SRPS: Štrajk upozorenja 4. septembra

„Posle sastanka reprezentativnih sindikata sa premijerom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić i saradnicima i ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem održanog u sredu, a na kome je tema razgovora bio Zakon o zaposlenima u javnim službama kao i materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju skrenuta je pažnja da je materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju katastrofalan i da su plate najniže od svih delatnosti koje se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, a Zakon o zaposlenima u javnim službama diskriminatoran jer ne obuhvata sve korisnike koji se finansiraju iz budžeta već samo obrazovanje, zdravstvo, socijalu i kulturu“ kaže se saopštenju SPRS-a.
Premijerka je upoređujući prosečne zarade zaposlenih u obrazovanju sa ostalim korisnicima budžeta konstatovala da su naše zarade najniže od svih korisnika budžeta i da hitno treba preduzeti sve mere kako bi se to zatečeno stanje popravilo. Na pitanje sindikata kada će da bude to povećanje i koliko će biti, od premijerke smo dobili odgovor da nam ona sa sigurnošću ne može ništa reći. Što se tiče Zakona o zaposlenima u javnim službama mi smo nezadovoljni predlogom Zakona kao i obećanjima o povećanju plata koje smo dobijali u prethodnih devet godina kada smo nepravedno izostavljeni iz povećanja plata, kada su ostale delatnosti koje se finansiraju iz budžeta dobile značajna povećanja od 20-30% i zato je Predsedništvo RO SRPS-a na sednici održanoj 23.08.2017. godine donelo sledeće odluke: 1. Sindikat radnika u prosveti Srbije organizovaće 4. septembra štrajk upozorenja. Tog dana u školama, članicama SRPS-a nastava se neće održati prvi čas u prepodnevnoj smeni i prvi čas u popodnevnoj smeni. 2. Istog dana, 4. septembra u Beogradu se organizuje poslednja javna rasprava o Zakonu o zaposlenima u javnim službama. Sindikat radnika u prosveti Srbije, ispred zgrade gde se rasprava organizuje, organizovaće protestni skup. 3. U danu kada u Skupštini počne rasprava o pomenutom Zakonu, SRPS će pozvati sve svoje članove na obustavu rada i masovni protest ispred Skupštine Srbije. 4. O svim katastrofalnim odredbama Zakona upoznaćemo sve Poslaničke klubove u Skupštini, javnosti i međunarodne institucije.
„Plan daljih aktivnosti zavisiće od toga da li će Zakon biti izglasan“ kaže se u saopštenju SRPS-a koji je pozivao sve prosvetne radnike, sve sindikate, ne da prate SPRS, već da zajedno sa SRPS-om organizuju pomenute aktivnosti. (→Saopštenja)

Hrnjaz: Ukinuti zabranu zapošljavanja

Predsednik NSPRV Ranko Hrnjaz uputio je juče pismo prof. dr Slavici Đukić Dejanović, ministarki bez portfelja zaduženoj za demografiju i populacionu politiku  u lojem podseća da je „prošlo već gotovo 4 godine od uvođenja neustavne i skandalozne odluke o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru”. “Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, kao osnivač reprezentativnog Sindikata radnika u prosveti Srbije, u pomenutom periodu više puta je ukazivao je na kršenje Ustava, ali još više na posledice koje ta nesrećna odluka donosi našoj sadašnjosti i budućnosti. Stoga, Vama, kao ministarki zaduženoj za populacionu politiku i demografiju moramo da ukažemo na činjenice, sa kojima ste sigurno i Vi upoznata, ali o kojima nažalost ćutite!” kaže Hrnjaz.
“Od momenta kada je zabrana uvedena u sistem obrazovanja nije primljena gotovo ni jedna osoba na neodređeno vreme, iako pričamo o sistematizovanim radnim mestima i mestima na koja niko nije mogao biti preuzet. Drugim rečima, ta radna mesta, sem tih ljudi, niko ne može popuniti. Još jednostavnije – država ne štedi ni dinara zbog toga što te osobe rade na određeno, a ne na neodređeno vreme. Ako znamo da u prosveti radi gotovo 80% žena i ako znamo da većinu tih zaposlenih na određeno vreme čine žene starosti oko 30 godina onda, valjda, shvatate razmere ovog problema. U ovom momentu takvih osoba ima nekoliko hiljada, a svaka od njih ima stravičnu životnu dilemu – posao ili porodica?! Priroda ne razume političke odluke, a biološki sat polako ističe za dobar deo naših koleginica” kaže presdenik NSPRV.
“Kakvu državu Vi planirate u budućnosti ako najobrazovaniji nemaju pravo da rađaju decu? Samo Vas molimo bez ispraznih priča na temu  da za to posao nije uslov! Pitamo Vas, kao ženu i majku, a pogotovu zbog činjenice da se u javnosti promovišete kao borac protive bele kuge i  povećanje nataliteta, usklađivanje rada i roditeljstva, stimulisanje porodica, …   što Vam je, na kraju krajeva, i u opisu radnog mesta, da li bi Vi bili spremni na stvaranje porodice ukoliko nemate posao i sigurna primanja?” pita Hrnjaz. (→Saopštenja)

Šarčević: “Ima prostora za dogovor sa prosvetarima”

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je juče da ima prostora za dogovor sa prosvetnim radnicima jer se, kako je rekao, ne može sprovesti reformu obrazovanja bez regulisanja statusa zaposlenih u prosveti. Šarčević je naglasio da je izvesno da će biti povećanje plate u prosveti i da će prosvetari dobiti više od ostalih, ali da se još ne zna koliko će to biti. “Država se konsoliduje finansijski, ima ozbiljne namere. Ja zastupam i interes države i njihove interese, ja sam i njihov ministar i ministar u vladi”, naglasio je Šarčević za RTS. On je ponovio da su na jučerašnjem sastanku razrešene dileme koje su plašile prosvetare da će Zakona o zaposlenima u javnoj upravi samo zamrznuti stanje u kome se nalaze. “Shvatili su da taj zakon upravo prosveti donosi najviše, da ne moraju da se cenjkaju oko cene rada, oko statusa. Ovaj zakon sve dovodi, prema istim profesijama, u istu ravan”, rekao je on i ponovio da će kod svakog sledećeg povećanja plata prosveta imati više dok se ne izjednači sa ostalima. Takođe, vrednovanje prema kvalitetu koje predviđa zakon, plašilo je zaposlene da će njihov rad ocenjivati samo direktor. Ministar kaže da će to raditi tim ljudi, da postoji samovrednovanje.
Upitan da li je moralo da se čeka kraj avgusta da se o statusu prosvetara razgovara, jer će đaci da trpe zbog najavljenog štrajka jednog sindikata 1. septembra, ministar je rekao da neće biti štete za učenike, jer se prvog dana priča o letovanju, a ozbiljno počeće da rade 4. septembra.  Šarčević je naglasio da ozbiljna racionalizacija u prosveti nije rađena godinama, da će sada uz otpremnine iz sistema otići 1.200 ljudi, da 900 ima više od 65 godina i imaju uslov za penziju, da ima tehnoloških viškova koji ne rade, primaju platu i ne žele da prihvate posao. “Imamo sada u rezervi 2.500 radnih mesta. Imamo amortizer da ovo uradimo čestito. Mislim da su svi izjavili da vide neki plan”, naglasio je ministar.

Brnabić: Plate u prosveti  stižu na nivo pre kresanja plata!

Prosveta će od 2018. prvi put imati stanje koje je bolje nego što je bilo pre smanjivanja plate od 10 odsto, poručila je u sredu predsednica Vlade Ana Brnabić tokom prezentacije projekta eProsveta i esDnevnika. Ona je navela da je u poslednje dve godine prosveta vraćena na svoj raniji nivo i poručila da su digitalizacija i bolje obrazovanje dva osnovna priroteta Vlade, te da bez toga nema Srbije 21. veka niti razvoja kakav nama treba. Prethodna vlada je, kaže ostavila fiskalnu konsolidaciju i dobar budžet, pa sadašnja vlada ima priliku da se ne bavi teškim ekonomskim merama, već mora samo da ih održi, a moze da se posveti tome da gradi rast. – Toga nema bez obrazovanja. Zbog toga je ovaj program uspostavljen – rekla je Brnabić.

Mirović: Cilj nam je da obnovimo većinu škola, vrtića i domove učenika

Pokrajinska vlada izdvojila je novih 253 miliona dinara za obnovu i rekonstrukciju 76 predškolskih ustanova, škola i domova učenika na teritoriji Vojvodine. Tim povodom juče su potpisani i novi ugovori, a potpisivanju su prisustvovali predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš. Mirović je medijima izjavio da su ove godine po prvi put izdvojena ovako značajna sredstva za objekte obrazovnih ustanova na teritoriji Vojvodine. „Za nas je ovo jedan od najvažnijih zadataka, jer želimo da podržimo one ustanove u kojima borave, uče i vaspitavaju se naša deca“, istakao je predsednik Pokrajinske vlade i naglasio da je reč o objektima u koje se decenijama nije ozbiljnije ulagalo. „Cilj je da na kraju našeg mandata, a to je deo našeg programa, obnovimo većinu škola, vrtića i domova učenika. U tome nam pomaže i Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima sa kojom imamo potpunu koordinaciju u tom poslu,“ rekao je Mirović.
On je pohvalio ažurnost resornog Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, koji je u kratkom roku uspeo da pripremi ove ustanove da urade projekte i konkurišu za sredstva iz pokrajinskog budžeta. Kako je Mirović najavio, sledeće godine biće izdvojena još značajnija sredstva za ovu namenu. On je istakao da je ova aktivnost jedna od onih, koja će obeležiti mandat sadašnje Pokrajinske vlade.

Njilaš: Uspešno realizovan konkurs za dodelu sredstava ustanovama obrazovanja u Pokrajini

Resorni sekretar Vlade Vovodine Mihalj Njilaš je podsetio da je u maju, najpre uspešno realizovan konkurs za dodelu sredstava za izradu projektno-tehničke dokumentacije, kada je i usmereno nešto više od 48 miliona dinara za tu svrhu. „Već smo tada najavili da ćemo nastaviti dalje sa finansiranjem izvođenja radova na popravci, saniranju zgrada škola, vrtića, domova učenika. I nakon rebalansa budžeta u junu, uspeli smo da obezbedimo 253 miliona za ovu namenu“ rekao je Njilaš i naveo da je današnje potpisivanje 80 ugovora sa predstavnicima 12 predškolskih ustanova, 38 osnovnih, 20 srednjih škola i šest domova učenika. Ova sredstva, prema njegovim rečima, biće uložena u ustanove koje se nalaze na teritoriji čak 36 lokalnih samouprava, od ukupno 45 koliko ih ima u Vojvodini, a poboljšanje uslova osetiće 28.506 dece.

Štrajk ostaje, nema konkretne ponude

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković izjavila je u sredu  da je dobro što je došlo do sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, ali da nisu dobili konkretnu ponudu i da najavljeni štrajk za 1. septembar ostaje. Kako je rekla Brnabić je najavila da će ih pozvati ponovo da ih direktno informiše o tome koliko su moguća povećanja plata. Janković je rekla da je tokom sastanka rečeno da država i dalje želi da podrži obrazovanje, ali i da je situacija sa platama u obrazovanju katastrofalna, jer su prosvetari 17 odsto ispod republičkog proseka.
Ističe, da će Unija sindikata održati za 1. septembar najavljeno skraćenje časova na 30 minuta u svim školama članicama, da će u svim većim gradovima napraviti protest i pokušati da objasne šta se tačno dešava.

Đaci ipak neće biti uniformisani od 1. septembra

Školske uniforme ni ove godine neće zaživeti u Beogradu. Od 11 škola koje smo nasumično odabrali i kontaktirali, u njih četiri su se izjasnili za uniformisanje, ali ni u jednoj đaci 1. septembra neće doći jednoobrazno obučeni! Razlozi za to su razni – od renoviranja škola, novog nastavnog programa za petake, nedoumica oko finansiranja, činjenice da nisu dobili nikakav zvanični dopis Ministarstva prosvete… Ipak, direktori ovih škola saglasni su u tome da će se, ukoliko odluka o nošenju uniformi bude obavezna, pridržavati pravila. – Naša škola izjasnila se za uniforme, ali nismo uspeli da to realizujemo. Moramo da vidimo i ko će ih šiti, jer ako ćemo to raditi želimo da bude kvalitetno – kaže direktor OŠ „Svetozar Miletić” Miroljub Mosurović. Nije poznato koliko će školama trebati da se dogovore oko kroja i plaćanja, pa nije isključeno da đaci ove godine uopšte neće ni videti uniforme. – Đaci ovog puta ipak neće krenuti u uniformama, jer imamo mnogo drugih stvari kojima treba da se pozabavimo. Većina roditelja je prihvatila uniforme. Ipak, nećemo žuriti, ali ni bežati od odluke – kaže Nebojša Novović, direktor OŠ „Vlada Aksentijević”.
Dobra volja je i u osnovnim školama na Vračaru. U jednoj od njih su već vođeni razgovori o dizajniranju uniformi, u koje će biti uključeni i roditelji i deca. Međutim, kako nam je rečeno, ni u jednoj od sedam obrazovnih ustanova na teritoriji ove opštine neće se krenuti od 1. septembra u uniformama. – Još nismo osmislili kako ćemo je realizovati. Čak su i đaci sami rekli da ako već moraju da nose unifome, onda će ih oni i dizajnirati po želji. Lepo bi bilo da svaka škola bude posebna po nekoj svojoj boji ili ima svoje obeležje – rekli su iz jedne od škole na Vračaru.
Jedina škola u kojoj su nam rekli da će se postarati da odluka zaživi već tokom ove školske godine jeste OŠ „Nikola Tesla” u Vinči. – Naši đaci neće krenuti 1. septembra u uniformama, ali ćemo se potruditi da u toku prvog polugodišta budu opremljenja sva četiri mlađa razreda – rekao je direktor Dragoljub Gačić.

Đačke uniforme: Prsluci, pa da se nasleđuju

Glavni razlog za odbacivanje uniformi je – finansijski. – Mi smo velika škola sa mnogo đaka i zbog toga bi roditelji morali sami da nabave uniforme za svoju decu. Opet, ukoliko to budu prsluci mogu da se naslede, kao i knjige – kaže Aleksandra Brajović, direktorka OŠ „Dragan Lukić” u Novom Beogradu.

Stres zbog povratka u školske klupe

Za tačno nedelju dana, đaci će ponovo sesti u školske klupe. I dok se mališani još uvek bezbrižno igraju i ne razmišljaju o školi, mnoge roditelje lagano hvata briga kako će decu prebaciti u “školski režim rada”. Tipične brige roditelja, protežu se od jutarnjeg buđenja, do ponovnog obavljanja školskih obaveza, kao i promena svakodnevne rutine. Najbolji način da se stres zbog povratka u školske klupe umanji, jesu dobra priprema i postepeno prilagođavanje. Verujem da je roditeljima dosta raspusta i da su postali nestrpljivi da decu vrate obavezama i disciplini, kaže psiholog Suzana Vemić. Ona ističe da se deca postepeno uvode u školski ritam, da krenu ranije na spavanje i da ranije ustanu. “Važno je i uključiti decu u kupovinu školskog pribora, da deca sama kažu šta im treba i koliko od pribora za pojedine predmete”, navodi ona. Suzana Vemić je istakla značaj perioda pred polazak u školu za osamostaljivanje dece i rekla da bi bilo važno prošetati se sa detetom do školskog dvorišta, pustiti ga da samo pronađe put do škole.
“Najvažnije je da roditelji ne plaše decu polaskom u školu zato što smo tome skloni”, zaključuje ona. https://www.youtube.com/watch?v=Rb6_EMSl_EE

Novo ruho osnovne škole u Bečeju

Osnovna škola “Zdravko Gložanski” u Bečeju rekonstruisana je od krova do poda, pa će đake od prvog septembra dočekati u potpuno novom sjaju. Rekonstrukcija na školi “Zdravko Gložanski” otpočela je u junu, a do početka školske godine, svi radovi će biti završeni. U proteklih 30 godina, na zgradi su obavljane sitne popravke, ali do sada nije bilo mogućnosti da se odrade krupnije stvari. Radovi su koštali nešto više od 30 miliona dinara, od čega je 13 miliona obezbedilo Ministarstvo privrede, a 18 miliona dinara Opština Bečej. Međutim, potpuno obnovjeni objekti ove godine imaće manje prvaka nego ranije. Ove godine u Bečeju, u prvi razred upisuje se 260 đaka, što je za 130 manje nego lane. Prema statistici, broj dece u školama neće se znatno povećavati naredne četiri godine.
  1. Sad: Nove učionice u OŠ “Ivo Lola Ribar”

Gradonačеlnik Novog Sada Miloš Vučеvić obišao jе juče radovе na nadogradnji OŠ ”Ivo Lola Ribar” koji sе obavljaju u okviru Protokola o saradnji Grada Novog Sada, Ministarstva prosvеtе, naukе i tеhnološkog razvoja i “JUP Istraživanjе i razvoj” d.o.o. Bеograd, a na rеalizaciji Programa modеrnizacijе škola. Nadogradnjom objеkta škola ćе dobiti šеst učionica i jеdnu prostoriju za bibliotеku. “Prеd počеtak novе školskе godinе žеlеo sam da vidim kakvo jе stanjе u školi za koju jе, zahvaljujući podršci Rеpublikе Srbijе, obеzbеđеna invеsticija od 53,5 miliona dinara. Najvažnijе jе da sе na najbolji način organizujе nastava, a dobili smo uvеravanja od dirеktora da jе svе u skladu sa pravilima, i da sе posеbno vodi računa o bеzbеdnosti. Takođе, izvođač radova jе obеćao da ćе uložiti maksimalnе naporе da radovi što prе budu gotovi. Žеlimo da što prе imamo bolju i lеpšu OŠ ”Ivo Lola Ribar”, ali nеćеmo tu stati, i Gradska uprava za obrazovanjе priprеmila jе plan i prеdlog ozbiljnih invеsticionih aktivnosti u narеdnе dvе godinе”, rеkao jе Vučеvić.

200 škola dobija “E dnevnik”

Od 1. septembra u 200 škola u Srbiji umesto dnevnika nastavnici će u učionice ići sa laptopovima ili tabletima u koje će evidentirati ocene, izostanke, pohvale. To će omogućiti roditeljima da uz odgovarajuću lozinku u svakom trenutku mogu da pristupe dnevniku i vide ocene i izostanke za svoje dete. “E dnevnik” je pilot projekat Ministarstva prosvete koji će krenuti u 200 škola, a kada se steknu uslovi biće uveden u svih 1.800 škola u Srbiji. To je samo jedan od pet servisa u okviru projekta E prosveta. Kasnije je planirano da se uvodi “E lektira”, “virtuelni muzeji”, informacioni sistem za analitiku učenja, nacionalna platforma za izradu, distribuciju i korišćenje odobrenih digitalnih, obrazovnih sadržaja.

“E dnevnik”  jednostavan i pouzdan način vode evidencije

Rukovodilac projekta “E prosveta” Bojan Radić kaže da će servis “E dnevnik” omogućiti nastavnicima, razrednim starešinama i direktorima škola da na brz, jednostavan i pouzdan način vode evidenciju o učenicima. “Kako bi se obezbedila veća objektivnost u ocenjivanju nastavnici mogu da vide samo ocene iz svog, ali ne i iz drugih predmeta”, rekao je Radić novinarima na predstavljanju projekta.
Sve ocene učenika mogu da vide direktor škole i razredni starešina, a roditelji mogu u svakom trenutku da pristupe podacima iz dnevnika, samo za svoje dete. Radić kaže da će roditelji morati da pričekaju malo da se sistem uhoda pa će tek onda dobiti lozinke preko kojih će moći da pristupe podacima iz dnevnika za svoje dete.  “Psiholozi su nam tražili da roditelji mogu da vide ocene sa dva dana zakašnjenja, kako bi se dala mogućnost učenicima da sami saopšte roditeljima koju su ocenu dobili i objasne zašto je tako. Prihvatili smo njihov zahtev”, pojašnjava Radić. Usvojen je i predlog psihologa da se o deci u “E dnevnik” beleže i pohvale, što do sada nije bio slučaj.
Takođe, direktori će u svakom trenutku moći da vide kako je rangirana njihova škola u odnosu na druge, a kriterijumi u rangiranju biće ocene, broj izostanaka i dostignuća na takmičenju. Ukoliko se desi da nastavnik pogreši ocenu, mora da prosledi zahtev za izmenu ocene direktoru koji to obavlja.

“E dnevnik” najviši nivo zaštite podataka

U narednoj fazi, pojašnjava Radić, ideja je da se roditeljima šalju i SMS poruke o izostancima dece sa časa.  Radić kaže da “E dnevnik” ima najviši nivo zaštite podataka, koji se čuvaju na serveru u Srbiji, a obezbeđeni su dvadesetčetvoročasovni fizički nadzor sistema, korisnička podrška i sistem obuka i pomoći korisnicima.
Svaka škola može da pristupi samo svojim podacima, a ostali nivoi – školska uprava, Ministarstvo imaju samo brojčane, statističke podatke koje im škole inače šalju.  Osnovne škole obuhvaćene pilot projektom vodiće samo elektronski dnevnik, dok će srednje škole u projektu voditi duplu evidenciju, zbog zakonske regulative. Sa projektom se u Srbiji krenulo ambiciozno dok su komšije Hrvati bili mnogo oprezniji pa su prve godine u projekat uključili samo tri škole , druge godine 29 škola. Naravno, imali su na raspolaganju mnogo više novca od Srbije koja projekat finansira iz donacija.

Deca iz Hrvatske kod Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u četvrtak  grupu dece iz Rijeke, Kostajnice i Zadarskog zaleđa, polaznike letnje škole “Sveti Sava”, koji se u Beogradu druže, ali i uče o srpskom jeziku, književnosti i kulturi. U razgovoru sa decom, predsednika je posebno obradovalo kada je čuo da sva deca umeju da pišu ćirilicom, a zanimali su ga i dečji utisci o Beogradu, koje su znamenitosti obišli tokom, šta im se najviše svidelo i kako su doživeli glavni grad Srbije. Predsednik je rekao deci da će, sledeći put kada budu došli, biti otvoren i Muzej savremene umetnosti, kao i naredne godine Narodni muzej, a kada je čuo da se deca vraćaju večeras, predložio je da ostanu još jedan dan, kako bi mogli da večeras gledaju utakmicu Crvena Zvezda – Krasnodar, što je prihvaćeno sa oduševljenjem.
Deci, koja su u Beogradu obišla Muzej Nikole Tesle, muzej Ive Andrića, Beli dvor, Stari dvor, Kalemegdan,Hram Svetog Save, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković pokazao je i proveo ih kroz zgradu na Andrićevom vencu. Videla su kancelariju i kabinet, radno mesto predsednika, slikali se unutra, videli gornju terasu, spomenik caru Nikolaju, biblioteku…
Trinaestoro dece iz Kostajnice, Rijeke i Zadarskog zaleđa gosti su glavnog grada i polaznici letnje škole “Sveti Sava”, gde uče o srpskom jeziku, književnosti i kulturi, obilaze razne spomenike, istorijska mesta, muzeje.

Teroristički napad u Barseloni otkazuje ekskurzije srpskih đaka

Višednevne đačke ekskurzije koje se godinama organizuju duž južne Evrope mogle bi biti otkazane ili zamenjene novim destinacijama nakon terorističkog napada koji se pre pet dana odigrao u Barseloni. Naime, nakon dopisa koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj prosledilo svojim srednjim školama da se ekskurzije koje su planirane da se održe u Španiji otkažu, i prosvetari u Srbiji razmišljaju o ovom potezu. Iako priča o ekskurzijama zvanično nije ni pokrenuta, jer sastanak sa roditeljima mora tek da se održi, velika je verovatnioća da se ekskurzije neće tradicionalno organizovati u Španiji i Italiji kao poslednjih nekoliko godina. Španski Ljoret de Mar, koji je od Barselone udaljen samo 80 kilometara, oduvek je bio na vrhu omiljenih destinacija za učenike srednjih i osnovnih škola, pa će upravo ova lokacija biti izbrisana iz plana putovanja.
Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola kaže da je i roditeljima i nastavnicima najbitnija bezbednost učenika i da neće dozvoliti da deca idu na mesta koja su visokorizična. – O ekskurzijama će roditelji srednjoškolaca i profesori razgovarati tek u prvoj nedelji septembra, kada će se održati roditeljski sastanak. Tu će profesori izneti ponude škole za mesta na kojima će se ekskurzije održati, a roditelji će izabrati ono što misle da je za njihovu decu najbolje, ali i što je za njih isplativo. Iskreno se nadam, a donekle sam i siguran, da se ekskurzija u Španiji neće održati, jer je roditelji neće izglasati. Isto mislim i za Italiju, jer je Pariz skoro bio na meti terorista. Ipak, koje će destinacije biti još predložene ne znam, to ćemo tek saznati. Do oktobra će se sve dogovoriti – rekao je Antić za „Blic“.

Srbija na Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu

U sredu 23. avgusta je u Pekingu počeo Međunarodni sajam knjiga na kome u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Srbija ima svoj štand. Na međunarodnom forumu pod nazivom “Kais i put: međunarodna saradnja” govorio je sinolog, direktor Instituta Konfucije u Srbiji i član srpske delegacije na ovogodišnjem Sajmu, prof. dr Radosav Pušić. Njegova prezentacija bila je posvećena istoriji i razvoju prevođenja dela iz istorije, filozofije i književnosti između Srbije i Kine. Na forumu su učestvovala još tri člana srpske delegacije – Sanja Milić, Xsaolei Jin i Jasmina Ninkov, saopštila je Biblioteka grada Beograda koja je osmislila i realizuje programski nastup Srbije na Sajmu u Pekingu.
Prezentacije na forumu imali su i predstavnici Kine, zatim Međunarodnog udruženja izdavača, izdavačkih asocijacija Egipta, Irana, Mađarske, Češke, Južne Afrike, predstavnici velikih izdavačkih kompanija poput “Elseviera” i drugi. Na srpskom štandu izložene su knjige domaćih autora prevedene na kineski jezik, odabrani naslovi iz aktuelne pesničke i prozne produkcije, kapitalna monografska izdanja i teorijska literatura. Programski nastup Srbije na pekinškom sajmu, pod naslovom “Dijalozi”, posvećen je jubilejima – 250. godišnjici od rođenja Filipa Višnjića i 125. godišnjici od rođenja Ive Andrića. O vezama između usmene književnosti, velikih romana 20. veka i savremenog književnog stvaralaštva, kao i o statusu poezije, eseja i putopisa u srpskoj književnosti u Pekingu će govoriti pisci Vladan Matijević, Vladimir Pištalo i Pušić. Katalogom “Srbija čita/Čitaj Srbiju” na kineskom i na srpskom jeziku prevodiocima i izdavačima preporučeno je 15 knjiga svih žanrova koje su u poslednje dve godine dobile najuglednije nagrade u Srbiji.

Vremeplov: Johan Gotfrid fon Herder

Na današnji dan 25. avgusta1744. rođen je nemački pisac, filozof i protestantski teolog Johan Gotfrid fon Herder. Svojim delom uticao je na nemački romantizam, posebno na mladog Getea i književni pokret “Šturm und drang”. U zbirku “Glasovi naroda u pesmama” uvrstio je i četiri srpske narodne pesme, među kojima je “Hasanaginica” u Geteovom prevodu.

Vremeplov: Faradej

Na današnji dan 1867.  godine umro je Majkl Faradej, engleski hemičar i fizičar (Njuington, 22. 09. 1791 – Hempton Kort, 25. 08. 1867)

Vremeplov: Vuk Vrčević

Na današnji dan 1882. umro je i Vuk Vrčević, sakupljač narodnih umotvorina (Risan, 26. 02. 1811 – Dubrovnik, 25. 08. 1882).

Vremeplov: Niče

Nemački filozof Fridrih Vilhelm Niče umro je na današnji dan 1900.  (Reken, 15. 10. 1844 – Vajmar, 25. 08. 1900)

Nesreća kod Vranja, poginuo dečak 

Jedan 14-ogodišnji dečak je poginuo, a dvojica njegovih vršnjaka su povređena u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sredu kasno  uveče u Vranju, javio je RTS. Nesreća se dogodila oko tri sata posle ponoći, a u “audiju 80” na licu mesta je poginuo 14-ogodišnji dečak iz Vranja. Vozilom je upravljao njegov vršnjak. Do nesreće je došlo kada je “audi 80” vranjskih tablica, koji se kretao iz pravca Vlasa prema Vranju, iz za sada nepoznatih razloga, skrenuo na levu stranu kolovoza, udario u betonski stub, a zatim u ogradu, i prevrnuo se na bok. Vozač “audija” i još jedan putnik, takođe četrnaestogodišnjaci, zadobili su teške telesne povrede.

Niš: Uskoro prijave roditeljima zbog nevakcinisanja dece

Roditelji u Nišu čija deca nisu primila vakcine mogu tokom septembra da očekuju pozive od sudije za prekršaje i izricanje novčanih kazni. Predsednice Prekršajnog suda u Nišu Vera Cvjetković je agenciji Beta kazala da Dom zdravlja Niš do septembra treba da dostavi sanitarnoj inspekciji spiskove roditelja koji su odbili vakcinaciju kako bi inspektori podneli prijave. Dodala je da je to dogovoreno na nedavno održanom sastanku predstavnika Doma zdravlja, Instituta za javno zdravlje sanitarne i zdravstvene inspekcije. Navela je da prema važećim propisima lekari najpre upozoravaju roditelje, a potom ih, ukoliko i dalje ne sarađuju, prijavljuju sanitarnoj inspekciji koja podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.  Prema njenim rečima, Prekršajni sud u Nišu ove godine nije imao zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu svoje mališane bez opravdanog zdravstvenog razloga. Cvjetković je podsetila da visina kazne za nevakcinisanje iznosi između 30.000 i 150.000 dinara.
Pedijatar niškog Doma zdravlja Predrag Miljković izjavio je da se u prvih šest meseci ove godine ukupan obuhvat dece po različitim tipovima vakcina u Nišu kreće od 40 do 70 odsto, izuzev obuhvata MMR vakcinom u drugoj godini života koji iznosi oko 28 odsto.  Prema Miljkovićevim rečima, u odnosu na isti period prošle godine, rezultati su bolji skoro po svim tipovima vakcina.  “Prošle godine u istom periodu ukupno je dato 13.180 doza, a ove godine 15.930 doza vakcina, što je ukupno povećanje od 20,8 odsto”, istakao je Miljković.
On je rekao da u januaru ove godine uvedena praksa mesečnih analiza obuhvata dece obaveznim vakcinama na nivou Doma zdravlja Niš, a na nedavnom sastanku predstavnika Doma zdravlja, Instituta za javno zdravlje, sanitarne i zdravstvene inspekcije donete su mere za poboljšanje rezultata vakcinacije.  Prema njegovim rečima, analiza rada svakog pojedinačnog pedijatra u Domu zdravlja pokazuje da sa porastom broja pregleda u toku dana, pada procenat izvršenja obaveznih imunizacija.
“Predloženo je, između ostalog, da se pedijatrima omogući više vremena za preventivni rad, u okviru kojeg spada i imunizacija i da se broj pregleda u toku dana definiše na optimalan broj”, rekao je Miljković i dodao da važeći pravilnik definiše da pedijatri imaju 30 pregleda dnevno, ali da se prosečan broj pregleda izabranih pedijatara u niškom Domu zdravlja kreće od 31 do 55. Miljković je dodao da analize govore i da je obuhvat dece obaveznom vakcinacijom u celoj Srbiji opao kada je promenjena organizacija rada i kada su poslovi vakcinacije umesto posebnim službama povereni izabranim pedijatrima.

By admin

Leave a Reply