom donosilo odluke koje su po mišljenju većine članova najbolje za srpsko obrazovanje. Pročitane su hiljade stranica predloga, stotine su korigovane, mnogobrojne odluke su donete, podseća profesor čiji kvalitet rada osporava prosvetna vlast.
– Svim sednicama NPS-a prisustvovali su predstavnici medija, direktori zavoda i mnogi drugi. Jedini koji nije našao vremena, iako je bio uredno pozivan, upravo je ministar prosvete. On je prisustvovao samo 123. sednici, održanoj 13. septembra 2016. – precizira Lipkovski.
Na javnoj raspravi o nacrtu krovnog prosvetnog zakona predsednik NPS-a predložio je zakonopiscima 60 izmena i dopuna sa pojedinim oštrim komentarima. A sada pita „da li se u ovom slučaju radi o osveti Ministarstva prosvete nezavisnom stručnom telu i pojedincima koji imaju negativno mišljenje o reformama koje sprovodi ministar?” – Iz Nacrta zakona o osnovama sistema, koji je rađen van vidokruga stručne javnosti, potpuno je jasno da je želja ministarstva da NPS-u, kao kontrolnom stručnom telu Narodne skupštine Republike Srbije, oduzme sve poluge odlučivanja. Sa tim je u vezi i ovaj predlog o mom razrešenju – smatra Lipkovski.

O sporosti i neodgovornosti

U pismu skupštinskom Odboru za obrazovanje prof. dr Aleksandar Lipkovski, predsednik NPS-a, između ostalog, optužuje Ministarstvo prosvete za nepoštovanje zakonskih odredbi i opstrukciju rada saveta neadekvatnim i neažurnim pružanjem propisane administrativno-tehničke pomoći. – O sporosti i neodgovornosti ministarstva svedoče i pojedinosti iz komunikacije sa NPS-om. Na primer, predlog za usvajanje nastavnog programa slovenačkog jezika iz nadležnog zavoda u ministarstvo stigao je u junu 2015. godine, a NPS-u je upućen tek godinu i po dana kasnije, u martu 2017. godine. Ko je kriv za to kašnjenje? Očigledno ministarstvo – ilustruje predsednik NPS-a.

Na FON-u održana prezentacija “Upisa na fakultet“

Na Fakultetu organizacionih nauka  u četvrtak je demonstriran postupak„ Upisa na fakultet“ i rada e ZUP-a u prisustvu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, dekana Fakulteta organizacionih nauka Milije Suknovića, kao i predstavnika Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Prezentacijom postupka su se svi učesnici upoznali sa novim sistemom funkcionisanja prilikom upisa na različite nivoe obrazovanja i vaspitanja (predškolsko, osnovni, srednji, visoki) gde će ubuduće predškolcima , učenicima i studentima biti omogućen lakši i brži proces prijave. Ovo je dobar putokaz i za druge fakultete ali ne samo za njih već i za sve ustanove na teritoriji Srbije, pa ćemo se truditi da ovaj model primenimo u celom sistemu obrazovanja počev od predškolskog pa do fakulteta, gde će ne samo učenicima već i roditeljima biti olakšan pristup informacijama, rekao je Šarčević i tom prilikom dodao da je jako lepo videti i naviknuti se na ovako  uslove gde deca imaju lagodnost pri upisu i ne gube puno vremena.

Od 1. juna u funkciji informacioni sistem e ZUP-a

Od prvog juna u produkciji je informacioni sistem e ZUP na Portalu eUprava. E ZUP omogućava svim organima uprave da elektronskim putem pristupaju podacima iz šest velikih baza podataka ( matične knjige, registar MUP-a, evidencija nezaposlenih lica, centralni registar socijalnih osiguranja, matična evidencija fonda PIO i registri Poreske uprave). U narednom periodu će se programu priključiti i drugi organi korisnika u sistem, a vrtićima, školama i fakultetima će biti omogućen pristup podacima iz matične knjige rođenih kako učenici i studenti ne bi donosili izvode. Tokom uvođenja ovog sistema posebna pažnja je posvećena zaštiti podataka o ličnosti. Ovakvi projekti nam omogućavaju jednostavan pristup pribavljanju dokumentacije, osnovan je servis  na osnovu sertifikata koje smo dobili te naši službenici imaju mogućnost da upotpune dokumentaciju prijavljenih kandidata, istakao je dekan Fakulteta organizacionih nauka Milija Suknović.
Svake godine prilikom upisa na različite nivoe obrazovanja i vaspitanja ( predškolsko, osnovni, srednji, visoki) predškolci, učenici i studenti donose Izvod iz matične knjige rođenih. S obzirom da je u pitanju najmanje 370 hiljada građana koji zbog upisa vade izvode, a jedan papir košta oko 60 dinara, ušteda je, pored vremena koje provedu u redu pred šalterima i 22.200.000,00 dinara.

DDOR poklonio servere FTN-u

Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu od četvrtka je bogatiji za dva servera, koja su poklon kompanije “DDOR Novi Sad”, a koji će studentima olakšati put ka diplomi. Osim višegodišnjeg stipendiranja studenata, prema rečima rukovodstva DDOR-a, trude se da ulaganjem u stručno osposobljavanje pomognu akademcima da postanu vodeći stručnjaci. “Ovo je deo naše društvene odgovornosti kao kompanije, ali je i deo interesa da uložimo u mlade ljude, koji će savladavajući nove tehnologije, dobiti i znanje koje će kasnije implementirati i prenositi dalje”, kaže predsednik Izvršnog odbora “DDOR Novi Sad” Đorđo Markeđani. Serveri na kojima će studenti ubuduće raditi, koristiće im za edukativne, laboratorijske i testne potrebe. Vrednost servera je oko 100 hiljada evra i oni će pomoći fakultetu da se brže i bolje prilagodi tehničko-tehnološkim promenama.      https://www.youtube.com/watch?v=Hc7H-GLyd10

NTC – Do funkcionalnog znanja dece kroz igru

NTC sistem, program namenjen deci, razvija njihovo funkcionalno znanje i sposobnosti, kroz asocijacije, zagonetke i pitalice, ne podstiče samo mentalni, već i njihov motorički razvoj. Ovaj sistem podrazumeva učenje utemeljeno na teorijskim osnovama neurologije, neuropsihologije i drugih nauka. Kako izgleda njegova primena u praksi, za RTV je govorio tvorac ovog sistema učenja doktor Ranko Rajović. https://www.youtube.com/watch?v=nbs_R-KQl4I

Zrenjanin: Konferencija o informacionim tehnologijama

Zrenjaninski Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“, organizovao je osmu po redu Internacionalnu naučno-stručnu konferenciju pod nazivom „Informacione tehnologije i razvoj obrazovanja 2017“.  Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost, a centralna tema bilo je dualno obrazovanje.   https://www.youtube.com/watch?v=R3fAjEKaYIY

B(r)uka u Pančevu zbog učenika generacije

Gimnazija “Uroš Predić” u Pančevu bila je ovih dana u centru pažnje javnosti zbog izbora učenika generacije, odnosno reakcije jednog od kandidata za to počasno zvanje. Prilikom glasanja nisu prekršeni zakon niti interna pravila škole, ali je maturant Nikola Bulatović javno izneo razloge zbog kojih smatra da je odluka Nastavničkog veća bila nepravedna po njega i još jednu učenicu. Medije, ali i društvene mreže, prethodnih dana zagrejala je vest o izboru učenika generacije pančevačke Gimnazije “Uroš Predić”. Prosvetna inspekcija utvrdila je da prilikom tog postupka nisu prekršeni zakon niti interni Pravilnik škole. Međutim, Nikola Bulatović, jedan od desetoro kandidata smatra da je oštećen zbog široko postavljenih kriterijuma za izbor koji ne uvažavaju činjenicu da je osvojio tri prva i jedno drugo mesto na državnim takmičenjima iz matematike. “Cela situacija me je pogodila. Da je postojao pravilnik sa jasno određenim kriterijumima za bodovanje uspeha, milsim da bi sve bilo drugačije i da uopšte učenici ne bi morali da razmišljaju o tome da li je odluka doneta na objektivan način”, kaže maturant Nikola Bulatović.
Direktor Gimnazije Vladimir Marć, kaže da žali zbog ovakvog razvoja događaja i ocenjuje da je konkurencija bila vrlo jaka, jer je ovo jedna od najboljih generacija u istoriji škole. “Učenik koji je izabran za učenika generacije ima izuzetne rezultate na takmičenjima. Dakle, ni u kom slučaju to ne treba potcenjivati. Istina je da Nikola Bulatović ima veće uspehe na takmičenjima. Ne postoji definicija učenika generacije, dakle nigde ne piše da je to najbolji takmičar u školi. Drugo, osim takmičenja postoji i plan rada škole. Postoje i druge aktivnosti koje nisu ni u kakvoj vezi sa takmičenjima. Zašto to ne bismo bodovali?”, kaže direktor Marić.

Međunarodni dan SOS Dečijih sela 

Porodica je najvažniji oslonac za svako dete i predstavlja najbolji osnov za zdravo odrastanje, dok, oko 100 miliona dece širom sveta živi bez roditelja i svake dve sekunde jedno dete na našoj planeti ostane bez brige svoje porodice, saopšteno je iz humanitarne organizacije “SOS Dečija sela Srbija”. Iz te humanitarne organizacije navode da je 23. jun Međunarodni dan SOS Dečijih sela, koji će biti obeležen u beogradskom parku Tašmajdan, kao i u Kraljevu, Obrenovcu, Nišu, kroz radionice i kreativne aktivnosti za decu i porodice kojima se pruža podrška kroz te programe. Prva organizacija “SOS Dečije selo” osnovana je 1949. godine u Austriji, a danas je to međunarodna organizacija, koja u 134 zemlje sveta pomaže više od 1.200.000 ljudi.

Podsticanje razvoja inovativnih preduzeća

Srbija je od 21. juna postala partner u Fondu za inovativna preduzeća, čime se otvaraju vrata inovativnom napretku malih i srednjih preduzeća što će usloviti i razvoj Srbije i regiona. Skupu u sredu  koji je održan u Naučno-tehnološkom parku Beograd osim ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, ministra privrede Gorana Kneževića prisustvovali su i direktor Fonda za inovacionu delatnost, predstavnici Evropske komisije kao i brojni privrednici . “Izuzetno je važno da je nauka i obrazovanje u finkciji inovativnost, odnosno konurentnog razvoja jedne zemlje. Zajedno, sa Ministarstvom privrede i Fondom za inovacionu delatnost, potrudićemo se da odgovorimo na sve izazove inovativnog preduzetništva. Verujem da ćemo, kada udružimo sve postojeće kapacitete, uz svesrdnu podršku Evropske unije i evropskih institucija, doprineti ostvarivanju cilja da je Srbija zemlja privrede zasnovane na znanju”, poručio je ministar Šarčević.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je opredelilo sredstva u visini od 21.5 miliona dinara  da omogući pristupanje Republike Srbije u svojstvu investitora u Fond za inovatina preduzeća.

Novosadski advokati pomažu Dečiju bolnicu

Članovi Ogranka advokatske komore Novi Sad, organizovali su u četvrtak uveče humanitarnu žurku u lokalu Đardino. Prikupljan je novac za pomoć Dečijoj bolnici. https://www.youtube.com/watch?v=Rny2vxcWmr0

Vremeplov: Pavle Ugrinov 

Na jučerašnji dan 23. juna 2007 godine umro je srpski književnik, režiser, akademik Pavle Ugrinov. Diplomirao je na Akademiji za pozorište i film u Beogadu, na Odseku za režiju. Bio je zaposlen kao urednik i dramaturg u Radio Beogradu a potom u Televiziji Beograd. Jedan je od osnivača Ateljea 212, gde je režirao antologijsku predstavu “Čekajući Godoa” S. Beketa kojom je to pozorište otvoreno. Bio je član Glavnog odbora Sterijinog pozorja, Saveta Muzeja savremene umetnosti, BITEF-a, Nolita, RTV Beograd. Autor je više knjiga, romana, eseja, kritika, drama, i dobitnik je niza nagrada uključujući NIN-ovu, Brankovu i Nolitovu.

Vremeplov: Đambatista

Na jučerašnji dan 23. juna1668 godine rođen je italijanski filozof, istoriograf i teoretičar prava Đovani Batista Viko ili Đambatista, osnivač filozofije istorije i preteča etnologije. Rođen kao sin siromašnog knjižara, na univerzitetu u rodnom Napulju 1697. postao je profesor retorike. Pre toga je desetak godina izučavao Platona i Tacita, jer je prema njegovim rečima prvi “opisivao idealnog čoveka, a drugi čoveka kakav jeste”. Napuljski kralj Karlo imenovao ga je 1735. za kraljevskog istoriografa. Kao filozof istorije zastupao je neku vrstu ciklične teorije. Dela: “Principi nove nauke o zajedničkoj prirodi nacija”, “Univerzalno pravo”, “Autobiografija”.

Čuvaj se sunca – ne budi crven kao rak

Leto je doba godine kada je izlaganje suncu najveće, ali njega se treba štititi i kada nismo na plaži. Tokom letnjih meseci naša koža je najviše izložena sunčevom zračenju, koje može da bude veoma opasno i štetno, naročito infracrveno zračenje. Sunce zrači infra crvenim zračenjem (IR),  vidljivom svetlošću i ultraljubičastim zračenjem (UV). Od ukupne sunčeve energije koja dolazi do površine Zemlje, najveći deo zračenja od čak 54 do 56 odsto predstavlja IR zračenje, 39 odsto je vidljivo svetlo i oko pet do sedam odsto predstavlja UV zračenje. Prilikom dugog izlaganja suncu oštećenje kože izazivaju UVB i UVA zraci, ali i IR-A zraci, koji najdublje prodiru u kožu. “Treba biti veoma oprezan sa ultra crvenim A zračenjem. Za razliku od UV zraka koji oštećuju ćelijsku membranu, IR-A zraci prolaze u samu ćeliju, u mitohondrijama dovode do oksidativnog stresa i oslobađanja slobodnih radikala, dolazi do do strukturnih promena u kolagenu, što dodatno značajno ubrzava procese starenja kože već izazvanog UV-zračenjem”, rekla je dr Jelena Stojković-Filipović sa Klinike za dermatovenerologiju KCS. Ona je na tribini o štetnosti infracrvenog zračenja naglasila da je u svakodnevnom životu potrebno da se posebno čuvamo od te vrste zračenja.
U cilju podizanja svesti o svim efektima sunčevog zračenja, udruženje “Naša ASKA” ovog leta pokreće veliku edukativnu kampanju pod sloganom “NE BUDI CRVEN KAO RAK””! “Sunce je izvor života i donosi nam svima mnogo radosti, ali u isto vreme postoje određena štetna zračenja koja mogu da budu veoma opasna – naročito infracrveno IR-A zračenje”, istakla je Miljana Marinko iz udruženja “Naša ASKA”, majka osmogodišnje devojčice koja je alergična na određena sunčeva zračenja.

Zaštita od štetnog sunčevog zračenja najvažnija je kod dece

Zaštita od štetnog sunčevog zračenja najvažnija je kod dece, a dr Goran Vukomanović, pedijatar iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj kaže da je važno da roditelji na letovanje ponesu adekvatnu zaštitu za decu. “Sunčevi zraci su najjači u periodu od 11 do 16 sati, pa je decu u ovom periodu potrebno skloniti sa sunca koliko god je to moguće. Preterano izlaganje kože suncu već od prvog dana ima veliki uticaj na stanje kože tokom celog života”, pojasnio je on.
Krema za sunčanje se nanosi na sve delove kože desetak minuta pre izlaska na sunce, a mazanje se ponavlja u zavisnosti od boje kože, pigmenta i prethodne izloženosti kože suncu. “Obratite pažnju da odabrana krema obavezno ima zaštitu i od infra crvenog IR-A zračenja, a ne samo od UVB i UVA zraka. Idealno bi bilo da odabrana krema štiti takozvanim inovativnim prirodnim filterima”, pojasnio je on.

Svetska statistika narkomanije

Prema najnovijem izveštaju Ujedinjenih nacija, oko pet odsto populacije koristilo je drogu bar jedanput tokom prethodnih godina, a gotovo 30 miliona ljudi je zavisno od narkotika i neophodno im je lečenje. U godišnjem izveštaju Kancelarije UN o narkoticima i kriminalu, koji je danas objavljen, takođe, je navedeno da se u Sjedinjenim Američkim Državama dešava godišnje oko 25 odsto smrtnih slučajeva povezanih sa drogom. Stopa smrtnosti nastavlja da raste u SAD i iznosila je više od 52.000 u 2015. godini, stoji u izveštaju. U najnovijem izveštaju Kancelarije UN o narkoticima i kriminalu navodi se i da od gotovo 12 miliona ljudi širom sveta koji koriste narkotike, 1,6 miliona živi sa HIV-om, a 6,1 miliona sa hepatitisom C. Procenjuje se da na svetu ima preko sedam milijardi ljudi, navela je američka novinska agencija.

Sijetl uveo porez na zaslađena gazirana pića

Skoro trećina ukupnog čovečanstva sada se smatra gojaznim ili osobama sa prekomernom težinom, zaključak je studije koju je objavio Medicinski žurnal Nove Engleske. Kada je reč o dečjim problemima sa težinom, Sjedinjene Države su na prvom mestu, a 13 procenata američke dece klasifikovano je kao gojazno. Da bi se borio sa problemom, grad Sijetl u saveznoj državi Vašington, preduzeo je mere za koje neki kažu da su drastične, pošto je usvojio porez na sve vrste zaslađenih napitaka, prenosi Glas Amerike. Sa sedam glasova za i jednim protiv, gradska skupština Sijetla usvojila je porez u iznosu od 1,75 centi, po unci, na sve vrste zaslađenih napitaka – Koka-kola, Pepsi, sportski, energetski napitci, skoro sve – osim dijetalnih soda. Vlasnici prodavnica kažu da ih novi porez ubija. “Porez na porez, to će nas prepoloviti, mala preduzeća neće preživeti”, kaže vlasnik jedne prodavnice Gurdev Man Sing.
Međutim, zagovornici kažu da postoji jasan problem i da najnovija vest da trećina čovečanstva ima prekomernu težinu i da je 13 procenata američke dece gojazno, opravdava novi porez. “Zvaničnici za javno zdravlje dokumentovali su za nas da takvi napici ubijaju, tako oporezivanje u cilju smanjenja konzumiranja, predstavlja dobar potez”, kaže član gradskog saveta Sijetla Tim Burdžes. A ima i lekara, koji smatraju da porez ne ide dovoljno daleko. “Zaslađeni napitci su negativni proizvodi za decu, želimo da deca ne piju takva pića”, ističe Moli Grou, iz Dečije bolnice u Sijetlu, prenosi VOA. Deo novca od novog poreza biće upotrebljen kao pomoć da se poboljša pristup zdravim napicima za decu, u nameri da se umanji ono što zdravstveni zvaničnici nazivaju svetskom epidemijom gojaznosti.

By admin

Leave a Reply