Vesti – 17.10.2017.

Vujović: Povećanja plata i penzija nisu mogla biti veća

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je 15. oktobra  da najavljena povećanja plata i penzija nisu mogla biti veća, jer su dogovorena u skladu sa projekcijama BDP-a za narednu godinu. “Povećanje penzija od pet odsto je ono što možemo da priuštimo u ovom trenutku, a da ne dovodimo u pitanje ključne parametre makroekonomske stabilnosti”, precizirao je Vujović u nedelju uveče u izjavi za RTS iz Vašingtona, gde je predvodio srpsku delegaciju na jesenjem zasedanju MMF-a i Svetske banke. Prema njegovim rečima, slično se odnosi i na plate i dodao da ukupno povećanje plata u javnom sektoru ne sme da pređe učešće u BDP-u, projektovanom BDP-u za narednu godinu.
Vujović je napomenuo da su to dobre i optimistične projekcije, budući da se očekuje da se ovogodišnji loši rezultati u poljoprivredi, energetici, građevinarstvu biti kompezovani u narednoj godini. “Očekujemo da će rast biti najmanje 3,5 odsto i u skladu sa tim smo projektovali veličine koje nam dozvoljavaju ovakvo povećanje penzija i plata”, naveo je Vujović.

Povećanja plata od 5 do 10 odsto

Upitan šta je uticalo da zaposleni u administraciji dobiju povećanje od pet odsto, dok lekari, učitelji, nastavnici, policajci 10 odsto povećanja plata, ministar finansija Dušan Vujović je odgovorio da su pri odlučivanju o visini povećanja uzeti u obzir svi faktori koji se odnose na složenost, rizičnost, obim posla, kao i na kvalifikacije, te da je zato predloženo “nijansirano” povećanje plata u javnom sektoru. “Detalji o tome biće saopšteni konkretnim merama i odlukama Vlade, koje će biti sastavni deo budžeta za narednu godinu”, ukazao je ministar. Vujović je podvukao da je u okviru sektora obrazovanja “nijansirano” povećanje, tako da oni delovi sektora visokog obrazovanja koji sami ostvaruju sopstvene prihode, neće imati maksimalno povećanje od 10 posto. “Rekli smo da je to od nula do 10 odsto i tako ćemo to konzistentno i primeniti”, zaključio je u izjavi za RTS Vujović.

Sindikati protiv Zakona o javnim službama

Najvažniji zahtev sindikata prosvete jeste da predloženi Zakon o zaposlenima u javnim službama ne bude usvojen u Skupštini Srbije, poručili su  iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) i Foruma beogradskih gimnazija. Oni su u odvojenim saopštenjima reagovali na izjavu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića da su “sindikati saglasni sa zakonom” i naveli da ta izjava ministra nije tačna te da su tražili povlačenje zakona. FBG navodi da su na sastancima i javnim raspravama sa predstavnicima ministarstva prosvete i ministarstva državne uprave i lokalne samouprave ukazivali na “pogubnost” predloženog Zakona o zaposlenima u javnim službama.
“Nije tačno da je 70 odsto primedbi sindikata prihvaćeno, kako je rečeno, jer je najvažniji zahtev sindikata je bio i ostao da se pomenuti zakon baci u kantu za otpatke”, dodaje se u saopštenju FBG-a, a iz USPRS-a navode da je “ministar Ružić sam zaključio da je 70 odsto predloga za izmenu Zakona o zaposlenim u javnim službama prihvaćeno”. U saopštenju se dodaje da je ministar Šarčević podržao zahteve u vezi sa rešavanjem problema putnih troškova kod zaposlenih koji postaju tehnološki viškovi, a da su na sva ostala pitanja dobili odgovor da “nije to tako kao što oni misle”.
“U jednom trenutku smo čuli i da će se Zakon o zaposlenim u javnom sektoru primenjivati u prosveti samo u slučaju kada to nije regulisano Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja”, stoji u saopštenju Iz USPRS-a su se osvrnuli i na Šarčevićevu izjavu da su se, kako navode, sindikati „odrekli ZOSOV-a i bežali od njega kao đavo od krsta”. “Unija je učestvovala na izradi tog zakona i dala svoj doprinos da bude dobar. Smatrali smo tada, a i sada, da pojedini članovi nisu dobri i zadržali pravo da damo amandmane na te članove”, poručuje iz USPRS-a.

Svetska banka: “Odlivom mozgova curi i privredni rast”

Naučna zajednica Srbije je veliki neiskorišćeni potencijal zemlje u koji mora više da se ulaže i na to se mora gledati kao na investiciju za budućnost, a ne samo kao na javni rashod, izjavio je 15. oktobra menadžer za trgovinu i konkurentnost Svetske banke Paulo Korea. Ukupna ulaganja u nauku i Srbiji su niska i čak 80 odsto sredstava dolazi iz javnog sektora, tvrdi Korea i naglašava da Srbija zbog toga plaća visoku cenu, u formi neiskorišćenih potencijala, zbog odliva mozgova i slabe veze nauke i privrede koji su jednim delom i posledica postojećeg modela finansiranja. “Srbija u ovom trenutku proizvodi naučnike i inženjere visokog kvaliteta što predstavlja jedan neverovatan potencijal za zemlju”, kazao je Korea za “Politiku”. Korea, međutim, konstatuje da su veze između nauke i privrede slabe i da se mali broj naučnih istraživanja primenjuje u privatnom sektoru.
 WB: Nesposobni da talente zadržimo u zemlji
Kada je reč o kvalitetu obrazovanja u oblasti matematike i prirodnih nauka, prema podacima Svetskog ekonomskog foruma, u Izveštaju o konkurentnosti za 2016, Srbija je rame uz rame sa Hrvatskom, a stoji bolje od Češke ili Mađarske, napominje Paulo Korea iz Svetske banke. U odnosu na iste te zemlje, prema sposobnosti da talente zadrži u zemlji, Srbija je, međutim, najniže ocenjena, dodao je on.

Svetska banka: Neadekvatno finansiranje naučnoistraživačkog rada

Menadžer za trgovinu i konkurentnost Svetske banke Paulo Korea je naveo da istraživači i inženjeri koji ostaju u zemlji neretko postižu izvanredne rezultate. “Mali uvid u moguću blistavu budućnost ovog vidimo u kompanijama poput “Nordeusa” ili “Seven bridžisa” koji su globalni lideri u svojim oblastima”, ističe Korea. Korea smatra da postojeći model finansiranja naučnoistraživačkog rada u Srbiji ne podržava izvrsnost nauke i njenu relevantnost za privredu. Prema njegovim rečima, uspostavljanje adekvatnih podsticaja u sistemu može da podrži bolju saradnju sa kompanijama i da motiviše privatni sektor da takođe ulaže u nakuku.  Korea naglašava da su neki pomaci u ovom pravcu ostvareni u proteklih pet godina.
Uslovi za naučnoistraživački rad su unapređeni kroz investicije podržane od strane Evropske investicione banke i Banke za razvoj Saveta Evrope, kazao je on. Investicioni fond Srbije pruža značajna finansijska sredstva za startap kompanije i zajedničke projekte naučnoistraživačkih organizacija i privrede, ali bez suštinskih reformi trenutnog modela finansiranja nauke, ovakvi pojedinačni napori imaće ograničen efekat, smatra Korea. “Zaključak koji se može izvući je da Srbija mora da ulaže više i bolje u nauku i inovacije. Naučna zajednica Srbije je veliki neiskorišćen potencijal ove zemlje. Ulaganje u nauku se mora videti kao investicija za budućnost a ne samo kao javni rashod”, poručio je Korea.

Frankfurtski sajam: Najbolji evropski udžbenik  “Kreativnog centra”

Izdavačka kuća “Kreativni centar” osvojila je na Frankfurtskom sajmu knjiga, koji je upravo završen, nagradu “Najbolji evropski udžbenik” (Best European Learning Material Award – BELMA) za knjige iz edicije “Zabavni svet geometrije”, namenjene predškolcima. Nagrađene su knjige “Igramo se linijama”, “Igramo se oblicima” i “Slagalice” autorki Milene Radovanović, Milje Radovanović i Mirjane Radovanović, sa ilustracijama Borisa Kuzmanovića. Autorke nagrađenih knjiga ističu da su one rezultat dugogodišnjeg rada s decom i da je izuzetno važno u što ranijem uzrastu uvesti pojedine geometrijske pojmove i, pri tome, sačuvati dečju potrebu za igrom i druženjem. “Geometrija je svuda oko nas – deca u svojoj okolini rano počinju da uočavaju trouglove, kvadrate, linije i da ih potom crtaju. Trudile smo se da instrukcije u svakom zadatku budu jednostavne i kratke kako bi ih deca, uz pomoć vaspitača i roditelja, mogla lako razumeti”, navode autorke.
Urednica Svjetlana Petrović kaže da su u “Kreativnom centru” veoma ponosni zbog toga što je ovo već šesta evropska nagrada za 12 godina, a drugi put za matematiku. “To potvrđuje da su naši udžbenici i obrazovni materijali vrhunskog kvaliteta i da su pravljeni po najvišim evropskim standardima”, dodala je ona. Ove nagrade posebno su važne ukoliko se uzme u obzir činjenica da ih dodeljuje nezavisni žiri, koji čine eksperti na polju izdavanja udžbenika iz nekoliko evropskih zemalja i “Kreativni centar” svrstavaju među najbolje evropske izdavače.

Srednjoškolsko imanje održavaju učenici

Da učenje ne podrazumeva samo usvajanje definicija i lekcija iz udžbenika, najbolje znaju đaci kojima je praksa deo nastave. U poslednjih 10 godina, veliko imanje Srednje poljoprivredne škole sa domom učenika u Futogu održava se zahvaljujući zajedničkom radu srednjoškolaca okupljenih u zadruzi te ustanove. https://www.youtube.com/watch?v=YBjp46ec5ac

Zaposleni mladi diplomci Kriminalističko-policijske akademije

Potprеdsеdnik Vladе Rеpublikе Srbijе i ministar unutrašnjih poslova dr Nеbojša Stеfanović u petak 13. oktobra jе uručio rеšеnja za prijеm u radni odnos 150 diplomaca Kriminalističko-policijskе akadеmijе i istakao da jе ponosan što svakе godinе u rеdovе policijе dolazе ljudi sa Akadеmijе i Cеntra za osnovnu policijsku obuku, jеr sе policija na taj način podmlađujе i u načinu razmišljanja. Stеfanović jе istakao da jе Ministarstvo od počеtka godinе zaposlilo oko 260 diplomaca Akadеmijе i najavio da ćе takva praksa biti nastavljеna i u budućnosti.
Diplomcima, koji ćе vеć od ponеdеljka napraviti svojе prvе korakе u rеdovima policijе, ministar jе poručio da od njih očеkujе da nastavе da stalno radе na sеbi i da unaprеđuju svoja znanja i vеštinе. „Očеkujеm od vas da budеtе ispravni policajci, da poštujеtе zakon i da sе truditе da vam dan nе prođе samo da bi prošao i da bi stе primili platu, vеć da u intеrakciji sa građanima pokažеtе da vam jе iskrеno stalo do ljudi. Nе smе da vam budе tеško da sе zaustavitе porеd prodavnicе, na autobuskoj stanici i drugim mеstima i upitatе ljudе kako su i da li imaju nеki problеm. Timе pokazujеtе da stе zaintеrеsovani za njihovu bеzbеdnost” rеkao jе Stеfanović.

Ministarstvo prosvete: Konkurs za neprofitne organizacije

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo je 12. oktobra javni konkurs svim zainteresovanim udruženjima da predlože programe, radi finansijske podrške, kojima će kroz obrazovno-vaspitne aktivnosti pružati podršku učenicima osnovnih i srednjih škola u periodu trajanja projekta, odnosno od 1. decembra 2017. godine do 31. maja 2018. godine.
Cilj javnog konkursa je unapređivanje sistema obrazovanja i vaspitanja na osnovu iskazanih programa i projekata udruženja koja pružaju podršku učenicima osnovnih i srednjih škola. Oblast u kojoj je planirana finansijska podrška je prosveta – obrazovno-vaspitne aktivnosti koje realizuju udruženja. Učesnici konkursa mogu biti udruženja sa sedištem na teritoriji Republike Srbije (nevladine i druge neprofitne organizacije, osnovane radi  ostvarivanja ciljeva i unapređivanja obrazovanja i vaspitanja). (→Press Clipping)

Pančevo: “Aktivni početak” za decu sa smetnjama u razvoju

Cilj projekta “Aktivni početak” koji sprovodi pančevačko Udruženje “Na pola puta” uz pomoć ambasade Australije je rad na socijalizaciji, psihomotornom razvoju i unapređenju kapaciteta dece sa razvojnim smetnjama. U projekat su, pored stručnih saradnika, prvi put uključeni i roditelji kojima je ovo prilika da razmenjuju iskustva i informacije. “Stimulacija saznajnih funkcija, jezičkih i komunikativnih funkcija, razvoj simboličke igre i komunikacije, to je suština”, kaže defektolog Biljana Milošević. Muzičke i sportske radionice doprinose razvoju potrebnih veština kod dece, a sprovodi se i individualni defektološki rad sa njima. Uključeno je 15 starijih i desetoro dece mlađeg uzrasta od 2 do 10 godina. Tretmani u najranijem uzrastu su zaista jako važni i od krucijalnog značaja, jer u najranijem uzrastu zaista može da se puno toga postigne i dobije kada je reč o napretku deteta”, kaže Marina Kurilj iz Udruženja “Na pola puta”.
Projekat “Aktivni početak” finansijski je podržala ambasada Australije u Beogradu čiji predstavnici najavljuju nastavak ovakve vrste pomoći. “Svake godine primamo više stotina molbi i uglavnom se fokusiramo na molbe koje pomažu upravo ovoj vrsti programa, uglavnom deci koja imaju problem sa autizmom”, kaže zamenik ambasadora Australije Glen Morison. Projekat će trajati do kraja decembra i nastavak je aktivnosti pokrenutih pre par godina otvoranjem senzorne sobe u prostorijama Udruženja “Na pola puta”.

Pokrajina pomaže obnovu biblioteke u Tekelijanumu

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i vladika budimski Lukijan potpisali su 14. oktobra  u Budimpešti Sporazum o saradnji na obnovi i adaptaciji bibliotečkog prostora zgrade Zadužbine Save Tekelije u Budimpešti – Tekelijanuma zašta je Pokrajinska vlada izdvojila više od 11 miliona dinara. Kako je saopšteno iz Pokrajinske vlade, sredstva se izdvajaju imajući u vidu značaj završetka adaptacije zgrade Tekelijanuma, kao jednog od najznačajnijih kulturnih i obrazovnih središta srpskog naroda van matične države. U Tekelijanumu  je u subotu  održana svečanost, na kojoj je obeležen jubilej – 170 godina trajanja Galerije Matice srpske. Tim povodom, predsednik Mirović je rekao da je velika ideja tog doba bila nacionalno sabiranje i predstavljanje kulture srpskog naroda Evropi, predvođena plejadom velikana iz svih krajeva u kojima je naš narod tada živeo, među kojima je bio i Sava Tekelija, veliki zadužbinar vrednosti srpskog naroda. On je dodao da, obeležavajući ovaj jubilej, dajemo putokaz generacijama koje dolaze. Vladika budimski Lukijan podsetio je da je pre dva veka osnovana Matica kao majka našeg postojanja i naglasio da su umni Srbi kroz vekove stavarali dela koja su za buduća pokolenja putokaz u budućnost i našem narodu i civilizaciji uopšte.
Prisutnima se obratila upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski i naglasila da je ova svečanost pravo mesto da se pokaže jedinstvo Matice srpkse i SPC, kako bi se sačuvalo srpsko kulturno nasleđe. Na svečanosti su dodeljene plakete povodom jubileja, a priređena je i izložba “Srpska umetnost u 10 slika” i projekcija filma o nekadašnjoj crkvi u Budimu i ikonostasu Arsenija Teodorovića. https://www.youtube.com/watch?v=E2l8SICrRg4

“Obično, a vrhunski” predstavilo mladog violinistu

Najnovija emisija “Obično, a vrhunski” emitovana u subotu  od 9,40 na RTV1 predstavila je trinaestogodišnjeg Marka Živkovića koji svira klasičnu violinu, a strast mu je i električna violina. Marko potiče iz porodice u kojoj je muzika stalno prisutna. Apsolutni je sluhista, što smatra prednošću ali i manom. Gledaoci su mogli upoznati i njegovu sestru Lauru, koja divno peva, i oca Nebojšu Jovana Živkovića, poznatog perkusionistu i profesora, koji je vetar u leđa svojoj deci u odrastanju uz muziku.

Galerija Matice Srpske obeležila vredan jubilej

Spoznaja da poznavanjem i prepoznavanjem sopstvenih kulturnih i nacionalnih vrednosti postajemo bliži vrednostima kojima težimo, bila je 15. oktobra lajt-motiv svečanosti u Pešti, kojom je Galerija Matice srpske obeležila 170 godina trajanja. Povodom jubileja ova važna institucija dodelila je zahvalnice istaknutim i zaslužnim ličnostima i organizacijama. https://www.youtube.com/watch?v=B1jLsdpfDk8

Održano 11. Defile prijateljstva u S. Pazovi

Stara Pazova je 12. oktobra bila centar okupljanja u kome se promovisalo prijateljstvo, razumevanje i ljubav. U organizaciji Društva za afirmaciju invalida “Feniks” i Udruženja paraplegičara “Fruška Gora – Srem” održan je 11. Defile prijateljstva.  Simbolično baš na Miholjdan, odgovor na pitanje imaju li osobe sa poteškoćama u razvoju, invaliditetom ili drugim hendikepom dovoljno razumevanja u sredini u kojoj žive, mogao se pronaći u Gradskom parku u Staroj Pazovi gde je nastupom dece iz vrtića započela ova manifestacija.
U cilju jačanja prijateljstva i razumevanja među ljudima i ljubavi prema sredini u kojoj živi, organizatori su poslali jasnu poruku, a podršku su im pružili pripadnici vojske, sveštenstva, centra za socijni rad, crvenog krsta i nevladin sektor koji se bavi njihovim problemima. I predstavnici Opštine koji su ulicama zajedno sa građanstvom prodefilovali do gradskog Trga priružili su se promociji pomenutih životnih vrednosti. Za osobe koje se samo po hedikepu razlikuju od drugih, deca Slovačkog kulturno – umetničkog društva “Heroj Janko Čmelik” i KUD-a “Branko Radičević” na trenutak su ulepšali ovaj miholjski dan. https://www.youtube.com/watch?v=K1GAwUfdphY

Novi Sad: Jesenja razmena knjiga 

Jesenja razmena knjiga održana je  u nedelju, 15. oktobra, u kulturnom centru Dom b-612. Ovo je bila druga razmena knjiga koju književni blog Prerazmišljavanje ove godine organizuje u Miletićevoj 40 i ovog puta tema je “Knjigoložnička zimnica”. Zainteresovani mogu knjige koje im više nisu potrebne zameniti za kupone, koje potom menjaju za neku od više stotina knjiga već prisutnih na razmeni ili mogu sačekati da pristignu nove knjige. Prvih nekoliko studenata koji u indeksu pokažu i šesticu i desetku, u skladu sa temom razmene, dobijaju i teglu prave zimnice — marmelade, pekmeza ili ajvara. Razmena traje od 14 do 20 časova, a u razmeni učestvuju sve vrste knjiga, od beletristike, preko naučnopopularne literature, enciklopedija i priručnika, do kuvara i džepnih knjiga. Sve knjige koje građani žele da doniraju ili one koje preostanu nakon razmene biće prosleđene dalje, ili poklanjanjem vernim čitaocima Prerazmišljavanja ili kroz naredne razmene knjiga. Na razmeni će se predstaviti mladi novosadski književici Stefan Janjić i Bojan Krivokapić, kao i Bookmark — književni turistički vodič kroz Novi Sad.

Novi Sad: “Kreativno mentorstvo” u potrazi za mladim talentima

I ove godine program “Kreativno mentorstvo” u potrazi je za mladim, talentovanim profesionalcima u kulturi. Od početka oktobra do danas kroz turneju po gradovima Srbije tim “Kreativnog mentorstva” predstavio je program i konkurs za 2017/18 godinu. U Somboru, Zaječaru, Užicu, Nišu, Novom Sadu i Zrenjaninu kroz različite institucije kulture od pozorišta, kulturnih centara do galerija i biblioteka zainteresovanim učesnicima/učesnicama pokazali su mogućnosti koje im ovaj besplatni mentorski program pruža za lično usavršavanje. “Kreativno mentorstvo” je jedinstveni mentorski program koji pruža mogućnosti za lični i profesionalni razvoj profesionalaca i budućih stručnjaka u oblasti kulture, umetnosti, kreativnih industrija i medija.
Program prepoznaje mentorstvo kao metod doživotnog učenja i razmene znanja i iskustva između etabliranih stručnjaka, mentora, i budućih profesionalaca, mentija. “Kreativno mentorstvo” omogućava prostor za promišljanje i rad na sebi, jednogodišnju mentorsku podršku, relevantne treninge i predavanja na aktuelne teme od značaja za rad i razvoj učesnika, kao i povezivanje sa drugim angažovanim i aktivnim profesionalcima.
Već šestu godinu zaredom, “Kreativno mentorstvo” gradi, okuplja i podržava zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja doprinosi razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, znanju i saradnji. Program je do danas okupio 150 ambasadora “Kreativnog mentorstva”, kao i široku mrežu partnera. Zainteresovani za učešće u programu treba da popune prijavni formular (Google Form), i da pošalju ažuriranu biografiju (CV) na srpskom jeziku na info@kreativnomentorstvo.com najkasnije do 19. oktobra.

Mladi uređuju Kucuru 

U Kucuri  13. oktobra je počela  akcija kojom su mladi obeležili Dan borbe protiv prirodnih katastrofa. U 14 časova počelo je sađenje paulovnije, uređenje deponije i prostora oko kanala. Akcija će biti nastavljena u utorak 17. oktobra , kada će se  u podne održati pokazna vežba u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu, a zatim i okrugli sto na temu “Sprečavanje rizika od prirodnih katastrofa, suše i podzemnih voda”. Akcija se završava 21. oktobra postavljanjem klupa u školskom dvorištu. Organizatori su Kucursko udruženje mladih – KUM i kucurski Karitas.

Akademac: Fondacija “Privrednik”

Na prvom programu Radio-televizije Vojvodine 15. oktobra je emitovana nova emisija iz serijala “Akademac” u kojoj je tema bila Fondacija Privrednik. Emisija je počela u 12.35 časova na prvom programu RTV. Ugledni ljudi, nekada davno, imali su viziju kako poboljšati ekonomske i socijalne prilike srpskog naroda u Austro Ugarskoj monarhiji pa sve do ideje kako školovati darovitu, a siromašnu decu danas. To su otprilike i koreni nastanka Fondacije Privrednik. Danas , kao nekada, ova fondacija koja je jedna od najvećih tzv živih zadužbina stipendira talentovane i vredne studente. Pitomci i upravitelj fondacije podelili su sa nama iskustva koja mogu biti od izuzetne koristi u slučaju da želite da konkurišete za njihovu stipendiju.
Kako se, međutim, snalaze studenti koji moraju sami da finansiraju svoje studije ekipa RTV Vojvodne zabeležila je na terenu. Emisija se može pogledati i na odloženo, na sajtu Radio-televizije Vojvodine.

Vremeplov: Čedomilj Mijatović

Čedomilj Mijatović, srpski ekonomista, književnik, istoričar, političar i diplomata, jedan od najznačajnijih liberala rođen je na današnji dan 17. oktobra 1842. godine.

Vremeplov: Nemci pogubili devet čeških studenata

Na današnji dan 17. oktobra  1989. godine održane su demonstracije u Pragu u znak sećanja na dan kada su Nemci 1939. pogubili devet čeških studenata i zatvorili češke univerzitete, pretvorile su se u protestni marš protiv komunističkog režima. Policija je grubo reagovala, mnogi su uhapšeni, a 71 lice je povređeno. 

Vremeplov: Ogist Roden

Francuski  vajar Ogist Roden, jedan od najvećih umetnika s kraja 19. i početka 20. veka umro je 17. oktobra 1917. godine. Njegovo delo objedinilo je romantičarski duh i moderne težnje i presudno uticalo na evropsko vajarstvo (“Mislilac”, “Poljubac”, “Balzak”, “Građani Kalea”, “Vrata pakla”, “Večni idol”). 

Vremeplov: Robert Oven

Na današnji dan 17. oktobra  1858. umro je velški filantrop Robert Oven, socijalista utopista i socijalni reformator, industrijalac koji je svoje bogatstvo utrošio pokušavajući da ostvari projekte socijalnih reformi.

Vremeplov: Koalicija “Zajedno”pobedila

U drugom krugu lokalnih izbora u Srbiji, koalicija opozicionih partija “Zajedno” 17. oktobra 1996 .je pobedila u najvećem broju velikih gradova, uključujući Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac. To je bila prva pobeda srpske opozicije od uvođenja višestranačkog političkog sistema 1990. Pokušaj vlasti da falsifikuje izborne rezultate izazvao je tromesečne masovne građanske proteste.

Vremeplov: Na Kosovu su održani prvi parlamentarni izbori

Na  današnji dan 17. oktobra 2001. Na Kosovu su održani prvi parlamentarni izbori od dolaska međuarodnih snaga u tu pokrajinu u junu 1999. Ubedljivu pobedu odneo je Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove osvojivši 45,6 odsto glasova. Srpska koalicija “Povratak” osvojila je 11,34 odsto glasova. Na izbore je izašlo 63 odsto Albanaca i 56 odsto Srba.

Vremeplov: Masovne demonstracije Albanaca na Kosovu

Smenjivanje visokih funkcionera u Pokrajinskom komitetu Saveza komunista Kaćuše Jašari i Azema Vlasija izazvalo je 17. oktobra 1988. masovne demonstracije Albanaca na Kosovu, uključujući i štrajk oko 1.000 rudara u rudniku Stari trg koji je počeo u februaru 1989. 

Vremeplov: Mihiz

Na  današnji dan 17. oktobra 1922. godine rođen je srpski pisac Borislav Mihajlović Mihiz.

Vremeplov:  Mak Dizdar

Veliki bosanskohercegovački pjesnik Mehmedalija Mak Dizdar rođen je 17. oktobra 1917. godine.

Pančevo: Sportom protiv droge 

Udruženje sportista i ljubitelja sporta “Srpska Sparta” iz Pančeva održalo je uz podršku lokalne samouprave u četvrtak uveče u pančevačkoj Hali sportova tribinu o štetnosti narkomanije. Tribini je prisustvovalo oko 2.000 školske dece uzrasta od petog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole. Udruženje “Srpska Sparta” iz Pančeva je za poslednjih 11 godina održalo 14 tribina pod nazivom “Sportom protiv droge” u Pančevu i okolnim selima. Na tim događajima su članovi Sparte zajedno sa inspektorima beogradske policije, lekarima i drugim stručnim osobama objašnjavali mladima različite aspekte štetnosti uzimanja narkotika i apelovali na njih da se bave sportom kao načinom da korisno upotrebe svoje slobodno vreme i izrastu u zdrave ljude. “Podržavamo sve sportove. Svejedno je da li se dečaci i devojčice bave rukometom, odbojkom, košarkom, fudbalom ili nekom borilačkom veštinom. Samo da budu u zdravoj sredini, jer mislim da je to pravi put za njih”, kaže počasni predsednik “Srpske Sparte” Zoran Stavrevski.
Na tribini u pančevačkoj hali sportova učestvovao je veliki broj lekara koji se sreću s posledicama narkomanije. Ovog puta radili su na prevenciji. “Nažalost, mi kao zdravstvo se više bavimo sekundarnim efektima nego preventivnim radom. Nakon ovih tribina imamo veću posećenost našeg sajta, što znači da ipak te male glavice mažemo da zainteresujemo. Teško je reći koliko uspemo da ih odvratimo od pokušaja da konzumiraju drogu, ali mislim da je ovo svakako jedan od načina da smanjimo tu pošast među našom omladinom”, ističe direktor Zdravstvenog centra “Južni Banat” Slobodan Ovuka.

Božić: Različite vrste droga ušle u školska dvorišta

Saradnja s mladima, njihovim porodicama i školama ključna je za sprečavanje širenja narkomanije, smatra Tatjana Božić, članica Gradskog veća Pančeva zadužena za obrazovanje. “Mi smo ovde na istom zadatku. Sport, medicina, obrazovanje, jedni bez drugih ne možemo. Samo timskim radom možemo uticati da deca usvoje zdrave navike života, da se bave sportom ili bilo kakvom fizičkom aktivnošću, sve samo da ne budu na ulici i ne posežu za tim porocima”, kaže Božić. Različite vrste droga na žalost odavno su ušle u školska dvorišta. Lekari upozoravaju da ne postoje lake i teške droge, jer su sve opasne i neretko vode smrtnom ishodu, zbog toga je širenje svesti o tome među decom i omladinom važno. https://www.youtube.com/watch?v=povmGsmZlg4

Maloletnici, nakon vršnjačkog nasilja, ponovo privedeni

Sarajevska policija uhapsila je  u prošlo četvrtak  dvojicu maloletnika osumnjičenih da su u utorak opljačkali dve osobe u Sarajevo City Centru, potvrđeno je iz MUP KS. Kako je navedeno u zvaničnom izveštaju MUP KS, pripadnici Druge policijske uprave juče oko 11.30 časova, priveli su K. N. (16) i H. E. (16), obojica nastanjena u Sarajevu. Sumnjiče se da su u utorak, oko 21.30 u tržnom centru “SCC”, u ulici Vrbanja, opština Centar Sarajevo, počinili navedeno krivično delo na štetu A. K., i S. E. iz Sarajeva, kojima su, uz upotrebu fizičke snage, oteli ručne satove. Kako saznaje Faktor, reč je o maloletniku s Koševskog Brda koji je krajem septembra uhapšen zajedno sa njegovim 18-godišnjim bratom, zbog sumnje da su u stanu u ulici Muhameda Hadžijahića u centru Sarajeva, zarobili, tukli i opljačkali maloletnika, kojem su zapretili da im mora doneti novac. Policija je isti dan uhapsila maloletnog N. K., koji je u prisustvu roditelja i advokata saslušan i protiv njega se preduzimaju mere u skladu Zakonom o postupanju s maloletnicima, dok je stariji brat uhapšen naknadno i trenutno je zbog ovog krivičnog dela u pritvoru. Na teret su im stavljena krivična dela protivpravno lišenje slobode, razbojništvo i iznuda. I drugi uhapšeni maloletnik E. H. odranije je poznat policiji. Naime, upravo su on i N. K. poznati po šokantnom snimku koji je svojevremeno objavila TV Hayat, a na kojem se ovi maloletnici nasilnici vide kako maltretiraju svog vršnjaka i teraju ga da govori pogrdne reči o sebi i svojoj porodici, a kako se nakon pojave snimka u medijima moglo čuti, nesretni dečak nije njihova prva žrtva. O svemu je obavešteno i kantonalno tužilaštvo, a uhapšeni su predati u Jedinicu za zadržavanje uhapšenih osoba MUP KS. Policija radi na rasvetljavanju i dokumentovanju kriminalnih aktivnosti uhapšenih maloletnika.

Reditelj silovao studentkinju, sud ga oslobodio

Viši sud u Nju Delhiju oslobodio je filmskog reditelja Mahmuda Farukija optužbe za silovanje američke studentkinje. Faruki je prošle godine osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja studentkinje Univerziteta Kolumbija. Žrtva tvrdi da mu je nekoliko puta rekla “ne”, ali da se Faruki (45) nije zaustavio. Sudija Ašutoš Kumar je u poništio presudu i izjavio da postoji mogućnost da Faruki “nije imao pojma da navodna žrtva ne želi da stupi s njim u seksualni odnos”. “Postoje slučajevi u kojima mlitavo ‘Ne’ može značiti ‘Da'”, izjavio je Kumar u izricanju nove presude, preneo je Indeks.hr.Farukijeva žrtva je, takođe, izjavila da se u jednom trenutku prestala opirati zbog straha da bi je mogao ubiti.
Indija se bori s brojnim slučajevima zlostavljanja i seksualnog nasilja nad ženama. Indijski advokati na sudovima često brane napadače slobodnim interpretacijama pristanka na seksualni odnos. Između ostalog tvrde da žene koje nose “provokativnu” odeću ili se “ne bore dovoljno snažno” implicitno pristaju na odnos sa silovateljima.

Zabrana Kasperskog u Americi, konkurencija, špijunaža ili osveta?

Američko Ministarstvo unutrašnje bezbednosti (U.S. Department of Homeland Security – DHS) nedavno je zabranilo je upotrebu Kasperski softvera u svojim informacionim sistemima te izdalo direktivu da se isti uklone u određenom roku. Američko Ministarstvo je navodno zabrinuto zbog veza između Kasperskog i ruske obaveštajne agencije. Ovim potezom Amerika ja na indirektan način sugerisala da Kasperski kompanija špijunira američku administraciju.
Kaspersky Lab je međunarodna kompanija koja se bavi proizvodnjom kompjuterskih programa za zaštitu softvera čiji je osnivač Rus Jevgenij Kasperski. Profit ove kompanije je oko 700 miliona dolara godišnje a od 2016. godine oko 400 miliona korisnika širom sveta ima instaliran neki od Kasperski softvera na svojim računarima. Po prihodima koje ostvari od prodaje antivirusnih programa Kasperski se nalazi na četvrtom mestu među vodećim svetskim softverskim kompanijama. Kaspersky Lab proizvodi i plasira niz bezbednosnih softvera kao što su antivirusi, zaštitni zidovi (firewall) i drugi bezbednosni sistemi za korporacije, preduzeća, ili pojedince.Nakon objave Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD, jedan od najvećih lanaca trgovine elektronskom robom Best baj je saopštio da više neće prodavati Kasperski softvere. Neki drugi manji trgovinski lanci saopštili su da najveći deo korisnika Kasperski softvera ne treba da budu uznemireni. Firma Amazon koja takođe prodaje Kasperski softver odbila je da komentariše nalog vlade SAD. Kasperski će sasvim sigurno imati umanjenu prodaju svojih softvera ne samo u Americi nego i širom sveta. Ruski državni zvaničnici su označili ovaj akt američke vlade kao diskriminišući u ravni nelojalne konkurencije i kršenja svih međunarodnih trgovinskih prava. Narušavanje kredibiliteta i poverenja kod klijenata će višestruko oštetiti Kasperski kompaniju. Mada su ruski zvaničnici bili oštri u rekaciji na mere američke vlade, sam vlasnik kompanije Kasperski se ironično zahvalio na “besplatnoj reklami”, ipak Jevgenij je prihvatio da govori u američkom kongresu i da pokuša da odbrani pozicije svoje kompanije.

Selfi ima negativne posledice? 

Fenomen fotografisanja autoportreta ili sebe sa drugim osobama, popularno nazvano selfi, već duže vreme potresa čitav svet. Istraživali smo šta naši sugrađani žele da postignu ovakvim fotografijama, i da li ovaj senzacija može imati negativne posledice. Definicija reči selfi svima je poznata. Iako je korišćena i ranije, svoju ekspanziju doživela je 2013. godine, kada ju je Oksfordski rečnik proglasio za reč godine. Preterana upotreba telefona kao virtuelnog ogledala, vodi u jedan novi oblik narcizma, smatraju stručnjaci. Sugrađani sa kojima smo razgovarali saglasni su sa tom činjenicom, ali ne priznaju da preteruju u tome. U potrebi ljudi da sami sebe fotografišu nema ničeg lošeg ili patološkog, jer koliko god da smo samouvereni neophodna nam je spoljašnja validacija, koja se ranije tražila uglavnom od bliskih ljudi, smatra sociolog Aleksandar Tomašević. “Problem nastaje upravo kada se izbriše ta granica između nama bliskih ljudi kojima želimo da kažemo nešto o sebi i potpunih stranaca, kada dođe do neke vrste kvantifikacije, preko lajkova i nama kvazi podrške od potpunih stranaca”, smatra Tomašević. Iako je selfi postao posebno popularan pojavom društvenih mreža, prva selfi fotografija nastala je davne 1839. godine, a napravio je jedan od pionira fotografije Robert Kornelijus. Danas se ta fotografija čuva u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu.

About the Author

admin