Vesti – 21/22.10.2017.

Šarčević o nacionalnom modelu gimnazije

Reformisani koncept gimnazijskog obrazovanja počiva na postupnosti, izbornosti i interdisciplinarnosti, rekao je prekjuče ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević u Šapcu na sastanku Zajednice gimnazija Srbije. Ministar je naglasio da je nacionalni model gimnazije oplemenjen najboljim međunarodnim modelima. Podsetio je da je Ministarstvo pre godinu dana pokrenulo priču o reformi gimnazija i da je anketiranje zaposlenih pokazalo saglasnost svih da su neophodne promene u opštem srednjem obrazovanju. Kao korak dalje ministar je najavio da će od naredne školske godine nekoliko škola u Srbiji početi sa programom IB mature, najprestižnijeg programa obrazovanja. Direktori gimnazija su na sastanku sa ministrom ukazali da su promene neophodne i dali su podršku konceptu reformisane gimnazije.
U tom konceptu, prema rečima predsednika Zajednice gimnazija Srbije Radivoja Stojkovića, nalaze se sve one ideje o kojima se u Zajednici razgovara već 15 godina. Stojković je naglasio da promene neće ugroziti nacionalni model gimnazije.

Velika uloga Zavoda u realizaciji koncepta nove gimnazije

Gordana Mijatović, zamenica direktora Zavoda za unapređivanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, rekla je da će upravo ta ustanova imati veliku ulogu u realizaciji koncepta, pre svega kroz rad na nastavnim planovima i programima, a potom i udžbenicima. Ministarstvo je već uputilo nalog Zavodu da radi na nastavnim planovima i programima za prvi razred, rekla je Mijatović i pozvala direktore da se preko Zajednice prijave i budu deo komisija. Tokom posete Šapcu ministar je obišao Šabačku gimnaziju koja obeležava 180 godina postojanja i Osnovnu školu “Vuk Karadžić” koja ove godine proslavlja 130 godina od osnivanja, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Početak druge faze prekvalifikacije za IT

Nakon završetka pilot faze prekvalifikacije za IT, koju je pohađalo 100 polaznika, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je 18. oktobra početak druge faze prekvalifikacije za 900 polaznika.  Program prekvalifikacije za IT zajednički realizuju Ministarski savet za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, na čijem je čelu predsednica Vlade Srbije i Kancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i eUpravu. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbedilo je sredstva za realizaciju projekta. U pilot fazi prekvalifikacije, među više od 9.000 prijavljenih kandidata, odabrano je 100 polaznika. Njih 94 završilo je obuku, većina polaznika, njih skoro 70, nakon obuke dobili su prakse, dok se već nekoliko zaposlilo, navodi se u saopštenju. Svi zainteresovani kandidati za novi program prekvalifikacije za IT mogu da apliciraju preko sajta www.itobuke.rs.

Brnabić: Podrška IT sektoru jedan od prioriteta Vlade

“Imajući u vidu da su digitalizacija i podrška IT sektoru jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije, kao i da je pilot faza potvrdila potrebu tržišta za IT kadrovima, odlučili smo da nastavimo program prekvalifikacije sa još 900 polaznika”, istakla je premijerka Ana Brnabić. Time ćemo ispuniti obećanje da će ove godine u program prekvalifikacija biti uključeno ukupno 1.000 ljudi, naglasila je Brnabić. Projekat prekvalifikacije za IT jedan je od koraka koje Vlada Srbije preduzima u cilju podsticanja IT sektora, kao jednog od najznačajnijih sektora u Srbiji danas.
IT sektor raste više od 10 odsto godišnje, a u okviru njega programiranje raste više od 20 odsto godišnje, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije. S obzirom na to da ovom sektoru nedostaje između 15.000 i 20.000 programera, Vlada Srbije različitim merama pomaže rešavanje problema nedostatka kadra. Pored povećanja broja mesta na IT fakultetima i jačanja njihovih kapaciteta i uvođenja informatike kao obaveznog predmeta, projekat IT prekvalifikacije je još jedan od koraka u tom pravcu. “Srbija želi da bude lider kada je reč o novim tehnologijama”, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić i naglasila da je “upravo digitalizacija ogromna razvojna šansa Srbije i naša prilika da uhvatimo korak sa razvijenim svetom”. Premijerka je pozvala privrednike da nastave sa podrškom ovom programu, kao i zainteresovane IT kompanije da podrže program.

Predstavljen nacionalni model studentske prakse

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević prisustvovali su 17. oktobra okruglom stolu čija je tema kreiranje Nacionalnog modela studentske prakse pod nazivom: “Moj grad – moj izbor – moja karijera”, kojim Ministarstvo prosvete želi da pomogne stvaranje trajnog partnerstva između centara za razvoj karijere visokoškolskih ustanova, lokalnih samouprava i privrede. Šarčević je naglasio da je to ministarstvo prepoznalo značaj preduzetničkog obrazovanja od najranijeg uzrasta mladih, od osnovne škole do fakulteta, te da je primena teorijskog znanja veoma bitna kako za studente, tako i za poslodavce. “Zahvaljujući Savetu poslodavaca, odnosno telu koje je predviđeno da funkcioniše u okviru novog Zakona, steći će se bolji uvid u to šta je zaista potrebno tržištu rada. Spoznaćemo šta je bolje finansirati u studiranju kako ne bismo preopteretili biro rada određenim strukama. Sa druge strane, čućemo od poslodavaca njihovo mišljenje o radu mladih ljudi na praksi pa čak i nakon njihovog zaposlenja. Postojaće svojevrsna rang lista koja će izlaziti na portalu Ministarstva prosvete, pa će na taj način oni koji žele da upišu određeni fakultet imati priliku da vide da li je to u datom trenutku dobar izbor”, istakao je on.
Projekat Nacionalni model studentske prakse ima za cilj da umreži fakultet, institucije lokalne samouprave i privredne subjekte, a realizuju ga Ministarstvo prosvete i nauke, Privredna komora Srbije i Stalna konferencija gradova i opština. Okruglom stolu prisustvovali su i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić, kao i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić. https://www.youtube.com/watch?v=2q6T2hi47d8

Katedra za slikarstvo AU:  Izložba “Slika” u Novom Sadu

U ponedeljak, 23. oktobra u 19 časova u Galeriji “Suluv” Novi Sad, biće otvorena izložba projekta “Slika” Katedre za slikarstvo Akademije umetnosti u Novom Sadu. Na izložbi će svoje radove predstaviti jedanaest autora, nastavnika i saradnika Katedre za slikarstvo, Akademije umetnosti u Novom Sadu: Ana Vrtačnik, Sonja Radaković, Bosiljka Zirojević Lečić, Lidija Marinkov Pavlović, Marina Vojvodić, Bojan Novaković, Vlado Rančić, Vidoje Tucović, Vladimir Kovač, Dragan Matić, Goran Despotovski. Projekat “Slika” nastao je 2011. godine i ovo je sedma realizacija izložbe ovog pojekta. Izložba će trajati do 10. novembra 2017. god.

“Kreativno mentorstvo” za lidere u kulturi

“Kreativno mentorstvo” naziv je programa koji se u Srbiji realizuje od 2012. godine i koji obrazuje mlade i ambiciozne buduće lidere u kulturi. Program ih povezuje sa profesionalcima koji pružaju podršku njihovim projektima, inicijativama i razvoju.  https://www.youtube.com/watch?v=OQFKBfFW8lY

U Moskvi održan forum: “Otvorene inovacije 2017”

Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije. On je, kao jedan od govornika na forumu “Otvorene inovacije 2017”, koji je 17. i 18. oktobra održan u Tehnoparku Skolkovo u Moskvi  je istakao da Srbija ima jedinstvenu perspektivu između Rusije, Evrope i Kine. “Povezani smo i sa zapadom i sa istokom. Bliski smo sa EU i taj odnos može da nam pomogne u finansiranju i uspostavljanju visokotehnološke saradnje. Ali, mi smo takođe veoma blizu Rusije. Želimo da uključimo Rusiju u razvoj naše ekonomije zasnovane na inovacijama i kao učesnika na tržištu i kao naše savetnike za mnoga pitanja”, rekao je Popović. On je napomenuo da je Kina počela da investira u Srbiji i da joj pomaže da unapredi njenu inovacionu i tehnološku infrastrukturu. “Kina je identifikovala Srbiju kao strateškog partnera zbog našeg talenta i našeg pristupa Evropi. Već sledeće godine u Srbiji će započeti izgradnja najvećeg i najsavremenijeg industrijskog parka u Jugoistočnoj Evropi, po uzoru na industrijski park u gradu Sudžou na jugu Kine. To je projekat iza kojeg zajednički stoje predsednici Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Si Điping”, zaključio je Popović.

Vučević: Studenti  obavljaju stručnu praksu u gradskim ustanovam

“Grad Novi Sad sa Univerzitetom u Novom Sadu od 2013. godine ima potpisan Protokol o saradnji gde studenti završne godine imaju mogućnost da obavljaju stručnu praksu u gradskoj upravi i gradskim javnim i javno-komunalnim preduzećima, odnosno u gradskim ustanovama i institucijama. Nakon toga smo i sa nekim privatnim fakultetima potpisali sporazum i mislim da je to konkretan pokazatelj kako lokalna samouprava može da sarađuje sa visokoškolskim ustanovama. Verujem da će to biti primer koji mogu i treba da slede i ostale jedinice lokalnih samouprava”, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević 17. oktobra  na okruglom stolu čija je tema kreiranje Nacionalnog modela studentske praksei dodao da je praksa veoma bitna, jer se značajno razlikuje teorijska nastava u amfiteatru i upotrebna vrednost znanja u praksi. “Važno je da studentima omogućimo praktičnu primenu teorijskog znanja, jer ako to ne uspemo uskraćujemo ih za bitan deo znanja i obrazovanja. Interes je cele države, društva ali i samih studenata da što pripremljeniji završe školovanje kako bi bili konkurentni na tržištu rada”, istakao je on.

Akademiji umetnosti 32,5 miliona za nove instrumente

Akademija umetnosti u Novom Sadu dobila je od Pokrajinske vlade 32,5 miliona dinara za nabavku novih muzičkih instrumenata i prateće opreme. Potpisivanju ugovora 18. oktobra prisustvovali su Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, i Miroslav Štatkić, pokrajinski sekretar za kulturu. Siniša Bokan, dekan Akademije umetnosti, istakao je da će ta investicija značajno unaprediti rad Akademije. Nova oprema koristiće čitavoj umetničkoj produkciji, ali i boljoj saradnji Akademije sa drugim ustanovama. Dobijena sredstva upotrebiće se za nabavku novih klavira, orkestarskih i duvačkih instrumenata. Ipak, najveći problem s kojim se Akademija suočava jeste neadekvatan prostor za nastavu. Prostorije se nalaze na više lokacija u gradu, što im otežava rad, a planova za izgradnju zgrade Akademije još uvek nema.    https://www.youtube.com/watch?v=924rOMAdE68

Sremska Mitrovica: Počeli radovi na sanaciji krova škole

Kao što je ranije najavljeno, pronađeno je rešenje problema dotrajalosti krovne konstrukcije i prokišnjavanja u osnovnoj školi Dobrosav Radosavljević – Narod u Noćaju.  Naime, počeli su radovi na sanaciji. Prethodno je od strane pokrajinske vlasti odobreno oko 2 miliona dinara za te radove. Deca i nastavljno osoblje u školi u Noćaju do sada su se suočavali sa problemom dotrajale krovne konstrukcije koja je prokišnjavala i nanela određenu materijalnu štetu. Objekat je sagrađen 1948.godine i od tada krov nije menjan. Površina koja će biti zamenenja, a trenutno je sačinjena od biber crepa, je oko 712 kvadratnih metara. Tome se svi raduju. Grad Sremska Mitrovica i škola sredstva su obezbedili preko Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. Opravkom krova neće doći do oštećenja nameštaja koji je skoro pribavljen. Ova škola postavljanjem novog krova dobiće ne samo dobro zaštićen objekat, već će se povećati energetska efikasnost istog. Radovi će trajati ovog meseca, dok vremenski uslovi idu na ruku.

Sombor: U četiri kompanije 13 učenika na dualnom obrazovnju

Trinaest učenika Srednje ekonomske škole – smer trgovac, njihovi roditelji, direktor Srednje ekonomske škole u Somboru Dragomir Miljić i predstavnici kompanija „Somborelektro“, „Sinagoga“, „Morava inženjeringprojekt“ i  drogerije  DM, potpisali su ugovor o dualnom obrazovanju koje  podrazumeva praksu u ovim kompanijama. Potpisivanju ugovora prisustvovala je i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, kao i Zoran Bulatović, direktor Regionalne privredne komore Sombor Zapadnobačkog upravnog okruga,  u čijim prostorijama je ugovor  potpisan.
Direktor Srednje ekonomske škole Miljić je istakao da je škola sa kompanijama koje su potpisale ugovor o dualnom obrazovanju sarađuje dugi niz godina i izrazio nadu da će u narednom periodu privreda više biti zainteresovana za ovakav način obuke. Na praktičnoj obuci u „Sinagogi“ biće pet, „Morava inženjeringprojektu“ četiri, „Somborelektru“ tri učenika, dok će jedan učenik praksu obavljati u drogeriji. https://www.youtube.com/watch?v=sEbzUufnOC0

Radionice za omladinske lidere

U okviru završnog dela procesa validacije prethodno stečenih kompetencija u omladinskom radu – “Dana procene”, Nacionalna asocijacija praktičara i praktičarki omladinskog rada (NAPOR) poziva mlade da se uključe u jednosatne radionice koje će kandidati i kandidatkinje za zvanje omladinskih lidera(ki) i omladinskih radnika(ca) izvoditi pred komisijom. Radionice su održane od 17 do 19. oktobra, od 13.15 do 16.35 časova, prema sledećem rasporedu – utorak (17. oktobar), Omladinski klub OPENS (Bulevar despota Stefana 5): Hod u tuđim cipelama: izazov ili privilegija? (13.15), Vrednosti i principi omladinskog rada (14.25), Komunikacijske veštine (15.35). Sreda (18. oktobar), Omladinski klub OPENS (Bulevar Despota Stefana 5): Javno zagovaranje (13.15), Komunikacija i asertivnost (14.25),  Dramske tehnike u interkulturalnom učenju (15.35). Četvrtak (19. oktobar), kancelarija NAPOR-a (Narodnog fronta 35): Razvojno-preventivni radioničarski rad sa decom bez roditeljskog staranja (13.15), Uvod u globalnu edukaciju (14.25), JA govor (15.35).

Zrenjanin: Sporazum TF i IT kompanije  iz Srpske

U Gradskoj kući 13. oktobra potpisan je sporazum o saradnji između Grada Zrenjanina, Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ i IT kompanije „Lanako“ iz Republike Srpske. Sporazum podrazumeva formiranje razvojnog IT centra, u kojem će raditi mladi i obrazovani žitelji grada na Begeju. „Lanako“ je najveća firma IT sektora u BiH, postoji već 27 godina i ima 300 zaposlenih, a radi isključivo svoje proizvode za domaće, ali i globalno tržište, i u javnom i u privatnom sektoru. “Ovaj sporazum jedinstven je po tome što predviđa otvaranje razvojnog centra strane firme, koja ima svoje finalne proizvode. „Lanaco“ je uspešna banjalučka firma koja razvija sopstvene programe, a saradnja sa njom otvara puno prostora za uključivanje naših potencijala, čak i u javnom sektoru”, najavio je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, podsećajući da su slične sporazume Grad i Fakultet potpisali sa još nekim domaćim firmama iz IT sektora. On se zahvalio dekanki Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ Dragici Radosav i profesoru Branku Markoskom, koji su inicirali novi vid saradnje.
 “Sklapamo sporazum sa renomiranom IT firmom „Lanako“ iz Banjaluke. Nadam se da ćemo u narednom periodu uspešno sarađivati i naći model da se održimo u nemilosrdnoj IT utakmici. Naš grad ovu firmu želi da zadrži baš ovde, to otvara mogućnost za napredovanje mladim ljudima”, najavila je dekanka Dragica Radosav, ističući činjenicu da je zrenjaninski Tehnički fakultet ove godine imao i nešto više upisanih nego lane, što je izuzetan uspeh s obzirom na negativna demografska kretanja. Dekanka je istakla da je lepo kada iz dugogodišnjih poznanstava i kontakata proizađe jedan ovakav sporazum.

Obrazovanjem dece do boljeg očuvanja zaštićenih područja Srbije 

WWF, svetska organizacija za prirodu, drugu godinu zaredom organizuje “WWF akademiju za prirodu”, u okviru koje su do 14. oktobra u Istraživačkoj stanici Petnica boravili učenici i nastavnici iz 10 osnovnih i srednjih škola iz cele zemlje. Polaznici Akademije su bili iz škola koje se nalaze u blizini pet zaštićenih područja u Srbiji – Nacionalni park Tara, Nacionalni park Fruška gora, Nacionalni park Đerdap, Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje i Predeo izuzetnih odlika Avala. Misija “WWF akademije za prirodu” je da kroz kreativne radionice i predavanja obuči učenike i nastavnike da osmisle i realizuju projekte koji će doprineti promociji zaštićenog područja u čijoj blizini žive. “Zaštićena područja dobila su još jednu generaciju ambasadora koji su trenutno na obuci kojom ih osnažujemo da se aktivno uključe u očuvanje prirode i promociju prirodnih i kulturnih vrednosti tih područja. Boravak u prirodi, rad na terenu i u grupama omogućuje im da upoznaju prirodu koja ih okružuje, ali i da spoznaju da su njen nerazdvojivi deo, a time postaju odgovorni prema prirodi, to jest njeni ambasadori”, rekla je Sonja Bađura, koordinatorka obrazovnih programa WWF u Srbiji.
Program akademije su i ove godine obuhvatili teme koje su pored ostalog govorile i o zaštićenim područjima, njihovom značaju za ljude i prirodu, o ekološkom otisku, odnosno životnom stilu i uticaju ljudi na prirodu, kao i o aktivnom učešću građana u očuvanju prirode. Polaznici su takođe dobili osnovno znanje o komunikaciji sa medijima, kako bi svoje projekte promovisali što široj javnosti. Tokom trajanja projekta škole su aktivno sarađivali sa upravljačima zaštićenih područja i dobili titulu ambasadora zaštićenog područja. WWF akademija za prirodu već može da se pohvali brojnim rezultatima rada prve generacije ambasadorskih škola, a među njima su filmovi i pozorišne predstave na temu zaštite prirode, izgradnja mini zaštićenog područja u školskom drvorištu, osmišljavanje i produkcija promotivnih materijala, foto izložba, kao i mnogi drugi.
WWF akademija za prirodu deo je obrazovne komponente velikog regionalnog projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude”, koji je započet u oktobru 2015. i trajaće do oktobra 2019. godine, a napravljen je kako bi se poboljšala komunikacija sa lokalnom zajednicom, njeno uključivanje u upravljanje zaštićenim područjima, razvili obrazovni programi, te turističke ponude koje će unaprediti posećenost i razvoj zaštićenih područja.
Projekat “Zaštićena područja za prirodu i ljude” se u Srbiji sporovodi u saradnji sa nacionalnim parkovima Tara, Đerdap, Fruška Gora i JP “Srbijašume” i JP “Vojvodinašume”, a finansira ga Švedska međunarodna razvojna agencija – Sida.

Izumi mladih na “Tesla festu” pokazali budućnost naše nauke     

Tokom 31. međunarodnog festivala inovacija, znanja i stvaralaštva „Tesla fest” u SPC „Vojvodina” posetioci su  imali priliku da pogledaju Izložbu inovacija, pronalazaka, novih proizvoda i tehnologija, kao i Izložbu industrijskog dizajna, žigova, oznaka geografskog porekla i robnih marki. Biće upriličeno i takmičenje – smotra tehničkog stvaralaštva „Inovacioni potencijali mladih”. Festival je održan od 12. do 15. oktobra, a radno vreme izložbi, na kojima je učestvovalo  više od 150 izlagača, bilo je od 10 do 19 časova. Među njima ima mnogo mladih, koji su izložili brojne izume i patente, te smo se uverili da su oni budućnost naše nauke.
Učenici Poljoprivredne škole u Futogu prvi put su sa svojim izumom na „Tesla festu”, a u okviru izložbe predstavili su model solarne sušare za voće, povrće i lekovito bilje, a jedni od izlagača na izložbi inovacija su i učenici sedmog i osmog razreda Osnovne škole „Đura Jakšić” iz Kaća. Srednja Tehnička škola „9. maj” iz Bačke Palanke predstavila je tri rada – mašinu za automatsko sortiranje lešnika, PLC programator i maketu raskrsnice.  
Festival su pomogli Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Gradska uprava za privredu i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, a medijski pokrovitelj je JMU RTV Vojvodine.

OŠ “Đorđe Natošević”: Osnovci učili saobraćajna pravila     

Projekat “Biciklom bezbedno”, koji realizuje Centar za promociju bezbednosti saobraćaja, uz finansijsku podršku zaštitnika građana Novog Sada, predstavljen je 13. oktobra u OŠ “Đorđe Natošević”. Predavanja u okviru projekta trajaće tokom prvog polugodišta, a namenjena su učenicima petog razreda osnovnih škola na teritoriji Grada. “Kada napune 12 godina, deca stiču pravo da samostalno, bez pratnje odraslih, učestvuju u saobraćaju kao biciklisti, te su predavanja o bezbednom učešću u saobraćaju namenjena upravo njima”, rekla je zamenica zaštitnika građana Stojanka Varajić. Ona je napomenula da će zaštitnik građana i dalje podržavati akcije i projekte koji se odnose na bezbednost i edukaciju najmlađih sugrađana.
Marijana Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja kaže da pravo dece da samostalno učestvuju u saobraćaju nosi sa sobom i dosta obaveza. “Kako bi bezbedno uživala u vožnji, deca biciklisti moraju poznavati i poštovati pravila ponašanja u saobraćaju, prioritete prilikom prolaska kroz raskrsnicu, kako i kojim se površinama biciklisti kreću i slično”, naglasila je Mirjana Jovanović.
Osim o pravilima u saobraćaju, predavači su učenicima u OŠ “Đorđe Natošević” govorili i o tehničkoj ispravnosti dvotočkaša, signalizaciji, kao i osnovnoj opremi koju biciklisti treba da imaju. Ukratko rečeno, naučiće neke osnovne lekcije za bezbedno učešće u saobraćaju. Svi koji su odslušali predavanje, kao nagradu dobiće tzv. biciklističke dozvole na koje mogu zalepiti svoju fotografiju, a tu se nalaze i neke osnovne napomene koje tokom biciklističkog, vozačkog staža treba da poštuju.

U ŠOSO “Milan Petrović” učili o bezbednosti u saobraćaju 

Mladi čine oko 23 odsto žrtava saobraćajnih nezgoda u Srbiji. Neiskustvo, fizička i emocionalna nezrelost, navode se kao osnovni faktori rizika. Kako bi se povećala bezbednost učesnika u saobraćaju, u Školi za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović” 18. oktobra je realizovan projekat “Bezbedno posebno potrebno”. Osim predavanja o bezbednom učešću u saobraćaju i obuke o pružanju prve pomoći nastradalim u saobraćajnim nezgodama, učenici su imali priliku da učestvuju u poligonu, da isprobaju “pijane naočare”, kao i da se upoznaju sa predstavnicima policije i vatrogasne brigade. Ovaj projekat usmeren je prvenstveno na mlade, jer upravo oni spadaju u najrizičnije grupe učesnika u saobraćaju. Projekat je naišao na veliko interesovanje učenika a, kako kažu u Školi “Milan Petrović”, cilj je da đaci steknu osnovna saznanja bezbednog učešća u saobraćaju. Projekat “Bezbedno, posebno, potrebno”, već drugu godinu zaredom, realizuje Udruženje građana “Institut za bezbednost u saobraćaju” u saradnji sa Gradskom upravom za sport i omladinu. https://www.youtube.com/watch?v=p4660ZWgLGQ

Veliko Gradište: Konkurs za 14 stipendija

 Opština Veliko Gradište objavila je konkurs za dodelu 14 studentskih stipendija, za školsku 2017/2018. godinu. Sedam stipendija dodeliće se za studente medicine, farmacije, fizike, arheologije, primenjene umetnosti, turizma i grčkog jezika. Dve će pripasti studentima sa invaliditetom, a pet onima iz društveno osetljivih grupa, bez obzira na fakultet i smer koji studiraju. Student koji prekine školovanje, u obavezi je da vrati primljen iznos stipendije, sa odgovarajućom kamatom. Po završetku studija, stipendista je dužan da prihvati zapošljavanje na području opštine Veliko Gradište, ukoliko postoji slobodno radno mesto, najmanje onoliko godina koliko je koristio stipendiju.

Vremeplov:  Tesla  prijavio šest izuma

Uredu za patente u Njujorku Nikola Tesla 22. oktobra  1887  prijavio je šest izuma, među kojima i višefaznu naizmeničnu struju. Izume je 1888. otkupila firma “Vestinghaus” i njihovu primenu prikazala na svetskoj izložbi u Čikagu 1893.

Vremeplov: Bora Stanković

Srpski pisac Borisav Stanković, jedan od začetnika moderne srpske proze umro je 22. oktobra 1927. Prikazujući život rodnog Vranja s kraja 19. veka, dao je i psihološku analizu ličnosti, unoseći prvi put u srpsku literaturu erotiku i senzualnost (“Iz starog jevanđelja”, “Stari dani”, “Koštana”, “Nečista krv”, “Pod okupacijom”).

Vremeplov: Jovan Dučić

Na današnji dan 22. oktobra 2000 godine posmrtni ostaci jednog od najvećih srpskih pesnika Jovana Dučića preneti su 57 godina nakon njegove smrti iz američkog mesta Libertvil i sahranjeni u rodnom gradu Trebinju u Republici Srpskoj.

Vremeplov: Sartr odbio Nobelovu nagradu

Na današnji dan 22. oktobra 1964 francuski književnik Žan-Pol Sartr (Jean-Paul Sartre) odbio je Nobelovu nagradu za književnost.

Vremeplov:Gutenbergova” biblija prodata za 5,39 miliona dolara

Primerak retke edicije Gutenbergove biblije prodat je 22. oktobra 1987  u aukcijskoj kući “Kristi” u Njujorku za rekordnih 5,39 miliona dolara.

Vremeplov: Nobel

Na današnji dan 21. oktobra 1833 godine rođen je švedski hemičar, industrijalac i pronalazač Alfred Bernard Nobel. Pronalaskom dinamita 1867. stekao je veliko bogatstvo čiji je deo zaveštao fondu za nagrade za vanredna dostignuća u fizici, hemiji, medicini, književnosti i zalaganju za mir.

Vremeplov: Edison

Tomas Edison izvršio je 21. oktobra 1879 u laboratoriji u NjuDžersiju probu svog najnovijeg izuma – sijalice sa grafitnim nitima. Sijalica je svetlela čitavih 13 časova.

Vremeplov: Nemci streljali i učenike kragujevačke gimnazije

Nemci su 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu u Drugom svetskom ratu streljali više od 7.000 civila, među kojima i učenike kragujevačke gimnazije.

Vremeplov: Kolridž

Engleski pisac i mislilac Semjuel Tejlor Kolridž rođen je 21. oktobra 1772. godine. Postavio je filozofske i teorijske osnove engleskog romantizma, a njegovo delo, iako malo po obimu, snažno je uticalo na evropsko pesništvo 19. veka (“Književna biografija”, “Stari mornar”, “Kublaj Kan”, “Kristabela”, zajednička zbirka pesama sa Vordsvortom “Lirske balade”).

Gradonačelnik Novog Sada o testiranju učenika na drogu  

Nedavnu posetu Miloša Vučevića radovima u Gornjem Sajlovu novinari su iskoristili da gradonačelnika pitaju i za druge aktuelne teme. Jedno od pitanja odnosilo se na odluku Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama. Podsećamo, reč je o 25.000 testova za narkotike za koje je Grad Novi Sad obezbedio novac, dok su za nabavku i distribuciju roditeljima zadužene škole.
Kako je svojevremeno izjavio inspektor Policijske uprave Novi Sad Dejan Drobnjak, u protekloj školskoj godini među počinjenim krivičnim delima, odmah posle krađa, najviše je onih u vezi s opojnim drogama. Zbog te pošasti, ali i svih drugih opasnosti koje školarce svakodnevno vrebaju, značajan je projekat „Osnovi bezbednosti dece”. Naime, od 1. septembra projekat je započeo je u svim školama u Srbiji, u saradnji MUP-a i Ministarstva prosvete, a trajaće tokom cele školske godine, uz akcenat na učenike četvrtih i šestih razreda.
Što se testova za narkotike po novosadskim osnovnim i srednjim školama tiče, gradonačelnik Vučević je izjavio: “Voleo bih da se zlo zvano droga potpuno iskoreni, iako sam svestan toga da je tako nešto praktično nemoguće”, kazao je Vučević. On dodaje da je na svima nama je da pokušamo tu pošast da suzbijemo koliko god je to moguće. “Zato se Grad Novi Sad, na predlog Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, opredelio da izdvoji novac za testove jer je prevencija u tom slučaju veoma bitna. Napominjem da će o svemu odlučivati roditelji. To znači da će se sami opredeliti da li besplatne testove žele da iskoriste za svoju decu ili ne. Isto tako, na roditeljima je da odluče hoće li dobijene rezultate predati školi ili će ih sačuvati za sebe kao opomenu. Uostalom, njihovo je pravo i da ih bace ili poklone nekome”, kaže Vučević.

Redosled poteza kod  testova na drogu

Kada je o upotrebi testova za narkotike ozbiljnije počelo da se govori u gradu, načelnica Gradske uprave za obrazovanje Lidija Tomaš izjavila je da je redosled poteza u vezi s testovima na drogu sledeći: posle preuzimanja, na školama je da, uz saglasnost Saveta roditelja, testove, uz detaljna uputstva kako se koriste, podele svim roditeljima i starateljima učenika. Potom će oni kod kuće imati priliku da testiraju decu i da nakon toga, ukoliko žele, obaveste školu ili rezultat zadrže za sebe.

Podrška u borbi protiv zavisnosti: Poruke i crteži na neobičnom muralu     

Akcija „NS mural” Udruženja „Centar Duga” održana je 12. oktobra na uglu Zmaj Jovine i Ulice Modene u sklopu dugogodišnjeg projekta tog rehabilitacionog centra „In je biti klin”. Po rečima našeg sagovornika Aleksandra Janića Jane iz Centra „Duga”, u pitanju je pokušaj menjanja nekih stavova jer je očigledno da su se izgubile one prave vrednosti koje su se nekada mnogo više cenile. „Pripremamo se za novembar, mesec posvećen borbi protiv bolesti zavisnosti, i pozvali smo građane da nam se pridruže u pravljenju ogromnog murala, koji treba da prenese poruku da je izlaz iz zavisnosti moguć, ali težak“, rekao je Jana, i dodao da je preventivna poruka akcije da se neka vrata ne moraju otvarati.
Član Udruženja „New point of culture” Nenad Jelovac rekao je da žele da na taj način mladima približe uličnu umetnost, poput crtanja grafita ili murala, jer to može biti vid zabave u slobodno vreme. Muzika je lek za dušu, stoga su energičnim nastupom omladinci Zumba kluba „Fjužn” dali svoj doprinos i podršku akciji, a organizovana je i lutkarska predstava za najmlađe učesnike. Mural će tokom novembra biti postavljen na nekoliko lokacija u gradu.“

Male boginje i u srpskim enklavama na KiM: Umrlo jedno dete 

U srpskim enklavama na Kosovu prijavljena je epidemija malih boginja, a na teritoriji cele Srbije preduzete su mere pojačanog nadzora, kaže epidemiolog Instituta “Batut” Goranka Lončarević. Ona objašnjava da je iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici prijavljeno da četiri osobe imaju male boginje u srpskim enklavama na KiM, dok je iz Zavoda za javno zdravlje Vranje stiglo da postoji sumnja da je jedna osoba sa teritorije Bujanovca zaražena virusom morbila. “Svi prijavljeni slučajevi obolevanja u poslednjih nedelju dana bili su na bolničkom lečenju. Svi su sa blažom kliničkom slikom i trenutno u dobrom opštem stanju. Od njih petoro dvoje je vraćeno kući na kućno lečenje”, rekla je Lončarević za Tanjug.
Mediji su u sredu  preneli da u Prištini oko 100 ljudi zaraženo virusom malih boginja, a da su morbile do sada odnele i jedan dečji život. Lončarević kaže da Batut ima podatke samo o srpskim enklavama, a da za ostatak Kosova ne postoji mehanizam za razmenu podataka od 1999. godine. Ona je dodala da je u celoj Srbiji pojačan nadzor koji podrazumeva da se nadležnom zavodu za javno zdravlje prijavi svaka sumnja na male boginje, zatim laboratorijsko ispitivanje svake sumnje na zarazu, bolničko zbrinjavanje, primenu svih mera prevencije, vakcinaciju dece. “Posebno je važno da se prati situacija u marginalizovanim grupama- romskoj populaciji, da se uradi revizija vakcinalnih kartoteka, da se pozivaju nevakcinisana deca na vakcinaciju”, pojasnila je ona. Prvi simptomi koji ukazuju da je reč o malim boginjama su: osip po telu, temperatura iznad 38,5 stepeni, kašalj, kijanje, konjuktivitris.
Institutu Batut u novembru prošle godine prijavljena je epidemija malih boginja u Kruševcu i u junu u Sremskoj Mitrovici. “Zdravstveni sistem upoznat je poslednjih godinu dana sa merama koje su neophodne da se sprovode. Osim revizije kartoteka iz žarišta epidemija postoji obaveza dnevnog izveštavanja kada je reč o svakoj sumnji”, pojašnjava ona. Male boginje kod dece mlađe od pet godina mogu da izazovu komplikacije kao što je proliv, zapalenje pluća ili zapalenje mozga koji zahtevaju i bolničko lečenje.

Protiv malih boginja najefikasnije rešenje – MMR vakcina

Najefikasnije rešenje u borbi protiv malih boginja je vakcinacija MMR vakcinom, a Lončarević kaže da je obuhvat dece vakcinacijom u padu i da je prošle godine vakcinu primilo 81 odsto mališana. Posebno nizak obuhvat je u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, a da bi se stvorio jak kolektivni imunitet, koji sprečava širenje zaraze, neophodno je da 95 odsto mališana bude vakcinisano. MMR vakcina prima se sa navršenih godinu dana života deteta, dok se revakcinacija daje sa navršenih sedam godina.

Epidemija malih boginja i dalje u Rumuniji: Do sada umrlo 34 mališana

Epidemija malih boginja i dalje bukti u Rumuniji, gde je do sada umrlo 34 mališana, zatim u Bugarskoj, Austriji, Makedoniji.

Bibliotekarka iz Italije dobila bolovanje za negovanje psa

Jedna bibliotekarka u Italiji, koja je rekla da joj je njen oboleli pas, engleski seter, “kao član porodice”, dobila je od svog poslodavca pravo da koristi bolovanje upravo za negu članova uže porodice da bi se brinula o njemu, a ne da za to iskoristi deo godišnjeg odmora. Udruženje za zaštitu životinja LAV je saopštilo da je bibliotekarka Univerziteta La Sapienca u Rimu dobila dvodnevno bolovanje da se brine o 12-godišnjem psu, “Kučoli”. Predsednik tog udruženja Đanluka Feličeti je rekao da je slučaj bibliotekarke presedan, ali da smatra da bi takvo bolovanje trebalo da dobije svako ko donese uverenje veterinara o bolesti ljubimca. Bibliotekarka koja ne želi da jos se objavi ime, rekla je da se pas oporavlja od operacije tumora i problema s grlom. Ona je živela sama dok nije našla psa napuštenog u jednom parku u Rimu i zavolela ga.

About the Author

admin