Poslanici o dva školska zakona

Pred poslanicima u Skupštini Srbije juče su  se našla  dva obrazovna zakona – predlog Zakon o osnovama sistema obrazovanja I vaspitanja i Zakon o visokom obrazovanju. Predlog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa donošenje Nacionalnog okvira obrazovanja kao osnove za izradu novih nastavnih planova i programa. Predlogom krovnog prosvetnog zakona uvode se i novine u sistemu upravljanja i rukovođenja ustanovama, pa će direktori biti birani isključivo na osnovu kompetencija, a poslednju reč pri izboru davaće ministar.
Zaposleni u prosveti moraće sa 65 godina života da idu u penziju, poslednju reč u imenovanju direktora škole davaće ministar prosvete, a uvodi se jedinstveni obrazovni broj učenika, samo su neke od novina koje predviđa predlog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Šarčević  predstavio predloge zakona

Predlog zakona juče je u Skupštini Srbije  poslanicima predstavio ministar prosvete Mladen Šarčević koji je rekao da su  nova zakonska rešenja temelj kvalitetnom obrazovanju, da se obrazovanje uskladi sa razvojem društva.   Predlogom je predviđeno povećanje odgovornosti, efikasnosti, ali i ekonomičnosti svih koji učestvuju u obrazovnom sistemu.
Ministar je rekao da se predlogom zakona proširuje  autonomija nastavnika, vaspitača, stručnih saradnika uz definisanje odgovornosti, kao i da je predviđeno veće uključivanje roditelja u rad škole, ali da su predviđene i vaspitno-disciplinske mere, društveno koristan i humanitarni rad.  On je podsetio da je reč o sistemskom zakonu koji je definisao ključne kompentencije za doživotno učenje, kao i vrednovanje rada zaposlenih u prosveti.
Predlogom je predviđeno i uvođenje postupnosti prilikom oduzimanja licence nastavnicima, kao i visoke kompentencije u izboru direktora, čije imenovanje će na kraju ministar da verifikuje.

Odbor prihvatio Predloge zakona o obrazovanju

Skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, prihvatio je dva predloga zakona, o visokom obrazovanju i osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u načelu, koji će se danas naći pred poslanicima. Ministar obrazovanja Milan Šarčević predstavio je ukratko novine iz Zakona o visokom obrazovanju. “Novim Zakonom predviđeno je da uslov za upis u narednu studentsku godinu na redovnim studijama bude 48 ESP bodova. Takođe, namera nam je bila da se uspostavi veza između visokog obrazovanja i privrede. Zato je Zakonom predviđeno formiranje Saveta poslodavaca na visokoškolskim ustanovama” rekao je Šarčević. On je pomenuo i novine koje se odnose na mogućnost da nastavnici, istraživači i studenti osnivaju “start-up” kompanije, a kao predavači mogu da se angažuju eksperti iz privrede.

I skupštinski odbor prihvatio zakone

 Skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo prihvatio je u utorak  dva predloga zakona, o visokom obrazovanju i osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u načelu, koji su juče našli pred poslanicima. “Sistemski zakoni ulaze u skupštinu i tu se insistira na povećanoj bezbednosti i odgovornosti svih učesnika u prosveti i mnogo strožije će se sankcionisati bahato ponašanje nastavnika, učenika i roditelja”, rekao je Šarčević novinarima. On je naglasio da je preventiva svakako bolja varijanata od sankcionisanja i da se radi i na tome.
Ministar prosvete je rekao donošenje tih zakona početak rešavanja nagomilanih problema iz prošlosti, ali da ne treba očekivati čuda da sve biti rešeno za godinu dana. “Mislim da jeste to ozbiljan početak da se neke stvari reše. Postoji spremnost i ministarstva i društva da se uhvatimo sa tim u koštac, da bi imali bolje rezultate učenja i ovaj zakon pravi iskorak u tom pogledu”, naglasio je Šarčević. Dodaje da ima puno novina u zakonu, na primer, društveno odgovoran rad važi i za učenike i za nastavnike, jer mnoge evropske zemlje to primenjuju. “Često pitaju – šta ako neko napravi prekršaj, a nema da plati, svo imamo meru i za to”, dodao je Šarčević.

(Strožije) sankcije za bahato ponašanje u školi

Ministar policije Nebojša Stefanović je na pitanje ko će da kaže “taj i taj roditelj ili učenik će biti kažnjen”, kazao da još ne zna konkretne detalje, ali da je do sada uvek sud bio taj koji je izricao meru društveno korisnog rada i svih prekršaja, osim u slučajevima gde dođe do sporazumnog priznanja krivice.
Šarčević na isto pitanje je rekao da škole ne izriču mere, ali da jesu neko ko sugeriše i pokreće postupke. “Škole će morati da pokrenu u te postupke i da traže od nadležnih, a to znači i saradnju sa Ministarstvom za rad i očekivanje da će izmeniti neke zakone i propise”, naveo je ministar prosvete.

Brnabić: “Srbija da napravi iskorak u digitalizaciji”

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da Srbija mora da napravi značajan iskorak u digitalizaciji i obrazovanju, navodeći da postoje potencijali koji moraju biti iskorišćeni. “Ukoliko Vlada Srbije ne uspe da napravi značajan iskorak, onda smo izgubili vreme za celu našu zemlju i za sve naše građane. Izgubiće Srbija trku u konkurentnosti sa ostalim zemljama Evrope i sveta i na nama je velika odgovornost da uradimo sve što je potrebno i iskoristimo sve potencijale”, rekla je Brnabić na skupu “Industrijska politika i digitalizacija u Srbiji”. Premijerka je kao najveći potencijal navela fantastične mlade ljude koji su dobro obrazovani i sposobni i imaju svoje inovacione kompanije, ali isto tako i fakultete koji su u mogućnosti da približe Srbiju najrazvijenijim zemljama EU.
Konferenciji je prisustvovao i nemački ambasador Aksel Ditman, a premijerka se tom prilikom zahvalila Nemačkoj na pomoći Srbiji u reformama.

Ditman:
Nemačka za unapređenje stručnog obrazovanja u Srbiji

Nemački ambasador Aksel Ditman juče je  podsetio da Srbija i Nemačka intenzivno rade zajedno u mnogim oblastima ukazujući da je u utorak  sklopljen sporazum između dve vlade na osnovu kojeg će se finansirati konkretni projekti sa preko 40 miliona evra. On je podsetio da je Nemačka najveći bilateralni donator Srbije koja je od 2000-te do danas donirala preko 1,7 milijardi evra. “Važno je da mi u mnogim centralnim oblastima podstičemo reforme u Srbiji, razvoj Srbije i njeno napredovanje ka EU. Jedna od centralnih oblasti je nemačko – srpska inicijativa za razvoj i zapošljavanje”, rekao je Ditman. On je dodao da je Nemačka imala inicijativu za unapređenje stručnog obrazovanja, da sa Srbijom sarađuje u oblasti razvoja privrede i ukazao da je na inicijativu Aleksandra Vučića još dok je bio premijer napravljen fond za unapređenje start ap preduzeća. “I to će se uskoro pokrenuti”, rekao je Ditman koji je istakao da su i u Nemačkoj, kao i u Srbiji važna digitalizacija i obrazovanje, te da postoji prostor za saradnju.

Osma konferencija akademija podunavske regije u SANU

Osma konferencija akademija podunavske regije (DAC) počinje 21. septembra u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti. Na otvaranju će govoriti predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić, predsednik Evropske akademije nauka i umetnosti prof. dr Feliks Unger, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije prof. dr Viktor Nedović i naučni ekspert za koordinaciju podrške makroregionalnim strategijama prof. dr Miroslav Vesković. Okupljenima će se video-porukom obratiti dr Johanes Han, evropski komesar za proširenje i susedsku politiku. Konferencija akademija podunavske regije (DAC) je projekat Evropske akademije nauka i umetnosti iz Salcburga, koji okuplja nacionalne akademije pomenute regije i fokusiran je na njen razvoj. Ideju je od početka podržala Evropska komisija, a do sada je održano sedam konferencija: u Beču 2011, Bratislavi 2012, Budimpešti 2012, Bukureštu 2013, Kišinjevu 2014, Ulmu 2015. i Ljubljani 2016. godine. Konferencija će se baviti temama “Ugroženi Dunav: Šta možemo da učinimo?” i “Univerziteti u tranziciji”.

Saradnja AP Vojvodine i Ustečkog regiona

Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, primio je u utorak  delegaciju Ustečkog regiona u Češkoj Republici, predvođenu guvernerom Oldrihom Bubiničekom. Na sastanku u Pokrajinskoj vladi razgovarano je o intenziviranju saradnje dveju regija u brojnim oblastima: kulture, zdravstva, poljoprivrede obrazovanja, kao i zaštite životne sredine. “Ključ politike Republičke kao i Pokrajinske vlade jeste saradnja sa brojnim regijama među kojima su veoma važne evropske, a kada su u pitanju višedecenijski prijateljski odnosi dveju država kao što su Češka Republika i Republika Srbija, onda se otvaraju mogućnosti za lakše inteziviranje saradnje u brojnim oblastima,” rekao je Mirović. On je dodao da postoje veliki potencijali za razmenu znanja i metoda u oblasti zdravstva i obrazovanja, posebno putem razmene znanja i studenata sa Univerziteta, naučnih instituta u Vojvodini, kao i kroz saradnju privrednih komora dveju regija.
Bubiniček je tokom sastanka predao delegaciji Pokrajinske vlade predlog Memoranduma o saradnji između dveju regija i pozvao delegaciju Pokrajinske vlade u posetu Ustečkom regionu, gde bi moglo doći i do zvaničnog potpisivanja dokumenta. Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Pokrajinske vlade, Đoređe Milićević, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj i međuregionalnu saradnju Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za kulturu javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Štatkić, zamenica predsednika Odbora za obrazovanje i nauku Skupštine AP Vojvodine Jelena Jovanović i savetnik predsednika za međunarodnu saradnju Senka Bengin.

Đak migrant u Subotičkoj školi

Uključivanje dece migranata u obrazovni sistem na teritoriji Školske uprave Sombor organizovano je po drugačujem modelu u odnosu na druge delove zemlje. Nastava za decu migrante I izbeglice održava se u prihvatnim centrima, a ne u školama. Međutim, u Subotici još od prošle godine u sistemu obrazovanja je dečak iz Sirije Rami Aboudan, čija baka je rodom iz Subotice. Rami Aboudan iz Sirije je došao u Suboticu u rodni grad, svoje bake Kate Gurinović Kasab. Pohađa sedmi razred OŠ “Miloš Crnjanski” I kaže da mu nedostaje Alep. Rami dodaje da voli da uči srpski I da su ga drugari lepo primiri. “Kada sam došao, bila mi je teška istorija I geografija. Morao sam da učim napamet.Nisam znao jezik. Nadam se da će biti bolje kada budem bolje znao srpski jezik”, kaže Rami Aboudan iz Sirije. Njegovi školski drugari kažu da su se sporazumevali na engleskom jeziku. https://www.youtube.com/watch?v=-OjmMCj31PU

Vrbas: Posvećene školske torbe rusinskih đaka

U nedelju 17. septembra u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Starom Vrbasu su posvećene školske torbe đacima koji pohađaju časove maternjeg, rusinskog jezika. Blagoslov za tekuću školsku godinu od oca Aleksija Hudaka je dobilo više od dvadesetoro dece. Starovrbaski paroh Aleksej Hudak je propoved u najvećoj meri posvetio deci, tumačeći im značaj skromnosti i požrtvovnosti, i tome da za ono što imamo, treba da budemo zahvalni Isusu Hristu. Posle Liturgije, na kojoj je bio i lep broj vernih, otac Hudak je blagoslovio školske torbe, kao i sve prisutne.

Novi Sad: “Ruska i srpska književnost naspram Napoleona”

Tribina “Veliki dvoboj – ruska i srpska književnost naspram Napoleona” istoričara Milovana Balabana, održana je u utorak 19. septembra na “Tribini mladih” u Kulturnom centru u Novom Sadu. Gošće tribine bile su Jelena Marićević, doktor filoloških nauka-srbista i asistent na Filološkom fakultetuu Novom Sadu i Fata Eganović, diplomirani filolog. Na početku predavanja, Balaban je ukazao na složenost ličnosti francuskog vojskovođe Napoleona Prvog Bonaparte (1769 – 1821) o kojem je napisano više desetina hiljada knjiga. Konjanik silni, kako bi rekao Puškin, iznikao je iz ideja revolucionarne Francuske, koja je ustavši protiv staleških društvenih modela srušila stari državniporedak, proklamovala slobodu, jednakost i bratstvo, ali se na svom vrhuncu pretvorilau svoju suprotnost, u diktaturu i vladavinu terora – naveo je Balaban, a potom podsetio na istorijski okvir uoči stupanja Napoleona na istorijsku scenu. Inspirisani francuskom i evropskom građanskom mišlju i anglosaksonskim modelom poimanja države, društva i pojedinca, francuski revolucionari su propagirali slobode koje su oslobađale feudalnih stega, pre svih buržoaziju, ali su na svom vrhuncu došli do realizacije totalitarne ideološke države, ugrozivši temelje sopstvenog modela uređenja društva za koji su se zalagali. Doživljaji Napoleona i njegovog doba odstrane srpskog naroda, njegova opredeljivanja u tim vremenima kao i doživljaj konfrontacije francuskog cara i Rusije, uočljivi su u likovima dela Ive Andrića, Miloša Crnjanskog i Milorada Pavića – rekla je Jelena Marićević i posebno izdvojila najmlađeg pisca Pavića i njegov roman “Poslednja ljubav u Carigradu”, koji je objavljen 1994. godine. Glavni junak ovog romana Sofronije Opujić, rođen je u godini Francuske revolucije (1789) i njegov život prati uspon i pad Napoleona kroz ratove. Na kraju tribine, zaključak je izvela Fata Eganović, rekavši da je u pokušaju da se demistifikuje Napoleonova ličnost u književnosti, dotaknuta poetika romantizma (u delima Puškina), realizma (Tolstoj i Dostojevski), moderne (Crnjanskog i Andrića) i postmoderne (Pavić).

“Noć istraživača” u više od 250 evropskih gradova

Poslednjeg petka u septembru, u više od 250 evropskih gradova, održaće se dvanaesta po redu Noć istraživača. Pre osam godina, Srbija se zahvaljujući Novom Sadu priključila najvećoj naučnoj žurci i od tada broj gradova učesnika iz naše zemlje raste, da bi ove godine čak jedanaest gradova bilo budno u Noći istraživača – Subotica, Zrenjanin, Inđija, Šabac, Beograd, Kragujevac, Niš, Pirot, Požarevac i Petnica.  U tržnom centru BIG u Novom Sadu već od 15 časova (do ponoći) posetioci će imati priliku da vide mnogobrojne naučne eksponate i da kroz opipljive, interaktivne eksperimente i demonstracije saznaju ponešto o nauci visokih temperatura, ali i da popiju toplu kafu ili čaj sa naučnicima, dobitnicima prestižnih Marija Kiri stipendija za razvoj nauke Evropske komisije. Preporučujemo i program za najmlađe – Naučno igralište, interaktivne eksponate, eksperimente uživo, nauku na dlanu i druge zabavne naučne sadržaje.
Oni malo stariji mogu da dođu u Startit Centar Novi Sad (Mike Antića 2, bivša zgrada Vojvođanske banke) gde program počinje u 19 časova predavanjem o tome na koji način je kombinacija klasičnih metoda performansa i novih digitalnih tehnologija zasnovana na simulaciji virtualne realnosti redefinisala pozorišne predstave i druge vrste performansa. Predavači su Marinko Vukmanović i Danijel Kadarjan sa Fakulteta za menadžment u Sremskim Karlovcima. U 20 časova nastavlja se priča o novim tehnologijama. Prof. Vladan Joler (Akademija umetnosti Novi Sad i SHARE labs/SHARE fondacija) otkriće nam složene i nevidljive procese eksploatacije koji se kriju iza crne kutije najveće svetske društvene mreže i algoritamske fabrike u vlasništvu kompanije Facebook, Inc.
U 21 čas se uključujemo uživo u CERN, najveću svetsku laboratoriju za čestičnu fiziku, da bismo prisustvovali LHCb Experiment at CERN, jednom od sedam eksperimenata koji su deo akceleratorskog postrojenja Veliki hadronski sudarač (LHC). Pridružite se eksperimentu koji pokušava da odgovori na pitanje zašto je svemir sačinjen od materije, dok je skoro sva antimaterija davno uništena.

Dika novosadska: Jovana Veselinov

Uspesi naših sportista motivacija su mladim ljudima da obuku sportsku opremu i upute se na neki teren ili u salu. Izbor je veoma širok, a naša sagovornica ipak se odlučila za jedan od retkih sportova. Reč je o streličarstvu i o Jovani Veselinov, devojčici koja zna samo za najsjajnija odličja. Šest medalja i to šest zlatnih – bilans je uspeha mlade Jovane Veselinov. Ta trinaestogodišnjakinja streličarstvom se bavi svega godinu dana i za to vreme nema konkurencije u svom uzrastu. Jovana je uz oca počela da trenira streličarstvo, a taj sport joj se veoma brzo uvukao pod kožu. Kako raste iskustvo, rastu i njene ambicije, kao i želja da jednog dana na najvećim takmičenjima predstavlja svoju zemlju. Za bavljenje ovim sportom neophodna je marljivost, strpljivost i upornost. Pored toga, naravno talenat, kao i psihička i mentalna spremnost. Jovana, kažu u Streličarskom klubu “Velos”, poseduje upravo sve te osobine. Kažu da je u streličarstvu najteže pobediti samog sebe, onaj ko to uspe ima sve predispozicije da se razvije u uspešnog sportistu i čoveka. Naša sagovornica, zbog svoje volje, predanosti i marljivosti ide upravo tim putem.       https://www.youtube.com/watch?v=XF6XvlDISGI

Ponovo aktiviran AK ”Rusin“ u R. Krsturu

Posle duže pauze, od prošle nedelje ponovo je aktivan Atletski klub (AK) “Rusin” u Ruskom Krsturu, a za sada treniraju oko desetoro dece, većinom novi atletičari, kao i deca koja su trenirala i pre pauze. Treninge sa atletičarima drže profesorka fizičkog vaspitanja Sanja Tirkajla i bivši atletičar Dejan Budinski.Treninzi se održavaju u fiskulturnoj Sali u ruskokrsturskoj školi utorkom i četvrtkom od 20,00 sati, a subotom po dogovoru.

KCNS i SKCNS potpisali protokol o saradnji

Direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović i vršilac dužnosti direktora Studentskog kulturnog centra Novi Sad Obrad Škrbić, potpisali su u utorak 19. septembra protokol o programsko-poslovnoj saradnji u oblasti kulture u Klubu “Tribina mladih”. Ovim ugovorom, dve institucije će u povremenim zajedničkim programima nastojati da svoj rad podignu na viši nivo, a svim kulturnim delatnicima biće pružena šansa za prezentovanje svojih kreativnih ideja, saopštio je Kulturni centar Novog Sada. Potpisivanju ovog dokumenta prisustvovali su i Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost i Vesna Srdanov, načelnica Gradske uprave za kulturu. Govoreći o značaju međusobne saradnje ove dve ustanove kulture, koja je prvi put ozvaničena potpisivanjem protokola, Bojan Panaotović, direktor Kulturnog centra Novog Sada, rekao je da će saradnja podrazumevati intenziviranje, zbližavanje i bolju komunikaciju ustanova kulture u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji.
“Vidimo da je u javnoj sferi, mnogo kiča, neukusa, primitivizma i nasilja i preostaje nam samo da se ustanove kulture zbližavaju i sarađaju kako bismo u prvi plan stavili najveće kulturne vrednosti kojima kao nacija raspolažemo”, kazao je Panaotović. On je dodao da je kultura u Novom Sadu i pokrajini trpela štetu u ranijem periodu kada su je predvodile drugačije političke strukture, ali da su sada na čelu Grada i Pokrajine razumni ljudi što ostavlja mogućnost da ustanove kulture široko otvore vrata mladim ljudima, umetnicima i stvaraocima. Vršilac dužnosti direktora Studentskog Kulturnog centra Novog Sada Obrad Škrbić rekao je da će u narednom periodu KCNS i SKCNS mnoge programe sprovoditi zajedno. “Ovo je veoma značajna saradnja između ustanova od kojih je jedna gradska, a druga se odnosi na celu Pokrajinu. Do kraja godine biće izrađen precizan plan saradnje”, rekao je Škrbić.

Vremeplov: Sava Tekelija

 Grof Sava Tekelija, jedan od prvaka Srba tadašnje Austrije, osnivač i predsednik Matice srpske, narodni dobrotvor, …,  umro je na današnji dan  21. septembra 1842. Po obrazovanju bio je doktor pravnih nauka. Velikim zaveštanjem od 150.000 forinti, nekoliko kuća i zemljišnih poseda, osnovao je 1838. u Pešti zadužbinu “Tekelijanum” pod upravom Matice srpske (za čiji je rad on takođe obezbedio velika sredstva), kako bi srpskim đacima iz Vojvodine i drugih krajeva omogućio univerzitetsko školovanje u glavnom gradu Ugarske. Kao veleposednik (grof) iz Arada (danas Rumunija) aktivno je učestovovao u političkom životu ugarskih Srba i materijalno je pomagao gotovo sve srpske nacionalne akcije. Matica srpska ga je 1838. izabrala za doživotnog predsednika.

Vremeplov: Jovan Rajić

Na današnji dan 21. septembra 1726. godine rođen je srpski istoričar, teolog, književnik Jovan Rajić. Školovao se u Sremskim Karlovcima, gde je i rođen, u jezuitskoj gimnaziji u Komoranu, i u Šopronu (protestantska gimnazija). Zaršio je Duhovnu akademiju u Kijevu. Radio je kao profesor u Karlovcima i Novom Sadu (geografija sa istorijom). Pošto se zamonašio 1772. postaje arhimandrit manastira Kovilj u Bačkoj. Uz Dositeja Obradovića on je verovatno najučeniji Srbin svog vremena. Njegov “Katihizis”, koji je izradio na traženje carice Marije Terezije, najprevođenija je srpska knjiga 18. veka. Njegova “Istorija”, obimno delo objavljeno u 4 toma (1794/95) ostavila je ogroman trag u srpskoj kulturi. To je prva publikacija u srpskoj književnoj istoriji za koju su bili upisivani prenumeranti (pretplatnici). I na literarnom polju imao je sjajne rezultate, njegova poema “Boj zmaja sa orlovi” smatra se najboljim pesničkim ostvarenjem srpske literature 18. veka. Dela: “Katihizis mali”, “Boj zmaja sa orlovi”, “Stihi o vospominaniji smrti”, “Istorija raznih slovenskih narodov”, “Traedokomedija” (prerada dela Emanuila Kozačinskog), “Molitvenik”, “Istorija katihizma”, “Bezpristrastnaja istoričeskaja povest”, “Pravila monašeskaja”.

Vremeplov: Svetomir Nikolajević

 Srpski pisac i političar Svetomir Nikolajević, profesor Velike škole, član Srpske kraljevske akademije, predsednik vlade Srbije, ministar unutrašnjih dela i jedan od osnivača Radikalne stranke,  rođen je 21. septembra 1844 godine. Studirao je istoriju na Velikoj školi u Beogradu i na više evropskih univerziteta. Znatno je uticao na srpsku književnost u drugoj polovini 19. veka. Napisao je veliki broj studija, kritika, članaka i eseja, od kojih su mnogi objavljeni u dve sveske pod naslovom “Listići iz književnosti”.

Vremeplov: MŠ “Mokranjac”

Muzička škola “Mokranjac”, najstarija muzičko-pedagoška institucija u Srbiji koja postoji u kontinuitetu do danas, osnovana je 21. septembra 1899 godine. Prvobitni naziv bio je Srpska muzička škola, a preimenovana je 1946. Osnivač škole bilo je Beogradsko pevačko društvo. Prilikom osnivanja za članove Saveta Škole izabrani su Stevan Mokranjac, Stanislav Binički i Cvetko Manojlović. Osim njih nastavnik je tada bio i Jovan Ružička. Prvi direktor bio je Mokranjac.

Vremeplov: Publije Vergilije Maron

Na današnji dan 21. septembra 19. godine p.n.e umro je Publije Vergilije Maron, proslavljeni pesnik carskog Rima, autor nacionalnog junačkog epa “Eneida”. Smatra se najvećim pesnikom antike i uzorom latinskog i zapadnoevropskog stvaralaštva. Dante ga je uzeo za vodiča kroz podzemlje (“Pakao”) u Božanstvenoj komediji (“Georgike”, “Bukolike”, “Ekloge).

Vremeplov: Valter Skot

Škotski pisac Valter Skot, autor istorijskih romana “Rob Roj”, “Ajvanho”, “Veverli”… umro je na današnji dan 1832. godine Skupljao je i narodne pesme i pisao epove iz istorije Škotske. Izdao je u engleskom prevodu i našu narodnu pesmu “Hasanaginica”. Izvršio je značajan uticaj na evropski roman.

Vremeplov: Svetozar Marković

Na današnji dan 1846. godine  rođen je srpski političar i pisac Svetozar Marković, osnivač socijalističkog pokreta u Srbiji i prvi teoretičar realizma u srpskoj literaturi. Pokrenuo je prvi socijalistički list u Srbiji “Radenik” (1871). Njegove ideje su imale veliki uticaj na razvoj socijalističke ideologije i politike u Srbiji i na Balkanu.  Najpoznatija dela: “Srbija na istoku”, “Načela narodne ekonomije”, “Pevanje i mišljenje”.

Vremeplov: Šopenhauer

Nemački filozof Artur Šopenhauer umro je na današnji dan  21. septembra1860. godine. Njegovu duboko pesimističnu filozofiju prihvatila je generacija razočarana neuspehom nacionalnih pokreta 1848. godine u Evropi, a u filozofiji i književnosti našla je odraza u delima Fridriha Ničea i Tomasa Mana. Najznačajnija dela: “Svet kao volja i predstava”, “Parerga i paralipomena”.

Ministri: “Deco, tražite pomoć od policije”

Ministar policije Nebojša Stefanović i ministar prosvete Mladen Šarčević prisustvovali su juče ujutro času “Osnovi bezbednosti dece” u Osnovnoj školi “Borislav Pekić” na Novom Beogradu i poručili deci da uvek mogu da potraže pomoć od policije. “Osnovi bezbednosti dece” je novi fakultativni predmet koji je uveden u osnovne škole u Srbiji. Predmet se odnosi na osnove bezbednosti dece i ima za cilj sticanje novih i unapređenje postojećih znanja i veština koje su usmerene na podizanje bezbednosne kulture učenika. Stefanović je poručio deci da se ne plaše policije i da uvek mogu da se obrate školskom policajcu ako imaju neki problem. “Ako imate bilo kakav problem obratite se školskom policajcu, učitelju ili direktoru”, rekao je on. Ministar policije je istakao da je policija tu da im pomogne. Stefanović je razgovarao sa decom četvrtog razreda i odgovarao na njihova pitanja. Kazao je da će taj predmet imati deca u četvrtom i šestom razredu i da će slušati o tome šta radi policija. Dovešćemo policiju da vidite šta sve oni rade, dodao je Stefanović. On je objasnio da policajac mora uvek da ima značku i broj kako bi deca znala da su pravi policajci.”Policija štiti vas i vaše roditelje. Srbija postaje bezbednija zahvaljujući radu policije”, kazao je Stefanović. On je savetovao deci da traže od roditelja da uvek budu vezani i oni i njihovih roditelji dok se voze.
Šarčević je rekao da će deca naučiti kako da budu bezbedna i kome da se obrate ako imaju bilo kakav problem u školi. On je poručio deci da treba da znaju da policija vodi računa o njihovoj sigurnosti. Prisustvovali su i direktor policije Vladimir Rebić i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Stefanović: Povećavamo broj školskih policajaca

Ministarstvo unutrašnjih poslova povećava broj školskih policajaca u Srbiji, izjavio je juče  ministar Nebojša Stefanović. “Povećavamo broj školskih policajaca. Nema ih u svakoj školi i negde jedan školski policajac pokriva i dve škole. To zavisi od mnogo faktora”, rekao je Stefanović. Ističe da se radi na osnovu plana Direkcije policije, čiji je rad u poslednje dve godine značajno unapređen i koji sada podrazumeva preraspodelu broja ljudi prema rizicima koji se pojavljuju u policijskim upravama. Kako kaže, tamo gde MUP ima preveliki broj policajaca u upravama koje pokrivaju sredine gde se godinama ništa ne dešava i gde se smanjuje broj stanovnika, a isti je broj policajaca – tamo može da se smanji. Sa druge strane, u sredinama gde se značajno povećava broj ljudi MUP je prinuđen da povećamo broj policajaca kako bi mogli da obavljaju redovne dužnosti i suzbijaju kriminalitet, naveo je. “Verujem da to što smo uspeli da organizujemo gotovo 2.000 ljudi da drže ova predavanja deci četvrtog i šesto razreda da će sa njihovim prisustvom i radom biti i veći broj policajca u školskim dvorištima. Svakako se slažem da nije dovoljno, ali baš zato se trudimo da povećam taj broj i to što bržim tempom”, rekao je Stefanović.

Novi Sad: Prvaci učili o bezbednosti u saobraćaju

Početak školske godine đacima prvacima donosi nova iskustva u saobraćaju, koja sa sobom nose i rizike. Tim povodom, Agencija za bezbednost saobraćaja je u saradnji sa Savetom Mesne zajednice “Dunav”, u OŠ ,”Đura Daničić” organizovala akciju koja za cilj ima podizanje bezbednosti đaka. Na putevima u Srbiji godišnje pogine oko 600 osoba, a kako bi se taj broj smanjio, bitno je da se kod dece što ranije razvije svest o tome koliko je važno poštovati saobraćajna pravila i propise, kažu u Agenciji. Škola “Đura Daničić” prva je u Novom Sadu u kojoj je pokrenuta ta akcija, a nadležni se nadaju da će se veoma brzo priključiti i ostale mesne zajednice. Osim dece, u akciju je uključeno i nastavno osoblje, a najpre roditelji koji ličnim primerom utiču na bezbedno ponašanje dece u saobraćaju. Osim saveta, prvacima su podeljeni i edukativni filmovi, narukvice i prsluci od reflektujućih materijala kako bi bili što vidljiviji u saobraćaju. Narednog meseca, Agencija će đacima pokloniti i besplatne knjige “Pažljivkova pravila”. https://www.youtube.com/watch?v=ReECXtyJIgQ

Niš: Bivša direktorka Doma učenika hapšena zbog mita

Niška policija privela je poresku inspektorku S. P. iz Niša zbog sumnje da je od vlasnika nekoliko prodajnih objekata tražila i primala poklone kako ne bi kontrolisala te objekte. “Osumnjičenoj S. P. predložen je pritvor od 30 zbog opasnosti od uticaja na svedoke, a o tom predlogu odlučuje Viši sud u Nišu”, pojasnio je portparol javnog tužilaštva Vladimir Stanojević. Mediji prenose da je uhapšena inspektorka ranije radila kao direktor Doma učenika srednjih škola u Nišu.

By admin

Leave a Reply