Vesti – 27.09.2017.

Skupština: Polemike o amandmanima na “školske zakone”

Skupština Srbije nastavila je i u utorak sednicu raspravom o amandmanima na Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakon o visokom obrazovanju. Na  ova dva zakonska predloga podneto je ukupno 1.234 amandmana, od čega 904 na Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i 330 na Predlog zakona o visokom obrazovanju. U načelnoj raspravi, poslanici opozicije najviše primedbi imali su na rešenje koje se odnosi na izbor direktora škola, jer je predviđeno da ga verifikuje ministar prosvete, a kritikovali su što će se uloga Nacionalnog prosvetnog saveta i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, kako su ocenili, svesti na savetodavnu. Zamerili su i što se zakoni razmatraju po hitnom postupku i u objedinjenoj raspravi.
Poslanici vladajuće većine smatraju, međutim, da su kritike opozicije neosnovane i navode da se pri izboru direktora škole zadržava ista procedura, kao i da će predloženim načinom izbora direktora biti sprečeno “razlivanje odgovornosti”.

Popović: Saradnja nauke i privrede osnova za razvoj Srbije

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se 25. septembar u Briselu sa direktorom Generalnog direktorijata za istraživanje i inovacije Robertom Jan Smitom, a nakon toga je poručio da je saradnja nauke i privrede osnova za dugoročni razvoj Srbije. Vlada Srbije, rekao je Popović, preduzima konkretne mere u cilju jačanja veza između nauke i privrede i unapređenja inovacione i tehnološke infrastrukture u Srbiji. “Finansiranje nauke u Srbiji je uglavnom od strane države, a potrebno je da postepeno, najvećim delom, finansiranje bude od strane privrede. To je proces koji se već dogodio u najrazvijenijim državama. Zato su nam inovacije i tehnološki razvoj od ključne važnosti u narednom periodu”, rekao je Popović. Prema njegovim rečima, inovacije i tehnološki razvoj dovešće do većeg korišćenja naučno istraživačkog potencijala Srbije od domaće privrede. “Želimo da na svaki način motivišemo domaće privrednike da koriste znanja instituta, fakulteta i naučno-istraživačkih organizacija jer time imamo više inovacija i bolji tehnološki razvoj, a to doprinosi većoj konkurentnosti srpske industrije, većem izvozu i otvaranju novih visoko tehnoloških radnih mesta”, kaže ministar Nenad Popović.
On je naglasio da Evropska komisija daje punu podršku Srbiji u cilju što boljeg korišćenja evropskih fondova namenjenih za inovacije i tehnološki razvoj kao i da Srbija umnogome već koristi ta sredstva pogotovo kroz program “Horizont 2020”. Dodao je da Srbija kreće u razvoj i primenu koncepta Industrija 4.0 što podrazumeva potpunu digitalizaciju svih procesa od projektovanja, preko planiranja, izgradnja, proizvođenje, logistike i prodaje. “Srbija u procesu digitalizacije svoje industrije može mnogo da učini i tako da u narednom periodu preskoči prostor koji je izgubljen zbog sankcija i ratova. Digitalizacija i Industrija 4. 0 su idealni za Srbiju kako bismo uhvatili kolosek sa drugim evropskim državama i bili na istom nivou sa njima i u industrijskom smislu”, zaključio je Popović.

Jača saradnja i usklađene obrazovne prakse Kine i zemalja CIE

Novi Sad je u netom prošli četvrtak  i petak bio  domaćin petog dijaloga o obrazovnim politikama i četvrtog sastanka konzorcijuma visokoobrazovnih ustanova Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Gradonačelnik grada domaćina Miloš Vučević izjavio je,   tim povodom, da je naša zajednička misija da ojačamo saradnju i uskladimo obrazovne prakse, pošto je znanje i obrazovanje najveća moć jednog naroda. – To je njegov najači resurs, prvenstveno ekonomski, pošto živimo u svetu u kojem znanje i inovinacije moraju da budu temeljni resursi, jer jedino oni obezbeđuju prosperitet – rekao je i dodao da u to mora stalno da se investira. U zvaničnom obraćanju Vučević je naglasio da se Univerzitet u Novom Sadu, kako voli da kaže, najveća i najbolje fabirka u tom gradu i da zato od gradskih vlasti ima bezrezervnu podršku. Prema njegovim rečima, grad Novi Sadi i novosadski Univerzitet su prijatelji i partneri i stalno unapređuju saradnju. – Da imaju što bolje uslove, da univerzitetski kampus bude moderno infrastrkturno opremljen i da dobije nove kapacitete poput naučno tehnološkog parka čija je izgradnja u toku. I sve to uz očuvanje apsolutne autonomije univerziteta – naveo je Vučević. Gradonačelnik Novog Sada kaže da studenti kreativnim idejama učestvuju u razvoju grada u svim segmentima. Podsetio je da će Novi Sad biti evorpska prestonica kulture za 2021. i omladinska prestonica Evrope za 2019. i da je Univerzitet deo tih nacionalnih projekata.

Noć istraživača u 11 gradova Srbije

Poslednjeg petka u septembru, u više od 250 evropskih gradova, održaće se dvanaesta po redu Noć istraživača. Pre osam godina, Srbija se, zahvaljujući Novom Sadu, priključila najvećoj naučnoj žurci i od tada broj gradova učesnika iz naše zemlje raste, da bi ove godine čak jedanaest gradova bilo budno u Noći istraživača – Subotica, Zrenjanin, Inđija, Šabac, Beograd, Kragujevac, Niš, Pirot, Požarevac i Petnica. Dok su prošle godine posetioci novosadske Noći istraživača mogli da upoznaju neke od COOL naučnika s Univerziteta u Novom Sadu i saznaju zašto je nauka tako COOL, ove godine će moći da se druže sa HOT istraživačkim grupama, odnosno naučnicima čija su istraživanja aktuelnih, nerešenih pitanja, u samom vrhu svetske nauke. Ovi HOT istraživači, koje Novosađani mogu da upoznaju i preko bilborda postavljenih širom grada, bave se primenom IT tehnologija u poljoprivredi, digitalnim tehnologijama u arhitekturi, otkrivanjem lekovitih dejstava biljaka za do sada neizlečive bolesti, klimatskim promenama, razvojem novih inženjerskih struktura po uzoru na prirodu, razvojem novih dijetskih suplemenata, otkrivanjem kristalnih struktura, robotikom u arhitekturi i digitalnom proizvodnjom materijala.

Noć istraživača 29. septembra

A 29. septembra, u tržnom centru BIG u Novom Sadu već od 15 časova, pa do ponoći posetioci će imati priliku da vide mnogobrojne naučne eksponate i da kroz opipljive, interaktivne eksperimente i demonstracije saznaju ponešto o nauci visokih temperatura, ali i da popiju toplu kafu ili čaj sa naučnicima, dobitnicima prestižnih Marija Kiri stipendija za razvoj nauke Evropske komisije. Za najmlađe tu će biti Naučno igralište, interaktivni eksponati, eksperimenti uživo, nauka na dlanu… Za one malo starije u Startit Centru Novi Sad, Mike Antića 2, bivša zgrada Vojvođanske banke, program počinje u 19 časova predavanjem Marinka Vukmanovića i Danijela Kadarjana sa Fakulteta za menayment u Sremskim Karlovcima o tome na koji način je kombinacija klasičnih metoda performansa i novih digitalnih tehnologija zasnovana na simulaciji virtualne realnosti redefinisala pozorišne predstave i druge vrste performansa.
U 20 časova priča o novim tehnologijama nastavlja se predavanjem profesora novosadske Akademije umetnosti i SHARE labs/SHARE fondacije Vladana Jolera o složenim i nevidljivim procesima eksploatacije koji se kriju iza crne kutije najveće svetske društvene mreže i algoritamske fabrike u vlasništvu kompanije Facebook, Inc.U 21 čas planirano je uživo uključivanje u CERN, najveću svetsku laboratoriju za čestičnu fiziku i prisustvovanje jednom od sedam eksperimenata koji su deo akceleratorskog postrojenja Veliki hadronski sudarač, koji pokušava da odgovori na pitanje zašto je svemir sačinjen od materije, dok je skoro sva antimaterija davno uništena.
Uz ove zanimljive programe, degustiraće se i specijalno HOT istraživačko kraft pivo iz laboratorije piva RazBeerbriga. Od 22 časa sledi tradicionalni naučni kviz, a zatim veliki naučni maskenbal za koji se i posetioci mogu  maskirati u svog omiljenog naučnika, naučni fenomen ili eksperiment.Zanimljiv svet nauke, eksperimenata i istraživanja u Noći istraživača u Vojvodini očekuje i Zrenjanince u Kulturnom centru i Subotičane u hotelu Galerija.

Noć istraživača u Srbiji: Cool&Hot i ReFocuS. Cool&Hot

I ovogodišnja Noć istraživača finansira se iz programa HORIZONT 2020, najvećeg programa Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska Kiri  U Srbiji pod imenom Noć istraživača postoje dva projekta: Cool&Hot i ReFocuS. Cool&Hot, a koordinira ih Fakultet tehničkih nauka Novi Sad sa partnerima Prirodno-matematičkim fakultetom iz Novog Sada, Kreativno edukativnim centrom, Visokom tehničkom školom strukovnih studija Zrenjanin, Udruženjem naučnih komunikatora i Centrom za promociju nauke.

Filozofski: Novi studijski program Socijalni rad

Naime, nakon dvogodišnjih priprema, ove školske godine na Filozofskom fakultetu osnovan je novi studijski program Socijalni rad, koji će se od oktobra istovremeno realizovati na osnovnim i master studijama. Po rečima profesora Marka Škorića, jedan od najvažnijih ciljeva smera jeste školovanje akademaca koji će nakon završenih studija profesionalno moći da zadovolje potrebe korisnika socijalnih usluga i odgovore na zahteve tržišta. „Studenti će usvojiti brojna teorijska i praktična znanja koja su temelj za razumevanje suštine socijalnog rada, konkretnije, učiće o sistemu socijalne zaštite, socijalnoj politici, društvenim problemima, savetodavnom radu, društvenoj nejednakosti, stereotipima, predrasudama i slično“, naglasio je Škorić, dodajući da će oni, osim stranih jezika, učiti i jezike nacionalnih manjina, te će biti obučeni za rad u manjim mestima gde se govore mađarski, rumunski, rusinski i slovački.“Učenje jezika sredine može dodatno doprineti kulturnim kompetencijama budućih socijalnih radnika, odnosno veštinama i senzitivnosti u domenu tolerancije, poštovanja različitosti i ljudskih i manjinskih prava.“
Socijalni radnici šestog i sedmog stepena stučne spreme bez radnog iskustva uglavnom uključuju u programe stručne prakse i na taj način radno angažuju u državnim institucijama, dok se oni s iskustvom i posedovanjem licence zapošljavaju uglavnom u privatnim gerontološkim centrima, kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Takođe, profesor Škorić naglašava da će studenti koji diplomiraju na novoosnovanom smeru Filozofskog fakulteta moći da se zaposle i u školama, bolnicama, psihijatrijskim institucijama, nevladinim organizacijama, državnoj i lokalnoj administraciji, kao i naučnim institucijama. U tome će im umnogome pomoći i praksa koju će tokom četiri godine studija obavljati u brojnim institucijama socijalne zaštite. „Na prvoj godini studenti će se na 30 radnih sati upućivati u humanitarne organizacije ili u udruženja građana, na drugoj će se tokom 90 radnih sati obučavati u republičkim organima i organima javne uprave, Pokrajinskom i Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu, ali i u odgovarajućim opštinskim sekreterijatima“, rekao je Škorić i dodao da će budući socijalni radnici na trećoj godini studija biti angažovani u službama na opštinskom nivou tokom 100 radnih sati, a da je planirano i 50 radnih sati pripreme za direktan i superviziran rad s korisnicima. „Konačno, na četvrtoj godini radiće 150 sati i imati 90 sati pripreme u ustanovama i službama gde se direktno primenjuju metode i tehnike socijalnog rada, kao i znanja iz socijalne politike.“

Valjevo: Astronomi iz 25 zemalja u Petnici o meteorima

U Istraživačkoj stanici Petnica počela je međunarodna konferencija o meteorima, na kojoj učestvuje 150 astronoma iz 25 zemalja. To je prilika da astronomi, sa svih kontinenata, razmene iskustava, naučno diskutuju, ali i dogovore neke nove zajedničke projekte za saradnju. Meteori, u narodu poznati kao zvezde padalice, predstavljaju stene u Sunčevom sistemu koje pri “sudaru” sa Zemljom, ulazeći u zemljinu atmosferu sagorevaju i tope se, ostavljajući svetli trag na nebu. Ukoliko je veličina objekta dovoljno velika može doći do udara u tlo i stvaranje kratera.

„Od ovce do ćilima”: Igra decu vraća u doba preslica i pastira

Počevši od 26. septembra, novosadski predškolci imaće priliku da se vrate u vreme svojih predaka i da se, kroz igru i animaciju, upoznaju sa čitavim procesom obrade vune, od sirovog materijala do završnog proizvoda. Reč je o najnovijem projektu Muzeja Vojvodine i Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo” pod nazivom „Od ovce do ćilima”, koji će trajati tri meseca, a u okviru kojeg će mališani, na osnovu viđenog i naučenog, kreirati i sopstvene ćilime, tapiserije, izađivati alatke i bojiti vunu. Na samom kraju, u Muzeju će biti priređena izložba njihovih radova, uz prateći katalog, ali i dečji performans.
„Kroz dosadašnje projekte imali smo zaista impresivne radove mališana, uvek su vrlo su kreativni i maštoviti, a tome se nadamo i ove godine“, kaže muzejska savetnica – pedagog Vladimira Stanisavljević, koja je na projektu radila u saradnji s likovnim pedagogom u PU Jelenom Tišmom.
„Cilj nam je da predškolci usvoje elementarna znanja o kulturnoj baštini predstavljenoj u stalnoj postavci Muzeja Vojvodine, koja, između ostalog, prati i uzgoj i obradu tekstilih kultura. Želimo da to utiče na razvoj njihovih intelektualnih sposobnosti i kreativnosti, na širenje muzejske kulture i buđenje interesovanja za posećivanje institucija kulture kao muzejske publike. Reč je o multidisciplinarnom projektu koji povezuje saznanja iz etnologije, muzeologije, primenjene likovne umetnosti, muzičke umetnosti, a delimično i ekologije.“ Po njenim rečima, predškolcima će u Muzeju biti predstavljene arhaične alatke koje su služile za češljanje i predenje vune, preslice, vretena, motovila kojima se upredala vuna, razboj na kojem se tkalo… Upoznaće i tekstilne kulture biljnog porekla, kao što su kudelja, lan i pamuk, koje su imale sličnu obradu. Vaspitači će imati zadatak da s decom pripreme izvođenje pesme „Poziv na igru”, koja će poslužiti kao muzička pozadina za performans, u kojem će mališani tkati raznobojnim trakama na improvizovanom razboju. Naša sagovornica kaže da su i neke učiteljice zainteresovane da prenesu program i na niže razrede osnovne škole, naravno, prilagođen njihovom uzrastu.

Putujuća izložba Ana Frank – istorija za sadašnjost stiže u Bečej

Putujuća izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“ stiže i u Bečej! Ovu vest saopštili je bečejskim predstavnicima medija lokalni koordinator izložbe Marija Hajdić, inače profesor srpskog jezika u ovdašnjoj Ekonomsko-trgovinskoj školi, sa kojom na projektu radi i njena koleginica Mirjana Krnić Rakočević, pa je stoga pres konferencija i održana u ovoj školi. Regionalni projekat „Historija, istorija, povjest – Lekcija za sadašnjost“ je proizvod Otvorene komunikacije iz Beograda i Kuće Ane Frank u Amsterdamu, koji je većinski finansiran sredstvima Evropske unije, a Bečej je peti grad u Srbiji gde će moći da se vidi atraktivna izložba na kojoj su u širem kontekstu obrađene teme diskriminacije i tolerancije. Inače, izložba je prikazana na više od 300 lokacija u svetu, a u Srbiji je viđena prvi put aprila prošle godine u Beogradu. Ključni pojmovi koji usmeravaju izložbu su vršnjačka edukacija, kritičko mišljenje i kontekstualizacija istorije, ističe Marija Hajdić.
Kako dalje navodi, jedan od osnovnih ciljeva celokupnog projekta je promovisanje inovativnih tehnika i metoda učenja koje koristi Kuća Ane Frank, pa će odabrani učenici naše škole, koja je domaćin izložbe u Bečeju, proći dvodnevnu obuku i biti vodiči tokom dvonedeljne izložbe u našem gradu, dočekivati i voditi kroz izložbu organizovane grupne posete osnovaca i srednjoškolaca iz Bečeja i okoline.  Svečano otvaranje izložbe „Ana Frank – istorija za sadašnjost“, dodali bi i budućnost, zakazana je za sredu, 27. septembra, od 19 sati u Gradskom muzeju Bečej. Danas će sa odabranim učenicima Ekonomsko-trgovinske škole 25. septembra raditi edukatori iz beogradske Otvorene komunikacije na pripremi plakata i onoga što ih čeka tokom izložbe, a sutradan će zajednički postaviti izložbu u Gradskom muzeju Bečej.

Projekat “Stubova znanja”: Mladi blogeri – čuvari kulture Srbije

Udruženje građana „Stubovi znanja” realizovalo je više projekata za mlade, a ovih dana, uz podršku Republike Srbije i Ministarstva omladine i sporta, započinje novi pod nazivom „Mladi blogeri – čuvari kulture Srbije”. Projekat je okupio dvadesetak učenika prve, treće i četvrte godine Srednje elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin”, a predavanje na tu temu održano je u petak u Omladinskom klubu „OPENS” u Kineskoj četvrti. Budući mladi blogeri u okviru projekta obići će različite kulturne destinacije i na tim mestima pisati blogove, objašnjava jedan od predavača, predsednik Udruženja „Stubovi znanja”, profesor srpskog jezika i književnosti Batrić Ćalović. Kako navodi, biće podeljeni u pet grupa i svaka od njih pisaće blogove na svoj, kreativan način. Sami će izabrati temu i pisati o onome što njima bude zanimljivo, dodaje Ćalović. Tokom obuke će se mladi upoznati s najboljim načinom pisanja blogova uopšte, naročito o kulturnim znamenitostima i znamenitim ljudima naše zemlje, a tim će doprineti i afirmaciji kulture Srbije. Tokom pet subota učenici će obići Novi Sad, Sremske Karlovce, Frušku goru i manastire Krušedol, Veliku Remetu i Sremsku Ravanicu (Vrdnik), Sombor i Beograd.

Promocija knjige u Gradskoj biblioteci: Najjači u vaseljeni

Književnik Ivan Vukadinović promovisao je svoj novi roman „Najjači u vaseljeni“, kao i romane iz svoje trilogije „Agarta“, sinoć u 19 časova u Čitaonici Gradske biblioteke u Novom Sadu (Dunavska 1). O knjizi su govorili književnik Viktor Radun Teon i istoričar Saša Adamović. Ivan Vukadinović piše o budućnosti čovečanstva, paralelnim svetovima, skrivenoj istoriji sveta, čudima, magiji i igrama moći, tajnim vladarima koji žive u podzemlju Agarte, o Evroaziji i mnogim drugim temama koje pobuđuju maštu i otvaraju pitanja od interesa za sve ljude.

Novi Sad: Predavanje Moja Otadžbina je srpski jezik i ćirilica

Predavanje “Moja Otadžbina je srpski jezik i ćirilica” održano je u ponedeljak u 18 časova u MZ “Prva vojvođanska brigada”, Ulica Narodnih heroja 3. Predavači su bili prof. dr Nenad Krstić i prof. dr Srđan Šljukić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Naučna konferencija i predavanje na subotičkom festivalu

Pored zanimljivog Takmičarskog programa i raznovrsnih pratećih sadržaja, organizatori 24. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji  se od 24. do 29. septembra održava u Subotici, najavljuju i 9. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade. Za ovaj naučni skup je i ove godine vladalo veoma veliko interesovanje, uprkos činjenici da organizator učesnicima, usled značajnog smanjenja budžeta, ne pokriva putne troškove. Pristiglo je 49 predloga radova iz 21 zemlje sveta: Grčke, Egipta, Izraela, Indije, Irana, Južnoafričke Republike, Mađarske, Makedonije, Meksika, Nepala, Nigerije, Norveške, Poljske, Rusije, Rumunije, Slovenije, Srbije, Ukrajine, Hrvatske, Čilea i Španije. Odabrano je 18 radova koje će u okviru festivala predstaviti autori i koji će biti objavljeni u okviru dvojezičnog zbornika (na srpskom i engleskom).
Naziv konferencije koja će se održati u okviru foruma je “Rediteljska tumačenja književnog/dramskog teksta za decu i mlade: Problem granice tumačenja”, a na konferenciji će, pored prof. dr Siniše Jelušića iz Crne Gore, koji vodi forum, učestvovati 17 stručnjaka iz celog sveta. Forum je deo višegodišnjeg projekta koji je pod vođstvom prof. dr Henrika Jurkovskog započet 2009. godine, a nakon njegove smrti tu ulogu je preuzeo Jelušić. U okviru foruma biće održano i predavanje Konrada Frederiksa “Tajne mister Panča”. Tradicionalni se londonski Panč izvodi na ulici, od strane profesionalnih izvođača koji koriste drvene ručne lutke, za novac koji pomoćnik prikuplja u publici.
Organizatori su najavili i predstavljanje četiri knjige u izdanju festivala: “Zbornik 7” (zbornik radova sa prošlogodišnjeg Foruma), “Lutka u kulturi II” (Henrik Jurkovski), “Razumjeti lutku – Ogledi o traganju za arhetipom” (Siniša Jelušić), “Jurkovskom u čast” (prevod na engleski, grupa autora).
Pored njih, biće predstavljena i „Istorija dramaturgije pozorišta lutaka” Borisa Goldovskog (izdanje Pozorišta lutaka „Pinokio”, u prevodu na srpski), koji je, uz Ljubicu Beljanski-Ristić, ovogodišnji dobitnik međunarodne Nagrade za životno delo “Mali princ” za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu.

Hor “Ison” ruši predrasude

Na Međunarodnoj konfereciji o asistivnoj tehnologiji i augmentativnoj i alternativnoj komunikaciji, održanoj od 13. do 15. septembra u Zagrebu, gost je bio i novosadski inkluzivni mešoviti hor „Ison”, čiji je dirigent Miodrag Miša Blizanac. Na Kongresu je bilo prisutno više od 900 profesora iz devet zemalja. „Organizator ove konferencije čuo je za nas prošle godine na Danima defektologa, čiji smo kongres otvorili malim koncertom u hotelu „Park”. Oduševljen, obećao nam je da ćemo se za pola godine videti ponovo“, rekao je Blizanac. „Videti divnu transformaciju kad skrajnuto dete postaje ushićeno jer mu kao zvezdi, posle nastupa, prilazi gomila ljudi da ga intervjuiše velika je sreća za mene. To je potvrda da se naš pionirski rad, koji traje 13-14 godina, isplatio. Njihovi nastupi – a bilo ih je više od 1.500 – mnogobrojni su jer nijedan poziv, kako kaže, ne odbijaju upravo zbog toga što predstavljaju populaciju koja je zanemarena u društvu.“  „Mislim da su moja deca u Zagrebu dodirnula nebo po ko zna koji put i da su Novom Sadu donela nešto što malo koji grad ima. Oni koje su svi sklonili, danas su reprezentacija naše zemlje. Hor „Ison” je svojim celokupnim aktivnostima pokazao da nismo slučajno izabrani za grad kulture“,  dodao je naš sagovornik. “Budući da hor čine deca bez sluha, nestvarna harmonija, koju ne možete rečima objasniti, postiže se tek na dvadesetak metara, gde čujete ono što Bog želi. Sam termin „ison” znači prvi ton, vođicu, koja je neophodna za nešto složenije muzičke forme. Mi želimo da budemo taj kamen temeljac, taj oslonac ovog grada. Možete računati da ćemo uvek biti tu.“

Pedijatri stari 55 godina, nemaju vremena za preventivu

Prosečna starost pedijatara je 55 godina, ko će u budućnosti pružati zdravstvenu zaštitu deci? Lekari opšte medicine? Da li se razmišlja o uvođenju lekara primarne zdravstvene zaštite s kompetencijama koje bi odgovarale porodičnom lekaru, pitanje je koje su postavili analitičari Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u studiji „Analiza vanbolničkih ustanova i primarne zdravstvene zaštite”, u kojoj je fokus stavljen na zdravstvenu zaštitu dece, koja se poslednjih godina, zbog odliva stručnog kadra i zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, suočava s velikim problemima. Samo ove godine 250 pedijatara ide u penziju, sumorni su podaci koji ukazuju na ozbiljan problem.

Novi Sad: Poslednji humani ponedeljak u sezoni

U ponedeljak 25. septembra je održana poslednja ovogodišnja humanitarna akcija u ovoj kupališnoj sezoni na Štrandu, a posetioci su i ovaj put mogli da doniraju novac za nabavku ortopedskih pomagala za kukove za desetogodišnju Aleksandru Krstić iz Novog Sada, učenicu 4. razreda ŠOSO “Milan Petrović”. Ona je 100 posto invalid od prvog dana života, što je posledica gubitka kiseonika prilikom rođenja. S obzirom da su slabije posete gradskoj plaži usled zahlađenja, prošlog ponedeljka sakupljeno je 16.600 dinara, a za nabavku pomagala je  potrebno 1.100 evra, te se akcija za Aleksandru ponavlja. Posetioci koji nisu mogli da posete Štrand, humanitarnu pomoć mogu da uplate na namenski račun koji je otvoren u banci “Inteza” na broj žiro računa 160581020004422355. Svrha uplate je “Za lečenje Aleksandre Krstić”.

Vremeplov: Vojislav Arnovljević

Na današnji dan 27. septembra 1895. rođen je srpski lekar Vojislav Arnovljević, osnivač kardiološke škole u Srbiji, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i član Srpske akademije nauka i umetnosti. Školovao se u Beogradu i u Francuskoj u koju je upućen posle prelaska Albanije u Prvom svetskom ratu sa srpskom vojskom. Organizovao je prve kurseve iz kardiologije za lekare iz cele zemlje i objavio oko 90 studija iz kardiologije i drugih oblasti interne medicine. Od 1932. do 1934. izdavao je “Medicinski godišnjak”, a od 1948. do 1963. uređivao je “Lekarski priručnik”.

Vremeplov: Osnovana mreža meteoroloških stanica Srbije

Ministarstvo prosvete i crkvenih poslova Kraljevine Srbije osnovalo je na današnji dan 27. septembra 1888 jedinstvenu mrežu meteoroloških stanica u Kraljevini Srbiji. Na osnovu obrazloženja prof. Milana Nedeljkovića, ministar prosvete i crkvenih dela Dr Vladan Đorđević doneo je tada Uredbu o osnivanju, koja je označila zasnivanje državne meteorološke služba u Srbiji. Taj datum obeležava se kao Dan Hidrometeorološkog zavoda Srbije. Profesor Liceja Vladimir Jakšić je još januara 1848. godine u Beogradu, na svom imanju na Senjaku, započeo redovna merenja temperature, vlažnosti, padavina, vetra i vazdušnog pritiska. Godine 1856. u 20 varoši tadašnje Srbije radila je mreža meteoroloških stanica, a 1857. bilo ih je 27, što je u to doba bila najgušća meteorološka mreža u Evropi.

Vremeplov: Milan Dedinac

Na današnji dan 27. septembra 1902. rođen je srpski pisac i pozorišni kritičar, novinar i diplomata Milan Dedinac. Filozofski fakultet završio je u Beogradu. Do Drugog svetskog rata bio je novinar “Politike”, od 1941. do 1943. u nemačkom zarobljeništvu. Posle oslobođenja zemlje urednik je “Politike”, potom “Književnih novina”, koje je osnovao zajedno s jednom grupom pisaca, ataše za kulturu u Parizu, dramaturg i upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Dela: “Javna ptica”, “Jedan čovek na prozoru”, “Pesme iz dnevnika zarobljenika broj 60211”, “Od nemila do nedraga”, “Poziv na putovanje”, “Studija o Branku Radičeviću”, “Pozorišne hronike”.

Vremeplov: Ivan Aleksandrovič Gončarov

Ruski pisac Ivan Aleksandrovič Gončarov, koji je sjajnim stilom opisao stagnaciju, mrtvilo i dekadentnost ruskog plemstva polovinom 19. veka umro je na današnji dan 27. septembra  1891. Atmosferi apatije i besmisla koja je obuzela rusko plemstvo, suprotstavio je sve snažniji prodor vitalnih duhova mladog građanstva. Ime Oblomov glavnog junaka drugog dela istoimenog romana-trilogije i pojam “oblomovština” postali su sinonimi za apatiju i bezvoljnost. Izvrsnim stilsko-jezičkim i psihološkim postupkom u oblikovanju glavnog junaka, prirodnim dijalogom, mnoštvom detalja koji stvaraju atmosferu i dopunjuju osnovnu poruku dela dočarao je stanje duha karakteristično za visoke krugove ruskog društva njegovog vremena. Ostala dela: romani “Obična priča”, “Ponor”, eseji “Milion grčeva”, “Bolje ikad nego nikad”, “Uspomene o Belinskom”, putopis “Fregata Palada”.

Vremeplov: Krenuo prvi putnički voz

Na današnji dan 27. septembra 1825 engleski pronalazač Džorž Stivenson pokrenuo je u Darlingtonu putnički voz na prvoj železničkoj pruzi u svetu Darlington – Stokton u severoistočnoj Engleskoj, koji je vukla njegova parna lokomotiva “Aktiv”. Uspeh je bio ogroman i železnica je ubrzo prihvaćena širom tadašnje Evrope.

Prvaci uče osnove bezbednosti u saobraćaju

Na inicijativu komiteta u Osnovnoj školi “Stevica Jovanović” u Pančevu, postavljen je poligon za obuku osnovaca, kako bi stekli osnovna znanja o bezbednom učešću u saobraćaju. Predviđeno je da kroz obuku na saobraćanom poligonu prođe svih 1.170 učenika koji su krenuli u prvi razred osnovne škole. Tokom obuke, uz edukatore, prvaci će naučiti kako se prelazi ulica, kako na neobeleženom mestu, a kako na semaforizovanoj raskrsnici, zatim, kako se kreće trotoarom, koji su to bezbedni prostori za igru u njihovom uzrastu. Takođe, prvaci će vežbati izlazak i ulazak u autobus, kuda se vozi bicikl, i mnoge druge stvari.

Ljušićev udžbenik pod lupom ministarstva prosvete

Pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje, Aleksandar Pajić, izjavio je da će ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja oformiti radnu grupu koja će stručno analizirati udžbenik za istoriju profesora Radoša Ljušića ukoliko je, kako je naveo, tačno da je Liga socijaldemokrata podnela zahtev za povlačenje ovog udžbenika. Pajić je za Tanjug rekao da će ministarstvo preduzeti mere da se ispitaju navodi o negativnom kontekstu udžbenika za treći razred gimnazije i nađe pravo rešenje, napominjući da je sporna Ljušićeva knjiga objavljenja još 2007. godine.
Pomoćnik ministra prosvete podseća da stručna javnost do danas nije izrazila ozbiljne primedbe na ovaj udžbenik, jer bi u tom slučaju, kako je naveo, ministarstvo prosvete dalo svoje mišljenje i formiralo Komisiju koja bi utvrdila da li su stereotipi koji se pominju nešto što ne treba da se nađe u udžbeniku.
“Ministarstvo na čijem je čelu ministar Šarčević prvi put dolazi do ovakvog saznanja i mi ćemo preduzeti mere iz svoje nadležnosti da se analizira udžbenik i donesu prave odluke”, najavio je Pajić.
Knjiga Radoša Ljušića dospela je u žižu javnosti nakon teksta objavljenog u dnevnom listu “Blic” u kojem njegov kolega, Aleksandar R. Miletić, navodi da “udžbenik obiluje stereotipima i neprimerenim sadržajima o susednim državama i manjinama u Srbiji”.  Tim povodom oglasila se i LSV koja je javno pozvala ministra prosvete Mladena Šarčevića “da bez odlaganja povuče knjigu iz upotrebe”. Na pitanje Tanjuga da li je za taj korak dovoljan poziv partije LSV i kada će kada će ministarstvo oformiti radnu grupu koja će analizirati udžbenik, Pajić je rekao da “za to postoje određene procedure, kao i da će ministarstvo reagovati na uočen problem i dati određene zaključke. “Ministarstvu je najvažnije da udžbenici budu adekvatni za učenike osnovnih i srednjih škola. Mi ćemo reagovati i analizirati da li u ovom udžbeniku postoje neprimerene stvari za učenike tog uzrasta i preduzeti mere iz svoje nadležnosti”, rekao je Pajić.
Za Ljušićev udžbenik, koji se koristi od 2007.godine, istoričar Miletić u svojoj analizi kaže da je “opterećen negativnim stereotipima i uvredljivim konstatacijama o nesrpskim etničkim zajednicama, kao i da se takva učestalost etničkih diskvalifikacija i uvreda ne nalazi ni u udžbenicima istorije iz Miloševićevog vremena”. On je u tekstu kao stereotipe i neprimereni sadržaj istakao izraze kao što su “šiptarski feudalci”, kojima Ljušić naziva Albance, kao i “konvertiti” ili “poturčenjaci” kojima kvalifikuje današnje Bošnjake muslimanske veroispovesti. Miletić iznosi primedbe i na Ljušićevo pisanje o Crnogorcima za koje kaže “da su se kleli u Pravoslavlje, Rusiju i Srbiju, ali nikada iskreno, već prema potrebama”.

Devojčici koju je napao pitbul u školskom dvorištu lekari opet sekli lice

Devojčica Dunja Dedić (10), koju je u prošli ponedeljak napao pas rase pitbul terijer u dvorištu OŠ “Nikola Tesla” u Vinči, imala je novu hitnu intervenciju u bolnici jer je došlo do komplikacija u zarastanju rana. Lekari su bili primorani da joj opet seku lice da bi sanirali povrede. – Imala je tri reza na licu, ali su lekari uočili da su joj se rane zagnojile i morali su opet da je seku. Nemam reči da izrazim tugu koju osećam, ali znam da ću u životu raditi za to da zadnji dinar dam da joj se laserski otklone makar ti površinski ožiljci – priča Dušan Dedić, otac povređene devojčice. Iako je devojčica veliki ljubitelj životinja, pa su se roditelji nadali da incident neće ostaviti traumu, u toku noći shvatili su da je nemila situacija ipak ostavila i psihološki trag na Dunju. Kako priča otac, kontaktirao ih je policijski inspektor, kome je prijavljen ceo slučaj, da ih posavetuje da sačekaju da se očita čip psa koji je napao njegovu ćerku, kako ne bi podnosili prijavu protiv N.N. lica, već protiv konkretne osobe. Prvobitno su roditeljima rekli da policija ima nadležnost da očita čip, a sada da se čeka odluka suda. Želja roditelja da saznaju ko je vlasnik psa nije motivisana osvetom, već kako kažu, potrebom da se taj pas skloni sa ulice. – Advokat nas je savetovao da se nagodimo sa vlasnikom psa van suda, ali nas pare ne interesuju, mi samo želimo da se taj pas više nikada ne pojavi na ulici, i da se ovakva tragedija ne ponovi. Idealno bi bilo da ga zadrže u azilu, jer je očigledno da je pas agresivan i da predstavlja pretnju po ljude – dodaje Dušan.
Direktor OŠ “Nikola Tesla” Dragoljub Gačić kaže da taj pas nije bio redovan gost u školi. – To je vlasnički pas, po svemu sudeći je pobegao od vlasnika tog dana, nismo ga ranije viđali u školskom dvorištu. Da smo videli da je pitbul prisutan, odregovali bismo u skladu sa tim, niko nije očekivao da se on pojavi – objašnjava Gačić. (→Press Clipping)

Kazna za krađu JMBG dva miliona dinara

Novi zakon o zaštiti ličnih podataka građana je gotov i do kraja godine će se naći na javnoj raspravi, a predviđa stroge kazne od 5.000 do dva miliona dinara svakome ko nečiji lični broj, adresu, broj telefona i druge lične podatke daju trećem licu, pišu “Večernje novosti”. Saša Gajin, član Radne grupe za izradu tog propisa, kaže da će novčano biti sankcionisani svi rukovaoci ličnim podacima koji takve podatke neke osobe bez osnova predaju trećem licu, ali i – ako nisu dobro čuvali svoje baze. U takve rukovaoce ličnim podacima spadaju preduzeća, državne institucije, banke, bolnice, MUP, Fond PIO, vrtići, škole i svi ostali koji skupljaju najrazličitije baze podataka. “Nijedan podatak građana ne sme biti iskorišćen za svrhu za koju on nije dao saglasnost”, ističe Gajin.
I poverenik za zaštitu podataka o ličnosti moći će da izriče mandatne kazne na licu mesta do 5.000 dinara. “Prednacrt zakona je pri kraju. Cele prošle nedelje radili smo na njegovoj finalizaciji sa evropskim ekspertima, u Novom Sadu. Ostalo je samo ‘poliranje’ tehničkih detalja, prevod i slanje u Brisel”, kaže Gajin. Prema njegovim rečima, prednacrt će zatim ići na javnu raspravu, verovatno do Nove godine, a očekuje da ga poslanici izglasaju i da stupi na snagu kada i nova evropska uredba. Uredba koja stupa na snagu 25. maja 2018. nastala je kao rezultat sve veće zabrinutosti građana za tajnost njihovih podataka – od broja lične karte i bankovnog računa, preko biometrijskih podataka, informacija o fizičkom izgledu i navikama, do video-zapisa, broja telefona, IP adrese, lozinke ili najčešćih adresa koje poseduju na internetu.

Istraživanje: Deca se više trude ako vide vaš trud i znoj

Deca uzrasta oko 15 mesci mogu biti istrajnija u ostvarivanju ciljeva ako su posmatrala kako su se odrasli naporno borili sa zadatkom pre nego što su postigli uspeh, pokazala je nova studija. Rezultati sugerišu da bi roditelji mogli imati koristi ako puste decu da gledaju kako se znoje da postignu cilj. “Pokazivanje deci da težak rad uspeva, može ih ohrabriti da takođe naporno rade”, zaključili su istraživači u izveštaju objavljenom u magazinu “Sajens” (Science). Bebe koje su učestvovale u ispitivanju nisu jednostavno imitirale ono što su radili odrasli. One su bile suočene sa drugačijim izazovima i pokazale da su usvojile glavnu lekciju o značaju istrajnosti u ispunjavanju zadatka. Istraživači Instituta za tehnologiju Masačusets izveli su tri eksperimenta u koja su bila uključena 262 deteta uzrasta od 13 do 18 meseci, i u proseku 15-mesečna deca. Rezultati su pokazali da deca “mogu da nauče vrednost napora iz samo par primera”, rekla je autorka studije Laura Šulc. Studija nije mogla da utvrdi koliko dugo traju efekti, niti se pokazalo da li bi roditelji mogli da postignu iste rezultate sa svojom decom, ali kako je navela koautorka DžulijaLeonard, neće biti bolno ako se ta praksa pokuša na vlastitoj deci.

About the Author

admin

Leave a Reply