Vesti – 23.10.2017.

Država će nastaviti da ulaže u obrazovanje na Kosovu i Metohiji

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević sastao se u subotu 21. oktobra u Kosovskoj Mitrovici sa direktorima škola i predšlskih ustanova sa Kosova i Metohije. Tom prilikom ministar je poručio da su reforme u obrazovanju već vidljive, da je zakonima doneta široka osnova za početak kvalitetnijeg obrazovanja. Šarčević je dodao da nakon usvavanja sistemskih zakona slede izmene nastavnih planova i programa.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji je prisustvovao sastanku, naglasio je da srpsko obrazovanje na Kosmetu ima izvesnost i da će ostati u formi institucionalnog organizovanja, kakvo ima danas, u sklopu sistema i uz podršku Republike Srbije.
Ranije u subotu, ministar Šarčević sastao se sa v.d. rektorom Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Blagojem Nedeljkovićem i prorektorima tog univerziteta, i poručio da će država mnogo uložiti u taj univerzitet, koji je, prema njegovom oceni, jako bitan. „Kosovska Mitrovica živi od mladog sveta, tako da ovde moramo dovesti još kompanija iz IT sektora, moramo mladim ljudima dati dobru šansu“, istakao je Šarčević. (→Press Clipping)

Šarčević otvorio Centar za razvoj karijere u Kosovskoj Mitrovici

Centar za razvoj karijere na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici svečano je otvoren u petak 20. oktobra, a u njemu je mesto našlo 15 mladih IT stručnjaka, odakle će kao programeri raditi za najveće IT kompanije. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, koji je presekao vrpcu na novom kabinetu sa 15 radnih jedinica, istakao je da će se taj, kako ga je nazvao, mini tehnološki park, razviti u narednom periodu. Dodao je i da je  u planu za sledeću godinu da se kabinet sa 15 radnih jedinica proširi za više od 500 kvadrata, kao i da se ukupna kvota za IT studije za Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici poveća. Šarčević je naglasio da ima još mnogo posla kako bi se podigao kvalitet rada u visokoškolskim ustanovama, ne samo na području Kosovske Mitrovice, nego i na području drugih univerziteta .

“Novi zakoni su usvojeni i mislim da ćemo imati mnogo bolju vezu poslodavaca, privrede, mladih ljudi i nekoga ko će imati proces dualnog modela i na visokom obrazovanju”, rekao je Šarčević.

Sporazum Ministarstva sa Francuskim institutom

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, otpravnik poslova a. i. Ambasade Francuske Nikolas Faj i direktor Francuskog instituta u Srbiji Žan-Batist Kizen potpisali su 20. oktobra sporazum o saradnji u oblasti nastave francuskog jezika u obrazovno-vaspitnim ustanovama Republike Srbije. Sporazumom se definiše okvir za jačanje  zajedničkog delovanja Ministarstva i Francuskog instituta, koji u ime Ambasade Francuske realizuje kulturne i obrazovne aktivnosti, tokom ove i naredne školske godine. Sporazumom se omogućava i zajedničko delovanje u školama koje sprovode program dvojezične francusko-srpske nastave. Njime se preciznije definiše polaganje ispita za diplomu DELF-a u školama u Republici Srbiji. Reč je o diplomi koja omogućava učenicima zvanično određivanje stečenog nivoa znanja francuskog jezika. Na  proleće 2018. godine učenici 120   osnovnih i srednjih škola u 45 grada imaće mogućnost da polažu ovaj ispit.
Inače, francuski je treći strani jezik po broju učenika u Srbiji,  više od 110.000 đaka uči francuski kao prvi ili drugi strani jezik u osnovnim i srednjim školama. Osim toga, osam školskih ustanova, i to u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Pirotu i Valjevu ostvaruje dvojezični francusko-srpski program nastave. Kroz kontinuirano usavršavanje Francuski institut u Srbiji pruža podršku nastavnicima francuskog jezika i nastavnicima drugih predmeta koji ostvaruju nastavu na francuskom jeziku.

“Preduzetne škole”: Obrazovanje = upotrebljivo znanje

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i direktorka Fondacije Univereksport Olivera Ćirković potpisali su 19. oktobra Protokol o saradnji na Projektu „ Preduzetne škole“ čime je započeta saradnja  u oblasti preduzetništva u osnovnim školama, a pod simboličnim nazivom Obrazovanje = upotrebljivo znanje. Učenje o preduzetništvu nije samo učenje o tržištu već i o onome šta je moje okruženje i kako u tom okruženju prepoznati sebe odnosno koja je uloga u svetu u kojem živim, rekao je Šarčević i dodao da smo već kroz nastavu tehničkog, bivšeg nastavnog predmeta stavili tehniku i tehnologiju sa preduzetništvom.
Projekat je usmeren na razvoj preduzetništva, kao međupredmetne kompetencije koja je uslov plasiranja i konkurentnosti na tržištu rada.  Cilj Projekta je u skladu s novom orijentacijom u obrazovanju, a koja podrazumeva da je nastava usmerena na ishode učenja. Očekivani ishodi su da se učenici i nastavnici osposobe da od preduzetničkih ideja dođu do realizacije i postizanja željenih ciljeva. Projektom će biti obuhvaćeno 40 škola u: Sremskim Karlovcima, Vršcu, Zrenjaninu, Subotici, Somboru, Kikindi, Vrbasu, Kuli, Apatinu, Sremskoj Mitrovici, Rumi, Inđiji, Staroj Pazovi, Novoj Pazovi, Novom Sadu i Beogradu. Svaka škola će prema svojim interesovanjima i mogućnostima izabrati jedan od ponuđenih mini projekata koji će realizovati tokom školske godine.(→Press Clipping)

Beogradski sajam knjiga: Školski dan 26. oktobra

Austrijski pisac i publicista Karl Markus Gaus i akademik Miro Vuksanović otvorili su juče 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga, će do 29. oktobra pod sloganom “Ključ je u knjigama” okupiti blizu 500 direktnih izlagača, od kojih 50 iz inostranstva. Počasni gost je nemački jezik, a programom “Četiri zemlje jedan jezik” predstaviće se Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn. Posetiocima će biti predočeno oko 1.000 knjiga savremenih autora iz sve četiri zemlje, od čega 350 naslova premijerno. Zvezda ovogodišnjeg sajma biće nobelovka Herta Miler, a pored nje u okviru programa “Četiri zemlje jedan jezik” gosti će biti Marsel Bajer, Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Folker Kučer, Ingo Šulce, Arno Kameniš, Dana Grigorča, Melinda Nađ Abonji, Jonas Lišer, Tereza Preauer, Valentin Grebner, Luc Ratenov, Katrin Regla.  Najbolji početak programa počasnog gosta biće “Neobična geografija” 23. oktobra kada će ambasadori Nemačke, Austrije i Švajcarske Aksel Ditman, Johanes Ajgner i Filip Ge, kao i princ Stefan Lihtenštajnski u razgovoru sa piscem i bivšim ambasadorom Srbije u Beču Draganom Velikićem na zanimljiv način predstaviti svoje zemlje i kulturu.
Na samom Sajmu, ali i na šest vansajamskih lokacija, zemlje počasni gosti pripremile su bogat, vrlo intenzivan i raznovrstan program. Piscu u fokusu Beogradskog sajma knjiga su Marsel Bajer i Jevgenij Vodolazkin.
Školski dan je 26. oktobra, porodični dani su 23. i 24. oktobra, nagrade Sajma biće uručene 26. oktobra, dok će poslednjeg dana manifestacije biti izvršena primopredaja “Otvorene knjige” ambasadoru zemlje koja će sledeće godine biti počasni gost. Cena pojedinačnih ulaznica je 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara. Uporedo sa Beogradskim sajmom knjiga odvijaće se i Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga.

Apatin: Praksa na nemačkom kruzeru

Učenici Tehničke škole sa domom učenika iz Apatina prvi put su imali stručnu ekskurziju u Budimpešti, čime je ova srednja škola otpočela prekograničnu saradnju sa idejom praktičnog dualnog obrazovanja. Domaćin je bila kompanija “Favorit Reisen” iz Nemačke, koja raspolaže sa više rečnih turističkih brodova. Tokom ove posete, učenicima i profesorima je domaćin bila posada rečnog kruzera “Ms Rossini”. Maturanti Tehničke škole sa domom učenika iz Apatina obrazovnog profila kuvar-konobar i nautički-rečni tehničar kažu da im je praktično iskustvo na nemačkom kruzeru bilo dragoceno, a posebno su zainteresovani o mogućnostima zaposlenja nakon završenog školovanja.
 Nakon pilot posete, profesori i učenici očekuju da će se saradnja nastaviti, te da će projekti ovakvog tipa u obrazovanju srednjoškolaca zaživeti. “Dobar deo učenika bi želeo da radi baš na rečnim brodovima, a jedan deo se opredelio za morske brodove. Učenici su do sada imali priliku da posete teretne brodove, ali poseta kruzerima za njih je bila jedinstveno iskustvo, jer su videli sve ono što ih zanima a vezano za njihovo buduće profesionalno opredelenje”,ističe Tomislav Dubovski, profesor nautike. “Naredni korak koji bismo voleli je da kuvari sa broda dođu kod nas u školu i održe prezentaciju pripreme specijaliteta poslastičarskog karaktera. Stručna ekskurzija je imala za cilj da poslodavci za sebe dobiju novu radnu snagu i kvalitetne stručne kadrove kakve mi školujemo u našoj obrazovnoj ustanovi”, kaže Vanja Medić, profesor kuvarstva.

Onlajn matematika i programiranje za učenike besplatno

Za osnovce i srednjoškolce tokom školske 2017/2018. biće organizovane besplatne onlajn obuke iz matematike i programiranja, koje će sprovoditi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa “Centrom za mlade talente” Novi Sad, saopštilo je  17. oktobra Ministarstvo. Memorandum o saradnji za organizovanje besplatnih onlajn obuka iz matematike i programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola danas su potpisali ministar Mladen Šarčević i upravitelj Fondacije Radivoje Stojković. Kako je saopštilo Ministarstvo, jedan od primarnih ciljeva onlajn obuke je podizanje nivoa znanja matematike kod učenika 5,6,7 i 8. razreda osnovne škole, koji bi doprineo lakšoj i boljoj pripremi za upis u srednju školu. Predviđeno vreme trajanja onlajn obuke je 1,5 do dva časa nedeljno tokom školske godine, a pre početka i po završetku obuke predviđeno je testiranje. Svaki učenik imaće mogućnost da u zavisnosti od svojih potreba dobije potrebnu podršku tokom obuke, kako u savladavanje materije tako i u dostupnosti dodatnih materijala za prelazak na više nivoe obuke.
Kako je saopšteno, osnovcima i srednjoškolcima se kroz ovakve obuke pruža mogućnost sticanja širokog znanja iz oblasti matematike i programiranja što predstavlja svojevrsnu pripremu za sve buduće studente elektrotehnike, informatike i matematike za brže i lakše usvajanje gradiva na fakultetu. Program i materijale potrebne za obuku sačinila je Fondacija “Centar za mlade talente” uz pomoć profesora matematike sa Prirodno-matematičkog fakulteta i Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu i profesora srednjih škola. “Prepoznavši potrebe našeg društva za velikim brojem IT stručnjaka, kao i značaj matematičkih znanja neophodnih za dalja usavršavanja u oblasti inženjerstva, Fondacija “Centar za mlade talente” kroz onlajn obuke pomaže mladima da lakše i brže dođu do željenih nivoa znanja”, navodi se u saopštenju.

Najmlađi doktor nauka na FTN vredno trenira za svetsku titulu

Novosađanin Luka Strezoski (27) vratio se letos iz Sjedinjenih Američkih Država u Srbiju, gde je dve godine radio istraživanja za svoju doktorsku tezu, a nedavno je postao najmlađi doktor nauka na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka. Ipak, njegova posvećenost elektrotehnici i prolazak kroz sve stepene studija sa zavidnim uspehom i u roku nisu jedine stvari koje izdvajaju ovog budućeg univerzitetskog profesora od ostalih kolega. Pored vrhunskih naučnih dostignuća, Luka Strezoski se može pohvaliti i karijerom profesionalnog sportiste u borilačkoj disciplini – mešavini više borilačkih veština (MMA) – poznatijoj i kao ultimat fajt. Za ovog mladog doktora elektrotehnike spoj nauke i borbe u ringu nije ništa čudno. Kaže da su se još mislioci iz antičke Grčke, kao što su Platon i Aristotel, bavili borilačkim veštinama, mešavinom boksa i rvanja, koje su bile popularne kod starih Grka. – Borbom se odmaram od nauke, a naukom od borbe. Kada treniram, usredsredim se samo na to i zaboravim na nauku i posao. To me dovodi u jednu vrstu ravnoteže – kaže Strezoski. Luka je osnovne studije završio sa prosekom 9,98, a master i doktorske sa prosekom ocena 10. Na masteru je imao prilike da uči u Londonu, a dok je istraživao na američkom univerzitetu Kejs vestern rizerv u Ohaju, trenirao je sa UFC šampionom Stipom Miočićem, što mu, je kaže, mnogo pomoglo da napreduje. Nedavno se vratio u Srbiju, doktorirao na FTN, gde i radi. (→Press Clipping)

A od Bajatovića (za Šojgua) … najstariji udžbenik geografije

Predsednik Saveta Razvojnog centra Ruskog geografskog društva u Srbiji i generalni direktor Javnog preduzeća “Srbijagas” Dušan Bajatović poklonio je u četvrtak  u Moskvi predsedniku tog društva, ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu knjigu “Kratka pitanja iz stare i nove geografije”, nemačkog geografa, istoričara, pedagoga i genealoga Johana Hibnera. Kako je saopštio “Srbijagas”, ovo vredno delo verovatno je najstariji udžbenik geografije iz perioda ranog prosvetiteljstva, a izvesno sa najvećim brojem izdanja – čak 36 i prevodom na sve evropske jezike. Primerak, koji je Dušan Bajatović uručio Sergeju Šojguu, pisan je rukom, a njegove dimenzije su 230 sa 190 milimetara.
Na knjizi je istaknuto ucrtan monogram dinastije Romanov, a Bajatović je izrazio nadu da će ova relikvija zauzeti dostojno mesto u biblioteci Ruskog geografskog društva u Sankt Peterburgu. “Ovo je rukopisna knjiga na ruskom jeziku. Kao prepisivač je potpisan jeromonah Nikodim. Rad na ovom primerku knjige je završen 1774. godine za vreme vladavine Katarine Velike. Verovatno se rukopis našao u Srbiji zajedno sa emigrantima iz Rusije, a kasnije u antikvarnici. Kupio ju je kolekcionar iz Sarajeva Dejan Spajić i poklonio Razvojnom centru Ruskog geografskog društva u Srbiji”, kaže Bajatović. Obraćajući se prisutnima na sastanku “Medija kluba” Ruskog geografskog društva, Bajatović je rekao da je za vreme rada Centra RGO ostvaren niz projekata usmerenih na popularizaciju rada Ruskog geografskog društva u Srbiji i susednim zemljama, kao i širenje vernih podataka o istoriji, kulturi i geografiji Rusije.

Kaligrafija – značajna, ali potisnuta veština

 Veštinom pisanja perom i mastilom u današnje vreme ne mogu da se pohvale mnogi, zato je kaligrafija danas retka, ali i pomalo potisnuta veština. U želji da istaknemo njen značaj, razgovarali smo sa jedinim školovanim umetnikom lepog pisanja u Novom Sadu Branimirom Prosenikom. Diploma, citat, stih, pozivnica za svadbu imaju mnogo veću vrednost kada su napisani dekorativnim pismom, odnosno kaligrafom. Jedini školovani kaligraf u Novom Sadu, Branimir Prosenik, na svojoj terasi s pogledom na Katedralu stvara već više od četiri decenije umetnička dela, zahvaljujući toj, pomalo zaboravljenoj veštini. Godinama svoje znanje i umeće prenosi mlađim naraštajima, u nadi da će oni nastaviti time da se bave i da kaligrafija neće biti zaboravljena umetnost. Polaznicima kursa kaligrafije govori da je veoma važan rad na sebi i negovanje dara. Lepo pisanje, osim talenta, zahteva i ljubav, koja se prenosi na slova, te svako slovo ima svoje “ime i prezime”, kaže novosadski kaligraf. https://www.youtube.com/watch?v=R7Iz_ab7HKU

Promocija knjige “Lenka Dunđerska” u  MŠ u Kuli

Književnik Pero Zubac predstavio je u petak uveče u 19 časova knjigu “Lenka Dunđerska” u prostorijama Muzičke škole u Kuli. On je kulskoj publici predstavio knjigu koja govori o najviše pričanoj ljubavi sa novim činjenicama koje su plod autorovog detaljnog istraživanja. Prema rečima priređivača ove knjige to je najkompletnija biografija žene o kojoj je napisana najlepša ljubavna pesma na srpskom jeziku. Književno veče je organizovala Narodna bibloteka Kula. 

Kula: Dani Ise Bajića od 21. oktobra

U Kuli će od 21. oktobra do 17. novembra  održava se 17. muzička manifestacija “Jesen stiže dunjo moja” – Dani Isidora Ise Bajića.  Manifestacija počinje u subotu, 21. oktobra kada će u Koncertnoj sali Škole za muzičko obrazovanje biti održano Veče solo pesme. Nastupaju Milica Stojadinović, sopran, koju će na klaviru pratiti Boško Stojadinović. Koncert počinje u 19 časova. Prvog vikenda u novembru, u petak, 3. novembra publici će se predstaviti Muzička škola Isidor Bajić iz Novog Sada – klavirskom, duvačkom i gudačkom muzikom. U petak 10. novembra biće predstavljena knjiga “Isidor Bajić – pedagog, izdavač i melograf”, autora Danijele Kličković. Muzička manifestacija Dani Isidora Ise Bajića završava se 17. novembra 2017. godine kamernom muzikom. Nastupa duo “Ne Bo” iz Kule – Nevena Radovanović, klavir i Bojana Futo, harmonika. I ovaj koncert kao i svi prethodni događaji održavaju se u Koncertnoj sali Muzičke škole i počinje takođe, u 19 časova. Organizator manifestacije je Kulturno prosvetna zajednica Opštine Kula.

Dika novosadska: Rade Tepavčević – kičicom štiti nemoćne

Zlostavljanje životinja jedan je od velikih problema u našem društvu. Kako se na to može skrenuti pažnja slikarstvom, ali i sa kojim poteškoćama se suočavaju mladi umetnici u našoj zemlji, pogledajte u redovnoj rubrici “Dike novosadske”. Rade Tepavčević, student master studija slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, dobitnik je nekoliko značajnih priznanja za svoje radove. Pored toga, imao je više samostalnih izložbi koje njemu, kao mladom umetniku, izuzetno znače. Reakcije su, kaže naš sagovornik i bolje od očekivanih, što mu je samo jedna od potvrda da je slikarstvo njegov životni poziv. “Dobio sam nagradu za najbolju studiju i crtež u prvoj godini “Milivoj Nikolajević” i dobio sam godišnju nagradu za slikarstvo u četvrtoj godini sad na diplomskoj izložbi. Što se tiče izložbi imao sam poslednju izložbu u Beogradu samostalnu”, priča Rade Tepavčević.
Ljubav prema slikanju gaji od malih nogu, kada je vreme provodio crtajući životinje, najčešće dinosauruse. Životinje su i ostale njegova glavna inspiracija, odnosno zlostavljanje i nebriga o njima. Sve ono što viđa u svakodnevnom životu, Rade na satiričan način prenosi na svoje slike, trudeći se da kroz njih ukaže na probleme. “Pokušavam zapravo kroz motiv životinja kojima dajem osobine čoveka da kažem dosta o tim ljudima koji često iz zabave zlostavljaju životinje. To je tema koja me pogađa, jer viđam to i na ulici i na televizoru i često i na oglasima. To je neka zapravo glavna tema kojom se bavim, koristim medijum oglasa, čisto da bih lakše prišao posmatraču i da bih bolje komunicirao s publikom”, kaže on. https://www.youtube.com/watch?v=w6KSlIqFrMU

Izložba “Arijadnina nit” u somborskoj gimnaziji

U galerijskom prostoru somborske gimnazije “Veljko Petrović” otvorena je prva samostalna izložba mlade umetnice iz Odžaka Dunje Ignjatović.  Izložbom pod imenom “Arijadnina nit” mlada umetnica se predstavila publici slikama rađenim tehnikom akrilika i ulja na platnu. Ako je svaka slika mlade umetnice Dunje Ignjatović odmotavanje klupka njene mašte, onda je na svoja platna, nežnim pokretima četkice, ostavila trag svoje mladalačke, oslobođene emocijje utisnute različitim nijansama boja. “Prva moja asocijacija na ove slike jeste jedna iskrena detinja duša koja daje jedan lepši i vedriji pogled na svet. Nadam se da će Dunja i u narednom stvaralaštvu zadržati taj neki optimizam, nešto karakteristično za mlade a što možemo da nosimo celi život.”istakla je istoričarka umetnosti Mila Krstić Krasuljak.
Sledeći svoju “Arijadninu nit”, tražeći mir kroz upoznavanje novih predela i putovanja, Dunja je svoje impresije predstavila razigranom paletom boja na platnima. “Na slikama se nalaze pejzaži apstraktnih oblika, uglavnom su nepravilne forme i akcenat je na bojama kojima se bavim. Naime, bavim se psihologijom boja i boje za mene predstavljaju jake emocije koje ispitujem kroz slike, kako samu sebe tako i posmatrača”, naglasila je mlada umetnica.
Dunja Ignjatović je izlagala na brojnim kolektivnim izložbama, učestvovala na likovnim kolonijama, kao i na raznim projektima kao likovni umetnik. Dobitnica pohvale za slikarstvo na međunarodnoj izložbi “Žene slikari XV” u Majdanpeku 2017. godine. Član je Udruženja likovnih umetnika “Sirmium”. Izložba “Arijadninu nit” biće postavljena do 02. novembra

„Duh mladosti“ u Valjevu

Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja predstavljen je 19. oktobra posetiocima  Karavana obrazovanja  „Duh mladosti“ u Valjevu. Danas smo ovde da ukažemo na prednosti dualnog obrazovanja i to na pravom mestu, u  Poljoprivrednoj školi sa domom učenika koja je pravi primer kako mladi uz teorijska znanja i uvezanosti sa realnom sredinom za učenje kroz rad stiču znanje koje će ih odvesti ka tituli ‘stručnjak’, rekla je pomoćnica ministra za strateško planiranje Gabrijela Grujić na otvaranju Karavana.
Valjevo je 24. grad koji je karavan „Duh mladosti“ obišao. Veliko mi je zadovoljstvo što stojim u ime organizacije, pred ovolikim brojem ljudi koji su došli da podrže ovaj projekat koji smo započeli zajedno sa Ministarstvom prosvete. Nadamo se da ćemo mladima pružiti bolje mogućnosti, da budu profesionalniji i bolji u svojim budućim poslovima, rekao je Kojić. U okviru Karavana održana je i panel diskusija na temu dualnog i preduzetničkog obrazovanja na kojoj su učestvovali predstavnici lokalne samouprave, regionalne Privredne komore i srednjih škola. Najmlađi su imali priliku da se oprobaju u basketu 3 na 3, kvizu znanja, kao i da učestvuju u akciji „Zgib zona“, u kojoj grad koji uradi najviše zgibova osvaja renoviranje dečijeg parka ili sportskog igrališta po želji.

Opština Leposavić: Nagrade i za studente

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i direktor Kancelarije za Kosovo i Methiju Marko Đurić prisustvovali su  u petak 20. oktobra svečnosti povodom dana opštine Leposavić.   Šarčević je tom prilikom rekao da će istrajati u nastojanju da  Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici ojača, da dobije novu snagu i bude međunarodno prepoznatljiv. Ministar je naglasio i da će da se podigne obrazovanje na svim nivoima. Vlada Srbije vodi brigu o obrazovanju na Kosovu i Metohiji i nema sile koja to može promeniti. Sve promene u obrazovanju desiće se i u pokrajini, rekao je Šarčević. On je dodao da je 20. oktobar divan  dan za istoriju našeg naroda, i da je njemu i Đuriću pripala najveća čast, da danas budu u Leposaviću.
Predsednik privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić rekao je da je Leposavić ponosan na sve svoje privrednike, sportiste, učenike, od kojih svako daje doprinos napretku opštine.
Opština Leposavić je dodelila nagrade za najistaknutije pojedince i studente.

Centar  „Harmonija“: Za kvalitetniju brigu o detetu

„Centar (za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima „Harmonija“ u Novom Sadu, prim. ured) je posvećen snažnom zagovaranju podizanja kvaliteta brige o detetu u svim starateljskim relacijama (unutar porodice, ali i s vaspitačima, hraniteljima na primer), kreirajući različite oblike podrške porodicama i drugim starateljima, a zatim ih istraživački evaluira, u čemu sarađuje na istraživačkim projektima i ima superviziju istraživača s Univerziteta. Kada prikupi dokaze da ponuđeni oblik podrške ostvaruje željeni cilj, Centar nudi program ili tehniku rada drugim ustanovama i organizacijama, zajedno sa obukama za realizaciju, kao i mentorskom i supervizijskom podrškom u radu s porodicama“, objašnjava dr Ivana Mihić, autorka i članica projektnog tima u više nacionalnih i međunarodnih primenjenih projekata fokusiranih na razvoj zaštite dece i mladih, kao i na kreiranje kvalitetnih usluga za rad sa decom i podršku porodicama u riziku.
Tim Centra takođe kontinuirano uči i širi mrežu praktičara sa kojima radi na unapređivanju prakse podrške porodicama.

Pravnici pomogli nabavku novih aparata za Dečju bolnicu

U Dečijoj bolnici gravitira oko 400.000 dece starosti do 18 godina. Za njihovo lečenje, pored lekara ključna je i savremena medicinska oprema. Te potrebe prepoznali su članovi novosadskog ogranka Advokatske komore Vojvodine, koji su zajedno sa ostalim kolegama iz pravosuđa, na humanitarnoj žurci, sakupili i donirali novac za kupovinu dva nova aparata. Godišnje, u dečijoj bolnici se uradi oko 4.000 EKG dijagnostika, a za razliku od prethodnih, novi aparat za tu namenu jednostavan je za rukovanje i posebno pogodan za odojčad i novorođenčad. Osim njega, bolnica je postala bogatija i za jedan transportni pulsni oksimetar. “Ovaj aparat će beležiti vitalne parametre u saturaciju kiseonika. Prednost ovog aparata u odnosu na druge je što on radi na bateriju koja je samopunjiva i koja može da traje 24 sata”, kaže v.d. direktora Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine dr Jadranka Jovanović Privrodski.
S obzirom na to da je bilo teško doneti odluku da se pomogne samo jednom bolesnom detetu, kupljeni aparati biće dostupni široj populaciji najmlađih pacijenata Dečije bolnice.  “Smatramo da ovim aparatima koje smo donirali, biće pružena pomoć velikom broju dece i tako smo odlučili se, organizovali žurku u junu mesecu ove godine. Žurka je bila organizovana za Dečiju bolnicu i jednu našu bolesnu koleginicu koja je sada ozdravila”, kaže advokat Ivana Belić.
Ovakav vid humanitarnih akcija početak je saradnje sa Dečijom bolnicom i biće nastavljen u narednom periodu, dodaju u novosadskom ogranku Advokatske komore Vojvodine.      https://www.youtube.com/watch?v=IJILkaRe_ic

Vremeplov:  Dimitrije Davidović

Na današnji dan 23. oktobra 1789. godine rođen je srpski novinar i publicista Dimitrije Davidović, autor prvog ustava u modernoj srpskoj istoriji poznatog pod imenom Sretenjski ustav (1835). Pokrenuo je i uređivao “Novine serbske” (1813-22) u Beču, a potom je kratko vreme bio ministar prosvete i urednik prvih novina u Srbiji Miloša Obrenovića.

Vremeplov: Pjer Atanaz Larus

Francuski leksikograf i enciklopedista Pjer Atanaz Larus (Pierre Athanase Larousse), izdavač “Velikog svetskog rečnika XIX veka” u 17 tomova rođen je 23. oktobra  1817 godine. Izdavačka kuća “Larus” je posle njegove smrti 1875. nastavila izdavanje enciklopedijskih rečnika.

Vremeplov: Demonstracijama studenata i radnika u Mađarskoj

Na današnji dan 23. oktobra 1956. godine uličnim demonstracijama studenata i radnika u Mađarskoj je počela antikomunistička pobuna, koju su sovjetske trupe ugušile u krvi 4. novembra 1956.

Vremeplov: Pasternak dobioNobelovu nagradu

Ruski pisac Boris Pasternak dobio je 23. oktobra 1958. godine Nobelovu nagradu za književnost za roman “Doktor Živago” koji je postao bestseler na Zapadu, dok u SSSR tada još nije bio objavljen.

Vremeplov: Pele

Na današnji dan 23. oktobra 1940. godine rođen je brazilski fudbaler Edson Arantes do Nasimento (Nascimento), poznat kao Pele, koji se smatra najboljim igračem u istoriji fudbala.

Vremeplov: Premijer podneo ostavku posle studentskih protesta

Ukrajinski premijer Vitalij Masol 23. oktobra 1990. godine je prinuđen da podnese ostavku posle masovnih studentskih protesta. To je bio prvi funkcioner Sovjetskog Saveza koji je otišao sa vlasti pod pritiskom javnosti.

“Problemi i rešenja internet bezbednosti”

Fondacija “Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS) već petu godinu zaredom organizuje skup u okviru “Evropskog meseca sajber bezbednosti”. Budući da se savremeno društvo sve više umrežava i svoje funkcionisanje zasniva na internet tehnologiji, upravo se o zaštiti na Internetu govorilo na ovogodišnjem panelu, pod nazivom “Problemi i rešenja internet bezbednosti”, koji je održan  u Centru za promociju nauke. O problemima fišinga (phishing) i onlajn prevara u Srbiji govorio je Branko Stamenković, posebni tužilac za visokotehnološki kriminal iz Tužilaštva za VTK u Beogradu.
 U zaključku je rekao da još mora da se radi na podizanju svesti internet korisnika, te da je neophodno ponavljati lekcije koje su već ispričane, kako bi dospele i do mladih korisnika Interneta, kojih svakoga dana ima sve više. Panel se završio pitanjima novinara i posetilaca. Skupu je prisustvovalo oko 70 ljudi, a direktan video prenos je pratilo više od 1000 zainteresovanih. 

Akcija: Šamar nije normalna pojava

Da bi podigli svest o rodno zasnovanom nasilju u partnerskim vezama, učenici Medicinske škole „7. april” na zidovima školskog dvorišta iscrtavali su grafite s porukom „Mogu da neću – Ljubav nije nasilje”. Reč je o akciji u oviru projekta „Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilje”, koji realizuje Autnomni ženski centar u partnerstvu s organizacijom za podršku ženama s invaliditetom „…Iz kruga – Vojvodina” i još 13 organizacija. Nakon novosadske Medicinske škole, akcija će se nastaviti i u drugim školama širom zemlje. Kroz vršnjačke edukcije i osmišljavanje javnih akcija radimo s mladima, a paralelno i s nastavnicima, da bi se poruka o neprihvatljivosti širila i uključila u školske aktivnosti, kaže predstavnica Autonomnog ženskog centra i koodinatorka projekta Marina Ileš, naglašavajući da je fokus na osnaživanju mladih žena, ali da akcija uključuje i mlade muškarce.
Naša istraživanja, nažalost, pokazuju da je rodno zasnovano nasilje naša realnost i da različito pogađa dečake i devojčice. Osim toga, istraživanja su pokazala i da mladi često ne prepoznaju nasilno ponašanje, poručila je Ileš. Po njenim rečima, fokus projekta je na partnerskim vezama mladih jer upravo u tom uzrastu počinje da se javlja nasilje koje je prisutno i u vezama odraslih.
Učenica trećeg razreda Medicinske škole Jovana Marić ističe da je vrlo bitno razgovarati o toj temi, naročito zbog, kako je rekla, balkanskog mentaliteta po kojem je „normalno” da muškarac udari ženu i da žrtva bude kriva. Mislila sam da se tako nešto dešava starijim ženama, koje su u braku, ali sve više počinjem da se srećem s tim da i moje vršnjakinje trpe neko nasilje i da se često dešava da im dečko, na primer, lupi šamar, iskrena je Jovana.
Pedagog Medicinske škole Bojana Perić Prkosovački objasnila je da je, zahvljaujući saradnji s Autonomnim ženskim centrom, cela protekla školska godina bila u znaku prevencije seksualnog nasilja i uznemiravanja. U to ime, održavane su vršnjačke edukacije, predstavnici škole su učestvovali na tematskim seminarima, a zajedno su analizirali i nastavne sadržaje kroz prizmu seksualno zasnovane ravnopravnosti te su na kraju školske godine učestvovali u izradi zbornika koji je deo projekta. Po njenim rečima, učenici škole „7. april” su vrlo otvoreni za saradnju i nije im problem da pričaju o toj i sličnim temama.

Neslavna statistika

Po rezultatima istraživanja Autonomnog ženskog centra, svaka treća ispitana osoba smatra da je devojka sama kriva ako su je napali, a nosila je kratku suknju i usku majicu. Po rečima predstavnice Centra Marine Ileš, seksualno uznemiravanje maskirano u šalu kao deo odrastanja je prihvatljivo za svakog četvrtog mladića, dok se s tim slaže tek svaka dvadeset peta devojka.

SOS telefon – linija spasa: Deca zovu i pričaju o svemu što ih muči

U uzrastu između 12 i 16 godina deca najčešće posežu za SOS telefonom, traže savet ili se jednostavno jadaju, iskustvo je Nacionalne dečje linije (NADEL) koja funkcioniše već 12 godina. To je, kažu u NADEL-u, prirodno jer to jeste uzrast u kom se najčešće preispituje, to je doba kada su misli konfuzne, nedorečene, životno iskustvo nedovoljno, radoznalost ogromna, pa se zbog toga često ostaje bez odgovora na mnoga pitanja, a posebno ona koje se dotiču svrhe života i razvoja ličnog identiteta, navodi se u saopštenju te organizacije. U NADEL-u navode da se razvojem usluge telefonskog savetovanja za decu i mlade tokom ovih dvanaest godina nagomilalo i sazrelo mnogo iskustva savetnika, koji su razvili veštine u odgovorima na dečije pozive i potrebe. Iako je dečija linija osnovana prevashodno da bi deca mogla da prijave šta ih muči, ali i radi prevencije svih vidova nasilja nad decom, deca pitaju i mnoge druge stvari.

Važno im je da ih neko čuje

“Traže odgovore najčešće od sebe, a sa nama samo dele te svoje dileme. Važno im je da ih neko čuje. O nasilju najteže progovaraju…jer ono pravi u duši pustoš, sramotu, strah. Zato se za ovu temu savetnici najdetaljnije pripremaju i tim razgovorima posvećuju posebnu pažnju”, kažu u NADEL-u. U prvih devet meseci 2017. godine odgovorili su na 87.025 poziva, a najčešće su to bili testirajući pozivi, uobičajeni način pripreme dece da se odvaže i započnu razgovor sa savetnikom. Zatim dolaze konstruktivno-testirajući pozivi, kada deca pozivaju pričajući izmišljene priče ili događaje, a u stvari su to teme koje okupiraju njihovu pažnju, ili ih plaše. Oni su takođe često uvod i provera da li zaslužujemo njihovo poverenje da sa nama podele svoja najintimnija razmišljanja, navode u NADEL-u, te dodaju da ima i poziva odraslih, zabrinutih za decu, iako od prošle godine deluje i novi savetodavni servis samo za odrasle, pod nazivom “Roditeljski telefon”.

Od zaljubljivanja do nasilja

Inače, tokom devet meseci od početka godine 3.000 je bilo savetodavnih razgovora, uz očekivane teme u vezi sa vršnjačkim odnosima, vršnjačkim nasiljem, opasnostima koje vrebaju od digatalnih tehnologija, ali i zaljubljivanjem, nezadovoljstvom fizičkim izgledom, usamljenošću, roditeljskom autoritetu, prvim bežanjima sa časova, lošim ocenama, lošim osećanjima… Teme se s godinama menjaju, primećuju u ovoj organizaciji, a posebno se sada kao tema nameće korišćenje informacionih tehnologija, kojih deca ne treba da budu lišena, ali s kojima treba da pametno postupaju.
U NADFEL-u tvrde da treba podučavati i decu, ali i roditelje o tome kako da budu bezbedni i zaštićeni od opasnosti kojima mogu biti izloženi. “Ali ono što smo registrovali kao matricu tokom ovih 12 godina je da bez obzira na kontekst i stepen razvoja društva decu muče uvek iste muke, a to je kako odrasti”, navode u saopštenju i poručuju da do tada mogu da se oslone, pored svojih najbližih, na Nacionalnu dečju liniju s brojem 116111.

About the Author

admin