MMF: Plate veće, eventualno, 2018!

Predstavnici misije MMF i Vlade Srbije razgovaraće o povećanju plata tek krajem godine, a do eventualnog povećanja moglo bi da dođe 2018. godine, rekao je za N1 šef misije MMF u Srbiji Džejms Ruf. Time ćemo se pozabaviti u kontekstu budžeta za 2018. godinu. Tokom proteklih godina imamo dobar učinak u pogledu javnih finansija i ima smisla podeliti neke od tih benefita sa zaposlenima u javnom sektoru, ali to treba da bude u vezi sa realnim rastom privrede, rekao je Ruf. Prema njegovim rečima, ključno pitanje je tranzicija sa javnog sektora na privredu sa dinamičnim i snažnim privatnim sektorom.
S tim u vezi on podseća da je u privatnom sektoru zaposleno milion i po ljudi, dok u javnom sektoru radi oko 800.000 građana, uz 1,7 miliona penzionera, čija primanja takođe treba finansirati. Kada imamo brži rast moguće je pokriti povećana izdvajanja u javnom sektoru, objasnio je Ruf.

Tri sindikata: Neprihvatljiva radna verzija Zakona o zaposlenima u javnim službama

Sindikat obrazovanja Srbije, GPRS “Nezavisnost” i Sindikat radnika u prosveti  Srbije zatražili su5. jula da se povuče iz procedure radna verzija predloga Zakona o zaposlenima u javnim službama. Ti sindikati ocenili su da je radna verzija zakona od 5. maja neprihvatljiva. “Njime se derogiraju svi zakoni i Poseban kolektivni ugovor koji regulišu radno-pravni položaj zaposlenih, smanjuju se ili gube dosadašja prava zaposlenih”, navodi se u zahtevu. Tri reprezentativna sindikata prosvete su taj zahtev uputila Vladi Srbije, Ministarstvu prosvete i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Šarčević: Prevaziđen koncept “male mature”

 

Koncept male mature prevaziđen je i treba ga menjati, smatra ministar prosvete Mladen Šarčević i dodaje da bi mala matura trebalo da bude “nezavisna eksterna ocena, kao i velika matura”. “Mi ćemo od jeseni otvoriti diskusiju, pitaćemo kolege šta misle o tome i šta predlažu. Po meni bi mala matura trebalo da bude nezavisna eksterna ocena kao i velika matura”, rekao je Šarčević za Tanjug. On podseća da se danas rangiranje učenika prilikom upisa u srednju školu obavlja na osnovu bodova ostvarenih uspehom tokom školovanja (maksimalno 70) i bodova stečenih na “maloj maturi” (maksimalno 30). “Ako tih 30 bodova treba da pokaže neku razliku, da li su ocene bile objektivne ili ne, a na tom testu imate one koji pokušavaju da izmešetare, onda niste dobili ništa”, poručuje Šarčević.
Ministar prosvete Mladen Šarčević u međuvremenu je najavio smenu rukovodilaca školskih uprava i utvrđivanje odgovornosti direktora škola i inspektora u tri okruga u Srbiji gde postoje sumnje da je bilo zloupotreba na maloj maturi. Vanredna kontrola sprovodi se u pojedinim školama u Nišavskom, Pčinjskom i Raškom okrugu.

Stojković: “Vreme za preispitivanje male mature”

Clan  Radne grupe za izradu velike mature Radivoje Stojković koji kaže da je “vreme za preispitivanje i procenu kako ići dalje”. On naglašava da se u dobrom pravcu već krenulo ove godine, kada je urađeno nekoliko varijanti kombinovanog testa sa istim zadacima, ali različitim rasporedom zadataka, ali i na testu iz srpskog i matematike, gde je bilo mnogo više “otvorenih zadataka”, koji su zamenili zadatke na zaokruživanje. “Otvoreni zadaci onemogućavaju prepisivanje. Znači, vi možete imati tačan rezultat ali ako nemate tačan postupak to vam se ne priznaje”, pojašnjava Stojković za Tanjug.
Saglasan je sa stavom ministra da bi mala matura trebalo da bude “nezavisna eksterna ocena”, a to bi značilo mnogo više otvorenih zadataka na testiranju, kreativnih zadataka koji zahtevaju povezivanje i veća kontrola samog ispita. “Želimo jedan ozbiljan test, ozbiljan ispit, koji neće biti doveden u pitanje ni na koji način”, naglašava Stojković.
Novim konceptom male mature, nastavlja on, svakako bi trebalo da se zadrže testovi iz maternjeg jezika i matematike, a da treba razmisliti kako bi izgledao treći test, da li bi ostao kombinovani test sa malim brojem zadataka iz pet različitih predmeta ili bi se učeniku ponudila mogućnost da izabere jedan od pet predmeta. “Sa malim brojem zadataka na kombinovanom testu, četiri iz svakog predmeta, ne može se steći prava slika o nivou znanja učenika”, pojašnjava on.
Svakoj promeni, dodaje, morala bi da prethodi valjana priprema, da se izvuče sve dobro iz postojećeg modela, da se vidi gde postoje primedbe, šta može da se izmeni i pojača.

Prvi krug upisa u srednje škole popunili samo medicinari

Prvi upisni krug u Južnobačkom okrugu ove godine prošao je veoma dobro, jer je od oko 6.000 osmaka iz 90 osnovnih škola neraspoređeno ostalo samo njih 90 iz 40 škola. Da će za sve njih biti mesta u drugom krugu dokaz je i skoro 600 nepopunjenih mesta u srednjim školama. Među ovim mestima 234 je u trogodišnjim smerovima srednjih stručnih škola, a od tog broja 31 u odeljenjima s nastavom na mađarskom jeziku i 13 s nastavom na slovačkom. U četvorogodišnjim smerovima srednjih stručnih škola ostalo je 220 mesta, od kojih je 52 na mađarskom nastavnom jeziku. U gimnazijama je ostalo ukupno 96 slobodnih mesta, a od toga 49 na slovačkom i 17 na mađarskom jeziku. Mesta za drugi krug ima čak i u školama i odeljenjima za talente i to 28 na srpskom i 13 na mađarskom nastavnom jeziku.
Slobodnih mesta za drugi krug ostalo su praktično u svim školama, osim u medicinskim, koje su jedine u prvom krugu popunjene. Ipak, najviše je i ove godine slobodnih mesta u građevinskim, mašinskim, poljoprivrednim i prehrambenim odeljenjima, ima ih i u ekonomskim i elektro školama, ali većinom u manjim sredinama, dok je u većim ostalo tek po koje slobodno mesto.
Tako je u Baču ostalo slobodnih mesta u trogodišnjim smerovima za pekare i rukovaoce mehaničare u poljoprivredi, u Bačkoj Palanci, pored mesta u togodišnjim smerovima za automehaničare i mašinbravare, ima i u četvorogodišnjim za mašinske tehničare za kompjutersko konstruisanje i za tehničare za kompjutersko konstruisanje, ali i čak 20 gimnazijskih.
Gimnazijskih mesta, ali na slovačkom nastavnom jeziku, ima i u Bačkom Petrovcu, gde na ovom jeziku ima i mesta u odeljenju u kojem se školuju kuvari. U Bečeju, pored gimnazijskih mesta i na mađarskom i na srpskom, ostalo je mesta i za buduće službenike u bankarstvu i osiguranju, ali i trogodišnjih za bravare na mađarskom jeziku i operatere mašinske obrade i pedikire-manikire na srpskom. Gimnazijskih mesta ostalo je i u Srbobranu, gde ima mesta i za buduće trgovce. U Temerinu, pored jednog gimnazijskog, ima mesta i na četvorogodišnjem smeru za tehničare zaštite od požara i na trogodišnjim za automehaničara, zavarivača i pedikira-manikira. U Titelu je za drugi upisni krug ostalo mesta u trogodišnjim smerovima za mehaničara grejne i rashladne tehnike i konobara i na četvorogodišnjim za ekonomskog i za turističkog tehničara. Mesta u Vrbasu još ima za prehrambene i tehničare za industrijsku farmaceutsku tehnologiju, ali i na trogodišnjim smerovima za pekare i mesare. U Žablju je ostalo slobodnih mesta za turističke tehničare, ali i trogodišnjih za autolimare, automehaničare, mehaničare grejne i rashladne tehnike i mehaničare privredne mehanizacije. U Poljoprivrednoj školi u Futogu takođe ima slobodnih i trogodišnjih i četvorogodišnjih mesta, i to za poljoprivredne proizvođače, rukovaoce poljoprivrednom mehanizacijom, cvećare, zootehničare i poljoprivredne tehničare i na srpskom i na mađarskom, kao i za tehničare poljoprivredne tehnike i hortikulture.
Slobodnih mesta za drugi krug ostalo je i u Karlovačkoj gimnaziji, i to na smerovima za francuski i ruski jezik.
Bez slobodnih mesta za drugi krug nije ostao ni Novi Sad. U Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ ima još slobodnih mesta u bilingvalnom srpsko-francuskom odeljenju, ali i u specijalnim odeljenjima za talente za matematiku i fiziku, dok je u Školi za dizajn „Bogdan Šuput“ ostalo nepopunjeno odeljenje za tehničare dizajna grafike s nastavom na mađarskom jeziku. U Gimnaziji „Svetozar Marković“ takođe je ostalo slobodnih mesta u odeljenju s nastavom na mađarskom jeziku. U Novom Sadu mesta ima u trogodišnjim smerovima za operatere mašinske obrade, mesare, dekoratere zidnih površina i tapetare-dekoratere, te u četvorogodišnjim smerovima za elektrotehničare računara s nastavom na mađarskom i za tehničare za biotehnologiju i hemijsko tehnološke tehničare.
Koja od ovih mesta su popunjena znaće se danas, kada na oglasnim tablama osnovnih škola osvane raspored učenika po srednjim školama u drugom upisnom krugu. Istog dana na ta mesta će se novi srednjoškolci u upisivati. Posle toga, ukoliko neko još ostane neupisan moći će da konkuriše za preostala slobodna mesta direktno u srednjim školama u kojima ih bude.

Srpski gimnazijalci na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi

Četvoro srpskih gimnazijalaca, koji će učestvovati na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi na Tajlandu, otputovali su danas na takmičenje će trajati od 6. do 15. jula. Kako je saopšteno, Srbiju će predstavljati Andrej Kukuruzar, Damjan Čubraković, Anamarija Nikoletić i Andrej Kovačević.
Andrej Kukuzar je učenik somborske gimnazije “Veljko Petrović”, Damjan Čubraković i Anamarija Nikoletić su učenici beogradske Matematičke gimnazije, a Andrej Kovačević pohađa Užičku gimnaziju.  Sve pripreme za olimpijadu prošao je i još jedan užički gimnazijalac Igor Topalović, koji je rezerva u timu. U pratnji mentora iz Srpskog hemijskog društva, profesora Dušana Sladića sa Hemijskog fakulteta u Beogradu i profesora Nika Radulovića sa PMF-a u Nišu, naš tim putuje na najprestižnije takmičenje srednjoškolaca iz hemije, a kompanija KPMG Beograd je obezbedila avionske karte, kotizacije i prateće troškove za sve takmičare. Srpski gimnazijalci su sa prošlogodišnje olimpijade doneli četiri medalje – jednu srebrnu i tri bronzane.

UNICEF: Deca i mladi od ključnog značaja

U dostizanju ciljeva održivog razvoja koji su definisani Agendom UN 2030, deca i mladi su od ključnog značaja, saopšteno je iz UNICEF-a. UNICEF i Evropska unija, navodi se, partnerski podržavaju rad državnih organa u promovisanju prava dece kao deo tekućeg reformskog procesa usklađivanja nacionalnih zakona i politika sa standardima Evropske unije. “Cilj partnerstva EU i UNICEF-a je pružanje praktičnih uputstava o tome kako da se u kreiranju politika i programa kreira pristup zasnovan na pravima, a koji je orijentisan na decu i mlade”, saopštava UNICEF. U tom cilju, danas je održana i stručna obuka Evropske unije i UNICEF-a za ključne aktere pod nazivom : “Obuhvatiti svako dete u Srbiji – integracija prava deteta u reformu i politike”, održana danas, deo je ovog tekućeg napora.
U aprilu, Savet je usvojio zaključke o promovisanju i zaštiti prava deteta, potvrdivši svoju posvećenost sveobuhvatnoj zaštiti i promovisanju prava deteta u kontekstu spoljne politike i ljudskih prava. Zaključci se fokusiraju na promovisanje rodne ravnopravnosti, osnaživanje devojčica, uvođenje prava deteta u svim sektorima i u svim programima, i na ohrabrivanje partnerskih zemalja da usvoje nacionalnu strategiju o pravima deteta, rekao je Nikolas Bizel, šef Odeljenja Delegacije EU u Srbiji za pravosuđe, unutrašnje poslove i podršku civilnom društvu.
Uprkos velikom napretku koji je postignut za decu u periodu od usvajanja Konvencije UN o pravima deteta 1989. godine, smatraju iz UNICEFA, svakodnevno se krše prava miliona dece, pa je to razlog zašto se obećanje da se obuhvati svako dete nalazi u središtu UN Agende 2030. “Napredak dece je od suštinskog značaja ako želimo da sprečimo nestabilnost i obezbedimo dugoročan održivi razvoj, socijalnu koheziju, stabilnost i ljudsku bezbednost na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou”, rekao je direktor UNICEF-a u Srbiji Michel Saint-Lot.

Srbija i Indija unapređuju saradnju u oblasti nauke

Početak saradnje između Srbije i Indije na polju nauke je logičan nastavak uspešne sardnje dve zemlje, zaključeno je 5. jula na sastanku ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića i ambasadorke Indije u Beogradu Narinder Čauhan. Šarčević i Čauhan su, kako je saopšteno, razgovarali o tradicionalno dobrim odnosima dve zemlje, koji će, prema rečima ministra Šarčevića, biti unapređeni u kroz saradnju u oblasti nauke. “Srbija, iako mala zemlja, može se pohvaliti velikim brojem istraživača. Oni su veoma zainteresovani za saradnju u oblasti novih tehnologija sa istraživačima iz Indije”, naglasio je ministar.
Indija je među prvih šest zemalja u svetu po veličini, ekonomskom razvitku, ali i broju stanovnika, rekla je Čauhan, i dodala da se nada da će uspeti u nameri da poveže stručnjake iz Indije sa kolegama u Srbiji. Inače, na video konferencijskom sastanku Mešovitog komiteta koji je održan u okviru Sporazuma o naučno- tehnološkoj saradnji između Indije i Srbije razgovarano je o mogućnostima unapređenja saradnje na osnovu bilateralnih sporazuma te su tom prilikom utvrđene potencijalne oblasti saradnje kao što su biotehnologije, novi materijali i nano-tehnologije, energetika i energetska efikasnost, poljoprivreda i prehrambena industrija i informaciono komunikacione tehnologije.

SE: Prijemne zameniti maturskim ispitom

Ministarstvo prosvete trebalo bi što hitnije da zameni prijemne ispite na fakultetima standardizovanim državnim maturskim ispitom. To je samo jedna od preporuka koje su u okviru projekta “Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju” izradili eksperti Saveta Evrope prof. Ijan Smit i prof. Tom Hamilton, a koji su danas predstavljeni u Beogradu. Kako se navodi, ministarstvo bi trebalo da obezbedi da novi standardizovani pristup ne prati aranžman privatnih priprema kojim će se ponoviti trenutne prednosti koje ostvaruju imućniji kandidati plaćanjem pripremnih kurseva za prijemni ispit na univerzete.
Među preporukama stoji da Vlada Srbije i resorno ministarstvo treba da se posvete postizanju socijalne jednakosti kod prijema studenata na fakultet, da se obezbedi maksimalna nezavisnost Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, kao i da se obezbedi srazmerna zastupljenost univerziteta u KONUS-u. Ministarstvu, KONUS-u, ali i Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje se preporučuje da podrže razvoj nacionalne kontrole doktorskih disertacija, da se što više rade na engleskom i da se stručnjaci iz inostranstva više uključe u njihovo ocenjivanje. Takođe se savetuje da se povede nacionalni dijalog kojim bi se naglasila važnost kandidovanja za doktorske studije na osnovu akademske motivisanosti. “Ovaj dijalog, takođe, bi trebalo da naglasi opasnosti koje “prekomerna opsednutost” sticanja zvanja doktora nauka isključivo zbog percipiranog političkog ili socijalnog statusa predstavlja za akademski integritet”, navodi se u preporukama.  Predstavnici Saveta Evrope osvrnuli su se i na korištenje elektronskih uređaja za prepisivanje na ispitima, a da bi se to sprečilo fakulteti treba da nabave opremu za ometanje. Navodi se i da bi trebalo započeti diskusiju da li je Univerzitet u Beogradu preveliki, da li to dovodi do preterane koncentracije akademskih talenata (kadrova i studenata) na jednom univerzitetu što stavlja u neravnopravan položaj druge univerzitete da privuku kadar i studente.
Pomoćnica ministra prosvete Vesna Mandić rekla je da je ministarstvo partner na projektu, a da je njegov cilj podrška visokoškolskim ustanovama u izradi etičkih standarda, borbi protiv korupcije i promovisanju dobre prakse za osiguranje kvaliteta.
Drugi specifičan cilj je, kako kaže, podizanje svesti o unapređenju znanja glavnih aktera u obrazovanju o etičkim standardima i načinima rešavanja problema korupcije.

ETINET platforma: Etika i transparentnost u visokom obrazovanju

Šef Misije Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tim Kartrajt pojasnila je da je 2015 godine urađena ETINET platforma koja ističe važnost etike i transparentnosti u visokom obrazovanju. “Dobro obrazovanje je ono koje nije opterećeno korupcijom”, naglasila je ona. U anketama koje su rađene u zemljama članicama EU čak 34 odsto građana veruje da postoji korupcija u obrazovanju počev od predškolskih ustanova do fakulteta. Projekat “Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju” počeo je da se sprovodi u aprilu, trajaće dve godine, a zajednički ga finansiraju Savet Evrope i Evropska unija sa 800.000 evra.

MODS pozdravio predloge premijerke o boljem položaju dece

Premijerka Ana Brnabić je Programom nove vlade predvidela mere usmerene ka unapređenju položaja dece, posebno smanjenju siromaštva dece i smanjenja procenta dece koja su u riziku od siromaštva, što je naišlo na odobravanje Mreže organizacije za decu Srbije (MODS). U dopisu te mreže upućenom premijerki Brnabić se izražava zahvalnost što je uvažen predlog te organizacije i što su Programom nove vlade predviđene neophodne mere ka unapređenju položaja dece. U vladinom programu, naime, stoji da će u narednom periodu “posebna pažnja biti posvećena smanjenju siromaštva dece” i da “procenat dece u riziku od siromaštva spada među najviše u Evropi i iznosi oko 30 odsto”. U dopisu MODS-a, dostavljenom i medijima, se podseća da je premijerka Brnabić najavila “povećanje finansijskih transfera usmerenih ka porodicama sa decom, kroz izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom”.
Za ostvarivanje prava deteta posebno je značajno što se u ekspozeu navodi i da će nova vlada “dati prioritet sistemu dečije zaštite dodatnim aktiviranjem Saveta za prava deteta i u skladu sa Akcionim planom za Poglavlje 23 ojačati njegovu ulogu u formulisanju i praćenju sektorskih politika u oblasti prava deteta”. Navedene mere usmerene ka zaštiti prava deteta u potpunosti se oslanjaju na predloge koje je MODS uputio premijerki Brnabić uoči formiranja nove vlade, navodi se u saopštenju. Osim toga, dodaje se, Program rada vlade sadrži i obećanja koja se odnose na transformaciju ustanova socijane zaštite i razvoja usluga u zajednici, kao i na povećanje dostupnosti i kvaliteta obrazovanja za svu decu i mlade i realizaciju projekta “Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje”. Davanje prioriteta zaštiti prava deteta predstavlja ohrabrujući korak za dalji razvoj sistema dečije zaštite u Srbiji. “MODS pozdravlja ovaj čin i najavljuje da će nastaviti da prati da li vlada ispunjava obećanja data deci”.

Konferencija “Novi Sad otvara vrata” – OPENS 2019.

Konferencija „Novi Sad otvara vrata” koja je, kao deo letnjeg programa „OPENS (Omladinska prestonica Evrope Novi Sad) 2019”, usmerena na unapređenje omladinske politike u Novom Sadu, održana je juče u „Master centru” Novosadskog sajma. Reč je o tradicionalnom događaju pred „Egzit” festival, na kojem donosioci odluka i mladi mogu zajedno da diskutuju o pitanjima od značaja. Glavne teme bile su značaj titule Omladinske prestonice Evrope, omladinska politika i kompetencije potrebne za saradnju s relevantnim akterima omladinske politike.  “Ovaj skup je samo jedan u nizu događaja koji se tiču promocije, pripreme i realizacije projekta „Novi Sad omladinska prestonica 2019””,  rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je bio jedan od govornika. Prema njegovim rečima, konferencija je prirodan sled Sajma omladinskog turizma „Youth Fair” koji je okončan pre dva dana, od kojeg je svojevremeno i krenula ideja da Novi Sad uđe u trku za Omladinsku prestonicu Evrope. Danas, sigurnim i, verujem, dobro izbalansiranim koracima idemo u organizaciju OPENS-a 2019.
Benefiti koje Novi Sad može imati od titula evropske prestonice mladih i kulture su brojni, naglasio je gradonačelnik, ukazujući na to da je u prvih pet meseci ove godine već zabeležen rast broja turista od 9,1 odsto u odnosu na isti period 2016, koja je do sada držala rekord. Dobrobiti u oblasti turizma su, rekao je, veliki infrastrukturni projekti, među kojima je izdvojio Kinesku četvrt, kao zajednički poduhvat za obe titule, koji je „verovatno najznačajniji i najsloženiji takav projekat koji čeka Novi Sad”. “Zato sam tražio da sveopšta javnost u Novom Sadu, a i šire, iskaže svoje mišljenje o Kineskoj četvrti. Ima onih koji će reći da to nije dobro i da će grad komercijalizovati taj prostor, i to je sasvim u redu, ali hoću da onda i oni preuzmu deo odgovornosti, a ne samo da kritikuju sa strane”, kazao je Vučević.  On dodaje da su tu i benefiti koji se možda ne mogu izraziti ekonomski, kao što su apsolutno bolji imidž Novog Sada, pa i naše države. “Značaj toga je nemerljiv i, za mene, presudan u celoj priči”, kaže Vučević.
Pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja, koja je takođe učestvovala na konferenciji, rekla je da učesnici u projektu OPENS 2019. zajednički, već drugu godinu „otvaraju vrata” našeg grada, stvaraju međunarodne partnere, pokušavajući da na najbolji način prikažu Novi Sad i privuku i druge mlade ljude. “Ministarstvo će i dalje podržavati inicijativu OPENS-a, a od 2014. godine u Novom Sadu smo podržali 34 projekta udruženja iz lokalne samouprave s blizu 157 miliona dinara”,  rekla je Snežana Klašnja. Ona dodaje da je najveći iznos otišao za „Egzit” festival, koji zaista jeste promocija omladinskog turizma i destinacije, ali i kulturnog identiteta. Klašnja očekuje da će Novi Sad i ostati grad mladih, ne samo iz Vojvodine i Srbije nego i iz celog sveta.
Predsednik Savetodavnog tela Saveta Evrope za mlade, koje je učestvovalo u izboru omladinske prestonice za 2017. godinu, Marko Grdošić nije krio zadovoljstvo što je titula pripala upravo Novom Sadu. On je rekao da će time fokus konačno biti na mladima, koji će dobiti mnoštvo mogućnosti i prilika za saradnju. Titula, rekao je Grdošić, otvara vrata za međusobnu saradnju omladinskih organizacija u čitavom regionu.
Prisutnima su se obratili Aleksandar Knežević iz Ministarstva spoljnih poslova, članica Upravnog odbora Evropskog omladinskog goruma Kristen Aigro, predstavnik „Egzit” festivala Ivan Petrović i koordinator Omladinske prestonice Evrope 2019 Vukašin Grozdanović.

Vučević: Više para za omladinu

“Ove godine imamo duplo veći budžet namenjen mladima kroz Upravu za omladinu i sport, i to je svakako zasluga OPENS-a “, rekao je gradonačelnik Vučević. On dodaje da je rebalansom za tu namenu dodato više od 55 miliona dinara, te sada taj deo prevazilazi tri odsto ukupnog budžeta.
“Politika prema mladima i Kancelarija za mlade su do sada bili najviše zapostavljeni te taj deo gradskog budžeta, srazmerno, najviše i raste”, kaže Vučević. Govoreći o nedavno potpisanom sporazumu između OPENS-a i Privredne komore Vojvodine, čime je ozvaničena međusobna saradnja i promocija, Vučević je rekao da ove godine očekuje još mnogo takvih ugovora, protokola i saradnji, prvenstveno s privatnim kompanijama. On je podsetio i na to da Grad kroz konkurse finansira i pripravničke prakse, odnosno „prvu šansu” za mlade, kao i start-ap programe koje najčešće pokreću mladi preduzetnici.

Zrenjaninski mali maturanti neće u mesare i automehaničare

U prvom upisnom roku samo Tehnička i Medicinska škola u Zrenjaninu nemaju razloga za brigu, to jest mirno čekaju septembar. Ove dve škole već u prvom upisnom roku popunile su sva odeljenja.  “Upisali smo odmah i četvorogodišnje i trogodišnje smerove, odnosno sedam odeljenja sa po 30 učenika. To za nas nije ništa novo, tako je već godinama. Trogodišnji naftaški smer je veoma popularan i ove godine nam se dogodilo da imamo veće interesovanje nego što smo imali slobodnih mesta” ističe direktor Tehničke škole Milinko Babić i dodaje da mu je ipak žao što već godinama ne školuju limare, bravare i automehaničare, jer učenici ne pokazuju interesovanje, iako posla za njih ima. Po njegovim rečima, najveći problem je praksa. Nekada su đaci ove škole praksu imali u „Remontu”, svih dvadesetoro u odeljenju, a sad bi trebalo da idu na deset mesta, jer automehaničarske radionice primaju samo po dva učenika i to traže da budu odlični đaci. “Dualno obrazovanje ima smisla ako nađemo dobre partnere. Kako će to biti u Zrenjaninu, ne bih da prognoziram “ističe Babić.
U gotovo svim školama ima mesta u drugom upisnom roku. Tako je i u Hemijsko – prehrambenoj školi „Uroš Predić“. ” Interesovanje je bilo za četvorogodišnje farmaceute i zaštitare, a ostalo je mesta na drugim profilima. Na trogodišnjem pekarskom smeru ostalo je malo mesta, a više ima za mesare i mlekare, što malo čudi, jer mesari su danas jedno od najtraženijih zanimanja ” navodi direktor ove škole Jugoslav Bogdanov.

Popović: Bolji ambijent za više inovacija

Ministar zadužen za inovacije i tehnologiju Nenad Popović posetio je u sredu Naučno-tehnološki park (NTP) Beograd, gde je poručio da je taj park pravi primer kako država može da pomogne u oblasti inovacija i otvaranju novih start ap kompanija. Kako je rekao, država će raditi na stvaranju uslova za poboljšanje finansiranja, unapređenje zakonodavnog okvira i poreskog sistema, za stvaranje pogodnijeg privrednog ambijenta za privlačenje investicija u istraživanje, razvoj i tehnološke “startapove”. Ministar je tokom posete razgovarao sa direktorkom NTP-a Beograd Gordanom Danilović Grković koja mu je predstavila način rada i kompanije koje posluju u tom prostoru, a zatim je i obišao nekoliko kompanija. “Ovo sto je urađeno u Naučno tehnološkom parku predstavlja primer i za druge gradove u Srbiji, pogotovo za Novi Sad i Niš koji vrlo brzo treba da razviju svoje tehnološke parkove, i način kako privući kompanije, a pogotovo, kako privući mlade kadrove”, rekao je Popović Tanjugu.
U tom smislu, on je istakao da je glavni problem u Srbiji danas to što odlični, najbolji kadrovi često odlaze odavde. “Na ovaj način, pružanjem mogućnosti da rade i razvijaju se u izvandrednim tehničkim i tehnološkim uslovima pomaže se da sačuvamo kadrove ovde, a i da privučemo partnere iz inostranstva”, podvukao je Popović. On je naznačio i da su inovacije i tehnologije danas ključni faktori konkurentnosti. “Država će uraditi mnogo na finansiranju, unapređenju zakonodavnog okvira, kako bi omogućila lakše otvaranje i funkcionisanje start ap kompanija”, rekao je Popović.
Finansiranje, naročito u drugoj fazi, kada je kompanijama potrebno da konkurišu za konkretne projekte, jedan je od prioriteta i Vlada Srbije će se maksimalno truditi da učini inovacije dostupne svakome ko želi time da se bavi, naglasio je ministar. “To je način da probudimo preduzetništvo u oblasti inovacija u Srbiji, ali i da privučemo nove investicije i otvorimo nova radna mesta”, rekao je Popović.
Naučno-tehnološki park Beograd, na Zvezdari, osnovan je 2015. godine u partnerstvu vlade, grada Beograda i Univerziteta u Beogradu, a podržala ga je Vlada Švajcarske. Namenjen je domaćim i stranim rastućim tehnološko-razvojnim kompanijama i “start up” i “spin off” kompanijama. U njemu danas posluju 53 tehnološke kompanije, koje radno angažuju više od 400 inženjera.

“Pipi duga čarapa ” u Rumi

Predstava za decu “Pipi duga čarapa” u izvođenju Jelice Brestovac na programu je manifestacije “Rumsko kulturno leto”, danas u 19 časova u Kulturnom centru. “Pipi Duga Čarapa” je duhovita i interaktivna priča, koja govori o neobičnoj devojčici i njenim avanturama. Predstava podstiče decu na maštu i igru,i ono, što je važno, budi svest o jednakosti, prihvatanju različitosti, o ljubavi prema svim ljudima na planeti, kao i prema životinjama. Predstava ima dosta i muzike iz dalekih krajeva sveta, a Pipi tako snažno i maštovito dočarava te svetove, da svako, uz malo mašte, može da ih doživi. Važno je drugarstvo, igra i ljubav prema celom svetu, poručuje Jelica Brestovac, koja je u svet glume ušla, kao student u klasi Mire Banjac, a ostvarila se kao pozorišna glumica, učestvovala u nekoliko domaćih serija, a trenutno je možemo gledati u filmu “Kozje uši”. Predstavu “Pipi dugu čarapa” režirao je Cvetin Aničić, a predstava je premijerno izvedena proletos u Novom Sadu.

Inđija dobija Klub hranitelja

Sada je već sasvim izvesno da će Inđija dobiti Klub hranitelja. Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku dao je zeleno svetlo, a ideja tog projekta, inđijskog centra za socijalni rad, jeste da se hranitelji još bolje edukuju, razmene iskustva i dobiju svu neophodnu stručnu podršku.
Ilonka Kečić iz Inđije 30 godina bavi se hraniteljstvom, za hraniteljstvo kaže da je više od odgovornosti  i posla i smatra da će Klub hranitelja u većoj meri doprineti boljem funkcionisanju hraniteljstva.
Projekat će obuhvatiti svih 26 porodica koje se bave hraniteljstvom, a sa njima će se jednom mesečno raditi edukativne radionice. Na raspolaganju će im biti pedagozi, pravnici i psiholozi, a projekat bi trebao da otpočne u septembru. https://www.youtube.com/watch?v=vT7Kz1UXmEU

Novi Sad: Letovanje za decu iz socijalno ugroženih porodica

Dеca osnovnoškolskog uzrasta iz socijalno ugrožеnih porodica, njih 47 sa tri vaspitača, otputovali su na lеtovanjе u odmaralištе Crvеnog krsta Srbijе u Baošićima. Njih je ispratio član Gradskog veća zadužen za socijalnu zaštitu i brigu o deci Tihomir Nikolić. “Gradska uprava za socijalnu i dеčiju zaštitu u saradnji sa Crvеnim krstom Novog Sada tradicionalno posvеćujе vеliku pažnju prеvеntivnom oporavku dеcе na moru. U okviru projеkta “Programi i aktivnosti za pomoć dеci i mladima u stanju socijalnе potrеbе” i ovе godinе Grad Novi Sad jе omogućio lеtovanjе dеci i za tu namеnu obеzbеđеna su srеdstva iz budžеta u iznosu od 2.200.000 dinara”, rеkao jе Nikolić i požеlеo dеci srеćan put i prijatan boravak na moru.
Na lеtovanjе u Baošićе odlazе dеca čiji su roditеlji korisnici Narodnе kuhinjе Crvеnog krsta Novog Sada, dеca iz Dnеvnog boravka za dеcu i omladinu Cеntra za socijalni rad i štićеnici Dеčijеg sеla iz Srеmskе Kamеnicе. Kroz radionicе kojе vodе volontеri Crvеnog krsta, dеca ćе imati priliku da sе upoznaju sa Organizacijom Crvеnog krsta, njеnim osnovnim principima i stеknu osnovna znanja iz prvе pomoći, kao i da sе еdukuju sе kroz projеktе “Promocija humanih vrеdnosti”, “Stop trgovina ljudima” i drugim. Dеca ćе boraviti na moru od 6. do 15. jula 2017. godinе. (→Press Clipping)

Novosađanin traži izmeštanje dečjeg igrališta 

Nova sednica Skupštine Grada Novog Sada biće održana u petak. Pred odbornicima će se naći i predlog Odluke o pravima na finansijsku podršku porodicama sa decom, prema kojem je više od 240 miliona dinara opredeljeno za skoro 15 hiljada korisnika. Danas su održane dve sednice Komisije za predstavke i predloge, a obratio joj se samo jedan građanin Novog Sada, i to sa predlogom za premeštanje dečjeg igrališta.         https://www.youtube.com/watch?v=yCgeWYZeYkM

Novi Sad: Vrućina zadaje muke beskućnicima

Sugrađani koji nemaju krov nad glavom suočeni su sa poteškoćama zbog velikih vrućina ovih dana. Ljudi bez krova nad glavom pronalaze razne načine da se rashlade i olakšaju svoju svakodnevicu, a glavna baza im je Svratište u okviru Gerontološkog centra Novi Sad. Anđelka Barać kaže da pored starijih ljudi, veliki broj korisnika čine i mladi zavisnici. Ona poručuje da se u Svratištu trude da pruže maksimalnu pomoć svima, u skladu sa zakonom i resursima koje imaju. Prema njenim rečima, nekada su klasični beskućnici bili oni sa osnovnom, ili bez osnovne škole. Poslednjih godina, kao posledica ekonomske krize, u prihvatnim centrima se nalaze i osobe sa srednjom stručnom spremom ali, ono što je poražavajuće, tu su čak i osobe sa fakultetskom diplomom. https://www.youtube.com/watch?v=HSHh9Kf2sLk

Dečaku potrebno 10.000 evra za lečenje retke bolesti

Milošu Curmanu još kao bebi dijagnostikom je redak oblik tumora, (Hemangioma firefield) i potrebna mu je naša pomoć! Sedamnaestogodišnji Miloš ima samo jednu želju – da živi kao njegovi vršnjaci. Još kao bebi dijagnostiikovan mu je veoma redak oblik tumora. Detinjstvo je proveo po bolnicama, a porodica je činila sve da mu obezbedi normalan život. Miloš ima težak oblik tumora (Hemangioma firefield). Hitno mu je potrebna operacija u Americi na klinici “Shriners Hospitals for Children-Galveston”. Za lečenje je potrebno 10.000 evra. Porodica mora da sakupi novac u što kraćem roku, jer Miloš puni 18 godina i gubi pravo da se operiše na ovoj specijalizovanoj klinici za decu. Ako ste u mogućnosti, pomozite. Novac uplatite na sledeće račune. 250-1430012071210-90 ; IBAN /RS35250143001207121090. Dinarski: 250-1430018041500-76 EUROBANK Correspondent Bank SWIFT – BIC: BKTRUS33XXX Name: DEUTCHE BANK TRUST COMPANY AMERICAS City, Country: NEW YORK, UNITED STATES Account with Institution / Beneficiary’s Bank SWIFT – BIC: ERBKRSBGXXX Name: EUROBANK AD Street: VUKA KARADZICA 10 City, Country: BEOGRAD, SERBIA Beneficiary IBAN / Account Number: /RS35250143001207121090 Name: ZORICA BANICEVIC CURMAN Street: TRSCANSKA 018 City, Country: BEOGRAD, ZEMUN Žorža Klemansoa 19, 11000 Beograd 00381113334759.

Vremeplov: Jan Hus

Na  jučerašnji dan 6. jula 1415 godine u Konstancu, Nemačka, na lomači je spaljen Jan Hus, češki verski reformator, propovednik i nacionalni radnik. Izvršio je reformu češkog jezika i pravopisa. Bio je rektor Univerziteta u Pragu i borac protiv nemačkog uticaja u Češkoj. Strogo je osuđivao zloupotrebe unutar visoke rimokatoličke hijerarhije. U borbi za reformu crkve stekao je mnoštvo pristalica, uključujući češkog kralja Vaclava IV. Papa ga je osudio kao jeretika 1410.

Vremeplov: Luj Paster

Francuski biolog i hemičar Luj Paster prvi put je uspešno primenio vakcinu protiv besnila na ljudskom biću, ubrizgavši je devetogodišnjem Žozefu Majsteru iz Alzasa, kojeg je ujeo besan pas na  jučerašnji dan 6. jula 1885. godine.

Vremeplov: Gi de Mopasan

Na  jučerašnji dan 6. jula  1893 umro je francuski pisac Anri Rene Alber Gi de Mopasan, jedan od najizrazitijih predstavnika evropskog naturalizma. Napisao je oko 300 pripovetki i šest romana, pisao je i pozorišne komade, putne beleške, pesme. Tumačio je ljudske karaktere, psihološke tipove, neretko uz dozu cinizma. Dela: romani “Jedan život”, “Nova banja”, “Pjer i Žan”, pripovetke “Strasti”, “Naličja”, “Zamke”, “U ratu”, “Vodom”.

Vremeplov: Vilijam Fokner

Američki  pisac Vilijam Fokner, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1949 umro je na  jučerašnji dan 6. jula 1962 godine. Prikazivao je društvenu istoriju američkog Juga, degeneraciju i propadanje starosedelačke gospodstvenosti kao i surovost i bezobzirnost došljaka. Bio je hroničar propadanja, poročnosti, izopačenosti i svireposti. Dela: romani “Sartoris”, “Buka i bes”, “Svetlost u avgustu”, “Komarci”, “Medved”, “Konjički gambit”, “Uljez u prašinu”, “Divlje palme”, “Vojnikova plata”, “Starac”, “Gospodska kuća”, “Rekvijem za iskušenicu”, “Lupeži”, “Utočište”, pripovetke “Svetilište”, “Nepobeđeni”.

Vremeplov: Klod Simon

Francuski književnik i nobelovac Klod Simon, koji se na književnoj sceni pročuo 1960-ih kao jedan od tvoraca “novog romana”, literarnog stila karakterističnog po brojnim unutrašnjim monolozima i izostanaku znakova interpunkcije umro je na  jučerašnji dan 6. jula 2005.  godine.

Zukorlić: Suočiti se sa monopolom i korupcijom u visokom obrazovanju

Predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamer Zukorlić poručio je da je neophodno suočiti se sa monopolom i korupcijom u visokom obrazovanju. Zukorlić je u sredu uveče na okruglom stolu na temu “Jačanje integriteta i borba porotiv korupcije u visokom obrazovanju”, između ostalog, rekao da “monopol i neravnomerno budžetsko finansiranje visokoškolskih ustanova predstavlja jedno od izvorišta korupcije”, saopštila je Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) Sandžaka. Po njemu, nekoliko uticajnih pojedinaca velikih univerziteta kroji sudbinu celokupnog visokog obrazovanja gde se, kako dodaje, uporno štite intetesi određenih krugova”.
Na skupu, koji je organizovala Kancelarija Saveta Evrope, predstavljen je ekspertski Izveštaj sa preporukama na zadatu temu. Projekat “Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju” počeo je da se sprovodi u aprilu, trajaće dve godine, a zajednički ga finansiraju Savet Evrope i Evropska unija sa 800.000 evra. Jedna od preporuka je da bi Ministarstvo prosvete trebalo što hitnije da zameni prijemne ispite na fakultetima standardizovanim državnim maturskim ispitom. (→Press Clipping)

By admin

Leave a Reply