Poziv za učešće na WTD 2017

Predmet: Poziv za učešće na svečanoj sednici posvećenoj
5.oktobru – Svetskom danu učitelja 2017. godine:
„Podučavanje na slobodi, osnaživanje nastavnika“

         Poštovani,
        Širom sveta prosvetni delatnici 05. oktobra, još od 1994. godine, redovno obeležavaju Svetski dan učitelja. Ovog dana obeležava se i godišnjica potpisivanja Preporuke UNESCO/ILO o statusu nastavnika iz 1996. godine – jubilej koji smo proslavili prošle godine na njegovu pedesetogodišnjicu, kao i novi jubilej – 20 godina Preporuke o statusu univerzitetskih nastavnika, statusa koji se često puta zaboravlja i zanemaruje kada se povede razgovor o statusu nastavnika. Kao i kod nastavnika na predškolskom, osnovnom i srednjem nivou, nastavu u visokom obrazovanju mogu da realizuju samo profesori sa stručnim znanjem, specijalizovanim veštinama i, naravno, pedagoškim kompetencijama.
         Ovogodišnji moto ove, sve masovnije, akcije u kojoj učestvuje više od 30 miliona nastavnika sveta (svaki drugi) i više od 400 sindikalnih organizacija iz 173 zemlje jeste: „Podučavanje na slobodi, osnaživanje nastavnika“, čime se delom ponavlja tema koja je postala aktuelna nakon usvajanja novih Ciljeva održivog razvoja (SDG) u septembru 2015. godine, kada je osnaživanje nastavnika bilo ponovo potvrđeno kao prioritet u svim obrazovnim i razvojnim strategijama.
        Svetski dan učitelja okuplja: vlade, odnosno resorna ministarstva, multilateralne i bilateralne organizacije, NGO, predstavnike privatnog sektora i, naravno, nastavnike i sva njihova esnafska udruženja, uključujući i eksperte iz oblasti nastave. Usvajanjem SDG Cilja 4, o obrazovanju sa ciljanim podciljem 4C, prepoznajući nastavnike kao ključne u postizanju programa Obrazovanje 2030. stvorena je prilika da se govori o postignućima, ali i razmišlja o načinima za dostizanje preostalih ciljeva za promociju nastavničkih profesija kao i rešavanje problema akutnog nedostatka nastavnika. Naime, prema UNESCO-vom Institutu za statistiku, svetu će biti potrebno čak 69 miliona nastavnika ako želimo postići univerzalno osnovno i srednje obrazovanje do 2030. godine.
        Naš Sindikat i ove godine aktivno učestvuje u događanjima vezanim za Svetski dan učitelja i tog dana organizuje prigodnu svečanu sednicu posvećenu Svetskom danu nastavnika. Svečana sednica biće održana u Maloj Sali (sala br. 14) Stare gradske kuće u Somboru, Trg Svetog Trojstva 1, 05. oktobra 2017. sa početkom u 11 časova. Očekujemo da ćete svojim dolaskom podržati naše aktivnosti vezane za Svetski dan učitelja. Učesnicima će se obratiti prof. Ranko Hrnjaz, predsednik NSPRV, biće emitovani tematski video zapisi vezani za Svetski dan učitelja, održane prezentacije i koktel za sve učesnike. Očekuje se i obraćanje predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – ŠU Sombor i predstavnika lokalne samouprave.
        U očekivanju da ćete se pridružiti našim naporima i Vašim učešćem podržati aktivnosti nastavnika širom sveta da ukažu na goruće probleme u prosveti, srdačan sindikalni pozdrav!
S poštovanjem,
Novi Sad, 02.10.2017.god.
Ranko Hrnjaz, predsednik

2017-10-02 poziv za učešće na WTD

 

About the Author

admin

Leave a Reply