Odbor: Od podnetih 326 prihvaćeno 17 amandmana

Odbor Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo usvojio je danas 17 amandmana od podnetih 326 na Predlog zakona o visokom obrazovanju, od kojih je šest na koje je Vlada Srbije dala saglasnost. Predsednik Odbora Muamer Zukorlić je rekao da je i Odbor podneo 11 amandmana na predlog zakona, a neki od njih se tiču Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, odnosno toga ko će predlagati članove tog saveta.  Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da su za Ministarstvo prihvatljivi amandmani koje je predložio nadležni odbor. Predlogom zakona o visokom obrazovanju akreditacije fakulteta obavljaće Nacionalno telo za akreditaciju, biće doneti novi standardi i uveden postupak žalbe. Biće formiran Savet poslodavaca na svakoj visokoškolskoj ustanovi, koji će predstavljati “vezu visokog obrazovanja i privrede”. Prema predlogu zakona, uslov za rangiranje za upis u narednu studentsku godinu na teret budžeta biće 48 ESP bodova.
U načelnoj raspravi je istaknuto da Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa donošenje Nacionalnog okvira obrazovanja kao osnove za izradu novih nastavnih planova i programa. Predsednik Odbora Muamer Zukorlić nije želeo da odgovara na pitanja poslanika Dosta je bilo Dušana Pavlovića o univerzitetu u Novom Pazaru jer je konstatovao “da je cilj tih pitanja da se dovedem u poziciju da sa pozicije Odbora branim taj univerzitet, pa ću se ustegnuti”.

Skupština o amandmanima na “školske zakone”

Skupština Srbije nastavila je juče sednicu raspravom o amandmanima na predloge zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i o visokom obrazovanju. Na dva zakonska predloga podneto je ukupno 1.234 amandmana, od čega 904 na Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i 330 na Predlog zakona o visokom obrazovanju. U načelnoj raspravi, poslanici opozicije najviše primedbi imali su na rešenje koje se odnosi na izbor direktora škola, jer je predviđeno da ga verifikuje ministar prosvete, a kritikovali su što će se uloga Nacionalnog prosvetnog saveta i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, kako su ocenili, svesti na savetodavnu. Zamerili su i što se zakoni razmatraju po hitnom postupku i u objedinjenoj raspravi.
Poslanici vladajuće većine smatraju, međutim, da su kritike opozicije neosnovane i navode da se pri izboru direktora škole zadržava ista procedura, kao i da će predloženim načinom izbora direktora biti sprečeno “razlivanje odgovornosti”.

Smenu Zukorlića traži 17 rektora

Konferencija univerziteta Srbije – KONUS zatražila je u petak 22. septembra smenu predsednika skupštinskog Odbora za obrazovanje Muamera Zukorlića zbog, kako kažu, nestručnog i nekompetentnog obavljanja funkcije kao i zbog njenog korišćenja za ostvarenje ličnih interesa.  Kako kažu Muamer Zukorlić je u svojstvu predsednika Odbora, u više navrata, iznosio neistine i argumentima neutemeljene tvrdnje koje se tiču visokog obrazovanja u Srbiji. Oni navode da kao vlasnik privatnog Univerziteta u Novom Pazaru, Muamer Zukorlić “funkciju na kojoj se nalazi veoma često koristi kako bi izgovarao neistine i pogrešno interpretirao činjenice predlažući rešenja koja bi dovela do akta o akreditaciji koji godinama nije u stanju da dobije”. Konferenciju univerziteta Srbije čini osam državnih i devet privatnih akreditovanih univerziteta u Srbiji. Podsećaju da po oceni Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta taj univerzitet ne ispunjava propisane standarde koji se odnose na kadrovsku, prostornu i tehničku opremljenost. Rektorski savet KONUS-a smatra da je ovakvo ponašanje Muamera Zukorlića nedopustivo i da može da nanese trajnu štetu postojećem sistemu visokog obrazovanja Srbije, koje je od strane vodeće globalne mreže istraživanja – UNIVESITAS 21, rangirano na prvom mestu, ispred Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. “Visoko obrazovanje u Srbiji, kao glavni stub razvoja jednog društva, treba kontinuirano razvijati i neprekidno raditi na unapređenju njegovog kvaliteta. Ono mora biti van svih dnevnopolitičkih ambicija i partikularnih, ličnih, interesa”, navodi se u saopštenju. Zbog toga je, naglašavaju, važno da na čelu jednog od najvažnijih skupštinskih odbora bude osoba koja će svojim delovanjem težiti ka ostvarenju navedenih ciljeva. Inicijativu su potpisali rektori osam državnih i devet privatnih akreditovanih univerziteta u Srbiji. (→Press Clipping)

Uspešno završen skup o obrazovnim politikama Kine i zemalja CIE

Predstavnici ministarstava obrazovanja Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope okupili su se u četvrtak  i petak  u Novom Sadu, gde će razgovarati o unapređenju obrazovne saradnje na Petom dijalogu o obrazovnim politikama Kine i zemalja CIE. Prvi dijalog o obrazovnim politikama Kine i zemalja CIE održan je 2013. godine u kineskom gradu Čungćingu, a zatim su usledili Drugi dijalog u Tijenđinu i Treći koji je održan u Varšavi. Prethodni, Četvrti dijalog održan je u oktobru 2016. godine u Pekingu. Saradnja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, integralni je deo globalne sveobuhvatne inicijative “Pojas i put”, koju je pokrenuo kineski predsednik Si Đinping 2013. godine. Srbija ima aktivnu ulogu u tom mehanizmu saradnje i bila je domaćin Trećeg sastanka šefova vlada Kine i zemalja CIE u decembru 2014. godine kada je tadašnji premijer Aleksandar Vučić ugostio premijere centralne i istočne Evrope i premijera Kine Li Kećianga. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u maju ove godine u Pekingu je učestvovao na prvom međunarodnom Forumu lidera “Pojas i put” uz predsednike još 28 država.

Vučević: Formiranje zajedničkog instituta u Novom Sadu

Novi Sad je u četvrtak  i petak bio  domaćin petog dijaloga o obrazovnim politikama i četvrtog sastanka konzorcijuma visokoobrazovnih ustanova Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Gradonačelnik grada domaćina Miloš Vučević izjavio je,   tim povodom, u petak 22. septembra, drugog dana Petog dijaloga o obrazovnim politikama, da očekuje da kao rezultat te konferencije bude formiran zajednički institut u okviru Univerziteta u Novom Sadu. Institut će biti formirana zajedno sa partnerima iz Kine i CIE, rekao je Vučević, navodeći da će stvoriti još bolje uslove da sve što se utvrditi u toj oblasti i realizuje, kao i da će to osetiti studenti i naučni radnici. – A, njihovi rezultati da se odraze na kvaliteta građana – rekao je Vučević uoči zvaničnog obraćanja. Istakao je da će naši studenti imati bolje uslove, sticati nova znanja i tehnologije, a naučni radnici imati prilku da razmene iskustva sa svojim kolegama i nauče nešto novo i primene u korist građana Srbije.
Vučević je rekao da je to jedan od najznačanijih događaj ove godine u Novom Sadu, kao i na državnom niovu, što je još jedna potvrda otvorene i dobro izbalanisane međunarodne pliticke Srbije. – Ali i da je Novi Sad i Univerzitet u Novom Sadu prepoznat kao pravo mesto u dijalogu u pogledu obrozvanja, sa akecentom na visoko obraozvanje. Za nas je zadovoljstvo da smo mogli da ugostimo i da budemo domaći velikog broja stranih delegacija iz Kine i 16 država CIE. Oni će kada se vrate preneti pozitivne utiske o našem gradu i državi – kazao je gradonačelnik Novog Sada.

Veliko interesovanje za smer socijalni rad na Filozofskom

Po podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, krajem avgusta je u oblasti socijalnog rada u Novom Sadu bilo nezaposleno osam visokoobrazovanih osoba. Kako smo saznali, njihov broj je godinama na evidenciji Biroa mali, a prosečna dužina traženja posla u toj oblasti je 23 meseca. Sudeći po tvrdnjama novosadskog Centra za socijalni rad, broj zaposlenih konstantno će se smanjivati zbog odlaska u penziju socijalnih radnika, ali i zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, koja važi od kraja 2013. Sociološkinja Centra Tamara Stupar kaže da je u CSR-u trenutno zaposleno 107 stručnih radnika i saradnika, od čega je 29 socijalnih radnika, 12 pravnika, 27 psihologa, 16 pedagoga, pet sociologa, tri specijalna pedagoga, jedan defektolog, osam vaspitača i šest medicinskih sestara.
Iako su socijalni radnici traženi u gotovo čitavoj Srbiji, Novi Sad je među retkim gradovima u kojima će mladi imati priliku da se obrazuju i pripreme za rad sa decom i adolescentima, starima, osobama s invaliditetom, izbeglicama, migrantima, diskriminisanim i marginalizovanim društvenim grupama. Naime, nakon dvogodišnjih priprema, ove školske godine na Filozofskom fakultetu osnovan je novi studijski program Socijalni rad, koji će se od oktobra istovremeno realizovati na osnovnim i master studijama.
Po istraživanju Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu iz 2014, koje je bilo jedan od povoda za osnivanje smera Socijalni rad na Filozofskom fakultetu, većina socijalnih radnika u Vojvodini ima između 20 i 30 godina radnog staža. Više od polovine malih centara za socijalni rad i gotovo trećina velikih ima manji broj socijalnih radnika nego što je propisano zakonom. Slična situacija je i u domovima za decu i mlade, ustanovama za smeštaj odraslih osoba s invaliditetom, kao i u gerontološkim centrima.

“Noć istraživača” i za nestrpljive

Poslednjeg petka u septembru (ove godine 29. o.m, prim. ured.), u više od 250 evropskih gradova, održaće se dvanaesta po redu Noć istraživača. Pre osam godina, Srbija se, zahvaljujući Novom Sadu, priključila najvećoj naučnoj žurci i od tada broj gradova učesnika iz naše zemlje raste, da bi ove godine čak jedanaest gradova bilo budno u Noći istraživača – Subotica, Zrenjanin, Inđija, Šabac, Beograd, Kragujevac, Niš, Pirot, Požarevac i Petnica. 29. septembra, u tržnom centru BIG u Novom Sadu već od 15 časova, pa do ponoći posetioci će imati priliku da vide mnogobrojne naučne eksponate i da kroz opipljive, interaktivne eksperimente i demonstracije saznaju ponešto o nauci visokih temperatura, ali i da popiju toplu kafu ili čaj sa naučnicima, dobitnicima prestižnih Marija Kiri stipendija za razvoj nauke Evropske komisije. Za najmlađe tu će biti Naučno igralište, interaktivni eksponati, eksperimenti uživo, nauka na dlanu… Za one malo starije u Startit Centru Novi Sad, Mike Antića 2, bivša zgrada Vojvođanske banke, program počinje u 19 časova predavanjem Marinka Vukmanovića i Danijela Kadarjana sa Fakulteta za menayment u Sremskim Karlovcima o tome na koji način je kombinacija klasičnih metoda performansa i novih digitalnih tehnologija zasnovana na simulaciji virtualne realnosti redefinisala pozorišne predstave i druge vrste performansa.
Međutim, od pre nekoliko godina Noć istraživača proširena je i na dane pre same manifestacije, pa će tako najbolji mladi naučnik novosadskog PMF-a za proteklu godinu Tin Lukić u petak (22.septembra) od 20 sati u STARTIT centaru, održati naučno-popularno predavanje “Globalno zagrevanje – između mita i realnosti”.STARTIT centar Novi Sad je do 25. septembra domaćin kompletne interaktivne izložbe “Spektri” koju je osmislio Centar za promociju nauke. Izložbu je otvorena svakog radnog dana od 12 do 18, a ulaz je besplatan. Od 26. septembra u Novom Sadu će prvi put biti i i svojevrsna putujuća laboratorija- Naučni kamion, u čije prizmelje će se iz STARTIT centra preseliti i izložba “Spektri”, a u Noći istraživača na spratu će se odvijati naučno-popularni programi koje su pripremili nastavnici i učenici novosadskih osnovnih i srednjih škola.

Praksa za buduće inženjere hardvera

U okviru sardnje Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i kompanije “Elsys Eastern Europe”, 15 studenata FTN-a dobiće priliku da tokom šestomesečne, plaćene prakse stekne znanja o projektovanju analognih i digitalnih integrisanih kola. U ovom porogramu koji se realizuje već 10 godina, koji u uz praksu podrazumeva i donaciju savremene opreme, pored FTN-a učestvuju i Elektrotehnički fakultet iz Beograda i Elektronski fakultet iz Niša. „Nalazimo se na početku četvrte industrijske revolucije – digitalne revolucije, u okviru koje će tehnologija, pogotovo digitalna elektronska kola, biti utisnuta u sve pore savremenog života. Zbog toga je neophodno da na vreme stvorimo kadrove koji će u tu revoluciju ući spremni, sa svežim idejama i kavlitetnim znanjem“, rekao je vanredni profesor FTN-a u Novom Sadu dr Rastislav Struharik povodom nastavka ove značajne saradnje. Prema njegovim rečima, danas nam nedostaju kvalitetni hardverski inženjeri, a ubuduće će ovaj trend biti još više izražen. „Saradnja između države, fakulteta i industrije može se posmatrati kao jedna vrsta pozitivne sprege, koja može biti katalizator ubrzanog razvoja Srbije u oblasti projektovanj hardvera i dostizanje statusa visoko rzvijene zemlje“, rekao je dr Struharik istakavši da se u poslednjih pet godina otvara sve veći broj kompanija koje se pretežno bave projektovanjem hardvera i zapšljavaju mlade telentovane inženjere.
U prilog tome govori i činjenica da se na FTN-u u Novom Sadu školuje oko 450 studenata za rad u hardverskoj industriji. Inače, poslednjih godina je primetano i veće interesovanje za ovu oblast, što ohrabruje. U tom obrazovnom procesu je nephodna podrška industrije, kako bi studenti stekli najnovija, adekvatna znanja koja su potrebna tržištu rada. „Praksa predstavlja odličnu priliku da studenti primene znanja stečena tokom studija u realnim, industrijskim okruženjima i df se oni i njihovi potencijalni psolodavci uvere u kvalitet obrazovanja. Odlazaka na stručnu praksu često predstavlja i prvi korak u pronalaženjeu pravog posla nakon završetka studija. Studenti koji se dobor pokažu tokom prakse, vrlo često dobijaju i ponudu za posao“ , istakao je dr Struharik.

Cucić: U školama 400 dece migranata

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić rekao je u nedelju  da su deca migranti uključena u sistem obrazovanja u Srbiji i da je njih 400 krenulo u škole širom Srbije. Cucić je u Dnevniku RTS-a rekao da su deca migranti uglavnom dobro primljena. “Ako vas neko zaplaši da će doći dete koje nije pregledano, i vi ćete da se uplašite. Kada su ljudi videli da su to najpedantnija deca i da nema mesta brizi, i oni su promenili svoje mišljenje. Tako da su deca krenula u šškolu, doduše sa manjim brojem nego ššto smo očekivali. U šškolu je krenulo 400 dece, a imamo ih trenutno u Srbiji oko 600”, objašnjava komesar za izbeglice.
Prema njegovim rečima, deca migranti su uglavnom svuda dobro primljena. “Imamo problem u Somboru zbog meni neshvatljive netolerantnosti. Ali smo tamo rešili problem tako ššto deca pohađaju nastavu u okviru našeg centra u Somboru. Deca kod nas u centru rade domaće zadatke, mi smo im produženi boravak”, navodi Cucić. On ističe da je Ministarstvo prosvete uradilo dobar posao. “Kolege iz Ministarstva su sjajno uradile posao. Sve ono ššto je obavezno za našu decu, kada je reč o obrazovanju, obavezno je i za decu migranata”, naveo je komesar za izbeglice. Prema njegovim rečima, u Srbiji se trenutno nalazi oko 4.200 migranata. On kaže da su migracije ušle u uobičajene tokove, ali da pratimo ponašanje susednih zemalja.

Unaprediti budžete u regionu da podržavaju integraciju Roma

Akcioni tim za integraciju Roma Saveta za regionalnu saradnju (RCC) dobio je mandat da sa vladama u regionu radi na izradi regionalnih standarda budžetskih politika koje treba da odražavaju mere za integraciju Roma. Na sastanku radne grupe projekta Integracije Roma 2020, koji je prošle nedelje završen u Beogradu, vođa akcionog tima tog projekta Orhan Usein izjavio je da su za godinu i po dana od početka projekta zabeleženi pozitivni pomaci u oblasti obrazovanja, posebno u promociji predškolskog obrazvanja za Rome. “U obrazovanju, međutim, preovladava diskriminacija, dok su krivična dela počinjena iz mržnje kao i govor mržnje u porastu”, rekao je Usein na početku skupa, saopštio je RCC. Usein je ocenio da je potrebno institucionalno rešavanje problema i da je za rešavanje budućih izazova potreban napredak na polju budžetiranja za politike integracije, tako što će se “unapediti izračunavanje budžeta na način da odražava glavne mere od kojih Romi imaju koristi”. Viši savetnik za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju Morten Jung izrazio je zadovoljstvo što je projekat Integracija Roma 2020 ostvario upečatljiv rad na unapređenju procesa integracije Roma u regionu.

Savremena oprema za Katedru za veterinarsku medicinu

Polovinom juna, uz pomoć Pokrajinske Vlade, unapređena je Katedra za veterinarsku medicinu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Veterinarska klinika koja je opremljena savremenom opremom, kao i prateća laboratorija, neophodne su za izvođenje nastave na smeru koji je postao pravi hit među studentima. Uz to, otvoreni su za usluge građanstvu čime ostvaruju sopstvene prihode. https://www.youtube.com/watch?v=SdKQMSHwnIE

Radionica poezije u Subotici

Ove jeseni, Fondacija “Danilo Kiš” organizuje Radionicu poezije na koju poziva sve kreativce, sanjare, mislioce, romantike, repere i sve one koji bi želeli da nauče da slažu stihove i rime. Susreti će se održavati svakog ponedeljka, od oktobra do decembra, u Omladinskom klubu “Skladište” sa početkom od 19.30 časova.  U opuštenoj atmosferi, radioničari će istraživati različite aspekte poetskog zanata, kao što su slikovitost, metaforika, kompozicija, ritam.  Proučavajući poetsku tradiciju učesnici će steći uvid u različite kreativne strategije pisanja poezije. Učešće u radionici podrazumeva intezivno pisanje i predstavljanje svog rada uz otvorenu diskusiju, što treba da omogući unapređenje književne prakse. Rezultati radionice biće predstavljeni javnim čitanjem stihova na književnoj večeri koja će biti organizovana u decembru. Radionicu poezije vodi Borislav Stanić, pesnik i profesor srpskog jezika i književnosti. Učešće je besplatno ali je neophodna prijava putem telefona 024/ 523-566 ili slanjem mejla na adresuoffice@danilokis.rs.

OŠ Salajka: Rekordan broj odeljenja za 105 rođendan

Na praznik, Malu Gospojinu, 21. septembra salajačka Osnovna škola „Vuk Karadžić” proslavila je jubilej značajan za ceo grad –  čak 105 godina rada. Osnovana davne 1912. godine kao deveta veroispovedna škola u Novom Sadu, danas ta osmoletka može da se pohvali rekordnim brojem upisanih odeljenja ove školske godine – osam nižih razreda i deset viših – što je broj koji je ponovljen u istoriji te škole samo još 1967/68. Svojih „sto i kusur” đaci i zaposleni, uz mnoštvo zvanica, proslavili su svečanom akademijom u zgradi NIS-a.
Potreba za školom na teritoriji Salajke se javila jer su u nekim delovima grada, gde je bila jača srpska sredina, škole bile prenatrpane decom, kao što je bio slučaj i s Nikolajevskom, objašnjava sadašnja direktorka OŠ „Vuk Karadžić” Zorica Zeljković. Kako je dalje kazala, škola je svečanošću otvorena na Malu Gospojinu, 21. septembra 1912. godine, uz prisustvo mnogih Salajčana i drugih Novosađana. Na početku je, podsetila je direktorka, bilo dva učitelja, oba razreda su brojala po 32 učenika, a odeljenja su bila mešovita. Broj učenika, ali i kapaciteti škole, povećali su se već 1920/21. godine, kada dve postojeće učionice više nisu mogle zadovoljiti potrebe za nastavu, a nedugo kasnije se otvara i peti razred. U narednom periodu škola na Salajci je rasla, s celodnevne nastave prešla na poludnevnu, pa je čak dobila i odeljenje zabavišta. Februara 1946. konačno dobija naziv „Vuk Karadžić”, a nešto više od deceniju kasnije postaje i osmoletka. Najveći broj učenika zabeležen je školske 1967/1968, a taj uspeh ponavlja se i od ovogodišnjeg 1. septembra.
Danas možemo da se pohvalimo s ukupno 416 učenika, kao i da smo već drugi put otvorili tri odeljenja prvog razreda, a nadamo se da ćemo imati sve više đaka. U poslednjih nekoliko godina nam se upisuju i deca s druge teritorije, što nam daje potvrdu da na pravi način radimo posao za koji smo se obrazovali, ponosna je direktorka Zorica Zeljković. Modernu salajačku OŠ čini glavna školska zgrada, koja postoji od samog formiranja, paviljon s učionicama za prvake i kuhinjom s trpezarijom, zasebna zgrada s digitalnom i učionicom za muzičko vaspitanje, i sala koja je svečano otvorena na stogodišnjicu škole.

Bolje stanje somborskih sportskih terena

Na sastanku u Pokrajinskom sekretarijatu za sport, Batez i Nađ Kosanović su se saglasili da je učinjen pomak kada je reč o školskom sportu i sportskim terenima u Somboru Antonija Nađ Kosanović, članica Gradskog veća za oblast sporta, dece i omladine, razgovarala je sa Vladimirom Batezom sekretarom i Patrikom Dridom, podsekretarom  Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Na sastanku u Pokrajinskom sekretarijatu za sport, Batez i Nađ Kosanović su se saglasili da je učinjen pomak kada je reč o školskom sportu i sportskim terenima u Somboru, u odnosu na stanje prilikom posete sekretara, tokom aprila. Zaključeno je da su obnavljanje sportske infrastrukture i školski sport ključni za razvoj zdravih mladih naraštaja i razvoj sporta uopšte

“Participativno budžetiranje”: Od 78 prošlo osam ideja

Direktorka OŠ “Veljko Dugošević” u Rumi  Jasmina Vukanović smatra da se ta obrazovna ustanova uvek isticala po svom vizionarstvu, pa i ne čudi što su odmah prepoznali značaj projekta “Participativno budžetiranje”. Prepoznali smo mogućnosti ovog projekta i zahvaljujući tome nabavili smo ormariće za sve naše učenike, a tu ubrajam i područne škole u Stejanovcima i Vognju. Mi smo već imali ormariće u učionicama boravka za učenike od 1. do 4. razreda, a sada tu pogodnost imaju svi naši školarci, izjavila je direktorica popularne “Veljkove” škole.
Ormarići za učenike od 1. do 4. razreda se nalaze u učionicama, dok su za đake od 5. do 8. razreda smešteni u hodnicima. Najveću benefit od ormarića imaće oni najmlađi đaci, pogotovo prvaci, jer znamo koliko su teške njihove torbe. Ovako će imati mogućnost da opremu za fizičko i sve ono što im nije potrebno ostave u ormarićima i zaključaju. Pošto smo zahvaljujući opštini Ruma okrečili celu školu, ovi ormarići su značajni i sa estetskog aspekta i i svojevrsni su ukras škole, naglasila je Jasmina Vukanović. Ormarići će se zaključavati, svaki učenik će dobiti po ključ, dok će svi rezervni ključevi biti kod učitelja i nastavnika.
Tim za participativno budžetiranje se zahvalio građanima na aktivnom učešću u predlaganju projekata. Od 4. do 10. septembra u Opštinsku upravu je pristiglo 639 upitnika sa 78 različitih projektnih ideja, od kojih su se 8 našle na anketnom/glasačkom listiću. Mnogi od predloženih projekata koji nisu u nadležnosti participativnog budžetiranja, poput predloga iz sfere rada saobraćajne komisije ili predloga vezanih sa popravku putne infrastrukture, su prosleđeni nadležnim službama i biće realizovane u narednoj godini.

Srcem i muzikom za Detelinaru

Udruženje građana “Novi Sad” poziva sve ljude dobre volje, pre svega dobre komšije Detelinare, da pruže podršku manifestaciji „Srcem i muzikom za Detelinaru” koja će se održati u utorak, 26.septembra od 17,30 u centru Stare Detelinare, (ispred robne kuće – Milenka Grčića 6a ). Naime, novosadsko naselje Detelinara oduvek je bilo bogato veselom i talentovanom decom, koja su uspevala svuda po svetu, ali nikada nisu zapevala i zasvirala baš u kraju u kojem su rođena. Vođeni ovom statistikom, organizatori su rešili da spoje lepo, korisno i naravno humanitarno. U saradnji sa nastavnicom muzičkog obrazovanja, Milkom Jurišić, 26. septembra će na Detelinari, pevati i svirati upravo talentovana deca iz kraja, koja zajedno sa svojim nastavnicima (solo i horski), godinama neguju muziku na kvalitetan način i od toga ne odustaju. Manifestacija „Srcem i muzikom za Detelinaru”, kao i sve  dosadašnje manifestacije, imaće humanitarni karakter. Ukoliko su i koliko u mogućnosti, građani će moći da doniraju prilog za lečenje šestogodišnjeg Luke Čanjija koji boluje od Limfoblastne leukemije. Luka je mali „Detelinarac”, đak prvak koji je međutim, na primanju treće terapije u novosadskoj Dečjoj bolnici i njegovim roditeljima nedostaju sredstava za nastavak lečenja. I na ovom događaju građani će moći da doniraju prikupljene plastične čepove volonterima iz Udruženja „Čepom do osmeha” . Podršku manifestaciji pružiće i poznati novosadski sportisti sa Detelinare, Nenad Pagonis i Milica Starović.

Vremeplov: Ljubomir Nenadović

Na današnji dan 25. septembra 1826. godine  rođen je Ljubomir Nenadović, član Srpske kraljevske akademije, autor čuvenih putopisa i jedan od najčitanijih srpskih pisaca druge polovine 19. veka (“Pisma iz Italije”, “Pisma iz Nemačke”, “Pisma iz Švajcarske”, “O Crnogorcima”).

Vremeplov: Pavlov

Ruski fiziolog Ivan Petrovič Pavlov, osnivač Instituta za eksperimentalnu medicinu, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1904, rođen je na današnji dan 25. septembra 1849. Na osnovu eksperimenata na psima postavio je teoriju uslovnog refleksa, a značajni su i njegovi radovi o inervaciji srca i funkciji jetre.

Vremeplov: Bela Bartok

U Njujorku je umro na današnji dan 1945 umro mađarski kompozitor i pijanista Bela Bartok, čije je delo otvorilo nove pravce razvoja mađarske muzike. U svetskim razmerama jedan je od začetnika “nove muzike” 20. veka (simfonijska poema “Košut”, opera “Dvorac Modrobradog”, baleti “Drveni princ” i “Čudesni mandarin” i brojna simfonijska i kamerna dela).

Vremeplov: Alberto Moravija

Na današnji dan 25. septembra 1990.  godine  u Rimu je umro italijanski književnik Alberto Moravija (Moravia) jedna od najzanačajnijih ličnosti italijanske književnosti 20. veka (“Rimske priče”, “Čočara”, “Rimljanka”).

Vremeplov: Pol Njumen

Pol Njumen, američki filmski glumac i režiser, filantrop i vozač trkačkih automobila je umro na današnji dan 2008. godine. Igrao je u preko 50 filmova, a najpoznatija ostvarenja  su “Cat on a Hot Tin Roof”, “The Hustler”, “Hud” i “Cool Hand Luke”, “Butch Cassidy and the Sundance Kid” i “Sting”.

Vremeplov: Dubrovnik  sklopio mir sa Stefanom Nemanjom

Na današnji dan 26. septembra 1186. godine Dubrovnik je sklopio mir sa srpskim velikim županom Stefanom Nemanjom, koji je u dva navrata pokušao da zauzme taj grad (1184. i 1185.). Sporazum o miru bio je osnov za kasnije ugovore Srbije i Dubrovnika.

Vremeplov: Bitka na reci Marici

U bici na reci Marici, kod Črnomena, 26. septembra 1371  Turci su porazili srpsku vojsku braće Mrnjavčević, kralja Vukašina i despota Uglješe, koji su u boju poginuli. To je bila jedna od presudnih bitaka u turskom pohodu na Balkan.

Zatvaranje OŠ “S. Miletić” Zemun kao (poslednja)  mogućnost!

Ako se ne otklone sve nezakonitosti konstatovane u inspekcijskom nadzoru, šef republičke prosvetne inspekcije Bogoljub Lazarević ne isključuje zatvaranje škole kao jednu od mogućnosti. “Upravo član zakona po kojem su uvedene privremene mere u školi nosi naziv zabrana rada ustanove”, rekao je on. Dolazak inspekcije ministarstva prosvete u školu izazvao je negodovanje roditelja, koji ispred škole danima protestuju tražeći da se smenjeni direktor vrati na funkciju.
Državni sekretar Marko Milenković je, obraćajući se okupljenim roditeljima, rekao da “solidarnost jeste svojstvena našem narodu, ali da se ispred zemunske škole pokazuje na neobičan način”. “Ne ulazimo u razloge razrešenja bivšeg direktora, ali oni koji dolaze na javne funkcije treba da znaju da su oni “budući bivši”, pokušao je Milenković da razgovora sa roditeljima koji su njegovo obraćanje nazvali demagogijom.(→Press Clipping)

Zemun: Konflikti i između roditelja

Za majku dečaka koji pohađa peti razred najvažnije je da se “deca normalno vrate u školu”. “Prošle su već dve nedelje, a rešenja nema. Nije nam uopšte bitno ko će biti direktor, već da ovoj školi vratimo dostojanstvo. Apelujem na sve roditelje da se urazume jer ovde nema pobednika i poraženog”, rekla je majka. Ona je ukazala na to da su se stvorili konflikti između roditelja, kao i da Savet roditelja nema pravo da odlučuje da li će nastava u školi početi ili ne. “Nama je u startu rečeno da potpisujemo peticiju za ostanak direktora Musorovića, za šta većina nas i jeste bila. Međutim, naše potpise su posle iskoristili da deci ne dozvole da idu u školu”, navela je ona i dodala da odgovornost za ono što se dešava u školi “Svetozar Miletić” na prvom mestu snose državne organi.

Posle inspekcije u školi još manje đaka

Predstavnici Saveta roditelja Osnovne škole “Svetozar Miletić” poručili su u petak na konferenciji za novinare da ne vide cilj posete koju je Republička prosvetna inspekcija obavila u četvrtak toj školi, kao i da sa protestom nastavljaju. Predsednica Saveta roditelja Zvezdana Čolić je ukazala da je do četvrtka u školu dolazilo oko 50 đaka, čiji roditelji nisu protestvovali, te da je, tvrdi, poseta inspekcije uticala da ih danas(u petak, prim. ured.) bude duplo manje. “Ako je cilj bio da se pokaže da škola radi, škola ne radi, jer nema đaka, o tome odluku nije doneo Savet, već smo mi kao pojedinci odlučili da svoje dete zadržimo kod kuće”, rekla je Čolić. Ona je istakla da se roditeljima pomenute škole iz Ministarstva prosvete niko nije obratio.
Pozivaju, kaže, nadležne, kao i ministra prosvete da se uključe u slučaj kako bi deca, nakon 22 dana protesta, krenula na nastavu. Čolić je istakla da su predlozi Saveta stopiranje rešenja inspekcijskog nadzora do odluke Upravnog suda, ponavljanje postupka tog nadzora i formiranje zajedničke komisije koja će dati predlog za rešenje.(→Press Clipping)

Savet roditelja: Odluke od petka do petka

Na pitanje novinara, do kada planiraju da budu u protestu članica pravnog tima Saveta Ana Janković Vidanov je odgovorila da odluke donose od petka do petka, u dogovoru sa roditeljima i postignutim rezultatima, a da će odluku o eventualnoj radikalizaciji protesta doneti za vikend.
Član Saveta Zoran Radovanović je ukazao da je Savet roditelja sa nastavnicima i učiteljima dogovorio da đaci prvaci krenu u školu, da produženi boravak radi, kao i da učenici osmaci od ove nedelje dolaze na pripremne časove za polaganje završnog ispita.
Kako tvrde OŠ “Svetozar Miletić” je “u vanrednoj je situaciji” od 28. avgusta kada je ministar prosvete Mladen Šarčević doneo odluku o razrešenju direktora Miroljuba Mosurovića i raspuštanju Školskog odbora. Novoimenovani v.d. direktor nije preuzeo dužnost zbog odluke zaposlenih da podrže razrešenog direktora i Školski odbor.

Deca ometena u razvoju povređena u udesu u Beogradu

Petoro dece povređeno je juče ujutro u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Dobropoljskoj ulici u Beogradu kada je kombi koji je prevozio decu ometenu u razvoju udario u nadvožnjak. Hitna pomoć je brzo reagovala i zbrinula povređene. Portparolka Hitne pomoći Nada Macura rekla je za Tanjug da su povređeni zbrinuti u Urgentnom centru. U Urgentnom centru kažu da su deca dovezena bez vidljivih znakova teških povreda i da je u toku dalja dijagnostika.

Subotica: Zlostavljači dece mahom stariji od 30 godina

Seksualni prestupnici su uglavnom mlađi i sredovečni muškarci, a istraživanja govore da najčešći počinioci tih dela imaju 17 i 30 godina, dok su oni koji zlostavljaju decu nešto stariji, navela je psiholog Maja Novković. Na konferenciji “Bezbednost i odgovornost 2017” u organizaciji Fondacije Tijana Jurić ona je ukazala da je broj seksualnih delikata mnogo veći od onog koji je poznat iz statističkih pokazatelja. U saopštenju Fondacije, koja se bori za uvođenje doživotne kazne zatvora za ubice dece, navodi se da Novakovićeva radi u zatvoru “Sremska Mitrovica” na tretmanima resocijalizacije osuđenika.
“Pedofila ima u svim profesijama, u svim slojevima društva i uglavnom su to osobe koje su deci bile bliske. Što se tiče recidiva (ponavljanja istog krivičnog dela), kod ove vrste prestupnika on je manje zastupljen nego kod drugih vrsta krivičnih dela”, navela je Novkovićeva na pomenutoj tribini.
Prema njenim rečima, seksualni prestupnici po pravilu nisu povratnici, što znači da i kada dođe do recidiva kod ove vrste prestupnika, oni vrše raznovrsna krivična dela, ne samo krivična dela protiv polne slobode. Kako je ukazala, istraživanja pokazuju da što ranije krenu da vrše krivična dela protiv polne slobode, veća je verovatnoća da će kasnije imati recidiv u vršenju tih krivičnih dela. (→Press Clipping)

Posušje: Gimnaziju trese afera “sređivanja” ocena

Gimnazija “Fra Grge Martića” Posušje ove godine u centru je velike afere zbog “sređivanja” ocena pojedinim učenicima. Pojedini učenici, oni koji su svoje ocene zaradili trudom, radom i zalaganjem, besni su što se stavljaju u „isti koš“ sa onim “drugim”. Zbog toga su na redakciju portala Jabuka.tv poslali otvoreno pismo, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo. “Drago Ministarstvo obrazovanja, oko nas se događa sramota. Jesmo li dosegli nivo društva u kojem svi imamo jednaka prava bez obzira na finansijsko stanje? Stoje li nam iza reči dela? Je li nam glavni cilj obrazovanje ili papir na kojem piše dvica? Kome? U našoj školi ta ocena zasluži se bogatstvom znanja, a ne džepa. U našoj školi poštuju se kultura i znanje, poštuje se trud. Otkud nekome pravo da u to dira? Zašto? Trud i rad u koje se ulaže već generacijama uništeni su sramotno potpisanim svedočanstvima. Zbog čije se volje blati obraz škole, profesora i svakog učenika? Zar u obrazovanju više nema morala? Čemu nas se uči? U zadnjih pola godine videli smo ismevanje sistema, videli smo nemar i takmičenje ”ko će više predmeta pasti”, videli smo i čuli za pokušaje mita, čak i pretnje, i to od vas, gospodo, koji ste nadležni da sutra mi postanemo neko i nešto. A što smo to mi sutra ako je svedočanstvo plaćena, ako je diploma plaćena, a posao dobijen bez ikakvog znanja? Što smo to sutra ako puštamo da nas izigravaju jer su naša prava kupljena? Prema tome, zašto bi se opravdao nemoralan čin korupcije, čin čiste neizanteresovanosti za obrazovanje? Na temelju kojeg znanja je neko upisan u drugi razred? Mi kao učenici tražimo jednaka prava i podsticaj. Ne dopuštamo da naša škola i mi budemo ismejani na temelju tuđih grešaka i ne dopuštamo da se preko traženih vrednosti gazi novcem! S nadom u promjene”. – piše u pismu ispod kojeg se potpisuju učenici Gimnazije fra Grge Martića Posušje.

By admin

Leave a Reply