Vesti – 05.10.2017.

SREĆAN SVETSKI DAN NASTAVNIKA 2017.
„Podučavanje u slobodi, osnaživanje nastavnika“

Na Svetski dan učitelja 2017. obeležavamo dvadesetogodišnjicu UNESCO-ve Preporuke u vezi sa statusom nastavnog osoblja u visokom obrazovanju iz 1997. Ova Preporuka upotpunjuje Preporuku iz 1966. godine i obuhvata i kadrove iz visokog obrazovanja i istraživače. Nastavno osoblje u institucijama visokog obrazovanja je često zanemareno u diskusijama vezanim za status nastavnika. Kao što nastavnici u predškolskom, osnovnoškolskom, srednjoškolskom nivou, tako i oni u visokom obrazovanju predstavljaju profesionalce koji zahtevaju stručno znanje, specijalizovane sposobnosti i pedagoške kompetencije.
Ove godine, proslava Svetskog dana učitelja ima slogan „Podučavanje u slobodi, osnaživanje nastavnika“ i predstavlja odjek teme Svetskog dana učitelja iz 2015. godine koja je prihvatila novi Održivi razvojni cilj (SGD) u septembru 2015. godine kada je osnaživanje nastavnika reafirmisano kao glavni prioritet u svim obrazovnim i razvojnim strategijama.
Deklaracija iz Inčeona koja je prihvaćena na Svetskom obrazovnom forumu 2015. u Inčeonu u Koreji, obavezala je zemlje članice da „obezbede da su nastavnici i vaspitači ovlašćeni, adekvatno angažovani, dobro obučeni, profesionalno kvalifikovani, motivisani i podržani resursima, kao i efikasno upravljanim sistemima“. Nastavnici, bez obzira da li podučavaju na školskom ili visokoškolskom nivou su ključ za obezbeđenje uspešnog dostizanja SDG 4 o inkluzivnom i kvalitetnom obrazovanju za sve, stvarajući društvo zasnovano na znanju, vrednostima i etici. Oni su radnici prve linije bez kojih nije moguće postići kvalitetno obrazovanje. Kao i njihove kolege sa školskog nivoa, nastavno osoblje u viskom obrazovanju, bi trebalo da imaju ista prava i slobode kao što su sigurnost zapošljavanja ili mirovanje mandata, te mogućnosti za razvoj karijere i poštene prakse na radnom mestu. Nastavni kadrovi u visokom obrazovanju i istraživači trebalo bi da uživaju akademske slobode da podučavaju, sprovode, distribuiraju i objavljuju naučna istraživanja bez uplitanja ili cenzura; a institucije visokog obrazovanja bi trebalo da uživaju institucionalnu autonomiju kako bi omogućile gorenavedene slobode.
Naš Sindikat i ove godine aktivno učestvuje u događanjima vezanim za Svetski dan učitelja i tog dana organizuje prigodnu svečanu sednicu posvećenu Svetskom danu nastavnika. Svečana sednica biće održana u Maloj Sali (sala br. 14) Stare gradske kuće u Somboru, Trg Svetog Trojstva 1, 05. oktobra 2017. sa početkom u 11 časova. Učesnicima će se obratiti prof. Ranko Hrnjaz, predsednik NSPRV, biće emitovani tematski video zapisi vezani za Svetski dan učitelja, održane prezentacije i koktel za sve učesnike. Očekuje se i obraćanje predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – ŠU Sombor i predstavnika lokalne samouprave.
U očekivanju da ćete se pridružiti našim naporima i Vašim učešćem podržati aktivnosti nastavnika širom sveta  srećan Vam  i ovogodišnji Svetski dan nastavnika!

Praksa za studente u kompanijama i javnim preduzećima 

U Beogradu je 3. oktobra održan prvi okrugli sto povodom kreiranja Nacionalnog modela studentske prakse u okviru projekta “Moj grad – moj izbor – moja karijera.” Cilj je da se omogući studentima da svoja prva praktična iskustva steknu za vreme studiranja i da istovremeno usavrše svoje poslovne veštine i steknu preduzetnički duh. Poznato je da trenutni obrazovni sistem u Srbiji učenike i studente ne čini dovoljno spremnim i konkurentnim za tržište rada. Mnogi posle završetka studija umesto na posao odlaze na biro za zapošljavanje. Novi modeli studentske prakse i dualnog obrazovanja trebalo bi mnogo toga da promene, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević. “Radeći zajedno sa predstavnicima opština, privrednih subjekata i akademskom zajednicom, želimo da osmislimo održivi projekat studentske prakse koji će im omogućiti sticanje praktičnih iskustava i time postati konkurentniji na tržištu rada”, kaže Šarčević.
Projekat su zajednički realizovali Ministarstvo prosvete, Privredna komora Srbije i Stalna konferencija gradova i opština. Okrugli stolovi na ovu temu sele se iz Beograda i u druge univerzitetske centre u Srbiji i trajaće narednih godinu dana. Puna primena novog modela studentske prakse očekuje se da počne 1. oktobra naredne godine.  https://www.youtube.com/watch?v=_U_XdlLtFl4

Dečja nedelja u Galeriji Matice srpske

U Galeriji Matice srpske će od 3. do 8. oktobra godine se obeležava manifestacija Dečja nedelja. Svi mališani, njihovi roditelji, bake i deke, imaće priliku da besplatno posete Galeriju Matice srpske i da uz pomoć knjižice dečjeg vodiča Potraga za blagom obiđu stalnu postavku srpske umetnosti XVIII i XIX veka. Ovaj vodič je namenjen deci predškolskog i mlađeg osnovnoškolskog uzrasta, i kroz zanimljive tekstove i objašnjenja pojmova, didaktičke igre upoznaje mališane sa Galerijom kao muzejskom ustanovom, sa osnovnim muzeološkim pojmovima (muzej, kustos, konzervator, slikar, vajar…), različitim umetničkim delima (slike, skulpture, grafike, crteži), slikarskim tehnikama i estetskim pojmovima. Uz pomoć dečjeg vodiča Potraga za blagom, u umetnosti će uživati ne samo deca već i cela porodica. Takođe, vodič za decu je dostupan i na engleskom i francuskom jeziku.
U subotu, 7. oktobra od 11.00 do 12.30 sati u Galeriji će biti održana kreativna radionica za decu Umetnički vremeplov kroz Galeriju. Na radionici će mališani “vremenskom mašinom” otputovati u prošlost i otkriti zanimljive priče koje istorija krije. Posmatrajući umetnička dela i uz pomoć mašte, upoznaće se sa našim vladarima, piscima, slikarima i slikarkama, kao i sportistima. Kroz igru će saznati zbog čega su ove ličnosti bile značajne i po čemu su ostale upamćene do danas. Razgovaraće o tome koje osobine krase ove naše heroje i heroine, ali i kako sami možemo postati kao oni. U kreativnom delu radionice deca će naslikati svoj herojski podvig. Tokom godine ulaz u Galeriju Matice srpske je za svu decu do 7 godina besplatan, a za decu i mlade od 7 do 18 godina ulaznica je 50 dinara. Radno vreme Galerije: utorak – četvrtak: 10.00 – 20.00 sati, petak: 10.00 – 22.00 sata, subota i nedelja: 10.00 – 18.00 sati.

Pozorišna predstava “ISTI a rAzLiČiTi” u Rumi

U sredu u 12 časova na velikoj sceni Kulturnog centra “Brana Crnčević” je izvedena predstava “ISTI a rAzLiČiTi”, Gradskog pozorišta Ruma – Dečija scena za decu nastala po motivima dramskog teksta “Pingvin Sreta” Zore Miočinović, a u adaptapaciji i režiji Zoltana Fridmana. Pozorišni projekat je nastao u saradnji sa udruženjem za MNRO – Mentalno nedovoljno razvijene osobe u Rumi i korisnicima Dnevnog boravka za decu i omladinu ometenu u razvoju. Proces stvaranja pozorišne predstave od ideje do premijere, a u saradnji sa stručnim saradnicima i roditeljima podržan na opštinskom konkursu za kulturu. Predstava je namenjena deci u vrtiću i učenicima od 1. do 6. razreda i na veoma zanimljiv i deci prijemčiv način se bavi temom različitosti i tolerancije. Kroz više životnih situacija od rođenja pa do polaska u školu pratimo životni put jednog pingvina – Pingvina Srete, koji se rađa bez ruku i koji zbog ovog fizičkog nedostatka nailazi na mnoge prepreke i nerazumevanje okoline. Trajanje predstave je oko 40 minuta. Cena ulaznice  bila je 150 dinara.

“Dike novosadske”: Veliki uspeh osmogodišnjeg šahiste u Rumuniji

Andrej Ljepić, osmogodišnji šahista, već je bio deo redovne rubrike Radio-televizije Vojvodine “Dike novosadske”. Kako je u međuvremenu ostvario veliki uspeh, ekipa RTV ponovo je posetila ovog nadarenog mališana, da proveri čime je ponovo obradovao svoj klub, trenera, roditelje, ali i sve one koji veruju da se dobar šah i dalje igra u ovoj zemlji. Preko stotinu učesnika na Evropskom prvenstvu održanom u Rumuniji šahovskim potezima i nadmudrivanjima borilo se za neku od medalja. Do poslednjeg kruga, od svih njih najbolji je bio Andrej Ljepić, dečak iz Novog Sada, učenik tek drugog razreda osnovne škole. “Pobedio sam njih sedam, a dve sam izgubio nezasluženo. Odnosno zasluženo, trebao sam da pobedim, ali ja sam izgubio. Kako se desilo to da si izgubio, je l’ protivnik bio bolji? Pa napravio sam jednu grešku i onda sam pao”, kaže Andrej.
Poraz na kraju doneo mu je četvrto mesto, a koliko je blizu zlata bio, objašnjava njegov trener, šahovski velemajstor Goran Kosanović. “Ja ne bih rekao da je on osvojio četvrto mesto. Praktično, on je izgubio prvo mesto, jer on je pred zadnje kolo delio prvo mesto i pobedom u zadnjem kolu bio bi prvak Evrope, remijem drugi, jedino porazom došao je na tu deobu trećeg mesta”, napominje Kosanović. Ovo je najveći uspeh nekog mladog šahiste kod nas u poslednjih 20 godina, kaže velemajstor. Andrej ni na samom proglašenju, ogrnut srpskom zastavom nije skrivao sreću, a ni sada ne krije koliko mu to znači. “Osećao sam se presrećno i nisam znao šta ću da radim. Mislio sam da će biti malo gore, ali je na kraju ispalo kako sam i očekivao”, kaže Andrej. https://www.youtube.com/watch?v=yQK1-JJUF0o

Kula: Nastavlja se renoviranje škola

U Opštini Kula realizovano je više projekata koji se tiču adaptacije i renoviranja školskih objekata. Tim povodom, u Kuli je boravio pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš sa svojim saradnicima. Tokom radne posete Opštini Kula, pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš obišao je tri osnovne i srednje škole. U Srednjoj ekonomskoj školi, koja je sa 500 učenika najveća u Kuli, upravo je okončana adaptacija vredna 20 miliona dinara. “Pokrajinska vlada je čvrstog opredeljenja i stava da ono što je više godina zanemarivano, tačnije, više decenija, što se tiče samih školskih zgrada, zgrada vrtića, domova učenika – treba da se promeni”, kaže Njilaš.
Predsednik Opštine Kula, Perica Videkanjić istakao je da je rekonstrukcijom Srednja ekonomska škola dobila 400 kvadratnih metara savremeno opremljenog korisnog prostora. “Ova škola je primer kako treba da radimo, kako treba da smanjimo troškove. Đaci idu u jednu smenu, pa smo samim tim smanjili troškove grejanja i električne energije. To možemo da preusmerimo na opremu i uslove”, kaže Videkanjić.
U Osnovnoj školi “Isa Bajić” otvorena je učionica za đake sa posebnim potrebama. Prema rečima Gojka Sekeruša, direktora škole, najmodernija oprema uključuje interaktivnu tablu, računare, specijalna kolica i dva posebno prilagođena toaleta. “Novina u školi je i to, upravo su radovi u toku, sanacija svlačionica i sanitarnih čvorova u njihovom sklopu. To se radi sredstvima koja su dobijena od Pokrajinskog sekretarijata za sport. Osim toga, škola je na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje na ime investicionog održavanja školske zgrade, dobila još 3 miliona i 900 hiljada dinara”, kaže Sekeruš.
Tokom boravka pokrajinskog sekretara Njilaša u Kuli, dogovoren je nastavak zajedničkih ulaganja, lokalne samouprave i pokrajine, u rekonstrukciju, adaptaciju, i opremanje škola na teritoriji Opštine Kula. https://www.youtube.com/watch?v=zS8GJHDaGQo

Na Filozofskom fakultetu UNS-a otvoren centar za portugalski jezik

Ambasador Portugala u Srbiji Augušto Saraiva Pejšoto i dekanica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu profesorka dr Ivana Živančević Sekeruš potpisali su  Protokol o saradnji između Instituta Kamoiš i Filozofskog fakulteta. „Ovaj sporazum predstavlja nastavak i unapređenje dugogodišnje izvanredne saradnje između Fakulteta i ambasade Portugala, zahvaljujući kojoj od 2011. godine studenti, ali i ostali zainteresovani građani, portugalski jezik mogu da uče u fakultetskom Centru za jezike“, rekla je dr Živančević Sekeruš. Za studente je to u početku bila fakultativna aktivnost, ali danas je jedan od obaveznih izbornih predmeta za koje oni dobijaju bodove. Po rečima dekanice Filozofskog fakulteta novi sporazum predviđa unapređenje dosadašnje saradnje osnivanjem Centra za portugalski jezik i kulturu na Filozofskom fakultetu koji će finansirati portugalska ambasada.

Subotica: Za osnovce novi sportski teren sa tartanom

Sportski teren u dvorištu OŠ „Jovan Mikić” u Subotici nakon pet decenija je rekonstruisan, uređen i postavljena je tartan podloga. Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez, nakon obilaska novog sportskog terena istakao je da su izgradnja sportske infrastrukture, adaptacija i rekonstrukcija sportskih terena jedan od prioriteta Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. „Nakon rebalansa budžeta, u junu ove godine, i raspisivanja konkursa Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu dodelio sredstva i za sanaciju poda u fiskulturnoj sali OŠ „Ivan Milutinović“, u Subotici, i za izgradnju otvorenog terena u subotičkoj Osnovnoj školi „Kizur Ištvan““,istakao je Batez. Za ovu investiciju u školi „Jovan Mikić”, Pokrajinska vlada obezbedila je dva miliona, a Grad Subotica 450.000 dinara. Direktorka škole Marija Milodanović zahvalila se svima koji su pomogli da se ovaj projekat realizuje, posebno gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu koji je potrebe škola i unapređenje uslova za izvođenje nastave u školama uvrstio među prioritete u radu lokalne samouprave.

Jahanje konja kao terapija u Bačkoj Palanci

Odmaralište Crvenog krsta u šumi Bagremara na obodu Bačke Palanke ovih dana postalo je stecište dece kojoj se pomaže hipoterapijom. U prelepom ambijentu šume čije se deo nalazi pod zaštitom, mališani sa smetanjama u razvoju jašu konje koje ovde dovode ljudi zaposleni u poznatoj Ergeli „Karađorđevo“ koja je odavde udaljena jedva nekoliko kilometara. “Na ovu ideju došli smo sekretar Crvenog krsta Bačka Palanka Branislav Šobot i ja tako što smo razmišljali kako da još više pomognemo deci sa smetnjama”, kaže Dijana Vila, direktorka bačkopalanačke Osnovne škole „Heroj Pinki“, odnosno specijalne škole. “Pitali smo se koje su to vrste usluga koje možemo da primenimo i uvedemo, a koje su potrebne našoj deci. Tako smo došli na ideju da uvedemo terapiju jahanja na prostoru koji pripada Crvenom krstu. U odmaralištu „Bagremara“ deci stručnu pomoć pruža hipoterapeut Marina Vidojević. Ovaj vid terapije u našoj školi nismo imali, a nadamo se da će zaživeti u kontinuitetu”, kaže Dijana Vila. Naravno, u početku deca imaju strah, ali kasnije strah nestaje i dete ima osećaj zadovoljstva i prijatnosti što je nekada i najvažnije, napominje direktorka i najavljuje da su za naredna dva petka već zakazane terapije, a za dalje će uslediti dogovori sa hipoterapeutom o tome kako i kada će škola i Crveni krst nastaviti sa ovom akcijom.  U „Bagremari“, lepo uređenom odmaralištu CK, već nekoliko godina održavaju se kursevi prve pomoć, odvijaju aktivnosti CK u vidu seminara, škola u prirodi, stručnih predavanja… “Terapija jahanjem je naša neka davnašnja želja da obezbedimo deci u prirodi prijatan i koristan boravak”, kaže sekretar CK Branislav Šobot.

Naše učiteljice otkrile tajnu super-uspešnih finskih đaka

Đaci u Finskoj po školi hodaju u čarapama, u Estoniji od prvog razreda uče da programiraju… Ovo su samo neka od iskustava koje je steklo šest naših prosvetnih radnica na studijskom putovanju po Evropskoj uniji. Ovo pričaju učiteljice Gorica Njegovanović (32), Milena Arsić (28) i Tatjana Stojsavljević (43) i nastavnice Nataša Railić (42), Tatjana Stefanović (37) i Mirjana Stjepanović (30) iz OŠ “Mihajlo Pupin” u Zemunu, dok sabiru utiske iz Finske i Estonije, gde su sedam dana provele sa kolegama iz celog sveta. Kako kažu, opredelile su se za obilazak ove dve zemlje zbog uspeha koje njihovi đaci postižu na PISA testovima, radoznale da vide po čemu se njihov rad razlikuje od nastave u Srbiji. – Očekivale smo rad na tabletima i teške zadatke, a onda se potpuno iznenadile. Atmosfera u finskim školama je potpuno opuštena, ocena nema do sedmog razreda, deci je dozvoljeno da samostalni rad obavljaju i van učionice. Tako oni uče po hodnicima, napolju, sede na prozoru, a normalno je i da dignu noge na sto i žvaću žvaku sve dok uče – u čudu pričaju prosvetne radnice ističući kako je sve to kod nas nezamislivo. U školama koje su obišle u Helsinkiju đaci se osećaju komforno, a kućnoj atmosferi osim nameštaja doprinosi i obavezno izuvanje. – Učenici po školi šetaju bosi iako su dole pločice, a temperatura je maksimalno 18 stepeni, tek kada je zima i blato oni mogu da donesu neke papučice. Tamo vlada mišljenje da će deca bolje raditi u opuštenim uslovima, a sa druge strane, na ovaj način smanjuje se i potreba za čistačicama pa im je povoljnije – ističe Tatjana Stojsavljević i dodaje da škola dobija budžet na osnovu broja učenika, a država im plaća i kompletan materijal i ručak.(→Press Clipping)

Konkurs za SOS roditelje

Organizacija SOS Dečija sela Srbija otvorila je 1. oktobra konkurs za SOS roditelje koji su spremni da se presele u SOS Dečije selo Kraljevo i posvete celodnevnoj brizi o deci kojoj je pomoć potrebna, a od ove godine mogu da se prijave i bračni parovi. Kako se u saopštenju centra navodi, SOS roditelj može postati samo osoba koja je spremna da svoj život posveti brizi o deci, da im pruži novi dom, ljubav, osećaj pripadnosti i podršku za pravilan razvoj svih potencijala. Takođe, mora da ispuni kriterijume potrebne za dobijanje licence za hraniteljstvo, po programu koji sprovode Centar za porodični smeštaj i usvojenje i nadležni Centar za socijalni rad. Kandidati za SOS roditelje prolaze nekoliko faza procesa selekcije, a izabrani se uključuju u edukaciju, koja se sastoji od teoretske i praktične obuke. Takođe, oni bi trebalo da su spremni da na preseljenje i život u porodičnim kućama u SOS Dečijem selu u Kraljevu. SOS roditelj može biti i u braku, a tada je važno da drugi bračni partner takođe ima motivaciju i ispunjava uslove, a ukoliko oni imaju svoju decu, bitno je da je cela porodica spemena da prihvati nove mališane i da zajedno žive kao jedna velika porodica. Konkurs za SOS roditelje otvoren je do 20. oktobra. Zainteresovani kandidati mogu se informisati o konkursu putem sajta www.sos-decijasela.rs  i telefona 036 375 451. SOS Dečija sela Srbija članica su Međunarodne organizacije SOS Dečijih sela, osnovane 1949. godine, koja danas u 135 zemalja pomaže 1.200.000 ljudi. Organizacija je u Srbiji prisutna od 2004. godine.

Normalizovana nastava u Prehrambenoj školi Čačak

Kolektiv Prehrambeno-ugostiteljske škole (PUŠ) u Čačku zamrznuo je štrajk nakon sporazuma koji su potpisali predstavnici Ministarstva prosvete, grada Čačka i sindikaata PUŠ. Na osnovu tog dokumenta, Skupština grada Čačka obavezala se da će do 25. oktobra imenovati članove Školskog odbora po principu 3+3+3, odnosno da u tom telu budu zastupljena po tri člana iz redova Saveta roditelja, zaposlenih i lokalne samouprave. Nastava je u ovoj srednjoj školi nakon punih mesec dana od juče normalizovana, ali će štrajk ponovo biti aktiviran ukoliko do dogovorenog roka ne budu ispunjeni zahtevi kolektiva škole. Istovremeno, Sindikat obrazovanja Čačak odustao je od štrajka svih čačanskih škola koji je bio zakazan za petak 6. oktobar. (→Press Clipping)

Vremeplov: Škola za slikanje, pevanje i gimnastiku

Srpski slikar Stevan Todorović, pionir fizičke kulture u Srbiji, otvorio je na današnji dan 5. oktobra 1857.  u Beogradu besplatnu školu za slikanje, pevanje i gimnastiku. Školu je šef beogradske policije ubrzo zabranio s obrazloženjem: “Na tužbu roditelja da izvodite takvu igru u kojoj deca mogu slomiti noge i ruke, zabranjuje vam se rad”, ali je ministar prosvete, čiji je sin pohađao tu školu, stavio zabranu van snage.

Vremeplov: Krenuo”Orijent-ekspres”

Prvi evropski transkontinentalni ekspresni voz “Orijent-ekspres” krenuo 5. oktobra 1883. iz Pariza za Istanbul.

Vremeplov: Građani  ušli u Saveznu skupštinu

Posle neuspelih pokušaja policije da suzavcem rastera na stotine hiljada demonstranata u centru Beograda, koji su protestovali zbog poništavanja predsedničkih izbora, građani  su 5. oktobra 2000. ušli u Saveznu skupštinu, a nešto kasnije i u zgradu Radio-televizije Srbije. Pod pritiskom masa Slobodan Milošević, desetogodišnji neprikosnoveni lider Srbije i na izborima poražen predsednik Jugoslavije, sledećeg dana priznao izborni poraz od kandidata Demokratske opozicije Srbije Vojislava Koštunice.

Vremeplov:  Luj Limijer

Franucuski hemičar i industrijalac Luj Limijer, pionir svetske kinematografije, koji je s bratom Ogistom napravio prvu filmsku kameru i osnovao u Lionu fabriku za izradu fotografskog materijala rođen je na današnji dan 1864. Braća su izumela postupak snimanja u prirodnim bojama i u pariskoj kafani “Gran kafe” priredila 28. decembra 1895. prvu filmsku predstavu u svetu (“Ulazak voza u stanicu”, “Radnici izlaze iz fabrike”).

Vremeplov: Žak Ofenbah

Na današnji dan 5. oktobra 1880. umro je francuski kompozitor nemačkog porekla Žak Ofenbah, koji je izgradio prototip francuske operete i značajno doprineo njenoj popularnosti. Komponovao oko 100 muzičkih dela.

Vremeplov: Leh Valensa dobio Nobelovu nagradu

Na današnji dan 5. oktobra 1983. Lider poljskog pokreta “Solidarnost” Leh Valensa dobio Nobelovu nagradu za mir.

Vremeplov: Didro

Na današnji dan 5. oktobra 1713. rođen francuski filozof i pisac Deni Didro, predstavnik slobodarskog duha revolucionarne buržoazije XVIII veka, jedan od najznačajnijih autora velike francuske “Enciklopedije”. 

Vremeplov: Nobelova nagrada Dalaj lami

Nobelova nagrada za mir dodeljena je 5. oktobra 1989.  tibetanskom duhovnom vođi u izbeglištvu Dalaj lami.

U pet beogradskih škola 136 učenika zatrovano hranom

U pet osnovnih škola u Beogradu, 136 učenika otrovalo se hranom, a u Gradskom zavodu za javno zdravlje kažu da deca imaju blažu kliničku sliku i da niko nije zadržan na bolničkom lečenju. “Epidemiološko istraživanje još nije završeno, prikupljaju se podaci na terenu. Imamo za sada 136 obolele dece iz pet škola”, rekla je Tanjugu epidemiolog Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje i navela da očekuju podatke iz još jedne škole.
Na stomačne tegobe žalili su se učenici u osnovnim školama “Veljko Dugošević”, “Braća Baruh”, “Vojvoda Mišić”, “Radojka Lakić” i “Skadarlija”. Ona kaže da su u pitanju “tipični simptomi zaraznog trovanja hranom”, gde dominiraju mučnina, povraćanje i dijareja. Škole hranu nabavljaju od iste firme i na meniju su juče bile makarone sa Bolonjeza sosom, krastavac za salatu, a desert je bio suvi kolač sa kakaom ili štrudla sa makom i štrudla sa jabukama. “Blaža je klinička slika kod dece. Tegobe su trajale nekoliko sati, većina dece se vratila u škole tokom današnjeg dana. Deca su pregledana u domovima zdravlja ili Tiršovoj i niko nije zadržan na bolničkom lečenju”, naglasila je Maris. Ona je dodala da je više ekipa na terenu, te da je uzorkovana hrana koju su deca jela u toku jučerašnjeg dana, ali i zatečena hrana. “Uzorkovali smo briseve radnih površina, pribora i opreme, kao i briseve ruku, grla i nosa od zaposlenih servirki. Prve podatke imaćemo za nekoliko dana”, pojasnila je ona i dodala da se sva mikrobiološka ispitivanja rade u laboratoriji Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Gak: Kazniti odgovorne za trovanje hranom dece u školama

Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak izjavio je u utorak  da će zahtevati od svih nadležnih organa da sprovedu detaljnu istragu pod kojim okolnostima je došlo do trovanja hranom više desetine dece u beogradskim osnovnim školama “Vojvoda Mišić”, “Radojka Lakić”, “Braća Baruh”, “Veljko Dugošević” i “Skadarlija”. Gak, kaže se u saopštenju, zahteva punu odgovornost svih koji učestvuju u pripremi i distribuciji hrane za decu u beogradskim školama i zahteva od direktora škola da se potpuno obustavi dostava hrane od spornog dobavljača. “Zgrožen sam da bilo ko, ko se bavi spremanjem obroka za đake može da na bilo koji način dovede kvalitet hrane za decu u pitanje, a da ne govorimo o slučajevima kada imamo trovanje dece. Moramo biti brzi i efikasni u utvrđivanju činjenica, a odgovorni moraju biti kažnjeni”, rekao je gradski sekretar. On jeu utorak, posle konsultacija sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim, obišao škole koje su prijavile zdravstvene probleme kod dece. “Lično sam obišao škole da bih se uverio u zdravstveno stanje dece. Dobro je da nijedno dete, kako su me obavestili direktori, nije zadržano u bolnici, a mnoga su danas već na nastavi što nas ohrabruje”, zaključio je Gak.

Ministarstvo: Potrebno je centralizovati nabavku hrane

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković rekla je, povodom trovanja hranom đaka u pet beogradskih osnovnih škola, da je reakcija zaposlenih u školama bila pravovremena i navela da je ministar Mladen Šarčević pre nekoliko meseci apelovao da treba centralizovati nabavku hrane kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija. Nedeljković je u utorak rekla Tanjugu da je obišla tri od pet osnovnih škola u kojima su se deca otrovala i istakla da su zaposleni u školama obustavili dopremanje hrane i da su stalno u kontaktu sa Institutom za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” i roditeljima dece koja imaju simptome trovanja.
“Firma za nabavku hrane pobedila je na tenderu. Ovakve situacije ne bi smele da se dešavaju, a ministar je stava da treba centralizovati nabavku hrane i prilikom nabavke poštovati striktne standarde”, rekla je Nedeljković. Dodaje da u ministarstvu prosvete postoje timovi koji se bave pitanjem kvalitetnije ishrane dece i da će ovo ministarstvo pojačati kontrolu kada je u pitanju brza hrana u školama ili okolini, na šta postoji nulta tolerancija. Nedeljković ističe da je sada važno obezbediti dalju prehranu dece, ali da način na koji će to biti urađeno zavisi isključivo od direktora škola.

Priveden posle trovanja hranom u beogradskim školama

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu su, u saradnji sa Prvim osnovnim javnim tužilaštvom i po nalogu zamenika javnog tužioca odredili zadržavanje do 48 sati B.P. (1976.) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih namirnica. Postoje osnovi sumnje da je B.P. u svojstvu odgovornog lica privrednog društva “Catering&Bakers”, koje je imalo zaključene ugovore o javnim nabavkama sa osnovnim školama “Braća Baruh”, “Veljko Dugošević”, “Vojvoda Mišić” i “Radojka Lakić”, a u vezi sa dostavljanjem pripremljenih obroka, u periodu od 2. do 3. oktobra proizvodio i stavio u promet škodljive životne namirnice koje je isporučio ovim osnovnim školama gde su kod velikog broja učenika nastupile zdravstvene tegobe, saopšteno je iz MUP-a.

Stafilokoka uzrok trovanja dece u školama

Stafilokoka je uzročnik trovanja 149 đaka u šest beogradskih osnovnih škola, potvrđeno je u laboratoriji Gradskog zavoda za javno zdravlje. “Uzročnik trovanja dece je Stafilokokni enterotoksin”, rekla je za Pink epidemiolog Slavica Maris i dodala da je epidemiološko ispitivanje rađeno u 18 beogradskih škola i dva privatna vrtića i da je trovanje bilo u šest škola. Ona je pojasnila da u zavisnosti koliko se unese enterotoksina zavisi klinička slika kod dece, da u ovom slučaju nije bilo teže kliničke slike, da niko nije zadržan na bolničkom lečenju.
Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Zoran Panajotović rekao je juče da se pretpostavlja da je neko u pripremi hrane bio kliconoša i da je tako stafilokoka dospela u hranu. “To se najčešće dešava u pripremnom, proizvodnom delu. Osobe koje rade sa hranom mora da bude zdrava i da redovno odlazi na sanitarni pregled”, naglasio je Panajotović i dodao da je poslednji inspekcijski nadzor u firmi koja je škole snabdevala hranom urađen pred početak školske godine. On je rekao da je firma privremeno zatvorena, a da to može da traje do okončanja postupka. Privremeno zatvaranje firme trajaće dok se ne završi postupak i utvrdi se odgovornost, naglasio je Panajotović.

Mihajlović: Poražavajuća činjenica o mladima

Činjenica da svaki četvrti mladić u Srbiji veruje da šamar nije nasilje, svaki deseti da je opravdano ponekad udariti devojku, a četvrtina njih da je seksualno uznemiravanje deo šale i odrastanja – poražavajuća je, izjavila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović. Istraživanje, ocenila je Mihajlović, istovremeno govori u prilog činjenici da borbu protiv rodno odgovornog nasilja treba započeti od malena, učeći dečake i devojčice o rodnoj ravnopravnosti i potrebi da poštuju jedni druge, čime stvaramo nenasilno društvo kojem težimo. Mihajlovićeva je, prema saopštenju, istakla da je važno ohrabriti žene da prijave nasilje, za šta je potrebno da umeju da prepoznaju obrasce nasilja i ne prihvataju izgovore nasilnika. “Sve počinje od šamara, jer ko je u stanju da udari ženu, u stanju je i da je ubije. Verujem da se mnogi slučajevi porodičnog nasilja ne bi desili da je taj prvi šamar bio prepoznat kao opasnost”, rekla je Mihajlovićeva.
Potpredsednica Vlade je izjavila da je potrebno edukovati mlade ljude i menjati patrijarhalna razmišljanja društva koje odgovornost za nasilje neretko prebacuje na žrtvu. “Neprihvatljivo je da svaka treća mlada osoba u Srbiji, bez obzira na pol, smatra da je devojka sama kriva ako je neko napadne zbog kratke suknje i uske majice. Odgovornost za nasilje ne sme da se prebacuje na žrtvu”, dodala je ona. Mihajlovićeva je podsetila i da novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, između ostalog, predviđa specijalizovane mere za borbu protiv nasilja nad ženama, rad na prevenciji nasilja, ali i edukacije i uvođenje rodne ravnopravnosti u obrazovni sistem.

About the Author

admin

Leave a Reply