Vesti – 09.10.2017.

Protest  više sindikata javnih službi  ispred Predsedništva Srbije

Protest više hiljada sundikalaca zaposlenih u javnom sektoru pod sloganom “Vratite nam državu” u organizaciji Policijskog i Vojnog sindikata Srbije počeo je ou subotu oko 14 sati ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu, a okupljeni su blokirali i deo Ulice srpskih vladara. Saobraćaj je obustavljen od Terazija do Ulice kneza Miloša, a učesnici protesta nose državne i sindikalne zastave. Na ulici je i kamion sa ozvučenjem sa koga će se, kako je najavljeno, obratiti organizatori skupa na kome se okupilo oko 1.000 građana. Skup obezbeđuje redarska služba. Protest je podržalo više udruženja i građanskih inicijativa i pokreta, kao i sindikalnih i organizacija studenta. Dva reprezentatvna sindikata policije i vojske su ranije ocenili da su “apsolutno svi” nosioci vlasti u Srbiji “zloupotrebili javne funkcije zarad lične koristi i koristi njihove kvazielitističke grupacije”. Istovremeno, naveli su ti sindikati, “građani su obespravljeni i demoralisani” a “izvršen je pokušaj socijalne, finansijske i duhovne getoizacije”. Traže državu prava kao i demokratske institucije, obustavljanje privatizacije javnih resursa, socijalnu sigurnost, besplatno školovanje i besplatno lečenje i zakonom garantovanu apsolutnu slobodu javne reči. http://rs.n1info.com/a333313/Vesti/Vesti/Protest-Vojnog-i-Policijskog-sindikata.html

Protestna šetnja ulicama Beograda

Učesnici subotnjeg protesta u centru Beograda, koji su pod sloganom “Vratite nam državu”, organizovali Policijski sindikat, Vojni sindikat Srbije i nekoliko sindikata iz javnog sektora su  zatražili su smene ministara unutrašnjih poslova i odbrane Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vulina, ali i “svih onih koji umesto za državu i narod, rade za partijske interese”. Predsednici dva sindikata Veljko Mijailović i Novica Antić, najavili su da je današnje okupljanje prv o u nizu i pozvali građane, sindikate i udruženja da im se pridruže u borbi za vladavinu prava i socijalnu državu. Mijailović je rekao da okupljene ujedinjuje poštenje, čestitost i briga za narod i državu u celini. “Došli smo ispred ove zgrade (Predsedništva Srbije) jer u njoj sedi čovek koji treba da brine o narodu i državi”, rekao je Mijailović. “Ako nam ne vrate državu opet ćemo doći da se u skladu sa zakonom obračunamo sa vama”, poručio je Mijailović.  On je kritkovao aktuelnu vlast zapitavši: “Šta ste uradili osim što ste postavljali političke komesare po svim ministarstvima da vode računa o partijskim interesima”. Ocenio je i da je u Ministarstvu unutrašnjih poslova ista situacija i da se na rukovodeće funkcije postavljaju stranački kadrovi. Zatražio je smenu ministara Stefanovića i Vulina ali i svih ostalih koji umesto za narod i državu, kako je rekao, rade za sebe i partijske interese. Ako to ne bude urađeno, najavio je on, okupljeni će ponovo doći i “obračunati se po zakonu”.
Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se obrati demonstrantima.  “Ovde ne sedi naš predsednik, jer da sedi, obratio bi vam se”, konstatovao je Antić. Antić je rekao da je današnji skup, “iako simboličan, početak ustavobraniteljstva Srbiji”. Oštro je kritikovao Vulina i prethodnog ministra odbrane Zorana Đorđevića zbog lošeg materijalnog i socijalnog položaja pripadnika sistema odbrane. “Dnevno vojsku napušta šest ljudi”, rekao je Antić.
Predstavnici Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine i “Pokreta protiv diktature” takođe su oštro, kritikovali vlast uz ocenu da su svi okupljeni zajedno u borbi protiv režima. Posle više obraćanja u Ulici kralja Milana, okupljeni su krenuli u kraću protestnu šetnju centralnm gradskim ulicama, a protest je i formalno završen na Trgu Republike. Protest je podržalo više udruženja i građanskih inicijativa i pokreta, kao i sindikalnih i organizacija studenta među kojima i Nezavisni sindikat javnih službi Srbije i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine. Na protestu su bile i zastave NSPRV, NSJSS,  Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, radnika fabrike pumpi Jastrebac iz Niša, Pokreta protiv diktature… Dva reprezentatvna sindikata policije i vojske smatraju da su “apsolutno svi” nosioci vlasti u Srbiji “zloupotrebili javne funkcije zarad lične koristi i koristi njihove kvazielitističke grupacije”. Istovremeno, kako tvrde sindikati, “građani su obespravljeni i demoralisani” a “izvršen je pokušaj socijalne, finansijske i duhovne getoizacije”. Oni traže državu prava kao i demokratske institucije, obustavljanje privatizacije javnih resursa, socijalnu sigurnost, besplatno školovanje i besplatno lečenje, kao i zakonom garantovanu apsolutnu slobodu javne reči.

Prosvetarima povišica 10 odsto

Plate zaposlenih u zdravstvu, prosveti, vojsci i policiji biće od 1. januara iduće godine povećane 10 procenata, dok će oni u javnoj upravu dobiti povišicu između pet i 10 odsto, piše u petak  Blic. U Ministarstvu finansija Blic nije mogao da dobije zvanične informacije o tome koliko će plate i penzije biti povećane.
Premijerka Srbije Ana Brnabić je najavila da će 14. oktobra, kada bude saopštavala rezultate rada Vlade Srbije u prvih 100 dana, objaviti koliko će biti povećane zarade u javnom sektoru i penzije.

Vučić: Povećanje plata i penzija biće značajnije, narednih dana saopštavamo detalje

Predsednik Aleksandar Vučić u četvrtak  je u Rumi rekao da će narednih dana biti saopšteno koliko će biti povećanje plata i penzija, ali i precizirao da će biti – značajnije. – Biće saopšteno i povećanje plata i pokloni za penzionere i za policiju i vojsku. Nije idealno, znam, ali biće sve bolje, jer smo na stabilnim osnovama – rekao je predsednik koji je prisustvovao otvaranju fabrike nudli nepalske kompanije “CG Corp Global”.

Brnabić: Završavanje započetih projekata

U fokusu vlada Srbije i AP Vojvodine svakako su završavanje započetih projekata izjavila je u petak  predsednica vlade Srbije Ana Brnabić. Premijerka je rekla  da se na zajedničkoj sednici republičke i pokrajinske vlade  razgovaralo i o posebno važnim projektima, koji su na vrhu liste prioriteta, a to su infrastrukturni projekti, poput rekonstrukcije državnog puta Novi Sad – Zrenjanin, te rehabilitacije državnog puta Zrenjanin – Beograd. “Zatim, projekat izgradnje Naučno-tehnološkog inovacionog parka u Novom Sadu, od 29.000 kvadratnih metara započet je u oktobru prošle godine. Očekujemo da taj park bude jedna od najboljih takvih institucija u jugoistočnoj Evropi i ozbiljno radimo na njemu”, rekla je Brnabić. Kao važan projekat, izdvojila je i institut Biosens u Novom Sadu, koji je, ocenjuje, centar digitalizacije u poljoprivredi ne samo za Vojvodinu i Srbiju, već i za Evropu, a podvlači da će se zajedno uložiti 14 miliona evra za izgradnju nove zgrade za taj institut, dok će se gradnja započeti naredne godine.

Obeležen Međunarodni dan nastavnika

Širom sveta prosvetni radnici 5. oktobra redovno obeležavaju Svetski dan učitelja. Ovogodišnji moto ove, sve masovnije akcije u kojoj je učestvovalo više od 30 miliona nastavnika sveta bio je: „Podučavanje na slobodi, osnaživanje nastavnika“ – tema koja je postala aktuelna nakon usvajanja novih Ciljeva održivog razvoja, kada je osnaživanje nastavnika bilo ponovo potvrđeno kao prioritet u svim obrazovnim i razvojnim strategijama. Prema UNESCO-vom Institutu za statistiku, svetu će biti potrebno čak 69 miliona nastavnika, ako želimo postići univerzalno osnovno i srednje obrazovanje do 2030. godine.
Nezavisni sindikat prosvetnik radnika Vojvodine i ove je organizovao je prigodnu Svečanu sednicu posvećenu WTD . (→Saopštenje) (→Galerija)          https://www.youtube.com/watch?v=z93aksixhXY&feature=youtu.be

Obeležen Svetski dan borbe za dostojanstven rad

NSJSS podržava globalnu akciju borbe za dostojanstven  rad i pristojan život i zahteva da se građanima omogući da žive od svog rada. “Vlada,  kao najveći  i  ostali poslodavci u Srbiji moraju da shvate da je dostojanstven rad osnova dostojanstvenog života,  i da moraju stvoriti  mogućnosti da se zaradi plata od koje se može živeti i doprinositi društvu” – saopštio je Sindikat povodom 7. oktobra – Svetskog dana dostojanstvenog rada. Dostojanstven rad mora biti u centru pažnje svih, posebno vladinih akcija usmerenih na obnovu ekonomskog rasta i novu globalnu ekonomiju koja stavlja ljude na prvo mesto. NSJSS ukazuje da bi se životi radnika značajno promenli nabolje ako bi poslodavci neznatno smanjili svoje ogromne profite u korist zaposlenih zbog čega je slogan ovogodišnjeg Dana dostojanstvenog rada “Stop korporativnoj pohlepi – svetu je potrebno povećanje plata”.
Sindikat podseća da jedan odsto najbogatijih poseduje više bogatstva nego ostatak planete, dok 80 odsto ljudi prima minimalne zarade u svojim državama od kojih ne može dostojanstveno da živi.

Izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“ u Bečeju

Zahvaljujući saradnji Kuće Ane Frank iz Amsterdama i beogradske Edukativne debatne mreže „Otvorena komunikacija” s bečejskom Ekonomsko-trgovinskom školom, u Gradskom muzeju je postavljena izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“. Reč je o regionalnom projektu „Historija, istorija, povjest – lekcije za sadašnjost“, koji je predstavljen na preko trista lokacija u svetu. U Srbiji je izložba prvo postavljena u Beogradu, aprila prošle godine, zatim u Kovačici, Šapcu, Valjevu, Vrbasu i Pivnicama. „Nije bilo više gostovanja jer nema smisla izložbu postavljati u vreme školskih raspusta, kada učenici ne mogu da je posete. A ona je namenjena, između ostalih, mladima, pogotovo što je posetiocima približavaju obučeni vršnjački vodiči, u ovom slučaju učenici Ekonomsko-trgovinske škole. Drugi razlog je što je izložba u nekim sredinama, zbog velike zainteresovanosti, probila termine i trajala je duže nego što je planirano“, pojasnila nam je u ime „Otvorene komunikacije” koordinator projekta u Srbiji Ana Kostadinović. Predviđeno je da u Bečeju izložba ostaje do 11. oktobra. Prilikom svečanog otvaranja u ime tima vršnjačkih vodiča kroz izložbu, obratili su se Milan Arsić i Jovana Tarailo, a čitav projekat približili, upravo, Ana Kostadinović i kustos istoričar Gradskog muzeja Bečeja Nemanja Karapanyić, koji se zahvalio profesorkama Mirjani Krnić Rakočević i Mariji Maši Hajdić, koje su koordinatorke projekta na lokalnom novou.
Izložba je predstavljena kroz 32 panoa na kojima donosi priču o sudbini Ane Frank, jevrejske devojčice koja je život izgubila u logoru tokom Drugog svetskog rata. Na izložbi se vide retke fotografije zabeležene tokom Aninog života i isečci iz njenog dnevnika koji je pisala tokom dve godine skrivanja u Amsterdamu. Originalnoj postavci pridruženo je i sedam panoa iz lokalne istorije Jevreja, kreiranih u okviru projekta po originalnoj metodologiji koju je patentirala Kuća Ane Frank, a domaćin izložbe, Gradski muzej Bečej je iz svog depoa izložio ostatke 1962. godine srušene bečejske Sinagoge. Vodiči su obučeni da izložbu prezentuju na srpskom i mađarskom jeziku. „Mladi će se kroz ovaj deo izložbe upoznati s događajima i ličnostima o kojima ne mogu saznati iz školskih uybenika. Vodiči su kroz vršnjačku edukaciju imali priliku da vide da istorija nije „crno-bela“. Jer, objašnjavamo kompleksnost uloge svih, onih koji su bili na strani žrtava, onih koji su bili na strani okupatora i onih koji su bili pasivni posmatrači, čime mlade podstičemo na samostalno mišljenje o svemu tome, kako bi došli do svoje kritičke analize, ali i empatije prema onome što govorimo“, dodala nam je Ana Kostadinović. Svečano otvaranje izložbe „Ana Frank-istorija za sadašnjost“ u Bečeju oplemenili su sopran Nataša Katić Radosavljević izvođenjem jevrejskih pesama u pratnji profesora klavira Jožefa Ritera, ali i učenici poslastičarske struke Ekonomsko-trgovinske škole s specijalitetima aškenske kuhinje.

Najsavremenija magnetna rezonanca u Tiršovoj

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj počela je da radi najsavremenija magnetna rezonanca na kojoj će godišnje moći da se pregleda oko 2.000 mališana, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će uskoro biti raspisan tender vredan pet miliona evra za nabavku opreme toj klinici. “Radi se o najboljem aparatu koji postoji u regionu po svim performansama. Koštao je više od milion evra, a nabavljen je sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima” rekao je Lončar nakon obilaska klinike. On je dodao da je takav aparat bio neophodan srpskom zdravstvenom sistemu , odnosno pedijatriji i neonatologiji. Podsetio je da nisu isti pregledi za decu i odrasle na magnetnoj rezonanci jer je kaže, teško očekivati od dece da budu mirna tokom pregleda, te da je osim savremenog aparata neophodan i dobar tim anesteziologa, tehničara…
Ministar je rekao da oko 300 pacijenata čeka na dijagnostiku, da svi hitni slučajevi idu odmah na pregled. “Tiršova sada ima dve magnetne rezonance i u narednih mesec dana na pregled će stići svi kojima je ta vrsta dijagnostike potrebna”, naglasio je ministar. Prednost novog aparata je u tome što ima garanciju pet godina, ali i ta da će sve što pokvari u roku od sedam dana biti popravljeno i aparat će biti u funkciji što nije bio slučaj sa prethodnom opremom.  Lončar je najavio i početak radova na obnovi fasade bolnice u Tiršovoj koji će početi 16. oktobra.

Karavan obrazovanja u Novoj Varoši

Karavan obrazovanja “Duh mladosti” boravio je u subotu  u Novoj Varoši, a ministar Mladen Šarčević iskoristio je priliku da ukaže na to da će krajem oktobra biti usvojen Zakon o dualnom obrazovanju koji predviđa učenje kroz rad u realnom okruženju. Ministar je istakao da je cilj dualnog obrazovanja da se omladina školuje za pozatnog poslodavca i odmah nakon srednje škole zaposli. Šarčević je ukazao da je zbog potrebe da se omladina vrati procesima rada uvedeno mnogo novina, poput učenja o preduzetništvu. Karavan je početak nove saradnje Ministarstva i studenata koji se pokazao kao odlična ideja, rekao je ministar i dodao da 58 gradova čeka da bude deo ove manifestacije. On je naglasio da tim koji realizuje Karavan intenzivno radi i na uvođenju Nacionalnog modela studentske prakse, još jedan od primera dobre saradnje obrazovnih ustanova i privrede, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Svoja iskustva u pripremi za obrazovanje po dualnom modelu sa prisutnima su podelili i predstavnici privrede, a pre svega Suanita Čelebić iz kompanije Trendteks iz Prijepolja.
Smatramo da privrednici iz Prijepolja i Nove Varoši kroz dualni sistem obrazovanja možemo doći da školovanih i obučenih kadrova koji su nama potrebni, a njima omogućiti da odmah nakon završetka srednje škole dođu do zaposlenja, rekla je Čelebić.U ime organizacije „Spirit of Youth“ obratio se predsednik borda direktora Miloš Obradović. Prema njegovim rečima, 200 ljudi koji realizuju ovaj karavan, a Nova Varoš je 23. grad koji su do sada posetili, dok će u narednih nekoliko meseci posetiti još 13 gradova. Sledeće godine karavan će krenuti u aprilu i trajaće do novembra, najavio je Obradović. Otvaranju manifestacije prisustvovali su Ana Langović Milićević, državni sekretar Ministarstva prosvete i predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.
U okviru Karavana održana je i panel diskusija na temu dualnog i preduzetničkog obrazovanja na kojoj su učestvovali ministar Šarčević, pomoćnica ministra Grujić, direktorka Sektora za edukaciju Mirjana Kovačević i predstavnici lokalne samouprave i srednjih škola.
Najmlađi su imali priliku da se oprobaju u basketu 3h3, kvizu znanja, kao i da učestvuju u akciji „Zgib zona“, u kojoj grad koji uradi najviše zgibova osvaja renoviranje dečijeg parka ili sportskog igrališta po želji.

Novi Sad: Sve više gojaznih osnovaca, za užinu brza hrana 

Iz godine u godinu raste broj dece osnovnoškolskog uzrasta koja imaju višak kilograma, a uzroci za to su nepravilna ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti. Prema rečima stručnjaka, uzrok problema treba tražiti u porodici, koja ne prenosi deci pravi model ishrane i zdravog života. Istraživali smo kakva je situacija sa novosadskim osnovcima. Prema podacima Saveza za školski sport u Novom Sadu, sve je više gojazne dece, koja nemaju kondiciju u skladu sa svojim uzrastom.Iako imaju mogućnost da jedu zdravu hranu u školama, novosadski osnovci radije kupuju brzu hranu. Čips, grickalice, sendviči, brza hrana i gazirani napici mogu se videti u rukama gotovo svakog osnovca tokom velikog odmora. Iako se u školama trude da edukuju decu o važnosti zdrave ishrane, osnovci ne odustaju od omiljene hrane. “Što se tiče ishrane dece u školi, tu je šarena situacija, jer nemamo poseban uticaj na to čime će se dete hraniti dok je u školi. na dete dok je u školi, čime će se ono hraniti. Ono što mi stalno radimo, razgovaramo sa decom, trudimo se da im kažemo da čips, razne grickalice, sendviči ti sa belim hlebom, ne bi trebalo da budu njihov izbor, kao ni gazirani napici, kaže predsednica Aktiva direktora osnovnih škola Jasmina Pastonjicki,. Da deci nedostaje fizička aktivnost i da je sve veći broj gojazne dece saglasili su se i Novosađani. Na mesečnom nivou, užina u školi košta 1.030 dinara, dok je ishrana u produženom boravku, koji uključuje doručak, užinu i ručak 2.600 dinara. Količina novca, koji deca potroše mesečno na brzu hranu, sigurno prevazilazi navedene sume.

Fizička aktivnost – čuvar zdravlja dece

Redovno bavljenje sportskim aktivnostima kod dece doprinosi boljem raspoloženju, poboljšanju kvaliteta sna, razvijanju zdravih navika, a samim tim i boljem uspehu u školi. Rekreativno bavljenje sportom preporučuje se svima, najvažnija je volja i upornost. Odvojite decu od kompjutera i objasnite im koliko je fizička aktivnost bitna za njihovo zdravlje. Fizički neaktivna deca često su bolesna, gojazna, depresivna i sklona rizičnom ponašanju.  ”Imamo dece koja imaju funkcionalne deformitete, radimo sa njima korektivnu gimnastiku. Uglavnom se baziramo na usvajanje motoričkih kretnji, na jačanje mišićnih grupa. Akcenat je na kifozi, pošto je to veliki problem, mišići leđa. Deca dugo sede ispred televizora ili gledaju nešto na tabletu. Radimo manipulaciju rekvizitima, pa će im biti lakše kada počnu da se bave nekim konkretnim sportom”, kaže Momir Jovanov profesor fizičkog vaspitanja.
San mnogih devojčica je da budu balerine. Neke se na to i odvaže, pa u najranijem uzrastu obuju baletanke. Kroz igru, muziku i prve koreografije, devojčice se upoznaju sa osnovama baleta. Ozbiljno učenje počinje tek kada dete napuni deset godina i krene u nižu baletsku školu. ”Niz vežbi čini dete zdravim. Dete prvenstveno treba da bude srećno, jer svako srećno dete je zdravo. Kroz balet se bavimo aktiviranjem druge grupe mišića, koji nisu aktivni tokom redovnih dnevnih aktivnosti”, navodi Ana Andrejić instruktorka baleta.
”Karate, kao i druge borilačke veštine, pruža mnogo više od onoga što se vidi na sportskim borilištima, jer nadmetanje je samo jedan segment. Pravilan razvoj, držanje tela, motorika, gipkost, pokretljivost, brzina, mnogo su važniji”, ističe Zoran Poznanov koji se karateom bavi već 21 godinu. ”Ima dosta dece koja dođu sa poteškoćama, poput skraćenih tetiva, iskrivljene kičme, kukova, stopala. Kroz vežbe istezanja, pokušavamo da to regulišemo”, dodaje on.
Redovna fizička aktivnost najbolji je čuvar zdravlja i doprinosi boljem raspoloženju. U Bačkoj Palanci ima dosta sportskih terena, na kojima se uz dobru volju, građani besplatno mogu baviti nekim sportom.

Školarci kod lekara 4 puta godišnje

Prema „Batutovim” podacima, školarci u proseku kod lekara idu 4 puta godišnje, od toga 3,6 puta zbog dijagnostike i lečenja nekog oboljenja ili stanja, a svega 0,5 zbog preventivne usluge. Do 2013. beleži se smanjenje opterećenosti lekara, a onda ona počinje ozbiljno da pada, kažu stručnjaci u „Batutu”. Ovaj porast opterećenosti se može objasniti time što je broj lekara u zdravstvenoj zaštiti školske dece u Srbiji za 47 lekara manji u onosu na 2014. godinu.
Kako se kaže u izveštaju, godišnja opterećenost lekara, odnosno prosečan broj poseta po lekaru bio je 5.908 u Srbiji, 6.066 u Vojvodini i 5.860 u centralnoj Srbiji, što predstavlja 94 posto, 96 posto i 93 posto ispunjenja standarda godišnje mere izvršenja, u odnosu na Pravilnik o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe.  Što se školske dece tiče, situacija je nešto drugačija. Zdravstvenu zaštitu školske dece u 2015. u službama za školsku decu pružalo je 681 lekara u Srbiji (uključujući i lekare u savetovalištu za mlade), od toga 168 u Vojvodini.
Elem, godišnja opterećenost lekara, odnosno prosečan broj poseta po lekaru bio je 5.612 u Srbiji, 6.170 u Vojvodini i 5.430 u centralnoj Srbiji, što predstavlja 89 posto, 98 posto i 86 posto ispunjenja standarda godišnje mere izvršenja, u odnosu na Pravilnik prema kome je potreban jedan lekar specijalista pedijatrije na 1.500 školske dece, 30 poseta dnevno i 6.300 godišnje. Prosečan broj dece školskog uzrasta 7–19 godina na jednog lekara iznosi 1.354 u Srbiji, 1.469 u Vojvodini i 1.316 u centralnoj Srbiji. Lekari u Vojvodini više su opterećeni u odnsu na kolege iz ostatka Srbije: najviše posla imaju doktori u  Severnobačkom, Srednjebanatskom, Južnobanatskom i Južnobačkom okrugu. U centralnoj Srbiji, veća opterećenost je samo u Raškom okrugu, a najmanja u Pirotskom, Borskom, Braničevskom i Pomoravskom okrugu, gde, po statistici, ima i najvećih migracija i najmanje dece.

Sremska Mitrovica: Sporadične virusne i bakteriološke infekcije kod dece

Deca predškolskog uzrasta su najosetljivija kategorija kada su u pitanju zarazne bolesti ili epidemije. Većinu vremena ona provode u zajednici i u zatvorenom prostoru, gde se sve vrste bakterijskih i gljivičnih oboljenja brzo šire. Velikih epidemija za sada na sreću nije bilo, ali su česti slučajevi sporadičnih virusnih i bakterioloških infekcija. Šuga se najčešće javlja među decom školskog uzrasta, kao i boginje, koje su u period pre inkubacije lako prenosive. Varičele, odnosno, velike boginje, najčešće se javljaju u ovom periodu jeseni, dok se zauške jako retko javljaju, jer su deca vakcinisana i imaju imuno zaštitu. Variola i difterija su iskorenjene zahvaljujući vakcinaciji. Sve ostale bolesti koje su i dalje aktuelne mogu dovesti i do velikih epidemija i zaraza, pa zato, pogotovo u ovom periodu, treba izbegavati boravak i kontakt sa zaraženima, ali i dati akcenat na prevenciju.

Vremeplov:  Mihailo Pupin

Na današnji dan 9. oktobra 1854. godine  rođen je srpski fizičar i pronalazač Mihailo Pupin, profesor matematike i fizike (1901) na Kolumbija univerzitetu. Njegov najznačajniji pronalazak, samoindukcioni kalemovi (“Pupinovi kalemovi”) (1890), omogućio je telefonski i telegrafski prenos na velike daljine pomoću kabla. Za autobiografsku knjigu “Od iseljenika do pronalazača” dobio je 1924. Pulicerovu nagradu.

Vremeplov: Ivo Andrić

Na današnji dan 9. oktobra 1892. godine rođen je  i Ivo Andrić, čije je delo donelo međunarodni ugled i priznanje jugoslovenskoj književnosti. Prvi je i do sada jedini jugoslovenski književnik dobitnik Nobelove nagrade za književnost (1961) (“Ex ponto”, “Znakovi”, “Na Drini ćuprija”, “Travnička hronika”, “Gospođica”, “Prokleta avlija”).

Vremeplov: Ubijen  kralj Aleksandar I

U Marseju je 9. oktobra  1934 ubijen jugoslovenski kralj Aleksandar I Karađorđević. Atentat u kojem je poginuo i francuski ministarinostranih poslova Žan Luj Bartu (Jean Louis Barthou), organizovali su lideri hrvatskog ustaškog pokreta i makedonskih nacionalista, a izvršio ga je Vlada Černozemski.

Vremeplov: Osnovan Univerzitet Jejl

Na današnji dan 9. oktobra 1701 godine u Nju Hejvnu, u američkoj državi Konektikat, osnovan je Univerzitet Jejl, danas jedan od najčuvenijih univerziteta u SAD.

Vremeplov: Ubijen Če Gevara

U Boliviji je 9. oktobra 1967 godine ubijen argentinski revolucionar Ernesto “Če” Gevara (Che Guevara), simbol revolucije u Južnoj Americi. Kao beskompromisni borac za pravdu stekao je veliku popularnost širom sveta, posebno među mladima. Učesnik Kubanske revolucije, ministar u Kastrovoj vladi (Castro) (1961-65), postao je u novembru 1966. lider gerilaca u Boliviji, u oktobru 1967. je zarobljen, a potom ubijen.

Vremeplov: Saharov dobio Nobelovu nagradu

Sovjetski fizičar i disident Andrej Saharov dobio je 9. oktobra 1975. godine Nobelovu nagradu za mir.

Učenik prebio u školi, pred očima profesora, bivšu devojku

Jedan učenik gimnazije u Sremskim Karlovcima pretukao je prošle nedelje u školi svoju bivšu devojku s kojom, uzgred, ide u isti razred, saznaje „Blic“. Kako navodi naš izvor iz škole, do incidenta je došlo posle časa. Momak je prvo, posle verbalne rasprave, devojčicu udario pesnicom u potiljak, ali tu nije bio kraj. Kada je ona počela da se brani, dobila je i udarac glavom o zid. Pojedinci koji su prisustvovali događaju tvrde da je ona posle prvog udarca skočila na njega, a on je bacio sa sebe, prilikom čega je ona udarila glavu, dok drugi kažu da je mladić namerno udario njenom glavom o zid pošto je počela da mu pruža otpor. Naš izvor dodaje da je nemilu scenu video i profesor, a da je razredni starešina povređenu učenicu odvezao u Urgentni centar, gde je utvrđeno da nije zadobila teže povrede. – Sve se to odigralo posle časa koji su imali. Oni su ranije bili u vezi, a ona ga je ostavila. Međutim, nešto mu je dobacila, da bi je on posle toga udario. Kratko je trajalo, ali je ipak nasilje kakvo se baš retko viđa u našoj školi – navodi naš izvor. Kako saznajemo, zbog incidenta su u školu na sastanak pozvani roditelji oba đaka. U školu je nakon tuče takođe pozvana i policija koja je sastavila zapisnik, dok će protiv momka, kako nezvanično saznajemo, biti podneta krivična prijava za nanošenje lakih telesnih povreda. Iz gimnazije u Sremskim Karlovcima nisu odgovorili na naša pitanja o incidentu, kao ni o merama koje su eventualno preduzeli protiv učenika.

Smanjen broj krivičnih dela u južnobačkim školama

Broj krivičnih dela koja se dešavaju u školama i njihovoj blizini u Južnobačkom okrugu pod koji spadaju i Sremski Karlovci smanjen je za 14 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je broj otkrivenih prekršaja u koje se najčešće podvode svađe i verbalni sukobi đaka, kao i sukobi u kojima ne dolazi do ozbiljnijih povreda smanjen za polovinu.

Mihajlović: Borba protiv nasilja počinje od malih nogu

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je 5. oktobra da jeste problem što deo mladih u Srbiji kaže da šamar nije nasilje, i da je jedini način da se borimo protiv rodno zasnovanog nasilja da ta borba počne od malih nogu, kroz razgovor sa decom u najmlađem uzrastu. “Kao vlada i Koordinaciono telo odavno smo zabrinuti kada govorimo o mladim ljudima bilo kog pola, koji će danas reći da šamar nije nasilje. To je veliki problem, posebno što će to reći i devojke i devojčice”, rekla je Mihajlović novinarima komentarišući nedavne rezultate istraživanja koje je pokazala da svaki četvrti mladić u Srbiji veruje da šamar nije nasilje. Kako je rekla, način da se sa tim izborimo nije samo Zakon koji će rešiti nasilje kad se ono desi, već i prevencija, razgovor u porodici i u obdaništu sa decom, jer tu počinje borba da nemamo agresivno i nasilno društvo. “To je jedini način da se reši pitanje nasilja i razmišljanja u glavama mladih i devojaka i mladića šta je nasilje. Sve je nasilje – i šamar i fizičko i psihičko i finansijsko nasilje”, podvukla je ona.
Mihajlović je podsetila i da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti spreman i predat Ministarstvu rada koje je imalo primedbe i dodala da se nada da će ga to ministarstvo što pre da dostaviti, „ako treba u novoj javnoj raspravi”. “Loptica je sada kod Ministarstva za rad, ali treba nam taj zakon. Nevažno je ko ga predlaže, važno je da društvo dobije Zakon o rodnoj ravnopravnosti kako za godinu ili dve nećemo imati situacije da devojčice kažu da šamar nije nasilje. Šamar je nasilje”, podvukla je ona. Mihajlović smatra da uz stalan razgovor sigurno može u tom periodu da se postigne rezultat. “Ono sto vidimo u javnosti je priča o nasilju kad se desi i priča o Zakonu i kaznama, koje treba da postoje, ali neće rešiti pitanje nasilja i novih generacija koje dolaze. Nasilje će biti rešeno od malih nogu, to je jedini put, drugog nema”, zaključila je Mihajlović.

Ombudsman: Bez odlaganja sprovesti istragu kada se sumnja na zlostavljanje dece

Pokrajinski ombudsman Zoran Pavlović izjavio je u subotu  da država mora bez odlaganja sprovesti istragu u svakom slučaju u kome postoji osnovana sumnja na prisustvo zlostavljanja i zanemarivanja dece.”Država mora kažnjavati nasilnike i otvoriti pitanje odgovornosti svih aktera koji imaju nadležnosti u oblasti zaštite dečjih prava”, rekao je Pavlović na skupu u Somboru, a prenosi kancelarija ombudsmana. Pavlović je rekao da se mora posvetiti pažnja pitanjima dužine postupka u kome se odlučuje o dodeli starateljstva nad decom, zapostavljanja i eksploatacije dece u hraniteljskim porodicama, pitanje psihosocijalnog savetovanja dece, a naročito problemi seksualnog zlostavljanja i psihološke štete proizvedene nasiljem.
Potpredsednica Skupštine Vojvodine Snežana Sedlar je kazala da mediji moraju više pažnje posvetiti pozitivnim primerima i predložila da se u Skupštini Vojvodine formira odbor za prava deteta.

Papa osudio dečju pornografiju i zatražio bolju zaštitu dece

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja osudio je 6. oktobra širenje dečje i pornografije uopšte na internetu i zatražio bolju zaštitu dece, dok Vatikan istražuje slučaj dečje pornografije u koji je umešan visoki papin izaslanik. Papa se sreo s učesnicima medjunarodne konferencije o borbi protiv dečje pornografije i zaštite dece u digitalnoj eri. On je u potpunosti podržao njihove predloge da se pooštre kazne protiv onih koji iskorišćavaju decu na internetu i da se poboljšaju sredstva za sprečavanje mladih ljudi da pristupe pornografskim sadržajima. Papa je rekao da Rimokatolička crkva dobro zna “smrtnu grešku” prikrivanja problema seksualnog zlostavljanja, čime je mislio na brojne primere sveštenika te crkve koji su silovali i zlostavljali decu i biskupa koji su to zataškavali. Papa Franja je naveo da je potreban medjunarodni, interdisciplinarni pristup kako bi se deca zaštitila od “zloupotrebe njihovih umova i nasilja nad njihovim telima”. On je kritikovao “ekstremnu pornografiju” na internetu koju konzumira sve veći broj dece, i sve širu pojavu “sekstinga” (slanje seksualno eksplicitnih poruka) i “seksualne iznude” (sextortion, primoravanje osobe na nešto usled pretnje objavljivanjem njenih seksualnih sadržaja) medju procenjenih 800 miliona dece na internetu.

Bivši premijer Edvard Hit silovao dečake?

Bivši britanski premijer Edvard Hit, da je danas živ, bio bi priveden na ispitivanje zbog optužbi da je seksualno zlostavljao dečake, saopštila je britanska policija posle dvogodišnje istrage. Hit, premijer od 1970. do 1974, preminuo je pre dvanaest godina, a policija bi ga ispitivala zbog sedam optužnica, uključujući silovanje 11-godišnjeg dečaka. Optužbe obuhvataju period između od 1956. do 1992. godine, navela je policija okruga Viltšir koja vodi državnu istragu, prenose britanski mediji. Protiv njega je prijave podiglo 40 ljudi, od čega je 19 slučajeva odbačeno, a tri podnosioca su odustala. U deset drugih slučajeva optužbe je podigla treća strana, a tri su podnele anonimne osobe. On je 1974. godine izgubio izbore, a zatim i lidersko mesto u Konzervativnoj stranci koje je preuzela Margaret Tačer. Poslanik je bio do 2001, a 2005. je preminuo u 89. godini. Hit je u Drugom svetskom ratu bio oficir artiljerije, a mnogi su ga smatrali veoma povučenom, čudnom, razdražljivim i nedruštvenom osobom. Bio je strastveni ljubitelj muzike, a istakao se i kao dobar jedriličar, pa je jednom kao skiper britanskog tima, dok je bio premijer, pobedio na Admirals kupu, petodnevnoj trci između južne Engleske i Irske.
Velika Britanija poslednjih je godina pogođena nizom skandala u vezi sa zlostavljanjem dece, a najistaknutiji je slučaj preminulog televizijskog i radijskog voditelja Bi-bi-sija Džimija Savila.

About the Author

admin

Leave a Reply