Narodna Skupština: 1.234 amandmana na školske zakone

Poslanici opozicije u četvrtak  su tokom rasprave o predlozima Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o visokom obrazovanju ocenili da ti predlozi ne rešavaju ni jedan problem, već otvaraju nove i ukazali da se sve reforme “lome” preko leđa prosvetnih radnika, kao i na nizak novo bezbednosti u školama. Zato su na ova dva teksta uputili čak 1.234 amandmana. Skupština nastavlja sa radom u ponedeljak.

Radeta: Većina nije razumela značaj ova dva zakona!

Poslanica SRS Vjerica Radeta ocenila je da je “greota” i sramota “što skupštinska većina nije razumela značaj ova dva predloga zakona” i omogućila odvojenu raspravu o ova dva važna zakona. Ona je rekla da zakonska rešenja treba sistemski da reše probleme i dodala da su poslanici SRS podneli 98 amandmana. Prema njenim rečima, bezbednost u školama je na jako niskom nivou, kao i da se u osnovnim školama deca drogiraju i da vršnjačko nasilje uzima maha. – Mora se nešto preduzeti da se to spreči. Kasno je kada se nešto desi i kada neko zbog nekih političkih poena zaposedne medije, pa traži da se donese, ne znam Aleksin zakon, Zojin zakon, Marijin zakon itd, to je vređanje tih žrtava, te dece koje su žrtve na ovaj ili onaj način tog vršnjačkog nasilja ili nekog drugog – rekla je Radeta. Ona je rekla i da je ozbiljna primedba to što je predviđeno da ministar bira direktore škola i dodala da je to u suprotnosti sa decentralizacijom za koju se zalaže SRS.

Šarčević: Bezbednost učenika je prioritet

Ministar prosvete Mladen Šarčević saglasio se da je bezbednost učenika u školama veliki prioritet i naveo da su neki pomaci za godinu dana napravljeni. On je rekao da je prisustvo školskih policajaca u školama veće, da postoji dežurstvo nastavnika, da se organizuju predavanja o bezbednosti.
Šarčević je rekao da pitanje bezbednosti nije pitanje zakona već normativnih akata i da tu značajnu ulogu ima organizovanost škole ali i saradnja sa MUP-om.

Čabraja: Prosvetni radnici u strahu

Aleksandra Čabraja iz Kluba samostalnih poslanika koja je, kako je rekla, 15 godina bila prosvetni radnik ocenila je  da se svaka reforma i sve što se dešava u školstvu “lomi preko leđa” prosvetnih radnika. Ona je rekla da ni jednom prosvetnom radniku nije u interesu da nastavni program izgleda onako kako izgleda sada. – Prosvetni radnici su neprestano pritisnuti između zahteva roditelja, dece, države, zahteva koji im se postavljaju i, kako rekoh, svaka reforma i svaka promena u sistemu ide preko njihovih leđa. Zbog toga se dešava da svaki prosvetni radnik strahuje od takozvanih tehnoloških viškova i gubitka posla – navela je ona. Prema njenim rečima, Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja je neprihvatljiv i ne rešava ni jedan problem. – Glasaćemo protiv ovakvog zakona i mislim da zakon koji je donesen na ovakav način, bez dijaloga, bez pravog dijaloga i sa samom prosvetom, sa svim organima, sa sindikatima itd. nije prihvatljiv i smatramo da ne rešava praktično ni jedan problem od svih nagomilanih problema, već će otvoriti i nove – kazala je Čabraja. Ona je dodala da se predlogom zakona otvaraju nove mogućnosti za politizaciju i korupciju.

Zukorlić pozdravio proceduru izbora direktora

Predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje Muamer Zukorlić ocenio je da je dosadašnji način izbora direktora bio štetan. – Imali smo školske odbore koji su osiguravali neku demokratičnost u izboru. Međutim imali smo i razlivanje odgovornosti…Ono što sada imamo je jasna adresa, vrlo jasna adresa. Sutra ukoliko taj direktor ne valja znamo kome ćemo se obratiti znamo od koga ćemo tražiti da ispravi i na kraju znamo ko je kriv. Mislim da je ovo svojevrsni iskorak u kome se utvrđuje jasna odgovornost – naveo je Zukorlić.

SNS: Kvalitetna rasprava

Poslanica SNS Aleksandra Tomić ocenila je da dvodnevna  rasprava u parlamentu o Predlogu zakona o visokom obrazovanju bila kvalitetna jer poslanici opozicije nisu iznosili “suštinsko neslaganje” već “određen kritike na hitan postupak donošenja zakona”. Poslanica SPS Vesna Ivković rekla je da će ta poslanička grupa u danu za glasanje glasati za oba predloga zakona.

Opozicija: Sva vlast centralizovana u ministarstvu

Najviše zamerki opozicija je iznela na predlog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja jer smatraju da će sva vlast biti centralizovana u ministarstvu, te da će ministar birati direktore u više od 2.000 škola, da će imati mogućnost da preinači odluku školskog odbora, te da to otvara prostor za partijsko zapošljavanje. Opozicija je zamerila i što se u predlogu zakona rad Nacionalnog prosvetnog saveta svodi na savetodavnu ulogu. Predstavnici opozicije kritikovali su  predlog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, jer su uvereni da će sva vlast u tom segmentu društva biti centralizovana u ministarstvu, dok ministar tvrdi da su predloženim zakonom omogućene velike kompetencije u izboru direktora, te da ministar na kraju to samo verifikuje.
Poslanica kluba “Za spas Srbije” Sanda Rašković Ivić tvrdi, međutim, da će ministar prosvete predloženim Zakonom birati direktore u 2.500 škola, da će imati mogućnost da preinači odluku školskog odbora, te da to može da dovede do negodovanja nastavnika i roditelja. Ona kaže i da možemo doći u situaciju da 10 odsto roditelja i nastavnika budu nezadovoljni izborom direktora, a to će značiti da će u 250 škola situacija biti kao u zemunskoj osnovnoj školi, u kojoj su đaci,i roditelji i nastavnici štrajkovali zbog smene direktora. Predloženi zakon, prema njenim rečima, ne vodi ka izboru najboljih kadrova, već najpodobnijih i najposlušnijih. Dok je Ivić govorila, njoj je Vojislav Šešelj, poslanik SRS, dobacivao uvredljive reči na šta mu je ona odgovorila da nije u rijalitiju.
Poslanik Žarko Korać takođe je rekao da nije dobro da se na jednom mestu vodi kompletna prosvetna politika niti što se nacionalni prosvetni savet svodi na savetodavno telo.

Šarčević: Ministar je  samo “stilska figura”

Ministar prosvete Mladen Šarčević primetio je, međutim, da je ministar trenutno samo “stilska figura” i da on nije imao nikakva ovlaštenja prilikom izbora direktora, te da su na čelo škola mogli da dođu i loši rukovodioci, a da se to posle “leči” u dugim postupcima. Ide se na to, dodao je, da ljudi koji će biti na rukovodećim pozicijama budu sa visokim kompeticijama, a procedura će kao i do sada biti ispoštovana i izbor će proći sve instance – od kolektiva, konkursa, školskog odbora, lokalne samouprave, pokrajine. – Ministar će na kraju tog procesa samo da verifikuje – poručio je.

Šešelj: Formirati posebna odeljenja za decu migrante

Vojislav Šešelj, poslanik SRS je rekao da treba ukinuti prijemne ispite jer učenik, kako kaže, ne može u jednom danu da pokaže šta je naučio tokom školovanja, te da se mora poštovati diploma osnovnih i srednjih škola. On je rekao još da migranti ne treba da se uključuju u nastavu u postojećim školama, jer ne znaju srpski jezik i ne mogu da prate nastavu, te da će trpeti deca iz Srbije. Treba formirati posebna odeljenja, nastavu na engleskom koju će da finansiraju UN, rekao je Šešelj u parlamentu.
Ministar mu je odgovorio da su migranti u tranzitu i da njih nema više od petoro dece u odeljenju i da njihovo prisustvo ne utiče na efikasnost nastave. – Mi pritiskamo UNICEF da se odvajaju veća sredstva i oni uče i srpski i engleski jezik – kazao je on.

Živković: Hegemonija ministra

Lider NS Zoran Živković rekao je da Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja uvodi hegemonija ministra “ To je prevelika odgovornost. To se ne radi ni u vojsci ni u policiji. To se ne radi nigde…To znači da ako vi postavljate direktore da ste vi odgovorni za sve što se dešava u svakoj školi – naveo je on.

Zukorlić: Intencija zakona da se problemi rešavaju efikasnije

Govoreći o zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje Muamer Zukorlić je rekao da je intencija predloga zakona da se problemi pokušaju rešavati efikasnije. – Jer smo do sada imali ogromne probleme gde su direktori, da tako kažemo, kao samostalne institucije uglavnom u sprezi sa lokalnom samoupravom bili svojevrsni vladari u tim školama, gde brojni problemi nisu mogli biti rešavani – naveo je on.

DJB podneo 400 amandmana

Pokret Dosta je bilo podneo je 400 amandmana na Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Predlog zakona o visokom obrazovanju, rekao je u četvrtak  lider tog pokreta Saša Radulović na pres konferenciji u skupštini. U novom zakonu, kako kaže, nema nikakvih rešenja za probleme plagijata, centralizovana je moć u Ministarstvu prosvete, a dok će amandmanima DJB pokušati da omogući besplatno obrazovanje dece. – Ključni član je da je obrazovanje pravo deteta na takav način ga treba tretirati u zakonu, da svi troškovi obrazovanja detata treba da padnu na teret budžeta. Izračunali smo da nabavka svih udžbenika za svu decu, osnovnih i srednjih škola, košta manje od 0,2 odsto budžeta, znači ovo je više nego dostupno – rekao je Radulović.
Poslanik DJB Dušan Pavlović rekao je da su glavni nedostaci ovih zakona što se ne bave dovoljno pitanjem vršnjačkog nasilja, problemima nastavnika koji gube licencu, problemom plagijata.
On je dodao da je posebno zabrinjavajuće što po novom zakonu ministar bira direktore osnovnih škola, što će, tvrdi, tek stvarati probleme u budućnosti.

Jerkov: Ministar grabi svu vlast

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov rekla je novinarima u parlamentu da predloženim zakonom ministar grabi svu vlast za sebe i da se dobija sistem u kom se sve kontroliše, a ništa ne poboljšava i da se samo stvaraju dodatni problemi. Ona je kazala da se sadašnje obrazovanje od nekadašnjeg razlikuje samo po tome što “deca ne kleče na kukuruzima” i ne dobijaju packe zbog grešaka.

Brnabić: Ne strepim zbog manjeg BDP-a, mogućnost za veće plate i penzije

Premijerka Srbije Ana Brnabić u četvrtak je rekla da ne strepi zbog usporenog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) jer su svi ostali ekonomski pokazatelji i dalje jako dobri i da ima mogućnosti za povećanje penzija i plata u javnom sektoru. – Ne bih umanjivala značaj stagnacije BDP-a, nije mi lako, ali predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MFF) su mi u razgovoru rekli da ni oni nisu zabrinuti zbog toga jer su ostali parametri dobri – rekla je Brnabić novinarima na forumu o poslovanju u jugoistočnoj Evropi. Premijeka je kazala da je za ekonomiju zemlje važno što novih radnih mesta ima sve više, što raste izvoz i industrijska potrošnja. – Rast BDP-a manji o očekivanog neće suziti prostor za povećanje plata u javnom sektoru i penzija. Imamo dovoljno sredstava, budžet je stabilan – rekla je ona i potvrdila da će uskoro biti saopšteno koliki će biti procenat uvećanja plata za pojedine službe i penzija.

Premijerka ponosna na minimalac!

Prema rečima premijerka Ana Brnabić, “ono  nama važno, a što možda nije na pravi način ispraćeno u javnosti,  je dogovor oko povećanja minimalne cene rada, sa 130 na 143 dinara”. “Jako je značajno povećanje cene rada i mi smo na to ponosni. I to je indikator stanja naše ekonomije”, istakla je Brnabićeva. Inače, i tako povećen minimalac biće najmanji u regionu, da ne pominjemo koliki je minimalac u srećnijim zemljama.

Ministar rada: Na minimalcu 350.000 zaposlenih

Država kao poslodavac (najveći u zemlji, prim. ured.) ima između 21 i 25.000 zaposlenih na minimalnoj ceni rada, a u celoj državi je oko 350.000 zaposlenih na minimalcu, potvrdio je ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević i u intervjuu Novom magazinu rekao da nećemo brzo izaći iz zone minimalca, bez pozitivnog kretanja u proizvodnji. Administrativni potezi poput povećanja minimalne cene rada i neoporezivog dela zarade mogu ubrzati taj proces, rekao je on. Đorđević je rekao da se za sada ne zna koliko će biti povećanje plata. “I predsednica Vlade je rekla da će se znati u narednih nekoliko nedelja”, rekao je on.

Zukorlić: Rektorokratija vlada

U visokom obrazovanju imamo rektorokratiju, monopol takozvane akademske zajednice, iza koje se krije nekoliko najuticajnijih ljudi, rektora najjačih univerziteta, na čelu sa Beogradskim, koji vladaju sveukupnom sudbinom visokog obrazovanja, izjavio je predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Muamer Zukorlić. Zukorlić je rekao da novi zakon o visokom obrazovanju to mora da ispravi, “da napravi ravnotežu i razbije monopol kao osnov za korupciju i nepotizam koje danas imamo”. Za to sam pripremo amandmane. Pokušaću da imamo i odborske amandmane, ne samo poslaničke, sve pravno moguće mehanizme u skupštini ću upotrebiti da ukažem na to, najavio je Zukorlić. Trn u oku su mu Univerzitet u Beogradu (BU) za koji smatra da guši razvoj drugih univerziteta i Konferencija univerziteta Srbije (KONUS), zbog majorizacije, preglasavanja većine u odnosu na manjinu. Podseća da KONUS čine predstavnici svih univerziteta, počev od rektora, ali i da univerzitet na svakih 5.000 studenata ima jednog predstavnika, kao i na svakih 1.000 zaposlenih.

KONUS: Zukorlić zloupotrebio položaj

“Krajnje je neprimereno da predsednik Odbora Muamer Zukorlić, zbog problema oko akreditacije Univerziteta čiji je vlasnik, a zloupotrebljavajući funkciju predsednika skupštinskog Odbora, napada sistem visokog obrazovanja Republike Srbije”,  kaže rektorski savet Кonferencije univerziteta Srbije (KONUS), povodom optužbi koje je protiv ovog tela danas izneo Muamer Zukorlić. Kako navode, Muamer Zukorlić, predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, izneo je “neutemeljene i neprimerene komentare na račun КONUS–a” tokom zasedanja tog odbora, a u trenutku dok se vodila rasprava o Predlogu Zakona o visokom obrazovanju. – Sa iznenađenjem konstatujemo da se na osnovu diskusije predsednika Odbora može zaključiti da on (Zukorlić), iako rukovodi jednim od najvažnijih skupštinskih odbora, nije upućen u strukturu sistema visokog obrazovanja Republike Srbije kao i o ulozi КONUS-a u tom sistemu i njegovom radu – napisano je u saopštenju.
Tokm diskusije Zukorlić je optužio KONUS za favorizovanje jednog Univerziteta. – Tvrdeći da KONUS-om upravlja, citiramo: “Beogradski univerzitet koji samostalno uz pomoć još jednog, ili još jednog korumpiranog privatnog, donosi sve važne odluke odakle kreću svi prijedlozi pa i onaj za sastav Savjeta za visoko obrazovanje”, predsednik Odbora Zukorlić potcenjuje rektore ostalih univerziteta u sastavu КONUS-a, njihovu stručnost i kompetentnost i etiketira ih kao korumpirane, iako bi za takve tvrdnje bez valjanih dokaza mogao i pravno da odgovara – kaže se u saopštenju.
KONUS naglašava da Univerzitet u Beogradu ne sprečava razvoj ostalih univerziteta, već podržava njihov napredak i unapređenje kvaliteta kroz intenzivnu i plodonosnu saradnju. Oni su podsetili predsednika odbora da KONUS čini osam državnih i devet privatnih akreditovanih univerziteta u Republici Srbiji, te da rektori ovih univerziteta odluke donose konsenzusom.
Saopštenje su potpisali prof. dr Dragan Antić, potpredsednik КONUS-a i rektor Univerziteta u Nišu, prof. dr Dragan Domazet, potpredsednik КONUS-a i rektor Univerziteta “Metropolitan”, prof. dr Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Nebojša Arsenijević, rektor Univerziteta u Кragujevcu, prof. dr Miladin Кostić, rektor državnog Univerziteta u Novom Pazaru, prof. dr Zoran Erić, Rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu, prof. dr Mladen Vuruna, Rektor Univerziteta odbrane, prof. dr Blagoje Nedeljković, v.d. rektora Univerziteta u Prištini sa sedištem u Кosovskoj Mitrovici, prof. dr Milomir Minić, rektor Univerziteta “Džon Nezbit”, prof. dr Mladen Veinović, rektor Univerziteta Singidunum, prof. dr Milija Zečević, rektor Evropskog univerziteta, prof. dr Aleksandar Andrejević, rektor Univerziteta “Educons” Sremska Кamenica, prof. dr Gordana Vukelić, rektor Univerziteta “Union”, prof. dr Mirko Кulić, rektor Univerziteta “Privredna akademija” Novi Sad, prof. dr Slavko Vukša rektor “Alfa” univerziteta, akademik Vladimir Bumbaširević, predsednik КONUS-a i rektor Univerziteta u Beogradu.(→Press Clipping)

Usaglašena Novosadska deklaracija – deo projekta “Pojas i put”

Peti dijalog politike obrazovanja Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, završen je usaglašavanjem Novosadske Deklaracije, koja će biti poslata svim državama na finalno potvrđivanje. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar prosvete Mladen Šarčević u četvrtak uveče su u Galeriji Matice srpske priredili prijem za učesnike skupa u Novom Sadu. Galerija Matice srpske koja obeležava 170 godine postojanja, bila je domaćin učesnicima skupa, koji su imali prilike da se upoznaju sa 500 umetničkih dela iz perioda od 16. do 20 veka.
Ministar Antić, koji je i nacionalni koordinator za saradnju u mehanizmu Kina – CIEZ, istakao je veliki značaj mehanizma ocenjujući da je deo daleko šireg koncepta i ideje o razvoju projekta “Pojas i put”. Prema njegovim rečima, mehanizam predstavlja zaista važan segment razvoja odnosa i veliku šansu za razvoj svih 16 država u okviru tog mehanizma.
Prethodni, Četvrti dijalog održan je u oktobru 2016. godine u Pekingu. Saradnja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, integralni je deo globalne sveobuhvatne inicijative “Pojas i put”, koju je pokrenuo kineski predsednik Si Đinping 2013. godine. Srbija ima aktivnu ulogu u tom mehanizmu saradnje i bila je domaćin Trećeg sastanka šefova vlada Kine i zemalja CIE u decembru 2014. godine kada je tadašnji premijer Aleksandar Vučić ugostio premijere centralne i istočne Evrope i premijera Kine Li Kećianga. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u maju ove godine u Pekingu je učestvovao na prvom međunarodnom Forumu lidera “Pojas i put” uz predsednike još 28 država.

Unapređenje  obrazovne saradnje Kine i zemalja CIE

Na skupu koji je  nastavljen u petak  okupili su se predstavnici ministarstava obrazovanja Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, razgovara se o unapređenju obrazovne saradnje na Petom dijalogu o obrazovnim politikama Kine i zemalja CIE. Otvaranju skupa prisustvovali su i zamenik ministra obrazovanja Kine Du Dženjuen, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić. Prisustvovali su i pokrajinski premijer Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ambasador Kine Li Mančang. Na skupu održanom u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, učestvovali su i zamenici ministara i drugi predstavnici resora obrazovanja iz zemalja centralne i istočne Evrope, koji će dva dana razgovarati o unapređenju obrazovne saradnje, prakse i usklađivanja obrazovnih strategija radi jačanja odnosa u toj oblasti.
Pored skupa o obrazovnim politikama, biće održan i četvrti sastanak konzorcijuma visokoobrazovnih ustanova mehanizma “16+1”, na kojem će učestvovati predstavnici nauglednijih kineskih i univerziteta iz centralne i istočne Evrope. Prvi dijalog o obrazovnim politikama Kine i zemalja CIE održan je 2013. godine u kineskom gradu Čungćingu, a zatim su usledili Drugi dijalog u Tijenđinu i Treći koji je održan u Varšavi.

Šarčević: Zajednički koristiti kapacitete i resurse

Ministar prosvete Mladen Šarčević je izrazio nadu da će zajednički rad na promociji dijaloga biti plodonosan jer je Kina među vodećim zemljama sveta. Mi, nastavio je ministar, treba da prepoznamo tu dugoročnu strategiju i da definišemo prioritete  i pravce saradnje. “Srbija je ušla u reformu obrazovanja i to je naš ključni prioritet i zajednički cilj jer smo svesni činjenice da je obrazovanje uz nauku u funkciji održivog razvoja put ka opštem napretku društva”, istakao je ministar.
“U skupštini Srbije su važni zakoni iz oblasti reforme obrazovanjai koji će reafirmisati prinicipe visokog obrazovanja”, zaključio je ministar Šarčević.

Džanjuen: Uklonimo trgovinske i druge barijere

Zamenik kineskog ministra  prosvete Du Džanjuen je podsetio na hronologiju događaja inicijative “Jedan pojas jedn put” i naglasio tom prilikom da je za proteklih pet godina došlo do značajne razmene studenata te da je oko pet i  po hiljada stranih studenata bilo u Kini i da je istovremeno oko 3 hiljade i 800 kineskih studenata bilo u Evropi. U narednih pet godina, najavio je još hiljadu kineskih studenta koji će po ovom programu razmene posetiti evropske zemlje. On je predložio uspostavljanje kooridinatora radi efikasnije razmene informacija i komunikacije među zainteresovanim zemljama ali i povezivanje različitih obrazovnih strategija i uspostavljanja zajedničkih standarda u priznavanju kvalifikacija.

Nikolić: Čast je biti domaćin ovakvog skupa

Pozdravljajući goste, rektor novosadskog univerziteta  Dušan Nikolić je rekao da univerzitet pohađa 52.000 studenata , da u njemu radi 5.000 i da nije slučajno baš Novi Sad izabran da bude domaćin ovakvog jednog skupa. Zahvaljujući na ukazanom poverenju rektor je rekao da su se u Novom Sadu oduvek susretale različite civilizacije i kulture te da je grad stasao u multietničko središte i zajednicu  sa bogatom akademskom zajednicom.
Potvrđuje to i izbor Novog Sada za Omladinsku i evropsku prestonicu kulture.Ovaj najveći multilateralni skup u 2017. godini u Srbiji, okupio je predstavnike državnih delegacija, kao i univerziteta iz 17 zemalja, koji će razgovarati o nastavku saradnje i daljoj izgradnji kapaciteta na polju obrazovanja, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima. Peti dijalog o politikama u obrazovanju jedan je od mehanizma saradnje Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope. Dijalog je posvećen unapređenju prosvetne saradnje i modernizaciji obrazovne politike, poboljšanju kvaliteta obrazovanja i kompetenciji predavača, kao i reformi obrazovanja u inovacijama. https://www.youtube.com/watch?v=4kRlC46mh-Q

Većina dece izbeglica u opštini Šid krenulo na nastavu

Oko 90 odsto dece izbeglica iz kolektivnih centara Principovac i Adaševci u opštini Šid, koji su bili planirani da se uključe u nastavu u srpskim školama, počelo je da pohađa nastavu, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu prosvete i nauke. Kako je rečeno, u četiri škole u opštini Šid, ministarstvo je očekivalo uključenje u nastavu 101 učenika iz ta dva kolektivna centra a zaključno sa 19. septembrom nastavu je počeo da pohađa 91 učenik. Ministarstvo je navelo da je 18. septembra nastavu počelo da pohađa ukupno 33 dece u osnovnim školama “Branko Radičević” i “Sremski front” u Šidu, a dan kasnije 58 dečaka i devojčica je selo u klupe osnovnih škola “Filip Višnjić” u Moroviću i “Vuk Karadžić” u Adaševcima. Meštani Šida protestovali su u poslednjih nekoliko dana zbog toga što deca migranata od ove školske godine treba da idu u iste osnovne škole sa njihovom decom. Pojedine političke stranke i nevladine organizacije oštro su osudile te proteste i pozvali nadležne da obezbede sprovođenje Ustava i zakona i zaustave rasizam u Šidu.

Skot: Glavni junaci integracije malih migranata su srpska deca

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot izjavio je u četvrtak  da su SAD zahvalne Srbiji na gostoprimstvu iskazanom prema migrantima i Vladi Srbije koja je omogućila da 400 dece migranata pohađaju školu i uče jezik. Škole su najvažniji, prvi i ogroman korak za integraciju migranata, rekao je Skot tokom obilaska zemunske škole “Branko Pešić”, koju pohađa 47 dece migranata od ukupno 400 uključenih u obrazovni sistem u Srbiji. Ambasador je ocenio da su u celom procesu obrazovanja i integracije dece migranata ipak glavni junaci njihovi vršnjaci. – Nastavnici su važni, ali i deca Srbi koja će pomagati svojim vršnjacima da razumeju novo drušvo i novi jezik – rekao je Skot, koji je školi u ime SAD poklonio edukativnu opremu školu – pametne table, projektore, laptove, ali i 130 školskih torbi za sve učenike.

Uspeh učenika na evropskom takmičenju “Šta znaš o saobraćaju”

Na evropskom takmičenju “Šta znaš o saobraćaju” koje je održano krajem prošle nedelje u Albaniji, ekipa Srbije je u veoma jakoj konkurenciji osvojila 4. mesto. Učenici iz Srbije, Aneta Stoja, Ankica Čakajac, Veljko Potkonjak i Jovan Nikolić, sakupili su 690 poena, samo poen manje od ekipe Rusija II, koja je osvojila treće mesto. Ubedljivo najbolji rezultat na takmičenju postigla je Letonija (700 poena), a srebrna odličija su pripala članovima ekipe Rusija I (692 poena). Auto-moto savez Srbije (AMSS), gotovo 5 decenija organizuje takmičenje „Šta znaš o saobraćaju” u Srbiji, učestvuje u pripremi naše ekipe i omogućuje najuspešnijim poznavaocima saobraćajnih propisa i najveštijima u savladavanju poligona spretnosti da pokažu šta znaju i na evropskom takmičenju. Svrha kontinuirane edukacije najmlađih učesnika u saobraćaju je bolja bezbednost saobraćaja u našoj zemlji.

Festival pozorišta za decu od 24. septembra

Naredna nedelja u Subotici biće u potpunosti u znaku pozorišta za decu. Međunarodni festival posvećen najmlađima počinje u nedelju 24. septembra i trajaće 6 dana. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici Najmlađe očekuju predstave iz čitavog sveta. https://www.youtube.com/watch?v=feBcVXyRZXQ

Vikend u Galeriji Matice srpske 

U petak uveče u 20.00 časova u Galeriji Matice srpske u okviru pratećeg programa izložbe Dimitrija Avramovića umetnika evropskih okvira i srpskog konteksta je održano predavanje “Evropski okviri i umetnička praksa Dimitrija Avramovića”, dr Igora Borozana, autora izložbe i docenta Filozofskog fakulteta u Beogradu. Manifestacija Dani evropske baštine 2017. sa ovogodišnjom temom “Kulturno nasleđe i priroda” će u Galeriji Matice srpske biti obeležena 23. i 24. septembra 2017. godine u 11.00 i 17.00 sati predavanjem Motiv drveta kao bića sveta msr Jelene Ognjanović, kustosa Galerije Matice srpske. Takođe, za najmlađe posetioce će 23. septembra u 11.00 sati biti organizovana kreativna radionica za decu Čarobno životinjsko carstvo na slikama.

Srbija nastavlja podršku Prištinskom univerzitetu

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Ljubomir Marić izjavio je  u četvrtak 21. septembra da će Srbija nastaviti da na sve načine da podržava rad Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, svesna njegove nezamenjive uloge za opstanak srpskog naroda u pokrajini i značaja koji uveliko prevazilazi lokalne okvire. Marić je, otvarajući međunarodni naučni skup “Nauka bez granica”, na kojem učestvuje i značajan broj univerzitetskih profesora i naučnika iz inostranstva, rekao da u eri globalizacije i brisanja granica između država, ekonomija i civilizacija, nauka ima otvoreniji prostor za razmenu ideja nego ikada u istoriji.

Vremeplov: Stefan Prvovenčani

Na današnji dan 24. septembra 1227. godine umro je prvi srpski kralj Stefan Nemanjić Prvovenčani, drugi sin velikog župana Stefana Nemanje, za vreme čije vladavine je Srpska pravoslavna crkva stekla autokefalnost. Da bi učvrstio nezavisnost od Vizantije, napravio je zaokret u spoljnoj politici okrenuvši se novim saveznicima, Mletačkoj republici i papi. Napisao je “Žitije svetog Simeona” (Stefana Nemanje).

Vremeplov: Beogradski univerzitet

U Beogradu je 24. septembra 1863. godine osnovana Velika škola koja je imala Filozofski, Pravni i Tehnički fakultet, a nastava je održavana u Kapetan-Mišinom zdanju. Škola je prerasla u Beogradski univerzitet 1905. godine, kada su otvoreni Medicinski, Bogoslovski i Poljoprivredni fakultet.

Vremeplov: Prva muzička škola

U Subotici je 24. septembra 1868. godine osnovana Gradska muzička škola, prva muzička škola na području današnje Srbije.

Vremeplov: Jovan Bandur

Na današnji dan 23. septembra 1899 godine rođen je srpski kompozitor i dirigent Jovan Bandur, profesor Muzičke akademije i dirigent Beogradske opere. Posle studija u Beču i Pragu komponovao je inspirišući se motivima narodne muzike. Dela: kantate “Poema 1941.”, “Raspeva se zemlja”, ciklus madrigala za mešoviti hor, “Jugoslovenska partizanska rapsodija”, koncert za violinu i orkestar, solo pesme.

Vremeplov: Emanuilo Janković

Emanuilo Janković, srpski pisac, prevodilac, prirodnjak, knjižar i štampar umro je 23. septembra 1791 . Gimnaziju je završio u rodnom Novom Sadu a medicinu je studirao u Haleu. U Pragu je izučio knjižarski i štamparski zanat. U Lajpcigu je 1790. kupio štampariju i doneo je u Novi Sad kako bi štampao srpske knjige, ali mu vlasti to nisu dozvolile pa je štampao knjige na nemačkom, latinskom, mađarskom. U Novom Sadu je držao knjižaru gde je uz knjige nudio i muzikalije, bakroreze. Prevodio je i prerađivao strane pozorišne komade, preveo je komediju K.Goldonija “Tergovci”, F.K. Štarka “Zao otac i nevaljao sin”, posrbio” je i komad J.J. Engela “Blagorodni sin”. Preveo je i “Opisanije života i heroičeskih del feldmaršala od Laudon” nepoznatog autora. Bio je član Prirodnjačkog društva u Haleu i autor je dela: “Fizičesko sočinjenije”.

Vremeplov: Univerzitet u Zagrebu

Na današnji dan 23. septembra 1669. godine  kralj Leopold I proglasio je zagrebačku isusovačku akademiju sveučilišnom ustanovom, što je bio začetak Univerziteta (Sveučilišta) u Zagrebu.

Vremeplov: Oktavijan Avgust

Rimski državnik i vojskovođa Oktavijan Avgust, prvi rimski car, adoptirani sin Gaja Julija Cezara, rođen je na današnji dan 23. septembra 63. p. n. e.     Godinu dana posle ubistva Cezara 44. pre nove ere, kao komandant senatske vojske kod Mutine potukao je Marka Antonija, ali je ubrzo s njim i Markom Emilijem Lepidom sklopio trijumvirat. Posle druge pobede nad Antonijem kod Akcijuma 31. pre nove ere, koja mu je omogućila osvajanje Egipta, pod imenom Avgust preuzeo je svu vlast i ukinuo republiku. Zaveo je novi oblik vladavine poznat u istoriografiji kao principat. Ulepšao je Rim mnogim građevinama, pomagao nauku i umetnost i njegova vladavina je najsjajniji period rimske istorije, nazvana “Avgustov” ili “Zlatni vek”.

Vremeplov: Stojan Janković

Na današnji dan 23. septembra 1687.  poginuo je, u napadu na Turke u Duvnu, Stojan Janković, vođa uskoka u Ravnim Kotarima u severnoj Dalmaciji. U borbi s Turcima 1666. zarobljen je i odveden u Carigrad, odakle je posle 14 meseci pobegao, što je opevano u srpskoj narodnoj pesmi “Ropstvo Janković Stojana”, a 1686. oteo je Sinj od Turaka. Za podvige u borbama protiv Turaka, mletačke vlasti su ga odlikovale titulom “kavalijera” i dale mu veliko imanje u Kotarima.

Vremeplov: Frojd

Sigmund Frojd, austrijski ljekar i psihijatar, osnivač psihoanalize umro je na današnji dan 23. septembra 1939. godine.

Inspektori, godinu dana posle smrti malog Radenka, kreću u kontrolu  bolnica

Deset radnih grupa formiranih po nalogu ministra Zlatibora Lončara danas kreće u obilazak 58 opštih bolnica u Srbiji, pišu “Novosti”. Kako navodi list, to je praktično nastavak kontrola započetih u oktobru prošle godine posle smrti osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića iz Kozjaka kod Loznice od komplikacija preloma ruke.
Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović, potvrdio je da su formirane komisije za obilazak opštih bolnica i da se kreće u novi krug obilazaka, ali nije želeo da otkriva raspored poseta da se na terenu ne bi unapred pripremili za dolazak radnih grupa i time zapravo maskirali pravu situaciju. – U ove posete sada će se uključiti i republičke stručne komisije za sve oblasti medicine, kako bi se na najužem stručnom nivou našla najbolja rešenja za probleme koji postoje na terenu. Tako će, recimo, u kardiološka odeljenja opštih bolnica ići direktorka KCS, dr Milika Ašanih, u onkološka direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, dr Radan Džodić, na ortopedska, direktor Ortopedsko-hiruške bolnice “Banjica”, profesor dr Zoran Baščarević – rekao je Mahmutović.(→Press Clipping)

Inspekcija: Moguće zatvaranje škole u Zemunu

Inspekcija ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na čelu sa državnim sekretarom Markom Milenković posetila je u četvrtak Osnovnu školu “Svetozar Miletić” u Zemunu s namerom da se preduzmu mere za ponovno uspostavljanje nastave koja je u ovoj školi prekinuta pre 14 dana. Tim ministarstva prosvete sačinjen od tri prosvetna inspektora i dva prosvetna savetnika obišao je školu sa v.d. direktora Milošem Gačićem i utvrdio da u nižim razredima samo tri učitelja redovno drže nastavu. Pomoćnik ministra prosvete, Bogoljub Lazarević, rekao je da je škola ”Svetozar Miletić” jedinstven primer da nastavnici ne drže nastavu odlukom Saveta roditelja koji nema nadležnost da odlučuje da li će škola da radi ili ne. “Trenutno imamo nezakonitu obustavu rada škole što je u nadležnosti grada, jer prekid vaspitno-obrazovnog rada može da postoji samo uz saglasnost lokalne samouprave”, rekao je pomoćnik ministra prosvete. (→Press Clipping)

Roditelji pogrdnim rečima ispratili  inspekciju

Pomoćnik ministra prosvete, Bogoljub Lazarević  je naveo da će se resorno ministarstvo truditi da, nakon inspekcijskog i stručno-pedagoškog nadzora, napravi plan kako bi se nadoknadilo 14 dana, podvukao je, nezakonito obustavljene nastave. On je podsetio da postoje pravna sredstva kojima mogu da se preispitaju mere ministra prosvete uvedene zbog nezakonitih radnji bivšeg direktora i bivšeg školskog odbora. “Molim roditelje, nastavnike i sve zaposlene da omoguće da deca normalno krenu u školu, a da se sporna pitanja rešavaju u državnim institucijama. Nudimo im još uvek razgovor, ali ne na način koji smo danas imali prilike da vidimo”, naveo je Lazarević aludirajući na okupljene roditelje koji su pogrdnim rečima ispratili tim ministarstva.
Na pitanje novinara šta će se desiti ako škola ne počne sa redovnom nastavom, Lazarević odgovara da će se postupati na osnovu inspekcijskog nadzora. “Činjenica je da postoji mnogo stvari koje su nezakonito urađene i u ovom periodu. U ovom trenutku je paralisan i rad sekretarijata, tako da ne možemo da dođemo do osnovnih školskih dokumenata, ne znamo ni u čijem su posedu ovih 14 dana i to moramo hitno da rešimo”, rekao je pomoćnik ministra.

By admin

Leave a Reply