Vreme je raspusta

Upisom „malih maturanata“ u srednje škole i upisom  srednjoškolskih maturanata na fakultete uglavnom je završen veliki (za tu decu i novopečene brucoše (i njihove roditelje) svakako i najvažniji, prim.ured.) posao u kućama znanja. Iako za ustanove ostaje, isto tako ne manje važan, a za zaposlene  svakako  najvažniji,  posao oko podele časova i utvrđivanja liste za preuzimanje sa rokom – 15. avgust, ažuriranje “Dositeja”    to nije sprečilo  najveći broj uprava u školama i njihovih stručnih služba da se i pre okončanja tog  posla razbeže iz škola i zakatanče „svoje“ ustanove. Pri tome se ne zna ko je u većim mukama, da li rukovodstva u osnovnim školama koje kubure sa sve manjim brojem đaka  ili rukovodstva u srednjim stručnim školama koja su zbog loše upisne politike dovedena u poziciju da su neke od tih stručnih škola bukvalno ostale prazne.
Bez obzira na okolnosti sugerišemo predsednicima sindikata da budu aktivni oko preraspoređivanja časova kako taj postupak ne bi izmakao kontroli i kako ne bi bio obojen samovoljom direktora. Sugerišemo apsolutno poštovanje zakonitosti kako bi se izbegli bespotrebni sukobi i radni sporovi. Nadamo se da će posao oko listi za preuzimanje biti okončani na vreme kako bi se jedan broj kolega uhlebio na slobodan deo normu u drugoj školi i kako se ne bi u sistem  uvodili novi i nepotrebni radnici.
Kao što vidite očekuje nas velik i težak zajednički posao, stoga vam i želimo da se odmorite od nastavne godine koja je iza nas i pripremite za izazove koje nosi naredna školska godina i obećan, utanačen i još uvek na čekanju Zakon o javnoj upravi (sve sa platnim razredima), novi “krovni zakon” i kako reče ministar školski još najmanje četiri nova “školska zakona”, izmena pravilnika o ceni usluga u školama  (CENUS-a) i racionalizacija koja je u  toku.
Poštovane koleginice i kolege, dok ste na zasluženom odmoru na koji ste otpremljeni sa nezasluženo malim primanjima, neki  bez jubilarnih nagrada, mnogi bez plaćenih troškova prevoza, …  obaveštavamo Vas da ćemo sa redovnim dnevnim vestima krenuti 15. avgusta. U međuvremenu ćemo Vas obaveštavati saopštenjima ukoliko bude za to potrebe.
Srdačan sindikalni pozdrav i ugodan odmor želi Vam uredništvo sajta!

Leto je: Komotni smo i misli  su nam komotnije

“Svakog leta podelimo se u dva tabora. Oni mlađi na početku školskog raspusta uzvikuju: Nema više brige, bacili smo knjige! Stariji i, naravno iskusniji, govore: Na odmor bez brige, uz dobre knjige! I sve se ponavlja kao što je to u životu, ovi mlađi biće jednog dana stariji i govoriće drugačije. Nema knjiga bez pisaca, bez čitalaca i bez biblioteka. Moglo bi se zaozbiljski reći da nam je knjiga duhovna hrana, pa u šali i dodati da nam je onda biblioteka ekspres restoran jer je tu već sve spremljeno i zgotovljeno, samo da uzmemo i da ga konzumiramo” kaže Nedeljko Terzić, književnik.
“Biblioteke su najčešće u centru grada i uvek se u njima i oko njih nešto dešava. U bilo kom objektu u gradu ako nečega ima, obraćamo pažnju, ali ako je nešto u biblioteci – najlakše je to proći, mimoići. Pa se tako dešavaju i ovakvi dijaloški komentari: Šta radi onaj silan narod ispred biblioteke? Da nije opet neki miting ili štrajk? Nije, deca nešto crtaju na betonu. Grafite? Ma jok, ne penju se na zgrade, nego po betonu crtaju. Neka onda i dalje “škrabaju”, a ja mislio nešto važno. Ili: Sinoć sam prošao pored biblioteke. Gužva neka tamo u sali, ne znam šta je bilo? Da nisi samo prošao, nego i ušao, znao bi šta je bilo!” kaže Terzić.
“Leto je, dakle, kad smo komotni, pa su nam i misli malo komotnije, mada i taj komoditet treba da ima svojih granica. Raskomoćeni, u šortsevima, majicama na tregere, laganim papučama na nogama, muškarci sa obaveznom torbicom i kaiševima od levog ramena na desni kuk, a žene sa letnjim torbama punim svega, što samo one znaju čemu sve to služi. On će njoj, onako potanko: Platio sam neke zaostale račune, bio kod notara da nešto sredim, našao se s Ljubišom u kafiću, pa onda pokupio nalaz krvne slike iz laboratorije, sad lepo idem kući, da malo sednem u debelu `ladovinu i danem dušom. Poč`o sam da čitam jednu dobru knjigu. A ona će njemu, skoro rafalno: Knjigu?! Pa zar ti nemaš pametnija posla? Zbilja, ovo pitanje je pod velikom sumnjom i u funkciji dileme koju treba momentalno javno razrešiti: Ima li pametnijeg posla od čitanja knjiga, jer čitanje je jedini neplaćeni posao, a u interesu čoveka!” kaže Nedeljko Terzić.

Odeljenja za talentovane đake tek uvedena, skamije ostale prazne!

Kašnjenje plana upisa, malo vremena za pripremu prijemnog, pa i nezainteresovanost neki su od razloga što su ostale prazne klupe u odeljenjima talentovanih za informatiku u čak pet gimnazija, dok će preostalih osam škola upisati manje đaka od planiranih. Naime, odeljenja za đake talentovane za informatiku i računarstvo, koja se ove godine uvode prvi put, od septembra će pohađati oko 170 đaka, umesto planiranih 300. Sva mesta su popunjena u samo četiri škole, te se u Prvu beogradsku gimnaziju, Šabačku gimnaziju i Mitrovačku gimnaziju upisuje po 20 talenatovanih za informatiku, dok će ih u novosadskoj gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ biti 40.
– U Gimnaziji „Sveti Sava“ u Beogradu, Gimnaziji „Veljko Petrović“ u Somboru, u Osmoj beogradskoj gimnaziji, Zemunskoj i u Gimnaziji u Užicu se ne mogu formirati odeljenja, a đacima je ponuđen upis u druge škole u skladu sa njihovim uspehom – kažu iz Sektora za srednje obrazovanje Ministarstva prosvete i dodaju da je za upis ovog programa potreban prijemni ispit koji je zahtevan. Odeljenja sa nešto manje od 20 učenika formiraće se i u niškoj gimnaziji „Bora Stanković“, u Gimnaziji „Sveti Sava“ u Požegi i u Gimnaziji u Jagodini, dok će Prvoj kragujevačkoj gimnaziji biti upisana 22 đaka umesto planiranih 40. Bodovi neophodni za upis ovog smera variraju od 196,78 u Sremskoj Mitrovici do čak 250 u Šapcu. – Kod nas je polagalo 36 đaka, od čega je čak devetoro imalo maksimum na prijemnom, što je 240 bodova. To uopšte nije jednostavan test, ali mi smo i prethodnih godina imali slična informatička odeljenja, tako da smo organizovali besplatnu pripremu za đake od marta – ističe direktorka Šabačke gimnazije Marijana Isaković.Iz Ministarstva prosvete najavljuju da će se za sledeću godinu više raditi na popularizovanju ovog profila. – U Beogradu posle prijemnog mogućnost za upis 80 mesta imalo je 98 učenika, želju je iskazalo njih 29. U srednjem stručnom obrazovanju postoji obrazovni profil elektrotehničar za informacione tehnologije, koji đaci već pet godina upisuju veoma uspešno, za koji smo ove godine povećali broj odeljenja.
U 11 škola za upis bio je visok prag, 90 bodova – kažu iz Ministarstva prosvete. Međutim, da još uvek ima problema sa organizacijom IT nastave, pokazuje i činjenica da je čak 17 od 24 maturanata oglednog odeljenja elektrotehničara IT iz Tehničke škole u Bečeju ove godine palo na maturskom ispitu iz predmeta Programiranje. Tim povodom sastali su se ministar prosvete Mladen Šarčević i direktorka te škole Svetlana Spahić, kada je utvrđeno da formiranje odeljenja nije bilo dovoljno pripremljeno.

Direktor „Majkrosofta“: Težak test

Prvi čovek “Majkrosofta“ u Srbiji Dragan Tomić smatra da prag za upis ovog odeljenja nije realan i da bi ga trebalo spustiti jer postoji veliko interesovanje odlične dece. – Stiče se lažan utisak da nema dovoljno talentovane dece, a zapravo je sistem pogrešan. Nije razmatrana kompleksnost testa. Ministarstvo je propisalo da đaci koji nisu osvojili 50 odsto poena na testu ne mogu da upišu ovo odeljenje, a učenici nisu imali vremena niti resursa da ga polože jer su kasno saznali za polaganje prijemnog – ističe Tomić. On tvrdi da test uopšte nije lak, potrebne su intenzivne pripreme. Najviše gube učenici iz unutrašnjosti, jer oni imaju daleko manji izbor za sličnu nastavu nego đaci koji žive u Beogradu.

Velika matura menja prijemni od 2021. godine

Velika matura, koja treba da zameni prijemni na fakultetima, planirano je da bude uvedena od 2021. godine, a prva generacija koja će je polagati su sadašnji mali maturanti koji ove godine upisuju srednju školu. U Ministarstvu prosvete pojašnjavaju da je predviđeno da velika matura startuje za četiri godine, jer je ideja da učenici na početku srednjoškolskog obrazovanja znaju šta će ih čekati na kraju. Predviđeno je da gimnazijalci polažu opštu maturu, đaci srednjih stručnih škola- stručnu, a učenici umetničkih škola umetničku maturu. Učenici srednjih stručnih škola, koji žele da nastave školovanje, moraće da polažu i opštu maturu. Član Radne grupe za izradu velike mature Radivoj Stojković nedavno je za Tanjug rekao da se konceptom velike mature uvodi jednoobraznost testiranja u svim školama, da će ona označavati završetak srednjoškolskog obrazovanja, kao i da bi trebalo da zameni prijemni na fakultetima. Učenici će na opštoj, stručnoj i umetničkoj maturi imati tri ispita, obavezni će biti srpski jezik i književnost i matematika. Oni koji su imali matematiku samo u prve dve godine u srednjim školama umesto matematike biraće predmet sa liste opšteobrazovnih predmeta.
Na opštoj maturi, osim srpskog i matematike, učenici će kao treći ispit moći da biraju jedan od predmeta po izboru sa liste opšteobrazovnih predmeta – istorija, biologija, geografija, hemija, fizika i strani jezik. Na stručnoj maturi polagaće se srpski jezik i književnost, matematiku za one koji su je imali duže od dve godine i stručni ispit koji će se sastojati iz teorijskog i praktičnog dela. Umetnička matura podrazumevaće test iz srpskog, matematike, ali i test iz nekog umetničkog predmeta. “Osim tri obavezna ispita za rangiranje i upis na fakultet mogu se polagati i dodatni ispiti sa liste opšteobrazovnih predmeta”, pojasnio je tada Stojković za Tanjug.
Zadaci na testovima biće iz osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa, a za nastavak školovanja maturanti će morati da reše zadatke srednjeg nivoa. “Fakultetima smo ostavili mogućnost dodatne provere sposobnosti učenika”, pojasnio je Stojković. Prvo probno testiranje velike mature biće organizovano 2018. godine, a najveću dobit od uvođenja velike mature imaće maturanti koji će moći da konkurišu na više fakulteta.

Okončan i drugi krug upisa u srednje škole

Objavljivanjem rasporeda učenika u drugom upisnom krugu i istovremenim upisom u škole u koje su raspoređeni u petak 7. jula  je završen ovogodišnji upisni rok u srednjim školama. Da podsetimo, u čitavoj Srbiji ove godine prvi upisni krug prošao je izuzetno dobro jer je čak više od 85 odsto malih maturanata raspoređeno na neko od prva tri mesta na listi svojih želja.  Prvi upisni krug i u Južnobačkom okrugu  prošao je veoma dobro, jer je od oko 6.000 osmaka iz 90 osnovnih škola neraspoređeno ostalo samo njih 90 iz 40 škola, dok je u srednjim školama ostalo skoro 600 nepopunjenih mesta.Među ovim mestima 234 je u trogodišnjim smerovima srednjih stručnih škola, a od tog broja 31 u odeljenjima s nastavom na mađarskom jeziku i 13 s nastavom na slovačkom. U četvorogodišnjim smerovima srednjih stručnih škola ostalo je 220 mesta, od kojih je 52 na mađarskom nastavnom jeziku. U gimnazijama je ostalo ukupno 96 slobodnih mesta, a od toga 49 na slovačkom i 17 na mađarskom jeziku. Mesta za drugi krug bilo je čak i u školama i odeljenjima za talente i to 28 na srpskom i 13 na mađarskom nastavnom jeziku. Slobodnih mesta za drugi krug ostalo su praktično u svim školama, osim u medicinskim, koje su jedine u prvom krugu popunjene. Ipak, najviše je i ove godine slobodnih mesta u građevinskim, mašinskim, poljoprivrednim i prehrambenim odeljenjima, ima ih i u ekonomskim i elektro školama, ali većinom u manjim sredinama, dok je u većim ostalo tek po koje slobodno mesto.

Završava i upisni rok na Univerzitetu u Novom Sadu

Polako se kraju primiče i prvi ovogodišnji upisni rok na Univerzitetu u Novom Sadu. Fakulteti su ove nedelje objavljivali prvo preliminarne, a zatim i konačne rang liste primljenih studenata, a na mnogima je već završen ili je počeo i upis. Na Poljoprivrednom fakultetu, na kojem ima ukupno 740 mesta, svih 609 prijavljenih kandidata položilo je prijemni, a samo troje ih nema uslov za upis na budžet. Na Tehnološkom fakultetu, na kojem ima 255 mesta, takođe su svi položili prijemni ispit, a budžetski uslov nije steklo samo njih troje. Od 2.759 prijavljenih za 2.694 mesta na Fakultetu tehničkih nauka, uslov za budžet ispunilo je 2.334 budućih studenata, dok 225 kandidata može da započne studije samofinansiranjem. 

Do ponedeljka upis biće završen na većini fakuleta

Na Prirodno matematičkom fakultetu od 712 prijavljenih svršenih srednjoškolaca za 1.000 mesta, na budžet može njih 693, a na samofinaniranje još 19. Građevinski fakultet u Subotici ove godine nudi 134 mesta za koje je konkurisalo 35 kandidata i svi su ispunili budžetski uslov od ukupno više od 50 bodova. Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu moći će u ovom roku da primi sve svršene srednjoškolce koji su položili ispit, jer je za 410 mesta konkurisalo 274 kandidata. Uslov za budžet steklo ih je 244, a za samofinanisranje 28. Na Pedagoškom fakultetu u Somboru za 235 mesta konkurisalo je 87 kandidata, do kojih je dvoje sakupilo tek dovoljno bodova za samofinansiranje, dok ih 84 ima uslov za buyet. Na Učiteljskom fakultetu s nastavom na mađarskom jeziku u Subotici svih 20 kandidata koji su konkurisali za raspoloživih 55 mesata steklo je uslov za upis na bdžyet.
Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu konačne rang liste  objavljene su juče, a na Medicinskom, Ekonomskom, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i Učiteljskom s nastavom na mađarskom jeziku u Subotici danas, dok će Građevinski fakultet u Subotici konačne liste objaviti tek 17. jula. Nove studente već su dobili Pravni, Prirodno matematički, Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu, Fakultet tehničkih nauka, Pedagoški fakultet u Somboru i Poljoprivredni fakultet, dok na  Filozofskom fakultetu upis počinje danas. U ponedeljak će upis početi na Medicinskom i Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, u utorak na Ekonomskom fakultetu i Akademiji umetnosti, a u četvrtak, 13. jula na Učiteljskom fakultetu s nastavom na mađarskom jeziku u Subotici, dok je upis novih studenata na Građevinskom fakultetu u Subotici zakazan za 20. juli.

Ministar bi da od sledeće godine uvede kamere u učionice

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da se razmišlja o postavljanju kamera u učionice i sale u kojima se polažu testovi, koje bi snimale iz ptičje perspektive. On je za “Danas” rekao da je o tome već razgovarao sa poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubom Šabićem. – Ako bismo smeli to da uradimo, pola posla bi završili – naveo je ministar koji je najavio da će od jeseni krenuti diskusija o postojećem konceptu male mature, u koju će biti uključeni ljudi iz škola. Na pitanje kako sprečiti mahinacije sa prepravljanjem testova, Šarčević je odgovorio da mala matura treba da bude nezavisna eksterna ocena, kao i velika matura, što bi značilo da se sve odvija na jednom mestu, uključujući i pregledanje testova.

Eksterno testiranje u četvrtom i šestom razredu

Međutim, ministar planira da ode i korak dalje, uvođenjem eksternih testriranja i u četvrtom i u šestom razredu, da bi se imao bolji uvid u školsko ocenjivanje. Vanredna kontrola sprovođenja završnog ispita koju je Šarčević tražio u 28 škola Pčinjskog, Nišavskog i Raškog okruga, još nije završena, ali ministar ne odustaje od namere da, ukoliko se pokaže da je bilo zloupotreba, budu kažnjeni svi dogovorni.

Promena bodovanja za upis u srednje škole

Na pitanje može li se desiti da krivicu snose samo nastavnici, a da direktori škola, pa i načelnici školskih uprava budu zaobiđeni, ministar je jasan – odgovornost nikoga neće zaobići. – Stranačka pripadnost me ne interesuje i u tom smislu me niko nije vukao za rukav. Ukoliko ne budem mogao tako da radim, uvek imam mogućnost da odem sa čela Ministarstva prosvete. Nisam zadovoljan ni kadrovskim rešenjima u pojedinim školskim upravama, za neke sam našao zamene, a do nekih ću doći putem konkursa. Bilo je pokušaja “lokalnih šerifa da mi nametnu neka imena, ali na to nisam pristao – rekao je Šarčević za “Danas”. Ministar prosvete je naveo i da odnos će broja poena za upis u srednje škole od sledeće školske godine biti promenjeni, pa će učenici na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda moći maksimalno da osvoje maksimalno 60 bodova, a na završnom ispitu najviše 40 poena.

Učesnici goranskog eko-kampa u Sremskim Karlovcima

Sedmodnevno upoznavanje i uživanje u prirodi i kulturno – istorijskom nasleđu Sremskih Karlovaca u okviru Goranskog eko-kampa u Ekološkom centru “Radulovački” za dvadesetoro dece od 9 do 13 godina iz Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Šida, Odžaka, Beograda, Zemuna, Zrenjanina i Negotina završava se u subotu. U četvrtak  su uz stručnu asistenciju ekologa Saše Rajkova, upotrebljavajući lupu, mrežicu, dvogled i fotoaparat na Stražilovu imali priliku da bliže upoznaju svet insekata. Kako da ih razlikuju, koje su karakteristike pojedinih vrsta, po čemu se razlikuju od sisara,  zašto su važni – samo su neka od pitanja na koja su sa Sašom Rajkovim juče na Stražilovu pokušavali da dođu do odgovora. “Pravo je zadovoljstvo raditi s ovakvom decom, jer samim tim što su učesnici Goranskog eko – kampa, oni su pokazali interesovanje za ovu i druge teme iz sveta biologije”, kaže Saša Rajkov. On dodaje da ni inače nije teško privući pažnju dece. Svaka tema, posebno biološka, može se prezentovati tako da bude zanimljiva mladima.
Po rečima koordinatorke edukativnih programa u Pokretu gorana Novog Sada koji dve decenije organizuje ovakve kampove,  Dušice Milenković, deci nedostaju ovakvi sadržaji. “Odgovaralo bi im da imaju i veći broj različitih  programa tokom dana koji bi im zaokupili pažnju i uposlili ruke”,  naglašava Dušica Milenković. Ona kaže da deca vole da sama nešto stvaraju, a kada ih nešto zanima, imaju nebrojeno pitanja. Više je nego očigledno da im prija da letnji raspust provode bez televizije, kompjutera i telefona.
U Ekološkom centru “Radulovački”, u kom su smešteni od 2. jula i gde se deo aktivnosti realizuje, imaju mogućnost da koriste pola sata u toku dana telefone, koji su na sigurnom mestu –  u korpici. Tokom prethodnih dana u Dvorskoj bašti upoznavali su prirodu koristeći sva čula, u Koviljsko-petrovaradinskom ritu učila tehnike preživljavanja, šta mogu da pojedu iz prirode, kako da se zaštite od sunca, kiše, vetra… Pravili su zaklone, sami sebi pripremali jelo, obilazili muzeje i druge znamenitosti Karlovaca.
Sutra će ponovo biti na Dunavu, pre podne će na ostrvu posmatrati ptice i družiti se,a posle podne na desnoj obali kod ribolovačke čarde, učestvovati  u radionicama o Dunavu. U ovom objektu Pokreta gorana Vojvodine u Sremskim Karlovcima od 16. jula ponovo će biti vrlo živo. Osim učesnika dva međunarodna volonterska kampa koji će se odvijati u Dvorskoj bašti i na karlovačkom Dunavcu, u Ekološkom centru će boraviti i šestočlana ekipa iz Luksemburga iz tamošnjeg ekološkog centra sa kojim Karlovčani već neko vreme sarađuju.

Subotica:  Medicinska škola sve popularnija

Poslednjih nekoliko godina, sve više osmaka odlučuje da se upiše srednju medicinsku školu. Jedan od razloga je i odlazak u inostranstvo. U Srednjoj medicinskoj školi u Subotici kažu da upisuju ukupno 180 učenika, na šest obrazovnih profila na srpskom i mađarskom jeziku. Medicinski tehničar u Domu zdravlja Subotica Miroslav Zelić kaže da je slučajno upisao medicinsku školu, ali i da se nije pokajao. Kaže da posao medicinske sestre ili tehničara nije lak, ali je human i zbog toga ga ne bi menjao. “Zavoleo ovaj poziv i mislim da sada u ovom trenutku, ako bih ponovo nešto birao, mislim da se ne bih puno razmišljao i da bih ostao”, kaže Zelić koji je rukovodilac Odeljenja za higijensko epidemiološki nadzor u Domu zdravlja Subotica. Medicinska škola u Subotici uvek je bila popularna, ali poslednjih godina je primetan povećan broj vanrednih učenika u školi, bez obzira na profil. Upisano je 90 učenika na srpskom jeziku na tri obrazovna profila: medicinska sestra tehničar, fizioterapeut tehničar i farmaceutski tehničar, dok još mesta ima na obrazovnim profilima na mađarkom jeziku. “Što se tiče mađarskog nastavnog jezika, dva su četvorogodišnjeg obrazovnog profila i jedan trogodišnji. Medicinske sestre tehničari su popunjeni, a na profilu medicinske sestre vaspitači ima još 6 slobodnih mesta. Na trogodišnjem obrazovnom profilu – frizeri 23 ih imamo na listi, što znači da ima još sedam slobodnih mesta”, kaže direktorka Srednje medicinske škole u Subotica Olga Petrović. U Domu zdravlja Subotica ističu da je i dalje problem nedostatak kadrova. Prema Kardovskom planu za ovu godinu, koji je dostavilo Ministarstvo zdravlja, na neodređeno vreme dozvoljava se zapošljavanje samo 6 lekara i 3 medicinske sestre, što nije dovoljno jer im nedostaje još deset lekara. Pitanje je, da li će nakon školovanja u istom gradu pronaći i posao. https://www.youtube.com/watch?v=SYL-VZlA4tY

Anamarija Božinovski najbolji đak u Sremu

Učenica šidske Gimnazije “Sava Šumanović” Anamarija Božinovski najbolji je đak Srema u protekloj školskoj godini u izboru “Sremskih novina”. Drugo mesto pripalo je Nataši Popović iz Mitrovačke gimnazije, dok je treća bila Lenka Grujičić iz Rume, učenica sremskomitrovačke Medicinske škole “Draginja Nikšić”. Jedan od najtiražnijih regionalnih nedeljnika u Srbiji, 13. godinu za redom nagradio je najbolje sremske đake na osnovu preciznih kriterijuma koji vrednuju uspeh tokom školovanja, ali i rezultate na takmičenjima i vannastavne aktivnosti. O nagradama je odlučivao žiri u čijem sastavu su većinu članova činili predstavnici sremskih srednjih škola. Kako je na svečanoj dodeli nagrada istakao direktor “Sremskih novina” Dragan Đorđević, regionalni nedeljnik posebnu pažnju posvećuje afirmaciji mladih i uspešnih Sremaca u svim društvenim oblastima, a priznanja najboljim đacima su dobar podsticaj za dalje školovanje, “Oni koji su među prvima dobili priznanje za najboljeg sremskog đaka, završili su fakutlete i doktorate i uveliko grade uspešne karijere u zemlji i svetu”, podsetio je Đorđević i naglasio da će „Sremske novine” nastaviti s tradicijom nagrađivanja najboljih učenika u Sremu. Anamarija Božinovski je upisala Pravni fakultet u Novom Sadu, Nataša Popović Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, a Lenka Grujičić je upisala Medicinski fakultet u Novom Sadu. Najboljeg đaka Srema “Sremske novine” su nagradile letovanjem za dve osobe, drugoplasirani je dobio tablet, a trećeplasirani kompjutersku opremu.

Bura zbog olakih ocena Evrope

Eksperti koje je Savet Evrope angažovao da prirede izveštaj o visokom obrazovanju u Srbiji tom  zadatku posvetili samo dva dana. Zaključci su bazirani na netačnim i nepotpunim podacima, saglasni su čelnici akademske zajednice. Da li je Univerzitet u Beogradu preveliki sa preteranom koncentracijom talenata, pa bi eventualno mogao da se smanji, da drugi univerziteti zbog veličine prestoničkog ne bi bili u neravnopravnom položaju po pitanju privlačenja darovitih studenata i nastavnika? Ne tim rečima, ali u biti takvo pitanje i ideju da se na tu temu pokrene diskusija nameću zaključci eksperata koje je Savet Evrope angažovao da prirede izveštaj o akademskom integritetu i sputavanju korupcije u visokom obrazovanju u Srbiji. Reč je o nacrtu izveštaja, čije su manjkavosti odmah prepoznali ovdašnji autoriteti visokog obrazovanja.

Ko je polagao na bosanskom lakše u gimnaziju

Razočaranje među učenicima u Novom Pazaru koji nastavu žele da slušaju na srpskom; Za opšti smer gimnazije na srpskom treba 97,75, na bosanskom 78,78 bodova. Razlika na ovom smeru je, dakle, gotovo 19 bodova, a više od deset bodova razlike je i na ostalim smerovima.
Roditelji učenika koji su želeli da uče na srpskom nezadovoljni su i smatraju da su im deca oštećena. – Na opštem, najatraktivnijem smeru otvorena su dva odeljenja na bosanskom, a samo jedno na srpskom i došli smo u situaciju da na bosanskom upiše neko ko ima skoro 20 bodova manje od poslednjeg u odeljenju na srpskom – kaže roditelj jednog malog maturanta iz Novog Pazara. – Naravno, neki od odličnih đaka, bošnjačke dece, upisali su takođe odeljenja na srpskom jeziku, jer žele da studiraju u Beogradu, tako da za srpsku decu ove godine upisna trka nije bila fer. Zar ih država tera da se upisuju na bosanskom, da bi išli u željenu školu?(→Press Clipping)
I nije Novi Pazar jedino iznenađenje ovog upisnog roka. Za naveliko najavljivana IT odeljenja u gimnazijama širom Srbije, interesovanje je bilo ispod svakog očekivanja, a i veliki broj učenika nije uspeo da položi prijemni. Planiran je upis 300 učenika u 13 gimnazija, prijemni je polagalo 556, a uspelo da položi 280. Raspoređeno je svega 174, ali ni toliko neće moći da se školuje u ovim odeljenjima, jer u mnogima nema dovoljnog broja za formiranje odeljenja. Svako odeljenje trebalo bi da ima 20 učenika, a na primer, u Osmoj beogradskoj gimnaziji prijavljen je samo jedan đak, u Zemunskoj gimnaziji troje, u Gimnaziji “Sveti Sava” petoro, dvoje u Užicu, troje u Somboru… Tu odeljenja neće ni biti formirana, a deca će biti preusmerena na druga odeljenja.

Uspela humanitarna akcija „Trojka iz bloka”

Višečlana porodica Đukić iz Putinaca dobiće od organizatora druge po redu humanitarno-sportske manifestacije „Trojka iz bloka” preko pola miliona dinara pomoći. Naime, toliko je prikupljeno na turniru održanom na košarkaškom terenu kod rumskog Doma zdravlja. Učestovala su 302 takmičara. Uroš Marković iz humanitarne organizacije „Srbi za Srbe”, koja je organizator „Trojka iz bloka” objašnjava da je i pre početka turnira prikupljeno preko 400.000 dinara. “U Rumi je prošle godine bio najuspešniji turnir po broju takmičara i po broju sponzora. Mislili smo da ove godine nećemo moći da prebacimo taj rekord, međutim imamo 58 sponzora i donatora, što je najimpresivnija cifra za šest godina postojanja ove akcije” rekao je Marković dodajući da je Ruma grad „Trojke iz bloka” gde postoji izuzetna energija i razumevanje za ovu humanu ideju.

Vremeplov: Sima Lozanić

Srpski hemičar Sima Lozanić, prvi rektor Beogradskog univerziteta, član, izvesno vreme i predsednik, Srpske kraljevske akademije  umro je 7. jula 1935 godine.  Bio je profesor hemije na Filozofskom fakultetu Velike škole i potom Univerziteta u Beogradu, ministar privrede i spoljnih poslova u vladama Srbije 1894. i 1905. Izučavao je organsku hemiju, agrikulturnu hemiju i mineralne sirovine.

Vremeplov: Dejan Medaković

Na jučerašnji dan 7. jula 1922  godine rođen je Dejan Medaković, srpski istoričar umetnosti, istoriograf, književnik, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti od 1999. do 2003. Rođen je u Zagrebu, tada Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, u porodici koja je dala niz velikana srpske kulture. Gimnaziju je završio u Sremskim Karlovcima. Od 1942. radio je u Muzeju kneza Pavla, a nakon rata u Muzeju grada Beograda, Ministarstvu za nauku i kulturu i Saveznom zavodu za zaštitu spomenika kulture, potom u Istorijskom institutu SAN (1952-1954). Doktorirao je tezom “Grafika srpskih štampanih knjiga XV-XVII veka” 1954. Predavao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu do penzionisanja 1982. U Matici srpskoj rukovodio je istraživanjima iz oblasti istorije umetnosti. Uređivao je “Zbornik za likovne umetnosti Matice srpske”. Bavio se sirokim rasponom tema, od srednjovekovne umetnosti do modernog slikarstva, ali najviše – srpskim barokom, srpskim kulturnim prilikama u 18. v. i srpskim slikarstvom 19. v. Autor je i nekolicine književnih dela i više zbirki poezije. Rukovodio je i osnovao (ili obnovio) niz kulturnih i naučnih projekata, poput “Vukove zadužbine”. Od 1995. redovni je član Evropske akademije sa središtem u Salcburgu, a redovni član Lajbnicovog društva (Berlin) i počasni član Rumunske akademije postao je 2001. Dobitnik je nagrade za životno delo (Sedmojulske), austrijske Gindeldz nagrade, Herderove nagrade. Bio je počasni građanin Sremskih Karlovaca. Dela: “Beograd na starim gravirama”, “Srpski slikari 18. veka”, “Putevi srpskog baroka”, “Svedočenja”, “Istraživači srpskih starina”, “Barok kod Srba”, “Savina”, “Sent Andreja”, “Letopis Srba u Trstu”, “Srbi u Beču”, koautor “Istorije srpskog naroda” 1-10 SKZ, “Hilandar”, sećanja: “Efemeris” 1-5.

Vremeplov: Georg Simon Om

Na jučerašnji dan 7. jula 1854 godine umro je nemački fizičar Georg Simon Om, koji je otkrio odnos struje elektromotorne sile i otpora u električnom kolu, nazvan prema njemu Omov zakon. Dao je znatan doprinos akustici, optici kristala i matematici. Jedinica za merenje električnog otpora u međunarodnom sistemu mera njemu u čast nazvana je – om.

Vremeplov: Gustav Maler

Austrijski  kompozitor i dirigent Gustav Maler rođen je na jučerašnji dan 7. jula 1860 godine. Bio je direktor Državne opere u Beču. Pod uticajem Ludviga van Betovena i Riharda Vagnera stvarao je kompozicije izrazitog dramskog naboja i snažnih emocija. Dela: deset simfonija, ciklusi solo pesama za glas i orkestar “Pesma o zemlji”, “Pesme mladića-putnika”, “Dečakov čudotvorni rog”, “Pesme o mrtvoj deci”.

Vremeplov: Šagal

Ruski slikar jevrejskog porekla Mark Šagal, izuzetan kolorista i crtač, jedan od najoriginalnijih slikara 20. veka rođen je na jučerašnji dan 7. jula 1887 godine. Veći deo života proveo je u Parizu, ali se inspirisao ruskim folklorom i uspomenama iz detinjstva. U grafičkim ciklusima ilustrovao je “Mrtve duše” Nikolaja Gogolja, “Hiljadu i jednu noć” i Bibliju. Takođe je oslikao parisku Operu, sinagogu u Jerusalimu, zgradu UN i uradio je vitraže u katedrali u Mecu.

Deca zdravija uz svakodnevno vežbanje

Ka­da bi de­ca ko­ja slo­bod­no vre­me pro­vo­de se­de­ći po­če­la da ve­žba­ju sva­ki dan, dru­štvo bi ušte­de­lo enorm­ne ko­li­či­ne nov­ca u de­ce­ni­ja­ma ko­je sle­de, a ima­la bi i zdra­vi­je gra­đa­ne, po­ka­zu­je naj­no­vi­ja stu­di­ja ame­rič­kih struč­nja­ka re­a­li­zo­va­na uz po­moć kom­pju­ter­ske si­mu­la­ci­je, pre­no­si „Nju­jork tajms”. Sa­mo u Ame­ri­ci, na­vo­di list, ušte­da bi bi­la vi­še od 120 mi­li­jar­di do­la­ra go­di­šnje. Ra­ni­ja is­tra­ži­va­nja u SAD i na Sta­rom kon­ti­nen­tu po­ka­za­la su da fi­zič­ka ak­tiv­nost de­ča­ka i de­voj­či­ca po­či­nje da opa­da u sed­moj go­di­ni i da su osnov­ci, ka­ko ra­stu, sve ne­ak­tiv­ni­ji.

Vak­ci­na­ci­ja de­ce pro­tiv pneumoko­ka

Vak­ci­na pro­tiv bak­te­ri­je strep­to­ko­kus pne­u­mo­ni­ja ili pne­u­mo­kok od 1. ok­to­bra bi­će i bes­plat­na i oba­ve­zna za svu de­cu u Sr­bi­ji.  Ova vak­ci­na de­cu šti­ti od upa­le plu­ća i sred­njeg uha, ali, što je još va­žni­je, i od me­nin­gi­ti­sa i sep­se, što su sve sta­nja opa­sna po ži­vot. Da vak­ci­na ko­nač­no bu­de do­stup­na svoj de­ci, po ob­ja­šnje­nju dr Zo­ra­na Pa­na­jo­to­vi­ća, po­moć­ni­ka mi­ni­stra zdra­vlja za in­spek­cij­ske po­slo­ve, po­treb­no je da se usvo­je iz­me­ne pra­vil­ni­ka o imu­ni­za­ci­ji, ali i da se na­pra­vi pro­ce­na ko­li­ko je vak­ci­na po­treb­no i ko­li­ko će ko­šta­ti. No­vac je glav­ni uzrok za od­la­ga­nje pre­la­ska ove vak­ci­ne iz pre­po­ru­če­nih u oba­ve­zne, iako je ne­spor­no da je me­di­cin­ski oprav­da­no da je pri­mi što vi­še de­ce.  Na to su po­sled­njih pet-šest go­di­na ne­pre­sta­no uka­zi­va­li čla­no­vi Pe­di­ja­trij­ske sek­ci­je Srp­skog le­kar­skog dru­štva, in­fek­to­lo­zi, na­gla­ša­va­ju­ći da je ona u sve­tu oba­ve­zna go­to­vo či­ta­vu de­ce­ni­ju.

Vak­ci­ne spas u po­sled­nji čas

Je­dan od naj­u­por­ni­jih za­go­vor­ni­ka oba­ve­zne i bes­plat­ne vak­ci­ne pro­tiv pne­u­mo­ko­ka je prof. dr Ne­delj­ko Ra­dlo­vić, pe­di­ja­tar i ge­ne­ra­li se­kre­tar Srp­skog le­kar­skog dru­štva. On sma­tra da ova­kva od­lu­ka sti­že u po­sled­nji čas, jer po­lo­vi­na ne­ka­da moć­nih an­ti­bi­o­ti­ka vi­še ni­je efi­ka­sna. Pod­se­ća­mo, u fe­bru­a­ru 2016. ova vak­ci­na je no­vim Za­ko­nom o za­šti­ti sta­nov­ni­štva od za­ra­znih bo­le­sti do­da­ta na spi­sak oba­ve­znih, či­me su se ste­kli uslo­vi da u per­spek­ti­vi bu­de i bes­plat­na. Nje­na sa­da­šnja ce­na je iz­me­đu 7.000 i 8.000 di­na­ra, a o tro­šku zdrav­stve­nog osi­gu­ra­nja do­bi­ja­ju je sa­mo de­ca bez sle­zi­ne, sa sr­pa­stom ane­mi­jom, hro­nič­nim kar­di­o­va­sku­lar­nim i pluć­nim bo­le­sti­ma, di­ja­be­te­som, bo­le­sti­ma je­tre i bu­bre­ga, s ma­lig­nim obo­lje­nji­ma i osla­blje­nim imu­ni­te­tom.(→Press Clipping)

Rešenja “Vajberom” stizala do dece

Učenici OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Pazaru na maloj maturi osvojili su u proseku 25,07 od maksimalnih 30 bodova. OŠ “Rifat Burdžović-Tršo” beleži čak 24,93 poena, od čega su učenici imali 7,9 poena iz matematike, dok je republički prosek svega 4,3, od maksimalnih deset. Prosek za OŠ “Stefan Nemanja” je 24,79, a za OŠ “Meša Selimović” 24,22 boda. Svi ovi novopazarski osnovci postigli su rezultate daleko iznad proseka, jer su njihovi vršnjaci u Srbiji prosečno na tri testa osvojili 17 bodova.
Upravo zbog toga Ministarstvo prosvete zatražilo je nenajavljenu proveru materijala sa završnog ispita u 12 novopazarskih škola. Ista je situacija i u školama u Pčinjskom i Nišavskom okrugu. Ukupno, kao što su “Novosti” u utorak pisale, na proveri je 28 škola, a ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je smene za direktore i disciplinske postupke za dežurne nastavnike i supervizore, ukoliko se utvrdi da su dozvolili ili pomagali u prepisivanju. – Bilo je prepisivanja, a nastavnici su krivi jer su dozvolili da učenici koriste mobilne telefone – kažu roditelji jednog učenika iz Novog Pazara. – U školi u kojoj je naše dete to nije bio slučaj, pa zato i nisu u samom vrhu po rezultatima. Deca su napravila grupe na “Vajberu”, pa su slali pitanja, neko spolja im je rešavao i onda je celo odeljenje moglo da vidi tačan odgovor. Tako se i dogodilo da su mnoge zadatke rešavali istovetno.
Zato je upravo u ovom gradu prag za upis na pojedine smerove bilo samo nekoliko bodova ispod maksimuma. Lakše je bilo upisati Treću gimnaziju u Beogradu, nego opšti smer Gimnazije u Novom Pazaru. Sumnjive rezultate ostvarili su i osmaci u Pčinjskom i Nišavskom okrugu. Tako je u OŠ “Naim Frašeri” u Bujanovcu prosek bodova na sva tri testa 23,18, dok su samo iz matematike učenici imali 8,10 ili skoro dva puta više od prosečnog rezultata na nivou Srbije. U Vladičinom Hanu OŠ “Branko Radičević” beleži rezultat od 23,66 poena. U istoimenoj školi u Vranju učenici su osvojili 25,22, a od 83 osmaka svaki četvrti je vukovac. U vranjskoj OŠ “Vuk Karadžić”, kao što joj ime kaže, sve su sami vukovci – svaki treći od 133 osmaka nosilac je Vukove diplome. Daleko iznad republičkog proseka po maturskom uspehu su i učenici iz Surdulice i Trgovišta, a odstupanja ima i u pojedinim školama u Nišavskom okrugu.

Testove sa sumnjivim rezultatima analizira Zavod

Testovi iz svih škola sa sumnjivim rezultatima stigli su u Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i u toku je njihova analiza. Kada bude završena, izveštaj će dobiti ministar prosvete, koji će odlučiti o kaznama za one koji su kršili pravila završnog ispita. (→Press Clipping)

By admin

Leave a Reply