Ne odustaju od štrajka

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković izjavila je juče da je dobro što je došlo do sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom prosvete Mladenom  Šarčevićem, da nisu dobili konkretnu ponudu i da najavljeni štrajk za 1. septembar ostaje. “Nismo dobili mogućnost da napravimo nekakav protokol koji smo želeli. Štrajk ostaje 1. septembra, s tim što imamo obećanje da će premijerka kada bude saznala koliko je moguće povećanje plata za zaposlene u obrazovanju prvo zvati predstavnike sindikata”, rekla je Janković novinarima.
Na pitanje da li je negde bilo pomaka, jer je bilo više tema na dnevnom redu Janković je istakla da je najveći pomak taj što je došlo sastanka, da su čekali “godinu i po dana” na prijem i da ih je premijerka Brnabić pozvala. Kako je rekla Brnabić je najavila da će ih pozvati ponovo da ih direktno informiše o tome koliko su moguća povećanja plata. Janković je rekla da je tokom sastanka rečeno da država i dalje želi da podrži obrazovanje, ali i da je situacija sa platama u obrazovanju katastrofalna, jer su prosvetari 17 odsto ispod republičkog proseka. Prema njenim rečima, to nikoga ne raduje. “Meni je drago što to ne raduje ni predsednicu vlade i očekujemo da ćemo imati nekakve direktne ponude za to šta će biti nadalje”, rekla je Janković.
Ističe, da je nacrt Zakona o zaposlenima u javnoj upravi, oko koga se vodi polemika od četvrtka u javnoj raspravi, i navodi da će sindikati učiniti sve da u javnoj raspravi prvo opomenu, a zatim i iznesu predloge, “pa da konačno budu usvojeni i njihovi predlozi”. “Smatramo da ovaj zakon nikako nije dobar za nas”, rekla je Janković i dodala da se pričalo i o tome da li je moguće i kako napraviti vrednovanje u obrazovanju, ali kako kaže, to su finese o kojima će pričati sa ministrom prosvete. “Što se tiče novca, novca nema, to znamo i pre ovog sastanka. Dakle, novca će za obrazovanje možda biti malo više nego za druge, ali nažalost obrazovanje će i dalje biti 13. prase”, navela je Janković.
Ističe, da će Unija sindikata održati za 1. septembar najavljeno skraćenje časova na 30 minuta u svim školama članicama, da će u svim većim gradovima napraviti protest i pokušati da objasne šta se tačno dešava. Navodi, da će u to vreme biti završena i javna rasprava o Zakonu o zaposlenima u javnom sektoru. “Ako ministarstvo i vlada budu ostali pri ovakvom zakonu najavljujemo dalje sindikalne akcije i obustavljamo nastavu”, kaže Janković. Kako je rekla najspornije u zakonu je što “derogira sve ono što su prosvetari sticali, a to su mogućnosti jubilarne nagrade, posebni kolektivni ugovori…

Brnabić: Razumemo štrajk prosvetara

Premijerka je rekla da vlada razume odluku prosvetara o štrajku, ali je istakla da je situacija u prosveti danas bolja nego ranije. Ona je najavila da će 2018. godine prvi put prosvetni radnici biti u boljem položaju u odnosu na period kada im je plata smanjena za deset odsto. “Mi bismo više voleli da nema štrajka, ali to je njihova odluka i mi na to nećemo uticati, niti smo ih danas zamolili da ga nemaju, to je njihovo pravo i to ćemo mi u potpunosti poštovati i nastaviti razgovore sa njima”, rekla je Brnabić. Ona je dodala da će kada iz ministarstva finansija stigne završna računica za budžet za 2018. i kada se završi sa misijom MMF-a plate u javnom sektoru biti povećane koliko god je to moguće.

Brnabić: Bolje plate u prosveti od 2018. godine

Prosveta će od 2018. prvi put imati stanje koje je bolje nego što je bilo pre smanjivanja plate od 10 odsto, poručila je predsednica Vlade Ana Brnabić tokom jučerašnje prezentacije projekta eProsveta i esDnevnika. Ona je navela da je u poslednje dve godine prosveta vraćena na svoj raniji nivo i poručila da su digitalizacija i bolje obrazovanje dva osnovna priroteta Vlade, te da bez toga nema Srbije 21. veka niti razvoja kakav nama treba. Prethodna vlada je, kaže ostavila fiskalnu konsolidaciju i dobar budžet, pa sadašnja vlada ima priliku da se ne bavi teškim ekonomskim merama, već mora samo da ih održi, a moze da se posveti tome da gradi rast. – “Toga nema bez obrazovanja. Zbog toga je ovaj program uspostavljen – rekla je Brnabić. Ona se zahvalila direktorima koji učestvuju u prvoj fazi pilot projekta i najavila da će po fazama biti uvodeno još noviteta. – Čini se da smo puno uradili na modernijem obrazovanju. Prvo je materijalni položaj, tu imamo uzlazni trend – rekla je predsednica Vlade i poručila da je finansijsko stanje i dalje dosta loše za prosvetu, ali i zdravstvo i pravosuđe. Ona kaže da je u 2016. i 2017. godini dosta urađeno za prosvetu, da to i dalje to nije dovoljno, ali je trend koji pokazuje da je opredljenje vlade bolja situacija u prosveti.

Prezentovani eProsveta i esDnevnik

Predsednica Vlade Ana Brnabić prisustvovala je, sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem, prezentaciji pilot projekta eProsveta i esDnevnik, koji uvode digitalizaciju u obrazovanje. Pilot projekat eProsveta i servis esDnevnik, strateški je projekat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Vlade Srbije, koji ima za cilj podizanje nivoa digitalne zrelosti škola i uspešnu digitalnu transformaciju obrazovanja koja će učenicima, nastavnicima i roditeljima omogućiti brže dolaženje do informacija i zamenu dosadašnjeg papirnog oblika vođenja evidencije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.
Premijerka Ana Brnabić rekla je da esDnevnik u potpunosti u skladu sa njenim ekspozeom i da je to jedan od projekata koji povezuje digitalizaciju sa obrazovanjem. “E prosveta nam govori da u digitalizaciju u obrazovanju idemo mnogo brže nego što sam mislila. Idemo ka boljem materijalnom stanju u prosveti i uvodimo digitalizaciju, kao i sistema plata da bi se vrednvali najbolji nastavnici i profesori kako bi se nagradili”, rekla je ona novinarima u Drugoj ekonomskoj školi u Beogradu, gde je sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem prisustvovala prezentaciji projekta e-prosveta i esDnevnik. Taj projekat je, kaže, posao umrežavanja svih škola u okviru akademske mreže Srbije, dodajući da će se u okviru njega izvršiti nabavka kompjutera i druge elektronske opreme, te se zbog toga raduje početku školske godine. “To je reforma koja je suštinska u kojoj smo trasirali put posle koga nema nazad. Nastavljamo dalje sa informacionim tehnologijama u školama, uspeli smo da za 20-tak odsto podignemo upisne kvote na tehničke fakultete, popravljamo infrastrukturu”, navela je premijerka.

Prosveta vraćena na raniji nivo

Obraćajući se na prezentaciji projekta eProsveta i esDnevnik predsednica Vlade Ana Branabićeva je rekla da će prosveta od 2018. prvi put imati stanje koje je bolje nego što je bilo pre smanjivanja plate od 10 odsto. Navela je da je u poslednje dve godine prosveta vraćena na svoj raniji nivo i poručila da su digitalizacija i bolje obrazovanje dva osnovna priroteta Vlade te da bez toga nema Srbije 21. veka niti razvoja kakav nama treba.
Prethodna vlada je, kaže, ostavila fiskalnu konsolidaciju i dobar budžet, pa sadašnja Vlada ima priliku da se ne bavi teskim ekonomskim merama, već mora samo da ih održi, a moze da se posveti tome da gradi rast. Toga nema bez obrazovanja. Zbog toga je ovaj program uspostavljen”, rekla je Brnabićeva. Ona se zahvalila direktorima koji učestvuju u prvoj fazi pilot projekta i najavila da će po fazama biti uvodeno još noviteta. “Čini se da smo puno uradili na modernijem obrazovanju. Prvo je materijalni položaj, tu imamo uzlazni trend”, rekla je predsednica vlade i poručila da je finansijsko stanje i dalje dosta loše za prosvetu, ali i zdravstvo i pravosuđe. Branabićeva kaže da je u 2016. i 2017. godini dosta urađeno za prosvetu, da to i dalje to nije dovoljno, ali je trend koji pokazuje da je opredljenje vlade bolja situacija u prosveti.

Važna saradnja nauke sa privredom 

Samo dobra industrija donosi siguran i predvidljiv napredak jednoj zemlji, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević koji je posetio istraživačko-razvojni Lola institut u Beogradu, sa čijim rukovodstvom je razgovarao o potencijalima za tržišno poslovanje i doprinos tehnološkom razvoju Srbije. Nakon obilaska Instituta i prezentacije potencijala i pravaca razvoja te ustanove, ministar Šarčević je rekao da Lola ima potencijale da bude konkurentna na tržištu. “Nastojimo da sa privredom ostvarimo intenzivnu saradnju u svrhe tehnološkog razvoja. Lola ima potencijale da kao privredni institut bude konkurentan na tržištu”, rekao je Šarčević, a prenosi u saopštenju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Predsednik Skupštine instituta Mirko Komatina je naglasio da je Lola potreban nauci, privredi i Srbiji, kako zbog modernizacije kapitalnih mašina za potrebe EPS-a i odbrambene industrije, koju može obavljati jedino ovaj institut, tako i zbog činjenice da je reč o jedinom institutu u Srbiji koji izvodi dinamička ispitivanja hidro i termo agregata i koji kroz saradnju sa Mašinskim fakultetom može projektovati, proizvesti i pustiti u rad postrojenje male hidroelektrane, po sistemu ključ u ruke. “Zajedno možemo učiniti da institut bude centar za razvoj novih proizvodnih tehnologija i oblasti obnovljivih izvora energije”, rekao je Komatina.
Državni sekretar Vladimir Popović rekao je da su u toku završne procedure za novi projektni ciklus i da je namera Ministarstva da zadrži u sistemu sve važne istraživače. “Svesni smo da ako jedan institut prestane da postoji teško da ćemo drugi napraviti”, rekao je Popović. Kako je saopšteno, sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra za tehnološki razvoj Saša Stojanović, članovi Skupštine i Naučnog veća Lola instituta.

Mali maturanti polagali  kombinovani test

Mali maturanti koji su u junu pali na popravni ispit ili iz zdravstvenih razloga nisu mogli na testiranje juče su  polagali  poslednji – kombinovani test. U ponedeljak je održan test iz maternjeg jezika, a juče iz matematike. Kombinovani test obuhvata pitanja iz istorije, geografije, fizike, hemije, biologije.
Drugi krug završnog ispita organizovan je u 55 škola u Srbiji, a za sve učenike iz Beograda testiranje je u OŠ “Ivan Goran Kovačić”. Direktor te škole Miomir Dragaš rekao je ranije za Tanjug da oko 70 učenika iz Beograda izlazi na završni ispit. Među njima su deca koja iz zdravstvenih razloga nisu mogla da se pojave u matičnim školama u junu, kao i sportisti koji zbog takmičarskih obaveza nisu izašli na malu maturu. Kaže da ima učenika koji su pre tri godine završili školu, ali da tek sada izlaze na završni ispit. Svi učenici koji su završili osmi razred moraju da polažu malu maturu koja predstavlja zvaničan završetak osnovne škole, a broj osvojenih poena važan je za rangiranje i upis u srednju školu. Na svakom od tri testa učenici maksimalno mogu osvojiti po 10 poena, dok uspeh iz škole nosi 70 bodova. Preliminarni rezultati testa biće objavljeni dana, a konačni 26. avgusta, nakon čega će uslediti treći upisni krug u srednje škole.

Vučić sutra sa decom iz Kostajnice, Rijeke, Zadarskog zaleđa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primiće danas decu iz Kostajnice, Rijeke i Zadarskog zaleđa, polaznike letnje škole “Sveti Sava” iz Beograda. Predsednik Vučić će sa decom, u 09.30 sati, obići zdanje Novog dvora na Andrićevom vencu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Roditelji će preko interneta moći da prate ocene dece

Od 1. septembra u 200 škola u Srbiji umesto dnevnika nastavnici će u učionice ići sa laptopovima ili tabletima u koje će evidentirati ocene, izostanke, pohvale i napomene o učenicima…
To će omogućiti roditeljima da uz odgovarajuću lozinku u svakom trenutku mogu da pristupe dnevniku i vide ocene i izostanke za svoje dete. E dnevnik je pilot projekat Ministarstva prosvete koji će krenuti u 200 škola, a kada se steknu uslovi biće uveden u svih 1.800 škola u Srbiji. To je samo jedan od pet servisa u okviru projekta E prosveta. Kasnije je planirano da se uvodi E lektira, virtuelni muzeji, informacioni sistem za analitiku učenja, nacionalna platforma za izradu, distribuciju i korišćenje odobrenih digitalnih, obrazovnih sadržaja.
Rukovodilac projekta E prosveta Bojan Radić kaže da će servis E dnevnik omogućiti nastavnicima, razrednim starešinama i direktorima škola da na brz, jednostavan i pouzdan način vode evidenciju o učenicima. “Kako bi se obezbedila veća objektivnost u ocenjivanju nastavnici mogu da vide samo očene iz svog, ali ne i iz drugih predmeta”, rekao je Radić novinarima na predstavljanju projekta.
Sve ocene učenika mogu da vide direktor škole i razredni starešina, a roditelji mogu u svakom trenutku da pristupe podacima iz dnevnika, samo za svoje dete. Radić kaže da će roditelji morati da pričekaju malo da se sistem uhoda pa će tek onda dobiti lozinke preko kojih će moći da pristupe podacima iz dnevnika za svoje dete. “Psiholozi su nam tražili da roditelji mogu da vide ocene sa dva dana zakašnjenja, kako bi se dala mogućnost učenicima da sami saopšte roditeljima koju su ocenu dobili i objasne zašto je tako. Prihvatili smo njihov zahtev”, pojašnjava Radić.
Usvojen je i predlog psihologa da se o deci u E dnevnik beleže i pohvale, što do sada nije bio slučaj. Takođe, direktori će u svakom trenutku moći da vide kako je rangirana njihova škola u odnosu na druge, a kriterijumi u rangiranju biće ocene, broj izostanaka i dostignuća na takmičenju. Ukoliko se desi da nastavnik pogreši ocenu, mora da prosledi zahtev za izmenu ocene direktoru koji to obavlja. U narednoj fazi, pojašnjava Radić, ideja je da se roditeljima šalju i SMS poruke o izostancima dece sa časa. Radić kaže da E dnevnik ima najviši nivo zaštite podataka, koji se čuvaju na serveru u Srbiji, a obezbeđeni su dvadesetčetvoročasovni fizički nadzor sistema, korisnička podrška i sistem obuka i pomoći korisnicima.
Svaka škola može da pristupi samo svojim podacima, a ostali nivoi – školska uprava, Ministarstvo imaju samo brojčane, statističke podatke koje im škole inače šalju. Osnovne škole obuhvaćene pilot projektom vodiće samo elektronski dnevnik, dok će srednje škole u projektu voditi duplu evidenciju, zbog zakonske regulative. Sa projektom se u Srbiji krenulo ambiciozno dok su komšije Hrvati bili mnogo oprezniji pa su prve godine u projekat uključili samo tri škole , druge godine 29 škola. Naravno, imali su na raspolaganju mnogo više novca od Srbije koja projekat finansira iz donacija.

Još mesta za upis studenata

Na tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, ostalo je još slobodnih budžetskih mesta za novu generaciju studenata. Polaganje prijemnog je 7. septembra, a prijavljivanje kandidata je 4. i 5. septembra. Za diplomce tog fakulteta, veliki je izbor zaposlenja u struci, a u ponudi su sledeći smerovi: Prehrambeno inženjerstvo, Biotehnologija, Hemijsko inženjerstvo, Farmaceutsko inženjerstvo i Inženjerstvo materijala. Slično stanje je i na Prirodno-matematičkom fakultetu. Prijemni su takođe 7. septembra. https://www.youtube.com/watch?v=a4ZKaDJvPaU

Oko 700 dece migranata kreće u školu

Za razliku od prethodnih godina situacija na migrantskoj ruti je mirna i stabilna i veći priliv migranata se ne očekuje u narednom periodu, rekao je komesar za izbeglice Vladimir Cucić. On je dodao i da će oko 700 dece migranata koji borave u Srbiji od 1. septembra biće uključena u sistem obrazovanja. “To znači da su i migranti koji se trenutno nalaze u našoj zemlji postali svesni da će ovde ipak provesti duži period i sada je akcenat na uključivanju dece u obrazovni sistem”, rekao je jutros komesar za izbeglice u Dnevniku RTS-a. Svi migranti su smešteni u prihvatne centre i nema ih više po parkovima, a kada je reč o broju tražilaca azila on je prema rečima Cucića promenljiv. “Veliki broj je izrazio nameru da zatraži azil iz proceduralnih razloga, ali je reč o samo stotinak onih koji ce zaista i ostati u Srbiji”, kaže Cucić. Ima i onih kojima je čekanje dosadilo pa se vraćaju u zemlje porekla. “Ostvareno je preko 500 dobrovoljnih povrataka mahom u Avganistan, a ima i onih koji su se sami vratili do Grčke”, kaže Cucić. Niko ne može da pretpostavi kako će se narednih meseci kretati migranti kao ni šta bi moglo da utiče na njihov broj. Ipak slike iz prethodnih godina se na našim prostorima više ne očekuju. “Smirivanje žarišta će svakako smanjiti izlazak ljudi iz tih zemalja. A od kraja oktobra zbog vremenskih prilika priliv će svakako da jenjava. Preduzeti su svi koraci da ne dođe ponovo do onakvog priliva migranata na Balkanskoj ruti što nije slučaj kada je reč o Mediteranu, ali to neće pogađati našu zemlju”, smatra Cucić.
Krajem školske godine oko 90 mališana iz prihvatnih centara završilo je školsku godinu. Od 1. septembra taj broj će biti mnogo veći. “Kolege iz ministarstva su sjajno uradile posao. Sve ono što je obavezno za našu decu kada je reč o obrazovanju obavezno je i za decu migranata. To znaci da ce sva deca migranata biti uključena u sistem osnovnoškolskog obrazovanje”, rekao je Cucić za RTS.

Regres prevoza đacima u Bačkoj Palanci

U zavisnosti od socijalnog statusa učenika, opština Bačka Palanka regresira troškove prevoza i domskog smeštaja u iznosu od 20 do 80 posto ukupne cene. Novina je da će od ove školske godine, đaci sa smetnjama u razvoju, imati mogućnost korišćenja besplatnog kombi prevoza, kako bi nastavili školovanje u Novom Sadu. Jelena Knežević iz Čelareva ima status izbeglog lica. Od početka školovanja pre tri godine, njeni roditelji plaćaju pola mesečne karte do Novog Sada, drugu polovinu finansira opština. ”Mojim roditeljima to veoma znači, jer imam još dve mlađe sestre koje se takođe školuju i taj popust od pedeset posto, mnogo nam znači”, kaže ona.
”Dve godine sam bila u Domu ”Brankovo kolo”, sada ću krenuti u treći razred Isidorine gimnazije. Puno mi znači to što mi opština plaća šezdeset posto troškova u domu. Umesto pet ili šest hiljada, moji roditelji plate dve hiljade dinara. To nam jako znači”, priča Miona Gašić iz Silbaša. Pored regresiranja troškova prevoza i domskog smeštaja za učenike srednjih škola, novina je da će od septembra meseca opština Bačka Palanka za sve đake sa smetnjama u razvoju, koji će pohađati školu ”Milan Petrović” u Novom Sadu, organizovati besplatan kombi prevoz. ”Time ćemo povećati bezbednost tih učenika, a sa druge strane njima će biti omogućeno da duže ostanu u porodičnom smeštaju sa svojim roditeljima, dok se potpuno ne osposobe za obavljanje zanata koji su odabrali”, ističe Miroslava Šolaja, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti u opštini Bačka Palanka. Učenici koji ostvaruju određene popuste, zahteve za regresiranje troškova, mogu preuzeti u zgradi opštine Bačka Palanka.

Dike novosadske: Mladi i uspešni

U okviru rubrike “Dike novosadske”, RTV je  mesecima unazad snimala smo mlade i uspešne ljude, koji su donosili medalje i priznanja sa raznih domaćih i svetskih takmičenja. Da bi do toga došlo, potrebne su godine truda i rada, uglavnom još od malih nogu. Kako se od najranijeg doba kale šampioni, pogledajte u narednim minutima.       https://www.youtube.com/watch?v=B2G0B3RLhCc

Stara Pazova: Pomažu roditelje prvaka 

Septembar je veoma stresan mesec za decu koja polaze u školu, ali i za roditelje. Stresovi su različitog karaktera, ali jednako “bole” i na psihološkom i na finansijskom planu. Opština Stara Pazova će ove godine finansijski olakšati roditeljima prvaka. Za sve učenike prvog razreda osnovne škole obezbedila je komplet udžbenika.Takođe, kao i prethodnih godina regresiraće troškove prevoza učenika srednjih škola i studenata.

Jagodina: Savremeni vrtić, spremanje hrane po HASAP-u

U Jagodini će, po sistemu “ključ u ruke”, biti izgrađen novi vrtić, površine 1.300 kvadratnih metara, sa igralištem, zelenom površinama, pristupnim komunikacijama, odgovarajućom opremom, igračkama, rekvizitima. Odluku o izgradnji vrtića, doneli su juče jednoglasno i bez diskusije Odbornici Skupštine grada.

Vremeplov: Vartolomejska noć

Pokolj hugenota, poznat kao Vartolomejska noć, izvršen je između 23. i 24. avgusta 1572. godine. Slavni argentinski književnik Horhe Luis Borhes rođen na današnji dan 1899. Nacionalni praznik Ukrajine. Pokolj nekoliko hiljada hugenota (francuskih kalvinističkih protestanata), izvršen u noći uoči praznika Svetog Vartolomeja, između 23. i 24. avgusta 1572. godine, poznat je kao Vartolomejska noć. Taj događaj označio je prekid sa dotadašnjom politikom laviranja između katoličke crkve i protestanske stranke, naročito s obzirom na politiku približavanja Holandiji, a protiv Španije, koju je zastupao hugenotski vođa admiral Kolinji. Progoni protestanata trajali su u Parizu do septembra, a u unutrašnjosti Francuske do oktobra. Pretpostavlja se da je pobijeno 25.000 hugenota, a prema nekim procenama čak 50.000. Vartolomejska noć naziva se i “krvavim pariskim pirom”, jer se pokolj hugenota dogodio pet dana posle venčanja kraljeve sestre Margarite Valoa za Anrija Burbonskog.

Vremeplov: Borhes

Slavni argentinski književnik Horhe Luis Borhes rođen je u Buenos Ajresu 24. avgusta 1899. godine. Rođen u porodici špansko-britansko-portugalskog porekla, Borhes je pre maternjeg naučio engleski jezik, a već u šestoj godini napisao je svoju prvu priču. Ranu mladost proveo je u Evropi, a po povratku u Argentinu pokrenuo je nekoliko književnih časopisa, objavio prve knjige poezije i zbirku eseja Sedam traženja. Godine 1935, objavljena je njegova Opšta istorija beščašća, a pet godina kasnije Antologija fantastične literature. Bio je direktor Nacionalne biblioteke i profesor engleske književnosti na Univerzitetu u Buenos Ajresu. Poslednjih dvadeset godina života, Borhes je, iako potpuno slep, neumorno pisao:Peščanu knjigu, Nove priče Bustosa Domeka, Istoriju večnosti i druge eseje. Dobitnik je mnogih međunarodnih književnih priznanja, ali njegovo delo, uprkos brojnim nominacijama, nije ovenčano Nobelovom nagradom. Delo ovog poete, maštara i jednog od najvećih intelektualaca savremene kulture, presudno je obeležilo latinoameričku književnost i svrstalo ga među najveće svetske pisce.

Vremeplov: Prva pozorišna predstava na srpskom

Na današnji dan 24. avgusta 1813 godine izvedena prva pozorišna predstava na srpskom jeziku – dramski pisac Joakim Vujić postavio komad Kreštalice u Mađarskom pozorištu u Pešti

Vremeplov: Stanoje Stanojević

Na današnji dan 1874 godine rođen Stanoje Stanojević, istoričar, profesor Univerziteta u Beogradu (Novi Sad, 24.8.1874 – Beč, 30.7.1937)

Vremeplov: Borislav Lorenc

Na jučerašnji dan 23. avgusta 1883. rođen je Borislav Lorenc, srpski filozof. Rođen je u Aranđelovcu, filozofiju je studirao u Berlinu, gde je 1908. doktorirao tezom: “Die Philosophie Andre-Marie Amperes”. Bio je profesor na Teološkom fakultetu u Beogradu. Religiozni filozof, ali se bavio i psihološkim problemima, istorijom psihologije kao i srpskom psihološkom terminologijom. Plodan autor i prevodilac, deo Frojdovih dela on je preveo na srpski jezik. Dela: “Psihologija”, “Pregled istorije filozofije”, ” Misao i akcija”, “Psihologija i filozofija religije”.

By admin

Leave a Reply