Vesti – 08.09.2017.

Srećna slava: NSPRV sutra obeležava prosvetarsku slavu i početak nove školske godine

Naš  Sindikat je, jedini u Srbiji,  obnovio esnafsku slavu Kraljevskog udruženja srpskih učitelja a koju su, uostalom, proslavljali učitelji u modernoj Srbiji. Proslava će i ove godine biti održana u subotu uveče u navečerje Sabora srpskih svetitelja i učitelja, uz kumove slave i brojne goste iz javnog i društvenog života. I ovom prilikom podsećamo da je od ustanovljenja ove slave, pa do Prvog svetskog rata, Kraljevsko udruženje srpskih učitelja svoju slavu proslavljalo upravo ovog dana, između ostalog i iz razloga što je jedan deo ove proslave bio posvećen liturgiji na kojoj je služen poseban moleban za đake i njihove nastavnike, kao i zaupokojena liturgija za učitelje koji su preminuli u prethodnom periodu. Tako su se srpski učitelji sećali svih svojih prethodnika, ali i poželeli sve dobro đacima i njihovim nastavnicima na početku još jedne, nove školske godine. Kasnije, i Srbija je prešla na reformisani (tzv. Gregorijanski  kalendar), pa je ova pomalo padala u zaborav sve do momenta kada su  je nastavnici i sindikalci iz NSPRV ponovo ustanovili i otkada je redovno obeležavaju.
Osvećenje kolača biće organizovano u subotu uveče u Somboru u maloj sali Stare gradske kuće sa početkom u 18.30 časova, uz prisustvo rukovodstva Sindikata, predsednika sindikalnih organizacija iz Zapadnobačkog i Severnobačkog okruga, Vojvodine i Republike, predstavnika Ministarstva prosvete, lokalne samouprave i sredstava informisanja.
I ovom prilikom, svim kolegama i zaposlenima u delatnosti obrazovanja želimo da im naredna školska godina bude uspešna i da se i u svojim školama sete i na prigodan način obeleže učiteljski Velikdan, esnafsku slavu Sabor srpskih svetitelja i učitelja, jer ko slavu slavi, onome i pomaže. Kum ovogodišnje slave je profesor Nikola Anđelković sa suprugom.

Veće plate, videćemo koliko!

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je  u sredu u Nišu da Srbija ima dobre ekonomske pokazatelje, uprkos problemima u poljoprivredi i hidroenergetici zbog suše i da će javni dug biti smanjen na 62 odsto BDP-a do kraja godine. Brnabić je potvrdila da će svakako biti povećanja plata i penzija, navodeći da je, ipak, u ovom trenutku rano govoriti o procentima. “Mi smo rekli da će privredni rast biti najverovatnije manje od tri odsto, kolika je bila projekcija i to pre svega, nažalost, zbog vremenskih prilika- izuzetno teške zime, zbog koje je trpela proizvodnja struje, pre svega u termosektoru, ali i zbog suše koja je pogodila poljoprivredu i proizvodnju struje u hidrosektoru, ali svi ostali pokazatelji su jako dobro”, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara. https://www.youtube.com/watch?v=AqkWzOx7DhQ

Sosa: Povećanje plata u okviru budžeta za 2018. godinu

Šef Kancelarije MMF-a u Beogradu Sebastijan Sosa je procenio da će biti prostora za povećanje plata i penzija, ali nije mogao da prognozira za koliko procenata. “Povećanje plata u javnom sektoru i penzija koje je najavila Vlada Srbije biće razmatrano u okviru predstojećih razgovora o budžetu za 2018. godinu između tehničke misije Međunarodnog monetarnog fonda i srpskih zvaničnika”, rekao je Sosa, u odgovoru na novinarsko pitanje. “Mislimo da će postojati fiskalni prostor za povećanje plata i penzija, ali u ovom trenutku ne znamo koliki će on biti”, rekao je Sosa.
On je istakao da je neophodno da se dobro odmere svi činioci kako ne bi došlo poremećaja fiskalne ravnoteže. “Razmotrićemo prostor za ovakvu vrstu povećanja, koje treba da bude konzistentno sa parametrima predviđenim u stendbaj aranžmanu”, rekao je Sosa. Dodao je takođe da će i jednokratna isplata penzionerima od 6. 000 dinara koje je juče najavio ministar finansija Dušan Vujović biti predmet razmatranja u nastupajućim razgovorima MMF-a i predstavnika Srbije.

Javni sektor: Za isti posao jednaka plata

Zakon o zaposlenima u javnim službama trebalo bi da bude usvojen do kraja septembra i biće usklađen sa Katalogom radnih mesta u javnom sektoru koji stupa na snagu od iduće godine, a pored ostalog, treba da obezbede da isti poslovi budu jednako plaćeni, pišu beogradski mediji. Od oko 2 000 trenutno postojećih poslova i nekoliko hiljada različitih radnih mesta u javnim službama katalogom će taj broj radnih mesta biti smanjen na 870, pišu “Večernje novosti”. Katalog, koji će stupiti na snagu 1. januara 2018. godine, značajno će smanjiti prostor za zloupotrebe koji je u prethodnom periodu dozvoljavao da se za iste poslove plate razlikuju u znatnom iznosu. “Ovo je ogroman korak načinjen u pravcu reforme javne uprave, jer jedino sistemom koji svojim funkcionisanjem obezbeđuje pravednost, transparentnost i organizacionu i finansijsku upravljivost možemo doprineti boljem kvalitetu usluga prema građanima”, kaže za “Novosti” ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić dodajući da su u pitanju bolje zdravstvene, obrazovne, socijalne, kulturne i druge usluge. Svrha kataloga radnih mesta je da se popišu i grupišu svi poslovi u javnom sektoru čime se omogućava buduće objektivno i uniformno vrednovanje radnih mesta. “Popis i klasifikacija radnih mesta je osnov za reformu platnog sistema kojoj je cilj uspostavljanje pravednog, transparentnog i upravljivog sistema”, kažu u ministarstvu. Istovremeno katalog i dosledna primena u praksi smanjiće disproporciju ,odnosno ukinuće nepravedne odnose između plata za iste poslove u različitim sektorima.

Raspon plata biće 1:8

Prema Zakonu o zaposlenima u javnim službama, koji je i zahtev MMF-a i Svetske banke, raspon plata u javnom sektoru ubuduće će biti 1:8, a sada je raspon oko 1:5, navodi “Politika”.

Za odlazak u penziju tri zarade

Zakon, o kome se privodi kraju javna rasprava, predviđa i druge značajne novine, tako da će otpremnina za odlazak u penziju biti tri zarade, i to postaje zakonska kategorija. Zaposleni će moći da bira šta je za njega najpovoljnije: tri prosečne zarade u Republici, tri prosečne zarade zaposlenog ili tri prosečne zarade u ustanovi. Sada je po Zakonu o radu otpremnina najmanje dve prosečne zarade, a kolektivnim ugovorima (KU) može da se utvrdi i više, pa prema važećim KU imaju pravo na tri zarade. Takođe, ovaj propis predviđa da konkurs za zaposlenje na neodređeno radno vreme bude obavezan za sve one koji sada ne rade u javnoj službi.

Bez konkursa iz jedne u drugu javnu službu

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave objašnjavaju da to znaci da samo oni koji su sada “u sistemu” mogu da se premeštaju od jedne do druge javne službe bez konkursa. “Na ovaj način stvaraju se uslovi da oni najbolji koji konkurišu i dobiju posao. Konkursna komisija odlučuje ko je najbolji kandidat i njega direktor mora da primi. Ubuduće neće biti diskrecionog prava direktora da bira kandidate”, kažu u resornom ministarstvu, navodi “Politika”. Takođe, sistematizacija mora da bude usklađena sa Katalogom radnih mesta.
Uvodi se vrednovanje rada zaposlenih u javnim službama, a pravi se i razlika između lakših i težih povreda radnih obaveza.

Nove osnove za uvećanje plate

Predviđeno je i uvođenje novih osnova za uvećanje plate, mogućnost preuzimanja zaposlenih između javnih službi, kao i ograničavanje trajanje statusa v.d. direktora. Pored ostalog, poslodavac će ubuduće morati da traži mišljenje sindikata u vezi sa sistematizacijom radnih mesta, a u sistematizaciji će moći da bude najviše petina rukovodećih radnih mesta, zajedno sa direktorom. Rad zaposlenih kod države će se ocenjivati, a za dodatno opterećenje na radu predviđeno je dodatno plaćanje.

UNS: Jpš danas prijemni ispiti

U okviru septembarskog upisnog roka na Univerzitetu u Novom Sadu juče i danas  603 prijavljena svršena srednjoškolca polagažu prijemne ispite za neko od 624 budžetska i 2077 samofinsirajućih mesta.

“Stvaramo znanje”: Šarčević u Horgošu

Osnovnoj školi “Karas Karolina” kompanija Telekom Srbija uručila je u sredu 6. septembra računarsku i prateću opremu za informatički kabinet, čime je započela realizacija projekta “Stvaramo znanje” koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. OŠ “Karas Karolina” jedna je od 20 škola kojima je dodeljena donacija Telekoma Srbija povodom obeležavanja 20 godina kompanije, a prvi čovek Telekoma Predrag Ćulibrk podsetio je da veliku pažnju poklanjaju obrazovanju, kao jednom od najbitnijih aspekata društva u kome posluje. “Time našim mladim naraštajima pružamo podršku i obezbeđujemo kvalitetnije uslove nastavnicima da na što inovativniji i kreativniji način prenesu znanje, a učenicima da lakše uče i ostvaruju izvanredne rezultate”, rekao je Ćulibrk.
Ministar prosvete Mladen Šarčević podsetio je da od ove godine petaci imaju priliku da informatiku i računarstvo uče kao obavezan predmet. “Sledeće godine isto ćemo uraditi i sa šestim razredom i tako sukcesivno. Istovremeno, daćemo više prostora odeljenjima za nadarene u gimnazijama, povećavati kvote na fakultetima, obavljati prekvalifikaciju”, naveo je Šarčević. Sve to, dodao je, ima za cilj da se kod učenika razviju digitalne veštine kako bi se povećanjem broja IT stručnjaka uhvatio korak sa četvrtom tehnološkom revolucijom. “Da bi i učenici šestog, sedmog i osmog razreda imali priliku da unaprede informatička znanja pripremamo besplatne kurseve onlajn obuke, koja će im pomoći da spremniji dođu do srednje škole”, rekao je Šarčević, a navodi se u saopštenju. Školu “Karas Karolina” građani su odabrali tokom internet glasanja u kojem je učestvovalo 40 osnovnih škola koje je predložilo Ministarstvo prosvete.
Direktor škole “Karas Karolina” Valentin Sekeres zahvalio je Telekomu i Ministarstvu, a posebno građanima koji su glasanjem odlučili da se baš toj školi dodeli vredna donacija.

Novi Sad: Poslednja šansa za školovanje

Zahvaljujući saradnji Centra za socijalni rad i Škole za osnovno i srednje obrazovanje Milan Petrović, u Svratištu za decu ulice, po prvi put od septembra, otvoreno je odeljenje za učenike kojima je to poslednja šansa za školovanje. 12 učenika, koji do sada nisu uspeli da završe osnovnu školu imaće priliku da u okviru novog programa fukcionalnog obrazovanja odraslih dodju do te diplome. Pet nastavnika će u periodu od tri godine tom odeljenju držati časove, a u Svratištu kažu da postoji prostor i za nove đake. Časovi traju 30 minuta, a program je prilagođen nivou znanja i sposobnosti učenika, stoga nisu u obavezi da pohađaju sve predmete. https://www.youtube.com/watch?v=xYPZ-zndy9s

Za popravku subotičke osmoletke 48 miliona dinara

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je u sredu  Osnovnu školu “Sonja Marinković” u Subotici i precizirao da je u rekonstrukciju škole država do sada uložila 48 miliona dinara. “Veoma sam zadovoljan načinom na koji lokalna samouprava brine o obrazovno vaspitnim ustanovama, ali i načinom funkcionisanja škole koju smo posetili”, rekao je Šarčević. Ministar je dodao i da ga raduje činjenica da su rukovodstvo i zaposleni u školi zainteresovani za unapređenje nastave. “To pokazuje činjenica da se u školi realizuje nekoliko projekata, a jedan od njih je sa kompanijom Univereksport o učenju i stvaranju kompetencija u oblasti preduzetništva, u kojem se ukupno nalazi 40 škola”, istakao je Šarčević.
Sa ministrom školu je posetio i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban koji je zahvalio Vladi Republike Srbije i Pokrajinskoj vladi Vojvodine što su samo u toku ove godine uložili više stotina miliona dinara u škole. “Zahvalan sam što smo u prilici da učenicima obezbedimo bolje uslove, ali i nastavnicima, jer će na taj način biti u mogućnosti da podignu lestvicu znanja”, rekao je Laban.
Tokom posete Subotici ministar je obišao i radove na izgradnji studentskog odmarališta na Paliću.
  1. Pazova: Za renoviranje fiskulturne sale tri miliona dinara

U mnogim školama u Srbiji su veoma loši uslovi za održavanje časova fizičkog vaspitanja, jer ne postoje adekvatne sale, ili su postojeće u lošem stanju. U opštini Stara Pazova je drugačija slika. Sve škole imaju fiskulturnu salu, a lokalna samouprava stalno ulaže u njihovo renoviranje, održavanje i opremanje. Mnoge od tih sala koriste i brojni sportski klubovi i u njima se igraju i utakmice najviših rangova takmičenja. Jedna od najbolje opremljenih sportskih sala je u Osnovnoj školi “Rastko Nemanjić – Sveti Sava” u Novoj Pazovi, koja je uoči početka nove školske godine renovirana, za šta je opština Stara Pazova izdvojila oko tri miliona dinara. https://www.youtube.com/watch?v=rZCj34uS7fY

Novosadski festival knjige od 8. do 10. septembra

Novosadski festival knjige – NOFEK biće održan od 8. do 10. septembra 2017. godine na platou SPC Vojvodina (SPENS).  Festival predstavlja trodnevnu, nekomercijalnu manifestaciju koja ima cilj da kulturu, pre svega književnost približi mladima. Aktivnosti poput “Poetskog maratona”, “Polemičke predstave”, “S piscem na ti” i druge na sistematski, objedinjen način obogaćuju kulturnu ponudu Novog Sada, a mladi i drugi sugrađani dobijaju priliku da na interaktivan način učestvuju u aktivnostima koje su besplatne, kreirane od mladih za mlade, na prostoru koji je njima blizak. Na festivalu će učestvovati poznati književnici, među kojima su: Ivan Negrišorac, Blagoje Baković, Gordana Đilas, ali biće predstavljene i mlade nade naše književnosti poput Luke Tripkovića, Rastka Lončara i Andreje Kargačin. Tokom trajanja festivala NOFEK biće organizovan i sajam knjiga, a više informacija o festivalu pogtražite na zvaničnoj stranici ovog festivala.

Svakog dana u Somboru tri stanovnika manje

Sombor je za pet godina izgubio 6.500 svojih stanovnika. To su statistički podaci. Mogu se iskazati i ovako – svaki dan u godini Sombor ostane bez svoja tri stanovnika. Odlaze mladi, odlaze ljudi srednje dobi, pojedinci i porodice, pravila nema. Srđana Vlaškalića, omladinskog aktivistu iz Sombora ovi podaci ne iznenađuju. “Ne osuđujem nikoga ko odlazi, a onima koji ostaju čestitam na hrabrosti što su ostali, jer ako godišnje ode 1.000 ljudi onda imamo veliki problem”, kaže Vlaškalić iz Somborskog Edukativnog centra. Broj stanovnika smanjuje se i u gradu i na selima.
Lucija Tošaki hroničarka Svetozara Miletića kaže da je od 1.400 kuća u selu sigurno 600 praznih kuća. “Upravo smo imali jednog mladog gosta koji nam je rekao da je iz njegove generacije u Miletiću ostalo samo njih troje. Odlaze ljudi zbog posla u Nemačku, Austriju, Norvešku, zbog škole u druge veće gradove”, kaže Lucija Tošaki.
Slična situacija kao u Svetozaru Miletiću je i u drugim selima. U Bačkom Monoštoru je pre desetak godina bilo 380 đaka. Danas ih je samo 220. “Obrazovanje, dostupna zdravstvena zaštita i posao to je ono što je ljudima potrebno i kada se tu nešto promeni ova priča o odlascima možda će biti drugačija”, kaže Vlaškalić Smanjuje se i broj stanovnika ostalih mesta Zapadnobačkog okruga i za pet godina broj stanovnika ovog okruga smanjen je za skoro 11.000. U Zapadnobačkom okrugu sada ima oko 177.000 stanovnika, a u Gradu Somboru tek nešto iznad 81.000 stanovnika.

Poziv za akciju “Čepom do osmeha”

Koristimo svaku priliku i volimo kada je imamo da vam prenesemo priče o humanim delima naših sugrađana, ali isto tako volimo kada smo u prilici da vam uputimo poziv da se priključite nekoj od humanitarnih akcija. Udruženje “Čepom do osmeha” u subotu poziva sve one koji žele makar na jedan dan da se pridruže njihovoj humanitarnoj ideji i da budu deo udruženja. Oni u subotu u prostorijama udruženja organizuju razvrstavanje čepova po boji.
Da li ste znali da u jedan džak stane i 10.000 plastičnih čepova? Vredni članovi Udruženja “Čepom do osmeha”, koji su se pre pet godina okupili oko humanitarno-ekološke ideje sakupljanja plastičnih čepova koji će se reciklirati i od čije će se prodaje novac preusmeriti na kupovinu medicinskih pomagala za decu sa invaliditetom, svakodnevno ih razvrstavaju. Kažu da nije ni malo lak posao, ali da ga olakšava pomisao na cilj. I ukoliko još niste učestvovali u jednoj takvoj akciji, to ćete imati priliku da uradite već u subotu.  https://www.youtube.com/watch?v=-N04O1wSfnw

Mihailović: Srbiji je srce na Istoku, a džep na Zapadu 

Više od polovine građana Srbije (53 odsto) smatra da Srbija ne treba da ima vojne baze nijedne od velikih sila, dok 20 odsto misli da to treba dozvoliti Rusiji, a dva odsto SAD-u, pokazali su rezultati avgustovskog istraživanja “Demostata”. Istraživanje “Kojem bi se carstvu priklonili…Srbija između Istoka i Zapada” pokazalo je i da većina ispitanika, njih 41 odsto, smatraju da je Rusija najveći prijatelj Srbije, a slede Kina sa šest odsto, Grčka četiri odsto, Makedonija (tri odsto) i Crna Gora i Nemačka sa po dva odsto). S druge strane, prema rezultatima istraživanja koja su danas predstavljena, na pitanja u kojoj bi zemlji, posle Srbije, najviše voleli da žive i koju bi državu preporučili svojoj deci za život i rad, prednjače zapadne zemlje. Tako je 11 odsto ispitanika na pitanje u kojoj bi zemlji najviše voleli da žive navelo Nemačku, sedam odsto Švajcarsku, po pet odsto Austriju, Italiju i Švedsku, dok se četiri odsto izjasnilo za SAD.
Svojoj deci bi za život i rad 16 odsto ispitanika preporučilo Nemačku, 11 odsto Švajcarsku, po pet odsto Austriju i SAD, a po četiri odsto Švedsku i Norvešku. Glavni istrazivač Srećko Mihailović rekao je da je očigledno kada je u pitanju ekonomija i donošenje racionalnih odluka vezanih za kvalitet života građanin Srbije je orijentisan ka Zapadu, a kada je reč o prijateljstvu ili nekim tradicionalnim osećanjima onda je orijentisan ka Istoku. Mihailović je rekao da mnoge njegove kolege kažu da istraživanje nije ni trebalo raditi jer su poznati rezultati. “Srbiji je srce na Istoku, a džep na Zapadu. To je nalaz mnogih istraživanja na ovu temu”, naveo je Mihailović na predstavljanju rezultata istraživanja koje je, kako je naveo, sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika.

“Poemama u boji” otvoreni 36. “Matićevi dani” 

Tradicionalna književna manifestacija 36. “Matićevi dani” posvećena velikanu srpske književnosti, nadrealisti, esejisti, akademiku i diplomati Dušanu Matiću (1898.-1980.) rođenom u Ćupriji, otvorena je u sreddu uveče izložbom njegovih crteža “Poema u boji” u Narodnoj biblioteci. Reč je o crtežima koje je biblioteci poklonio Dejan Bogdanović iz Pariza, bliski rođak Matića. Manifestaciju je u Narodnoj biblioteci, otvorio funkcioner opštine Ćuprija Vladimir Vasiljević, a o “Nadrealizmu u Srbiji” govorio Predrag Jašović. Pozdravljajući goste, v.d. direktor biblioteka Ljiljana Đorđević je ocenila da su “Matićevi dani” prerasli granice mostova Ćuprije i “laganim koracima prelaze granice Srbije”. Centralni deo manifestacije je 13. septembra, na dan rođenja Matića, kada će u Narodnoj biblioteci, koja se nalazi u rodnoj kući Matića i nosi njegovo ime, održati okrugli sto – naučni skup na temu “Uvek prisutni Matić”, a učestvuju književnici i književni kritičari iz Beograda Radomir Andrić i Petar Žebljan, iz Jagodine Bajo Džaković i Borislav Radosavljević, iz Kruševca Ljubiša Điđić i prof. dr Veliboir Lazarević… Toga dana biće uručen i “Matićev šal” nagrada mladom pesniku Srbije, do 27 godina, za najbolju zbirku pesama objavljenu između dve manifestacije. Nagrada se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, povelje i novčanog iznosa.
U muzičkom delu programa učestvuju učenici Muzičke škole “Dusan Skovran” iz Ćuprije.  U petak, 8. septembra, na programu je otvaranje izložbe umetničkih dela nastalih po motivima iz stvaralaštva Dušana Matića prispelih na konkurs “Matiću u čast”. Izložba će biti otvorena u 18 sati u Muzeju “Horeum Margi Ravno” u Ćupriji. Narednog dana, 9. septembra u Muzičkoj školi “Dušan Skovran” biće održan Koncert “Belgrade dixieland orchestra”, a gost na koncertu će biti gudački kvartet Škole za muzičke talente u Ćupriji. U ponedeljak, u Narodnoj biblioteci biće održano poetsko veče “Večni plamen”, a učestvuju pesnici Jagodine, Ćuprije, Paraćina i drugih gradova, a sat kasnije biće prestavljena knjiga “Matićeva ogledala”.U utorak, 12. septembra u Muzičkoj školi “Dušan Skovran” biće izvedena predstava za decu “Ma šta mi reče” Ljubivoja Ršumovića. 

NIS pomogao  i Prvu beogradsku gimnaziju 

U okviru društveno odgovornog poslovanja, Naftna industrija Srbije pažnju poklanja projektima čiji je cilj unapređenje života zajednica u kojima posluju. Do sada je uloženo 904 miliona dinara za razvoj lokalnih zajednica i poboljšanja uslova života u njima i to tokom devet godina. Kroz projekat “Zajednici zajedno”, u Prvoj beogradskoj gimnaziji kompanija je pomogla otvaranje nove laboratorije za fiziku, te rekonstrukciju i opremanje postojećih učionica. https://www.youtube.com/watch?v=LZOSUiv_DEM

Vremeplov: Jovan Hadžić/ Miloš Svetić

Srpski pisac, prevodilac i političar Jovan Hadžić, poznat i kao Miloš Svetić, jedan od autora Građanskog zakonika kneževine Srbije i prvi predsednik Matice srpske rođen  je na današnji dan 8. septembra 1799.. Poznat i kao protivnik jezičkih i pravopisnih reformi Vuka Karadžića.

Vremeplov: Policija pretukla sedam studenata

Tokom pojačane represije režima u Srbiji policija u Vladičinom Hanu je 8. septembra 2000. brutalno pretukla sedam studenata, aktivista pokreta Otpor, i nanela im teške telesne povrede posle privođenja u policijsku stanicu zbog lepljenja plakata sa antirežimskim sadržajem.

Vremeplov: Otvorena latinsko-slovenska škola

Na današnji dan 8. septembra 1731. bački episkop Visarion Pavlović u Novom Sadu otvorio latinsko-slovensku školu, s rangom niže realne gimnazije. Škola znatno doprinela formiranju prvih naraštaja srpske građanske inteligencije u Vojvodini.

Vremeplov: Fransisko Gomes de Kevedo i Viljegas

Na današnji dan 8. septembra 1645. umro je španski pisac Fransisko Gomes de Kevedo i
Viljegas, jedan od velikana Zlatnog veka španske književnosti i jedan od najznačajnijih satiričara u svetskoj književnosti.  

Vremeplov: Rihard Štraus

Nemački kompozitor i dirigent Rihard Štraus, direktor Bečke opere umro je 8. septembra 1949. godine.

Škola bez upotrebne dozvole – đaci u Samačkom domu

Za učenike OŠ “Kralj Petar Prvi oslobodilac” u Krivoj Feji kod Vranja još nije počela školska godina zato što nova zgrada škole nije dobila upotrebnu dozvolu. Prosvetni savetnik u vranjskoj kancelariji Školske uprave Leskovac Jovica Stevanović je za agenciju Beta izjavio da se na starom montažnom objektu, u kome se škola nalazila od velikog snega pre pet godina, urušio krov, zbog čega ne može da se koristi za izvođenje nastave. Novi objekat još čeka upotrebnu dozvolu, rekao je on i dodao da je kancelarija Školske uprave u Vranju o tome bila obaveštena pre početka školske godine.
“Ne znam baš da li su deca prvog dana školske godine otišla u kafanu umesto u školu, kako su objavili pojedini mediji, šta će deca u kafani? Verovatno su se okupili ispred škole i nakon toga vratili kućama. Direktor škole je juče razgovarao sa gradonačelnikom Vranja o tome da se dobije bar privremena upotrebna dozvola da bi deca što pre krenula u novu školu”, izjavio je Stevanović.  Prema informacijama iz Ministarstva prosvete, svi radovi na izgradnji novog objekta škole u Krivoj Feji završeni su na vreme, a da bi objekat dobio upotrebnu dozvolu bilo je potrebno da lokalna samouprava tokom avgusta završi radove na priključku objekta na mrežu elektrodistribucije, što se nije desilo.
Kako se navodi na sajtu Ministarstva prosvete, “s obzirom da ti radovi nisu bili završeni pre 1. septembra, razredne starešine su dobile nalog od direktora škole da obaveste roditelje učenika o odlaganju početka nastave, ali je nekoliko učenika ipak 1. septembra došlo do školskog dvorišta”. Ministarstvo prosvete navodi da je komentar koji su preneli neki mediji “da su deca umesto u školskom dvorištu čekala ispred kafane, u najmanju ruku zlurad, jer se radi o malom seoskom području u kome su mnogi objekti blizu škole”.

Roditelji iz Zemuna: Ministar se ne javlja, a daje izjave

U sredu, 6. septembra je po peti put uzastopno organizovan skup roditelja povodom aktuelne situacije u Osnovnoj školi „Svetozar Miletić“ u Zemunu Skupu, u dvorištu škole, je prisustvovalo nekoliko stotina roditelja i đaka, navodi se u saopštenju Saveta roditelja. “Ovaj skup je bio posvećen imaginarnom obraćanju ministra prosvete koga već šesti dana roditelji ove škole bezuspešno čekaju da im se obrati. Za nas roditelje su važni pravni legitimitet, kvalitet obrazovanja i istina. Zbog toga smo očekivali da ministar dođe u školu i sam se uveri da se u njoj radi po Zakonu i da je kvalitet obrazovanja na viskom nivou. Ministar se nama ne javlja, ali daje izjave za novine, radio i televiziju. Hteli smo da mu ustupimo vreme da nam se obrati. Zato su roditelji na tri minuta ućutali i zamislili ministra da im se obraća. Ćutali su, jer su spremni da vode dijalog. Ćutali su u znak mirnog otpora nepoštovanju kršenja zakona. Ćutanjem smo pokazali da hoćemo da čujemo objašnjenje zašto se otežava rad jednoj od najboljih škola u Srbiji? Svi su ćutali tri minuta, jer smatraju da je to vreme dovoljno da se ministar upozna sa stvarnim stanjem u školi”, navodi se.  Klub matične kulture Zemuna je uputio otvoreno pismo ministru Šarčeviću i koje je javno pročitano na skupu.

Smenjeni direktor: U toku čas istine i demokratije

Direktor zemunske škole za N1 kaže da osam tačaka koje mu se stavljaju na teret nisu istinite, a da se u školi, umesto školskog, drži čas istine i demokratije. Školska godina u Osnovnoj školi Svetozar Miletić u Zemunu nije počela jer roditelji iz protesta ne šalju decu na nastavu dok ministarstvo ne povuče odluku o smeni direktora Miroljuba Mosurovića.
Mosurović je gostujući u Novom danu TV N1 rekao da je smenu doživeo kao veliko iznenađenje pred početak školske godine, a Zvezdana Čolić iz pravnog tima, koji su oformili roditelji, dodaje da je za roditelje ta smena bila veliki udarac.  Ljuba, kako ga roditelji zovu, bio je 11 godina direktor ove zemunske osnovne škole. Kaže da je prošle godine kroz školu prošlo 10 gradskih i prosvetnih inspekcija, a da nije određena nijedna mera.  Za obrazloženje o njegovoj smeni, koje sadrži osam tačaka, a u kojem se između ostalog navodi da se u odeljenjima nalazi veći broj učenika od propisanih, ili da je bilo spornog zapošljavanja, Mosurović kaže da je neistinito i da se sve može proveriti za dva i po minuta, ukoliko ministar Mladen Šarčević odluči da dođe u školu i sasluša kontraargumente.  “Mislim da ministar prosvete od nekih svojih saradnika dobija pogrešne informacije, ovo su neistinite informacije”, rekao je Mosurović.

Ministarstvo o protestu roditelja: Mislite na decu

Ministarstvo prosvete apelovalo je prethodno na roditelje, da prevashodno misle na svoju decu i da imaju u vidu da je osnovno obrazovanje obavezno po zakonu.  Što se tiče dela zaposlenih koji bojkotuju rad, iz Ministarstva podsećaju da njihovo postupanje nije u skladu sa zakonom. Navodi se da to ministarstvo ni na koji način nije destabilizovalo rad u pomenutoj osnovnoj školi, te da je Republička prosvetna inspekcija donela jednu zakonom predviđenu odluku “Na delu je očigledna opstrukcija rada koja ima za cilj poništavanje legitimnih i na zakonu zasnovanih odluka. Nakon što su uz razrešenog direktora stale opozicione stranke svima je jasno da se iza protesta roditelja krije politički motivisan pokušaj Ljubomira Musurovića da sačuva funkciju direktora”, navodi se u saopštenju.
Ministarstvo je, ukazuje se, poslednjih dana pod mnogo većim pritiskom od roditelja koji žele da njihova deca pohađaju nastavu, ali im je to onemogućeno opstrukcijom u školi. “Apelujemo na roditelje da prevashodno misle na svoju decu i da se sete da je osnovno obrazovanje obavezno zakonom”, poručuju iz ministarstva i upozoravaju da po Zakonu o javnom okupljanju nije dozvoljeno okupljanje na mestu na kojem zbog karakteristika samog mesta ili njegove posebne namere, preti opasnost od nastupanja ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti zemlje. Pod takvim mestom se smatraju zdravstvene ustanove, škole, predškolske ustanove, kao i prostor ispred objekta od strateškog ili posebnog značaja za odbranu i bezbednost Srbije. “Ubeđeni smo da jedan prosvetni radnik ne bi smeo sebi da dozvoli da zloupotrebi poverenje roditelja i radi na štetu učenika. Ukoliko razrešeni direktor smatra da odluka Ministarstva nije u skladu sa zakonom na raspolaganju mu je zakonom predviđena procedura”, navodi se u saopštenju.

Preko medija čuli za smene direktora, zvanično ništa

Vranjska kancelarija Školske uprave Leskovac nije od Ministarstva dobila preporuku za smenu četiri direktora osnovnih škola zbog prepisivanja na maloj maturi. Prosvetni savetnik u toj kancelariji Jovica Stevanović u sredu  je za agenciju Beta rekao da je preko medija čuo izjavu ministra da su u četiri škole u Vranju utrvrđene nepravilnosti prilikom polaganja testova male mature, ali da o tome nije dobio informaciju na zvaničan način. “Ništa zvanično nismo dobili od Ministarstva prosvete i zbog toga ne mogu da komentarišem”, rekao je Stevanović.
Ministarstvo prosvete je nakon objave rezultata testova na maloj maturi u više opština u Pčinjskom okrugu uputilo inspekciju radi provere rezultata koji su bili iznad republičkog proseka, zbog sumnje da je učenicima bilo omogućeno prepisivanje.  Ministar prosvete Mladen Šarčević ranije je najavio da će školskim odborima u tim školama biti data preporuka za smenjivanje direktora.

Nasilje u porodici trpi 40 odsto dece, na Internetu 60 odsto

Oko 40 odsto dece trpi nasilje u porodici, a 60 odsto je izloženo torturi na internetu, podaci su koje su izneli učesnici konferencije organizovane povodom pokretanja kampanja u 20 gradova Srbije za efikasnije suzbijanje nasilja nad decom. Direktor Mreže organizacija za decu Srbije (MODS) Saša Stefanović rekao je da veoma mali broj lokalnih samouprava ima protokol izrađen primarno za nasilje nad decom.  On je istakao da mnoga deca trpe vršnjacko, virtualno nasilje, a posebnog efikasnog protokola kojim bi bilo definisano delovanje u ovakvim situacijama nema.  Zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji Severine Leonardi naglasila je da nije reč samo o fizičkom već i psihičkom zlostavljanju i navela da se čak 60 odsto devojaka iz romskih naselja udaje pre punoletstva.  Da bi se unapredio sistem zaštite dece od nasilja u Srbiji će u narednih pet meseci biti pokrenuta kampanja u 20 opština, a u organizaciji Unicefa i Užičkog centra za prava deteta i uz finansijsku podršku Evropske unije.

About the Author

admin

Leave a Reply