Pokrajinski sekretar sa brucošima VPŠ

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević pozdravio je 58. generaciju studenata Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu i čestitao im početak obrazovanja u ovoj viskokoškolskoj ustanovi. Milićević je naveo da savremeno društvo zahteva da se svi neprestano edukujemo i stičemo nova znanja i nove veštine, jer je to jedini pravi put u 21. veku i pravo bogatstvo svakog pojedinca i društva u celini. – Država Srbija, Vlada Srbije i Pokrajinska vlada čine mnogo toga da mlade ljude usmere i ohrabre na putu sticanja znanja i neprekidne edukacije i obrazovanja – istakao je Milićević i dodao da je obaveza nadležnih incitucija da omoguće adekvatne uslove za nesmetano odvijanje kvalitetnog studijskog programa, jer će diplomci učiniti i sebe i svoju državu uspešnijima i bogatijima. Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost dr Zoran Milošević poželeo je 58. generaciji studenata ove visoke škole da istraju na putu koji je pred njima.
Direktorka škole Jelena Damnjanović zahvalila se Pokrajinskoj vladi na saradnji i izdvojenih sedam miliona dinara za sanaciju krova ove visokoobrazovne ustanove. Visoka poslovna škola strukovnih studija u Novom Sadu je jedina državna obrazovna institucija te vrste u Vojvodini, osnovana 1959. godine. U toku 58 godina uspešnog poslovanja i rada u školi je diplomiralo preko 35.000 studenata različitih profila.

Mladi žele više prakse tokom obrazovanja

Mladi u Srbiji žele više prakse tokom obrazovanja, budući da je 22,3 procenata od 2.300 ispitanika ocenilo da nije spremno za posao, rezultati su istraživanja studentske organizacije AIESEC o stavovima mladih po pitanju obrazovanja i karijere. Interesantno je i da sve više mladih smatra da mogu naći željeni posao u Srbiji, pošto se taj procenat povećao na 65,6 odsto sa prošlogodišnjih 60 procenata, dok je 2015 godine iznosio 55,93 procenata. Ipak, najveći broj ispitanika sebe u narednih pet godina vidi u inostranstvu. Veliki broj ispitanika polaže na samoobrazovanje kao način da brže i lakše dođu do željenog posla, dok se 59 odsto ispitanih bavi vannastavnim aktivnostima usmerenim na karijeru.
Studenti novosadskog univerziteta najviše posežu za vannastavnim aktivnostima usmerenim na karijeru, dok se na začelju nalaze Beograđani sa čak 40,2 procenata studenata koji ne rade na dodatnom usavršavanju.
Rezultati ankete pokazuju da bi čak 64 odsto studenata bilo spremno da se bavi zanimanjem van svoje struke, a kao glavne smernice prilikom odabira profesije naveli su lične preferencije, jer žele da rade ono što vole. Ipak, prilikom odabira posla odlučujući faktor je visina plate, zatim tip posla, radna atmosfera, mogućnost za konstantno učenje i sigurnost posla. Najveći broj ispitanika opredelio se za sledeće oblasti u kojima žele da grade svoju karijeru, a to su marketing, obrazovanje i informacione tehnologije.(→Press Clipping)

Pančevo: Dualno obrazovanje u Mašinskoj školi 

Mašinska škola u Pančevu prva je u zemlji ove godine u tri smera trogodišnjeg škoklovanja uvela nastavne programe s elementima dualnog obrazovnja. U školi kažu da je to bilo moguće zahvaljlujući dugogodišnjoj dobroj saradnji s lokalnom privredom. Iako zakon o tome još uvek nije donet direktor Mašinske škole očekuje se će do početka praktičnog dela nastave to biti učinjeno. Mašinska škola Pančevo prednjači u mnogo čemu, pa je tako odlučila da uz saglasnost Ministarstva prosvete ove godine započne programe dualnog obrazovaanja u smerovima mehaničar motornih vozila, operater mašinske obrade i bravar–zavarivač. Prethodno je uz pomoć Privredne komore Pančevo sprovedena anketa koja je pokazala da su privrednici zainteresovani za saradnju. https://www.youtube.com/watch?v=AVeDeUz7HZY

“Kreativno mentorstvo” u Novom Sadu

U utorak 10. oktobra od 18 časova u Galeriji Matice Srpske vodio se razgovor sa kulturnom scenom Novog Sada. Konkurs i program 4. ciklusa “Kreativnog mentorstva” ovaj put će predstaviti tim “Kreativnog mentorstva” i Helena Hirschenberger, alumnistkinja 3. generacije KM i istraživač saradnik na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. “Kreativno mentorstvo” je jedinstveni program koji postoji u Srbiji od 2012. godine i pruža mogućnosti za lični i profesionalni razvoj budućih lidera u oblasti kulture promovišući mentorstvo kao metod doživotnog učenja i razmene znanja i iskustva između etabliranih stručnjaka, mentora, i budućih profesionalaca, mentija.
Kroz “Kreativno mentorstvo” talentovane, posvećene i angažovane mlade osobe aktivne u oblasti kulture bivaju povezane sa odgovarajućim mentorima u odnosu na svoje potrebe i interesovanja, a kroz niz aktivnosti, treninga i događaja stiču uvide, kontakte i informacije do kojih sami ne bi došli. Konkurs za novi ciklus programa “Kreativno mentorstvo” trajaće od 28. septembra do 19. oktobra i namenjen je perspektivnim profesionalcima u oblasti kulture iz cele Srbije zainteresovanim za mentorsku podršku njihovim projektima, inicijativama i ličnom i profesionalnom razvoju.

Novi Mts app konkurs Telekoma

Kompanija Telekom Srbija saopštila je da je raspisala novi ciklus mts app konkursa koji od ove godine ima i regionalni karakter. Konkurs za izradu aplikacija u Android i iOS sistemu, u kome učestvuju talentovani đaci srednjih škola iz Srbije sa specijalizovanim odeljenjima za matematiku i informatiku, uvršten je u selekciju evropske organizacije CSR Europe. Posle uspeha koji je zabeležio u Srbiji, prema istim pravilima konkurs će biti realizovan i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, u organizaciji m:tel Banja Luka i m:tel Podgorica.Timovi učenika takmičiće se u državnom finalu, sa vršnjacima iz svoje zemlje, a ukoliko njihova aplikacija bude među pet najboljih, stiču pravo da se nađu u konkurenciji Regionalnog app izazova i takmiče se sa učeničkim timovima iz susedstva. Na oba nivoa takmičenja – državnom i regionalnom finalu, vrednuje se ideja, kompleksnost rešenja, inovativnost, a posebnu prednost aplikaciji daje njena društveno korisna namena i doprinos razvoju neke od mts usluga.
Za mesto među pet najboljih u Srbiji i vredne mobilne telefone nadmetaće se timovi učenika iz 14 gimnazija od Sente do Niša – timovi Matematičke gimnazije u Beogradu, Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu, Prve kragujevačke gimnazije, Valjevske gimnazije, Gimnazije Bolyai u Senti, Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu, Gimnazije Kraljevo, Računarske gimnazije u Beogradu, Gimnazije “Bora Stanković” u Nišu, Šabačke gimnazije, Gimnazije “Sveti Sava” iz Požege, Mitrovačke gimnazije iz Sremske Mitrovice, Prve beogradske gimnazije i Gimnazije “Svetozar Marković” iz Jagodine. Glavnu nagradu na “Regionalnom app izazovu” predstavljaće poseta konferenciji IDTechEx Show u Berlinu, u aprilu sledeće godine, a biće dodeljena i specijalna nagrada za inovativnost. Organizujući mts app konkurs, Telekom Srbija nastavlja da podržava mlade talente i daje podsticaj njihovom usavršavanju u oblasti savremenih tehnoloških i komunikacionih rešenja, bez kojih bi danas svakodnevni život bio nezamisliv.(→Press Clipping)

Kikinda: Besplatan prevoz za đake sa sela

Srednjoškolci iz sela sa područja grada Kikinde i ove sezone besplatno će putovati autobusima Javnog preduzeća ”Autoprevoz”. Zahvaljujući saradnji sa lokalnom samoupravom, povlastice u prevozu dobili su i učenici osnovnih škola, studenti, penzioneri i osobe sa posebnim potrebama. Javno preduzeće ”Autoprevoz” i lokalna samouprava u Kikindi nastavili su tradiciju subvencionisanja prevoza učenika iz sela u gradske srednje škole. Veoma velika stavka u kućnim budžetima seoskih domaćinstava prija i zaposlenima u obrazovnim ustanovama. ”Nažalost, ali bilo je slučajeva kada su roditelji zbog teškog materijalnog stanja ispisivali decu iz škole ili ih uopšte nisu ni upisivali. Tehnička škola ima 189 učenika iz sela sa područja grada Kikinde. Ovo im mnogo znači jer sada sredstva mogu da preusmere na kupovinu odeće, obuće ili materijala za rad”, kaže Zagorka Pastor iz Tehničke škola Kikinda.
U Srednjoj stručnoj školi ”Miloš Crnjanski” u Kikindi nastavu pohađa 350 učenika, od kojih je stotinak sa sela. Besplatnim prevozom, pored finansijskih, roditelji imaju i problem manje imajući u vidu da im deca bezbedno stižu kući na vreme. ”Kao direktor ove obrazovne ustanove, veoma sam zadovoljan saradnjom našeg saobraćajnog preduzeća i lokalne samouprave. Mirni smo kada deca dođu autobusima ”Autoprevoza”, jer do sada nije bilo izostanaka sa časova”, kaže Milorad Karanović iz te škole.
Povlastice u prevozu ne važe samo za srednjoškolce, već je dogovoreno da određene povoljnosti dobiju studenti, osnovci koji koriste školski autobus, penzioneri, slepi i slabovidi, ratni vojni invalidi i osobe sa posebnim potrebama. Za tu namenu iz gradskog budžeta izdvojeno je pet miliona dinara. https://www.youtube.com/watch?v=iQgz7tCXaog
(→Press Clipping)

Mlada šahistkinja iz Apatina u svetskom vrhu

Marina Gajčin, šesnaestogodišnja šahistkinja iz Apatina, godinama niže šahovske uspehe. Poslednji u tom nizu je plasman među 10 najboljih kadetkinja na svetu.  Na Svetskom šampionatu u Urugvaju Marina je osvojila deveto mesto. “Otišla sam u Urugvaj da pokažem šta znam. Ceo taj put i ceo doživljaj, sve je ispalo savršeno. Ušla sam među deset najboljih, to je stvarno nešto. To mi puno znači i time sam pokazala da mogu da se nosim i sa Ruskinjama i Amerikankama i drugim vršnjakinjama iz celog sveta”, kaže Marina. Sve Marinine uspehe teško je nabrojati, a ona sama kao svoj najdraži uspeh izdvaja treće mesto na seniorskom prvenstvu Srbije, iako je tada imala samo 15 godina. I pred njom su značajna takmičenja i ono što posebno treba izdvojiti, Marina je postala članica seniorske reprezentacije Srbije.
“Svoje slobodno vreme trošim na šah, ali to je moja želja i prosto kada imam slobodno vreme, to vreme potrošim na šah. To su ili treninzi sa trenerima ili samostalan rad, proučavanje pozicija, varijanti, rešavanje šahovskih problema”, kaže Marina. Marina nije samo uspešna šahistkinja već i odličan đak. U osnovnoj školi bila je đak generacija. Kao gimnzijalka osvojila je drugo mesto na državnom takmičenju iz matematike.
Osim Marine, u porodici Gajčin šah igraju i tata Siniša i brat Aleksa, ali i sestra Jasmina, koja je sa Marinom članica prvoligaške ženske šahovske ekipe Somborskog šahovskog kluba. Jasmina je uspešna studentkinja informatike na PMF-u u Novom Sadu, a Marina planira studije matematike. https://www.youtube.com/watch?v=3Agxu-e13r4  (→Press Clipping)

Ruma:Rasipač đubriva na poklon Poljoprivrednoj školi

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje donirao je Poljoprivrednoj školi “Stevan Petrović Brile” u Rumi rasipač veštačkog đubriva čija je vrednost 275 hiljada dinara. Rasipač će biti korišćen u praktičnoj nastavi kojoj se u toj školi poklanja velika pažnja, a koristiće i za obradu zemljišta sa kojim raspolaže ta škola. https://www.youtube.com/watch?v=CWNeQmKe088

Jaz između ponude i potražnje za IT stručnjacima

Proces digitalizacije prepoznat je kao najvažniji katalizator inovacija, konkurentnosti i rasta, a ono što bude urađeno na tom polju odrediće mesto Srbije na svetskoj mapi u godinama i decenijama koje dolaze, poručio je u utorak ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. “Samo u ovoj godini 1.000 osoba će biti prekvalifikovano u IT stručnjake i obzirom na potrebe tržišta, izvesno je da će svih 1.000 potom dobiti posao”, istakao je Đorđević otvarajući konferenciju “Zajedničko delovanje radi rešavanja problema nedostatka veština – slučaj sektora informaciono-komunikacionih tehnologija” u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu.
U Sektoru za rad i zapošljavanje prepoznat je jaz između ponude i potražnje za IT stručnjacima, tako da je, zahvaljujući prekvalifikaciji već 100 ljudi osposobljeno za rad u ovoj oblasti, a putem Nacionalne službe za zapošljavanje Ministarstvo nastavlja taj trend i izdvaja sredstva za osposobljavanje još 900 ljudi. Đorđević je rekao da Ministarstvo na čijem je čelu želi da socijalnu zaštitu ciljano organizuje na kvalitetniji način. “Po prvi put u Srbiji ćemo uvesti integrisani sistem izrade socijalnih karata kroz povezivanje većeg broja različitih institucija, čime ćemo omogućiti pravedniju raspodelu materijalnih davanja, tako što će socijalnu pomoć dobijati oni korisnici kojima je ta pomoć zaista i potrebna, a sprečićemo eventualne zloupotrebe i uštedećemo na budžetu”, rekao je Đorđević.
Na konferenciji su prikazani međunarodni i domaći mehanizmi za rešavanje nedostatka veština u IKT sektoru, a predstavljen je i Savet za inovativno preduzetništvo i informacione tehnologije. Ovaj Savet predstavlja telo za izgradnju partnerstva za razvoj IKT veština na osnovu analize potreba za IKT veštinama i analize institucionalne saradnje sprovedene u Vojvodini, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavlanje, boračka i socijalna pitanja.
(→Press Clipping)

Temerin: Dualno obrazovanje – više vremena u fabrikama             

O programu dualnog obrazovanja govori se više od dve godine. Napravljene su i brojne saradnje između različitih preduzeća i srednjih stručnih škola. Novina u odnosu na nekadašnje stručne prakse je više provedenog vremena u fabrikama i novčane stimulacije za upisivanje smerova za deficitarna zanimanja. Po završetku škole, đaci bi mogli da u rukama i glavama imaju i tri zanata. Trenutno je, među mašincima, najcenjenije biti zavarivač, ali mogu i da nauče da rade na klasičnim i numeričkim mašinama, da budu instalateri, ili auto-mehaničari. Počeli su i sa praksom, i to u Fabrici kugličnih ležajeva, gde, za sada, pomažu majstorima i gledaju kako se radi. “Onaj stariji sistem koji je podrazumevao obrazovanje zanatskih profila, posebno za svaku vrstu mašinske obrade, više ne postoji, dakle, ne postoje klasični strugari, brusači, glodači i slično, nego su to operateri mašinske obrade, obzirom da je oprema na kojoj se radi modernija, savremenija, tako su i radnici koji se obrazuju, na neki način, univerzalni radnici”, kaže Tanja Bokun, direktorka Sektora za upravljanje ljudskim resursima u FKL, Temerin.
Po modelu takozvanog dualnog obrazovanja, đaci ove škole imaće u prvom razredu jedan, u drugom dva i u trećem tri dana nedeljno prakse. “Bilo je slučajeva da se stručna praksa samo otaljavala, a sada deca, već u prvom razredu umaju svoje majstore, imaju i prvi prikaz rada na mašini. Cilj nam je da deca u trećem razredu, na završnoj godini, budu totalno samostalna za rad na mašinama”, kaže Milomir Radić, direktor Srednje škole “Lukijan Mušicki”, Temerin. “Više od 15 godina radimo na ovaj način, znači, imamo saradnju s privredom i razlika faktički ne postoji, s tim što sada prvi put je država stala iza leđa ovih momaka koji idu po dualnom obrazovanju”, kaže Radivoje Petrović, nastavnik grupe mašinskih predmeta u školi “Lukijan Mušicki”, Temerin.
Đaci prvog razreda dobijaju iz opštinskog budžeta pet hiljada dinara mesečno, a stipendiranje ih očekuje i u drugom i trećem razredu, i to u jednom od 11 preduzeća sa kojima škola ima ugovorenu saradnju. https://www.youtube.com/watch?v=lsnIbzPBcCs

Radić: Pseudoistorije razvijene u regionu

Od svih pseudonauka koje postoje, pseudoistorija je verovatno najrazvijenija, jer kreatorima nude praktično odrešene ruke u kreiranju nove istorije koja se u najboljem slučaju zasniva na potpuno neproverenim glasinama, a najčešće na više nego slobodnim tumačenjima raznih mitologija. Prema rečima dr Radivoja Radića, profesora beogradskog Filozofskog fakulteta i jednog od naših najuticajnijih vizantologa, u turbulentnim vremenima kakva su danas obično dolazi do ekspanzije alternativne istorije u raznim oblicima i ona brzo nalazi put do javnosti i, nažalost, zauzima dosta čvrste pozicije. „Istorija je od svih humanističkih nauka najviše izložena improvizacijama i raznim tumačenjima, ali treba znati da to nije počelo sada, niti devedesetih za vreme ratova, već mnogo ranije. Praktično, kada je počela da se stvara srpska istoriografija, krajem osamnaestog veka, ubrzo su se pojavili i takozvani romantičari, koji istoriju nisu posmatrali kao nauku niti joj pristupali tako, već su istoriju više posmatrali kao neku vrstu propagande i pitanja navodne nacionalne svesti. Dugo je kod nas trajala borba između klasične i romantičarske istoriografije, sve do kraja 19. veka, kada je konačno primat preuzela klasična škola“, ispričao je između ostalog dr Radić o počecima srpske pseudoistorije na predstavljanju svoje nove knjige “Klio se stidi” (“Evoluta”) na palubi broda-restoranu “Cepelin” u Novom Sadu.
Prema njegovim rečima, danas je to mnogo ekstremniji fenomen sa mnogo ekstremnijim teorijama i daleko je rasprostranjeniji nego ranije. „Nagli porast broja ljudi koji se bave pseudoistorijom, ali i onih koju im manje ili više veruju počeo je sa raspadom Jugoslavije i u svim delovima bivše države odmah su nastali takvi pravci, a čini se da je jedini cilj svakog od njih da po svaku cenu dokaže kako je njihov narod stariji od komšijskog. To su navodni istorijski podaci koju su kreirani tako da gode nacionalnoj sujeti i zato u ova vremena poremećenih međunacionalnih odnosa ti pseudoistoričari dobijaju pažnju i prostor“, pojašnjava dr Radivoj Radić.
Prema njegovim rečima tako upakovane priče, gde se uz potpuno izmišljene podatke kombinuju i drugi navodni izvori iz drugih nauka, vrlo prijemčivo zvuče, međutim ko god bi posegnuo za istorijskim činjenicama vrlo brzo bi video da su te priče neodržive. „Ali bez obzira na to što pseudoistoriju nije teško opovrgnuti, važno da je se klasična istoriografija bori protiv protiv tog fenomena kako se ne bi još više razvio i primio jer su društvene mreže već prepune mistifikacija, a osim toga pseudoistorija je ušla i u tradicionalne medije, pa u poslednje vreme možemo čitati feljtone u “ozbiljnim” novinama za koje stručnjaci kažu da nemaju mnogo veze sa istinom“, kaže Radić. „Nauka ne sme da ćuti i da prepušta prostor fenomenu paranauke.“(→Press Clipping)

Novi Kneževac: Lepršave zanimacije za najmlađe

Dečiju nedelju u opštini Novi Kneževac obeležili su raznovrsnim aktivnostima Predškolska ustanova „Srećno dete“ i Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“, pridružili su se i talenti iz Osnovne muzičke škole Novi Kneževac, a događanja su se odvijala tokom prošle nedelje. U vrtiću u Novom Kneževcu mališani su kreirali jesenje motive od hartije, a došli su im u goste vršnjaci iz Đale, takođe i talenti iz Muzičke škole, koji su ih u okviru „Muzičkog tobogana” razveselili svirkom na više instrumenata.  Sportski dan u sredu, ali i druge priredbe okupilo je 11 obrazovnih grupa, od najmlađih do najstarijih predškolaca. Tako je upriličena i baletska predstava „Crvenkapa” u izvođenju Dečijeg pozorišta „Više od igre” iz Beograda. Za mališane iz okolnih naselja novokneževačke opštine organizovan je besplatan prevoz, tako da su svi mogli uživati u ovoj predstavi izvedenoj na sceni Pozorišta.
Za finiš Dečije nedelje u petak priređen je maskenbal, na kome su se deca predstavila maštovitim kreacijama vila, vilenjaka, supermena i drugim maskama, u defileu centrom varošice. Veselo i lepršavo bilo je i u svim ograncima Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Kneževcu, Srpskom Krsturu i Banatskom Aranđelovu. Bilo je plesa, kviz takmičenja, prikazivanja plodova jesenje berbe, crtanja na asfaltu i ukrašavanja zidova, kreativnih radionica, sportskih nadmetanja, svirke, pesme, igre i druženja, takođe i čašćenja dece jabukama i poslasticama. (→Press Clipping)

Predstavljen projekat “Mislim i pazim u saobraćaju”

Prezentaciji projekta obuke dece o osnovama bezbednosti u saobraćaju, koji je deo akcije “Novi Sad Grad kulture u saobraćaju”, prisustvovao je član Gradskog veća za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić. Akciju organizuje Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja Grada Novog Sada. Obuka je namenjena svoj deci osnovnoškolskog uzrasta od prvog do četvrtog razreda sa teritorije Grada Novog Sada. Obuku će sprovoditi Auto-moto klub “Novi Sad”, a odvijaće se u hali 2 Novosadskog sajma i trajaće do osam nedelja. “Gradska uprava je organizovala obuke za osobe iznad 65 godina koje su pored dece takođe najugroženija kategorija u saobraćaju, zatim edukaciju mladih vozača motora i skutera u saradnji sa Agencijom sa bezbednost saobraćaja i akciju edukacije dece od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola “Mislim i pazim u saobraćaju”. U pitanju je najobimniji projekat do sada, kojim je obuhvaćeno oko 16.000 dece iz 37 novosadskih osnovnih škola”, rekao je Aleksandar Kravić.
Direktor Auto-moto kluba “Novi Sad” Miroslav Mihailović je rekao da taj klub postoji više od 60 godina i da je do sada u njemu obučeno na desetine hiljada Novosađana. “Hala 2 Novosadskog sajma biće poligon za edukaciju najmlađih učesnika u saobraćaju. Deca će dolaziti autobusima JGSP “Novi Sad” i tu će na licu mesta biti obučavana kako da se ponašaju u javnom prevozu, a nakon toga u hali će osnovci na specijalno napravljenim raskrsnicama i semaforima biti obučavana kako da bezbedno prelaze ulicu na pešačkom prelazu. Nakon završene obuke sva deca će simbolično dobiti i Đačku saobraćajnu dozvolu”, rekao je Miroslav Mihailović.

Na Telenor forumu mladih u Oslu i naši predstavnici

U saradnji s Nobelovim centrom za mir, talentovani, mladi lideri iz 12 zemalja okupiće se petu godinu zaredom u Oslu na Telenorovom Forumu mladih, kako bi timski radili na rešavanju društvenih izazova. Srbiju će ove godine predstavljati Ana Janošev i Veljko Ristić, koji su izabrani između 45 prijavljenih kandidata. Delegati će učestvovati u radionicama na kojima će tražiti rešenja za rešavanje globalnog izazova. Istraživaće na koji način digitalne tehnologije mogu doprineti rešavanju svetskih problema i učestvovati na događajima organizovanim povodom dodele Nobelove nagrade za mir. Tokom 2018. godine, delegati će razvijati digitalne servise i imati mogućnost da predstave svoj rad putem digitalne izložbe, koja se organizuje u saradnji sa Nobelovim centrom za mir.
Ana Janošev (25) završila je Fakultet političkih nauka. Odrastajući u Srbiji, oduvek je želela da radi na kreiranju društvenih promena, a poslednje dve godine to ostvaruje kroz podršku mladima u razvijanju socijalnih preduzeća. Forum mladih prilika je da se poveže s vršnjacima iz celog sveta koji dele slične poglede svet i rade na rešavanju društvenih problema. Veljko Ristić (21), student Fakulteta političkih nauka, prve korake započeo je kao volonter Crvenog krsta Kraljevo. Jedan je od osnivača udruženja „Studenti za Ujedinjene nacije Fakulteta političkih nauka“ koje se bavi promocijom ideala i misije Ujedinjenih nacija, kao i ciljeva održivog razvoja.

Sremski Karlovci: Konkurs za stipendije za srednjoškolce

Lokalna samouprava u Sremskim Karlovcima raspisala je konkurs za dodelu stipendija srednjoškolcima u školskoj 2017/18. godini, a rok za prijavljivanje je 14. oktobar. Pravo na stipendije imaju redovni učenici srednjih škola koje su osnovali Republika Srbija ili Autonomna Pokrajina Vojvodina. Osim toga, đaci moraju imati prebivalište u Sremskim Karlovcima, što dokazuju uverenjem Policijske stanice ili fotokopijom lične karte iz koje se vidi da učenik ima prebivalište najmanje tri godine u tom mestu. Od dodatnih uslova, potrebno je da tokom školovanja nisu obnavljali nijednu godinu, osim u slučaju bolesti. Za prvi razred srednje škole stipendija se dodeljuje samo učenicima koji su proglašeni đacima generacije u Osnovnoj školi „23. oktobar”, a od drugog do četvrtog razreda stipendiraju se oni koji su u prethodnim razredima imali prosečnu ocenu 5,00.
Od dokumenata potrebno je da dostave popunjenu i potpisanu izjavu, potvrdu o redovnom školovanju i dokaz o uspehu. Za učenike prvog razreda to je overena fotokopija svedočanstva ili đačke knjižice i dokaz da su proglašeni đacima generacije, a za ostale razrede dovoljna je overena fotokopija svedočanstva za prethodne godine. Stipendija se odobrava počev od 1. oktobra ove godine do 30. septembra 2018, s tim što se ne isplaćuje tokom jula i avgusta. Odluku o visini i broju stipendija donosi Opštinsko veće u skladu s Odlukom o buyetu.
Prijave na konkurs dostavljaju se u zatvorenoj koverti na adresu: Opština Sremski Karlovci, Trg Branka Radičevića broj, 21205 Sremski Karlovci, s napomenom „Prijava na konkurs za dodelu stipendija učenicima srednjih škola“. Na zavničnom sajtu karlovačke opštine  http://sremskikarlovci.rs/, mogu se naći potrebni obrasci u elektronskoj formi.

Jednokratna novčana pomoć za karlovačke srednjoškolce

Karlovački učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda srednje škole, čiji roditelji su 21. decembra 2006. godine, na dan osnivanja Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima imala status izbeglica ili raseljenih, mogu računati i na jednokratnu novčanu pomoć. Pomoć koju odobrava taj Fond iznosi do 40.000 dinara po detetu i uplaćuje se na račun punoletnog člana domaćinstva na ime školovanja deteta u roku od 60 dana od odluke o izboru. Prijava se podnosi na obrascu, koji se može dobiti u prostorijama Fonda, Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina 25. ili preuzeti sa sajta njnjnj.fondajnfort.rs, podnosi se neposredno Fondu ili putem pošte preporučenom pošiljkom. Za dodatne informacije treba se  obratiti Fondu ili na broj 021/475-4-295.

Novi Sad: U Sinagogi 7. Festival inkluzivnog karaktera

Sedmi međunarodni horski festival inkluzivnog karaktera „Srca u harmoniji 2017”, čiji su organizatori Udruženje građana „Vera–Ljubav–Nada” i Hor „Ison”, uz podršku Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Dr Milan Petrović” i Grada Novog Sada, otvoren je u četvrtak 06.10.2017 uveče u Sinagogi. Festival je u prisustvu brojnih učesnika i gostiju otvorio direktor festivala Miodrag Blizanac. – Pred nama je još mnogo zadataka, ali se nećemo zaustaviti – poručio je, između ostalog, Blizanac. – Ovaj festival razbija granice, stereotipe i predrasude, a doprinosi da ljubav i poverenje vrcaju. Ovde smo svi zajedno i ne priznajemo razlike. Grad Novi Sad je iz budžeta za festival izdvojio 500.000 dinara, a član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić rekao je da će Grad uvek, u skladu s mogućnostima, pomagati taj festival.
“Ovaj festival afirmiše ideju inkluzije, a inkluzija je ono što društvo i ljude čini bogatijim” – kazao je Rožić. Dekor za otvaranje bila je izložba radova ikona iz kreativne radionice dece sa smetnjama u razvoju i osoba s invaliditetom pomenutog udruženja. Program je potom nastavljen koncertom dobrodošlice nazvanim „Muzika nas sve spaja” i pesmom „Molitva”. Tokom večeri su nastupili učenici muzičkih škola, deca sa smetnjama u razvoju i osobe s invaliditetom, horovi, vokalne grupe i drugi muzičari. Evropska horska asocijacija „Europa Cantat” promoviše inkluziju kao jednu od najznačajnijih evropskih vrednosti kroz svoju novu tendenciju „Hearts in Harmony”. Reč je o evropskom projektu socijalne inkluzije, tj. uključivanja  u društvo marginalizovanih grupa i pojedinaca, naročito osoba s invaliditetom.

Besplatne radionice za mlade na Novom naselju

U toku je prijavljivanje za prvi krug kurseva u okviru projekta „Rekreativizam”, koji se bavi mobilnošću mladih i problemima njihovog skromnog interesovanja za neformalno obrazovanje i vršnjačku edukaciju unutar lokalne zajednice. Projekat „Novog kulturnog naselja” sastoji se od 40 radionica u sklopu deset različitih kurseva, koji će se održavati vikendima, od 27. oktobra, u prostorijama Montesori kluba „Suncokreti” (Braće Dronjak 15).
U prvom krugu obrađivaće se sledeće teme: društvene veštine (pisanje radne biografije, motivacionog pisma, priprema za poslovni intervju…), francuski odnosno danski jezik i kultura, zaštita životne sredine i Street Art. Učešće u radionicama je besplatno, a zainteresovani se mogu prijaviti na adresu www.novokulturnonaselje.com

Otvoren konkurs Novak Đoković fondacije za iduću godinu

Novak Đoković fondacija raspisala je Konkurs za proširenje kapaciteta predškolskog obrazovanja u Srbiji za 2018. godinu. Fondacija će u narednoj godini pomoći adaptaciju i rekonstrukciju institucija koje se bave obrazovanjem dece uzrasta od jedne do šest godina. Pravo učešća na konkursu imaju sve predškolske institucije, lokalne samouprave i organizacije civilnog društva registrovane u našoj zemlji, a fondacija će razmatrati isključivo predloge koji se odnose na proširenje kapaciteta predškolskog obrazovanja, i to na teritoriji opštine iz koje se konkuriše. “Radujemo se novim idejama i predlozima za unapređenje uslova predškolskog obrazovanja, kako bismo zajedničkim snagama deci u Srbiji omogućili što bolje uslove odrastanja i razvijanja svojih potencijala i talenata, kao i da imaju srećno i zdravo detinjstvo”, istakla je Gorana Džudža Jakovljević, menayerka projekata Novak Đoković fondacije. Predloge projekata moguće je dostaviti mejlom na projects@novakdjokovicfoundation.org, ili poštom na Novak Đoković fondacija, Bulevar Mihajla Pupina 10a, 11070 Beograd, s naznakom “za konkurs”. Krajnji rok za dostavljanje predloga je 1. decembar 2017, u 17 časova.

Humanitarni ručak: “Deca pomažu deci”

Fondacija princeze Katarine organizovala je prekjuče u okviru programa “Deca pomažu deci” humanitarni ručak u Belom dvoru kako bi prikupila sredstva za pomoć dečjim bolnicama širom Srbije. “Srpske bolnice imaju velike potrebe i zato je svaka pomoć dobrodošla”, rekla je princeza Katarina u obraćanju novinarima neposredno pred početak humanitarnog ručka. Humanitarna Fondacija na čijem je princeza čelu, “iskoristila je priliku” što su brojne svetske zvanice u Beogradu, budući da su tokom vikenda prisustvovali venčanju princa Filipa Karađorđevića i Danice Marinković, i organizovala ručak na kojem su zvanice donirale novac za dečje bolnice širom Srbijom.
Princeza je podsetila da Fondacija više od 25 godina pomaže srpsko zdravstvo, a da je fokus oduvek bio na bolnicama.Ona je prisutne obavestila da će ta Fondacija u narednom periodu donirati četiri bolnička steriliizatora u vrednosti od 1,5 milion dolara.  Ovi sterilizatori će biti donirani, istakla je, bolnicama u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu i Kraljevu. Pored ove opreme, Fondacija princeze Katarine donirala je i mamograf vredan 300.000 dolara Kliničkom centru u Nišu.Ne može se očekivati, smatra ona, da Vlada Srbije ili srpski narod, reše sve probleme, već je potrebna velika pomoć dijaspore. Princ Aleksandar Karađorđević se takođe obratio pristnima zahvalivši se na donacijama.Na humanitarnom ručku učestvovale su međunarodne škole, Euro Banka, Vojvođanska banka, Hotel Savoj, Međunarodni ženski klub kao i članovi upravnog odbora kompanije “Lifeline-a”.

Vremeplov: Jovan Cvijić

Na današnji dan 12. oktobra 1865. godine rođen je srpski naučnik, geograf Jovan Cvijić, osnivač antropogeografije i geomorfologije u Srbiji i Geografskog društva u Beogradu (1910). Predsednik Srpske kraljevske akademije od 1921. do smrti i počasni doktor više inostranih univerziteta i akademija, predsednik teritorijalne komisije na Mirovnim pregovorima u Versaju (1919-20) (“Balkansko poluostrvo i južnoslovenske zemlje”, “Balkanska pitanja”, “Etnogeografske karte jugoslovenskih zemalja”).

Vremeplov: Nadežda Petrović

U Čačku je 12. oktobra  1873  rođena srpska slikarka Nadežda Petrović, čije je delo snažno uticalo na razvoj modernog srpskog slikarstva. Od oko 200 njenih sačuvanih slika, neke se svrstavaju među najbolja dela u srpskoj likovnoj umetnosti – “Resnik”, “Autoportret”, “Notr Dam”, “Bulonjska šuma”. Bila je profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i organizator prvih umetničkih izložbi.

Vremeplov: Kolumbo stupio na tlo Novog sveta

Na današnji dan 12. oktobra 1492. godine  španski moreplovac Kristofor Kolumbo prvi put je stupio na tlo Novog sveta. Nakon 33 dana plovidbe od Kanarskih ostrva, njegova posada iskrcala se na Bahamska ostrva, sa uverenjem da su stigli u Aziju.

Vremeplov:  Posmrtni ostaci Vuka Karadžić preneti u Beograd

U Beograd su 12. oktobra 1897. iz Beča preneti posmrtni ostaci Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika, i sahranjeni u porti Saborne crkve.

Vremeplov: Anatol Frans

Na današnji dan 12. oktobra 1924. godine umro je francuski pisac Anatol Frans, jedan od velikana francuske književnosti s kraja XIX i početka XX veka, koji je za života dobio sve počasti kojima se jedan pisac može nadati. Bio je član Francuske akademije i dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1921. (“Zločin Silvestra Bonara”, “Pobuna anđela”, “Taida”, “Epikurov vrt”, “Ostrvo pingvina”).

Vremeplov: Martin Luter

Nemački verski reformator Martin Luter, optužen za jeres, odbio je 12. oktobra 1518. godine da se odrekne svojih teza pred papskim izaslanikom kardinalom Tomazom Kajetanom. Duboko pogođen trgovinom indulgencijama (papski oprost) Luter je 1517. na vrata crkve u Vitenbergu okačio svojih 95 teza o preuređenju katoličke crkve i pozvao na javnu raspravu. Taj događaj smatra se početkom reformacije.

Rezultati trovanja đaka gotovi, ali su i dalje tajna

Nedelju dana je prošlo od kako se oko 260 đaka iz šest beogradskih osnovnih škola otrovalo u školskim kuhinjama špagetama bolonjeze, a Ministarstvo zdravlja još nije dalo kompletnu informaciju o uzroku ovog incidenta. Iako je deo analiza već poznat, te je glavni uzročnik trovanja dece stafilokokni enterotoksini, čekaju se i poslednji rezultati kako bi sve bilo u potpunosti jasno. I kako bi se znalo ko je krivac za incident. Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ) kažu da su rezultati gotovi, ali da oni nemaju uvid u njih, već da možemo odgovor dobiti jedino u Ministarstvu zdravlja. Ipak nakon našeg obraćanja ministarstvu i dalje nismo dobili nikakvu povratnu informaciju. Razlog ovakvog poteza ministarstva verovatno ima veze sa hapšenjem Branislava Paunovića, direktora firme “Ketering end bejk” koja je snabdevala hranom ove škole, pa se rezultati čuvaju u tajnosti zbog istrage.

By admin

Leave a Reply