Vesti – 30.06.2017.

Obrazovanje prioritet vlade

Obrazovanje će, posle digitalizacije, biti drugi najvažniji prioritet vlade, poručila je u sredu  pred narodnim poslanicima u Skupštini Srbije mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić. „Da unapredimo obrazovni sistem, podsticaćemo analitički sistem razmišljanja. Radićemo na tome da promenimo način razmišljanja koji sputava kreativnost, da mlade navedemo da ne odustanu na prvoj prepreci, da veruju u sebe i idu u susret ambicijama. Negovaćemo preduzentički duh kod mladih, što ne znaci da svi mladi treba da budu preduzetnici”, rekla je Brnabić, primetivši da su takvi principi i nju vodili pre nego što je došla u državnu upravu. Obrazovanje je najveća vrednost 21. veka i moramo ga negovati, poručila je Brnabić, dodajući da je važno da povratimo poverenje u obrazovni sistem. „Kad završimo školu pola tog znanja je već prevaziđeno i zato moramo da učimo i dalje, ovaj je vek namenjen onima koji ne žele da stanu u obrazovanju”, navela je mandatarka. (→Press Clipping)

Premijerka: Ključni digitalizacija i IT sektor

Mandatarka Ana Brnabić u sredu 28. juna je, predstavljajući ekspoze poslanicima u parlamentu, rekla da je digitalizacija ključna poluga za nastavak ekonomskog rasta i razvoja zemlje. „Tome ćemo pristupiti odmah” podvukla je Brnabić. Kako je rekla, IT sektor je ključan, šest puta je profitabilniji od drugih sektora ekonomije i velika je šansa Srbije. Ona je podvukla da imamo ogroman izvozni potencijal u IT sektoru, i iznela podatak da godišnje izvozimo u tom sektoru 400 miliona evra, a da je cilj da to bude, za pet godina, i čitavih 1,5 milijardi evra na godišnjem nivou. Mandatarka je rekla da se suočavamo sa manjkom kvalifikovanih kadrova za IT sektor i da nam nedostaje oko 15.000 stručnih kadrova.
Stvaranje novih stručnjaka biće jedan od prioriteta, rekla je mandatarka te da očekuje da se poveća njihov broj i da uhvatimo korak sa četvrtom industrijskom revolucijom. U tom smislu, dodala je, ključno je kvalitetno obrazovanje. Kako je objasnila obrazovanje treba da podstiče inovacije, kritičko razmišljanje i obezbedi mladima veštine koje mogu da primene. Uvodićemo konceptulano učenje, a važno je da povratimo poverenje u obrazovni sistem. Za to su nam potrebni i dualno i preduzetničko obrazovanje, a dualno obrazovanje ne stvara, istakla je, jeftinu radnu snagu, već povezuje privredu i obrazovanje na svim nivoima. Preduzetništvo je više od nastavnog predmeta, to je stav, način, odnos prema životu…: „Nas strateški razvoj mora biti zasnovan na ljudskom kapitalu i razvijanju preduzetničkih kompetencija kod što većeg broja članova drustrva”, zaključila je Brnabić.

Obrazovanje (i zdravstvo) ispod republičkog proseka

Prošlog meseca prosečna (neto) zarada u Srbiji, na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku o primanjima u 19 delatnosti, bila 47.136 dinara. U sedam delatnosti prosečna zarada daleko je viša od proseka, ali je u čak 12  niža od prosečne zarade u republici. Statistički podaci pokazuju da su u maju ove godine zaposleni u obrazovanju i zdravstvu i socijalnoj zaštiti imali manja primanja od republičkog proseka. Tako su zaposleni u obrazovanju prosečno zaradili 41.641, a u zdravstvu i socijalnoj zaštiti 44.330 dinara. Manji prosek od republičkog imaju i zaposleni u građevinarstvu – 41.620, kao i oni u prerađivačkoj industriji.
Zarade znatno više od prosečnih prošlog meseca isplaćene su u uslužnim delatnostima – 93.040 dinara, finansijskim uslugama – 89.664 dinara, kao i za programske aktivnosti i emitovanje – 85.708 dinara. Više od proseka zaradili su i zaposleni u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda – 80.389 dinara, proizvodnji pića – 77.800 dinara, eksploataciji uglja – 75.939 dinara, telekomunikacijama – 74.703 dinara, te naučno istraživačkoj delatnosti – 64.435 dinara.

Prijemni ispiti u Novom Sadu

Na većini fakulteta Univerzitetu u Novom Sadu 28. juna su počeli  prijemni ispiti u ovogodišnjem upisnom roku. Znanje koje su spremili u trci za indekse pokazali su u sredu  kandidati za sve fakultete sa sedištem u Novom Sadu, osim Akademije umetnosti, na kojoj su prijemni počeli ranije, i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, na kojem će se prijemni održati od 3. do 5. jula. Na Tehničkom fakuletu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu i na Učiteljskom s nastavom na mađarskom u Subotici prijemni su održani juče, a na Građevinskom fakultetu u Subotici i Pedagoškom u Somboru danas. Preliminarne liste biće, u zavisnosti od fakulteta, objavljivane od 29. juna do 3. jula, dok će se konačne na oglasnim tablama i internet stranama fakulteta naći između 30.juna. i 17. jula. Ovogodišnji brucoši upisivaće se od 3. do 21. jula.

Želje na oglasnim tablama

Na oglasnim tablama osnovnih škola juče su osvanule želje dojučerašnjih osmaka za nastavak školovanja u srednjim školama i svi kandidati za srednjoškolce je trebalo juče da provere da li su njihove želje tačno unete u centralnu upisnu bazu podataka, pa ukoliko nisu, odmah da podnesu prigovor. Već danas će biti istaknute konačne liste učeničkih želja, dok će se zvanični rezultati raspodele kandidata po srednjim školama i obrazovnim profilima, odnosno po smerovima gimnazija, na oglasnim tablama osnovnih škola naći  najkasnije 3. jula u osam časova. Istog dana  na ovim oglasnim tablama naći će se i spisak nepopunjenih mesta u srednjim školama.
Oko 70.000 svršenih osmaka u svojim dojučerašnjim osnovnim školama podnelo je prošle nedelje liste sa spiskom svojih želja za upis na neko od preko 76.000 mesta u srednjim školama. Za više od 43.000 mesta u četvorogodišnjim smerovima srednjih stručnih škola i za preko 18.000 mesta u gimnazijama mogu da apliciraju samo oni koji su sakupili bar polovinu od mogućih 100 bodova, dok za upis na neko od bezmalo 15.000 mesta na trogodišnjim smerovima srednjih stručnih škola to nije uslov.
Kandidati koji su raspoređeni, upisivaće se u svoje nove škole s originalnim dokumentima 4. i 5. jula od 8 do 15 časova. Oni koji ostanu neraspoređeni nove liste, ali sada samo sa željama za upis na neko od preostalih slobodnih mesta u srednjim školama podnosiće u svojim dojučerašnjim osnovnim školama 4. jula od 8 do 15 časova.
Konačni raspored u ovom, drugom, upisnom krugu, na oglasnim tablama svojih dojučerašnjih škola moći će da vide 7. jula od osam časova, a upisivaće se istog dana do 15 časova, čime će i ovogodišnji upis u srednje škole biti završen.

Vidovdanske nagrade najboljim novosadskim učenicima

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno sa predsednikom Skupštine Grada Novog Sada Zdravkom Jelušićem i članom Gradskog veća za obrazovanje Vladimirom Jelićem primio je učenike novosadskih osnovnih i srednjih škola koji su osvojili nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima prošle školske godine. Zvaničnici su im tom prilikom uručili pohvalnice, odnosno Vidovdansku nagradu koja se učenicima dodeljuje svake godine na Vidovdan, a nju čini i novčani iznos koji zavisi od osvojenog mesta.
U ime novosadskih škola obratio se direktor STŠ ”Mileva Marić Ajnštajn” Stanko Matić. Nataša Racković kao predstavnica učenika zahvalila se Gradu Novom Sadu na podršci, kao i roditeljima i mentorima, i izrazila nadu da će i buduće generacije nastaviti da nižu uspehe.
Grad Novi Sad ustanovio je Vidovdansku nagradu 2015. godine za učenike osnovnih i srednjih škola koji se nagrađuju za izuzetne rezultate ostvarene u toku jedne školske godine na republičkim takmičenjima i smotrama, kao i na međunarodnim takmičenjima i smotrama u organizaciji ministarstva nadležnog za prosvetu ili ministarstva nadležnog za sport i omladinu, u okviru obrazovnog sistema. Pored 691 nagrade za 607 učenika, od čega je 280 nagrada za učenike osnovnih škola i 411 nagrada za srednjoškolce, dodeljeno je i 57 Vidovdanskih nagrada za izuzetne rezultate na naučnim olimpijadama i svetskim i evropskim takmičenjima i prvenstvima u oblasti sporta i umetnosti za decu školskog uzrasta, koje nisu u organizaciji ministarstva nadležnog za prosvetu ili ministarstva nadležnog za sport i omladinu.

Učesnici RTS kampa posetili Gradsku kuću

Za decu iz dijaspore, učesnike “RTS kampa Futog 2017”, koji je počeo proteklog petka i trajaće do 1. jula u Poljoprivrednoj školi u Futogu, juče je organizovan prijem u Gradskoj kući, gde ih je dočekao zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević. Reč je o deceniji dugoj tradiciji Radio televizije Srbije, koju realizuje uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Sportskog saveza Srbije. Ove godine stotinak mladih kampera, od 7 do 17 godina, kroz različite edukativne radionice će upotpuniti znanje iz oblasti jezika, kulture, nacionalne istorije i geografije, a učestvovaće i u različitim sportskim aktivnostima. „Organizatori su učinili izuzetu čast Novom Sadu, time što je izabran da bude grad domaćin ovakve manifestacije, u kojoj deca iz dijaspore upoznaju svoju domovinu“, rekao je Kružević, zavalivši i Poljoprivredoj školi koja je obezbedila smeštaj i pomogla u organizovanju radionica.
„Naš grad zaista postaje centar evropskih zbivanja, koji koji počinje da predvodi region u mnogim sferama. Kada se na to doda činjenica da smo ponosni nosioci dve prestižene titule, Evropske prestonice kulture za 2021. godinu i Omladinske prestonice Evrope za 2019. godinu, prirodno je da se ovako lepi događaji  odvijaju u Novom Sadu. Mališanima smo poželeli mnogo lepog druženja, da obilazeći naš grad i Vojvodinu steknu što bolju predstavu o svojoj tradiciji, korenima i kulturi, a da sve te impresije prenesu porodicama i prijateljima u dijaspori i da nas ponovo posete.“ Kamp je sastavni deo poznate atletske manifestacije Kros RTS-a, te su, kako je rekla savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Gordana Stepić, u takvim sadržajima za decu iz dijaspore, u kojima borave i mališani iz Srbije radi druženja i zbližavanja različitih iskustava i kultura, bazične aktivnosti su sportske.  „Vremenom se koncept Kampa razvijao, pa smo dodali druge aktivnosti koje doprinose dečijem razvoju kreativnosti, finansijske pismenosti, negovanju srpskog jezika…“, rekla je  Gordana Stepić, naglasivši da je cilj upoznavanje preko stotinu dece iz inostranstva sa kulturom i tradicijom Srbije. Direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika u Futogu Dušan Gagić nije krio da je veoma zadovoljan što je baš ta škola izabrana za domaćina Kampa, a njihovi gosti su juče, po programu, obilazili jezgro grada i Petrovaradinsku tvrđavu. Kampere danas očekuje niz edukativnih radionica na školskoj ekonomiji, gde će učiti o zdravoj ishrani, ali i upoznavati se sa pčelarskom, konjičkom, vinarskom sekcijom i ostalim aktivnostima u Poljoprivrednoj školi u Futogu.

Univerzitet u Novom Sadu obeležio 57 godina od osnivanja

Univerzitet u Novom Sadu centralnom svečanošću kojoj su prisustvovale brojne zvanice, a na kojoj su promovisani počasni doktor nauka i profesor emeritus Univerziteta u Novom Sadu, obeležio je 28. juna 57 godina od osnivanja. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uoči početka svečanosti novinarima je rekao da će Pokrajinska Vlada nastaviti da pomaže Novosadskom Univerzitetu, pre svega zbog tradicije i kvaliteta koji daje.

Vulin posetio odmaralište CK na Vršačkom bregu

Odmaralište Crvenog krsta na Vršačkom bregu posetio je sad već bivši  ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin. On je tom prilikom izjavio da je politika Vlade Aleksandra Vučića bila takva da nije bilo smanjivanja socijalnih davanja, da su sve što se uštedelo i zaradilo na prvom mestu osetili oni kojima je pomoć bila najpotrebnija i da će se tako ponašati svaka sledeća vlada, na koju Vučić bude presudno uticao. ” Nema smanjivanja socijalnih davanja, sve što zaradimo ići će za korisnike socijalnih kategorija i one kojima je pomoć najpotrebnija, najugroženiju decu, siromašne porodice, penzionere, zaposlene u javnom sektoru i sve one zahvaljujući kojima smo i uspeli da uštedimo i zbog kojih država bolje i sigurnije funkcioniše ” rekao je Vulin.“ Ministar je naveo da je prošle godine, u saradnji Ministarstva za rad i Crvenog krsta, 1.128 dece poslato na oporavak širom Srbije i u odmaralište u Baošićima, a zajedno sa njima i 113 dečaka i devojčica ometenih u razvoju sa 43 pratioca. “Ove godine taj broj biće povećan za najmanje 500 korisnika. Ministarstvo za rad se, zajedno sa Crvenim krstom, trudi da pomogne svojim korisnicima, ali ne samo tako što će im obezbediti obrok ili pomoći njihovim porodicama, već se trudimo da pomognemo njima da se bolje razvijaju i da osete da ih ljudi vole, da steknu nova iskustva i budu spremniji za vreme koje ih čeka. Za te potrebe za decu je odvojeno još 10 miliona dinara, kao što je bilo i do sada, ali očekuje se da će biti još toliko ” rekao je Vulin. Ministar se osvrnuo i na projekat obnove narodnih kuhinja i podsetio da je to prvi put od 1999. godine da se obnavljaju narodne kuhinje: ” Bez obzira na to što je neko siromašan, za njega mora da bude obezbeđen obrok koji će biti u skladu sa najvišim standardima, higijenskim i zdravstvenim, on se mora osećati dostojanstveno kada dolazi po pomoć koju mu daje društvo. Sve to uspeli smo da obezbedimo bez ijednog dinara povećanja buyeta. Racionalnijom potrošnjom, većom uštedom i boljim radom uspeli smo da obezbedimo da daleko veći broj dece odlazi na odmore i da obnovimo narodne kuhinje, sve u okviru već postojećeg budžeta.” – zaključio je Vulin.

Subotica: Ambulanta na Prozivci

Državni sekretar u ministarstvu rada Nenad Ivanišević je istakao da se u minule tri godine zapaža veoma velika zainteresovanost za projekte iz Subotice i da je ministarstvo izdvojilo preko dva miliona evra. „Očekujemo da tokom jula raspišemo javnu nabavku za izgradnju ambulante na Prozivci, fiskulturne sale u OŠ „Đuro Salaj”, a očekujemo i razgovore sa gradonačelnikom Subotice i USAID-om oko izgradnje prve faze Hitne pomoći. Iz Subotice ima mnogo dobrih projekata, a ovdašnje udruženje za autizam je primer kako ličnim zalaganjem i uz pomoć države može mnogo toga da se uradi“, rekao je Ivanišević.

Završen međunarodni festival dečjeg folkora

Proteklog vikenda Stara Pazova je bila mesto pesme i igre jer je na 15. Vidovdanske susrete, međunarodni festival dečjeg folkora koji organizuje KUD „Branko Radičević“ stiglo oko pet stotina mladih čuvara baštine iz više mesta u Srbiji, ali i iz Slovačke Republike, iz opštie Bela sa kojom je Stara Pazova lane potpisala protokol o saradnji. Prvo veče je bilo posvećeno upravo gostima, KUD „Mala Beljanka“ koje je predstavilo igre severne Slovačke, tradiciju Janošikovog kraja, a naročito zapažen bio je nastup narodnog orkestra na tradicionalnim  harmonikama, heligonkama. U centralnom festivalskom  programu druge večeri nastupili su s igrama svog zavičaja KUD „Golija“ iz Novog Pazara, „Ravangrad“ iz Sombora, folklorna sekcija Biblioteke „Janko Veselinović“ iz Koceljeve, društva „Soko“ iz Inđije i „Paja Zarić“ iz Novih Karlovaca, a iz opštine domaćina nastupile su grupe KUD „Branko Radičević“, „Dukat“ iz Stare Pazove i „Branko Radičević“ iz Novih Banovaca.  Međunarodni festival dečjeg folklora otvorio je Goran Jović, predsednik Skupštine opštine, rekavši da je Stara Pazova opština biznisa, sporta, ali i kulture, i da će uvek podržavti amatere jer oni u to što rade ulažu više i od profesionalaca, ogromnu ljubav. Pozdravljajući goste iz prijateljske Slovačke istakao je da se pokazalo da u toj zemlji imamo jednog od najvećih prijatelja i da će se saradnja sa opštinom Bela, započeta najpre na polju kulture, nastaviti i u oblasti privrede i sporta. Goste iz Bele je posebno pozdravio i Boris Babik, predsednik Saveta MZ Stara Pazova, a za prijatelje koji su stigli na jubilarni festival u godini kada staropazovačko KUD „Branko Radičević“ slavi 45 godina postojanja i rada, dramski ansmabl domaćina je izveo vodvilj „Večera budala“ u režiji Aleksandera Baka. Goste iz Bele i Novog Pazara domaćini su poveli u obilazak fruškogorskih manastira i oproštajni piknik na rasadniku „Brest“ u Staroj Pazovi.

Tableti za đake generacije u Temerinu

U sali Skupštine opštine Temerin dočekani su najbolji đaci sve četiri osnovne i jedne srednje škole sa područja ove opštine. Godinama unazad, Temerin nagrađuje đake generacije, a ove godine prvi put nagrađeni su i maturanti koji su u prethodne dve godine ostvarili značajne rezultate na okružnim takmičenjima (1, 2. ili 3. mesto) i plasirali se na republičko takmičenje. Ukupno je nagrađeno 26 učenika, od toga sedmoro đaka generacije, a ostalih 19 su ostvarili rezultate na takmičenjima i 16 njihovih nastavnika koji su ih pripremali za takmičenje. Predsednik opštine Temerin Đuro Žiga uručio je tablet računare đacima generacije, a ostali nagrađeni i nastavnici na poklon su dobili knjige. “Ovi učenici su svojim radom, trudom i zalaganjem postigli izuzetne rezultate. Oni su ponos svojih roditelja, svojih škola, ali i ponos naše opštine. Želim im puno uspeha u daljem školovanju i profesiji koju odaberu”, rekla je tom prilikom Korana Milanko, članica Opštinskog veća zadužena za obrazovanje.
Đaci generacije opštine Temerin su: Milica Blanuša, Erik Fina, Jovana Trubić, Vanja Žiga, Beatriks Bartok, Dragan Petrović i Vanja Grujičić. “Opština Temerin daje stipendije najboljim studentima, kao i podsticajna sredstva učenicima mašinskog smera Srednje škole „Lukijan Mušicki”. Trudićemo se da i ubuduće, na ovakav način, podržimo naše najbolje đake i damo im vetar u leđa za dalje školovanje”, izjavio je predsednik opštine Đuro Žiga.

Programeri sa sto bodova

Na vrhu rang-liste odseka za softversko inženjerstvo Elektrotehničkog fakulteta UB devetoro kandidata ima sto bodova, a na smeru za elektrotehniku i računarstvo maksimalnih sto bodova imaju čak 34 buduća brucoša. Većina njih je, zbog nagrada iz matematike i fizike, bila oslobođena dela prijemnog, ali ima i onih koji su test rešili bez greške. Poslednji na listi za budžet za softversko inženjerstvo osvojio je 89,44, a na grupi za elektrotehniku i računarstvo – 69 poena. Prema rečima prof. dr Lazara Saranovca sa ETF, kandidati koji su prijemni polagali kod njih i ove godine su – izuzetni.
Preliminarnu rang-listu objavio je i Pravni fakultet UB, gde je prvi na listi imao sto bodova, dok je donja granica za budžet bila na 70 bodova, a za samofinansiranje na 31 bodu. Na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju poslednji iznad budžetske crte na najjačem smeru, logopediji, imao je 79,22, a za samofinansiranje – 74,72 boda. Preliminarnu rang-listu objavio je i Fakultet bezbednosti na kome će o trošku države moći da se školuju oni sa najmanje 85,74, a uz plaćanje školarine brucoši koji imaju bar 73,38 bodova.
Na Fakultetu političkih nauka i Fakultetu organizacionih nauka veći deo dana u sredu nisu radili sajtovi zbog problema na AMRES-u, Akademskoj mreži Srbije, pa budući brucoši nisu mogli tako da se informišu.

Na Vračaru otkriveno spomen-obeležje Milutinu Milankoviću

Spomen-obeležje velikom srpskom naučniku Milutinu Milankoviću otkriveno je danas u istoimenom parku na Vračaru, između Bulevara oslobođenja i ulica Pasterove i Tiršove. Spomen-obeležje otkrili su ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, gradski menadžer Goran Vesić i predsednik Udruženja “Milutin Milanković” Slavko Maksimović. Vukosavljević je rekao da je danas veliki i lep dan za našu prestonicu, dan kada je otkriven spomenik velikom srpskom i svetskom naučniku Milutinu Milankoviću. “Time su se i grad Beograd i država Srbija i srpski narod na neki način još malo odužili, mada taj dug ostaje veliki i neplaćen, delu ovog velikog čoveka. Ovim je i spomeničko nasleđe u Beogradu dobilo jedno znatno poboljšanje vrlo lepim spomenikom akademskog vajara Zorana Ivanovića koji je svojim talentom još jednom, ne prvi put, ukrasio našu spomeničku panoramu”, istakao je Vukosavljević.
Vesić je rekao da je spomenik Milutinu Milankoviću samo nastavak prakse koju sprovodi Grad Beograd u poslednjih nekoliko godina, a to je da se neguje kultura sećanja i da ljudi koji su važni za našu istoriju, kulturu, umetnost i nauku dobiju svoje spomenike i obeležja kako bi bili primer za buduće generacije. “Zaista sam srećan što je srpski naučnik svetskoga glasa, naš najcitiranjiji naučnik, konačno dobio svoj spomenik i što smo na neki način odužili dug koji kao društvo imamo prema Milankoviću, a koji do sada nismo odužili”, naglasio je Vesić. On je podsetio na jednu priču koja se tiče Molijera, a to je da on nikada nije primljen u Francusku akademiju nauka i kada je preminuo i pošto je postao priznat, postavljena je njegova bista na kojoj piše: “Njegovoj slavi ništa ne nedostaje – on nedostaje našoj”.

Beograd: Na prijemni bez sata, olovke i vode

Od pravila da Medicinski fakultet upisuju samo najbolji đaci ne odstupa se ni ove godine. Mesta za brucoše ima ukupno 500. Konkurisalo je skoro 1.300 kandidata, među kojima je 900 odlikaša, a od toga 320 vukovaca. Prijemni su polagali na 40 lokacija, u svim amfiteatrima i vežbaonicama Medicinskog fakulteta.

Vremeplov: Petar Kočić

Na jučerašnji dan 29. juna 1877. godine rođen je srpski pisac Petar Kočić, jedan od najistaknutijih srpskih realista, nacionalni borac protiv austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine. Po povratku sa studija slavistike u Beču i službovanja u Srbiji i Skoplju, dugo je bio bez posla, osuđivan je i tamnovao je u Banjaluci i Tuzli. U Banjaluci je pokrenuo list “Otadžbina” koji je zabranjivan. Počeo je pesmama, ali je ubrzo prešao na prozu. Jedrim i sažetim pripovedanjem i svežim poetskim jezikom, snažno je prikazao planinski zavičaj, život u njemu i sudbinu seljaka, a u satirama je britko kritikovao prilike u kojima su živeli bosanski seljaci pod austrougarskom okupacijom. Dela: satire “Jazavac pred sudom”, “Sudanija”, zbirke pripovedaka “S planine i ispod planine”, “Jauci sa Zmijanja”.

Vremeplov: Regionalni naučni centar u Novom Sadu

Upravo se navršila prva godišnica od dan kada je  29. juna 2016 godine predstavljen jnovootvoreni Regionalni naučni centar u Novom Sadu, organizaciona jedinica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda. Novoustanovljeni regionalni centar utemeljen je s ciljem organizacije naučnog rada, naučnih skupova i tribina u Novom Sadu i širom Vojvodine.

Vremeplov: Vasko Popa

Srpski  pisac Vasko Popa, član Srpske akademije nauka i umetnosti, najprevođeniji srpski pesnik u drugoj polovini 20. veka rođen je na jučerašnji dan 29. juna 1922 godine. Nazivan je jezičkim čudotvorcem i poslednjim velikim originalnim pesnikom. Dela: zbirke pesama “Kora”, “Nepočin-polje”, “Sporedno nebo”, “Uspravna zemlja”, “Vučja so”, “Živo meso”, “Kuća nasred druma”, “Rez”, antologija narodnih umotvorina “Od zlata jabuka”, antologija poetskog humora “Urnebesnik”.

Vremeplov: Rober Šuman

Na jučerašnji dan 29. juna 1886 godine rođen je francuski državnik i finansijski stručnjak Rober Šuman, tvorac “Šumanovog plana” 1950, na osnovu kojeg su 1952. Belgija, Holandija, Luksemburg, Zapadna Nemačka, Italija i Francuska stvorile – Evropsku zajednicu za ugalj i čelik, preteču sadašnje Evropske unije. Bio je ministar finansija 1946, predsednik vlade od 1947. do 1948, šef diplomatije od 1948. do 1953. i ministar pravde od 1955. do 1956.

Vremeplov: Tomas Henri Haksli

Engleski  biolog i filozof Tomas Henri Haksli, vatreni pobornik teorije Čarlsa Darvina umro je na jučerašnji dan 29. juna 1895 godine. Snažno se protivio tradicionalnoj teologiji i skovao je termin “agnosticizam” (nije spoznao) da bi opisao sopstvenu poziciju. Od 1883. do 1885. bio je predsednik Kraljevskog društva (Akademija nauka). Evolucionistička shvatanja je izložio u delu “Mesto čoveka u prirodi”. Ostala dela: “Evolucija i etika”, “Nauka i kultura”, “Priručnik komparativne anatomije kičmenjaka”.

Policajci u školama od septembra učiće decu o bezbednosti

Učenici četvrtog i šestog razreda osnovne škole od naredne školske godine imaće jednom mesečno fakultativni čas o bezbednosti, a predavači će im biti policajci. Protokol o saradnji na programu “Osnovi bezbednosti dece” potpisali su 26. juna ministar prosvete Mladen Šarčević i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u osnovnoj školi Vuk Karadžić. Reč je o fakultativnom času iz bezbednosti, ali to nikako ne znači novo opterećenje za učenike, već će predavanja jednom mesečno biti organizovana na časovima razredne nastave.
Ministar policije Nebojša Stefanović, obraćajući se okupljenoj deci, rekao je da je posao policije da ih zaštiti od svakog zla. “Policija je tu radi vaše zaštite. Kada imate problem treba da se obrattite policajcu da vam pomogne”, rekao je Stefanović. Na časovima”Osnovi bezbednosti deca” đaci će učiti o bezbednosti u saobraćaju, o zloupotrebi droge i alkohola, bezbednosti na internetu, o vršnjačkom nasilju, kako se ponašati u vanrednim situacijama – poplava, požar, zemljotres. “To nije važno samo za decu već i za roditerlje”, rekao je Stefanović i i dodao da će od septembra biti angažovan veliki broj predavača iz MUP-a, a da će u program biti uključeni i penzionisani policajci.
Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da su dva ministarstva dobro sarađivala po pitanju bezbednosti dece, da su tokom protekle školske godine dosta radili na opremanju škola kamerama, te da je ova akcija samo korak više u tom pravcu. “Puno ima izazova na putu od kuće do škole”, kaže Šarčević i dodaje da će ubuduće poseban akcenat biti na sprečavanju vršnjačkog nasilja, da će se ojačavati timovi u školama koji će se baviti tom problematikom. Deci je nakon potpisivanja protokola demonstrirano kako bezbedno da se ponašaju u saobraćaju kao pešači, bicikliisti i putnici, ali najveće interesovanje bilo je za vatrogasno- spasilačku ekipu. I deca su mogla da se oprobaju sa vatrogasnim crevom, ali je pravo oduševljenje nastalo kada su vatrogasci na poligonu napravili penu, kojom se inače gasi požar.

Manje novih zavisnika, ali sve više novih droga

U Novom Sadu poslednjih godina ipak ima manje korisnika droga, barem onih novootkrivenih, tvrdi psihijatar Milena Golubski iz Doma zdravlja “Novi Sad” sa Odsek za bolesti zavisnost, a povodom  obeležavanja Svetskog dana borbe protiv droge i trgovine drogom. – Na svu sreću, malo je i onih koji nastavljaju da konzumira drogu, nakon probanja.  Po njenim rečima u ambulanti koja se nalazi u Ulici Zmaj Ognjena Vuka 19 Doma zdravlja postoji odsek za bolesti zavisnosti koji pokriva potrebe grada Novog Sada, a i šire. U odseku rade dva neuropsihijatra, medicinske sestre, psiholozi i socijalni radnici koji su svakodnevno na raspolaganju zavisnicima koji žele da se leče.  – Ono što je alarmantno jeste činjenica da je unazad 15 godina otkriveno i registrovano preko 600 novih droga u svetu – rekla je Milena Golubski. – Znamo za heroin, kokain, spid, ekstazi i slično, međutim pojavljuju se nove supstance, poput raznih isparivača ili supstanci koje se koriste u elektronskim cigarama, a dostupne su mladima što je poražavajuće, tako da informacija o tome nikada dosta i smatramo da je ovo prilika da podsetimo ljude na ovakve pojave.

SAD: Srbija uložila napore protiv trafikinga, ali nedovoljne

Kako se navodi u izveštaju Stejt dipartmenta napore za zaštitu žrtava ometaju odsustvo formalnih procedura za identifikaciju žrtava, zastareli nacionalni mehanizam prijavljivanja slučajeva, a nisu usvojeni ni strategija ili nacionalni akcioni plan za period od 2015. do 2016. godine, a nije se sastao ni Savet za borbu protiv trgovine ljudima. “Deca iz Srbije, uglavnom Romi, izloženi su u zemlji seksualnoj eksploataciji, prisilnom radu, prosjačenju i sitnom kriminalu. Hiljade migranata i izbeglica iz Avganistana, Iraka, Sirije i susednih zemalja prolaze kroz ili ostaju zaglavljeni u Srbiji i “pogodni” su za trgovinu ljudima u Srbiji. Lica za koje se veruje da su trgovci ljudima utiču, kako se tvrdi, na slučajeve trgovine ljudima, podmićivanjem žrtvi ili sudija”, stoji u izveštaju.
Navodi se i da je u ovom periodu Vlada Srbije identifikovala 49 žrtava trgovine ljudima (36 u 2015), od kojih su 29 žrtve seksualne eksploatacije, sedam prisilnog rada, jedna prisilnog prosjačenja, jedna prisilnog činjenja krivičnih dela i 11 više vrsta eksploatacije. Stejt department ukazuje da je priliv migranata, tokom ovog perioda, predstavljao značajan pritisak na vladine resurse, posebno na agencije koje se bore protiv trgovine ljudima i dodaje da je zbog toga Srbija ostala na nivou 2 u grupi zemalja za posmatranje, već drugu godinu zaredom.

Trgovinu ljudima stručno istražiti

Stejt dipartment je u izveštaju dao i preporuke koje predviđaju da se slučajevi trgovine ljudima stručno istraže, a trgovci ljudima gone i kazne strogim kaznama. Jedna od preporuka je i da se omogući zaštita žrtava prilikom svedočenja pred sudom, kako bi se smanjilo zastrašivanje i ponovna traumatizacija. “Obučiti istražitelje, tužioce i sudije o pristupu žrtvama u slučajevima trgovine ljudima, formalizovati procedure identifikacije žrtava i ažurirati nacionalni referentni mehanizam, uključiti normalizaciju saradnje sa nevladinim organizacijama (NVO), kako bi se osiguralo da žrtve trgovine ljudima imaju pristup i da mogu da se služe svim neophodnim servisima podrške”, navodi se u izveštaju.
Stejt dipartment preporučuje i da se tim merama obuhvate i izbeglice, tražioci azila i deca bez pratnje koja prose na ulicama. Osim toga, potrebno je unaprediti obuku za vladine službenike za pružanje pomoći žrtvama, usvojiti nacionalnu strategiju za borbu protiv trgovine ljudima i akcioni plan i uključiti NVO u njihovo sprovođenje, ali i osnovati Kancelariju za koordinaciju borbe protiv trgovine ljudima i postojeću koordinacionu strukturu kako bi se obezbedila efikasnost u borbi.
Stejt dipartment podseća da član 388 Krivičnog zakona predviđa kaznu od tri do 15 godina zatvora za trgovinu ljudima, ali da su posmatrači zabeležili da vlada nije adekvatno implementirala zakone koji se odnose na trgovinu ljudima, a da tužioci često odlučuju da krivično gone zločine prema drugim statutima sa manjim kaznama, jer ih je tako lakše sudski goniti. “Na primer, u jednom slučaju trgovine ljudima rešenom 2016. godine, a koji je trajao šest godina, trgovac ljudima složio se da prizna krivicu za manje kažnjiv slučaj prostitucije i osuđen je na sedam meseci zatvora”, navodi Stejt dipartment.

About the Author

admin

Leave a Reply